‘Boer zijn, wordt boeiender’

Hanna vindt dat veehouders een steeds boeiender beroep krijgen. “En het wordt nog interessanter. Van het oude simpele boer-zijn blijft weinig over.”
Onze voorouders verzorgden de koeien, molken ze en de melk ging naar de fabriek. Afhankelijk van de fabriek waaraan je leverde, kreeg je een cent meer of minder. En dat was het. In feite een saaie boel.”

“Wat wil je daarmee zeggen?”, vraagt Hans.

“Dat de boer nu keuzes moet en kan maken”, gaat Hanna verder. “De veehouder had vroeger alleen de zorg voor zijn bedrijf. Gezonde koeien, met een goede productie, en het land op orde. Dan was je een goede boer. Dat is nu anders. Het is daar niet mee klaar. Je moet keuzes maken welke melk je levert.

Deel dit topic

Reacties

+15
George
Kunnen ze die vergaderboer met zijn Hanna niet onmiddellijk buitsenschoppen met al dat slappe gezever altijd! Wat een onzin daar uitkomt is niet te geloven.
van Ittersum
Ik heb langzamerhand de instelling: als men wil dat we met de kerst de koeien buiten moeten doen, dan doen we die naar buiten als hiermee mijn verdiensten en werkplezier mee gegarandeerd blijft dan wel vergroot
Frans1
@van Ittersum kwats natuurlijk.Als de consument dat zou gaan eisen zou ik wel eens willen zien hoe lang jij dat volhoudt om de koeien dagelijks uit de bagger te slepen en dan ff melken
+3
George
Zo boeiend dat er steeds meer stoppen , ongelooflijke zever allemaal. Gehoerzak op niks , meer is het niet.
Twentsch Land
@George

Niet elke veehouder ervaart zijn werk als vervelend !
weurding
@Twentsch Land denk dat george bedoeld dat stoppen van alle tijden is
+4
George
Quote Reactie van @weurding:
enk dat george bedoeld dat stoppen van alle tijden is

Eigenlijk niet , de spoeling wordt echt te dun . Dat daar niet meer zorgen over zijn vind ik onbegrijpelijk . En dit is eigenlijk overal ter wereld zo. Steeds strengere eisen , steeds meer regelgeving en opbrengstprijzen van 30-40 jaar geleden ondervangen door groei en dure mechanisering en automatisering. Maar de boeren worden steeds meer slaaf van bank , hun bedrijf kun je het niet meer noemen.
+1
Farma_boerke
@George Kijk maar eens naar onderstaande:
darrinqualman.com/canadian-net-farm-income/

"In the 23 years from 1985 to 2007, inclusive, the dominant agribusiness input suppliers and service providers captured 100 percent of Canadian farm revenues—100 percent! During that period, all of farm families’ household incomes had to come from off-farm employment, taxpayer-funded farm-support programs, asset sales and depreciation, and borrowed money. During that time, farmers produced and sold $870 billion worth of farm products, but expenses (i.e., amounts captured by input manufacturers and service providers) consumed the entire amount."

Netto inkomen negatief, alleen door neiuwe bankleningen en subsidie kon men het hoofd boven water houden.
Opbrengst verhogingen lijken vaak initieel gunstig, maar kunen een valstrik zijn:

