Meer melkkoeien mochten vorig jaar naar buiten

In 2017 liepen bijna 1,2 miljoen melkkoeien buiten. Dat is ruim twee derde van alle dieren en iets meer dan het jaar daarvoor.

Vooral bij grote bedrijven, van honderd of meer koeien, mocht er vaker worden gegraasd.

Het is nog altijd minder dan in 2010, toen driekwart van de koeien de wei in mocht. Bij een op de vier melkveehouders mochten de koeien vorig jaar helemaal niet naar buiten.
 Meer melkkoeien mochten vorig jaar naar buiten (nos.nl)

In 2017 liepen bijna 1,2 miljoen melkkoeien buiten. Dat is ruim twee derde van alle dieren en iets meer dan het jaar daarvoor.

Grasbaal

Navigatiesysteem op de trekker?

Deze navigatiesystemen houden rekening met je snelheid, afmetingen en andere beperkingen.

Advertentie
Bezoek website

Reacties

Kschouten1
Hier in de buurt zie je wel meer bedrijven die het jongvee binnen houden veel te veel werk dat weiden en nu kunnen ze in de zomer de voerresten van de melkkoeien op eten.
van Ittersum
@Kschouten1 zitten ze niet bij de Cono of deelnemer bij Aware
Nick83
Quote Reactie van @van Ittersum:
ze niet bij de Cono of deelnemer bij Aware

is daar jongvee weiden ook verplicht dan?
labella
Hier mogen ze wel naar buiten maar gaan ze bijna niet, een gedeelte loopt soms naar buiten maar de meeste zijn binnen het uur weer binnen.
Boertje25
@labella jup, eerst krijgen we subsidie om te bouwen met geisoleerd dak, binnen elke 31m een drinkbak, koe matras of diepstrooisel, elke koe een lig+vreetplaats, per 40 melkkoeien een koeborstel, stal ventilatoren. en nu krijgen we controle of de koeien wel in de wei staan
+1
van Ittersum
@Boertje25 geweldig land toch!, als de consument eist dat de koe met kerst naar buiten moet, gewoon doen. Gisteren zei ik nog tegen iemand: moet de hoeveelheid melk je doel zijn om je inkomen te verkrijgen of is de hoeveelheid melk een middel om je inkomen te genereren. Wat ik hier mee zeggen wil, je moet met de (externe) elementen spelen en gebruik van maken en zorgen dat je dat ook kunt. Anders is het boerenleven op den duur énorm zwaar. Is koeien naar buiten een middel om je melkafzet te garanderen, doen!
+2
willemkopalt
@van Ittersum de vraag is of weidegang helpt met de afzet van melk.
van Ittersum
@willemkopalt weidegang en nu geïntegreerd in de VLOG is uiteindelijk de middel om je melk te kunnen (blijven)afzetten, buiten beschouwing gelaten of daar extra voor betaald moet worden of de afnemer zegt ik ga minder voor niet VLOG melk betalen. Ik voorspel binnen een jaar een volgende item: CO2 neutrale melk, VLOG ++ zo zou je het ook kunnen noemen of die topline van Campina. Vraag is straks, blijft de afnemer het accepteren dat er binnen het weide of VLOG verhaal een % opstallers blijven. Ik zeg, coöperatief denken en ja . Maar wie betaald, ....
+4
cjw73
@van Ittersum ze kunnen er bij Campina beter om denken dat ze niet elk half jaar 150miljoen verlies lijden ipv al die onzin.
+1
van Ittersum
@cjw73 denk er maar om, als het bij ons regent , miezert het bij u (en omgekeerd). We varen allemaal in dezelfde vaarwater met dezelfde stroming
cjw73
@van Ittersum of ze doen zakelijk iets niet meer goed.
Koeien boertje
@van Ittersum de markt die veel extra betaald voor melk is beperkt.
Ze kunnen wel 5 toplijnen neerzetten of hele fabrieken laten draaien op vlogmelk (Dalfsen volgend jaar), maar het kost meer en straks gaat het voor handelsprijzen de wereld over.
Ik lever bij bel nu weidemelk volgend jaar ook vlogmelk (ingeschreven).

Ik krijg het idee dat dit allemaal bij de standaard prijs in zit en doe je niet mee, gewoon korting.
van Ittersum
@Koeien boertje dat laatste is de marktwerking die in alle branches geldt. Meedoen om achterstand binnen je sector te voorkomen
van Ittersum
labella
@Koeien boertje Dat idee had ik bij Leerdammer al iets te lang...
grondlozeboer
@Koeien boertje ik denk dat er straks ook een zeldzamekoeienrassenmelklijn komt

Wel n mooi woord voor galgje 😎
Jansky
@grondlozeboer Niet zeldzaam maar toch, Jerseymelk
achterhoeker2
@Koeien boertje Dat is ook zo , topline zuivel wordt over een paar jaar gewone zuivel, en dan wordt er er weer iets bedacht wat nog duurder in de markt wordt gezet.
Als RFC er hogere marge mee kan halen lijkt me dat prima.
+1
boer.
@Koeien boertje dom van je om nu al te tekenen voor 1 cent terwijl ze collectief bezeg zijn voor betere prijsafspraken.
Soja prijs zakt al terwijl vlogvoer veel duurder wordt. Volgend jaar heb je aan 1 cent al niet eens genoeg.

Bell leerdammer leveranciers. Teken niet maar wacht op collectieve aanpak
willemkopalt
@van Ittersum gaan mensen anders stoppen met het kopen van zuivelproducten?
cs-agrar
Quote Reactie van @Boertje25:
stal ventilatoren. en nu krijgen we controle of de koeien wel in de wei staan

je vergeet de luchtwasser ☝
robbies
@Boertje25 dat is volgens mij geen subsidie, maar een fiscaal voordeel. Als je onvoldoende winst maakt heb je er niets aan.
sorry
@robbies ids -subsidie
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden weidegang geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!