Europese Commissie wil knelgevallen helpen

De Europese Commissie wil Nederland helpen bij het vinden van passende oplossingen voor de groep melkveehouders die, door de introductie van de het fosfaatrechtenstelsel, in de problemen zitten. Dit antwoordt de woordvoerder van de Commissie op vragen van Geesje Rotgers van V-Focus.
De Europese Commissie (EC) is er van op de hoogte dat een groep Nederlandse melkveehouders in de problemen is geraakt na de introductie van het fosfaatrechtenstelsel. Volgens de woordvoerder is de EC bereid de helpende hand toesteken. „De EC blijft beschikbaar voor technische besprekingen om de Nederlandse autoriteiten te helpen passende oplossingen te vinden. Oplossingen die verenigbaar zijn met het mededingings- en milieurecht”, stelt de EC-woordvoerder. Dit antwoord van de EC staat haaks op de visie van LNV-minister Carola Schouten tijdens het fosfaatrechtendebat eind juni. Ze gaf aan dat ze alle mogelijke opties had bestudeerd, maar geen oplossing had kunnen ontdekken. Ze zegde de Tweede Kamer toe voor deze kwestie best nog een keer naar Brussel af te willen reizen, ondanks dat ze daar niets van verwacht.
Volgens het antwoord van de EC aan V-Focus biedt dit fosfaatrechtensysteem de Nederlandse autoriteiten de mogelijkheid om fosfaatrechten aan knelgevallen toe te wijzen, zolang het plafond niet wordt overschreden. Om ervoor te zorgen dat hierdoor de milieudoelen niet worden ondermijnd, heeft Nederland de EC in 2017 geïnformeerd dat ze voor onverwachte probleemgevallen een bepaald aantal fosfaatrechten als buffer opzij zou zetten. Volgens de EC hebben de Nederlandse autoriteiten de Commissie vervolgens meegedeeld dat, door een gebrek aan duidelijkheid in de Nederlandse wetgeving, ten onrechte fosfaatrechten zijn verleend aan niet-melkleverende rundveebedrijven. „Dat is de reden dat er momenteel geen buffer is voor knelgevallen in Nederland”, meldt de EC. „Het is aan de Nederlandse autoriteiten zelf om te beslissen of het aantal toegewezen fosfaatrechten verder onder het plafond moet worden gebracht, om zo een buffer te hebben voor onverwachte probleemgevallen.”

Geschenk
Het antwoord van de EC is voor Henk Antonissen, woordvoerder van Innovatief uit de Knel, een geschenk uit de hemel. „De EU meldt dat Nederland aanvankelijk een buffertje had voor knelgevallen, maar dat deze onjuist zijn toebedeeld aan niet-melkleverende bedrijven. Met deze aankondiging wordt dit gelukkig teruggedraaid en lijkt de weg voor ons vrij.” Antonissen onderstreept dat de reactie van de EC een bewijs is dat de EU best bereid is om Nederland, de betrokken melkveehouders en de minister te helpen bij het oplossen van deze knelgevallen.” Antonissen bereidt nu een gezamenlijk bezoek van de betrokken melkveestandsorganisaties aan de EU commissarissen in Brussel voor.

Aldus Melkvee.nl. Wederom een knap staaltje werk van Geesje.

En voor mij een weergave vanuit de EC zoals ik hier al een jaar duidelijk probeert te maken. De uitgedeelde fosfaatrechten en het fosfaatplafond zouden een relatie met elkaar moeten hebben, maar hebben dat niet. En er is ruimte zat om knelgevallen te helpen of de kortingen terug te draaien. Alleen door de gemaakte fouten is dat door het ministerie verprutst.

En alle bestuurders en andere critici die mij afgelopen jaar niet serieus genomen hebben graag het artikel nogmaals lezen.

En voor de mensen die mij hebben gesteund dank daarvoor.

Deel dit topic

Reacties

+15
familie pelle
En dan nu de hamvraag; hoe gaan we de extra kg fosfaat die er eventueel komen(eerst zien dan geloven) verdelen? Diegene die het hardst schreewt of gewoon de korting verlagen voor iedereen die rechten is afgepakt. Mijn voorkeur gaat uit naar t laatste.
+1
Bekkink
@familie pelle mee eens. De grootste schreeuwers achteraan sluiten
+1
Twentsch Land
@familie pelle

Ga de maar van uit dat iemand die gekort is niet wordt gezien als een knelgeval. En uitgeven tot net onder het plafon is ook al dubieus....want net onder het plafon is heel dicht bij net over het plafon en dan is er waarschijnlijk wel een probleem....Carola moet hier denk ik een buffer voor houden.
+2
papper
@familie pelle Inderdaad. Schouten wil ook knelgevallen helpen, maar ze weet niet waar ze de fosfaatrechten vandaan kan halen. Als de EC de knelgevallen daadwerkelijk wil helpen, dan doen ze dat met meer fosfaatrechten.
In dit artikel staat dat schouten de knelgevallen mag helpen, zolang ze maar onder het fosfaatplafond zit.

Dit artikel maakt mensen blij met een dode mus. Heel jammer
Farma_boerke
Eerst maar eens afwachten wat er uiteindelijk wordt uitgegeven. Wacht hier ook nog steeds op bericht.
bio boer
@Farma_boerke wacht hier ook nog rvo heeft de boekhouder gemaild met de vraag de rundveestaad van november 2014 dat zal hopelijk de nieuwe pijldatum worden toen waren we mooi op niveau en jongvee niet uit geschaad op 2 jullie hadden wij ze wel op naam dus onze jongvee opfoker heeft ook geen rechten kunnen wij die ook aan hem geven
+1
de jonge
Van schouten krijg je toch een steeds viezere smaak in de mond? eerst fosfaatrechten cat 102. duidelijk,dan is er een categorie die is het er niet mee eens en word het weer teruggedraaid,met de fosfaatsoap zijn ze nu 3!!!! jaar bezig en het is nog 1 grote wantoestand. hoe zit het nu dan met diegenen die bv al rechten gekocht hebben als melkveehouder van een zoogkoeienhouder voor maart 2018?? toen was de regeling nog gewoon cat 102 en was er nog geen sprake van uitzondering. of zullen er geen melkveehouders zijn die fosfaat gekocht hebben van een zoogkoeienhouder. en nu moet de steun nog bij de europese commisie wegkomen,het word steeds gekker,heeft ze al sorry gezegd op tv en radio in verband met de imagoschade van de sector die voor de vermeende duizenden i&r fraudeurs wat toch even anders zat???
+3
Farma_boerke
@de jonge Ze is er letterlijk ziek van en heeft werkbezoeken van vandaag in overijssel afgezegd. Toch beterschap toegewenst.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @de jonge:
of zullen er geen melkveehouders zijn die fosfaat gekocht hebben van een zoogkoeienhouder

