Instrooien ligboxen met vlaslemen

Beste,

Op ons melkveebedrijf melken we zo'n 120 koeien in een 3 rijige stal met de wachtruimte tussen de boxen. Tot nu toe melken we nagenoeg altijd met 2 (1 boxen schoonmaken, roosters schoon schuiven en boxen instrooien). Men vader moet geopereerd worden en dus moet ik x aantal tijd alleen melken (vind ik geen probleem) maar dan wil ik het andere werk inkorten. Nu strooi ik de boxen zowel smorgens als savonds in met een laagje vlaslemen gemengd met kalk (losgestort) is te vergelijken met graszaad van textuur misschien iets grover. Het instrooien doe ik met manden heb er ongeveer 4 nodig per melkbeurt. Dit instrooien vergt per melking ongeveer 10min tijd. Nu wou ik dit inkorten maar weet niet goed welke optie het beste is,
1. elecktrische strooier (weet niet als deze sterk genoeg is) heeft hier iemand ervaring mee zowel flink of ag maxi?
2. voorraadstrooien maar zit met knieboombuis van 160mm maw is verrekt vervelend om iedere keer over te krabben en heb graag iedere keer vers strooisel (doe dit sinds 3jaar en veel minder uiergezondheidsproblemen, had ook wel nieuwe stal in gebruik genomen toen). Mocht ik deze optie doen heb ik geen minishovel dus zou ik het met een oude trekker moeten doen heb nog geen prijs gevraagd voor een strooibak aan trekker.

Deel dit topic

Reacties

Grensboertje
Hoor dat de AG maxi een goede machine is. Heb zelf een Bobman S, kan de boxen uitborstelen/instrooien/roosters schuiven tegelijk. Ligt eraan of je vrijstaande ligboxen hebt of niet. Kan je de Bobman aanraden, heb hier in 10 minuten 130 boxen schoon en ingestrooid en meteen de roosters schoon. Celgetal van 200 gezakt naar 90.

Nadeel is de prijs, zijn schreeuwend duur. Als ik geen vrijstaande ligboxen had zou ik voor de AG Maxi gaan, kost een keer 2000/2500 nieuw dacht ik. Is nog een keer te overzien.

Zou altijd van vers strooisel uitgaan, naar voren krabben deed ik voor de Bobman ook, is niet voor niets dat hier het celgetal hard gezakt is.
BEboer
@Grensboertje had ook al aan bobman of scarab gedacht maar is indeed prijzig... En ik moet in 2x de boxen schoonmaken ivm wachtruimte tss de boxen. Maw waar moet je zo'n machien zetten tijdens het melken? Ik zou graag ook blijven strooien met vlaslemen en vraag e af of zo'n elektrische machientjes dit kunnen. Zie op die filmpjes enkel zakgoed dat ze strooien.
robotmelker
Gewoon demo aanvragen op het bedrijf...kun je het zelf ervaren hoe zo'n machine werkt
Dre van Helmond
Wij gebruiken de Flink strooier met lava ,ik denk dat die geen probleem heeft met wat langer strooisel
cs-agrar
Quote Reactie van @Dre van Helmond:
Flink strooier met lava ,ik denk dat die geen probleem heeft met wat langer strooisel

dat heeft ie wel, tenminste neem aan dat je de elektrische bedoeld. heeft hekel aan stro-achtigen.
Nadeel van al die instrooikarretjes is dat er altijd grote hekken of deuren open moeten en het nooit tussendoor even snel kan. Heb eenzelfde karretje ook staan maar kan een stuk sneller met de zak op en neer lopen als dat ding rijden kan.
BEboer
@cs-agrar Zakgoed strooien is te duur vind ik waardoor je gierig word vind ik. Ik heb een 3 rijige stal (3 0 1 met aan de overkant van de voergang nog grond) en aan de voorkant van de stal ligt de hoop strooisel dus kan snel dat strooiertje vullen zonder van de roosters te komen.
Grensboertje
@BEboer Hier is het in de winter ook 2x daags schoon maken in 2 etappes. Koeien sochtends overdrijven (2+2 stal) naar de wachtruimte, voor het melken de eerste 80 boxen (incl droge koeien) met Bobman rond om na het melken de wachtruimte van 50 boxen schoon te maken. S'avonds nog een keer. Rij hier de Bobman van de roosters af en zet het bij de zaagsel hoop neer. Zulke machines zitten de koeien teveel aan te breken en je moet hem toch vullen.

Met vlaslemen geen ervaring. Wat ik over die kleine strooiertjes weet is dat de AG Maxi een stuk simpeler is dan de Flingk, en er daarom minder aan kapot zou gaan. Aangezien je ermee in de mest werkt moet er zo weinig mogelijk op zitten.
+1
BEboer
@Grensboertje gisteren toevallig bij de smid een 2 e hands ag strooiertje gezien (wist niet dat hij deze verkocht) heb hem even mee op bruikleen om te testen. Is een machientje van 2010, de invoeropening is met een slijpschijf vergroot waardoor het strooisel snel zakt. Heb hem vanmorgen de eerste keer getest beviel eigenlijk wel. De smid verkoopt liefst flink had hij gezegd (heeft er nog maar 2 lopen). Ga het nu een weekje uitproberen en dan kijk ik welke ik bestel. Die flink's zijn wel een heel pak duurder!
Bekkink
Hier 1 x in de week eerste klas zaagsel+ lava 3 voor in de boxen kiepen met kruiwagen. Met krabber zaagsel naar achter krabben. Celgetal gem. 100 jaar rond.
Hans19
@Bekkink jaarlijkse strooistelkosten?
Bekkink
@Hans19 3500euro per jaar ongeveer
BEboer
@Bekkink hier ong 12-1300 aan strooisel en ong 500 aan kalk voor 120 ligboxen
Bekkink
+1
ricardo
@BEboerhier ook bobman wil m echt niet weer missen had m 10 jaar eerder moeten hebben maar je moet hem wel achter hek weg kunnen zetten anders slopen je koeien m

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0