Denemarken te koop

Het lijkt wel dat heel Denemarken te koop staat momenteel.
De bank haalt de stekker eruit hoor ik al een paar keer deze maand van lui aan de koffietafel. maar ze hebben daar toch ook een redelijke melkprijs en het kan wel droog zijn maar daarom hoef je nu toch op dit moment nog geen vermogen aan voer uit te geven.
Kan vt winter ook nog.

Deel dit topic

Reacties

casev
Als de bank zijn geld terug wil kunnen ze dat gewoon doen, in nederland ook (zie abn en deutsche bank).
+5
grös
@Koeien boertje
Droogte; ook geen inkuilkosten.
@grös Ook geen kosten voor zodebemesten, allemaal voordelen.
van Ittersum
De bank zal daar nog wel meevallen, schijnt vooral de o.g geldschieters te zijn. Wie kan vanuit daar wat duidelijkheid scheppen.
cowboys
@van Ittersum de financiering zit anders in elkaar dan hier de waarde van het onder pand grond gebouwen vee machines zit bij de krediet vereniging zon 60 % de rest het risicodeel zit bij de bank kijk maar bij hoeveel bedrijven die te koop staan het vee niet meer aanwezig is of voor een groot deel weg is.
hans1980
@cowboys en waarom hebben we in nl geen krediet vereniging? Of toch wel?
van Ittersum
@hans1980 elke dag blij zijn dat je dat niet hebt, wie wordt het eerst zenuwachtig en eist alles op
Erik 1979
@van Ittersum krediet vereniging is zover ik weet netjes. Ook hele lage rentes. Dat zou voor Nederland een hele goede oplossing zijn. Kunnen jullie de Rabobank eruit gooien. De banken zijn het probleem. En daarbij de makelaars die er flink aan verdienen. Snel 250.000 voor een boerderijtje te verkopen. Bij zulke bedragen en de hoeveelheid aan verkochte bedrijven moet je je serieus afvragen wat voor mensen het daar organiseren. Ik vind het dubieus.
cowboys
[quote="@Erik 1979" p="1541172"]wat voor mensen het daar organiseren. Ik vind het dubieus.
er lopen wat figuren rondt waarbij van bakel zich nog niet aan kan meten
Erik 1979
@cowboys ik doe geen zaken met van Bakel. Zijn veel te slim voor mij. Ik heb veel van hen geleerd over hoe je melkveebedrijven op moet zetten. Zijn ze geniaal in. Ik kan niet oordelen wat er allemaal gebeurt is. Ik vind wel dat er door partijen die met van Bakel samen gewerkt hebben heel dubieus is gehandeld. En dat heeft veel boeren daar de kop gekost. Ik geloof heilig erin dat Alex van Bakel niet met opzet mensen benadeelt heeft. Rest van de familie ken ik niet. Maar nogmaals ik ga er geen zaken mee doen omdat ze heel erg slim zijn. Over wat er in Denemarken gebeurt heb ik een totaal andere mening. Dat is voor een groot deel met voor bedachte raden. Simpel mensen met geld lokken en portomonee legaal leeg jatten. Als portomonee leeg is zwart maken en afserveren. Kan de volgende komen.
puntertje
@Erik 1979 de van Bakels zijn eerder nog sluw dan slim. En wisten dat met gladde praatjes perfect te verbloemen. Ook een kunst.
Erik 1979
@puntertje kan zijn. Zoals ik al zei. Doe er geen zaken mee omdat ik ze slimmer inschat. Ik denk dat er veel mensen met nu nog een goede naam dat doen wat over van Bakel gezegt wordt. Dan zijn er van die slimmeriken die zeggen: jij bent failiet gegaan dus..... misschien moeten mensen daarom juist luisteren naar mijn ervaring. En dan er mee doen wat je goeddunkt!
van Ittersum
@Erik 1979 tot heden beschouw ik juist met name uit ervaring(ook uit het verre verleden) de Rabobank als zeer betrouwbare partner. Maar ik moet tegelijk bijzeggen dat ik gezegend ben/was met nuchtere accountmanagers die je geen indianenverhalen hoeft te vertellen en zij mij niet. Dat maakt en breekt een ervaring met je eigen bank.
Erik 1979
@van Ittersum even google. Bij ieder bankschandaal zijn ze erbij. Drugshandel witwassen libor etc. Is gewoon mafia. Wil ik niets mee te doen hebben.
robbies
Quote Reactie van @Erik 1979:
even google. Bij ieder bankschandaal zijn ze erbij. Drugshandel witwassen libor etc. Is gewoon mafia. Wil ik niets mee te doen hebben.

En als ze jouw naam googlen, dan komen ze uit bij een faillisement in de melkveehouderij, wat redelijk ongebruikelijk is. 8 tegen 10 dat ze jou niet als klant willen.
+1
Erik 1979
@robbies dat is het zelfde als je een auto ongeluk gehad hebt dat de verzekering je niet meer wilt. Natuurlijk onzin. Je praat bij de Rabobank over criminele praktijken. Die kopen ze iedere keer af. De top van de Rabobank hoort gewoon in de bak.
+1
van Ittersum
@Erik 1979 Ik beperk me wat mij raakt, anders moet ik iedereen weigeren
Koeien boertje
@Erik 1979 hoe werkt dat een vereniging opzetten van mensen met geld en zonder,. Een half procent er tussenuit halen.
Klinkt niet zo raar als alles loopt maar als de zekerheid van een vermogen daalt (grond /rechten) , wie draait er dan voor op.
Dan zullen de investeerders ook wel een keer de hakken in het zand steken, de vereniging is opgericht om te bemiddelen en wordt geleid door mensen die ook niet vrijwilliger spelen.
Als ik particulieren kan krijgen die mijn aangekochte grond willen financieren moet ik wel zekerheid geven en als ik dit zo lees stapt in Denemarken niemand meer in en kan die luchtbel hier ook nog een keer knappen.
Erik 1979
@Koeien boertje in Nederland geen probleem. Als jullie max 40.000 per ha financieren dan gebeurt er niets. Alleen op eigendoms grond financiering. 1% rente 30 jaar vast en 50 jaar aflossen. Dan kan ieder familie bedrijf leven. Eigen bank beginnen. Heel simpel! Krijgt alleen ruzie met de grote 3 . Kijk maar naar de DSB bank. Die was niets slechter als de rabo. Werd gewoon de nek omgedraaid. AFM treed ook niet op tegen de grote 2. Andere is nog een staats bank. Toch denk ik dat het de enige redding is voor het gezinsbedrijf in Nederland.
George
Quote Reactie van @Erik 1979:
Als jullie max 40.000 per ha financieren dan gebeurt er niets. Alleen op eigendoms grond financiering.

Daar zit een grote kern van waarheid in!
@Erik 1979 WAT zeg ie40000 euro/ ha financieren ??? En dat in 50 jaar aflossen ??? Dus anderhalve generatie die zelfstandig boert ??? Compleet belachelijk in mijn beleving/….
Erik 1979
@Detukkeroettwente valt wel mee. Alleen de grond. Rest niet financieren. Kost de grond zo'n 1000 euro per jaar. De grond wordt alleen maar meer waard. Probleem zit het in financiering op stallen vee en machines. Als je het gekocht hebt zijn ze voor een groot deel afgeschreven. Als je een nog een beetje pacht en je melkt 30.000 per ha eigendom en je doet de rest van de investeringen uit je reserveringskapaciteiten is er niets mis mee. Zit je op 3.3 cent rente en aflossing. Kun je met gemak ieder jaar zonder dure lease 3 tot 4 cent investeren. En nog belangrijker je kunt nog lekker leven .
Erik 1979
@Detukkeroettwente btw in Nederland kom je toch nooit van de financiering af als je op 1,50 zit. Kun je bij iedere investering of tegenvaller gaan bedelen. Terwijl je bij 40.000 dik en dik miljonair bent. Als je stopt bij 40 ha land en rest vrij kun je goed leven. Als je koeien verkoopt kun je van de pacht de bank bedienen. Vrij gezond denk ik.
George
Quote Reactie van @Detukkeroettwente:
WAT zeg ie40000 euro/ ha financieren ??

Erik heeft in feite gewoon gelijk, als je op eigendomsgrond tot maximaal €40000 financiert kan er weinig gebeuren en ga je eigenlijk nooit failliet. We leven in een klein dicht bevolkt land en dan moet het immers wel heel raar gaan lopen dat de grondprijs daar ver onder komt! De bank maar ook je zelf loopt dan nauwelijks risico. Bovendien heb je naast die grond immers ook nog je woning , stallen , schuur , veestapel en eventuele rechten. Moet raar gaan dat je dan bij executie niet uit de kosten komt en restschuld over blijft.
hans1980
@George cker nu met rechten van €10.000 euro per gve oftewel ca. 1 euro per liter aan rechten
+2
weurding
@George ligt er nog aan waar je zit, bij 40000 schuld per ha in b.v. echtenerbrug zal je weinig overhouden, ook bij een draaiend bedrijf overigens 😉
+1
pieta
@weurding En als we dan volgens @George zijn advies grondgebonden zijn zitten we 40.000 euro/16.000 kg melk per ha aan een veilige financiering van 2,50 euro per kg. Succes met de grondgebondenheid. 😁
Erco
@pieta als jonge boer is daar niks mee
George
Quote Reactie van @pieta:
n als we dan volgens @George zijn advies grondgebonden zijn zitten we 40.000 euro/16.000 kg melk per ha aan een veilige financiering van 2,50 euro per kg. Succes met de grondgebondenheid

Ik zou het ook niet aanraden. Maar in het verleden heb ik ongeveer hetzelfde als Erik hier wel eens neer geschreven. Maar ik bleef iets lager volgens mij. Ik schreef volgens mij tot €30000 per ha. Vervolgens schreef ik erbij dat het dan niet eens belangrijk voor een bank zou zijn om jaarcijfers te zien omdat men geen risico liep. Ik werd toen al gauw de Sjorsbank genoemd. Dat ik nu Erik zijn schrijven niet heel gek vind komt omdat inmiddels de grondprijs verder is gestegen en dat de fosfaatrechten ook een behoorlijke waarde hebben gekregen. Bovendien blijft een goed woonhuis nog altijd iets waard. Dus loopt zowel de bank als de degene met schuld eigenlijk erg weinig risico als hij het niet kan opbrengen. Hij houdt nogal lichtelijk een woonhuis in dorp over als het fout gaat. Maar ik zou er niet aan moeten denken dat ik een financiering van 2,5 euro per kg aan mijn broek had , dan ben ik weer een andere Sjors. Dan krijg ik buikpijn dat weet ik zeker.

Vorige week discussie over 2 Euro per KG schuld en of hoeveel dat ik dacht wat een melkveehouder aan schuld mocht hebben. Ik gaf aan dat ik daar geen duidelijk antwoord op kon geven en dat het van factoren af hing waar de hypotheek op rust. Voorbeeld was 7 ton melk met 2 euro per kg schuld op 20 ha eigendom grond en of op 40 ha eigendomsgrond. Toen vond ik 2 euro per kg op 20 ha erg gevaarlijk en op 40 ha acceptabel. Maar volgens de andere discussieleden was 2 euro per kg gewoon 2 euro per kg en maakte dat helemaal niks uit.
Heel soms begrijpt dan dat behouden hobbyboerke uit Buul de wereld niet meer.
+2
pieta
@George Qua zekerheden kun je op de meeste plekken in NL gerust 40.000 per ha eigendom financieren. Qua rentabiliteit vind ik het wel wat veel maar ligt ook nog veel aan de bedrijfsomstandigheden. Heb je 40 ha eigendom met 640.000 kg melk of heb je 40 ha eigendom en een 20 ha reguliere pacht met een miljoen liter melk(zo ongeveer) ligt het alweer wat gunstiger.
George
Quote Reactie van @pieta:
Qua rentabiliteit vind ik het wel wat veel maar ligt ook nog veel aan de bedrijfsomstandigheden.

Zonder meer met je eens , ik schrijf ook dat ik er zelf niet aan moest denken. Maar het kan voor de bank en nog belangrijker voor jezelf niet fout. Ik denk toch dat er genoeg zijn die veel gevaarlijker gefinancierd zitten met een heel grote luxe stal van meer dan een miljoen euro en denken dat die stal ook die miljoen waarde heeft bij verkoop en geen rekening houden met de executiewaarde. Dan is die 40000 per ha op eigendomsgrond inclusief alles eigenlijk gewoon altijd safe. Dat voorbeeld wat ik aanhaal van 7 ton melk en 2 euro per kg schuld op 20 of 40 ha eigendomsgrond is een heel groot verschil. €35000 of €70000 per ha.
George
Quote Reactie van @weurding:
v. echtenerbrug

Dat ken ik niet , zal wel een verzonken dorpje zijn .
weurding
@George wordt tijd dat je je horizon verbreedt
George
Quote Reactie van @weurding:
ordt tijd dat je je horizon verbreedt

Geloof niet dat ik daar wat te zoeken heb. Ik ben al een nachtje in Echternach geweest vorige week.
weurding
Quote Reactie van @George:
Ik ben al een nachtje in Echternach geweest vorige week.

wat zocht je daar dan? 😉
buorman
Quote Reactie van @weurding:
wat zocht je daar dan?

Een Echte [ner] brug om onder te slapen?
+1
George
Quote Reactie van @weurding:
wat zocht je daar dan?

Een slaapplaats om te overnachten. Maar was daar al een keer eerder geweest. Echter sliepen we toen aan Duitse zijde . Echternach Brück
+1
Erik 1979
@George mooie omgeving.
+1
Frans1
Quote Reactie van @George:
Echternach

Mooi he daar.Vorig jaar een week in die hoek op een camping gestaan
+1
George
Quote Reactie van @Frans1:
Mooi he daar.Vorig jaar een week in die hoek op een camping gestaan

Ja heel mooi , maar was slechts een tussenstopje daar. We moesten om 20:30 nog hotel vinden en hadden een mooi hotel boven op berg gevonden en met ontbijt keken we in de zonnige morgen mooi het dal in over dorpje heen. In de avond in Echternach nog wat gegeten en gedronken en de wedstrijd België_ Brazilië kunnen bekijken. 😄 Toen weer op door reis via Vianden door Duitstalig België St. Vith richting Eupen binnen door over Belgische slechte wegen naar Monchau. Ook dat was mooi. Maar daar vooraf waren we paar dagen de Route Des Vins gaan rijden en hadden we hotels in Straatsburg en Colmar. Ook mooie omgeving daar met veel wijnboeren. Je waant je daar door de gebouwen en plaatsnamen echter niet in Frankrijk maar eerder in Duitsland. En na het rijden van die wijnroute beetje voor Zwitserland de rijn over het zwarte woud in richting Freiburg en zo vervolgens richting Echternach. Bij thuiskomst had de Gran Coupé een kleine 1700 km meer op de teller dan voor vertrek. Vertrokken met een volle tank , onderweg een keer 47 liter bijgetankt en bij thuiskomst zat er nog voor 180 km diesel in de tank.
+1
Frans1
Quote Reactie van @George:
de rijn over het zwarte woud in

Ook nog bij de rheinfall in Schaffhausen geweest? Grootste waterval van Europa,de Rijn dendert daar over de volle breedte naar beneden,erg mooi, je kunt er met een boot naar de rots die middenin staat,hebben wij ook gedaan,erg mooi!

rheinfall.ch/de/
+2
hookwood
@George misschien dan maar eens bij @MTSTAMMINGA op de koffie gaan
+1
Noorderling
@Erik 1979
Je moet het alleen wel kunnen betalen. De mate dat je grondgebonden bent moet je financieren, de rest moet je zoveel mogelijk variabel houden, zodat je met de income over feedcosts kunt bepalen of je al je koeien melkt of gaat snijden in je veestapel. In NL zitten we met vaste kosten veel te hoog waardoor we voor 20cent nog gas moeten geven. Met een financiering koop je immers geen mestafzet af of voeraankoop. Stal is relatief het goedkoopste onderdeel in de bedrijfsvoering, je zou na een aantal goede jaren wel kunnen besluiten om zonder financiering een paar spantvakken te bouwen voor de niet grondgebonden koeien, is dan betaald en hebt alles variabel.

Als je op een financiering zit van 4euro per m2 op eigendomsgrond a 15.000kg melk grondgebonden zit je op een financiering van €2,66 per kg melk. Zit je al op 20cent R+A. Dat krijg ik niet rond gerekend. Wat bedrijven uitspoken die 0 solvabel zijn en de toekomst zien vraag ik me sterk af. Mogen de RABO op hun blote knieën bedanken dat zij gestreden hebben voor fosfaatrechten om nog enige waarde aan het bedrijf toe te kennen. Als er ingezet was op grondgebondenheid had de wereld er heel anders uit gezien.
Erik 1979
@Noorderling daar ben ik het voor het grootste deel mee eens. Ik zeg ook max 40.000. Als je weinig per ha eigendom melkt is het ook niet op te brengen. Voor de bank geen probleem. Verkopen en je hebt geld terug. In Denemarken is het ongeveer zo. Probleem daar is dat ze de rest ook nog financieren. Doen ze dat niet dan heb je een goedkope financiering en weinig risico. Daarbij is het als je alles telt (behalve waarde stijging grond) een zeer dure hobby dat melken in Nederland. En nu weer het risico van het waardeloos worden van de fosfaat rechten eigenlijk gekken werk. (Ik zeg wel altijd tegen iedereen dat als je als ondernemer niet een beetje gestoord bent kom je ook nergens)
+2
weurding
Quote Reactie van @Erik 1979:
k zeg wel altijd tegen iedereen dat als je als ondernemer niet een beetje gestoord bent kom je ook nergens)

als ik ergens wil komen pak ik liever de auto dan die befaamde "boot" 😉
Erik 1979
@weurding als je ziet hoe goed mensen het hebben met een normale baan dan spoor je gewoon niet als je je op offert om 24x7 klaar te staan en dan nog overal slecht gemaakt worden.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @Erik 1979:
als je ziet hoe goed mensen het hebben met een normale baan dan spoor je gewoon niet als je je op offert om 24x7 klaar te staan en dan nog overal slecht gemaakt worden.

Dan heb je het gezeur van je leidinggevende, die kan toch ook nooit iets goed doen. Nog erger als je voorman bent, krijg je de sores van onder en boven je op je bordje. Overal is wat bij en het is maar net wat je wilt horen. Organiseren elke paar jaar een opendag, krijgt maar amper kritische vragen. Neem dat mee en laat die wilde plannen die ze in de grachtengordel verzinnen lekker langs je heen gaan. Eigen baas, buiten bezig, geen reistijd naar je werk die niet betaald wordt. Overuren die rechtstreeks naar de belasting gaan. Dat is ook allemaal geen halleluja.
+1
diezel
Quote Reactie van @Erik 1979:
dan spoor je gewoon niet als je je op offert om 24x7 klaar te staan

Overal in de bedrijfswereld is de pre-vut afgeschaft, behalve in één sector, daar mag/kan je ze nog gewoon als "tropen-jaren" tellen. Prachtig dat sociale. 😄
Frans1
Quote Reactie van @Erik 1979:
1% rente 30 jaar vast en 50 jaar aflossen.

En wie gaat dat geld beschikbaar stellen?
Erik 1979
@Frans1 daarom een eigen bank op richten. De bank regels zijn het probleem niet. Het geld beschikbaar krijgen daarvoor is helemaal de kunst niet.
Frans1
Quote Reactie van @Erik 1979:
daarom een eigen bank op richten

De RABO opnieuw uitvinden dus.Maar jij ziet geen probleem om geld voor 50 jaar vast beschikbaar te krijgen tegen 1%. Vindt het een hoog luchtfietsgehalte,en aflossing kost je liquiditeit,dat klopt,maar je versterkt wel je bedrijf.Hier ook geen lease speeltjes oid,en dat met wat meer dan 3,3 ct r+a
Erik 1979
@Frans1 even google naar voorwaarden voor een nieuwe bank op te zetten. Als je dan alleen landbouw grond financiert in Nederland is het allemaal te realiseren. Je moet er nu rekening mee houden dat het grootste deel van de Nederlandse landbouwers geknecht zijn door de Rabobank. Je kunt die boeren alleen weer vrij kopen en toch het bedrijf door laten draaien bij meer concurrentie.
cowboys
@hans1980 van de kredietvereniging heb je geen last wel van de banken en die zijn niet allemaal groot dus als het even slecht gaat bij een paar boeren van een lokaal bankje dan heb je als boertje wel een probleem dus worden er een paar opgeruimt en kunnen ze weer effe door.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @cowboys:
dus worden er een paar opgeruimt en kunnen ze weer effe door
Zelfde als hier dus.
cowboys
@kanniewaarzijn volgens mij zijn hier geen kleine banken.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @cowboys:
volgens mij zijn hier geen kleine banken.
Hier doen de grote banken het!
cowboys
@kanniewaarzijn ik zie hier nog geen bedrijven verkocht worden met een groot verlies voor de bank.ik zie er ook niet veel die falliet gaan ik zie er ook geen waar de boer op een dag besluit ik geef vandaag de sleutel aan de bank en ze moeten maar zien hoe ze de koeien voeren en melken en dan zijn ze soms al een paar dagen niet gevoerd.
kanniewaarzijn
@cowboys Hier doen ze dat veel geniepiger.
+2
Erik 1979
@cowboys aan faillissementen word goud geld verdient. Alleen de makelaar beurt al zo'n 5%. Ga er maar vanuit dat 10% van de de waarde van de bedrijven naar aanverwante bedrijven gaat. Boeren leeg plukken is gewoon een goed verdien model. Het liefst hebben ze dat het zelfde bedrijf iedere 5 jaar verkocht wordt.
+2
cowboys
@Erik 1979 ji hebt het ook door. kom er al 20 jaar . sommige bedrijven worden elke 3 jaar verkocht . liefst aan een nederlander met veel geld in.denemarken is best te boeren maar je moet je portomonee in nederland laten.kan je niet alles kwijt raken.
achterhoeker2
@cowboys Een goeie zakenman investeert nooit zijn eigen geld...
grondlozeboer
Wat mij opvalt zijn dat er grote bedrijven te koop staan. Is er wel wat te koop van 100 koeien of houden juist die t mooi vol?
cowboys
@grondlozeboer er zijn geen bedrijven van 120 koeien meer die zijn al een jaar of 5 geleden opgeruimd
Groen1
ted9
@Groen1 Wat een groot opgezette bedrijven. En hoge melkproductie s als je het allemaal moet geloven ook bij de jersey s.
grös
@ted9
Allemaal een mengwagen, schuren vol bijproducten, gigantisch veel land en de koeien jaarrond op stal.
+1
cowboys
@grös de grond leverdt niks op kijk is op you tube naar de mais die ze daar hakselen weinig opbrengst en geen kwaliteit en zo is het met het graan en gras net zo. veel ha hoge kosten weinig opbrengst een deel grond daar is totaal uitgeput .slecht opgeleid ongemotiveert duur personeel dan gaat het hard achteruit op grote bedrijven
Kees13
@ted9

die met de jerseys is niet failliet die man is helaas overleden tijdens het slopen van én mest silo
grös
@ted9
Hoge producties, heb ook wel eens begrepen dat het daar zo moet van de bank, maar je hebt er natuurlijk niks aan als er te weinig verdient word en ze de stekker er uit trekken.
Koeien boertje
@ted9 ja echt bedrijven waar je hier denkt dat ze het perfect op orde hebben.
Allemaal 10 kuub melk per koe ,geen mestafzet.
Ik wou er niet wonen maar snap niet dat je daar niet super kan boeren op zo'n bedrijf
John Spithoven
@Koeien boertje Als je het waagt in DK pm je poot van het gaspedaal af te halen dan trekt de bank de stekker eruit. De bedrijven zijn zeer cash flow gestuurd
+2
George
Quote Reactie van @John Spithoven:
De bedrijven zijn zeer cash flow gestuurd

Daar heb je wat aan als de cash is flowing away!
Erik 1979
Mensen met genoeg geld moeten zorgen voor 65 % vreemd vermogen van de krediet vereniging. Rest eigen kapitaal. Dan is het een perfect land. Heb je een lening van een bank ben je vogelvrij. De technische resultaten zijn er geweldig! Alle kleinere slechtere boeren zijn al heel lang weg.
robbies
@Erik 1979 jouw droomland dus. Waarom zit jij er eigenlijk niet?
Erik 1979
@robbies . Ik was er mee bezig maar niet doorgezet. Boeren in Denemarken zijn betere melkveehouder dan ik. Als die het al niet kunnen kan ik er beter helemaal weg blijven.
hans1980
@Erik 1979tot hoeveel procent doet de bank dan?
Erik 1979
@hans1980 beetje slim aanpakken 100 %
cowboys
@Erik 1979 als je 100% gefinancierd hebt kun je zelf nooit teveel verliezen de bedrijven zijn groot en mooi maar er is al jaren niet( veel) te verdienen.
+1
George
Quote Reactie van @cowboys:
maar er is al jaren niet( veel) te verdienen.

Is dat op andere plaatsen veel anders?
cowboys
@George er is een verschil tussen niks verdienen en alles verliezen.
Achso
@cowboys nee, en dan schuiven met ruwvoer voorraden om boekhoudtechnisch redelijk te draaien. Nu met deze droogte kan dat niet meer, en teert men in. Veel bedrijven moeten een kwartaal boekhouding bijhouden, en dus speelt bovengenoemd mee. Sleutel omdraaien dus
achterhoeker2
@Koeien boertje Ik denk helemaal niet van bedrijven die 10.000kg melken dat ze het voor" mekaar "hebben.
Boven de 9000 kg is het niet meer rendabel, en voor het gros is 8000 met fors minder krachtvoer ook veel interessanter.
Erik 1979
@achterhoeker2 kun je zo niet zeggen. In Nederland zijn de fosfaat rechten de beperking. In Denemarken de vergunde aantal koeien. Als je met de zelfde gebouwen 20% meer melk maakt kan het financieel beter zijn. Waar ik iedere keer van schrik is de uitval. Ik vind dat die rond de 20% moet zijn. Daar is het 50% . Bij ons loopt het ook nog niet zo goed. Maar leveren wel ongeveer 11.000 kg melk af en met een beetje geluk blijven wij onder de 20% dit jaar. Ik vind die 20% vele malen belangrijker als die laatste paar liter. Een dier opfokken kost gewoon tussen de 1200 en 2000 zonder rechten. Reken dat maar over de totaal afgeleverde liters voor een dode koe? (Slacht en levend vind ik beide uitval)
Achso
@Erik 1979 is war kort door de bocht.. Veel bedrijven in DK zijn zeer snel uitgebreid en kochten hele veestapels. Je weet zelf wel als je een hele veestapel koopt, hoeveel koetjes weer op de klep staan binnen een jaar.
Erik 1979
@Achso dat is waar. Koeien aankopen is drama. Goede vaarzen geen probleem. Daar zijn ze wel wat doorgeslagen met gezondheid behandelingen. Ik ben zelf wel heel erg onder de indruk van de prestaties daar. Als je het zelfde in andere landen zou doen dan hoor je bij de financiële top in die landen.
demelkboer
@achterhoeker2 Lees effe ALFA accountant onderzoekje . Bedrijven met gemiddelde productie hoogst rendement. Nu met fosfaat rechten alleen maar meer actueel. Intensief extensief maakt volgens mij in deze ook weinig uit. Ruw voer is altijd nog stukken goedkoper dan krachtvoer ook als het ruw voer aankoopt
+2
George
Quote Reactie van @demelkboer:
Ruw voer is altijd nog stukken goedkoper dan krachtvoer ook als het ruw voer aankoopt

