Demonstratiebedrijven weidegang door droogte gedwongen de koeien op stal te houden

Twee demonstratiebedrijven van Nieuw Nederlands Weiden hebben de koeien tijdelijk op stal vanwege een tekort aan gras in het land. Door de aanhoudende droogte is de groei van het gras volledig tot stilstand gekomen. De demonstratiebedrijven van André de Groot uit het Gelderse Laren en mts. Verburg-de Pater uit Zwammerdam hebben vanwege de droogte een time-out genomen met weiden. De andere 4 demonstratiebedrijven kunnen nog wel beweiden omdat zij op andere grondsoorten zitten, kunnen beregenen of de mogelijkheid hadden deze ronde met meer percelen in het beweidingsplatform te starten door een grotere huiskavel.

Deel dit topic

Reacties

cs-agrar
Ja jongens wat is dit nu?? evengoed 6u buiten, hoe dan ook. Noemt zich voorbeeldbedrijf..
+2
ted9
@cs-agrar weidecoach erbij die precies weet hoe en wanneer je moet inscharen bij zo procent drogestof. Wie doet je wat
brabantboer1
Beweidingsplan erop. Weidecoach 400 euro rijker. Alleen al vanaf dag 1 klopt er geen zak van. Verloren moeite. Weiden is koppen naar beneden en vreten. Als er geen vreten is, koeien in de stal koppen door het voer hek en vreten.
+3
IJsseldelta
Gewoon 6 uur weidegang, dan blijft er nog 18 uur over om ze op stal flink bij te voeren. Koeien gaan graag naar buiten ook al is er weinig te halen. Gemiddelde dagproduktie is nu 29 kg met goede gehalten. En dat zonder dure weidecoach.
+1
pieter p
Bij ons kunnen ze 24 uur naar buiten, maar de koeien hebben hun eigen horloge. Overdag zie je geen koe buiten en s'avonds na 11 uur is de stal bijna leeg, voor 6 uur s'ochtends is iedereen weer in de stal
diekman
@pieter p Bij ons ook gedaan tot het gras op is.
de Tank
@pieter p de koe is een prooidier, 's ochtends vroeg en ''s avonds grazen ze het liefst. Dit jaar weer sinds 11 jaar gaan weiden, met droog zijn ze meer tevreden dan met natte omstandigheden. Perfect jaar om te starten, vertrappen niets
..
sjuu
@pieter p Bij ons ook, die koetjes zijn zo gek nog niet.
spotmelker
Hier komen de koeien naar stal om gemolken te worden en een beetje droge pulp te verorberen. 27 kg melk, 4.20/3.70. Wel draait de regenhaspel elke nacht en daarmee zo'n € 40 brandstofkosten/ha/snee. Maar het loopt lekker.
sjuste
Koeien hier om 7 uur s'morgens buiten en smiddags 3 uur binnen en dan goed bijvoeren
er lopen 185 koeien over een 70 ha huiskavel en elke dag een ander stuk van ongeveer 4 a 5 ha
en heb nog geen koe horen klagen en ze komen uit hun zelf niet voor 3 uur binnen
puddingbroodje
In de achterhoek lopen bijna geen koeien meer buiten er staat dan ook geen spriet gras meer en de weiden zijn knetter bruin! alleen bij bedrijven die vollop beregenen is het nog een beetje groen! boeren die na de eerste snede begonnen zijn met weiden komen straks met de 120 dagen in de knup denk ik!
schoppenboer
@puddingbroodje
Precies. Zullen ook wel andere gebieden zijn waar het zo is als in de Achterhoek. Maar als ze dan in het noorden en westen al gaan klagen dat t droog is terwijl daar de weilanden nog groen zijn....
van Ittersum
@schoppenboer dan kan het nog wel droog zijn
david2
@van Ittersum hier ook nog wel beetje groen maar geen gras meer
+1
paul1
Nu komt het vooral aan op jarenlange ervaring met beweiden, laat de theorie maar links liggen.
+1
kaas
@paul1 ja klopt alle dgn omweiden is nu het beste
ted9
@kaas altijd het beste
George
Quote Reactie van @paul1:
Nu komt het vooral aan op jarenlange ervaring met beweiden, laat de theorie maar links liggen.

Ik vond dat beweiden niks moeilijk. In voorjaar afrastering controleren en verder gewoon de deuren dag en nacht open . Wei kaal naar de volgende , keertje met de weilandbloter erdoor en klaar. leven is zo simpel.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , beregenen , droogte , starten , stal , koeien , weidegang , de groot en mts geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0