Zelf tarwe opslaan en pletten.

Tarwe is mooie energiebron niet te duur en past naast een grasrantsoen met 8 kg mais.

Ben van plan zelf tarwe op te slaan, te pletten en voeren in krachtvoerbox. zijn hier ervaringsdeskundige die hun ervaringen willen delen?

welke pletter gebruik je?

bvd!

Deel dit topic

Reacties

+2
dewittemotor
Allemaal veel te duur. Gewoon gemalen inkopen op een moment dat de prijzen laag zijn voor een bepaalde periode en dan in porties thuis laten brengen met de bulkwagen

Trouwens CCM vind ik top werken. Altijd het zelfde product een jaar lang in je rantsoen
+2
DirkdVGP
@dewittemotor gemalen of geplette tarwe, maakt nogal verschil in verterings snelheid!
+1
dewittemotor
@DirkdVGP is erg afh. van je te voeren rantsoen natuurlijk. en de kwaliteit van het ruwvoer.

Sinds een jaar op ccm overgestapt en het loopt sindsdien als een tierelier hier. Dit verdeelt zich mooi in het rantsoen en ze kunnen het moeilijk uitselecteren. Echter dit jaar CCM, kon wel eens moeilijk worden ivm droogte
BEboer
@dewittemotor Dit jaar zul je niet veel ccm moeten inkuilen 😉
ricardo
Als je veilig tarwe wil voeren is ontsluiten het beste
Mc_douwel
Gewoon in mengwagen voeren
royale
Met droge weer lijkt me ontsloten tarwe beter als gemalen/gewalst/geplet, want de natronloog voorkomt ook een beetje verzuring. En het plakt ook mooi aan eventuele grondstoffen e.d. Ik weet niet of je blij wordt van het maken van dat spul!
Het is geweldig voer wanneer je weinig mais voert. Ik ben eigenlijk wel benieuwd of je ook mais kunt ontsluiten?
jpls
@royale gewoon de kuil opengooien ☺
harke
Wat kost tarwe per ton op dit moment?
kaas
Geschoonde tarwe tussen de 19 en 20 euro

en geplet of gemalen tussen de 21 en 22 euro
boertje009
@kaas akkerbouwer beurt nu 17.5 cent oude oogst. Gister moesk 23.3 betalen bij voerleverancier icm broklevering
cornelissen
Als je de geplette tarwe in een krachtvoerbox wil voeren moet je het wel mengen met brok,anders komt het niet uit de silo en zeker niet meer als de helft geplette tarwe. Kost natuurlijk wel iets extra,want ze moeten het eerst opzuigen op je erf ,als ze brok leveren en die tijd brengen ze in rekening. Heb het een aantal jaren gedaan met eigen tarweteelt,maar financieel is het niet veel waard (op zandgrond) en dan voeren in de melkstal
sjoerd de melker
@cornelissen gaat hier prima. polyester silo met schroefvijzel met vaste kern.
Noorderling
@cornelissen
Hier juist de ervaring dat je alleen brugvorming krijgt met brok en losse grondstoffen samen. Een van beide loopt uitstekend, ook met een spiraalvijzel.

Als je tarwe droog dorst, kun je dit gewoon in een vak opslaan, drainbuis er onder, hooiblazer er op en je kunt je tarwe ventileren en vervolgens pletten of ontsluiten. Kunt het ook geplet in een slurf laten persen. Voordeel van het zelf bewerken is dat je de deeltjesgrootte in de hand hebt. Van de mengvoerleveranciers krijg je het terug als meel, dat is kippenvoer en jaag je je koeien mee over de kop. Laten ze je graag ervaren zodat je er zelf nooit aan begint en zelf alles in de hand kunnen houden, terwijl tarwe uitstekend te voeren is aan koeien.

Bij mengvoerleverancier betaal je ca 20cent voor tarwe, een akkerbouwer ontvangt netto 16-17 cent. Kun je tussenin gaan zitten als er iemand dichtbij zit en direct laden in je kipper of mengwagen.
boertje009
@Noorderling juist zo denk ik er ook over, plet je tarwe zelf?
Noorderling
@boertje009
laten we pletten en in een slurf persen.
Gebruikte petrussilo's koop je ook voor kiloprijs, kun je wel wat moois van maken in de verloren uren als je ruimte hebt.
boertje009
@Noorderling oké lijkt me keilastig uitkuilen en makkelijk schimmelen of doe je aanzuren?

Ben bezig met zn silo ja en een pletter.
sjoerd de melker
Wij telen zelf geen tarwe maar er zijn hier wel koeboeren die dit doen. Maar de meesten doen het wegbrengen naar verzameldepot en in portie's geplet terug

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0