Dat komt omdat koeienboeren daar standaard niks voor willen geven.
Erik 1979
@demelkboer komt omdat veel melkveehouders niet alles tellen. Maar reken mij maar voor waar de voordelen per koe zitten bij lagere tegenover hogere productie. Gevoel zegt niets gaat om harde cijfers!
Rdkl
@Erik 1979 kijk maar naar nieuw Zeeland en ierland lage productie ook laagste kostprijs
Achso
@Rdkl laagste kostprijs omdat grond en gebouwen niets kostten. Nu wordt ook dat lastiger en moet men meer melk van een ha afhalen
demelkboer
@Erik 1979 cijfers zeggen ook dat onder Nederlandse omstandigheden de gemiddelde producties rond de 9000l het hoogste arbeids inkomen hebben. Heeft maken met gras maïs verhouding uitbetaal systeem fabrieken kosten van arbeid enz.
demelkboer
@Erik 1979 je geeft zelf ook toe dat melkvee houders kosten van ruwe voer niet kenndn en dus te weinig vragen maar das wel de realiteit. En dus de markt en dat maakt op veel aan gekocht ruw voer melken toch interessant. Als de markt anders wordt krijg je weer een nieuwe realiteit.
Achso
@demelkboer moeten ze me dat nog eens voorrekenen. Wel met reeele getallen dan
demelkboer
@Achso 1500 euro plus 400 euro hakselen per ha met 50 ton ds 35% is 1.10 euro per % droge stof. Kraxhvoer begint van af 2 eur0. kuilgras koop je hier in de streek nog voor minder. Als intensieve heb je goedkoper voer dan als extensieve die er grond voor kocht. Nu miscchien em jaarcwat duurder maar de productie van gras en maïs neemt per jaar toe en de veestapel neemt af.
Achso
@demelkboer 17% ruw eiwit. 170 g ruw eiwit voor 1.10€. Soja kost 1 € . Dan hoef je geen jaar op te slaan en geen min 10% bewaar verlies.. Grove berekening.. maar goed
+1
demelkboer
@Achso als je zo rekent heb je aan 7 kg ds per koe genoeg. Maar dan hebben koeien aan het eind van de dag wel honger
Erik 1979
@demelkboer hoe zit dat met personeelskosten onroerend goed hypotheek. Daarbij voer efficiëntie is bij hogere productie veel beter. Met quotum per kg melk heb je gewoon gelijk. Zonder quotum betwijfel ik het. Maar ik laat mij verrassen!
demelkboer
@Erik 1979 we hebben toch weer een quotum of niet
Erik 1979
@demelkboer niet in Denemarken en Duitsland Frankrijk polen Hongarije etc. Etc. Etc.
demelkboer
@Erik 1979 Nederlandse omstandig heden heb ik het over.

Qua rendement heb ik nog weinig gestopte Nederlandse boeren uit Denemarken of oost Duitsland zien terug komen uit weelde. Allemaal top koeien managers met uitstekende producties. Toch allemaal met minder piet terug gekomen dan heen gegaan
+1
Erik 1979
@demelkboer je hebt gelijk. Een bedrijf met 100 of 1000 koeien managen is heel anders. Koeien managen is èèn, dat redden de meeste wel. Maar de rest is andere koek. Daarom raad ik ook iedereen aan om bij mensen te gaan praten die ook de keerzijde van die landen vertellen. Een makelaar stuurt mensen die willen emigreren niet naar mij omdat ik ze ook de andere kant kan vertellen (of een andere die ongeveer hetzelfde heeft meegemaakt). Zij vertellen liever dat wij er niets van kunnen of dat wij oplichters zijn. Zou wel eens klandizie kunnen kosten. Het is heel simpel. De meeste mensen werken hard en komen berooid terug.
demelkboer
@Erik 1979 de paar die ik naar oost Duitsland of Denemarken heb zien gaan hadden of niks. Als je dan met niks terug komt iet geen schande. Of ze konden het hier met 100 of 150 koeien ook al niet verdienen. Ze wilden allemaal graag manager worden
pieter p
Quote Reactie van @Erik 1979:
niet in Denemarken en Duitsland Frankrijk polen Hongarije etc.

In Frankrijk is er wel degelijk een qwota, ik krijg 6 cent per kg die ik over mijn referentie ga. Bij een andere fabriek is het gewoon boete betalen bij overschrijding
Erik 1979
@pieter p fabrieksquotum? Is dat niet te ontwijken?
+3
robbies
@Erik 1979 jij denkt dat die Fransen graag meer willen melken dan hun quotum? Het zijn geen Hollanders
pieter p
Quote Reactie van @Erik 1979:
fabrieksquotum? Is dat niet te ontwijken?

Is gewoon je oude referentie van voor 2015. We konden bij kopen, hebben wij niet gedaan, werk om te leven en niet andersom. Heleboel boeren hebben bij gekocht maar die extra liters worden uitbetaalt naar boter/poeder. Er is een heel wat gejammer de laatste tijd van boeren die flink geinvesteerd hebben en nu de melkprijs al en tijd niet goed is
Erik 1979
@pieter p ik ben voor een Europees quotum. Ik vind het leuk om het bedrijf te laten groeien. Eèn koe per jaaris ook groei! Ik begrijp wat je schrijft en je hebt gelijk. En toch nog maals de vraag. Als je bijv. Zelf melk verwerkt heb je dan een quotum?
pieter p
@Erik 1979 Bij Sodiaal waar we aan leveren kunnen we niet even gaan kaas maken en verkopen bij de deur, ze hebben het contract zo dicht getimmerd zodat je alle melk die je produceert aan hun levert.
Het is wel mogelijk om een boerderij over te nemen waar koeien gehouden mogen worden en dan gaan zelf zuivelen, maar zoals overal is de afzet het moeilijkste
Nu zijn de supermarkten wel zover wat lokaal en bio geproduceerd wordt verkoopt goed . Zo ken ik een schapenboer die samen met 2 anderen aan meerdere supers rechtstreeks leveren(geslacht natuurlijk) en dat loopt goed en vaste goede prijs voor 1 jaar. Daarna weer onderhandelen
@ted9 Groot opgezet , en vaak niet nagedacht over looplijnen/fietslijnen alles haaks op elkaar bouwen, ik vraag me af waar ligt al die grond, als je inzoomt staan er altijd meerdere bedrijven in de directe omgeving. Verder een mooi land.
grös
@Detukkeroettwente
Hier bouwen we de stal en en silo's achter het huis, maar daar zetten ze alles voor aan de weg, misschien makkelijk voor de melkauto, maar vind het geen gezicht, en allemaal kromme percelen en heuvels, maar alle landwerk mooi uitbesteden, loonwerk is veel goedkoper daar.
Noorderling
@grös ook goedkoper per kg ds? Je moet nog wel een paar hectare extra over voor dezelfde massa.
grös
@Noorderling
Ja goeie vraag, beregenen moet je ook maar lol aan hebben de hele dag haspels verplaatsen.
+1
Kringloper
En een vervanging persentage van 45%
Elvis
@Kringloper 1op1 jongvee 50% vervanging
+2
George
Denemarken een echt zuivel land met veel bedrijven die financieel zwak staan in NL de innovatief uit de knel boeren. Veel te lage prijzen en veel te veel schulden breekt zich op.
grös
@George
Rabobank: "Sommige innovaties zijn geen goed idee, want ze ‘rekenen zich niet rond’, meent de bankier"trouw.nl/opinie/…
+1
demelkboer
Denemarken: High input, high output, high risk
+1
weurding
@demelkboer het is gebeurd helaas?
Frans1
gezienus
@weurding Denemarken is altijd al een rolatie land geweest voor Niederländer en bedrijven

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
121
DEELNEMERS
33
WEERGAVES
0