Die zijn er wel.
+7
slagroomvla
Knap werk van Geesje?? ze citeert een naamloze EC woordvoerder!? prul journalistiek heet dat!!

Verder is al lang duidelijk dat deze innovatief boertjes gewoon hopen op een herhaling van wat er bij invoering melkq gebeurde, lege nieuwe boxen is kassa!! Laat een ander maar bloeden.....
John Spithoven
@slagroomvla Even nog een keer lezen, los van de laatste alinea.
+2
slagroomvla
@John Spithoven Is niet nodig, eigen verantwoordelijkheid daar hebben ze bij "innovatief" nog nooit van gehoord. Ze moesten niks qua bouwerij, eigen keuze!

Hopelijk zijn de andere onderzoeken van Geesje gefundeerder, ze laat zich nu als trekpop door innovatief uit de knel gebruiken. Ze was ook een van de ondertekenaars van de open brief, net als een broer van Braks...., Het liefst zouden ze van innovatief Gerrit opgraven om nogmaals nieuwe lege boxen te belonen!!
+1
John Spithoven
@slagroomvla Het artikel gaat in de laatste alinea over verdeling van eventuele ruimte.
Wat Geesje aantoont is dat onze minister wederom niet het juiste verhaal verteld in de tweede kamer. En waarom niet. Omdat haar rechterhand mevrouw Sonnema , om haar eigen belang, de minister de verkeerde kant op stuurt. Ik heb een jaar lang geroepen dat er een groot hiaat in de fosfaatwet zat, en dat vindt de EC nu ook. En terwijl ze het vorig jaar al wisten gaan ze als het 10 over 12 is, proberen het probleem alsnog op te lossen maar creëeren daar alleen een nieuw probleem mee met nieuwe slachtoffers.
+4
hans1980
@John Spithoven klopt ben best jaloers op de innovatieve knelgevallen, mooie grote nieuwe stallen soms met melk en voerrobots en ver over de 20.000l./ha , Vaak hebben ze ook nog IDS subsidie gekregen..
Nu via omweg ook nog gratis rechten en ja door extra afromen ...smeerlapperij
+1
verbi
@slagroomvla Jou past het duidelijk niet en om er wijlen Gerrit Braks bij te halen vindt ik getuigen van geen fantsoen. Verder wens ik ze veel succes.
slagroomvla
Quote Reactie van @verbi:
vindt ik getuigen van geen fantsoen.

Jammer dan, dat vindt ik ook heel vaak.......
+1
bio boer
@slagroomvla ze kunnen de rechten ook niet verhadel baar maken gewoon beschikbaar stellen dan help je ze toch uit de knel maar krijgen ze niet een extra kado
jg
@bio boer mij mogen ze dan ook wel wat beschikbaar stellen.....
+1
bio boer
@jg zit jij in de knel of kun er gewoon wat bij gebruiken ? Voor mij zijn knelgevallen boeren die midden in de bouw zetten dus niet meer terug konden op de pijldatum en boeren die minder kunnen melken dan wat ze konden melken in het melkquotum tijdperk door ziekte verbouwing of weet ik voor reden niet de boeren die in het tijdperk van het melkquotum de stal ook niet vol deden en ben ook tegen korten van boeren die niet zijn gegroeid
+2
Flinstone
@bio boer 80% is dan knelgeval!!
De echte winnaars zijn diegenen die koeien overal vandaan hebben gesleept de periode voor 2 july 2015.
De brutaalsten hebben de halve wereld!
jg
@Flinstone Met de felicitaties erbij dat de koeien mooi mee zouden tellen op 2 juli.
Flinstone
@jg ja en sommigen klagen ook nog dat ze de stal niet helemaal vol hebben gekregen😡
Enfin we moeten er mee leren leven en de stal zal hier wel vol komen!
+1
bio boer
@Flinstone als de bouwer geen knelgeval is moeten die stal vol gestampt hebben ook korten hadden better kunnen kijken naar melkquotum aan de hand daar van verdelen het is gewoon waardeloos hoe het is gegaan en niet goed doordacht
+2
pieta
@bio boer Ze hadden inderdaad naar rato van groei moeten kunnen korten en ook het melkquotum daarbij mee moeten nemen. Maar dat is eenmaal niet zo. Volgens jouw idee is iemand die aan het bouwen was knelgeval, iemand die net wat later wou gaan bouwen niet en die wat eerder gebouwd heeft ook niet. Ik vind het vervelend maar ik zie het verschil niet direct.
cornelissen
Quote Reactie van @Flinstone:
80% is dan knelgeval!!