"Efficiency is a concept of very dubious value; Farmers aren’t fools. To some extent they’re trapped (though in a trap from which the could extricate themselves). Partly, it’s an issue of the whole being less than the sum of the parts. Each individual farm input promises, and seems to deliver, added profit. Fertilizers boost yields and, seemingly, profits. Chemicals do the same. So do high-tech seeds. But, perversely, the sum total of all these profit-boosting inputs is a loss. Non-farmers can see this in their own lives, though in a different but possibly analogous context. We fill our houses with labour- and time-saving appliances–washing machines, microwaves, even cars. Each promises to free up time. But many of us have little free time. The effect of the entire system–whether it be a modern lifestyle or an input-overdependent farm–cannot easily be deduced by looking at individual technologies or inputs in isolation. We have failed to take a systematic, civilization-scale look at our food system. Our farmers are suffering as a result."
George
@Farma_boerke
Je hoeft me er niks over uit te leggen , het is allemaal nul komma nul in de landbouw. Men mergelt ze uit .
+1
de Tank
@George en uiteindelijk heeft het met eigen keuze te maken. De situatie die je schetst is van alle tijden. Als iedereen die ontevreden is nu achterom zou kunnen kijken welke keuzes hij niet had moeten maken en daar van leert kom je veel verder mee. Je zelf slachtoffer voelen is nog nooit iemand beter van geworden. Stop daar toch eens mee.
+1
George
Quote Reactie van @de Tank:
en uiteindelijk heeft het met eigen keuze te maken

Nee daar heeft het niks mee te maken. Het is door de jaren heen zo veranderd , er is zo'n hoop ongein en gehoerzak op niks bedacht zonder dat er iets tegenover stond. Ik voel me geen slachtoffer , mijn tijd zal het wel duren. Maar voor degene die er in verder wil vind ik het diep triest.
+1
de Tank
@George niet voor een ander denken😉keerzijde van leven in een welvarend land, betutteling, bemoeienis, van bijzaken hoofdzaken maken..
de Tank
@George Waar en wanneer je ook leeft, er zijn altijd zaken die minder bevallen. Je kan daar veel of weinig aandacht aan geven.
+1
jpls
@George ik ben ook blij dat ik geen opvolger heb, maar ik zie ook jonge mensen die niet van huis uit boer zijn, maar gewoon een bedrijf opstarten, en in het begin nog elders werken, maar zo sterk gemotiveerd zijn, komt ook bij dat jongeren met deze regelbrij opgroeien, die zijn daar allang aan gewend, en wij op onze leeftijd gaan daar nooit meer aan wennen.
George
Quote Reactie van @jpls:
aar ik zie ook jonge mensen die niet van huis uit boer zijn, maar gewoon een bedrijf opstarten, en in het begin nog elders werken,

Ik ken er geen.
+5
George
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Niet elke veehouder ervaart zijn werk als vervelend !

Het werk zeer zeker niet , maar al dat gehoerzak erom heen wel. Ik hoorde van KI man dat er weer een stuk of 6 grote boeren gingen stoppen waarvan hij het totaal niet verwacht had. Waren erbij waarvan hij dacht dat ze opvolgers hadden. Dit zegt allemaal genoeg hoe boeiend het is. HIG
pietjepuk
@George Als je bootje midden op zee rond dobbert en je hebt al een hele tijd geen vaste wal meer gezien. wat doe je dan als je op fosfaatrechten eiland strand.
+2
pieta
Quote Reactie van @pietjepuk:
wat doe je dan als je op fosfaatrechten eiland strand.

Niet de fosfaatrechten verkopen want dat is de ondergrond waarop je dan staat. 😁
+1
sjoerd de melker
@pietjepuk Bijkopen. Dan kun je op volle kracht verder. Wel te hopen dat ze daar kunnen pinnen.
Jaap40
@George en toch is er klaarblijkelijk een grote groep die nog steeds denkt dat dat stoppen allemaal meevalt gezien de fosfaat notering.
Blijf maar duur kopen collega's, uw stoppende collega is u dankbaar. Maar denk ook aan het voer werk en personeel. Je kan je geld maar 1x uitgeven.
+2
EDOO
Nee, maar er zijn wel steeds meer goed opgeleide potentiële ondernemers die eieren voor hun geld kiezen en vertrekken uit de sector.
Erco
@EDOO ja maar dat is in elke sector zo
+1
George
Quote Reactie van @Erco:
ja maar dat is in elke sector zo

Oogklepjes af doen . Je kijkt teveel door je eigen rosé bril.
Erco
@George zolang we nog elke dag met plezier aan t werk zijn en een goede boterham verdienen hou ik die oogkleppen en die rose bril op, goed?
+1
van Ittersum
@EDOO en andersom ook, die dit als een uitdaging zien. Vorig jaar gesprek gehad met een eigenaar van een RMO bedrijf over zijn regels en voorschriften, ik zei toen: enige voordeel is dat jullie zo uniek worden dat er geen concurrentie meer bijkomt. Dus dan prijsverhogend werkt. Oftewel, probeer het beste van te maken, de oogsttijd komt nog.
George
Quote Reactie van @van Ittersum:
orig jaar gesprek gehad met een eigenaar van een RMO bedrijf over zijn regels en voorschriften, ik

Je blijft teveel in je eigen sector hangen , ook dat is gehoerzak op niks.
+1
komelker 2
@van Ittersum Die eigenaar van RMO kan net zo goed in loondienst. Ik zie het verschil niet.
jpls
@komelker 2 hij is al in loondienst, alleen hij weet het nog niet, en hij heeft een slechtere c.a.o. als dat hij bij de fabriek werkte. (24/7 dag en nachtdienst)
Erik 1979
@van Ittersum in de varkenshouderij dachten ze ook dat de oogst tijd kwam. Grootste deel is failiet. En het grootste deel van die niet failliet zijn stopt. Zijn nog maar een paar gezonde varkens bedrijven over in Nederland. Als de melkveehouders niet zoveel grond hadden dan was het nu hetzelfde in de melkveehouderij. Daar duurt het een beetje langer. Ik hoop voor allemaal dat het beetje langer niet zo snel komt als ik verwacht. Tijd zal het leren.
+1
George
Quote Reactie van @Erik 1979:
de varkenshouderij dachten ze ook dat de oogst tijd kwam. Grootste deel is failiet. En het grootste deel van die niet failliet zijn stopt. Zijn nog maar een paar gezonde varkens bedrijven over in Nederland.

Ik heb het al vaker geschreven. Door inzet op afschaffing Europese quotering werd dezelfde weg ingeslagen.
+2
Erik 1979
@George ja . En dat stomme is dat de melkveehouders het toe gejuicht hebben. En die gene die voor behoud van quotum waren voor gek gehouden hadden. Leuke anekdote is dat ik in die actie tijd van de BDM een discussie had met een bevriende melkveehouder uit het oosten. Hij heeft een 2000 anlage. Is nu kleiner aan het bouwen. Quota behouden was niet goed. Marktwerking blah blah blah. Had hij nog quotum gehad dan had hij een deel kunnen verkopen. Nu sturen ze erop aan dat er alleen extreem grote bedrijven over blijven. En de rest valt weg of hebben iets van bio.
hans1980
Hanna >>>> Exit
+1
Rudolf
Ik ben als boer idd geboeid
+8
slagroomvla
Ik wordt vooral doodmoe van al die meevreters met hun zelf verzonnen problemen en oplossingen!

Onvoorstelbaar hoeveel onzin volk er rond de melkveehouderij loopt, het noemt zichzelf coach, specialist of deskundige. Mogen vervolgens die domme melkveehouders de les lezen met betweterige column's of een studieclub avond verzieken met hun gezever.

Of hun eigen verzonnen 'tools' voor ons sukkels opdringen, duur betaald via subsidies dankzij LTO en NZO. Allemaal "kennis" voor ons.....

Of ze verzinnen een boot met koeien, voor meer contact met de samenleving, compleet gestoord!!

En dan nog het leger aan controleurs, ook die hebben nul toegevoegde waarde.

15 jaar terug zag je deze onzin ook niet, wie heeft dit verdienmodel bedacht??
+2
jpls
@slagroomvla MELKERT☺
Ik wil die Hanna even vertellen dat ik helemaal niets moet,je wordt iets te bijdehand,

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's boerderij geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
36
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN