LTO en NZO presenteren reductieplan broeikasgassen melkvee

LTO en NZO hebben samen een plan opgesteld om de broeikasgassen te verminderen. Daarmee verwachten ze 2,6 megaton CO2/equivalenten aan broeikasgassen te reduceren in 2030. Met het plan hoeft de melkveestapel niet verder in te krimpen om aan de milieudoelstellingen te voldoen.
 LTO en NZO presenteren reductieplan broeikasgassen melkvee (melkvee.nl)

LTO en NZO hebben samen een plan opgesteld om de broeikasgassen te verminderen. Daarmee verwachten ze 2,6 megaton CO2/equivalenten aan broeikasgassen te reduceren in 2030. Met het plan hoeft de melkveestapel niet verder in te krimpen om aan de milieudoelstellingen te voldoen.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+28
George
Hoppa de volgende zever. Ongelooflijk !
Ouwe Gerrit
@George Ze zitten in de zonnepanelenhandel wat verwacht je anders.
+12
Grasbaal
Hier roomser als de paus, en de melk en vlees komen straks gewoon uit het buitenland. Per saldo dus geen stap verder. De enige oplossing is dat er minder mensen op onze aarde moeten komen. Dan kun je op dit gebied meters maken. Niet door een paar duizend koeien te verhuizen...

Quote:
De sectorpartijen doen een beroep op veehouders om te kijken waar ze technische maatregelen kunnen nemen om reductie te realiseren, zodat er geen vee weg hoeft. Volgens LTO en NZO zou krimp van de Nederlandse veestapel er toe leiden dat er meer vee komt in het buitenland, waardoor de hier gerealiseerde reductie van broeikasgassen weer teniet wordt gedaan.
+14
George
Dat iemand nog met die LTO en dergelijke iets te maken willen hebben. Ik begrijp er echt helemaal niks van. Die club moet worden opgeheven om erger te voorkomen.
+9
adriaan33
@George Het hele klimaat gedoe is massa hysterie. Agrariers leven van koolstofassimilatie en dan gaan onze voormannen bij voorbaat al alles weggeven? Boerenverstand is ver te zoeken bij onze organisaties.
+5
Erik 1979
@George ik wacht op de eerste officiële aanklacht van een melkveehouder die het zat is omdat ze namens de sector spreken. Ik woon niet meer in Nederland anders had ik de mogelijkheden allang onderzocht. LTO is nog erger als de gemiddelde milieu club. Die claimen namelijk voor het milieu. LTO claimt hun eisen voor en namens de sector. Met zo'n club heb je echt geen vijanden meer nodig.
+15
George
We moeten beschermd worden tegen LTO , NZO en heel die kliek. Het wordt steeds gekker.
+1
de jonge
@George dat kan alleen als iedereen lid af word en bij een andere organisatie gaat die WEL voor de boeren op komt en een keer met de vuist op tafel slaat dat het genoeg is geweest en nu andere sectoren maar aangepakt moeten worden buiten de landbouw
+3
henkschoonveld1
George, weleens gehoord over de plannen van minder dieren in NLD?
Wat doen we?
Regelen wij het zelf of geven wij Den Haag een vrijbrief middels de Fosfaatrechten knop?
robbies
Quote Reactie van @henkschoonveld1:
George, weleens gehoord over de plannen van minder dieren in NLD?Wat doen we?Regelen wij het zelf of geven wij Den Haag een vrijbrief middels de Fosfaatrechten knop?

Garandeer jij dat er niet aan de fosfaatknop gedraaid wordt met jullie plan??
+22
George
Quote Reactie van @henkschoonveld1:
George, weleens gehoord over de plannen van minder dieren in NLD?Wat doen we?Regelen wij het zelf of geven wij Den Haag een vrijbrief middels de Fosfaatrechten knop?

Jullie LTO ers zijn de grootste prulzakken ter wereld. Eerst massaal inzetten voor afschaffing Europese geregelde quotering , want quotumkosten , blabla , er moest gemolken worden met groeiende welvaart en bevolkingsgroei in de wereld want als we het hier niet doen dan ergens anders en nu weten ze niet wat voor onzin ze erbij halen om de zaak totaal te vernietigen. Lazer een eind met je ammoniak , CO2 en weet ik allemaal wat voor geleuter. Was duidelijk geweest en was voor 2,5 koeien per ha en 15000 kg per ha of iets dergelijks geweest maar had bovenal gestreden voor behoud Europese quotering. Jullie hebben alles en iedereen op verkeerde been gezet en groei gepromoot wat helemaal niet mogelijk was. Prulzakken , prulzakken eerste klas!
+3
Detukkeroettwente
@George Prulzakken dat bint ze, mooi gezegd .
+2
robotmelker
@George die prulzakken konden we beter aan een molensteen binden.....en ergens in zee droppen..... sjongejonge wat een belangenbehartiger is dat zeg.... lagere schoolwerk.... meteen opdoeken dat hele zooitje
+1
Wilbert
+8
pieta
@Wilbert Hij heeft gewoon niet helemaal ongelijk. Er is ontzettend gepredikt voor de ruimte die er zou zijn en die nu dus binnen en buiten de sector eigenlijk gewoon zwaar bevochten moet worden. Ik kan er wel deels in meegaan dat LTO indertijd beter in had kunnen zetten op behoud EU-melkquotum en als dat politiek niet haalbaar was direct voor NL zelf een plan gemaakt hoe om te gaan op weg naar de volgende beperking op individueel niveau. Dus de beperkte groeiruimte verdelen op de een of andere manier.
+3
robbies
@pieta daar mag je niet meer over praten is mij meermaals duidelijk gemaakt. Het verleden is het verleden. Nu moeten we kijken naar de uitdagingen die voor ons liggen. Uitdagingen die we uit kracht moeten benaderen, gebruikmakend van de diversiteit van de sector. Iedereen moet daarbij een bijdrage leveren, want individueel gaan we misschien sneller, maar samen komen we verder. Moet ik nog doorgaan??

Ik kijk nu al uit naar het filmpje van Frans op melkweb, waar hij tussen de koeien van de buurman de volksmenner uithangt.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
Het verleden is het verleden. Nu moeten we kijken naar de uitdagingen die voor ons liggen. Uitdagingen die we uit kracht moeten benaderen, gebruikmakend van de diversiteit van de sector. Iedereen moet daarbij een bijdrage leveren, want individueel gaan we misschien sneller, maar samen komen we verder.

Ge-wel-dig!

Ben je niet te boeken als pauzenummer op LTO ledenavonden?
+1
robbies
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Ge-wel-dig!Ben je niet te boeken als pauzenummer op LTO ledenavonden?

deze licht sarcastische ondertoon doet mij vermoeden dat jij bij een eventueel optreden koffie gaat halen
KuikenenKoe
Quote Reactie van @robbies:
Moet ik nog doorgaan??

Ja doe dat eens , vond je wel lekker bezig zijn zo.
+4
robbies
@KuikenenKoe och ja, ik heb hier al verschillende malen aangegeven hoe sectorinitiatieven op de één of andere manier ineens wetgeving worden. Weidegang moesten we zelf regelen, nu ligt er een motie. antibiotica moesten we zelf regelen, is nu wettelijk verplicht. Zal met klimaatdoelstelling net zo zijn.
+2
George
Quote Reactie van @Wilbert:
Tips hoe je met George om moet gaan

Lekker blijven meelopen met die club. Je zult er ver meekomen.
+2
robbies
@George net zo ver als iemand die niet meeloopt
+3
George
Quote Reactie van @robbies:
et zo ver als iemand die niet meeloopt

We zijn allemaal de dupe van dat volk.
+9
de hoef
@Wilbert sjors heeft hier gewoon een belangrijk punt ,lto denkt boven de boeren te staan net als rfc ,ze zijn gewoon compleet de weg kwijt ,en behartigen helemaal niks meer ,en er wordt ook niet na ze geluisterd .grondig heeft meer bereikt in een kwart jaar dan lto ,vanaf het begin van de soap ,gewoon bar triest
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @henkschoonveld1:
Regelen wij het zelf of geven wij Den Haag een vrijbrief middels de Fosfaatrechten knop?

Hoe kwamen ze aan die fosfaatrechtenknop?
+15
Detukkeroettwente
@henkschoonveld1 t was vandaag wel weer een Methaan dagje , of niet henk ??? Ook veel lachgas, mosterdgas En heeft LTO nooit gehoord van tegenGAS, altijd maar meelullen over niks, knettergek dat bint ze, !!!En discuseren op basis van feiten, en op basis van anames, zoals bij het amoniak gezeik !!!
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Detukkeroettwente:
tegenGAS
Juist! Dat is het enige gas waar ze zich mee bezig dienen te houden.
+2
christo
@kanniewaarzijn Dit plannetje komt weer van de rakkers van de lto en van meneer Schumacher. Waar is de NMV????
+1
John Spithoven
@christo Ik heb vanavond begrepen dat ze niet mee mochten doen. Ik heb ze geadviseerd om met een duidelijk statement te komen. We wachten af....
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @John Spithoven:
dat ze niet mee mochten doen

Weer zo'n typische streek van...
+7
cs-agrar
Quote Reactie van @cs-agrar:
Weer zo'n typische streek van

@henkschoonveld1 Waarom moet dit weer een lto/nzo-feestje worden en is de nmv hier niet bij gevraagd?
Het verleden heeft wel aangetoond dat lto niet heel goed is in het toekomstvoorspellen, wat er al fout gegaan is zou je in het bedrijfsleven allang een trap onder je hol gehad hebben en nooooooooiiiiiiitttt meer met de materie bemoeien.
En wat gebeurd er?
We gaan weer vrolijk verder met problemen creëren.
Er is hier op prikkebord al eens lichtelijk uitgeplozen dat het ledenbestand onder veehouders bij lto niet eens zo groot meer is, en reakties lezende gaat het ook niet meer worden, waarom dan niet met alle vertegenwoordigers in de veehouderij om tafel en dan een strak plan bedenken? Heb je ook sneller meer draagvlak voor plannen en waarschijnlijk ook een heel stukje doordachter.
Een NZO moet zich hier al helemaal niet mee bemoeien.
+1
Wilbert
@John Spithoven Al een tijdje lid af? Hadden begin van het jaar een symposium erover.

nmv.nu/wordpress/wp-content/…

Slide 15 en 16. Laatste alinea op 16 vind ik een lastige.

Daarnaast jammer dat deze inhoud niet plenair is besproken met aanwezige andere sprekers.
+1
hans1980
@Wilbert Nou de NMV heeft het bij het rechte eind , WIJ ZIJN NIET VERANTWOORDELIJK dus hoeven geen extra inspanningen te doen (of kleine)

Waarom tekend de LTO overal voor wat bezielt die club??
+1
John Spithoven
@Wilbert Ben lid en ben er geweest.
En verder ben jij goed in het anoniem framen van personen. Beter is om het over inhoud te hebben met naam.
Wilbert
@John Spithoven
Quote:
anoniem framen

Dat is inmiddels het handelskenmerk van het prikkebord geworden...
Ik zie het maar als een compliment dat jij mij erop aanspreekt, blijkbaar heb je mij toch hoog zitten en neem je mij serieus. 😄
John Spithoven
@Wilbert Ik probeer iedereen serieus te nemen. Soms heb ik mensen beledigd hier, sorry daarvoor. Maar er was altijd een kern van waarheid.
pieta
Quote Reactie van @John Spithoven:
Maar er was altijd een kern van waarheid.

Vooral veel onzin dus begrijp ik hier uit? Er zit in ieder geval een kern van waarheid in. 😁
+2
overstekend wild
@henkschoonveld1 Zet die WKK's maar eens uit, met subsidie gas verstoken om stroom te maken onder het groene stroom label. Belast die kerosine maar eens, dan wijken er wel vliegtuigen uit naar andere luchthavens. Maar dan hoeven we ook Lelystad airport niet uit te breiden. Belast de stookolie maar eens. Gelijk stellen aan de diesel, komen er minder minder schepen naar Rotterdam maar scheelt heel veel CO2 en zwavel uitstoot. Kunnen ze ook meteen stoppen met het weg mengen van chemischafval door de stookolie
jg
@henkschoonveld1 Minder dieren door de fosfaatknop ? Vleesvee dan ?
+3
diezel
Quote Reactie van @henkschoonveld1:
George, weleens gehoord over de plannen van minder dieren in NLD?

Dat Rli-rapport van maart 2018 was vrij duidelijk. Is ook zowat geheel overgenomen door "de tafel".
rli.nl/sites/default/…

LTO is toch wel een erg flexibele organisatie als ze nu de reductie naar 1,1 miljoen koeien in 2030 op zich gaan nemen?
Of is het een andere organisatie dan welke drie jaar geleden nog groei rundveestapel voorzag? 😞
lto.nl/actueel/nieuws/…
+5
christo
@diezel Dat lto zich onderwerpt aan het rli-rapport zegt veel over het niet aanwezig zijn van kennis onder de lto bestuurders. Ze zien Nederland nog steeds als een stolp. En de melkveevoormannen maken het nog bonter. Koetjes moeten van de soya af, Die is dan ruimer beschikbaar voor de andere sectoren. Het is triest dat men na Romijn bestuurders aangesteld heeft die er een nog grotere bende van kunnen maken. Met als standaard excuus: anders gaat de politiek het regelen. Met deze manier van besturen maken de mannen zoals Jos en Henk de hele sector kapot.
+4
diezel
Quote Reactie van @christo:
Die is dan ruimer beschikbaar voor de andere sectoren.

Het heeft er alle schijn van dat ze de gehele Nl-landbouw in korte tijd om zeep willen hebben. Varkens- en pluimvee-aantallen is komende 11 jaar volgens dat rapport ook -40% en -20%.
Héél bijzonder: De eigen belangenbehartiger redt twee melkveehouderij-sectoren. De Belgische en de Duitse. 😞
christo
@diezel Heb je nog suggesties hoe we hier iets tegen kunnen doen?
+8
diezel
Quote Reactie van @christo:
Heb je nog suggesties hoe we hier iets tegen kunnen doen?

Nee, want zelfs als notoire complotdenker blijft Nederland me momenteel verbazen.
De lobbycratie viert vandaag feest met het klimaatakkoord.
De Eerste Kamer schaft vandaag het referendum af.
Kreeg in het weekend een verhaal te horen van een Brabantse milieu-groep welke een ton vroeg zodat zij hun bezwaren tegen een bouwvergunning in zouden trekken. Buurman deed het wel en heeft intussen de vergunning!!
En de gemiddelde burger..... vindt het nog wel lekker gaan in deze bananen-republiek. 😞
+3
Erik 1979
@henkschoonveld1 wat boeit het als er minder dieren in Nederland zijn. Het gaat erom dat diegene die boer is een boterham kan verdienen. Met jullie idiote ideeën is dat allang niet meer mogelijk in Nederland. Hef gewoon jullie clubje op. Jullie hebben genoeg kapot gemaakt. Pure zakkenvullerij. En de boeren zijn de dupe!
+6
familie pelle
@henkschoonveld1 dit is dus precies het verschil tussen nzo/ LTO enerzijds en bijvoorbeeld Schiphol anderzijds. LTO/ nzo zegt; we moeten maatregelen treffen anders moeten we minderen.
Schiphol zegt; Lelystad moet doorgaan anders willen we in Amsterdam uitbreiden.
Dat we als sector maatregelen willen treffen kan ik inkomen, maar het is schrijnend om te zien hoe ogenschijnlijk makkelijk we ons laten chanteren.
Huppel
@familie pelle precies! Ze moeten maar eens in de leer bij de industrie, die eisen compensatie voor concurrentie nadeel ipv "ff slikken en weer doorgaan".

fd.nl/economie-politiek/1261295/…
+7
John Spithoven
@henkschoonveld1 Beste Henk, fosfaatrechten zijn gekozen/gewild door nzo en lto. Als ik het rapport lees, zie ik voorwaarden gesteld door lto en nzo. Voorwaarde als grondgebondenheid, weidegang en geen gesloten stallen. Laat deze zaken nu net de keuzes zijn geweest die jullie hadden drie jaar geleden, maar jullie kozen voor fosfaatrechten. Jullie draaien de plannen van JanCees en zijn coalitie bewust de nek om. En nu omarmen jullie het. Zijn jullie schizofreen. Ben zelf getuige geweest wat voor smerig spel de heren van nzo/lto speelden. En waarschuwingen waren jullie domstom voor.
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @henkschoonveld1:
de Fosfaatrechten knop
Die fosfaatrechtenknop zou er ook niet zijn als jullie zouden doen waarvoor jullie betaald worden (door die anderhalve man en een paardenkop die nog lid is, dat dan weer wel), nl: onderuit schoffelen van onzin i.p.v. er aan meewerken!
+1
friesboertje
Valt me mee dat ze niet zeggen dat er tot 2020 nog wel 20% ruimte is 😂
+6
cs-agrar
Melkveehouderij is al co2 neutraal, als je gaat rekenen wat de groeiende gewassen vast leggen ..
henkschoonveld1
@cs-agrar Dat is een misvatting, dan moet je het gras inkuilen en nooit meer opvoeren.
+7
cs-agrar
@henkschoonveld1 en juist dat is een misvatting, legt veel meer vast in de bodem dan dat je met gewas weg haalt
+5
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @henkschoonveld1:
een misvatting

Hier een tabel van mensen die wel weten waar ze het over hebben:

Speciaal voor jou nog ff de omrekening:
108 ton C per acre = 266,8 ton C per ha = 976 ton Co2/ha

(klik om te vergroten)

+1
Wilbert
@Jack Rijlaarsdam werkt alleen als structureel het percentage organische stof toeneemt. Momenteel niet het geval.

Ter inspiratie:
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wilbert:
inspiratie

Minder koeien is minder gras. Elke hectare gras die omgezet wordt in bouwland of geregisseerde natuur is een kleine milieuramp wat CO2 betreft.
+2
paul1
@Jack Rijlaarsdam dat is voer voor een nieuwe column...
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam en meer koeien is meer gras? Bijzonder dat meer koeien vooral samengaat met meer voer en meer mais in het rantsoen in NL.
pieta
@Wiebren Hier natuurlijk zeer eenvoudig beleid op te maken. Je legt er gewoon een blijvend grasland eis/traject naast.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
en meer koeien is meer gras?

Het was waarschijnlijk een retorische vraag, maar toch antwoord: niet per definitie. Wat vind jij ervan om vastlegging van CO2 onder grasland als één van de belangrijkste oplossingen van het klimaatvraagstuk in de melkveehouderij te benoemen. Nu wordt dit marginaal meegenomen:
0,8 Mton via reductie methaanemissie, 1 Mton via reductie krachtvoerimport en 0,8 Mton via Bodem en Gewas + energiebesparing en duurzame energieproductie, waarbij energie de belangrijkste component is.
+2
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam Ik ben daar een grote voorstander van. Probleem is dat we vandaag nog nauwelijks weten wat zoden aan de dijk zet. Sterker nog, de WUR-mensen beginnen daar nu een beetje naar te kijken, de insteek daar was dat het OS% al tientallen jaren stabiel is dus het zal wel niks opleveren.
In het buitenland wordt hier meer naar gekeken. Blijvend grasland en diversere samenstelling van de grasmat lijken een gunstig effect te hebben, maar in Nederland is daar amper naar gekeken.
In Friesland (ook daarbuiten trouwens als ik de grens eens oversteek) merk ik dat een groeiende groep boeren graag wil weten hoe ze koolstof kunnen binden, welke grasmat en beweidingssysteem daarvoor goed werkt en hoe dat de melksamenstelling beïnvloedt. Er zijn gesprekken over hoe dat in de praktijk te brengen.

De optie om koeien te voeren als varkens, luchtdicht verpakt in een stal met airconditioning en de mest strippen tot kunstmeststromen zie ik persoonlijk geen heil in.
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @Wiebren:
de WUR-mensen beginnen daar nu een beetje naar te kijken,

dan wordt het link..
hans1980
@Wiebren las in boerderij enorme verschillen in o.s. van verschillende laboratoria, hoe kunnen/moeten we daar mee werken??
Wiebren
@hans1980 op dit moment kun je daar dus niet helemaal van op aan. Hoe meer verschillen hoe lastiger is na te gaan wat de oorzaak is.
+2
hans1980
@Wiebren zijn toch allemaal erkende laboratoria (zo makkelijk kom je er niet vanaf)verschillen in o.s. zijn dermate hoog dat enig beleid hierop maken met ZWARE SANCTIES als KORTEN OP FOSFAATRECHTEN het beleid wordt gebaseerd op drijfzand...

Kunnen we het LTO bestuur niet ontoerekeningsvatbaar verklaren zodat dit akkoord in papierversnipperaar kan?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
Ik ben daar een grote voorstander van.

Mooi. Een groot deel van beperking van emissie moet komen van schrappen van voer import. Hoe wil je gaan verkopen dat voor de teelt van eigen krachtvoer een bouwplan opgezet gaat worden waarin grasland regelmatig wordt gescheurd? Ander deel van de emissiebeperking komt van verminder uitstoot methaan. Een minder grasrijk rantsoen is dan onontkoombaar, hoe wil je dit uitleggen?
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam schrappen van importvoer is geen doel op zich maar een resultaat van meer zelfvoorzienend worden voor eiwit. Dat staat niet perse haaks op blijvend grasland, al vinden de graszaadverkopers daar wat anders van.
Meer jong gras is net als meer snijmais gunstig om minder methaan uit te stoten. Koeien die langer meegaan ook.

Ander punt is dat het vreemd is om methaan veel zwaarder aan te rekenen als fossiele koolstof, dat komt vooral omdat alles vergeleken wordt op een 100-jaar schaal. Zorgen dat we niet méér koeien krijgen als in 1990 is belangrijker dan ze over de kop voeren om ze minder te laten boeren
+1
John Spithoven
@Wiebren Je geeft aan dat het vertrekpunt van de Duurzame Zuivel Keten 1990 is. Ik heb even in statline gekeken. Volgende tabel
1990 2017
Totaal rundvee 4.731.000 4.096.110
Melkkoeien 1.744.827 1.693.800

Door de fosfaatrechten is het niet mogelijk om boven 1990 te komen en tov 1990 is er al ongeveer 15 % dieren minder. Welke conclusie mogen we daar uit trekken?
+1
hans1980
@Wiebren [quote][Meer jong gras is net als meer snijmais gunstig om minder methaan uit te stoten. Koeien die langer meegaan ookquote]

Meer snijmais???? Meer grondbewerking CO2 vrij jong kwaliteit gras = nieuw gras dus scheuren = CO2
Methaan komt vrij bij herkauwen op mais kauwt een koe minder dus minder methaan....alleen gaat de koe dan langer mee, dan op grof gemaaid gras/hooi??

Allemaal onzin wiebren stop hiermee!!
+1
Wiebren
@hans1980 je leest het anders dan bedoeld Hans, jong gras gaat over groeistadium. Eenzelfde positieve effect als meer snijmais. Dus meer weiden is net zo’n goede maatregel als meer mais voeren
hans1980
@Wiebren jong gras fluit door de koe , bij weidegang vaak gepaard met hoog ureum dan moet er weer mais tegen gevoerd worden ,wie verbouwd dat CO2 verlies
torrarica
@hans1980 Maar ze geven er de meeste melk van met het minste krachtvoer.
+1
Wilbert
@Wiebren vraag is of iedere boer er blij van wordt als het rantsoen voor > 80% uit gras bestaat. Raap, veldbonen, granen, voederbieten etc kun je ook hier telen en voeren. Geen vastlegging in de bodem, maar wel minder methaan uit de pens. Zoals er nu gerekend wordt is zelf akkerbouw gewassen verbouwen stukken gunstiger dan 80-100 % blijvend grasland.
+1
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Wiebren:
mest strippen tot kunstmeststromen zie ik persoonlijk geen heil in.

Op dat gebied is volgens mij juist heel veel te halen.
Is toch eigenlijk van de zotte dat we onze stikstofplaatsingsruimte opvullen met kunstmest i.p.v echte mest. Omdat fosfaat beperkend werkt zul je niet om een vorm van bewerking heen kunnen lijkt mij .
pieta
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
Omdat fosfaat beperkend werkt zul je niet om een vorm van bewerking heen kunnen lijkt mij

Bij mij is stikstof beperkend. En ik zou dan ook zeggen morgen toestaan. Mest scheiden, dunne bemonsteren (evt dikke fractie afvoeren) en toestaan ipv stikstof uit kunstmest.
+4
Vario512
Quote Reactie van @henkschoonveld1:
Dat is een misvatting, dan moet je het gras inkuilen en nooit meer opvoeren.

Zolang koeien geen aardolie drinken en steenkool vreten, draagt de CO2-uitstoot van de koeien niet bij aan het broeikaseffect.

Jullie geloven weer in modellen en verhalen, waar niets van klopt.
+1
Erik 1979
@henkschoonveld1 dat is tenminste een oplossing. Al het herfstgras 10 meter onder de grond stoppen. Of snelgroeiend hout telen en begraven. Maar is het niet gewoon een kringloop. Zelfde met ammoniak in Nederland. Je hebt totaal geen natuur meer met al die mensen. Waarom dan maatregelen nemen voor plantjes die toch dood gaan door de uitstoot door de overbevolking.
+2
hans1980
@Erik 1979 omdat landbouw de (CO2 problemen???) van industrie/verkeer/vliegtuigen/consumenten op zich neemt door hoerenjongen lto
+2
zeppmann
Ik mis de vergoeding voor opgeslagen CO2 in het grasland ?
+4
diekman
Ik mis een gas en dat is tegengas LTO.
+2
zoeff
Nzo is de bedenker, Lto moet het de boeren door de strot drukken (doorgeefluik).
+3
Erik 1979
@zoeff NZO is gewoon Campina. NZO en LTO en Rabobank doen elkaar geen pijn. En de laatste heeft het voor het zeggen. Voor de rabo zijn boeren een last en worden weg gesaneerd. Daarvoor gebruiken ze LTO om te zorgen dat de boeren niet teveel tegenstribbelen. Functioneert goed. Snap alleen niet dat boeren zich hiervoor laten gebruiken.
Jan-T
Hoppa, We gaan er voor

Vanaf 1 januari 2019 een melkprijs van 50 euro centjes p/kg afgeleverde melk.
Zal wel bij in de kringloopwijzer worden gedrukt,
Gewoon wat extra regeltjes halverwege het lopende jaar er bij in drukken. en 1 Januari 2019
verantwoording daar over afleggen in de Kringlooooooooooooooppppppppppppppppp wijzer

Want gaande weg de wedstrijd mag je toch regeltjes aanpassen.
Dit zijn de normen en waarden van de Zuivel sector.????
+1
John Spithoven
Wordt er al door de zuivelfabrieken met hun leden/leveranciers gecommuniceerd over 'het accoord'. Ik heb nergens gelezen dat er een zuivelfabriek uit de nzo is gestapt. Dus de heren hebben met uw mandaat voor u besloten. Ben je het daart niet mee eens, doe daar zelf wat aan.
+1
cowboys
Wordt is tijd dat de boeren gaan staken geen melk en vlees in de winkel alle rekeningen een paar weken langer achter de klok laten staan een paar weken staken kan nu nog wel hoeven niet te maaien of mest te rijden.
hans1980
@cowboys wordt eens tijd dat we staken tegen ons eigen (belangenbehartiger???)
LTO
+1
cowboys
@hans1980 is geen belangen behartiger maar een verrader
+4
hans1980
Valt me (alweer) vies tegen van de LTO
De landbouw is al CO2 neutaal , de meeste boeren werken in kringloop automatisch door gras/mais en mest op het land.

Wat de LTO wil is een links plan verkondigen dat rammelt aan alle kanten het gaat ons scheppen geld kosten voor deze ongefundeerde onzin.

Stop hier per direct mee!!!

Of minimaal tegengas geven, kijk naar Schiphol die via omwegen (Lelystad) en gemanipuleerde berekeningen luchtvaart laat groeien, ons bijna perfecte landbouwers worden de zwarte piet toe gespeeld hoe makkelijk???
En jullie als lto gaan daarin mee ???
🤮
+4
hans1980
Er staat in dat lto/nzo winst denkt te halen o.a. uit betere stalvloeren?
Betekent dit @schoonvelde1 dat NL de zelde Brabant eis te maken krijgt?
Hier is 1 stalvloer goedgekeurd de overige (ook nu al liggende emissie arme) moet dan vervangen worden??

Dan hoop ik dat we massaal afstand nemen van de LTO, geef die €1000,-/bedrijf aan het mesdagfonds die strijd tegen misvattingen, zwendel en ja helaas ook maffia praktijken van overheden en semi-overheden

Onderste steen moet dan echt boven , iedere boer weet dat bij emissie arme vloeren de klepjes die de put tegen emissie af moet sluiten na een tijdje open blijven staan dus weg voordeel, ook speelt er meer rottings gassen bij afsluiten mestputten , lto verdiep je hierin en bedenk dat o.a. de WUR gekleurd is zware invloed van linkse partijen heeft.

Het is 5 over 12 lto , stop met deze onzin, kijk naar voorbeeld nmv!!!
+3
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @hans1980:
Dan hoop ik dat we massaal afstand nemen van de LTO
Dan pas? Had lang geleden al moeten gebeuren.
+2
de jonge
Mensen en dieren zijn er miljoenen jaren,de aarde veranderd al miljoenen jaren,dat de aarde blijft veranderen is juist iets heel natuurlijks ,hier zijn al zat ijstijden geweest gevolgd door perioden van extreme warmte en droogte,een koe is een koe gebleven die nog steeds gras vreet de mens daarentegen is veel meer bij veranderd,luxe woningen,autos, dure vliegvakanties,huishoudelijk artikelen,alles verpakt in plastic etcetcetc. waarom mag de natuur de natuur niet meer zijn en menen sommigen dat het klimaat stil moet gaan staan,dat is juist tegennatuurlijk!!! het is gewoon geldkloperij,bangmakerij en een stok om mee te slaan om de landbouw uit nederland te krijgen en het straks te importeren uit het buitenland of allemaal gentechvoedsel van thieme haar expartner te moeten haffelen. ze zijn zo dom daar dat ze menen dat ze geleerd zijn,ze slaan met wat moeilijke berekeningen en getallen rond en gaan er vanuit dat niemand meer logisch kan nadenken en ze zo alles er wel even door kunnen drukken. als ze wat willen,laat ze dan beginnen bij de mensen,laat oa de burgers weer terug gaan naar de tijd zonder elektrisch gas auto,s huishoudelijke spullen,geen plastic meer,zodat ze alles weer in papier moeten bewaren zonder koelkast,wil ik wel eens zien hoe snel er opstand is
+1
demelkboer
Tis korte kringloop versus lange kringloop. We weten dat de lange kringloop gesloten is in miljoenen jaren en dat die niet eenvoudig te herstellen is. Dus probeert de politiek mooi weer te spele door co2 reductie de korte kringloop. Tis voor de bühne natuurlijk. Wil je de wereld redden: start saving , stop flying! En allerlei andere olie slurpende activiteiten. Binnen 10 15 jaar is de agro sector energie neutraal bij de andere sectoren zie ik dit niet gebeuren
+3
de jonge
Nmv komt nog wel voor de boeren op en caroline van der plas heeft een nieuw iets opgezet,misschien is dat een optie om daar massaal naar toe te gaan en lid af te worden bij de partij die alleen maar Loyaal Tot Overheid is
+10
Melkveehoudernh
Ben nog lto lid, maar na dit onzin verhaal ga ik opzeggen. lto is er niet meer voor de extensieve veehouderij. emissiearme vloeren is toch een wassen neus, en nog levensgevaarlijk ook, die gassen komen er evengoed wel, mest niveau stijgt door de winter heen, en je gassen komen nog onder druk ook te staan. mag wel een heel lang touw aan de kelder deksels doen in het voorjaar voor je m open trekt. het enige alternatief is afzuigen en door een luchtwasser halen, mits goed aangelegd doe je hier meer, alleen met behulp van allerlei chemikalien. maar het belangrijkste is dat het hele verhaal bij elkaar verzonnen is door de jaren heen blijken er steeds meer regels en wetten op aannames en drijfzand te zijn gebaseerd. de regering regeert bij de waan van de dag, volgens mij kijkt elke minister elke ochtend eerst wat het meest trending topic op twitter is die dag, en gaat daar mee aan het werk.
+8
George
Quote Reactie van @Melkveehoudernh:
Ben nog lto lid, maar na dit onzin verhaal ga ik opzeggen.

Man man hoe heb je dat zolang vol kunnen houden?
+2
Marco69
Hier een tweet van Marcel Crok als reactie op Peter Kuipers Munninke weers voorspeller die van het ene pool naar de andere vliegt om op de NPO verslag te doen van de zgn opwarming. Maar die opwarming wil maar niet lukken.

"De eenzijdig negatieve kijk op klimaatverandering is grenzeloos. Eerst smolt de Noordpool, maar nu even niet meer zo erg. Toen was het Groenland maar ook daar wil het smelten de afgelopen twee jaar niet zo vlotten. Nu is het dus Antarctica. Het is dweilen met de kraan open."

t.co/eeiXqZTV5k/
+4
diezel
@Marco69
Leon de Winter suggereert dat o.a. daarom het referendum deze week afgeschaft is.
We zijn een "eng" landje geworden. 😞

Arrogantie van de macht op elk gebied
telegraaf.nl/nieuws/2284818/…
+3
diezel
Quote Reactie van @diezel:
Arrogantie van de macht op elk gebied

Dit filmpje van vanmiddag kun je er ook wel onder scharen.
Je schaamt je toch kapot om zo'n EU-lijder/-zatlap. 😞
+1
George
@diezel
In - en in triest zo'n vertoning EU Lijder 😂 😂
Hij lijdt niet erg. Hij geniet van de alcohol zo te zien en ze moeten hem leiden.
+5
diezel
Quote Reactie van @George:
zo te zien en ze moeten hem leiden

Nog zoiets symbolisch. Die wankele zatlap laat zich ondersteunen door juist iemand zonder ruggengraat. 😄
Detukkeroettwente
@diezel Ja tis europees ook een mooie bende zuipschuiten, en rutte maar lachen , en dan honderden miljoenen moslims importeren, om de cultuur in west Europa kapot te maken, feesie moet nog beginnen , men is nu al bezopen , wat een vertoning.!!! !!! !!!
+3
Erik 1979
Wat ik niet begrijp is dat Nederland af wil van import voer. Ze produceren 70% voor export. Dus het buitenland moet wel de melk kopen. Moeten ook de mest afnemen. Maar de melkveehouders mogen niet mee doen met internationaal inkopen om zo hun kostprijs laag te houden. Beetje raar. En daarbij begrijp ik nog niet waar de meerwaarde vandaan moet komen. De grootste afzetmarkt voor Nederland blijft denk ik Azië. Die gaan echt niet betalen voor die melk als ze voor minder de zelfde kwaliteit krijgen. Nederland concurreert zichzelf weg. En LTO helpt nog eens een handje met het roepen dat er veel corruptie is. Wat maken jullie met z'n alle er toch een bende van. Ongelooflijk.
hans1980
@Erik 1979 klopt! Prulzakken
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Erik 1979:
De grootste afzetmarkt voor Nederland blijft denk ik Azië

Onzin, verreweg de grootste afzetmarkt is Europa. Azië is qua hoeveelheid te verwaarlozen.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden lto , melkvee , nzo en melkveestapel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!