Doei stal, hallo zonnepanelen: nieuw plan om stoppende boeren te helpen

DEN BOSCH - In de toekomst stoppen vijf- tot zevenhonderd boeren met hun bedrijf, zo schat de provincie. Daardoor komen een hoop stallen leeg te staan. De provincie kwam woensdag met een nieuw duurzaam idee voor stoppende veehouders.
 Doei stal, hallo zonnepanelen: nieuw plan om stoppende boeren te helpen (brabantn.ws)

DEN BOSCH - In de toekomst stoppen vijf- tot zevenhonderd boeren met hun bedrijf, zo schat de provincie. Daardoor komen een hoop stallen leeg te staan. De provincie kwam woensdag met een nieuw duurzaam idee voor stoppende veehouders.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

friesboertje
Over landschapspijn gesproken.0
komelker 2
De wereld stond op zijn kop toen er een paar jaar terug zoveel nieuwe stallen werden gebouwd.
Moet nu eens zien wat ze van plan zijn.
Land wordt overspoelt met zonnepanelen. IJsselmeer wordt volgepropt met windmolens.
+1
van Ittersum
@komelker 2 welkom in de nieuwe wereld van denken, gaat echt niet meer lang duren en iemand zal zeggen." Jeetje jij geen eigen energievoorziening?, onder welke steen heb jij gelegen"
+1
verbi
@van Ittersum Hier enkele km vandaan in Uden staat enkele ha zonnepanelen het ziet er niet uit landschapsvervuiling meer is het niet. En wil je straks, als de stallen gesloopt worden en er zonnepanelen komen op korte afstand van je woning die dingen hebben nou ik niet. Heb ik het nog niet over de waardedaling van het pand al zullen anderen daar anders over denken.
vaak
@verbi ik zit er serieus aan te denken om mijn lege betonnen voerplaten vol te leggen met zonnepanelen.
Op grond doet de gemeente moeilijk terwijl ze zich uit geven als fairtrade gemeente.
Mijn daken zijn denk ik te licht mbt constructie.
van Ittersum
@vaak verticale wanden met zonnepanelen , of meedraaiende. Tegenwoordig is alles mogelijk
grös
Quote Reactie van @vaak:
@verbi ik zit er serieus aan te denken om mijn lege betonnen voerplaten vol te leggen met zonnepanelen.

Droogte is maar tijdelijk ??
dorpsrandhoeve
@vaak Dat kan, heb bij mij wat aanpassingen moeten doen, en het oude gedeelte van de koeienstal was zowiezo niet geschikt.
+1
van Ittersum
@verbi vindt je dit ook lelijk ? goo.gl/images/PEbqYk/ als hij het hele dak had gedaan had jij het niet eens geweten
verbi
@van Ittersum Ik heb het over ha volzetten met panelen ga daar eens kijken en ik denk dat je dan hetzelfde zegt als ik . Moet overgens toegeven als het zo in een dak verwerkt is het wel netjes kijkt. Maar meestal zie je nog de ouderwetse panelen en wees eerlijk dat ziet ook op een dak er verschrikkelijk uit.
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @verbi:
Hier enkele km vandaan in Uden

Volkel ja.
+1
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @verbi:
het ziet er niet uit

Nog erger, als je er naar kijkt wordt je bijna zeeziek. Zo slecht zijn ze gelegd, daar zouden mensen veroordeeld voor moeten worden.
+2
weurding
Ook een manier om een BOM onder je bedrijf te leggen 😉
+1
Twentsch Land
Het geeft in ieder geval een stuk rendement ...... en liever een schuur met zonnepanelen achter het huis dan een windmolen met dat gezoeffff-want dat is akelige herrie.
+1
Koeien boertje
@Twentsch Land je nachtstroom kopen en overdag de stroom voor weinig terug leveren.
Zo gaat dat over een paar jaar, tegenwoordig wordt verbruik en productie nog op of afgetrokken.
Als je zelf de stroom op kunnen slaan zal het wel beter zijn maar een molentje draait ook s'nachts door
+1
Twentsch Land
@Koeien boertje

Tja en bij geen wind staat die stil.
+2
grondlozeboer
@Twentsch Land als t te hard waait ook 😁
Koeien boertje
@grondlozeboer toch denk ik dat je gemiddeld veel meer uur je eigen stroom op kan wekken met een molen, je hebt altijd niet dit weer 😎
grondlozeboer
@Koeien boertje invrstering is ook hoger
diezel
@Koeien boertje
De nationale opgave is 6.000 MW windvermogen op land operationeel in 2020.

Eén moderne 4 MW-windmolen levert net zoveel stroom als 55.000 zonnepanelen.
pure-energie.nl/klantenservice/info/…

Dat gaat niet lukken met enkel paneeltjes. En dan is het nog maar 2020. 😞
Wilbert
@Koeien boertje stroom wordt goedkoper, transport en vastrecht veel duurder. Netbeheerders kunnen het niet aan.
Moeten meer naar nog lokalere opwekking, dus windmolens op industrieterreinen rond de grote steden.
+1
grös
@Wilbert
Voor eigen gebruik is het wel interessant, maar opslag is een probleem maar als er geen zon is word er ook gemolken, voor de rest, stroom leveren aan het hele dorp, klinkt leuk, maar ook de belastingdienst wil graag wat energiebelasting heffen, dus voor eigen gebruik, wat bijna niemand op red leek wel interessant verder maar een riskante belegging.
+3
wotan2
Wanneer zouden ze ook met een voorstel komen waar een boer ook wat aan heeft. Ook bij dit voorstel is iedere betrokkene beter af dan de boer.
spotmelker
Quote Reactie van @wotan2:
Ook bij dit voorstel is iedere betrokkene beter af dan de boer.

Dan toch maar die kolenkachel in de Eemshaven vervangen door een gesmolten zout reactor? Probleem opgelost toch?
grös
@wotan2
Gewoon verhuren, maar ja dan liggen die dingen er wel de komende 15 jaar, als je ondertussen de boel wil platgooien of het pand verkopen word het wel ingewikkeld.
Pluto
@grös Wordt het dan toch een windmolen ??.
komelker 2
Zonnepanelen hype is kuddegedrag op en top.
van Ittersum
@komelker 2 kuddegedrag in mijn geval 5500 euro/jaar besparing op 42500 euro bruto investering en 1500 m2 x 4,50 subsidie voor de asbest (die toch aan vervanging toe was) dus netto 35750 investering geeft toch (15% minus 1,8% rente) 13 % (of 10% zonder de asbestsubsidie) rendement, nog afgezien van de variabele afschrijvingsvoordeel. Laat mij dan maar in die kudde meelopen
Pluto
Enkele jaren terug had NUON zone folie ontwikkeld in eigen beheer . Deze folie kon je op de dakplaten lijmen en golfde met de golven mee ,bovendien was het rendement een stuk hoger dan zonnepanelen en in aanschaf flink goedkoper. Maar dan komt het moment dat de aandeelhouder geld wil zien en het patent is verkocht aan de chinezen die het idee inmiddels al flink hebben door ontwikkeld . Of het nog op de Europese markt komt is nog de vraag !.
van Ittersum
@Pluto zodra de opslag van de opgewekte energie goed is ontwikkeld is de hek van de dam en is windenergie bijna niet meer nodig.

de nieuwste zonnepanelen hebben Nano techniek en zijn in staat meerdere UV stralen om te zetten in stroom. Uit mijn hoofd is daar het rendement 2,5 keer zo groot maar de toepassing is enorm zonnepaneelfolie.nl/nano-zonnepanelen/
Koeien boertje
@van Ittersum dan wacht dit kudde dier nog maar een paar jaar 🤣
Piet1960
Molens en panelen gaan in de toekomst steeds later terugverdiend worden. Energie wordt steeds goedkoper. En dan moet je eerste 10 jaar niks stuk hebben.
van Ittersum
@Piet1960 weg inkomsten uit gas, hoe gaan we dat opvangen.....? Wat heeft Nederland aan al dat gas verdiend en wat willen partijen nu? - nos.nl/l/2160767/ , juist, we verschuiven de inkomstenbron naar...
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden nieuw , stal , boeren , duurzaam , stallen , veehouders , toekomst en bosch geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!