Dit is het verhaal van Herman en Brechtsje (en hun boerendroom die aan een zijden draadje hangt)

Herman en Brechtsje Gras leven tussen hoop en vrees. Kan hun boerderij voortbestaan? Het hangt allemaal af van de minister.

Geeft de minister het bedrijf de status 'knelgeval', dan krijgen ze extra fosfaatrechten. Is dat niet het geval, dan ligt hun boerendroom in duigen. Dit is het verhaal van die droom.

Deel dit topic

Reacties

slagroomvla
Ik zie alleen een foto van mensen in camping kleding die een stal in kijken?? Waar is het verhaal?
van Ittersum
@slagroomvla beetje het standaard verhaal geworden op de verkeerde tijdstip met veel ambitie aan iets begonnen. Lijkt 1983 wel, maar wij zijn er (ook) nog.

Niet iedereen wil stigmatiserend overkomen van grote trekker, vieze overall en huilend op de foto.

Dit beter?

e-pages.dk/lc/2874/…
pietjepuk
@van Ittersum Als ik het verhaal zo lees zet ik de stempel knelgeval er op.
+6
van Ittersum
@pietjepuk mag ik ook zo'n stempel met terugwerkende kracht vanaf 1983?
cornelissen
@van Ittersum Die aanmeldtermijn is toch al lang verlopen, quotering ook, de slom boeren waren volgens mij de laatsten en dat is toch ook al even geleden
+3
van Ittersum
@cornelissen viel daar ook buiten , dus onze ambitie moesten we zelf maar waarmaken. Dus met alle respect voor een ieder heb ik niet zoveel medelijden met veel gevallen. Het zij zo ondanks elk uniek verhaal die erachter zit. Het blijft zakelijk gezien dagelijks iets in het ondernemen. Zonder geluk vaart niemand wel, slim zijn of toch door dommigheid komen vele dingen weer goed maar niet voor iedereen , van alle tijden dus, hoe beroerd ook.
+1
cornelissen
@van Ittersum Ik ken uw geval helemaal niet, maar ten tijde van de invoering van de melkquotering was er een regeling van lege ligboxen in geval van nieuwbouw. Was het aantal lege ligboxen min 20 % . Moesten de boxen wel 110 cm breed zijn en dus geen jongveeboxen.
van Ittersum
@cornelissen stal stond net twee jaar, ook daar vielen we net buiten. maar evengoed ondanks alle bergen die we zagen (rente, geen cash-flow, uitval) toch door gezet en kruipend zijn we er ook gekomen. Soms wel denkend, stel dat we geen 350 k melk hadden maar direct 600k of 700k waar zouden we dan nu staan. Maar ben tevreden, dat telt meer
Flinstone
@van Ittersum hoeveel heb je nu dan?
van Ittersum
@Flinstone melkquota is voorbij, weet u nog. En de nieuwe referentie van Campina weet ik nog niet.

Maar om alle nieuwsgierigen gerust te stellen, er staat een tank van 8500 liter in mijn tanklokaal.
+1
cjw73
@van Ittersum daar kan ook wel 1500 in hoor.😜😜
hookwood
@van Ittersum Hier staat ook zo'n tank maar die heb ik nog lang niet vol.....
de hoef
Quote Reactie van @hookwood:
lang niet vol...

jij bent de helft van de tijd ook niet thuis
+1
hookwood
@de hoef Dat is wat overdreven. Maar de tank, de vergunning, de stalruimte zijn er nu alleen nog wat grond, fosfaatrechten en koeien erbij. Als er gratis rechten uitgedeeld gaan worden wil ik er ook wel een paar!
+1
pieta
Quote Reactie van @van Ittersum:
Soms wel denkend, stel dat we geen 350 k melk hadden maar direct 600k of 700k waar zouden we dan nu staan

Maar 350 was ook nog niet zo weinig.
de Tank
@van Ittersum gemiddelde destijds was nog geen 300k, daar konden de meesten wel van eten..
+1
m uut m
@pietjepuk
Waarom?
Ze hebben zelf gekozen om niet gelijk de stal vol te zetten.
Ze zijn al vanaf 2012 in maatschap en hadden door jongvee op te fokken er in het voorjaar van 2015 80 kunnen melken.
De investering van de nieuwe stal niet gelijk benutten kost meer dan 10 cent inkoop bij rfc.
De voorwaarde destijds was als ik het juist heb.
Dat als je voor 5 ton inkocht en als je dan binnen 3 jaar meer ging melken je dan voor deze liters ook nog moest inkopen.
+2
slagroomvla
@van Ittersum Ja beter, bedankt!

Idd, het zoveelste verhaal. met gratis rechten de stal vol, ik zie het nog niet gebeuren.
+1
Flinstone
Tja het is niet zo dat ik ze geen rechten gun maar niet over mijn rug!
Heb geen nieuwe stal maar wel een forse hypotheek en eigenlijk had ik anderhalve ton melk meer af moeten leveren!
+4
van Ittersum
@Flinstone oftewel, iedereen is een knelgeval op zijn manier. dus het beste is niets doen als minister. Help je het ondereind heb je daarna weer een nieuwe ondereind
cornelissen
Quote Reactie van @van Ittersum:
iedereen is een knelgeval op zijn manier.

Overigens moet je als "knel"geval wel een deskundigen rapport overleggen( a ca 2500 a 3000 euro), waaruit blijkt dat een rendabele bedrijfsvoering absoluut ( door de investeringen of anderszins) niet meer mogelijk is en er geen alternatieven zijn, tenzij je net binnen de zeer beperkte regelingen valt.
van Ittersum
@cornelissen het feit blijft, help je het ondereind heb je weer nieuwe knelgevallen die zichzelf dan ook weer als knelgeval zien, de grens verschuift steeds.
cornelissen
@van Ittersum Feit is ook, dat bij een "knel"geval geen rendabele bedrijfsvoering meer mogelijk is,terwijl ze niets verkeerd hebben gedaan,vele zelfs nog grondgebonden.
Voor zover ze lid zijn van lto of nmv is het uiteraard zaak voor deze clubs om voor alle leden op te komen,dus ook voor "knel"gevallen en ze niet op te offeren.
Dat dat een spanningsveld kan geven is duidelijk, hoewel deze situatie grotendeels door lto zelf is ontstaan.
Ik als nmv lid neem het deze organisatie zeer kwalijk,dat ze "knel"gevallen opofferen en dat zal mogelijk nog jaren bij de rondvraag heftige momenten oproepen of men moet nog een "creatieve"oplossing kunnen bedenken
+3
Twentsch Land
@cornelissen

Terwijl ze niks verkeerd hebben gedaan !!

Vrijwel niemand heeft wat verkeerd gedaan.
+2
@Twentsch Land Helemaal correct, alle koeien zijn voor niks DOOD gemaakt, zeg het maar LTO/NZO /RABO/RFC hoeveel fosfaat spoelt er minder uut per vierkante meter, ik luister …………….. ik hoor niks. Komdereensin flippies.
+3
Noorderling
@cornelissen
De frustratie zit zo hoog dat als enige uitweg gratis fosfaatrechten wordt gezien.
Soms moet je een stapje terug doen om 2 vooruit te kunnen zetten, wordt biologisch, verhuur grond, ga je eigen krachtvoer verbouwen, stop een paar hectare in erfpacht en koop het over 10-20 jaar terug als alles weer in balans is. Je bent vrij om alle dieren te houden behalve melkkoeien, varkens en kippen.

Er zijn 15000 knelgevallen, iedereen moet zn toekomstplan bijstellen, inmiddels zijn we 3 jaar verder en om nu nog in de frustratiemodus te blijven hangen kan het werkplezier en daarmee het technisch resultaat niet ten goede komen. Voordat je het weet maak je jezelf kapot ipv de wetgeving.
+1
cornelissen
@Noorderling Ik ben geen lid van een club om mijn eigen te laten " opofferen "
Hoe men daar als bestuurders mee om moet gaan weet ik niet, maar ik ben ook geen bestuurder.
Ik heb het idee ,dat dit nog jaren gaat doorslepen,want enige creativiteit van de bestuurders zie ik nog niet.
+8
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @cornelissen:
Ik heb het idee ,dat dit nog jaren gaat doorslepen

Ik zou het jammer voor je vinden als je nog jaren deze in deze slachtofferrol blijft hangen. Man, recht je rug en laat ze een poepie ruiken. Bedelen om wat gratis rechten...... laat ze de kolere krijgen.
Twentsch Land
@Jack Rijlaarsdam

Bedelen om gratis rechten .... ook niks waard, blijft het nog voortdurend in je hoofd spelen....beste is een aantal dagen een uur in de lucht kijken ( dus niet neergebogen naar de grond ) en laat het uit je hoofd verdwijnen, maak een nieuwe strategie en leef naar de toekomst.
van Ittersum
@Jack Rijlaarsdam eindelijk ben ik het weer eens met je eens. 😉
+1
Noorderling
Quote Reactie van @cornelissen:
want enige creativiteit van de bestuurders zie ik nog niet.

Heb je zelf wel een plan B of C als je geen fosfaatrechten toegekend krijgt of blijf je doorzetten tot de laatste stuiptrekking?

Verwacht daar na 3 jaar ook maar niet teveel van, afgelopen 5 jaar hebben we elk jaar minimaal 1 referentiedatum gehad. Voordat je het weet verzinnen ze weer iets en loop je weer achter de feiten aan, zoals de 10cent regeling van RFC.

Jij bent zelfstandig ondernemer en eigen baas over je bedrijf en verantwoordelijk. De bestuurders, adviseurs, verkopers en advocaten melken je koeien niet, voeren niet, betalen geen rekeningen, zeggen alleen af en toe wat en vaak ook nog wat je wilt horen om je te pleasen. Echter met 0,0 garantie. Neem alles ter kennisgeving, doe het tegenovergestelde en zet je qua bedrijfsvoering niet volledig klem door op 1 paard te gokken. Zij zijn er niet om jou nu eens ontzettend te gaan helpen, jij bent er om hun van inkomsten te voorzien, en het liefst zo lang en veel mogelijk. Doorprocederen totdat de kip kaal is.
verbi
@cornelissen Dat hebben wij nou gedaan en nu weer afwachten. Verwachting is dat RVO het afkeurd maar dan wel naar College van Beroep want daar wil ik uiteindelijk terecht komen.
cornelissen
@verbi Hier het zelfde verhaal, hoorzitting gehad , een deskundigenrapport,ondertekend door een registeraccounttent,waaruit blijkt dat een rendabele bedrijfsvoering in alle denkbare varianten met de huidige en/of aankoop van rechten niet mogelijk is en nu maar afwachten.
De organisatie, waar ik lid van bent (nmv) zegt al druk bezig te zijn een oplossing te zoeken voor dergelijke gevallen,maar dat hoor ik al tijden.
Kennelijk is het heel pijnlijk oprecht toe te geven,dat je leden "opoffert" door het gevoerde wanbeleid, maar misschien zullen ze toch moeten. Hele donkere bladzijden voor de belangenbehartigers, althans daar lijkt het op.
En zeker lto, ze wisten het zo goed.
pieta
@cornelissen Dus je hebt je werkelijk zo klem gezet dat er niets meer kan. Is de optie verkoop van 10 ha land ook meegenomen?
cornelissen
@pieta Voor de duidelijkheid, een deskundigenrapport zegt niets over je financiële gegoedheid,maar geeft aan ,dat een rendabele exploratie niet mogelijk is met aankoop rechten en ook zonder aankoop rechten. Dus dat je disproportioneel bent geraakt door dit gevoerde "wan"beleid.
Verkoop grond is hier niet aan de orde , wel helaas de weidekoeien,want het gras is op en helaas zakt de slachtprijs ook hard en bijvoeren van weidekoeien gaat het natuurlijk financieel niet worden
+1
jpls
@cornelissen als je uitgaat van een deskundigen rapport dan zitten er nog veel in zo'n situatie als jij, ik heb zelf heel het quotumtijdperk gemolken met een quotum van 270.000kg, met daarbij ruim 400 vleesvarkens, en door de tijd grondgebonden geworden, iedereen vertelde mij dat ik te klein was en dat het normaal gezien niet uit kon, maar met hard werken en veel uren maken heeft het mij geen windeieren gelegd.☺
cornelissen
Quote Reactie van @jpls:
als je uitgaat van een deskundigen rapport dan zitten er nog veel in zo'n situatie als ji

Ik kan dat niet beoordelen,maar je hebt dat rapport nodig voor een procedure,alleen met een verwijzing naar het prikkebord redt je het zeker niet.
Overigens lijkt het mij logisch, dat als je disproportioneel bent geraakt door dit "wan"beleid,dat je je er niet zomaar bij neerlegt,maar toch een procedure start, hoewel de afloop onzeker is. Zie de nertsenfokkers (helaas)
Het valt mij ook erg op,dat lto en nmv verdacht stil zijn nu aantoonbaar met een rapport door een registeraccounttent (in mijn geval alfa) leden compleet vernacheld zijn met dit fosfaatgebeuren
Als je een beetje een club bent sta je voor alle leden
+2
pieta
Quote Reactie van @cornelissen:
Overigens lijkt het mij logisch, dat als je disproportioneel bent geraakt door dit "wan"beleid,dat je je er niet zomaar bij neerlegt,maar toch een procedure start, hoewel de afloop onzeker is.

Dat zou ik ook doen als ik kans zou zien. Ik wens je er heel veel succes mee. En ik hoop vooral dat je stopt met dat gezeur hier want je komt over als de grootste zielenpiet van de hele wereld. 😁
+1
cornelissen
@pieta Lees je het toch niet
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @pieta:
de grootste zielenpiet van de hele wereld

ja en pieten hebben we hier al genoeg. 😃
grondlozeboer
@cornelissen maar was je altijd al extensief of ben je dat in 2014 geworden?
diezel
Quote Reactie van @jpls:
maar met hard werken en veel uren maken heeft het mij geen windeieren gelegd.☺
Toch een aparte stiel hoor dat boeren.
De ene week geen inkomen en de volgende week geen windeieren. 😞
prikkebord.nl/topic/152191/…
+3
jpls
@diezel het is maar net hoe je het leest of wil lezen, hierboven staat dat ik in het verleden goed heb verdient met mijn kleine toko, en in die topic die jij aanhaalt staat dat ik de laatste jaren door alle regelgeving eerst met mijn varkens en nu met mijn koeien de tent moet sluiten, maar ik vraag geen medelijden, ik heb geaccepteerd dat ik de regels toch niet kan veranderen, ik doe ongeveer hetzelfde als George, heb mijn boerderij nog met de bijbehorende grond ik heb mijn P-rechten in de aanbieding, Sjors heeft nog een huis in het dorp, ik heb er een in Spanje waar ik nu al weer een maand zit. als ik wil kan ik ook tot het einde doorwerken, maar er is nog meer in het leven.
diezel
Quote Reactie van @jpls:
ik doe ongeveer hetzelfde als George,

Ah, vandaar. Dan had ik het weer eens verkeerd begrepen.
+3
pieta
@cornelissen Dus je hebt niet alle denkbare opties doorgerekend. Dat is dan duidelijk.
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Dus je hebt niet alle denkbare opties doorgerekend. Dat is dan duidelijk.

is dat relevant? De overheid heeft ook een bepaald zorgvuldigheids- en betrouwbaarheidsbeginsel. Als ze een bepaalde richting aangeeft moet je erop kunnen vertrouwen dat er niet eens een u-turn in beleid komt. Voordat we een discussie krijgen over in- of extensief; dat geldt ook voor alle subsidies die afgegeven zijn. Bij de innovatievers uit de knellers zitten er ook bij met proefstalstatussen eb met IDS-subsidies. In mijn beleving mag er best een rechter eens toetsen of het ingrijpen op één specifieke datum niet in strijd is met betrouwbaarheids- en zorgvuldigheidsbeginsel.

Meteen plan B in de strijd gooien en de boel verpatsen kan altijd nog. Want laten we eerlijk zijn; als het verkopen van grond of fosfaatrechten als eerste oplossing gegrepen wordt, is er geen enkel knelgeval. Dan moet je ook niet meer zeuren over die 10% korting en gewoon een hectare of 2 grond verkopen. Kun je je 10% korting ook weer terugkopen. Maar dat is natuurlijk ook volslagen belachelijk
+1
Twentsch Land
@robbies

De overheid heeft ook een bepaald zorgvuldigheids- en betrouwbaarheidsbeginsel.

Zeker, daarom is de overheid in 2011 al beginnen te waarschuwen dat bij overschrijding fosfaatplafon wordt ingegrepen....

Best wel heel duidelijk.....maar er zijn er natuurlijk heel wat die hebben gedacht dat het niet zo'n vaart zou lopen en die zijn nu wel te pas gekomen....ook dit heeft een naam......het heet ondernemersrisico.
+2
robbies
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Best wel heel duidelijk.....maar er zijn er natuurlijk heel wat die hebben gedacht dat het niet zo'n vaart zou lopen en die zijn nu wel te pas gekomen....ook dit heeft een naam......het heet ondernemersrisico.

dat vindt jij. Laat er maar eens een rechter naar kijken. @pieta stelt dat @cornelissen ook grondverkoop had moeten overwegen is juridisch helemaal niet van toepassing. Een rechter toetst geen alternatieven, maar of het beleid wel op de juiste manier, met inbegrip van alle grondbeginselen is doorgevoerd. Nou, daar kun je over twijfelen. Het kiezen van één datum en het beleid overlaten aan de sector zelf zouden best weleens zaken kunnen zijn waar een rechter de overheid op afrekent. En dan maakt het niet uit of de aanklager 10, 100, of 1000 ha te verpatsen heeft.

Dat dat dan weer gevolgen heeft voor de rest door middel van de generieke korting is ronduit klote, maar mag natuurlijk nooit een argument zijn om de gang naar de rechter niet te maken. We hebben hier in Nederland godzijdank de mogelijkheid om naar de rechter te gaan. Daar moeten heel veel landen nog decennia voor vechten
pieta
@robbies Groot verhaal hier van je maar als het om het recht gaat zoals jij bedoeld dan hoef je niets uit te rekenen.
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Groot verhaal hier van je maar als het om het recht gaat zoals jij bedoeld dan hoef je niets uit te rekenen.

Ik zit ook nog in procedure, maar mij is niet gevraagd of ik een rendabiliteitsberekening door wil sturen. Ook niet tijdens de hoorzitting. Of ze nemen mij niet serieus en doen ze er 6 weken over om mij af te wijzen of zo'n rendabiliteitberekening is niet nodig en alleen maar aangesmeerd door de duurbetaalde juridische adviseurs.
pieta
@robbies Mij lijkt het in ieder geval stug dat iets recht is als het boven de 100 euro en krom als het er onder is.
pietjepuk
@pieta bij het wur durf ik daar me hand niet voor in het vuur te steken.
robbies
@pieta Tja, je weet één ding zeker. Als je niets doet, heb je niets. Uit de varkenstijd weet ik nog dat NVV de verplichte Ausjeszky-enting tegen vastgestelde tarieven heeft aangespannen, omdat de markt lagere tarieven kende. De NVV heeft gewonnen en al hun leden werden gecompenseerd. betrof hier 10.000 euro. LTO deed niet mee in de procedure en die leden kregen niets vergoed. Leg het maar uit.
Twentsch Land
@robbies

Een rechter beslist idd als laatste ( eind oordeel ) en ja een ? Kun je zetten bij 1dag peildatum ..... maar in het hele fosfaat gebeuren zijn wel meer ?

Maar van de meeste knelgevallen zijn er denk ik meer beter af met 2-7-15. Dan gemiddelde 2014. Elke veehouder kan wel een verhaal bedenken waarom die meer fosfaatrechten moet krijgen .... maar helaas.
robbies
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Elke veehouder kan wel een verhaal bedenken waarom die meer fosfaatrechten moet krijgen .... maar helaas.

Wat helaas? Als je niks vraagt krijg je zeker niks.
Flinstone
@robbies anticiperen zou niet beloond worden, weet je nog?
Achteraf had ik ook gewoon 15 afmestkoeien moeten laten komen maar ik hecht aan Mn status!
Dan maar te klein maar ach dan maar geen nieuwe tractor en elk jaar weer groeien!
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @robbies:
weleens zaken kunnen zijn waar een rechter de overheid op afrekent
Haha, ik merk dat jij een groot vertrouwen hebt in rechters. Zelf weleens wat met ze te maken gehad?
+2
pieta
@robbies Je hebt verkeerd begrepen wat ik bedoel. Als hij nu een overmatige hoeveelheid grond heeft en een tekort aan rechten en je zoekt daar geen balans in (paar hectare grond weg en daar wat rechten voor kopen.) dan reken je niet alle denkbare opties door. Dat je je recht gaat halen obv geschepte verwachtingen en of dat allemaal zomaar kan mag gewoon. Maar als je daar voor moet gaan spiegelen dat je (financieel) knelgeval en je rekent maar één optie door dan zou ik zeggen hier beginnen we niet aan. Je hebt je recht of je hebt het niet. Maar het moet toch niet zo zijn dat ze de een wel rechten geven omdat ie bijv zichzelf dieper in de schulden heeft gewerkt als een ander.
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @cornelissen:
een deskundigenrapport zegt niets over je financiële gegoedheid,

Kortom een lulverhaal. Zonde van je geld.
+2
pietjepuk
Quote Reactie van @cornelissen:
Voor de duidelijkheid, een deskundigenrapport zegt niets over je financiële gegoedheid

kortom Wiens brood men eet diens woord men spreekt
+2
jent
@cornelissen
Quote:
maar geeft aan ,dat een rendabele exploratie niet mogelijk is met aankoop rechten en ook zonder aankoop rechten

Nu geef je af op K.romijn en P.boer zoals jij ze altijd noemt, maar in die tijd kwam vanuit Rabo ook altijd de waarschuwing dat de quotumkosten door ' iets' anders zou worden overgenomen....Deze waarschuwing heb je klaarblijkelijk langs je heen laten gaan...
Wel heb je dus volgens mij een - naar nu blijkt- te grote broek aangetrokken, getuige je financiële positie nu.
Misschien was het beter geweest om niet je volledig klem te financieren zodat er nu nog wat geld over was voor wat Rabo toen 'iets' noemde dat nu Prechten zijn geworden.
En dan nu maar steeds blijven herhalen dat het de schuld is van anderen dat jij nu financieel klem zit...
George
Quote Reactie van @jent:
Nu geef je af op K.romijn en P.boer zoals jij ze altijd noemt,

Die hebben anders de zaak nogal compleet op verkeerde been gezet en compleet verkeerd ingeschat. Heel dat LTO gebeuren mag opgeheven worden. Heeft niks dan ellende voor de sector gebracht. En ja je blijft zelf verantwoordelijk , Rabobank is geen liefdadigheidsfonds.
cornelissen
@jent Het gaat om een fatsoenlijke overgangsregeling en die ontbreekt in zijn geheel,waardoor dus melkveehouders met investeringen op peildatum disproportioneel worden getroffen. En aangezien lto en nmv deze groep leden compleet in de steek laat ben ik dus zeker voor mijn eigen gedwongen in actie te komen . En om aan te tonen dat je disproportioneel wordt getroffen,moet daar een deskundigenrapport aan te grondslag liggen,waaruit dat overduidelijk blijkt, ondertekent door een registeraccounttent.
Kijk ,iedereen roept dat hij of zij een knelgeval is,dat zal ook wel , maar dat is soms roepen in het wild en niet onderbouwd.
Overigens is het mij wel duidelijk waarom lto en meeloper nmv zo stil zijn. Als je alle stukken leest, blijkt dat zij een fatsoenlijke overgangsregeling in hoge mate hebben tegengehouden,want er was geen draagvlak voor een hogere korting en zeker lto wist alles zo goed,maar durft niet meer naar hun eigen verleden te kijken.
Volgens eigen zeggen zijn ze alternatieven aan het zoeken, maar dat komt wel een beetje ongeloofwaardig over, nu resultaat geheel ontbreekt.
Derhalve zeg ik dus dat lto en meeloper nmv een gedeelte van hun leden "opofferen" door dit grotendeels door lto veroorzaakte fosfaatchaos en derhalve een donkere periode voor lto en nmv. ( deze laatste zin nog onder voorbehoud, want als nmv lid confronteer ik het bestuur hier nog mee )
Overigens zegt een deskundigenrapport niets over financieel klem financieren ,maar dat er door het ontbreken van een fatsoenlijke overgangsregeling in dit fosfaatgebeuren door je investeringen absoluut geen lonende exploitatie mogelijk is en je dus disproportioneel wordt getroffen. ( zeg maar de pijn van deze fosfaat ellende wordt onevenredig verdeeld, terwijl bijna niemand iets onwettigs heeft gedaan , zoals @Twentsch Land zegt . Dat er vele slachtoffers zijn van dit beleid zijn is wel duidelijk )
pieta
Quote Reactie van @cornelissen:
want er was geen draagvlak voor een hogere korting

Ik neem aan dat je wel snapt dat voor een nog hogere korting geen draagvlak is. De korting is gewoon al heel hoog.
Ik hoop dat als ze jou in het gelijk stellen dat ze je geldelijk gaan compenseren en niet mede mij gaan korten om jou tegemoet te komen.
cornelissen
@pieta Ik wacht de alternatieven af van lto/nmv, wat ze voor hun leden willen doen, die disproportioneel zijn geraakt, hoewel het wel lang duurt,wat mij doet vermoeden,dat iemand anders hun chaos moet opruimen
Wilbert
@cornelissen van lto nmv hoef je niets te verwachten. Als jij verwacht met een deskundigenrapport extra rechten te kunnen krijgen voor de rechter, is dat wel wat opportuun. Dan kan de helft van de melkveehouders er wel wat bij krijgen. Van mij mag je het proberen, als het jouw lukt, krijg ik er mogelijk ook wat rechten bij 😄 dan verzint namelijk iedereen een mooi verhaal om zijn latente ruimte of stal te vullen. Zo uniek is jouw verhaal namelijk ook weer niet.
jpls
@cornelissen maar wat verwacht je dan concreet van hen, We zitten met z'n allen aan een fosfaatplafond, als degenen die jou moeten compenseren met rechten is er maar 1 mogelijkheid, en dat is dat ze het bij een ander weg moeten pakken, het is niet zoals met geld dat je even de persen laat draaien, iemand anders moet inleveren, ikzelf en een hoop andere intensievelingen hebben al 8.3% ingeleverd en als ik mijn rechten verkoop moet ik nog eens 10% inleveren, en ik ben nooit gegroeid.
robbies
@pieta
Quote:
ik hoop dat als ze jou in het gelijk stellen dat ze je geldelijk gaan compenseren en niet mede mij gaan korten om jou tegemoet te komen.

En als er wel een extra korting komt, dan is dat Cornelissen zijn schuld?
pieta
@robbies Zeg ik dat?
robbies
@pieta Er staat een vraagteken achter, dus ik vraag het. Een antwoord heb ik daarentegen nog niet. Het is eigenlijk maar goed dat er minimale uitzonderingsgronden in het beleid zijn opgenomen. Laat de rest maar voor de rechter uitgevochten worden. Gebeurt het in ieder geval in relatieve stilte.
pieta
@robbies Het antwoord is nee. De rechten weer anders gaan verdelen vind ik eigenlijk geen recht doen aan de rest van de melkveehouders. Daarom vind ik dat als de overheid zeg maar in gebreke is gebleven ze de schade maar moet vergoeden. Het zou toch van de zotte zijn dat de overheid het slecht regelt en dat een ander de schade dan maar moet vergoeden middels extra korting op rechten. Maar als je nou gewoon een keer zou lezen wat ik schrijf dan wist je dat al. Ik geloof niet dat ik hier al een keer geschreven heb dat er niemand voor zijn "recht" mag gaan. Wat ik er persoonlijk van vind is weer wat anders maar doet niet terzake.
Twentsch Land
@robbies

Niet op 1 persoon richten.....mede is een betere aanduiding. Een ieder die probeert een beroep te doen op fosfaatrechten door knelgeval is mede verantwoordelijk voor een eventuele extra generieke korting.......dat betekent niet dat een ieder die een beroep doet op knelgevallen regeling voor maar een heel klein deel verantwoordelijkheid draagt.
Coen
@cornelissen , papier is nog altijd geduldig, geef niets voor zo'n flutrapportje.
+1
KuikenenKoe
Quote Reactie van @van Ittersum:
mag ik ook zo'n stempel met terugwerkende kracht vanaf 1983?

Was je met je zestiende al boer dan ?
+2
Flinstone
@KuikenenKoe man zit niet zo te fitten! Iedere oudere jongere weet voor zn eigen bedrijf wel waar destijds de knelpunten lagen incl degenen die destijds wel geluk kregen!
Over die geluk kregen toen en nu daar kan ik niks meer mee maar weet wel van diegenen die ik ken doe destijds geluk kregen er weinig meer over is!
Hier hebben we hard gewerkt om te komen waar we nu zijn en niks cadeau gekregen! Achteraf had ik iets meer vooruit moeten denken maar hier geen insleep van buitenaf en die extra fosfaat rechten komen er wel en anders maar niet! Angst is een slechte raadgever
+1
van Ittersum
@KuikenenKoe daarom hadden we maar 350k , ik zat nog op school, pa wilde wachten dat ik van school kwam...En toen kwam de superheffing langs, hadden zat land (grondgebonden heet dat nu) en de nieuwe stal half leeg, exact dezelfde situatie als nu dus bij sommigen maar geen knelgeval . Goed uitgerekend, ik was 16.

Maar voor alle "knelgevallen" , niet blijven hangen in het verleden. Verleden verander je niet meer, je toekomst wel.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @van Ittersum:
hadden we maar 350k

Ik zat nog op de basisschool, maar m'n vader kreeg voor korting 184 k. Wij zijn er ook nog.

Het is heel vervelend voor Herman en Brechtsje. Zij hebben behoorlijk verkeerde inschattingen gemaakt, zoals velen. Wie geen beslissingen durft te nemen, maakt ook geen foute beslissingen. Dat hoort ook bij ondernemen, slikken en weer doorgaan. De slachtofferrol verveelt na een paar dagen toch ook. Over twintig jaar kijken we er van op waar dit ondernemerskoppel met "drive" staat met het bedrijf, ook zonder hulp, terwijl er tegelijkertijd veel verrassende stoppers zijn. Zo is het altijd gegaan.
+2
pieta
@van Ittersum De uitbollende generatie(in deze jouw vader) had voor jou alvast een nieuwe stal gezet in die tijd en had er ook nog meer als voldoende grond onder en je wilt hier zeggen dat je eigenlijk zielig was? Laat me aub niet lachen en kijk werelds als je volgens eigen zeggen bent eens even rond alleen in NL naar de plaatsen waar het veel en veel moeilijker was. Want wat jij schetst lijkt me meer een luxe situatie met een beetje tegenslag dan een knelgeval destijds. Ik denk zelfs dat er genoeg waren die de 20% korting zwaarder is gevallen.
van Ittersum
@pieta paat jaar eerder vond iemand het nodig om onze toko(En nog een aantal in de buurt) in de brand te zetten.....alles en dan ook alles kwijt!!!! ik wens je in de toekomst veel wijsheid toe als je een mening wilt geven maar zonder te weten wat de achtergrond is/was. In dat opzicht was de korting van 20% maar een schijntje , daar moet ik je wel gelijk in geven. Sommige littekens verdwijnen nooit maar dat ga jij wel nooit gaan begrijpen, te beperkt!
+1
Wilbert
@van Ittersum Ik neem aan dat dit feit hem onbekend was, voor mij in ieder geval wel... zoiets wil je inderdaad niet meemaken.
Kun je begrijpen dat wanneer niemand dit weet, er andere conclusies worden getrokken? Het is niet iets alledaags.
pieta
@van Ittersum Excuses maar zoals wilbert schrijft dit wist ik niet. Maar er zal toch ook nog wel een brandverzekering geweest zijn die wat dekte en wellicht nog wat WIR of zo. Niet dat ik je daarvoor brand gun maar als mijn toko hier affikt en ik krijg de verzekerde bedragen van nu kan ik het zaakje wel weer met marmeren zuilen er bij opbouwen(om even het vuur uit de discussie te halen en er weer wat lucht in te krijgen).
+3
van Ittersum
@pieta ik gun niemand brand laat staan de verwachting van het verzekerde bedrag versus wat er uitgekeerd wordt ondanks alle steun van tegenexpertise , je begint helemaal weer vanaf 0 al zou je denken van niet. Tis hier niet de plek om alles uit de doeken te doen hoe zoiets tot stand komt en wat het met je doet, wakker worden in een brandhaard en vooral wat er daarna allemaal (ook zakelijk)gebeurt. "In de brand, uit de brand" kunnen ze wel schrappen uit de lijst van bestaande waarheden. Heeft niets met herbouwwaarde te maken of onderverzekerd te zijn, dat was allemaal wel goed.....alles wat je opgebouwd hebt en je ambitie is namelijk in 1 klap weg en dat duurt jaren voordat dat weer op de rails is en toen kwam het MQ nog even om de hoek kijken, als ongevraagde toetje!

Terug naar de kern, ondanks alle tegenslagen van weleer Is deze fosfaatrechten vergelijkbaar met de invoering van de melkquota. Zat je al in de trein van opbouw of was je net begonnen met veel ambitie . Tis bijna 1 op 1 , je werd terug geworpen waar je niet op gerekend had. Je ziet anderen verder rijden en jij moet bedrijfsmatig eerst die gat maar eens weer opvullen met wat? Met iets wat er niet is of niet komt naar jouw idee, de verwachte omzet uit die uitbreiding die geen omzet oplevert. Het nieuwe gebouw die geen melk/omzet geeft. Je bedrijfsplan totaal of gedeeltelijk aanpassen is de enige mogelijkheid om alles weer op de rails te krijgen, en dat Is wat een ieder nu moet doen. Bij sommigen is dat de stekker eruit trekken (geen schande)en bij anderen vol aan de bak, in ons geval extern aan het werk. Maar in iedere geval niet blijven hopen op anderen of blijven draaien in je eigen boosheid.

Je excuus aanvaard.
jan.1
@van Ittersum Extern aan het werk,
Sprak vd week nog een boer ,had halve leven bij een ander gewerkt,wat hij bij een ander bracht verloor hij thuis..Meeste denken uit huis geld te verdienen,en vergeten hun bedrijf op te bouwen.
van Ittersum
@jan.1 we waren uiteindelijl met zijn tweeën in het begin van de mq, beetje indenken zou niet verkeerd
Twentsch Land
@van Ittersum

Brand is zeker erg ... jaren terug hebben we in het woonhuis brand gehad...dierbare dingen verbrand en door rookschade ook veel stuk...kleding die ik op dat moment aan had was alles, rest verbrand......verzekering heeft redelijk uitgekeerd maar het was zeker niet. In de brand uit de brand.....zoiets klappert er heftiger in dan menigeen denkt.......soms zijn er dingen die je echt voelt en begrijpt als je het hebt meegemaakt......niet meegemaakt kun je er alleen maar een gedachte van maken.
jan.1
Quote Reactie van @van Ittersum:
we waren uiteindelijl met zijn tweeën in het begin van de mq, beetje indenken zou niet verkeerd

Wij ook,maar emigratie bracht uitkomst,nu 3 bedrijven elk hun eigen bedrijf.En de vierde in opbouw.
+1
pieta
@jan.1 Als je net 20 bent en je vader is een 50 kun je best wat er bij gaan doen zonder het thuis te verliezen. Je doet nog eens wat ervaring op ook. Dit in tegenstelling tot mijn ervaring met stagelopen. Dat voelde voor mij altijd meer als als kleuter in de zandbak gaan spelen. Lekker bezig, niets geleerd. 😁
jan.1
Quote Reactie van @pieta:
Als je net 20 bent en je vader is een 50 kun je best wat er bij gaan doen zonder het thuis te verliezen. Je doet nog eens wat ervaring op ook. Dit in tegenstelling tot mijn ervaring met stagelopen. Dat voelde voor mij altijd meer als als kleuter in de zandbak gaan spelen. Lekker bezig, niets geleerd.

Geen geval is het zelfde,maar werk zo snel mogelijk thuis.
jan.1
Quote Reactie van @pieta:
Als je net 20 bent en je vader is een 50 kun je best wat er bij gaan doen zonder het thuis te verliezen. Je doet nog eens wat ervaring op ook. Dit in tegenstelling tot mijn ervaring met stagelopen. Dat voelde voor mij altijd meer als als kleuter in de zandbak gaan spelen. Lekker bezig, niets geleerd.

Dan heb je op verkeerde adres stage gelopen ,hier moet elke stagiare MAS laatste jaar,het bedrijf een week zelf runnen,hebben geen tijd om dan in zandbak te spelen.
+1
pieta
@jan.1 Alsof dat zo spannend is. Voor mij was het altijd gewoon werken als wat ik thuis ook deed. En ja, een paar dingen zijn wat anders dan bij je thuis maar om dat nou een wereld aan ervaring te noemen kan ik niet zeggen.
diezel
Quote Reactie van @van Ittersum:
Terug naar de kern, ondanks alle tegenslagen van weleer Is deze fosfaatrechten vergelijkbaar met de invoering van de melkquota.

Je schreef eerder hoeveel MQ je bij invoering had. Was ongeveer het dubbele van de gemiddelde Nederlandse bedrijfsgrootte destijds.
Het equivalent zou bij P-invoering 1,8 miljoen liter en grondgebonden zijn geweest.
Zal je toch lang moeten zoeken om iemand te vinden die zoiets een knelgeval noemt. 😞
van Ittersum
@diezel P hoeveelheid en MQ is/was maar een getal, zegt niets over de achtergrond van dat bedrijf en helemaal niets over de aantal personen enz enz. Kortom hier discussiëren wat nu een knelgeval is of niet is dus zinloos. Dat is mijn boodschap van toen naar nu. En als je het "ondereind" helpt(als je dat al kunt classificeren) heb je weer nieuwe gevallen. Van alle tijden, wij hebben het meegemaakt en ja....achteraf.....is het mooi wonen😉. En diegenen die het niet gered hebben zitten niet op dit forum, laat dat heel duidelijk zijn
pieta
@van Ittersum Daarom verkochten wij eerder ook altijd onze beste vaarzen. Dan had je weer een nieuwe beste. 😁
jan.1
Quote Reactie van @van Ittersum:
paat jaar eerder vond iemand het nodig om onze toko(En nog een aantal in de buurt) in de brand te zetten.....alles en dan ook alles kwijt!!!! ik wens je in de toekomst veel wijsheid toe als je een mening wilt geven maar zonder te weten wat de achtergrond is/was. In dat opzicht was de korting van 20% maar een schijntje , daar moet ik je wel gelijk in geven. Sommige littekens verdwijnen nooit maar dat ga jij wel nooit gaan begrijpen, te beperkt!

Dat is idd vreselijk,ken ook iemand die huis en haard verliet,maar elders nieuw bestaan op bouwde,melkt nu succesvol duizenden koeien,tis maar net hoe je in het leven staat...
van Ittersum
@jan.1 die laatste regel oef....zeg . Ik gun niemand dat maar soms voor de ervaring zou ...ach laat maar.
+1
de hoef
Quote Reactie van @van Ittersum:
exact dezelfde situatie als nu

niks van geleerd dan
van Ittersum
@de hoef voor sommigen niet, maar kun je het ze kwalijk nemen. Ambitie gaat gepaard met de grens opzoeken , de enige manier om bovengemiddeld succes te verkrijgen.
de hoef
Quote Reactie van @van Ittersum:
succes

de succes verhalen uit de grote bladen lees ik nooit ,spaart je een boel tijd
George
Quote Reactie van @de hoef:
de succes verhalen uit de grote bladen lees ik nooit ,spaart je een boel tijd

Zo groot zijn die bladen niet meer. En ik heb nooit iets meer gelezen over Jonkman. Dus of het succes verhalen zijn weet ik niet. Het zijn voor mij meer Hig verhalen. 😀
weurding
@George schijnt dat die volgens laatste berichten trekkertester is geworden 😉 kwam waarschijnlijk nog wat pk's tekort om de volgende financier over de streep te trekken 😁
slagroomvla
@weurding Ja, in dienst bij CNH capital....

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , boerderij en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
101
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
0