Zonder Kringloopwijzer nog minder vee

Er dreigt een nieuwe reductie van de melkveestapel, als er geen goed controleerbare Kringloopwijzer (KLW)-boekhouding van de grond komt. Dat zeggen de pioniers Zwier van der Vegte, Hans Dirksen en Frank Verhoeven.

Deel dit topic

Reacties

+3
m uut m
Dan maar minder vee
+2
pietjepuk
@m uut m titel slaat dus helemaal nergens op. zou niet weten waarom er zonder kringloopwijzer nog minder vee komt.
Elvis
@m uut m verbeter de wereld.....
+1
John Spithoven
De heren hebben het of niet gesnapt of niet geluisterd. Nationaal over alle bedrijven wijzigt er niets aan de totale fosfaatproductie. KLW waardeert goed presterende bedrijven en straft slecht presterende.
+2
puntertje
Die Zeur van de Vegte blijft maar orgasmes krijgen van de KLW, maar een goed controleerbare KLW is zoiets als zeggen dat wanneer Trump niet zo impulsief zou reageren het een geweldige president zou zijn.
matt
@puntertje mooi bedacht zeur van der vegte,stumpertje 😂
+3
cjw73
Och och ziet die lullo van der vegte zijn prestigeproject stranden. Opzouten met die sjoemelwijzer.🤗🤗
+2
Gewoon invullen, beetje rotzooien/rommelen/gogelen/ creatief omgaan met de getallen , en …………….. klaar is DTOT>NL
+3
Jan-T
Een klein deeltje gekopieerd.
Een doorstart van de Kringloopwijzer is ook noodzakelijk voor het berekenen van het minimumpercentage ....... eiwit van eigen grond.

Ze schrijven dit nu wel, Maar hoe goed is nu werkelijk die sjoemel wijzer.
Deze droge zomer zal in de kringloopwijzer wel duidelijke worden dat 45% te halen is en de 65% niet gehaald word. Dit vind men nu niet wenselijk maar we hebben hier nu mee te maken.

Van mij mogen ze dat ding in de fik steken.
Want ben van mening dat 75% van de melkveehouders deze door de boekhouder laat invullen, en er verder niet mee doet. 5 % vind het niks. 20% is dol enthousiast omdat ze intensief zijn en het hun past.
Maar zo lang de input voor de KLW niet meetbaar is tegen lage kosten word het gewoon niets en is het kansloos.
Wil de KLW een succes worden dan zal het duidelijk geld op moeten brengen.
En niet een verplichting van de Zuivel moeten zijn.
Dit werkt arrogantie van de Zuivel in de hand, En zorgt er voor dat de leden leveranciers zich niet meer welkom voelen bij de Coöperaties.
dewittemotor
@Jan-T Juist, en dan dadelijk wordt je in zo'n extreem jaar daar weer direct op afgerekend, zonder dat je er ook maar iets kan doen. In de Pers: Melkveehouders overschrijden afgesproken norm fors
Boerma
@Jan-T ja hier ook door de boekhouder. Eerst zeggen we met ze’n allen dat er teveel regels zijn en vervolgens verzinnen we ze er zelf bij. Mag onderhand wel iemand aannemen die de administratie komt doen

Hier bunders zat (te weinig koeien) dus grasbrok laten maken en eiwitmengsel eruit en 1 kilo productiebrok eraf. Dus aan de percentage eiwit van eigen land komen we wel
spotmelker
Quote Reactie van @Jan-T:
Een doorstart van de Kringloopwijzer is ook noodzakelijk voor het berekenen van het minimumpercentage ....... eiwit van eigen grond.

Hmmm, lijkt me niet nodig, kan veel simpeler.
+1
christo
Het eigenbelang is groot bij deze heren. Ze nemen de sector desnoods mee naar de ondergang, als de kringloopwijzer maar erkend gaat worden.
+4
dorpsrandhoeve
Ach zo, dus de reaktie's hier willen geen kringloopwijzer omdat ze bang zijn dat ze hoewel ze zich grondgebonden noemen niet aan de 65 % eiwit van eigen land kunnen komen.
+1
robbies
@dorpsrandhoeve Voor een beetje grondgebonden boer is 65% eiwit van eigen land echt geen probleem. Wij zaten volgens de KLW vorig jaar op 74% zonder echt fanatiek te zijn.
dorpsrandhoeve
@robbies Kijk, dat wist je toch maar dankzij de kringloopwijzer.
+1
robbies
@dorpsrandhoeve Nog zo'n hardleerse. Van mij mag de KLW overal voor gebruikt worden, behalve om fosfaatruimte te claimen. Efficiente bedrijven willen forfaitaire rechten en vervolgens bedrijfsspecifiek afgerekend worden. Dat gaat dus niet
dorpsrandhoeve
@robbies fosfaatrechten heb ik voldoende, dus dat zal me aan me r roesten. Als ik bex maar kan gebruiken om de stikstof en fosfaat efficiëntie voor mestafzet/mestruimte te berekenen boeit het me verder niet wat ze der mee doen.
christo
@robbies En daar zit nu juist de gein. Volgens de sjoemelwijzer. En jij gelooft wat je daar leest? Had je toch tijdens de rekenles ietsiepietsie beter op moeten letten. De kringloopwijzer is het niet waard om in te vullen. De uitkomst klopt geen ene reet van.
+1
JanCees
@dorpsrandhoeve 1 Het hele #Kringloopwijzer verhaal heeft een sterke overeenkomst met het Oostvaardersplassen en ammoniak dossier . "Geleerde heren" ,veelal @WUR opleiding genoten, die een schijnnauwkeurigheid en "wetenschappelijke"onderbouwing verzinnen die ver bezijden de werkelijkheid staat.

Als antwoord op @FritsvdSchans
2 Het is een soort sektarisch gezelschap van een bijzondere geloofsoort "De @WUR kelijkheid gelovers" die vanaf hun Wageningense minaret hun geloof predikken. Frans Vera OVP waanzin kostte slechts 8 jaar. Nh3 zijn we aardig op weg. Next target # Kringloopwijzer @wur kelijkheid?

Op twitter vandaag bovenstaande geplaatst in een paar eenvoudige zinnen wat er met de KLW gaat gebeuren het zal alleen wat tijd kosten en minder dan bij de OVP want bij de KLW is het de onjuistheid makkelijker aan te tonen
+3
pieta
@JanCees De fosfaatrechten er aan hangen lijkt mij een brug te ver. Maar GVE-norm per hectare daar is de grond in NL zelfs veel te verschillend voor. En ja, ik zou graag met de KLW, kuil- en grondonderzoek aantonen dat ik mijn land niet evenwichtig kan bemesten.
dorpsrandhoeve
@JanCees Ach JanCees, als ik mijn bexvoordeel wat betreft stikstof en fosfaat maar mag blijven gebruiken om minder mest af te hoeven zetten zal het me ook verder aan me hol roesten.
+1
puntertje
@dorpsrandhoeve de BEX is nog veel fraudegevoelig dan de KLW, men houdt zich wijselijk stil maar het is algemeen bekend. De KLW zou dat moeten verbeteren, maar die deugt al voor geen meter. Dat zegt genoeg. Maar HAS-bedrijfleidertjes als die Zeur van de Vegte zijn verslaafd geraakt aan aandacht en het lezingen circuit en blijven het promoten, gesteund door wat pseudo-wetenschappers van de WUR die met hun bij elkaar gefantaseerde modelletjes hun pensioen proberen te halen.
Dat de zuivelbestuurders het omarmen is niet zo vreemd, die gokken al jaren op het verkeerde paard.
Wilbert
@JanCees de uitdagingen zijn inmiddels zo divers dat een forfaitaire norm eigenlijk geen recht meer doet aan de verschillende typen bedrijven. Klimaat, biodiversiteit, soja import, eutrofiëring, etc. Daarnaast meer verschillende melkstromen, wil je er aan meedoen moet je wel kunnen aantonen dat je aan de eisen voldoet. Of dat met de klw of met andere systemen moet, daar kunnen we over discussiëren. De tijd dat een gve / ha een oplossing leek is allang voorbij.
+2
JanCees
@Wilbert @pieta @dorpsrandhoeve systemen die zeer fraude gevoelig zijn blijven ook niet houdbaar dan kun je beter kiezen voor een robuust uitlegbaar en voor ieder begrijpelijk systeem met harde grenzen en weinig papierzooi. Ga maar eens rekenen aan 2,5 gve 18.000 kg melk per ha grasland en geen mestafvoer en geen verdere papierzooi.
+3
pieta
@JanCees Waar ik het over heb is niet fraudegevoelig. Je kunt onafhankelijk kuil- en grondmonsters nemen ook ter controle. Daarop kun je aflezen wat er met de gehalten in het voer en in de grond gebeurd.
Bij ons zakken de P-gehalten in de graskuil elk jaar weer een beetje (nu 3.5) en de P-al getallen zijn over de laatste 4 jaar gemiddeld met een punt of 7-8 gezakt. Nog vier jaar en al ons grasland zit in fosfaatklasse laag. Derogatie van 230 kg beperkt me. Dus meer brengen is geen optie. Wat resteert dan: fosfaatrijker voer zonder extra N aan gaan kopen.
pietjepuk
Quote Reactie van @pieta:
vier jaar en al ons grasland zit in fosfaatklasse laag

Hoeveel % van je grond is fosfaatfixerend? (waar 120 kg fosfaat op mag)
pieta
@pietjepuk We hebben één stuk met een Pal van 20 en een Pw die volstaat voor fosfaatfixerend. De rest zit daar allemaal nog net iets te hoog voor fosfaatfixerend tussen de 30 en 40.
pietjepuk
Quote Reactie van @pieta:
fosfaatfixerend tussen de 30 en 40.

dus je grasland is gemiddeld een 90 kg fosfaat en bouwland 75?
pieta
pietjepuk
@pieta waar heb ik het dan mis grasland moet je onder de 27 zitten voor 100 kg
pieta
@pietjepuk Gras is 90 en deels 100. Bouwland 60 en 50.
pietjepuk
Quote Reactie van @pieta:
Gras is 90 en deels 100. Bouwland 60 en 50.

Moet je mij toch is wat uitleggen want ik zal het wel niet snappen. 😀 Met de fosfaatrechten was je grondgebonden als je alle grond die je in gebruik had mee mog tellen. Hoe kun je dan meer dan 20000 liter per ha produceren? grasland houdt het met twee koeien op dat is dus ongeveer 20000 liter. maar bouwland kom je aan 1,3 koeien en dan heb je nog jongvee.
pieta
@pietjepuk Inderdaad dan zou ik het beter uit moeten leggen om het jou te laten snappen. Maar daar heb ik geen behoefte aan. 😁
pietjepuk
@pieta nu niet meer zeuren over klw dan.
pieta
@pietjepuk Dat maak ik zelf wel uit. 😁 Maar koeien heb ik genoeg (zelfs nog een paar teveel). En als je zelf nou even nadacht dan zou je kunnen bedenken dat we misschien meer grond hebben maar dat deze niet op één relatienummer werd opgegeven.
pietjepuk
Quote Reactie van @pieta:
dat we misschien meer grond hebben maar dat deze niet op één relatienummer werd opgegeven.

dus produceer je geen 20000 liter per ha.
pieta
@pietjepuk Je hebt de klok horen luiden maar je weet niet waar de klepel hangt. 😁
pietjepuk
@pieta je l#lt er gewoon omheen. Je bent heel selectief met cijfers.
pieta
@pietjepuk Ik lul er inderdaad een beetje omheen. Maar jij vertelt helemaal niets volgens mij. En ik vind dat je nogal een agressieve manier van benaderen hebt hier online. Alsof ik jou iets moet vertellen. Als je nou een keer nadenkt en je best doet om wat gegevens te combineren dan ga je wel snappen hoe het zit. Doe je best. 😁
m uut m
@pieta
Je ook nog meer vee maar dat staat ook op een ander nummer.
puntertje
@pieta je hebt het onderzoek naar de grondbemonstering blijkbaar gemist. Vraag maar eens een monsternemer, bij een aantal boeren hoeven ze niet terug te komen als de uitslagen hen niet bevalt. Dus je shopt wat, neemt de gunstigste uitslagen en hoppa, karren met die mest.
pieta
@puntertje Maar dat is wel heel simpel te controleren. NVWA neemt gewoon zelf even wat monsters. Desnoods zet je er net als in de kalversector zelf een organisatie voor op die onafhankelijk is.
puntertje
@pieta zullen we er meteen maar een politiestaat van maken? Ik denk dat de KLW wel een kans van slagen heeft in Noord Korea. En jij wordt daar blij van denk ik.
Kijk, ik denk echt dat mensen als Zeur van de Vegte zijn KLW zo correct mogelijk invult. Maar Zeur krijgt er geen cent meer of minder loon voor. Maar jij wilt geldelijke gewin halen, dus jou drijfveren zijn totaal anders. En dan weet je wat er gaat gebeuren.
+1
Wilbert
@puntertje private borging en controle. Qlip kijkt nu al je energierekening na voor focus planet. Gaat met klw idem zo gebeuren als je met de toplijn zuivel wil meedoen. Weidegang inmiddels via de melk zelf. Nog even en ze kunnen je rantsoen bepalen aan de hand van het melkmonster. Je ziet teveel beren op de weg. Techniek en datakoppelingen gaan frauderen steeds lastiger maken.
pieta
@puntertje Man man man, wat een vergelijking. Verdiep je eens even in de kalversector. Die hebben een zelfregulatiesysteem. Voorheen SKV en die stelt gewoon de regels op en die controleert ze ook. Als de NZO gewoon de handschoen oppakt en zegt wij streven naar evenwichtsbemesting en de grondonderzoeken en kuilonderzoeken moeten door ons uitgevoerd worden om de uitkomsten te gebruiken (enkel voor evenwichtsbemesting) dan is de fraude met grond- en kuilonderzoeken zo goed als uitgesloten. Je mag toch ook zelf de melk die je levert niet op gehalten onderzoeken.
En ja, het gebruik van de KLW toestaan voor de benutting van fosfaatrechten ben ik niet (meer) voor.
robbies
Quote Reactie van @pieta:
En ja, het gebruik van de KLW toestaan voor de benutting van fosfaatrechten ben ik niet (meer) voor.

hebben we toch wat bereikt hier
pieta
@robbies Oh nee, dat hebben jullie niet bereikt. Ik ben altijd voor het terugverdienen van de generieke korting geweest en daar ben ik nog wel voor. Maar de realiteit ligt gewoon anders en het zal me verder eigenlijk een worst wezen.
JanCees
@pieta ga dan nog maar eens rekenen met 2,5 gve en 18.000 kg melk per ha en geen mestafvoer
+1
pieta
@JanCees Daar ben en blijf ik geen fan van. Te star voor bedrijfsontwikkeling, te afhankelijk voor velen van huurgrond en regionaal gewoon een probleem qua verdeling van melkvee en beschikbaar grasland.
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
Te star voor bedrijfsontwikkeling, te afhankelijk voor velen van huurgrond en regionaal gewoon een probleem qua verdeling van melkvee en beschikbaar grasland.

Misschien lopen de koeien dan op de verkeerde plek en is de maatregel wel effectief om de koeien zoveel mogelijk grondgebonden te houden, of in ieder geval niet verder te intensiveren.
+1
Farma_boerke
@JanCees uiteindelijk maakt het niets uit, zolang we Brussel het touw leveren en zelf het schavot opbouwen om te kunnen hangen/reduceren:
v-focus.nl/2018/07/…
matt
@Farma_boerke interessant weet niet of ik dit nu als waar aan moet nemen,even wachten waar ze 27 juli mee komen.
boertje009
@JanCees klinkt aantrekkelijk geen papier zooi en mestafvoer!! waar moeten we dan met al dat vreten heen?

Onze mest gaat nu naar een akkerbouwer 5 km verder op. onder de 7 ha mais en de 5 ha tarwe. die krijgen wij beiden terug op ons erf. voer 8 kg snijmais per koe rest volop gras.

100 mk 40 jv. 1 miljoen kg melk. 44 ha gras plus bovengenoemde mais. = voer genoeg paar 100 kuub mestafvoer. oorzaak? gebruiksruimte N te weinig elk jaar een P ruimte van 800 kg.

2.5 gve per ha en 18000 kg melk

130 gve is 52 ha. 25 pink 25 kalf is 18.5 gve hou je 111 mk over. 52 x 18000 / 111 = 8450 kg melk per koe.

Dan maar weer papierwerk. moet die kg melk hebben.
+2
JanCees
@boertje009 waarom moet je 10.000 kg per koe hebben en waarom mais als dat een negatief effect heeft op je C footprint en biodiversiteit. De melkveehouderij en melkveehouders kunnen kiezen voor rubuuste makkelijke te communiceren moeilijk te frauderen bedrijfssystemen en ook voor andere. Het voortbestaan en maatschappelijk draagvlak het feit dat de maatschappij je als melkveehouderij blijft accepteren lijkt mij belangerijker dan de de kg melk per koe
jg
@JanCees Lijkt af en toe op een soort indoctrinatie van de periferie. Als je de melkproduktie per koe laat zakken is het ongeveer gebeurt met je bedrijf...........
+6
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @JanCees:
Het voortbestaan en maatschappelijk draagvlak het feit dat de maatschappij je als melkveehouderij blijft accepteren lijkt mij belangerijker dan de de kg melk per koe

Da's te makkelijk, de rekeningen kunnen betalen gaat hier voor maatschappelijk draagvlak.
+1
pieta
@Jack Rijlaarsdam En om de rekeningen te betalen hoef je niet perse veel te melken per koe. Maar strikt vastgezet worden op 18.000 (voorheen 16.750kg) en 2,5 GVE per hectare (en het ook nog in grasland hebben) gaat op veel plaatsen wel tot problemen leiden.
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
En om de rekeningen te betalen hoef je niet perse veel te melken per koe.

Maar het wordt er wel makkelijker van. Voerefficientie neemt alleen maar toe bij stijgende melkproductie, de melkproductie kan ook alleen maar stijgen wanneer de koeien gezond zijn. De helft van de kostprijs is toch voer gerelateerd, daar wordt nog veel te makkelijk overheen gestapt.

Er wordt altijd maar gejammerd dat er niks verdient wordt, alleen de eigen kostprijsopbouw tegen het licht houden doet ook bijna niemand.
pieta
@Noorderling Melkproductie per koe relateer je het beste aan je bedrijfsomstandigheden. Zit je in een weidegebied met wat lagere grondprijs en niet direct akkerbouwmogelijkheden dan zoveel mogelijk eigen ruwvoer er in, weiden en genoegen nemen met een iets lagere productie per koe.
pietjepuk
Quote Reactie van @pieta:
Zit je in een weidegebied met wat lagere grondprijs en niet direct akkerbouwmogelijkheden dan zoveel mogelijk eigen ruwvoer er in

En als je op de dure grond zit voer je wat meer krachtvoer en bijproducten en bouw je ieder jaar een sleufsilo bij. 😁
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
Zit je in een weidegebied met wat lagere grondprijs en niet direct akkerbouwmogelijkheden dan zoveel mogelijk eigen ruwvoer er in, weiden en genoegen nemen met een iets lagere productie per koe.

Hogere melkproductie realiseer je alleen door beter en meer ruwvoer in de koeien te krijgen. Dat is met alleen maar meer krachtvoer voeren niet te behalen. Je wint het meeste met het goed inkuilen en zorgen dat je smakelijk gras aan het voerhek krijgt of aan hebt te bieden in het land.

Heeft weinig te maken met wel of geen akkerbouwmogelijkheden, mocht dat wel het geval zijn. Ga eens kijken wat voor grond ze ploegen in het Oldambt. Als daar tarwe wil groeien en korrelmais op het zand is daar voor veel veehouders ook nog wel het een en ander mee te winnen om zoveel mogelijk melk van eigen land te halen.
slagroomvla
Quote Reactie van @JanCees:
de maatschappij je als melkveehouderij blijft accepteren

Wie zijn dat, "de maatschappij?"
+2
Noorderling
@JanCees
Van biodiversiteit en draagvlak kan ik vandaag en morgen geen rekeningen betalen. Leuke gelikte praatjes om iedereen stil te krijgen en de politiek voor je te winnen. Uiteindelijk is er nog geen procent van de veehouders die het om weet te zetten in euro's. Daar draait het vroeg of laat toch allemaal om.

Kan hier goed geld krijgen voor verhuur van aardappelgrond. Kun je voor 1 hectare 2 terug krijgen. Dan zal CO2 en blijvend grasland me weinig interesseren. Ploeg juist elke 5jaar het gras om er maar geen blijvend grasland van te maken. Er komt een periode dat grond dat als blijvend grasland is aangemerkt 20.000euro per hectare minder waard zal zijn.
De zode kan best 8-10jaar mee om vervolgens aardappels te telen, mais en tarwe en vervolgens op armere grond de grasklaver en luzerne weer uitstekend wil groeien. Extra regels en maatregelen lokken alleen maar ontwikkelingen uit die negatief werken op het beoogde doel. We hebben nu al zoveel referentiedata gehad dat doorzetten en dat je alles tegenovergesteld van het sectoraal belang moet doen om zo gunstig mogelijk uit te komen als individu.
+1
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Kan hier goed geld krijgen voor verhuur van aardappelgrond. Kun je voor 1 hectare 2 terug krijgen.

Wij kunnen ook goed geld krijgen voor aardappelland maar 1 op 2 ruilen lukt niet. Grond is er gewoon niet voor beschikbaar. En dat is in meer delen van NL zo.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @JanCees:
maatschappelijk draagvlak

Nu snijdt Jack hem ook al even aan en zit er eigenlijk ook wel een beetje zo in.
Durf hem nog wel wat scherper neer te zetten zelfs , heb soms het soms wel eens gehad met de mode term maatschappelijk draagvlak die er de laatste jaren te pas en te onpas wordt ingegooid .
Vraag me wel eens af hoe we het ooit de "maatschappij" die van toeten noch blazen weten hoe de landbouw in elkaar steekt het na de zin kunnen doen.
Het maatschappelijk gewenst ondernemen is niet altijd te combineren met de boel draaiende houden.
Wilbert
@KuikenenKoe jancees is door zijn argumenten heen en heeft deze erbij verzonnen. Doet het aardig, lekker nietszeggend.
Maatschappelijk draagvlak behoud je niet door 1, 2 of 3 gve / ha toe te staan. Dat ziet de burger niet vanaf de straat. Maatschappelijk draagvlak gaat om dierenwelzijn, milieubewust werken en transparantie (=luisteren en laten zien).
robbies
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
Durf hem nog wel wat scherper neer te zetten zelfs , heb soms het soms wel eens gehad met de mode term maatschappelijk draagvlak die er de laatste jaren te pas en te onpas wordt ingegooid .

daar is onze eigen coöperatie mee begonnen hé. Die kregen het ineens over de licence to produce. Om de een of andere reden is dat ergens in het afgelopen jaar gekeerd naar de Licence to supply geworden. Die term hoorde ik dit jaar bij de voorjaarsvergadering voor het eerst
puntertje
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
Het maatschappelijk gewenst ondernemen is niet altijd te combineren met de boel draaiende houden.

Misschien is het wel zo dat dat maatschappelijk gewenst ondernemen nu de voet dwars wordt gezet door de schreeuwende mainstream die daar niets van moeten hebben of in de situatie zitten dat er geen weg meer terug is. Dan wordt eerst de maatschappelijk gewenste ondernemers de nek omgedraaid en resteert het deel dat door de maatschappij met de nek wordt aangekeken. Een beetje zoals het bij de varkens is gegaan. Die gaan vervolgens ook de bietenbrug op en dan gaan we ons met z'n alle afvragen, hoe is ons dit nu weer overkomen?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
Misschien is het wel zo dat dat maatschappelijk gewenst ondernemen nu de voet dwars wordt gezet door de schreeuwende mainstream die daar niets van moeten hebben

Ik weet niet in welke regio je boert, hier lopen de koeien uiteraard buiten, maar wordt ook land verhuurd en/of geruild met vollegrondgsroente/bollenteelt/akkerbouw. Toch heb ik niet het idee dat de "maatschappij" staat te steigeren of er bepaalde ondernemers de nek wordt omgedraaid. Tussen dit en dat zit ook wat.
puntertje
@Jack Rijlaarsdam Nog even en de cono wil geen melk van bedrijven waar ook bollenteelt plaats vindt. En de rest gaat na verloop van tijd volgen.
Maar idd, jullie gebied steekt nu nog gunstig uit tegenover bijv. ZO Brabant.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
Nog even en de cono wil geen melk van bedrijven waar ook bollenteelt plaats vindt.

Dat was een plannetje gelanceerd door een ex-Cono medewerkster bij A-ware. Ik verwacht dat de Cono dit er bij de leden niet door krijgt.

Het gaat mij er niet om dat ons gebied er gunstig uit zou steken, ik wil maar zeggen dat grondgebruik en maatschappelijk draagvlak weinig met elkaar van doen hebben.
puntertje
@Jack Rijlaarsdam dat is een onderschatting
pieta
@puntertje Ze hebben helemaal geen weet van je grondgebondenheid. Grootschaligheid valt ze eerder op. Net als weidegang. Het zijn vooral dingen die door bepaalde lieden in en om de sector ontzettend bepleit wordt in het eigen belang. Op zich niets mis mee maar ben er dan ook gewoon duidelijk en eerlijk over.
+1
puntertje
@pieta ja hoor, leg een burger eens uit dat wanneer je nog ruimte hebt voor meer mest, je dat niet mag en een forse boete krijgt. Maar de mest van iemand met veel te weinig grond mag dan weer wél op jou grond gebracht worden. De eerste burger die zegt: 'dat klinkt logisch' moet nog geboren worden. Er zijn wel hopen boeren die zeggen dat het vreselijk normaal is. Één besmettelijke veeziekte en de hypocrisie wordt bloot gelegd, en dan gaat de politiek rigoureus overstag.
pieta
@puntertje Je kunt altijd richting burger een verhaal ophangen dat ze je gelijk geven. Maar dat kan iemand die een stal gezet heeft ook. Je voelt je misschien wel beter maar je bent het niet. Ik ben zelf van een heel intensief naar een voor mijn beleving extensief bedrijf gegaan. Toch denk ik dat veel burgers ons oude bedrijf (met weidegang) meer als maatschappelijk geaccepteerd zullen betitelen als het huidige.
puntertje
@pieta tja, als ik stop met agrarisch natuurbeheer en weiden wordt ik ook minder geaccepteerd, moet ik dan zeggen dat het maar net is wat je de burger vertelt? Je kraamt onzin uit.
Wilbert
@puntertje burgers redeneren vaak vanuit het gevoel, aangevuld met de kennis uit hun referentiekader.
Hier wel s bezoek gehad die ook een keer bij een opstallende robotboer waren geweest. Die boer beweerde dat koeien veel liever altijd binnen zijn dan buiten. En dat vonden deze burgers toch moeilijk te geloven. Aan de andere kant gaan ze als leek en bezoeker niet in discussie met zo'n boer, ze missen de kennis en je bent te gast. Eind van het verhaal, robotboer denkt dat hij maatschappelijk geaccepteerd is, terwijl burger met twijfel en vragen naar huis gaat.
+1
pieta
@Wilbert Nou hebben wij ook wel eens bezoek gehad. En die dames begonnen dus ook vrij snel over weidegang en megastallen te praten. Eerst hebben we even bij de vleeskalveren gekeken. Uitgelegd hoe het werkt en waarom het zo gebeurd. En ze vonden het natuurlijk niet fantastisch maar er was gewoon begrip(maar niet gezegd dat de rest van melkveehoudend NL zijn nuka's in grote getalen zo snel mogelijk op transport zet).
Toen de ligboxenstal vd oude boer in. Donkere stal, laag en wat weinig ventilatie. Nou dat vonden ze kort door de bocht gezegd(net als ik) niets dus.
Toen naar onze megastal en daar vielen de oogkleppen af. Ze vonden het gewoon fantastisch. Vrijwillig gemolken kunnen worden. Volop licht, lucht en ventilatoren. Uitgelegd dat we niet aan weidegang deden. Wel jongvee al aan het leren. Omdat we er dan wel op aan willen om te gaan weiden.
pieta
@puntertje Het gaat mij er om dat de hoeveelheid grond die je er bij hebt niet zo direct de burger raakt. Acceptatie dwing je niet af met hectares.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
dat is een onderschatting

Lijkt me niet. Ik verhuur land voor tulpen, in jouw beleving zou ik verketterd worden, in werkelijkheid komen er hordes mensen fotoreportages maken, omdat zij het zo mooi vinden: strak blauwe lucht, koeien buiten en kleurenpracht op de achtergrond.
puntertje
@Jack Rijlaarsdam dat vonden mensen hier in de buurt ook met lelies. Tot ze er achter kwamen wat er aan chemicaliën werd gespoten.....
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
Tot ze er achter kwamen wat er aan chemicaliën werd gespoten

Alles beter dan die boerende en scheten latende melkgevende klimaatverpesters, toch?

Terug naar het begin van de discussie voordat je weer met allerlei bijzondere metaforen aan komt zetten. JCV ziet in grondgebondenheid een reden voor maatschappelijk draagvlak. Het maakt wetgeving veel simpeler en beter uitlegbaar, dat ben ik met 'm eens, maar verder heeft de doorsnee burger absoluut geen benul hoeveel grond er nodig is om voer te telen en de mest van een koe te plaatsen. Kortom, goede stelling met verkeerde argumenten.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
maar verder heeft de doorsnee burger absoluut geen benul hoeveel grond er nodig is om voer te telen en de mest van een koe te plaatsen.
De doorsnee boer ook niet helaas!
puntertje
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
de doorsnee burger absoluut geen benul

maar als een journalist daar wel enige notie van heeft dan maakt dat natuurlijk niets uit
+2
JanCees
@Jack Rijlaarsdam Maatschappelijk draagvlak en burger zijn georganiseerd via de keten Jack. Het is niet de langskomende burger die bepaald wat jij op je bedrijf doet maar het is de inkoper van de retail die waarborgen wil dat zijn keten geen enkel risico loopt op media schandalen en dus terecht vraagt naar een robuuste en eenvoudige controleerbare ketentransparantie. En daar past de KLW volstrekt niet in . Tot nu toe zal je grondverhuur nog wel worden geaccepteerd op termijn als footprint een groter belang krijgt niet meer.
jg
@JanCees Kijk naar discussie in Duitsland over glyfosaten in bier. Niemand in de keten kan zich dit soort discussies veroorloven . Gedetailleerde technische verdediging (klw) helpt dan niet meer.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @JanCees:
Tot nu toe zal je grondverhuur nog wel worden geaccepteerd

Het wordt dan toch een rare wereld. M'n ene buur teelt kool en broccoli, de andere traditioneel graan, bieten en consumptieaardappelen. Ik zou geen maatschappelijk draagvlak meer hebben wanneer ik jaarlijks 15% van m'n areaal zwart maak voor de verhuur en hun bedrijfsvoering wordt algemeen geaccepteerd.
christo
@Jack Rijlaarsdam Het is al een rare wereld. Melkveebobo's proberen de sector te koste van overige sectoren maatschappelijk meer gewaardeerd te krijgen. In feite niks anders dan bang zijn dat links een meerderheid krijgt. Dan ben je niet goed bezig als bestuurder. De melkveesector doet het gewoon goed tov mondiaal niveau. Prima grond en klimaat hier zorgen voor uitstekende uitgangspunten. We hoeven ons nergens voor te schamen en hebben behoefte aan bestuurders die de ballen hebben om dat ook uit te dragen ipv het linkse geneuzel van minder staarten te proberen te bestrijden.
+1
Jack Rijlaarsdam
@christo Maak je niet druk, geniet van je vakantie. De rest komt later wel weer.
+1
Wilbert
@puntertje dit clubje?
bollenboos.nl/
Normaal doe je alles om te verbergen waar je vandaan komt, maar dit clubje is het enigste clubje wat tegen lelieteelt is.
+1
puntertje
@Wilbert gaan we detective spelen?
pieta
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Ik verwacht dat de Cono dit er bij de leden niet door krijgt.

Ze willen wel duurzaam enzo maar het mag geen geld kosten. 😁
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @pieta:
Ze willen wel duurzaam

Het zijn ook gewoon ondernemers die brood op de plank willen.
Twentsch Land
@Jack Rijlaarsdam

Je zou bijna denken dat puntertje op 1 van de eilanden zit 😉 misschien wel Schiermonnikoog 😬
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Twentsch Land:
bijna denken dat puntertje op 1 van de eilanden zit

Ik dacht meer aan de Antillen.
christo
@JanCees Wanneer je nog zou boeren zou je het misschien beter snappen. Vaste kosten lopen elk jaar op en de footprint wordt beter wanneer de productie stijgt. Jij predikt het lto geloof met bloemetjes en bijtjes in de biodiverse weilanden. Wij produceren melk op een nette manier waar we ons niet voor hoeven schamen en schamen ons wel voor de ex boeren die verkondigen dat het op de groenlinks manier moet. Ga je mond maar snel spoelen en uit eens waardering voor de mensen die gewoon netjes hun werk doen!!
+1
m uut m
@christo
Heb je een te dure stal gebouwd met net te veel luxe snufjes.
Hier gaan de vaste kosten niet elk jaar omhoog.
Stilstand is niet altijd achteruit gaan.
robbies
Quote Reactie van @m uut m:
Stilstand is niet altijd achteruit gaan.

Nu vloek je
klant
@JanCees wordt hem niet kan driekwart van de amtenaren naar huis, moet wel een beetje ingewikkeld blijven.
+1
paul1
De sjoemelwijzer is niet echt betrouwbaar, en alleen maar extra werk.
slagroomvla
Wat gaat er eigenlijk gebeuren als je de 65% eiwit niet haalt? dan rijd de rmo je voorbij?

Die kringloopwijzer gaat er hoe dan ook doorgedrukt worden, dat is overduidelijk!
+1
Komelker
@slagroomvla Breng ze bij FC nu niet op ideeën, daar grijpen ze alle opties al aan om je dam voorbij te kunnen rijden.
puntertje
@Komelker RFC zal nu wel bezig zijn het verband tussen de KLW en het aantal scholekster eieren te leggen. Rolt er dan zo uit, hoef je niet meer te tellen. 'het gaat ons helpen' gaan de bestuurders dan weer roepen.
christo
@slagroomvla Politiek is al helemaal klaar met de kringloopwijzer. Rfc wil dat niet snappen. Amersfoort loopt wel vaker achter de realiteit aan.
+1
George
Allemaal gehoerzak op en om niks. Het gaat tegenwoordig totaal nergens meer over. Ik heb het vandaag aan mijn luchtwegen van mijn eigen maisveldien denk ik. Eerder koppijn hoe alles weg staat te branden door de hete zon. Kijk dat zijn echte boerenproblemen , niet al dat verzonnen gehoerzak tegenwoordig. Ze zijn allemaal zo gek als het paard van Christus en dat was een ezel! Compleet brul zijn ze.
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @George:
Compleet brul zijn ze.

Het paard van christus?
bio boer
Hoe kan de kringloopwijzer nou kloppen als ik alle dieren beweid en vers gras voer dan is het toch natte vinger werk heb ook nog van die dikke dubbel doe koeien als die naar de slacht/rendac gaan voer ik heel wat meer mineralen af als een magere hf koe
jordi 1455
De marke waar Zwier van de vegte werkt is een proefboerderij en heeft de slechtste grond van Hengelo en omstreken, zij zijn meestal de eerste die beginnen met beregenen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frank , grond , vee , melkveestapel en kringloopwijzer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
109
DEELNEMERS
33
WEERGAVES
0