Kabinet vraagt hulp aan Wageningen Universiteit om klimaatdoelen te halen

Het kabinet heeft de Wageningen University & Research gevraagd om onderzoek te verrichten naar manieren waarop broeikasgassen van landbouw in Nederland teruggedrongen kunnen worden. Samen met partijen uit de landbouwsector wordt gekeken naar milieuvriendelijke oplossingen.
 Kabinet vraagt hulp aan Wageningen Universiteit om klimaatdoelen te halen (omroepgelderland.nl)

Het kabinet heeft de Wageningen University & Research gevraagd om onderzoek te verrichten naar manieren waarop broeikasgassen van landbouw in Nederland teruggedrongen kunnen worden. Samen met partijen uit de landbouwsector wordt gekeken naar milieuvriendelijke oplossingen.

 Milieuclubs: Burgers draaien op voor kosten klimaatakkoord (tubantia.nl)

Milieuorganisaties vrezen dat de burger moet opdraaien voor de torenhoge rekening van het klimaatakkoord. Vandaag worden de hoofdlijnen van dat akkoord gepresenteerd. ,,Grote bedrijven hoeven nauwelijks klimaatbelasting te betalen en eisen wel subsidie.”

 Presentatie Klimaatakkoord: 'iedereen moet meedoen voor kans op succes' (nos.nl)

"Iedereen zal moeten meedoen om het een succes te maken", dat zei oud-milieuminister en commissievoorzitter Ed Nijpels bij de presentatie van het Klimaatakkoord. "Het is een prachtige prestatie om na vier maanden onderhandelen de hoofdlijnen van het akkoord te kunnen presenteren."

 Kosten Klimaatakkoord voor Amsterdam: jaarlijks 500 miljoen (parool.nl)

Om in de Amsterdamse regio de CO2-uitstoot per 2030 te halveren, worden al de komende tien jaar nieuwe leidingnetten gepland voor warmte, waterstof en CO2. Voor de industrie in de regio worden de kosten van de energietransitie geschat op 500 miljoen euro per jaar. Dat is de uitkomst van de besprekingen over het Klimaatakkoord dat vandaag werd gepresenteerd. Aan een aparte regiotafel is onderhandel

 „Grotere rol weggelegd voor zonne-energie” (rd.nl)

De zonne-energiesector is blij met de erkenning van zonne-energie in de hoofdlijnen van het Klimaatakkoord. Daarmee is de weg vrijgemaakt om de bijdrage van zonne-energie in Nederland meer dan te vertienvoudigen, stelt de belangenorganisatie Holland Solar.

 Wie gaat het klimaatakkoord eigenlijk betalen? (bnr.nl)

Het klimaatakkoord lijkt op hoofdlijnen afgetimmerd. Met de nadruk op 'lijkt' want het moet nog helemaal uitgewerkt worden. Roelof Hemmen praat erover met Jaap Stalenburg, tv-maker en journalist en Devika Partiman, oprichter van de Stichting 'Stem op een Vrouw' en stewardess.

 Transportsector tevreden met klimaatplannen (transport-online.nl)

DEN HAAG - De transportsector is tevreden met de hoofdlijnen van het Klimaatakkoord die het kabinet dinsdag heeft gepresenteerd. De afspraken bieden volgens branchevereniging voor logistiek- en handelsbedrijven Evofenedex ...Lees meer

 Wiebes: klimaatplannen moeten betaalbaar zijn (nieuws.nl)

DEN HAAG (ANP) - De overgang naar een CO2-neutrale samenleving mag de burger niet met hoge kosten opzadelen. Dat benadrukte minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) bij de presentatie van de hoofdlijnen van het Klimaatakkoord. Het bericht Wiebes: klimaatplannen moeten betaalbaar zijn verscheen eerst op Nieuws.nl.

 Klimaatoplossingen niet ten koste natuur (nieuws.nl)

DEN HAAG (ANP) - Het opwekken van duurzame energie moet in eerste instantie gebeuren in bebouwd gebied. In de verdere uitwerking van het Klimaatakkoord moet aandacht zijn voor oplossingen die niet ten koste gaan van natuur en landschap. Dat zeggen Natuurmonumenten, de Vogelbescherming en het Wereld Natuur Fonds in een reactie op de hoofdlijnen van het akkoord die dinsdag zijn gepresenteerd. Het bericht Klimaatoplossingen niet ten koste natuur verscheen eerst op Nieuws.nl.

Nieuwsgrazer

Wil je een koe kopen of verkopen

Kijk dan eens op koemarkt.nl, dagelijks vers aanbod met kalveren, vaarzen, koeien en stieren.

Advertentie
Bezoek website

Laatste  |  

Reacties

+8
spotmelker
Dit werkt me op de lachspieren 😂 gegevens én de weg kwijt....
+1
Jannus
Quote Reactie van @spotmelker:
gegevens én de weg kwijt....

al die gegevens die zomaar verdampen konden ook nog wel eens een fikse broeikas emissiebron zijn 🌍
+5
van Ittersum
Is er niemand die wakker wordt en denkt : " wiens brood men eet diens woord men spreekt". Ik wil ONAFHANKELIJK onderzoek, meer niet
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @van Ittersum:
ONAFHANKELIJK
Het kenmerk van een land waar corruptie hoogtij viert is nu eenmaal dat er niets onafhankelijk is!
+2
bio boer
Agrimest en de airmix systemen liggen ze ook dwars voor onderzoek want die betonboeren verdienen ze meer
is daar zo corrupt als de Mexicaanse politie
+2
m uut m
@bio boer
Resultaten van airmix op dairy campus zijn goed.
Agrimest is in 2006 al onderzocht en te licht bevonden.
bio boer
@m uut m als agri mest telicht is kan het wel genoeg zijn in combinatie met een vloer die vloeren die werken helemaal niet op lange termijn zou zegen bereken ze maar weer opnieuw die al 5/10 jaar liggen
grös
@bio boer
Omdat het mosterd na de maaltijd systeem is. Herstel eerst de C/N verhouding in het voer, agrimestmix en aermix zijn symptoombestrijding. 1 eigenschap van ammoniak is dat het naar rotte eieren stinkt, ga maar eens een tijdje koolstofklei voeren dan merk je gelijk resultaat en het blijft in de kringloop, maar och doe ook maar niet, veel te makkelijk, we gaan liever een heel systeem van buizen in de put aanleggen of luchtwassers en met gietertjes en jerrycans over alle roosters wandelen.
+1
m uut m
@grös
Ammoniak stinkt naar rotte eieren ?
bio boer
@grös wil het meer hebben om mooi gemixste mest te krijgen ter alle tijden geen gevaar meer met gassen gedoe dat het niet wil om de put tevol of leeg is
bio boer
@grös als dat zo goed is warom heeft dat geen rav code is vast wel manier om het teborgen door afleverbonnen als bewijs of zo te gebruiken of door krachtvoer
+1
grös
@bio boer
Het domweg voeren van een dergelijk product is geen garantie voor een lagere ammoniakuitstoot, je moet ook een rantsoen met een relatief gezien laag eiwit en veel structuur voeren, ga je alsnog veel krachtvoer e.d. voeren dan heeft het geen zin. De bedenkers van dit product hebben zich al jaren hard gemaakt voor het bovengronds uitrijden, maar waarom zouden ze zich inzetten voor een emissiearm systeem door domweg dat spul toe te voegen, hoef je dan geen luchtwasser te kopen maar wel elk jaar afleverbonnen inleveren, dat word een erg fraudulees systeem, dat gaat toch nooit werken.
Neem het bovengronds uitrijden, wil je die vergunning dan kijken ze naar het voorgaande jaar, kunstmestgebruik, ureum en wel weidegang dat is al een stuk betrouwbaarder, maar zegt niks over het komende jaar. Agrimestmix en aeromix hetzelfde verhaal, zodra je het spul weggeeft aan de buurman of die aeromix uit zet dan heeft het immers geen effect meer.
bio boer
@grös dan zou dat goed bij een bio rantsoen passen heb er wel eens aan gedacht maar zijn ook veel verhalen dat het niks doet en als je veel geld over hebt fir moet gaan voeren
+1
IJsseldelta
Daar weten de (s)linkse jongens in Wageningen wel raad mee.
van Ittersum
@IJsseldelta links praten en rechts incasseren, geld regeert
+1
Bekkink
Wie betaald die bepaald. Uitkomst is nu al bekend
hans1980
@bio boer Aeromix ligt al een hoger beroep omdat heren van (ja)WUR tegen werken gegevens manipuleren, zo had Aeromix eerst 50% reductie t.o.v. roostervloer van 11NH3 dus iets van 5,5 nu hebben ze er bijna 9 van gemaakt dus niet emissie arm, terwijl de meetopstelling bij WUR was.
Ook rechters waren foutief geïnformeerd door WUR

Gewoon Linkse Maffia
bio boer
@hans1980 kijk wist wel dat het niet klopte dat had ik ook gehoord 50% reductie maar niet op de raf lijst we hebben wat plannen om nieuwe te bouwen lijkt mij mooi emissie arm systeem het gaat nog wel even duuren met de gemeente voor we echt los gaan dus hoop toch echt dat het nog gaat komen
+2
m uut m
@hans1980
Er is geen enkele stal correct gemeten.
Ten eerste wordt de ventilatie geremd tijdens de meetdagen .
Ten tweede wordt het ventilatiedebiet gemeten met CO2 als traceergas.
Het gevolg van minder ventileren dat er minder ammoniak wordt gevormd.
Uit onderzoek van Mosquito blijkt dat CO2 als traceergas niet bruikbaar is voor veestallen.
De metingen worden gecorrigeerd door diverse factoren .
Dat gaat zo ver dat er afwijkingen van 70% zijn.
bio boer
@m uut m en warom doet niemand daar wat aan?
bio boer
@bio boer als ik bij de wur zou werken zou ik zegen dit kan niet en zou alle kranten bellen vast ergens anders nog wel werk
+3
puntertje
Bij de volgende economische crisis zal het kabinet dan ook wel een beroep doen op Dirk Scheringa.
van Ittersum
Hoe hiermee de wetenschap zichzelf voor joker zet en zijn onafhankelijkheid te grabbel gooit, lees dit:

RUG weigert 'polariserend' artikel over afname weidevogels te rectificeren
De Rijksuniversiteit Groningen peinst er niet over een artikel over de teloorgang van de grutto in Friesland te rectificeren.

Dat zegt woordvoerder Jorien Bakker van de RUG. ,,Het college van bestuur heeft geen invloed op publicaties van wetenschappers. Dat is de academische vrijheid. Wetenschap is wetenschap. En daarnaast heb je ook nog de vrijheid van meningsuiting.’’

Land- en tuinbouworganisatie LTO Noord schreef onlangs een brief op poten aan het college van bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen. De organisatie hekelt daarin een artikel in Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant over de problemen van de grutto in Friesland.

In het artikel, Bericht van het front, vertelt grutto-onderzoeker Egbert van der Velde van de RUG over de steeds verder slinkende weidevogelpopulatie. Hij concludeert dat boeren en vogels niet langer samengaan.

Het verhaal van Van der Velde kreeg veel bijval, maar leidde ook tot boze reacties. In de Tweede Kamer werden vragen gesteld aan landbouwminister Carola Schouten naar aanleiding van het stuk.

LTO Noord: verhaal is niet evenwichtig
Volgens LTO Noord-voorzitter Trienke Elshof is het verhaal niet evenwichtig. ,,Er worden stellingen geponeerd die niet gestaafd worden door cijfers en genoemde feiten zijn tendentieus. Dit brengt schade toe aan het imago van de agrarische sector en ook aan het imago van onze leden.’’

,,Wij vragen u in het belang van de weidevogels dit artikel te rectificeren omdat de samenwerking tussen onderzoekers en boeren in het veld cruciaal is en dit polariserende artikel het draagvlak onder de boeren kan ondermijnen.’’ Die rectificatie komt er niet en er volgt ook geen gesprek met LTO.

,,Dat is best wel slap’’, reageert bestuurslid Tineke de Vries van LTO Noord. Een rectificatie had ze niet verwacht, maar een gesprek wel. ,,Jammer dat men dat ook niet wil.’’

Volgens haar zit de kwestie veel boeren enorm dwars. ,,Boeren krijgen in de media dag na dag klappen. Dit zit ons heel hoog. Boeren die nog aan natuurbeheer doen, zeggen nu ook: bekijk het maar. Als het zo gaat, hoeft het voor ons niet meer.’’
+1
Wilbert
@van Ittersum Trienke moet even doorzetten. Ze spoken vanalles met de vogels uit
rug.nl/research/gelifes/…

Rapport 2016
rug.nl/research/gelifes/…

Pagina 33 discussie, gaat vrijwel geheel over predatiedruk als oorzaak. Bijoorzaak is steeds vroeger voorjaar waardoor late kuikens te weinig eten meer hebben.
Geen woord over de landbouw als grote boosdoener en zeker niet bestrijdingsmiddelen.

Als de rug graag bij de feiten blijft, dan niet vermengen met een mening. Deze zaak kan Trienke (en met haar alle goedwillende boeren) wel winnen in de media. Rectificatie gaat er toch niet komen.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden landbouw , onderzoek en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!