NMV:Vraagtekens bij realiteitsgehalte reductie broeikasgas

nieuwsgrazer.nl/topic/153972/
jg

CAT telefoons - Goedkoop en machtig sterk!

Barst in je telefoon? Knikker dat ding weg! Kies voor degelijkheid.

Advertentie
Bezoek website

Laatste  |  

Reacties

+16
robbies
Hier kun je het volgens mij alleen maar mee eens zijn. Maar ja, NMV zal wel weer niet mee mogen doen van Jos, Wil en Hans.
+4
jg
Waarschijnlijk lopen er veel te veel afspraken/convenanten/subsidie-stromen via Nzo /Lto om op dit dossier realistisch te kunnen onderhandelen .
George
Quote Reactie van @jg:
l afspraken/convenanten/subsidie-stromen via Nzo /Lto

Daar halen ze waarschijnlijk hun geld vandaan om hun baantjes veilig te stellen. Leden hebben ze volgens mij niet veel meer. Dan nog maar wat convenanten sluiten en subsidie delen samen met andere baantjesjagers en meelopers.
+6
John Spithoven
Goed geschreven stuk. Geeft duidelijk hoe zaken zitten. Misschien kunnen bestuurders van de NZO/LTO of sommige linkse politieke partijen er nog wat van opsteken.
+2
diezel
@John Spithoven
LTO Nederland hebben zich voor 100% gecommitteerd aan de andere werkgeversorganisaties VNO/NCW en MKB-Nederland.
Dat het voor die anderen als werkgever heel aanlokkelijk is om zoveel mogelijk uit die potten met honderden miljarden geld te kunnen gaan graaien is nog te begrijpen.
Begrijp enkel niet wat LTO, op dit vlak, bij die groep te zoeken heeft.
Zelfs een blind paard ziet nu al dat zij (maar vooral natuurlijk hun boeren) op termijn vooral als "wisselgeld" gaat dienen.
+3
zoeff
In plaats van met alles en iedereen mee lullen, de zaak eens gewoon van de juiste kant bekijken.
Het boeren belang dienen en verdedigen, hier kan het Lto veel van leren.
Hulde aan Nmv
+1
dewittemotor
Ik heb nooit niet veel met de NMV gehad, maar ik moet toegeven, dat is in een rap tempo aan het veranderen. Goed geschreven stuk
+8
John Spithoven
@dewittemotor De NMV wordt meer en meer een organisatie die er toe doet. Ok we zijn soms rebels maar dat hoort bij een belangenorganisatie denk ik. Dat andere ons soms niet serieus nemen zegt meer over hun capaciteiten dan die van de NMV.
+1
hans1980
De vraag is hoe krijgen we de LTO weer terug als boerenorganisatie, zij vertolken mensen van groen links/ partij voor de dieren die ook nog nooit van korte C kringloop hebben gehoord en zo automatisch een herkauwer schadelijker is dan een SUV ..

Waarom geen overleg alvorens dingen worden ondertekend...waanzin
+3
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @hans1980:
hoe krijgen we de LTO weer terug
Dat moet je niet willen.
+1
Ouwe Gerrit
@hans1980 Beter is laten ploffen en iets nieuws beginnen.
Harry K
@Ouwe Gerrit Ik zou m niet willen laten ploffen. Grote kans dat zichzelf belangrijk achtende brokstukken zich dan in de plaatsvervangende opzet nestelen..
(Uit-)bouw er maar wat naast, en overtroef hen politiek door met KvK-nummers je achterban aan te tonen.
+4
hookwood
Het grootste probleem is dat er internationale afspraken zijn omtrent de berekening van de CO2 uitstoot en daar rekent ook onze overheid mee nav klimaatakkoord. Dit terwijl methaan veel minder schadelijk is dan wordt veronderstel omdat methaan veel korter in de atmosfeer blijft dan CO2. Er zijn nu nieuwe wetenschappelijke onderzoeken die dit onderschrijven: oxfordmartin.ox.ac.uk/news/…

De uitdaging is dus om de overheden hiervan te overtuigen.
+1
hans1980
@hookwood en de LTO!!
+3
KOC1981
@hookwood dat zal niet meevallen, uiteindelijk durft men de grote veroorzaker (mens die steeds meer consumeert en op vakantie wil) niet aanpakken want dat is de kiezer die volgende keer weer voor hun moet stemmen. Dus zoekt men een zondebok en die hebben ze in de veehouderij gevonden.
pieta
@KOC1981 De overtuiging hiervoor moet vanuit de mens elf komen. Er zijn er nu een heleboel die voor zichzelf melden dat ze het goed doen omdat ze een stukje vlees minder eten. Die mentaliteit moet je er bij andere zaken ook in krijgen.
hans1980
@KOC1981 klopt helemaal en nu de zwakzinnige lto gekrabbeld heeft valt het vies tegen om bv.korte/lange koolstof kringlopen te verduidelijken (wat nmv perfect doet, mag alleen niet meedoen)
Dus decennialang moeten we horen dat een SUV minder milieu belast dan een koe..
waanzin

Bedankt LTO pffff..
+1
Erik 1979
@hans1980 als LTO jou niet bevalt moet je ze aanklagen over het feit dat ze namens de sector spreken en onderhandelen. Bij het aujesky verhaal was het volgens mij zo dat de NVV ze aangeklaagd had en LTO leden niet mee profiteren. Dat houd volgens mij automatisch in dat LTO geen convenant af mag sluiten voor de volledige sector. Probleem is dat de NVO er bij zit. Daar heeft Campina alle zeggenschap. Campina en LTO bijt elkaar niet. Houd automatisch in dat diegene die de ballen heeft om wat tegen LTO te doen een melkweigering krijgt. (Verhaal bekent) Dus als je er iets tegen wilt doen is het belangrijk dat je eerst orde op zaken stelt bij campina. Als je dat probeert krijg je het aan de stok bij de Rabobank. Dus je moet er wel weg kunnen. Ga er maar vanuit dat je bij zulke acties in bijzonder beheer komt. Het is niet onmogelijk om de rotzooi op te ruimen. De leugens die dat groepje naar buiten brengt kan het dag licht niet verdragen. En daardoor is het mogelijk. Ik begrijp alleen nog steeds niet dat collega boeren zich voor deze praktijken laat lenen.
+1
Detukkeroettwente
@KOC1981 Inderdaad het is een HEEL vies zaakie, het gedonder met het gezwam over die gassen moet stoppen, schiphol en lelystad dicht voor vakantie vluchten, dat lost het hele probleem voor nederland op .
Twentsch Land
@Detukkeroettwente

Gaat niet gebeuren... dingen waar de overheid flink beter van wordt gaat niet aan de kant .
+1
zoeff
Partijen als Nzo, gd, Fc weten dat Lto makkelijk is te overtuigen, daar kunnen ze prima mee samen werken,
Nmv daarentegen zal niet alles voor zoete koek slikken en de belangen van de melkveehouders verdedigen, daar staan ze klaarblijkelijk niet op te wachten.
+2
dewittemotor
Wij als boeren zouden samen een soort van info pretpark op moeten richten. Gericht op grote groepen mensen en daar ons verhaal proberen over te brengen op een ludieke manier.
Zeg maar zoiets als dat CORPUS.
Wilbert
Prima samenvatting van het prikkebord van afgelopen dagen! Stukjes schrijven worden ze steeds beter in 😄
Wat betreft de oplossingen, meer stikstof uit mest op eigen land kan enkel als je de extra fosfaat kan verantwoorden. Momenteel zitten we op evenwichtsbemesting nationaal voor fosfaat, dus meer mest kan enkel bij bedrijfspecieke verantwoording (zowel negatief als positief).
Korte kringloop, de te behalen reductie is absoluut, dus als we anders gaan rekenen, moeten we nog steeds net zoveel reduceren. Goed bedacht, uitvoering is stukken lastiger en resultaat niet leuker dan het huidige resultaat. @hookwood gaf een prima reactie, wanneer methaan minder schadelijk wordt beschouwd helpt dat wel in de discussie. Voer en
mest maatregelen zijn dan wellicht niet nodig. Bovendien wordt het effect van veeteelt kleiner tov andere sectoren. Kleiner aandeel is minder aandacht vanuit politiek.
Dat ze verbaasd zijn dat ze niet mee mochten doen? Zo moeilijk was het toch niet om even met Pieter van Geel te bellen?
John Spithoven
@Wilbert Wijs persoon met veel verstand en verder kan je goed de langspeelplaat af laten draaien.

Als 30 jaar probeert men een probleem rekenkundig op te lossen. Resultaat minder en minder dieren en geen oplossing. Als iets niet in balans is los je het nooit op!
+1
Wilbert
@John Spithoven als je als belangenbehartiger een oplossing aandraagt, moet deze wel enigzins realistisch en acceptabel voor andere partijen zijn. Zo niet, dan fop je enkel jezelf en je achterban. Deed boer koekoek ook.
John Spithoven
@Wilbert Ik heb al een keer een berekening laten zien dat klimaat en fosfaat op nationaal nivo geen problemen zijn. Alleen op bedrijfsnivo. En daar zal met een acceptabele overgang naar een situatie in balans gewerkt moeten worden. Nu moet keer op keer iedereen maatregelen nemen die voor velen niet nodig zijn. En daar krijg je verdeeldheid en chaos van. En dan speelt de interne problemen van RFC ook nog een keer mee in de bovenwettelijke maatregelen.
+2
BoerBart
@Wilbert De POV heeft met Ingrid Jansen grof ingezet op keihard onderhandelen.
boerderij.nl/Varkenshouderij/Achtergrond/…
Hierboven kun je lezen dat van onderhandelen geen sprake is.
De varkenshouderij wordt opgeruimd. Te beginnen met 200 bedrijven. Ingrid babbelt wat af, maar omdat de varkenshouderij pas te laat constructief gedacht heeft, praat ze tegen de bierkaai.

NMV heeft een prachtig en makkelijk leesbaar stuk geschreven.
De NMV schaart zich hiermee achter de LTO.
LTO roept al jaren (ook aan de onderhandelingstafel) dat grasland CO2 vastlegt.
LTO roept al jaren (en lobby't hier ook flink op) dat meer organische mest t.o.v. kunstmest goed is voor het klimaat.
Echter lobby'en kost tijd. De grote kunstmestindustrie is sterk. Hier weet Jan Huitema (VVD'er die al jaren in EU lobbyt) alles van.

Het is belangrijk om nu aan tafel te zitten en continu blijven hameren op de tekortkomingen in de verhaaltjes van de klimaatgoeroe's.
+1
KuikenenKoe
Quote Reactie van @BoerBart:
Ingrid Jansen

Hoop dat ze nog eens de overstap maakt naar de melkveesector maakt en die belangen behartigt . Heb het idee dat ze redelijk bij de pinken is en goed in de gaten heeft hoe het werkt in de grote mensen wereld. Beschikt ook nog over een redelijk netwerk en weet stiekumpjes weg altijd wel het maximale er uit te halen wat er in zit . Wekt dan wel een rustige meegaande indruk maar denk als het erop aankomt en begint te knijpen dat ze redelijk van zich af kan bijten.
cs-agrar
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
denk als het erop aankomt en begint te knijpen dat ze redelijk van zich af kan bijten.

net waar je knijpt?
JanCees
@BoerBart waar lobbyt LTO al jaren voor minder kunstmest en meer mest? Ik ben het nog niet tegengekomen maar kan zijn dat ik het heb gemist. De laatste derogatie heeft LTO dat punt niet ingebracht. Bij het vorige week gesloten klimaatakkoord ook niet. Wel dat digistaat status kunstmest kan krijgen daar is LTO wel reeds jaren mee bezig.
+2
hookwood
@JanCees LTO wilde naar een derogatie van 300 kg N uit dierlijke mest op grasland:

boerderij.nl/Home/Nieuws/…
achterhoeker2
@hookwood Dat was ook kansloos.
JanCees
@hookwood er werd gedacht maar niet naar Brussel gebracht
+3
cs-agrar
Quote Reactie van @Wilbert:
als je als belangenbehartiger een oplossing aandraagt, moet deze wel enigzins realistisch en acceptabel voor andere partijen zijn. Zo niet, dan fop je enkel jezelf en je achterban. Deed boer koekoek ook.

En SiemJan, en Romijn... enz.

Mooi dat je dit schrijft Wilbert, geeft exact de stemming op (iig) het prikkebord weer
John Spithoven
@Wilbert Reageer eens inhoudelijk op mijn verhaal. Elders in de EU lossen ze het op dezelfde manier op. Ok wij derogatie omdat we vruchtbare grond hebben en goede ondernemers
+3
BoerBart
@John Spithoven inhoudelijk.?
Iedere boer wil meer mest i.p.v. kunstmest op grasland.
Echter de EU gunt ons dit zomaar niet. Hier is jaren lobbywerk voor nodig. Ook al heb je wetenschappelijk bewijs en ook al zet Jan Huitema zich 100% in.

Co2 vastlegging meetellen is ook een beetje link. Denk aan de veengronden en de akkerbouwers.
Je kan een waterdicht verhaal hebben, maar dan is de gunfactor bepalend, in de EU. Ook voor de Co2 vastlegging.
pieta
Quote Reactie van @BoerBart:
Je kan een waterdicht verhaal hebben, maar dan is de gunfactor bepalend, in de EU

Dat is dan ook meteen het grote manco aan de EU.
+1
JanCees
@BoerBart Ook Jan Huitema richt zich op bewerkte mest en digistaat om die status kunstmest te geven . Niet om kunstmest te verminderen ten gunste van dierlijke mest wat meer zoden aan de dijk kan zetten voor boer bodem en klimaat
KuikenenKoe
Quote Reactie van @JanCees:
Niet om kunstmest te verminderen ten gunste van dierlijke mest wat meer zoden aan de dijk kan zetten voor boer bodem en klimaat

Hoe staat van Mesdag daar in dan ? Kon daar niet veel over vinden namelijk .
Vind zelf Huitema wel goed bezig op dat gebied . Lijkt mij dat je zonder bewerking er niet veel mee opschiet omdat fosfaat dan beperkt. En ja ben ook van mening kunstmest er uit dat dit beter is voor bodem boer en klimaat maar het plantje is die stikstof minstens wel nodig als je de groei/opbrengst er wat in wilt houden
+1
pieta
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
Lijkt mij dat je zonder bewerking er niet veel mee opschiet omdat fosfaat dan beperkt

Ik kan 40 kg N uit drijfmest per ha extra brengen zonder met fosfaat in het gedrang te komen.
JanCees
@KuikenenKoe probeer eens 3 a 4 soorten klaver en je hebt voldoende N
JanCees
@BoerBart Ook Jan Huitema richt zich op bewerkte mest en digistaat om die status kunstmest te geven . Niet om kunstmest te verminderen ten gunste van dierlijke mest wat meer zoden aan de dijk kan zetten voor boer bodem en klimaat
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @John Spithoven:
Als 30 jaar probeert men een probleem rekenkundig op te lossen.
Men probeert al 30 jaar rekenkundig een probleem te creëren!
+2
pieta
Quote Reactie van @Wilbert:
Wat betreft de oplossingen, meer stikstof uit mest op eigen land kan enkel als je de extra fosfaat kan verantwoorden

En juist op zand met de kleinere derogatie is N beperkend op de meeste plaatsen en zou het dus met de juiste monitoring een prima (deel)oplossing zijn.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!