Waarom wilden wij dan nog derogatie ? Want knelgeval zijn betekent absoluut geen rendabele bedrijfsvoering mogelijk, aantoonbaar d.m.v. een deskundigenrapport , ondertekend door een registeraccounttent
Dus die 80 % geloof ik niet, want er waren toch nogal wat liefhebbers van het zeer onrechtvaardige FRP om de derogatie te redden, of was dat maar 20 %?
En wat waren lto en nmv blij ,dat de derogatie was binnengehaald ondanks het fosfaatplafond .
+1
pieta
@cornelissen Je hebt me pas al uitgelegd dat dat deskundigen rapport van jou niet alle opties uitgerekend/bekeken heeft. Dus daar kunnen we mooi de kont mee afvegen.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @cornelissen:
knelgeval zijn betekent absoluut geen rendabele bedrijfsvoering mogelijk

Mooi, dan blijven er zo weinig knelgevallen over dat de pot niet eens leeg raakt. Kan de generieke korting deels terug gegeven worden.
George
@Jack Rijlaarsdam
Oh ik dacht dat dan bijna iedereen een knel geval zou zijn.
+2
Hans van Bergen
@Flinstone Hoorde laatst van een bekende bestuurder, die zijn hooft er goed bij had gehouden -zak mar zegge, dat die goedkope duitse koeien had laten komen medio 01-07-2015 maar ze bevielen nie dus korte tijd later waren ze weer weg. Heeft zo mooi een hoge referentie en meer koeien en kon ze een extra robot meteen vol zetten ipv inleveren. Nogmaals zelf horen zeggen. Maar tisveel gebeurd ent geeft aan waar de bestuurders met hun hooft, nogmaals zaten. Bij zichzelf dus. Ik heb een paar maanden geleden in mijn column al uitgelegd dat dit een grote blunders die hersteld moet worden en de rechten die zijn toegekend aan vlees vee moeten van de 8.3% korting worden afgehaald. Niks nieuws dit verhaal dus
+2
jg
@Hans van Bergen Grote veemutaties in IenR komen altijd voor, bijv bij overnames. Hierdoor constateert de overheid dat er geen onrechtmatigheden of bijzondere transacties hebben plaatsgehad in de eerste helft van 2015 tot en met 3 dagen na 2 juli. . Iedereen binnen de sector weet echter dat het wel gebeurt is : handel met voorkennis.
hans1980
@Hans van Bergen hoe denk je dat rechtsgeldig te kunnen regelen? 2/7 meer koeien door aankoop dan week/maand later weer verkoop, tja het mag allemaal niet zo chique...
Daarom had ik liever gemiddelde gezien desnoods 2/7/2017 - 2/7/2018
Liever eerder dan ook geen korting, mocht niet van art. 1 en bestuurders die stal nog aan het vol rije waren.
Hans van Bergen
@hans1980 Je hebt er niks van begrepen. Ik wil dat ALLEEN MELKKOEIEN MEETELLEN EN NIET VLEESVEE DIE HEBBEN HUN EIGEN PLAFOND. Dat las je in mijn column. Dat mensen koeien jongvee aankochten tot daar aantoe maar door ze meteen weer te verkopen bewijs je dat je handelt met voorkennis. Immers twas al 20 jaar bekend dat er een teldag zou komen maar alleen bestuurders wisten hoe de melkproduktie mee zou gaan tellen met de excretie norm
grondlozeboer
@Hans van Bergen alleen melkkoeien, en jongvee dan...
matt
@Hans van Bergen de extra robot was er op 2/7 2015 nog niet,die kwam pas later.
+1
Hans van Bergen
@Flinstone En jullie ondertussen maar kwijlen met Wiebren. Die zat dus ook te slapen. Ach nee die zat er voor de milieu criminelen bleek achteraf
pieta
@bio boer Wie wat eerder gebouwd heeft en wou groeien middels eigen aanwas en evt grondverwerving ook nog even meenemen en we zijn allemaal knelgeval.
+2
hans1980
@pieta wat later bouwen door eerst grond aankoop financieren ...
Nu geen nieuwe stal wel 8,3% korting en mag nog blij zijn dat het niet meer wordt??

Iedereen is knelgeval behalve anticipeerders voor 2/7 veel koeien door of aanwas of koop
+3
KuikenenKoe
Niet melk-leverende hebben ten onrechte rechten gekregen volgens EC.

Oei,menig jongvee opfokker en vleesveehouder zien hun pensioen als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Worden dan weer enkele slapeloze nachten voor diegenen , behalve voor degene zie ze al verzilverd hebben die lachen zich de ballen uit de broek .
+2
weurding
@KuikenenKoe en lijden een zaadloos leven?
KuikenenKoe
@weurding
Lijkt mij niet ,er is dan immers zat geld aanwezig om weer een paar donorballen te laten implanteren . Als moet denk ik ook nog wel een paar extra ,heb je dubbel zo veel lol .
grondlozeboer
@KuikenenKoe laat ze t maar meteen afschaffen voor jongvee. Ik ben er wel klaar mee. Alleen fosfaat op melkgevende dieren hoppatee.
KuikenenKoe
@grondlozeboer
Ja dat zou mooi zijn . Gebruik ik al mijn fosfaat om te melken en zet jongvee bij een ander op naam.
cowboys
@KuikenenKoe jongvee dat niet in de nederlandse melkvee houderij terecht mag komen. dat schiet op moet je ze ruilen met buitenlandse vaarzen
pietjepuk
@cowboys je bedoelt dat je het blik over de post naar onze oosterburen moet sturen en viesa versa.
cowboys
@pietjepuk jij hebt er over nagedacht.
+1
grondlozeboer
@KuikenenKoe dan verkoop ik mijn melkveefosfaat waar ik nu jongvee mee opfok. Dan blijf ik dat doen en koop ik voor dat geld gewoon grond. Dan maak ik ook een mooie stap.
Lijkt me wel wat.
+1
KuikenenKoe
@grondlozeboer Dan liggen wij elkaar wel lijkt mij en ga er van uit dat wij er wel uitkomen dan .Heb dan nog wel wat jongvee wat bij jou op stal kan en kan jou fosfaat wel gebruiken om latente stalruimte te vullen .
Een oplossing waar we beide aan kunnen winnen , wat wil een mens nog meer.
grondlozeboer
@KuikenenKoe dan moet ik eerst verhuizen. Maar dat is op te lossen. Heb nu alles al vol 🙈
cowboys
@KuikenenKoe heb jij soms de brief van 18 mei die aan de zoogkoehouders gestuurdt is gelezen?
paulus2
@KuikenenKoe het schept ook mogelijkheden, je kunt gewoon zoveel jongvee opfokken als je wil😁
+3
demelkboer
Als de weer klakkeloos uit gedeeld gaat worden aan allerlei bedrijven die een te grote broek hebben aan getrokken doe dan mij en die andere kortingsgevallen met 8.3 % ook maar een wat extra rechten
+3
John Spithoven
Door de maatregel van vleesveehouders vrij te stellen voor fosfaatrechten zit er weer een 'positief' effect in voor alle 'linkse vriendjes'. Want zoals hier al is opgemerkt wordt door de minister geadviseerd op mee te doen zodat je eigen veestapel een fokverbod oplegd. Over enkele jaren weer een sector opgedoekt. Dus eerst blij maken met fosfaatrechten waar ze geen recht op hadden en vervolgens ze weer afnemen en als toetje je je eigen doodvonnis laten tekenen.
Als de ambtenaren vorig jaar in de week van dertien juli beter geluisterd hadden had dat veel leed bespaard.
+1
Melkveehouder6
@John Spithoven Had je deze week toch eens goed op de RVO site moeten kijken. Vleesveehouders kunnen kiezen om hun fosfaatrechten in te leveren, maar dan mogen ze nooit geen jongvee richting de melkveehouderij laten gaan. Dus hun jongvee voor aanfok van zoogkoeien mag wel!!
+1
buorman
@Melkveehouder6
Maar dan mogen ze ook nooit kalven, voor jongvee dat word aangehouden voor vervanging van de zoogkoeien zijn dus wel rechten nodig?
grondlozeboer
@buorman nee. Als ze maar nooit op code 100 komen. Lijkt me met dd gemiddelde vleeskoe niet zo moeilijk
de jonge
@buorman klopt,als je jongvee houd ter vervanging en de bedoeling dus is dat ze ooit een kalf krijgen ben je volgens mij wel rechten nodig
Wilbert
@de jonge onjuist, lees het RVO artikel nog maar een keer. Vleesveehouders die geen dieren aan melkveehouders verkopen zijn volledig vrijgesteld.
+1
Todi
@Wilbert Kunnen vrij gesteld worden door af te tekenen.
de jonge
@Todi todi heeft gelijk,als je je rechten teruggeeft kun je als je aan de voorwaarden voldoet het jongvee zonder gevolgen houden,anders moet je volgens mij gewoon rechten bijkopen als je door wilt groeien
Melkveehouder6
@de jonge Nee, ze mogen gewoon doorgroeien zonder fosfaatrechten, echter mag er nooit een koe in de melkveehouderij terecht komen!
+1
jpls
@Melkveehouder6 maar stel dat ze doorgroeien, telt die extra fosfaat dan niet mee als nederland boven het fosfaatplafond komt.
Melkveehouder6
@jpls is een andere cat. melkvee is een aparte net zoals varkens en kippen. De overige cat komen niet noemenswaardig boven hun plafond uit.
jpls
@Melkveehouder6 wat ik probeerde te zeggen is: wat als nederland met alle categorieên boven het P-plafond komt, lijkt me stug dat je dan nog met vleesvee uit kan breiden, maken toch ook mest die geplaatst dient te worden
Melkveehouder6
@jpls Groep is veel te klein, evenals de groei. Als er wat minder varkens, kippen of melkkoeien zijn komt het totale plafond niet vol.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Melkveehouder6:
De overige cat komen niet noemenswaardig boven hun plafond uit.
Althans: niet op papier!
de jonge
@Wilbert Bent u zoogkoeienhouder? Voor u geldt hetzelfde: u heeft fosfaatrechten nodig voor jongvee dat bestemd is om een kalf te krijgen, dus ook voor jongvee dat bestemd is om zoogkoe te worden.

We verwachten daarom een vrijstelling voor zoogkoeienhouders: hiermee hebben zoogkoeienhouders geen fosfaatrechten meer nodig voor jongvee dat kalveren krijgt als zij voldoen aan de voorwaarden.
de jonge
@de jonge U laat de fosfaatrechten die wij aan u hebben toegekend vervallen. Dit geldt ook voor de rechten die u al heeft overgedragen.
U schaart geen vrouwelijke runderen in of uit naar een landbouwer die niet is vrijgesteld.
U houdt geen melk – of kalfkoeien of vrouwelijk jongvee voor de melkveehouderij op uw bedrijf.
Dan zorgt u ervoor dat de runderen die u van uw bedrijf afvoert niet worden gebruikt voor de productie van melk
U bent de afgelopen 3 jaar geen bestuurder van een ander bedrijf waar wij fosfaatrechten aan hebben toegekend. Bent u dat wel? Of bent u dat geweest? Dan moet ook het andere bedrijf de fosfaatrechten laten vervallen om mee te mogen doen met de vrijstelling.
buorman
@de jonge

Ik doe er maar een vraag bij:
Wat is een kalfkoe volgens jullie en volgens de overheid?
de jonge
@buorman

koe die gehouden wordt om kalveren voort te brengen; koe die gehouden wordt om te kalven; koe voor het fokken
Gevonden op anw.inl.nl/article/kalfkoe/
KALFKOE

1) Dier 2) Drachtige koe 3) Drachtig rund 4) Tijdkoe
Gevonden op mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/KALFKOE/…

maar wat het voor de wet is????????????????
de jonge
@de jonge ik neem aan dat ze de drachtige koeien voor de melkveehouderij bedoelen en dat dit is om geen heen en weer gesleep te krijgen met drachtige dieren tussen melkveehouders en zoogkoeienhouders die vrijgesteld zijn. anders zijn er weer van die slimmerds die ze bij droogzetten naar een zoogkoeienhouder brengen zodat ze een paar kunnen meer kunnen melken
de Thijs
@buorman zo als ik het begrijp wel, ik heb hier voor de hobby een chianina geboren na 2 Juli 2015 ben daar eerst een melkvee pink voor gekort tot het een zoogkoe is geworden begin 2018 daarna toen ze kalvde werdt ze zoogkoe en telde niet meer, maar nu omdat ik een melkveebedrijf heb weer wel en het kalf telt nu als melkvee kalf geloof ik. Dus ik wordt over zoogvee dat na 2 Juli is gekomen gekort op mijn fosfaatrechten melkvee. Als iemand het beter weet, hoor ik het graag
John Spithoven
@Melkveehouder6 Sorry dat heb ik fout gehad. Eerste houder blijft wel verantwoordelijk voor de vrijstelling tot aan dood dier.
+4
robbies
Wat is nu de nieuwswaarde van dit artikel? Dat EC mogelijkheden ziet, wil niet zeggen dat er mogelijkheden zijn. EC geeft geen fosfaatrechten uit, dat doet Den Haag. En Den Haag wil geen oplossing, omdat ze weet dat het toekennen van fosfaatrechten aan knelgevallen als beleidslijn de pleuris doet uitbreken. Dan wil iedereen zijn korting terug en de grondgebonden boeren hun latente ruimte opvullen. De enige manier om in dit stadium als knelgeval nog erkend te worden, is via de rechter.
+2
John Spithoven
@robbies En wat denk je dan dat er dan gebeurt met deze wetenschap zoals hierboven beschreven? En waar komen die rechten dan vandaan?

De rechter toetst een Europese regel opgesteld door de EC in 2002. Dat Nederland er een zooitje van gemaakt heeft, zegt de EC nu ook. Dan kon die uitspraak misschien wel niet zo verrassend zijn.
robbies
@John Spithoven procedure op procedure op procedure. Heeft geen zin om je hoop daarop te vestigen. Voor sommige zal de genoegdoening te laat komen.
+1
jg
@John Spithoven Wees eens concreet : welke gevolgen moet dit verheel volgens jullie hebben ? Anders blijft het weer bij lappen tekst met wensdenken . Welke status heeft dit verhaal ? : het zou kunnen kloppen maar de NL-overheid doet er niets mee ?
+3
John Spithoven
@jg Als er ruimte komt denk ik dat dat gestoken moet worden in het verlagen van het kortingspercentage. Dat doet namelijk geweld aa het verdienmodel van een grote groep ondernemers. De mensen met veel lege boxen zijn in de knel gekomen omdat ze door de overheid op het verkeerde been gezet zijn. Daar zal de overheid of de portemonnee moeten trekken of middels tijdelijk schot verwijderen met varkens om daar sanering mogelijk te maken en knelgevallen tegemoet te komen.
+1
robbies
Quote Reactie van @John Spithoven:
middels tijdelijk schot verwijderen met varkens om daar sanering mogelijk te maken en knelgevallen tegemoet te komen

Ik geloof niet dat dat gaat gebeuren. POV wil het niet, sectorplafonds zijn in de mestwetgeving opgenomen en ik denk niet dat RFC - met zijn informele macht - de lobby gaat steunen om via een geitenpaadje nog meer melk te ontvangen.
Twentsch Land
@robbies

Nog meer melk ontvangen via een geiten paadje....gaan ze ook niet doen...er zijn 3 mogelijkheden.....je kiest voor 1 van de 5 referenties en je houdt je eraan. 2 je kiest voor 1 van de 5 referenties en je houdt je er niet aan en betaald voor het teveel geleverde 10 cent boete per liter. 3 je moovt um.
+1
John Spithoven
@Twentsch Land Daar ben je zelf bij. Accepteer je dat je voormannen je sector langzaam naar de sodemieter helpen of kom je in actie.
+5
demelkboer
@John Spithoven hou toch op John de sector gaat echt niet naar de mieter van een paar innovatieve boeren die failliet dreigen te gaan. Gewoon nieuwe focus nieuwe tijden, op nieuwe scherp stellen en door.
robbies
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Nog meer melk ontvangen via een geiten paadje....gaan ze ook niet doen...er zijn 3 mogelijkheden.....je kiest voor 1 van de 5 referenties en je houdt je eraan. 2 je kiest voor 1 van de 5 referenties en je houdt je er niet aan en betaald voor het teveel geleverde 10 cent boete per liter. 3 je moovt um.

Dat zal niet de insteek zijn van de knelgevallen. Die willen hun stalcapaciteit benutten en tegen de volle melkprijs. Anders blijven ze zelfs met gratis rechten een knelgeval.
+1
John Spithoven
@robbies Hoe denkt de POV dan een aantal problemen in nu in eigen gelederen op te lossen. Geld is er nergens binnen de sector, dus zou ik de,e mogelijkheden maar met twee handen aanpakken.

Je laat de nationale ruimte in P toch niet verloren gaan.
+5
robbies
Quote Reactie van @John Spithoven:
Hoe denkt de POV dan een aantal problemen in nu in eigen gelederen op te lossen. Geld is er nergens binnen de sector, dus zou ik de,e mogelijkheden maar met twee handen aanpakken.

Welke problemen doel je op? Het mestprobleem wordt niet opgelost door ruimte te verschuiven van varkens naar de koeien. Matig rendement wordt niet verbeterd door rechten uit de markt te nemen, waardoor de blijvers een hogere prijs moeten betalen voor de resterende rechten. Van een voormalige belangenbehartiger had ik wel wat meer realiteitszin verwacht. Jansen gaat de sector echt niet zomaar in de uitverkoop zetten.

