Illustratie van: CVDriel

Droogterecord 1976 gaat eraan



Originele beschrijving

Als het zo droog blijft, gaat het droogterecord van 1976 er binnen nu en twee weken aan. Dat jaar zorgde voor de droogste zomer ooit in Nederland. De zomer van 2018 behoort nu al tot de droogste jaren die Nederland heeft gekend sinds dergelijke gegevens worden bijgehouden. Het neerslagtekort gaat de laatste dagen snel omhoog.

Bron

Deel dit topic

Reacties

putjesschepper
Veel over 1976 gehoord van mn pa.jongvee werd het en der verkocht vanwege voer.in november groeide het toen best waren ze volop aant kuilen.
vaak
@putjesschepper Mijn pa kocht absurd duur stro om te voeren.
De sloten werden uitgemaaid en er was ook wel eens ruzie hierover want van wie was het slootmaaisel.
De loonwerker reed water over het grasland wat niks hielp.
Door de droogtesubsidie werden grote stallen gebouwd door de grootste en zieligste jankers.
De eerlijke vingen bot.
Wat een tijd. Vroeger....... toen alles beter was........
dwers
Ik weet het ook nog wel was toen 6 jaar, land bevloeien ( vonden wij als kind mooi om in te spelen)op het laatst bijna geen water meer in sloten.
bio boer

(klik om te vergroten)

Hier ook wat aan het doen voor het goevoel we hebben er wat aan gedaan
+2
de hoef
@bio boer hier ist wa bruiner
cjw73
@bio boer das nog mooi groen dat is hier wel anders.
bio boer
@cjw73 heb het ook wel anders gezien hier kun je nier vroeg in het voor jaar niet mestrijden vind het opeens niet meer erg heeft hier ook 8 weken niet meer fatsoenlijk regen gehad
casev
@bio boer heb ik ook aan zitten denken, maar ben bang dat heel de grond dichtslaat (veengrond). Wanneer ben je hiermee begonnen?
bio boer
@casev gisteren droogt ook wel weer open gras kan het wel hebben hoop ik
zeppmann
Toen kon je pompen gebruiken van het leger, was je de hele dag bezig met sproeiers verzetten en benzine halen.
+1
Hendrik1983
Ja merk het, mais is mislukt en we hebt maar 1 x kunnen maaien en koeien al 3 weken op stal. 2e snid was meerendeel aftoppen van sprieten en hier en daar waar het iets natter is wel gras, 6 silagewagens van 25 ha begin juni en daar is het bij gebleven en het is al mooi rood rond om de poste.
paul1
@Hendrik1983 in het oosten ?
Hendrik1983
@paul1 ja eibergen oostgrens
weurding
Records zijn er om te verbreken 😉
casev
Intressant dat er iemand hier op het forum (ik weet niet meer wie) tijdens het zeiknatte voorjaar al stellig beweerde dat het als 1976 zou gaan worden. Welke waarzegger was dit?
grondlozeboer
@casev @George denk ik 😁
+2
putjesschepper
@casev ik zei eerder op prikbord dat me gevoel zij dat het een droge zomer werd.maar zo droog hoeft van mij ook niet.🤣
+2
sjoerd de melker
Zou mooi zijn als het droogterecord er over 2 wk aan gaat. Kan het daarna weer gaan regenen en zijn we weer 40 jaar van een extreme droogte af.
van Ittersum
De hondsdagen beginnen volgende week, dus hoe de hondsdagen beginnen zo zal deze ook eindigen. 24/8 weer wat regen is mijn voorspelling
cjw73
@van Ittersum dat wordt dus nog een mooi tijdje kalm an doen en de loonbedrijven kunnen gerust bouwvak vakantie houden. 🤔🤔🌞
Groen1
@van Ittersum Oude "wijze" man.
van Ittersum
@Groen1 heel apart dit weer, benieuwd wat hierna komt en hoeveel
+6
EDOO
Toch verveelt mooi weer nooit. In 1976 klaagden wij veel over de geringe grasgroei, maar onvoorstelbaar wat er na september nog groeide. in december waren veel boeren nog aan het vers gras voeren op stal. Uit eindelijk bleef de schade beperkt. In 76 dacht ik: dit maak je maar 1 keer mee in je leven. Nu toch een herhaling. En nu door de grote voorraden van vorig jaar geen centje pijn maar wel elke dag genieten van het mooie weer.
jg
@EDOO mocht je toen na 1 september nog dierlijke mest gebruiken ?
bio boer
@jg 15 sep is nog maar kort geleden
putjesschepper
@jg haha😂😁
+1
EDOO
@jg Jaarrond bovengronds! Ik herinner mij nog een winter begin '90 ongeveer dat het de eerst week van januari prachtig droog winterweer was met lichte vorst. Een scholier uit het dorp, die kerstvakantie had, reed de putten even leeg. Eind februari noch eens. De eerst week van mei kon alles gemaaid.
bio boer
@EDOO hier vroeger nog geen mest silo in de winter over het maisland drooge stukjes in de winter of met de bocht er achter spoten we het zo over het land van af het kavel pad
+1
Erco
@bio boer hier de ketsplaat aan de zijkant en zo reed je de wegbermen onder
+2
George
@jg
Toen mocht alles nog. Zelfs roken voor de schoolklas op de lagere school. Wat toen taboe was is nu heel gewoon en wat nu taboe is was toen heel gewoon.
+3
zeppmann1
@George Alles mocht vroeger: Fikkie stoken, geen trekkerrijbewijs, kraaien uit de boom schieten, overal tegen aan pissen (ook binnen de bebouwde kom), drinken voor je 18e, dronken op de fiets , overal roken ,zoveel kunstmest strooien als je wilde, het hele jaar door mest rijden, onbeperkt melken, wrakke en dooie koeien brachten nog geld op, asbest op je dak, diesel in een grondtank enz. enz enz. Wat een betutteling tegenwoordig.
cjw73
@zeppmann1 och de helft ervan kan nu nog wel hoor.😉
+1
van Ittersum
@cjw73 En zeker het klaaaaaaagen🤣
Bekkink
@zeppmann1 het meeste van jouw punten gebeurd nu ook nog wel😂
cs-agrar
Quote Reactie van @George:
Zelfs roken voor de schoolklas op de lagere school.

Aha, dus daar is het mis gegaan
Flinstone
@jg ook al strooi je geen kunstmest meer en ook geen drijfmest er komt nog gras genoeg
Wilbert
@EDOO schijnt door de overheid nog wel het eea gecompenseerd te zijn? Gingen toen veel koeien naar de slacht omdat er geen voer was. Hebben we het tegenwoordig met alle bijproducten en mengvoer fabrieken toch makkelijker als het weer tegenzit.
+1
bio boer
@Wilbert helaas zijn bio bijproducten er eigelijk niet anders kon je nu zo even 500 ton pulp bestellen
spotmelker
Quote Reactie van @Wilbert:
Gingen toen veel koeien naar de slacht omdat er geen voer was

Gingen ook veel via de SLOM regeling weg, die boeren claimden (met succes) later weer melkquotum.
EDOO
@spotmelker Toen nog niet. Slom regeling was tussen 78 - 83 volgens mijn informatie.
EDOO
@Wilbert Was wel een tegemoetkoming regeling. Je moest aantoonbaar veel te weinig voer hebben en financieel onvoldoende mogelijkheden om dit aan te vullen. Actieve boeren die regelmatig hadden geregend en of op veengrond bevloeid, vielen buiten de prijzen. De toenmalige (rijks) landbouwvoorlichters moesten de formulieren invullen. Luiheid werd beloond. Krachtvoer was er toen ook al. Er ging inderdaad meer vee voor de slacht maar ook veel jongvee voor export met name Roemenië.
vremanfarm
@EDOO veel boeren hebben toen gebouwd met rentesubsidie per koe en moesten toen dar aantal koeien op peil houden.
EDOO
@vremanfarm Volgens mij was de rente subsidie op de totale investering.
Farmer_
@EDOO Je kon toen rentevrije lening krijgen van overheid ivm droogte.
de Tank
Flauwekul bericht, verwachte neerslagtekort over 2 weken 260 mm, in de zomer van 1976 was dit 340.
+1
cjw73
@de Tank die 340 was over de gehele zomer tot half sept. Maar kijk maar op de site van het KNMI daar staat duidelijk dat het rond eind juli toen 260 tekort was en daar komen we nu ook in de buurt.
pietjepuk
@cjw73 Ergister het bericht dat het volgende week 40 graden zou worden. En dag later onee toch niet. Dat noemen ze ook werk uitvoeren en nog voor betaald krijgen ook.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @pietjepuk:
Ergister het bericht dat het volgende week 40 graden zou worden

Lezen is ook een kunst.
Eergister werd er geschreven dat EEN van de 50 computermodellen aangaf dat het 40 graden zou KUNNEN worden ,en er werd bij verteld dat die kans niet erg groot is.
diezel
Quote Reactie van @pietjepuk:
Ergister het bericht dat het volgende week 40 graden zou worden.

