Illustratie van: nacho-gonzalez-ocejo

Waarom wonen naast een maïsveld niet moet verontrusten

€Kijkt u vanuit uw huis uit op een maïsveld? Dan hebt u een verhoogde kans om te sterven aan een luchtwegaandoening.” Sommige kranten trekken te snel te simpele conclusies uit het onderzoek dat in Nederland is uitgevoerd. Een associatie maar geen verband werd gevonden tussen de nabijheid van maïsteelt en een hogere sterfte aan luchtwegaandoeningen. De oorzaak-gevolgrelatie staat niet vast omdat de onderzoekers in feite de blootstelling aan bestrijdingsmiddelen willen achterhalen maar het hen (voorlopig) ontbreekt aan data. Daarom zeggen ze er zelf bij dat levensstijl ook de verklaring kan zijn voor hun tweede vaststelling, namelijk dat mensen die dichter bij landbouwpercelen wonen over het algemeen zelfs wat gezonder zijn.

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Een flut reactie op basis van een flut onderzoek dus:

Duidelijke verbanden zijn de onderzoekers niet op het spoor gekomen. Mensen die dichter bij landbouwpercelen wonen leken over het algemeen zelfs wat gezonder te zijn dan mensen die daar verder vandaan wonen. Dit zou evengoed met levensstijl te maken kunnen hebben. Bij mensen die op een plek wonen waar er veel maïsteelt is, vonden de onderzoekers een hogere sterfte door luchtwegaandoeningen. Of het gebruik van bestrijdingsmiddelen hiervan de oorzaak is, kunnen de onderzoekers niet zeggen. Daarom hun aanbeveling voor verder onderzoek naar een mogelijk verband met de gebruikte bestrijdingsmiddelen of andere factoren zoals fijn stof.
pietjepuk
@Grasbaal Ja je gaat allemaal ergens aan dood. Als je nu ergens midden in de rimbu gaat wonen is de kans klein dat je door een auto wordt aangereden en daardoor sterft. De kans dat je aan een longontsteking sterft wordt daardoor groter.
+4
jpls
@Grasbaal is het ook bekent waar die bewuste maispercelen lagen, niet b.v. in de buurt van vliegvelden, net zoals 2 die beruchte meetstations om ammoniak te meten.
adriaan33
@Grasbaal om fondsen te werven moet je wat. De hele wetenschap ligt aan het infuus van de politiek.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Grasbaal:
of andere factoren zoals fijn stof

En stom toevallig werkten deze mensen welke tussen de maisvelden wonen midden in de grote stad?
Leo,s vriend
@Grasbaal Verbanden leggen? waar wordt veel mais geteeld? in de gebieden met veel intensieve veehouderij, waar waren ook al weer meer longaandoeningen?
Ik zeg niet dat het waar is, maar het past wel weer mooi in het "boertje pesten"plaatje.
+3
demelkboer
"Wij van wc eend werken nu bij RIVM."
+3
diezel
Het wordt stilaan zo doorzichtig.
Nu "de mais".
Het volgende kudt-onderzoekje zal wel over het versneld drassig maken van de veenweide-gebieden zijn.
Deze twee onderwerpen moeten op de agenda blijven totdat het definitieve Klimaatakkoord zo rond Prinsjesdag bekendgemaakt wordt. 😞
christo
@diezel En de idioten die nog steeds geloven in hun lto/rfc voorgangers volgen net zoals op zondag de gepredikte leer. Wat zou het toch mooi kunnen zijn wanneer individuen zelf zouden gaan denken. Of is dat voor hen te ingewikkeld?
+1
diezel
Quote Reactie van @christo:
Wat zou het toch mooi kunnen zijn wanneer individuen zelf zouden gaan denken. Of is dat voor hen te ingewikkeld?

Geloof maar dat ze het wel weten. Het is altijd en overal hetzelfde liedje. Zolang mensen financieel afhankelijk/in loondienst zijn, praat 95% als een kip zonder kop "zijn baas" na.
Pas bij pensionering/ carrière-switch of einde dienstverband zien ze plots wel "het licht".
+1
christo
@diezel Rfc en zeker lto bestaan toch bij gratie van hun leden? Dan moeten er toch nog een heel stel mensen zijn die niet goed zelf na kunnen denken en contributie overmaken naar de sekte van melkveehouderijvernietigers.
Erik 1979
@christo geweldige opmerking. Ik had het niet beter kunnen verwoorden!
christo
@Erik 1979 Je eigen ondergang faciliteren is iets wat niet past bij mensen met een iq hoger dan Barbie.
+1
Grasbaal
Was zojuist op TV een uitspraak over de nieuwe noord-zuid lijn in Amsterdam, aan de ene kant van de lijn is de levensverwachting 8 jaar hoger als aan de andere kant. Hoe lachwekkend is dan het "diepgaande" onderzoek over de "gevaren" van het wonen in de buurt van een maisveld...
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Grasbaal:
aan de ene kant van de lijn is de levensverwachting 8 jaar hoger als aan de andere kant

Misschien een volkstuinencomplex in de buurt waar suikermais wordt geteeld?
diezel
Quote Reactie van @Grasbaal:
Was zojuist op TV een uitspraak over de nieuwe noord-zuid lijn in Amsterdam

De conclusie trekken dat "Hoe dichter je bij Schiphol woont, hoe langer je leeft." ging zelfs de trouwe Staatsomroep te ver? 😄

(klik om te vergroten)

T Ja wij wonen naast een bos, op moment verrekte warm, nie gezond, en dan ietsie verder een stuivende zandweg nie gezond, en dan de methaan boerende koeien binnen nie gezond, amoniak vliegt door de open nok naar buiten nie gezond, ook veel te veel co 2 in de lucht nie gezond, en al die stadsmensen in het buiten gebied die moeten opstappen/vertrekken naar oost duutslaand !!!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's blootstelling geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN