Leven naast maïsveld is riskant

Amsterdam - Wie vlak naast een maïsveld woont, loopt extra risico op luchtwegaandoeningen.

Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu na een studie. „Bij mensen die dicht bij maïsteelten wonen, stellen we een hogere sterfte aan luchtwegaandoeningen vast”.
„We zoeken nu uit of dat te maken heeft met bijvoorbeeld bemestings- en bestrijdingsmiddelen of dat deze teelt veel fijnstof veroorzaakt”, aldus coördinator Anton Rietveld van het RIVM in Het Nieuwsblad.

telegraaf.nl/nieuws/2321900/…

Ze willen de agrarische sector om zeep helpen, alleen de boeren krijgen ze niet kapot.

Deel dit topic

Reacties

+2
puntertje
Uitfaseren die maïsteelt, lost ook alle andere problemen voor een groot gedeelte op.
+7
ted9
@puntertje Denk dat jij zelf het grote probleem bent aangezien je reactie niet van een boer kan komen.
+1
puntertje
@ted9 Niet van een zeer intensieve melkveehouder bedoel je. Want die hebben maïsteelt nodig. Maar continue mais teelt is slecht voor de grond, rotatie teelt ook, zeker tov blijvend grasland. En dat is nog afgezien van gebruik chemische middelen. Ik snap best dat het velen zeer slecht uitkomt, maar dat is heel wat anders. Veel autorijden is ook niet goed, maar de meeste autorijders zullen dat liever niet onderschrijven want dat geven ze indirect toe misschien niet goed bezig te zijn. En dat valt niet mee als je slecht tegen kritiek kunt.
+5
verbi
@puntertje Met alle respect heb je nou zo weinig verstand of gebruik je het gewoon niet. Begin te geloven dat je in ieder geval geen boer bent maar meer een mileu aanhanger bent.
jpls
Quote Reactie van @puntertje:
@ted9 Niet van een zeer intensieve melkveehouder bedoel je. Want die hebben maïsteelt nodig.

Die zin is niet echt collegiaal.
+1
puntertje
Quote Reactie van @jpls:
Die zin is niet echt collegiaal.

Als ik de hele tijd zou verkondigen wat bij de meesten in hun straatje past dan heette ik wel Piet Boer of Kees Romijn. Nou, het is wel duidelijk wat dat ons heeft gebracht.
Iedere boer roemt altijd het zgn 'rentmeesterschap' van boeren, maar als je een kritische noot plaatst dan wordt ineens gezegd dat je geen boer kunt zijn en wel een milieufreak moet zijn. Het tekent het in zich zelf gekeerde conservatisme bij grote delen van onze sector.
Nou, ik zou zeggen: lynchen maar weer want dat bevestigd mijn stelling!
jpls
@puntertje het past dus in jouw straatje, en jouw bodem.
verbi
@jpls Zo is dat Puntertje geeft alleen om zichzelf wat een eenzaam leven , man ga iets anders doen met je tijd dan altijd zo gefrustreerd te denken . Geniet van het leven . Lijkt wel of je een trauma ooit opgelopen hebt van een intensive boer........
puntertje
@verbi eenzaam? In het geheel niet. Ik denk eerder dat de melkveehouder die het verdomd om zich aan te passen aan de veranderende inzichten zich eenzaam en gefrustreerd gaat voelen. En gezien jouw felle reacties raak jij al behoorlijk gefrustreerd 😁. En de gedachte dat jij van jezelf altijd vindt dat je fantastisch bezig bent duidt op weinig sociale interactie.
Bekkink
@puntertje blablabla...buj soms lid van wakker dier?
+1
adriaan33
@puntertje het is bewezen dat continu mais teelt helemaal niet slecht is voor de grond.
puntertje
@adriaan33 Op een gegeven moment kan het niet verder achteruit gaan. Volgens jou is het dan niet slecht, ik zeg dat het op een andere manier veel beter kan.
+2
vaak
@puntertje Zeg Puntje, als je zoiets plaatst in deze tijd zet er dan een smiley bij want dit kan toch niet serieus geplaatst zijn door een collega.
+1
Twentsch Land
@puntertje

Bloeiende grassen moet ik harder van niezen en proesten.....

Nu de mais en volgend jaar de tarwe,gerst, haver, Rogge enz enz.

Als je maar iets vaak genoeg zegt en denkt wordt het voor heel veel mensen tussen de oren als waarheid gezien.
+1
jpls
@puntertje voor dat je iets schrijft eerst de gegevens van het onderzoek controleren, net als met de ammoniak, dit is ook weer zo'n onderzoek uitgevoerd door een overheidsinstelling, ben ik wel voort een beetje klaar mee.
puntertje
@jpls Ik heb het over wat goed is voor de bodem, niet over de resultaten van het onderzoek. Waarbij je tegenwoordig overigens bij af moet vragen of Monsanto ook heeft meegeschreven.
jpls
@puntertje je reageert anders wel op het onderzoek wat de telegraaf publiceerde, als die topic er niet was geweest was je niet gaan schrijven wat wel of niet goed is voor de grond.
puntertje
@jpls het is bij mijn weten geen onderzoek van de Telegraaf, dat sensatie blaadje doet ook geen wetenschappelijk onderzoek.
+1
jpls
@puntertje @puntertje je reageert anders wel op het onderzoek wat de telegraaf publiceerde
goed LEZEN wat ik schreef :wat de telegraaf PUBLICEERDE.
En wat betreft het uitfaseren van de maisteelt, je koopt gewoon zoveel mogelijk grond waar mais geteeld word op, dan mag je zelf beslissen wat op er die grond groeit, maar zolang het mijn grond is wil ik dat zolang mogelijk zelf uitmaken PUNT
puntertje
@jpls ik lees niet eens de Telefaag.
+1
bio boer
@puntertje waar veel mais wordt verbouwt is op de zand grond gebieden altijd als ik daar bij de zandgrond gebieden ben denk ik wat staat hier het gras slecht behalve in het voorjaar dan snap ik wel dat daar mais staat zuid oost Nederland zand grond is gewoon droogte gevoelig
puntertje
@bio boer En de nitraat gehalten zijn er hoog. Vroeger werd er niet geboerd omdat er niks groeide, nu met veel kunst en vliegwerk weer wel. Maar de vraag of dat eigenlijk wel zo duurzaam is.
Bioboer zijn op zandgrond, dat lukt bijna niet. Dat zegt toch wel iets.
+1
KuikenenKoe
Quote Reactie van @puntertje:
Uitfaseren die maïsteelt, lost ook alle andere problemen voor een groot gedeelte op.

Inderdaad is echt levensgevaarlijk die maisteelt . Stephen King heeft er ooit wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en er een boek over geschreven . Ook zijn er meerdere documentaires over dit onderwerp gemaakt met de titels : Children of the Corn.

En zo als ik dat allemaal begrijp zal er dan ook gauw moeten worden ingegrepen want vooral droogte versneld het proces en dan krijgen de boze machten draagvlak om zijn plannen uit te voeren en die zijn niet mals.
Wat momenteel raadzaam is om vooral de kinderen in de gaten te houden als die zich vreemd beginnen te gedragen dan wordt het spannend voordat het te laat is .
jpls
@KuikenenKoe die van ons liggen de hele dag in het zwembad, zou dat al een teken aan de wand zijn☺
KuikenenKoe
@jpls Dat is vrij normaal gedrag bij huidige weersomstandigheden.
Zo lang er maar geen jongetje mee gaat doen die Isaac heet zou ik me nog maar geen zorgen maken.
+7
j h p
Dan zouden ze bij de aardappel- en graanteelt bij bosjes moeten omvallen.
Iedereen gaat zo langzamerhand dood aan landbouw activiteiten behalve de landbouwers zelf.
Als ze niets kunnen vinden, bedenken ze wel wat.
+3
EDOO
@j h p Verbaast mij dat ik vanmorgen nog wakker ben geworden.
+1
Harry K
Tis maar net waar je de klemtoon legt: prikkebord.nl/topic/154538/
Wilbert
puntertje
@Wilbert en dit is hoe het in het nieuws komt nieuwsblad.be/cnt/dmf20180718_03622445/
+2
Erik 1979
Eerst roken verbieden. Daarna verder praten. Maar ik denk dat dan het grootste deel van de luchtwegaandoeningen en kanker verdwenen zijn.
+2
Lelyhoeve
@Erik 1979 Deze opmerking valt ook op door kortzichtigheid en domheid
Melkveehoudernh
Puntertje, TOP, dr uit met die mais, betere kwaliteit melk bij de fabriek, betere bodem, betere meststofbenutting, minder co2 uitstoot. En we gaan weer koeien houden op plekken waar de bodem er ook voor is.
puntertje
@Melkveehoudernh pas op, nu verdenkt men je hier van lidmaatschap van een extremistische linkse splinter milieu beweging.🤐
verbi
@Melkveehoudernh Je hoort tot de dezelfde club als puntertje
+1
Wilbert
@verbi de ander afzeiken helpt echt niet in deze. Ook andere akkerbouwgewassen en fruit wordt in het rapport genoemd. Iedereen op termijn aan de grasmelk 😉

Tot nu toe is er niets aan de hand. Rivm gaat nader onderzoek doen, tot die tijd afwachten, verwacht er zelf niet veel van. Typerend hoe sommigen zich zo opwinden over een anonieme prikker...
+1
verbi
@Wilbert Je heb een punt had me niet zo moeten laten gaan.
+1
jpls
@Melkveehoudernh nou de zon blijft hier nog wel ff schijnen, dus als je nog even geduld hebt dan kun je dan gelijk met je vee naar de sahara, is nog plek zat misschien kan je afspreken met puntertje.☺
+4
George
Wat een gezever over mais. Luchtwegaandoeningen van mais? Ze zijn het spoor helemaal bijster . Ze zijn helemaal gek aan het worden. Totaal gestoord volk loopt er rond in deze wereld. En Puntertje je had best ooit wel eens een punt maar ditmaal ben je al even ver het spoor bijster!
Demk eens na man , waarom zou je het van mais aan de luchtwegen krijgen. Mais wordt slechts eenmaal bespoten voor onkruid en dat is het dan ook. Het is een gewas met een hoge opbrengst wat normaal gezien redelijk tegen drogere periode kan . En als je hem dorst heb je ook nog een boel OS in de bodem van het maisstro.
EDOO
@George Maarten van Rossum zei afgelopen winter in HP De Tijd alles ten zuiden van Nijmegen en ten oosten van Apeldoorn hebben wij eigenlijk niet nodig. Zo wordt er over ons gedacht. Groningen is nog handig voor de gaswinning.
+1
robbies
Quote Reactie van @EDOO:
Maarten van Rossum

Noem je ook iemand op ook. Ik kijk tien x liever naar de Belgische variant van De Slimste Mens. Het Nederlandse is maar een slap aftreksel
+1
dewittemotor
@EDOO Ben ik ook helemaal met die malloot eens. Snel bij Belgie voegen. Prutsen jullie daar maar verder met die randstadbewoners
Piet1960
Uitfaseren van maïsteelt wat puntertje noemt, moet je niet willen, maar de argumenten die hij gebruikt zijn gewoon waar.
+1
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Piet1960:
maar de argumenten die hij gebruikt zijn gewoon waar.

Vertel:
Piet1960
@Leo,s vriend Even lezen, 3e reactie van deze topic
Leo,s vriend
@Piet1960 Daar staat dus alleen onzin,continuteelt op goede grond, met de nodige zorg voor die grond is geen enkel probleem, boeren die het in de vingers hebben telen al 30 jaar mais continu, en nog steeds met topopbrengsten, chemische middelen ? gebruik in maisteelt is minimaal.
Dat bioboeren ( op veen?) mais verfoeien..... ja, zo ken ik ook nog wel wat.
Koeien boertje
Dat is alles in het leven
paul1
Het leven is vol gevaren, maar dat mais er 1 van is betwijfel ik ten zeerste.
+1
producent
@paul1

Er komt waarschijnlijk een verplichting om bij maisdoolhoven zuurstof maskers te hangen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
50
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
0