Vergis je niet, er zit behoorlijk wat antipathie jegens de melkveehouderij in de varkenshouderij, vooral bij de grote jongens. melkveehouders krijgen al jarenlang subsidie vanuit Brussel, worden in de wetgeving behoorlijk bevoordeeld, drukken de varkenshouderij uit de mestmarkt, investeren nauwelijks in verwerking en staan om de haverklap met hun handje omhoog in Brussel. En dan nu nog voor een appel en een ei azen op de fosfaatruimte van de varkenshouderij.
+1
pieta
Quote Reactie van @robbies:
r zit behoorlijk wat antipathie jegens de melkveehouderij in de varkenshouderij, vooral bij de grote jongens

Dit is wel lachen. De grote jongens die heel de bevolking van Brabant tegen zich hebben hebben ook nog wat antipathie tegen iemand. Er zijn er nog steeds genoeg die een enorme hekel aan varkensboeren in het algemeen hebben omdat die voorheen altijd het meeste verdienden, de mest staand uitreden toen dat nog mocht, veruit de meeste en de mooiste spullen hadden en het heel breed lieten hangen en dan ook nog tegen je zeiden: mar wij hebbe verkens.
+1
Twentsch Land
@John Spithoven

Hier zit teveel persoonlijke mening in, het zal geen hout snijden.
+4
storm
@robbies ik denk dat dezelfde dooie mus is waar mevr Schreyer ons iedere keer blij mee probeert te maken.
Maar mocht er fosfaat genoeg zijn dan graag de korting terug dan mogen die innovatief in de knelgevallen wel fosfaat kopen van de stoppers. Iedereen blij.
cs-agrar
Quote Reactie van @storm:
Maar mocht er fosfaat genoeg zijn dan graag de korting terug

👍
+4
Wilbert
De EC wil helpen, maar dan moet je wel in de positie zijn om te kunnen helpen.
Een betere titel zou zijn "EC blokkeert niet op voorhand herverdeling van fosfaatrechten".
+1
cowboys
Zoogkoe houders zullen wel blij zijn met de actie van geesje.eerst bingo kassa jackpot en nu het verlies krijgen van de koeien die ze geruimd hebben begin 2017 fosfaatreductie weet u nog het duurde even voor ze vrijgesteld werden van frp
+1
Heinsdrich
Dit zeggen ze dus in Brussel:

„Het is aan de Nederlandse autoriteiten zelf om te beslissen of het aantal toegewezen fosfaatrechten verder onder het plafond moet worden gebracht, om zo een buffer te hebben voor onverwachte probleemgevallen.”

Oftewel nog een extra generieke korting en klaar is kees.
+6
John Spithoven
Ik merk dat er veel mensen iets hebben tegen mijn manier van berichtgeving.
Ik probeer met een open discussie de mensen verder te helpen. Dat ik daarbij fouten maak, sorry. Maar als je nooit een balletje opgooi, land die ook nergens.

Voor mijn bedrijf maakt het allemaal niets uit.. Ben geen knelgeval, door mijn gedeeltelijk grondgebonden bedrijf op 2 juli 2015 maakt het mij ook niet uit hoe hoog de korting is en zit niet bij RFC.

Ik probeer alleen te helpen. Dat sommige vinden dat ik geen visie heb kan ik niks mee en leid tot niets. We zullen het toch samen moeten doen anders hoop ik dat ik bij de laatste zit die het licht uit mag doen, figuurlijk dan.
+1
Twentsch Land
@John Spithoven

Een mening en idee geven is altijd goed, het geeft voor anderen soms ook een andere kijk op dingen.

Wel lopen er meerdere wegen naar Rome ...de ene weg rijdt sneller en een andere weg een mooie uitzicht....wel is belangrijk de weg in zijn totaal te zien en niet van dorp naar dorp te rijden zonder een goede wegen kaart .... kan je reacties altijd goed waarderen ondank ik het niet altijd eens ben met je gedachte maar dat geldt voor meerdere prikkers en zo zullen er ook wat zijn die dat over mij denken........niks op uit doen, gewoon mening en gedachte op kalken hier 😉
jpls
@Twentsch Land applaus☺
hans1980
@John Spithoven LNV wil 1 miljoen varkens minder dit in mindering tot fosfaatplafond moet toch ruimte geven?

Ben ook zeer bezorgd over extra kortingen boven de 8,3 hoewel de LTO dat ook niet wil evenals Carola

En oja zie die innovatieve boeren nog niet zomaar omvallen ze zijn immers innovatief 😎
achterhoeker2
Innovatief in de knel zal niet worden geholpen, de ec wil meehelpen dat betekent dat de regie bij rvo blijft .
Dus alleen extra rechten voor starters en ( vee) ziekte.
Jaap40
@achterhoeker2 starters heb ik geen goed beeld van, geen concreet voorbeeld over ik weet.
Maar diegenen die aantoonbaar met (vee) ziekte te kampen hebben gehad compenseren met extra rechten.
Farma_boerke
@Jaap40 knelgevallen hoeven geen extra rechten, zij worden terug gezet naar de hoeveelheid zonder de (vee)ziekte aanwezig zou zijn. Starters zulen er niet veel zijn en ook niet volledig vergoed worden. Er kan beter worden voorkomen dat er extra generiek gekort moet worden zoals ten tijde van het mq gebeurde. Deze korting was al heftig genoeg. Pas volgend jaar eens kijken wat er kan.
cornelissen
Quote Reactie van @Farma_boerke:
Deze korting was al heftig genoeg

Inderdaad voor sommige niet groeiers wil ik dat vlot aannemen ,voor een echte melk-cowboy is dit natuurlijk een lachertje.
Ten tijde van de invoering van het melkquotum 1983-84 is gekozen voor een kortingreductie voor de niet -groeiers. (zo uit het hoofd ,eerste kortingsronde 8.65% en voor de niet groeiers iets van 6 % en nog wat)
Kijk dan leg je de "rekening"een heel klein beetje meer neer bij de veroorzakers
Nu is kennelijk gekozen door lto en meeloper nmv om de "knel"gevallen op te offeren,hoewel ze dat natuurlijk ontkennen, ze zoeken nog steeds alternatieven .
Je moet als bestuurder al ver heen zijn om op deze manier eigen leden op te "offeren" ( nog even onder voorbehoud,hoewel ik in de alternatieven niet meer geloof)
Erik 1979
Houd er maar rekening mee dat jullie net zo lang gepest worden totdat de overheid doormiddel van een algemeen geaccepteerd akkoord 300.000 koeien kan weg saneren voor 200.000.000 euro. Zo is het namelijk ook gegaan in de varkenshouderij.
+1
groeier
@Erik 1979
De meeste bedrijven/melkveehouders +/- 97% hebben de groei-stop begin 2015 toch echt eenvoudig aan kunnen zien komen.
Erik 1979
@groeier reactie begrijp ik niet helemaal. Wat heeft dat te maken met dat jullie nu het pispaaltje van Nederland geworden zijn?
bio boer
@groeier toch had ik niet verwacht dat het mij zou raken had nog bergen fosfaat ruimte over op mijn grond had eerder verwacht dat de groeier werd aangepakt dat durven ze niet
pieta
@bio boer Ik had ook niet verwacht dat het mij zou raken. Klein beetje koeien meer en ik moet ze allemaal weer inleveren agv generieke korting.
+1
bio boer
@groeier weet van een boer is vsn 200 naar 700 gegaan had de stal op tijd vol zij hij toen ik daar op excursie was zag allemaal buitenlandse oormerken die heeft nu grof geld verdiend in 1 klap zijn nieuwe stal terug verdient
+1
weurding
@bio boer die was dus goed bij de "pinken" 😄
+1
groeier
@weurding
Ja, en de melkveehouders die hebben zitten slapen nu maar klagen.
Flinstone
@groeier hier zat de jongveestal goed vol en anticiperen zou niet beloond worden weet je nog!
Voor een aantal grote groeiers dreigt nu alsnog een strop ondanks dat ze veel meer koeien hebben!
groeier
@Flinstone
Op de meeste van die bedrijven zijn best veel koeien aanwezig, alleen ze hebben nooit genoeg.
ted9
@Flinstone Bank man vertelde me vorige week dat 25 tot 30 procent van de melkveehouders bij bijzonder beheer zaten of tegen aan zaten! Ik kon dit nauwelijks geloven. Ik ben zeer benieuwd hoe het de aankomende jaren zal gaan zeker als we nog een keer weer een minder jaar hebben en we toch goed melken en een groot aantal nog een klein portie p rechten moet kopen om productiestijging mee af te dekken.
grondlozeboer
@ted9 nu moet ik wel zeggen dat de bv de rabo je nogal gauw aanmerkt voor BB.
Erik 1979
@ted9 De rabobank heeft een paar jaar terug alle bankverguningen ingetrokken. Voor die tijd zaten er ook veel rabobanken in bijzonderbeheer. Er zouden er ook meerdere omgevallen zijn. Nu is het èèn bank. Ik vind het ook vreemd dat melkveehouders in bijzonderbeheer zitten. Ze zijn stuk voor stuk miljonairs. Blijkt telkens weer het zelfde verhaal dat je mensen met geld in bijzonderbeheer kunt zetten en leeg kunt melken. Is het verdien model van de grote Banken geworden.
+1
de jonge
@Erik 1979 wat heb je eraan dan als je op papier miljonair bent maar je niet genoeg inkomen hebt. je bent pas echt miljonair als je van de rente zeer luxe kunt leven aldus de prins van lignac. knoop die wijsheid maar goed in je oren
George
Quote Reactie van @de jonge:
als je van de rente zeer luxe kunt leven aldus de prins van lignac.

Dat valt niet meer mee met die rentestanden.
Twentsch Land
@George

Dat ligt niet aan de rente maar aan het bedrag waar de rente over verkregen wordt 😌
George
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Dat ligt niet aan de rente maar aan het bedrag waar de rente over verkregen wordt

Over een miljoen heb je €500 tegenwoordig , vertel mij eens dan wanneer je kunt rentenieren? Dat ligt gewoon aan de rente. Bij een normale rente van 5% heb je dan toch al mooi €50000. Ik heb in 2008 nog 5,1 % gekregen op termijndeposito's.
Twentsch Land
@George

Tuurlijk een hoge rente maakt het makkelijker.......maar als dat niet zo is en je wilt toch rentenieren zal je een hoger saldo moeten hebben.......wel is het zo dat rentenieren totaal niet interessant is....heb je saldo dan zijn er wel dingen die meer rendement geven dat de rente op een spaarcent.
+2
pieta
@Twentsch Land De inkomstenbelastingheffing op je (bank)rente is zo hoger dan de door de bank aan jou te betalen rente. Je kunt dus nimmer rentenieren in NL zoals het er nu voorstaat.
de jonge
@pieta dan ga je ook in het zuiden van spanje wonen in een jacht van 60 meter,het kan wel,prins van lignac heeft het ook gedaan
pietjepuk
Quote Reactie van @George:
wanneer je kunt rentenieren

Leven van huuropbrengsten noem ik ook rentenieren.
+2
Erik 1979
@de jonge als miljonair zijnde kun je tegenwoordig met negatieve rente niet meer leven van de rente daarvoor moet je teveel schulden maken om te profiteren van negative rente. Daar gaat het mij helemaal niet om. Het gaat er mij om dat de banken in de Nederlandse melkveehouderij meestal totaal geen risico hebben. Ik schrijf het hier vaker. Dat bijzonderbeheer is het nieuwe verdien model. Met de hele bijzondere opmerking van die nette stropdassen: hier onderschrijven, doe je dat niet... ik ga 2 weken op vakantie de rekening courant is geblokkeerd eens zien hoe na mijn vakantie jou varkens eruit zien.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @ted9:
Bank man vertelde me vorige week dat 25 tot 30 procent van de melkveehouders

Bijzonder, heb het ook nagevraagd, en hij noemde heel andere cijfers( verwaarloosbaar laag)
+1
Noorderling
@Leo,s vriend
Heeft die bankman die 30% benoemd er in het verleden een mooie puinhoop van laten maken 😄
Erik 1979
@Noorderling het is daar een puinhoop. Bij de Deutschebank zitten er een paar in de bak. Rabobank koopt ze vooraf vrij. Als ze ballen hadden bij de directie dan lieten ze ze vast ziten. Er zijn mensen die zeggen dat ze daarom net zo schuldig zijn.
achterhoeker2
@Leo,s vriend Natuurlijk zegt ie dat!
Bovendien vertellen ze een nieuwsgierige boer toch niks.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Natuurlijk zegt ie dat!Bovendien vertellen ze een nieuwsgierige boer toch niks

En waarom verteld die andere een heel ander verhaal aan Ted9?
+1
George
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
En waarom verteld die andere een heel ander verhaal aan Ted9?

Ja maar wie verteld nou de waarheid. Eén van beiden is aan het liegen. 😄
Erik 1979
@Leo,s vriend Divide et impera
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Erik 1979:
Divide et impera

Nou, daar hebben de relatiebeheerders nogal baat bij.
+1
Erik 1979
@Leo,s vriend natuurlijk hebben ze bij de banken er iets aan. De banken verdienen niets aan een melkveehouder met een miljoen kg melk per jaar die regelmatig aflost weinig extra financiert. De rentes zijn zo laag. Bij èèn procent marge hebben ze 10.000 per jaar van zo'n klant. Met een beetje onrust stoken hebben ze met hun vriendjes veel meer. Bijv. Verplichte taxatie extra prognose van aanerkende stropdas etc etc. Even naar bijzonderbeheer zo 2% rente erbij. Lopen de kosten zo op naar 50.000 in een jaar. En dat verdwijnt allemaal naar door de bank en door hen aan erkende makelaars accountants en overige adviseurs. Nogmaals.. Divide et impera. En het verdien model wordt voor de echte melkers veel leuker!
+1
Leo,s vriend
@Erik 1979 complotdenken noemen wij dat.
achterhoeker2
@Leo,s vriend Hier heeft erik1979 toch een punt.
Zaterdag gesproken met een ex accountmanager die had het ook over dat soort praktijken, was een beetje verzuurd maar loog niet .(volgens mij)
grondlozeboer
@Leo,s vriend zo gaat t gewoon. Als het hun niet zint wat je doet drukken ze gewoon de rente omhoog.
+2
Flinstone
@Leo,s vriend ik noem het geen complotdenken! Het gebeurt zo en het is erger geworden sinds die sukkel van een Ruud Huirne daar zit!
Rabobank was geld nodig weet je nog! Voor die torenhoge boetes die betaald moesten worden!
En waar was dat makkelijker te halen als bij de melkveehouders want die kunnen toch niet weg! Betalen altijd en zijn solvabel genoeg! Belachelijk dat die in BB moesten en ik kan je vertellen dat het bij veel mensen spanning geeft!
Ze zetten ff een procentje bij de rente op zonder reden en je moet nog harder je best doen!
+2
Wilbert
@Flinstone als je je als melkveehouder in een positie hebt gemanouvreerd dat je niet meer aan een andere bank toekunt, hoever ben je dan nog af van bijzonder beheer?
+1
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Flinstone:
ik noem het geen complotdenken! Het gebeurt zo en het is erger geworden sinds die sukkel van een Ruud Huirne daar zit!Rabobank was geld nodig weet je nog! Voor die torenhoge boetes die betaald moesten worden!En waar was dat makkelijker te halen als bij de melkveehouders want die kunnen toch niet weg! Betalen altijd en zijn solvabel genoeg! Belachelijk dat die in BB moesten en ik kan je vertellen dat het bij veel mensen spanning geeft!Ze zetten ff een procentje bij de rente op zonder reden en je moet nog harder je best doen!

Geloof je het zelf? die paar procent van de totale portefeuille van de rabo die wij als melkveehouders innemen halen echt niet aan.
Hoeveel denk je dat dat extra procentje dan oplevert?
Noem eens wat: 10000 mvh hebben lening bij rabo, 2500 daarvan in BB, miljoen lening per bedrijf
extra procentje levert dan 2.5 miljoen op.
De dure BB jongens en meisjes kosten het veelvoud daarvan.
+2
George
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
Noem eens wat: 10000 mvh hebben lening bij rabo, 2500 daarvan in BB, miljoen lening per bedrijfextra procentje levert dan 2.5 miljoen op.

Klopt je rekensommetje wel? Is het geen 25 miljoen? Dan kun je toch heel wat relatiebeheerdertjes BB voor betalen.
Erik 1979
@Leo,s vriend het is niet alleen de verhoging van de rente. In ieder krediet Contract staat dat de bank op de kosten van de krediet nemer naar behoefte derde kan inschakelen om bij problemen de krediet zeker te stellen. Dat houd in dat ze taxaties advocaten accountants etc. Op kosten van de krediet nemer kunnen bestellen of krediet nemer kunnen verplichten een aangewezen kantoor opdracht te geven voor bepaalde werkzaamheden. Rabobank heeft bijv een eigen advocaten kantoor die onder een andere naam geregistreerd staat. Dat is best lucratief. Een boer met grond heeft geld zat. Betaald altijd. En durft met zijn eigen elende niet naar buiten te komen want dan maken hun eigen collega 's ze af. Gaat dus lang goed. Totdat het bedrijf of de ondernemer het niet meer trekt. Dan wordt het verkocht aan een ander door een makelaar de koper heeft een financiering nodig etc etc. En daar verdient iedereen weer veel aan.
+1
ted9
@Noorderling Man had werk gebied Brabant limburg dus wie weet.
Noorderling
@ted9
Lijkt me nu niet representatief voor alle Nederlandse agrarische klanten bij de bank.
Redelijk intensieve streek waar de koeien voor 2015 de gaten van de varkens hebben gedicht. Varkens ondertussen vertrokken, mestput nog vol en in 2015-2016 ook niets met de koeien verdient. Dat houdt je niet lang vol als je ook nog meent te moeten verdubbelen in koeien omdat we de wereld moeten voeden.
achterhoeker2
@Noorderling Meestal moeten de varkens de hobby (melkvee) van de boer goed maken.
bio boer
@achterhoeker2 de leg kippen dichten het gat hier van (melkvee de hobby ) 😋
George
Quote Reactie van @ted9:
Man had werk gebied Brabant limburg dus wie weet.

Ja daar zitten wel allemaal arme sloebers.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
143
DEELNEMERS
44
WEERGAVES
0