Die kans is er volgens de pluim hier in het Zuiden nog steeds...……. 😞

(klik om te vergroten)

+2
pietjepuk
@diezel tot nu toe koelde het snachts nogal af. dat lijkt komende week ook verleden tijd 😞
+1
de Tank
@cjw73 als je het over de droogste zomer ooit hebt zal de zomer toch eerst voorbij moeten zijn. Het klopt dat over 2 weken het voorschrijdend neerslagtekort 1976 evenaart.
+2
Grensboertje
@de Tank Zitten hier al aan 250mm neerslagtekort. Laatste fatsoenlijke regenbui 30 april gehad.
+7
komelker 2
Ik lach me rot. De fabriek en overheid wil productie aan banden leggen .Consument wil naast de 10 verschillende chocoladepastas in de schappen, ook van de boeren eisen dat ze verschillende melkstromen leveren. Maar ze zijn 1 ding vergeten. Het weer is de Baas.
van Ittersum
@komelker 2 voordeel van de Europese droogte is dat de melkprijs voor de middellange termijn goed blijft, is mijn verwachting. Een bijzonder opbeurende uitspraak las ik deze week op dit forum: "De grootste ramp voor de akkerbouw als er geen ramp is". Misschien ook wel toepasselijk voor de melkveehouderij, met die verstande dat we er (nog)om mee moeten leren omgaan
vaak
@van Ittersum Deze uitspraak is al langer bekend bij de fruitboeren.
Van de rampen moeten we het hebben (als het maar op een ander gebeurt).
+1
diezel
Quote Reactie van @van Ittersum:
voordeel van de Europese droogte is dat de melkprijs voor de middellange termijn goed blijft, is mijn verwachting.

Mijn verwachting is dat de gemiddelde RFC-boer komend jaar meer last gaat krijgen van de Chinese (grondstof)- "droogte" dan hier van de Europese droogte. 😞
EDOO
Grappig was ook dat de winter daarna de vakbonden pleitten voor een export verbod van consumptie aardappelen. De aardappel werd te duur voor de "gewone" man. Het verzoek werd niet ingewilligd. Toen enkele jaren later de consumptie aardappelen spot goedkoop waren hoorde je dezelfde vakbonden niet over een prijsverhoging zodat akkerbouwers er ook nog wat aan zouden kunnen verdienen.
hans1980
Wat moet je met verdroogde gras ? Staat een beetje tot ca. 2000 kgds gaat nu achteruit
Noorderling
@hans1980
Maaien zonder kneuzer, paar uur laten liggen, harken en inkuilen. Zit gigantisch veel suiker in, als je het vochtig inkuilt wil het ook goed conserveren en komt verteerbaarheid ten goede. Lijkt me uitstekend voer samen met een 4e 5e slappe eiwitrijke najaarsnede.
Koeien boertje
@Noorderling 4en 5 e snee, hier moet ik voor de 3e keer de maaier nog uit de schuur halen.
Maar er staat net zoveel gras als m'n gazon.
Elvis
@Noorderling zei je nou vochtig? Hier breekt het onder je voeten van de droogte
Noorderling
@hans1980
Maaien zonder kneuzer, paar uur laten liggen, harken en inkuilen. Zit gigantisch veel suiker in, als je het vochtig inkuilt wil het ook goed conserveren en komt verteerbaarheid ten goede. Lijkt me uitstekend voer samen met een 4e 5e slappe eiwitrijke najaarsnede.
demelkboer
@Noorderling zo moet je toch altijd inkuilen
ted9
@Noorderling ik hoop dat 4 en 5 nog een keer weer begint met groeien. Maar regen op de warme grond en het kan snel gaan
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @hans1980:
gaat nu achteruit

thuis halen, wat er niet is kan ook niet achteruit gaan
+3
Flinstone
@cs-agrar laten staan, isoleert de zode nog een beetje dan brand die tenminste niet kapot🤔
+1
Koeien boertje
@Flinstone ja dat dacht ik ook, had voor de droogte een weidesnede staan en dacht wat weggaat komt zo weer terug.
De buurman heeft 4 balen gras gehaald.
Allebei net zo droog ( vanaf de weg bekeken)
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @Flinstone:
dan brand die tenminste niet kapot

brand met bladgewas er op nog eerder kapot, gemaaide loopt hier gewoon weer uit.
+1
weurding
@cs-agrar kweek? niet stuk te krijgen 😉

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's zomer en 1976 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
70
DEELNEMERS
39
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN