Kwaliteitsgarantie spermarietjes

Ook jullie zullen wel of direct(verkopers) of indirect bijgevoegd bij vakbladen de meest fantastische en nog goedkopere aanbiedingen krijgen van spermarietjes uit Nederland, Amerika of andere windstreken. Nu rijst er bij mij de vraag, wie geeft er garantie op de hoeveelheid zaadcellen in zo'n rietje. Immers 25% minder is elke 5e rietje gratis of je kunt stunten met de prijzen. Kortom moeten ze of is er een protocol waar de Nederlandse verkopers van dierlijk sperma aan zich moeten houden. Een lage bevruchting is heel makkelijk af te schuiven op het ontvangen dier of het management van de boer. Steenvast hoor je: deze stier heeft een hoge bevruchtingsscore hoor, nooit geen klachten!. Oke volgens welke en met welke norm?
van Ittersum

CAT telefoons - Goedkoop en machtig sterk!

Barst in je telefoon? Knikker dat ding weg! Kies voor degelijkheid.

Advertentie
Bezoek website

Laatste  |  

Reacties

+1
Vario512
KI kampen zegt dat zij 8 miljoen zaadcellen in een rietje stoppen in tegenstelling de concurrentie, die er volgens mij 2 miljoen in een rietje doen.

Ik splits ook wel eens rietjes. Vorig jaar twee vaarskalveren uit twee verschillende koeien, uit 1 rietje geboren. Je hebt in theorie maar 1 zaadcel op de juiste plek en juiste moment nodig om een koe drachtig te krijgen.

Ik meen dat je vruchtbaarheid momenteel niet naar wens is, en je probeert een oorzaak te vinden. Ik vraag me af of je de oorzaak bij de rietjes moet zoeken.
Hoeveel inseminaties per dracht heb je momenteel?
van Ittersum
Dat je er maar 1 zaadcel nodig bent klopt als een bus( ik was 50 en 9 maand geleden ook de snelste) maar ging mij even over al die aanbiedingen in een rietje. Wie bepaald wat en wie zegt dat ze bieden ook klopt.

Idd, drachtigheid loopt terug, daarom gaan ze steevast bij de 3e inseminatie en controle van de dierenarts onder Bennie, maar theoretisch hoeft dat niet. Tijdstip van inseminatie klopt ook wel gezien de verhouding m/v . Het aantal rietjes per dracht weet ik niet
pieter p
Quote Reactie van @van Ittersum:
Tijdstip van inseminatie klopt ook wel gezien de verhouding m/v

Het tijdstip misschien maar ik heb zelf het idee dat de zuurtegraad van het rantsoen eerder invloed heeft op m of v. Hoe zuurder des te meer stiertjes
van Ittersum
@pieter p eigen onderzoek of bewezen feit? En waar kun je dat vinden
+1
sorry
Quote Reactie van @van Ittersum:
1 zaadcel nodig bent klopt

je hebt er meerdere nodig vraag maar aan een veearts waarom

letten op de vruchtbaarheid bij aankoop
+2
Wilbert
@van Ittersum zie je de koeien nog wel goed tochtig? Kan zijn dat door het vele prikken de aandacht wat is verschoven...
PIONIER
@Wilbert idd. Als ie alle tijd die hij hier doorbrengt eens in de stal was kon ie wel 3x zoveel doen.
van Ittersum
@PIONIER fijne opmerking zeg, van afstand.....maar ooit eens van een smartphone gehoord en ik hoef niet te draven, gestressed zijn, niet jaloers te zijn om een leuk inkomen uit mijn bedrijf te genereren, misschien mijn berichten beter lezen om daar iets van te leren(gratis tip).

En als je goed had gelezen heb ik nergens gesproken over niet-tochtig zien maar over het willen dragen van...
+1
kaas
@PIONIER hij prikt in de stal op een pak stro zodat hij de koeien inde gaten kan houden als ze tochtig zijn
+1
van Ittersum
@Wilbert geen probleem dat eerste, voor het tweede heb jij kennelijk zo'n frequentie van lezen dat dit voor jou zo opvalt 😉
+1
Wilbert
@van Ittersum Haha, mooi zo 😄

Aantal spermacellen bij crv staat op de site. Kwaliteiten van de inseminator zijn vele malen meer van invloed dan het rietje. Wordt bij crv ook bijgehouden. Daarnaast zorgen dat de koe niet te veel inteerd en genoeg energie heeft. Hoge voeropname voor afkalven is hoge voeropname na afkalven. Zorg voor een lekker droge koeien rantsoen. Als je alles rantsoentechnisch hebt bekeken, zou je nog s naar zea kunnen kijken, maar er is eigenlijk geen goed middel wat zea bindt.
Succes!
van Ittersum
@Wilbert maar u weet niet of er een wettelijke kader bestaat (soort ISO norm) die zegt waar sperma in een rietje aan moet voldoen? Er zal vast wel een parttime inseminatie meelezen toch?

Groeten vanuit mijn melkstal al wachtende op een traag melkkende koe 😉
+3
cs-agrar
Quote Reactie van @van Ittersum:
ik was 50 en 9 maand geleden

Gefeliciteerd dan
+1
Elvis
Als je toch een stier hebt,waarom nog insemineren?
van Ittersum
@Elvis BB levert meer op dan ZB. Houd geen jongvee aan. En BB stier houden lijkt me niet gezond voor de koe en boer

Maar ik wacht nog steeds op antwoord op mijn vraag, of accepteren jullie de glimlach van die mooie koeplaatje en de blonde mokkel dat het dan wel goed zal zitten. Lijkt me dan een uitstekende verdienmodel voor al de spermahandelaren, ze (boerenjongens)vragen toch nergens na
cs-agrar
@van Ittersum Kunnen acties doen omdat de kosten aan zo'n rietje nihil zijn, zit gewoon hele dikke marge op. Hou de stierenkaart maar in de gaten, hoe prijzen kunnen verlopen bij dezelfde stier. En ook op de laagste zit winst
van Ittersum
@cs-agrar ik snap ieder zijn redenen wel om overal en nergens wat te kopen maar gaat mij om de inhoud van het rietje,. Dat er dikke marges opzit, waarom zit er dikke marges op, is dan inhoud anders dan eerder? De verpakking of aantallen voor een bepaalde prijs zegt me niks als je niet weet of je wel over hetzelfde praat, namelijk de aantal en volgens welke norm aan zaadcellen. Als je dat weet en kunt herleiden dan kun je echt kiezen en vergelijken anders is het toch die mooie mokkel en die koe of stier op die poster die de doorslag geeft
sorry
Quote Reactie van @van Ittersum:
mooie mokkel

ipv ki-samen bij ki kampen bestellen denken iets meer mee met de boer
ted9
@sorry ik vind de insiminatororen bij ki kampen vrij simpele lui. Een koe dracht controleren is vaak niet aan hun besteed en bedrijfskleding dragen ook niet.
+1
brabo
@van Ittersum
inhoud van een rietje is ook helemaal niet doorslaggevend in het bevruchtend vermogen.
Het kan best zo zijn dat een bepaalde stier met een afvulling van 2 miljoen per dosis betert bevrucht dan een andere waarvan er vier keer zo veel inzit.

en de prijs van een rietje is ook helemaal niet afhankelijk van de hoeveelheid zaadcellen in een dosis. Het is gewoon een commerciele afweging om van de betere stieren meer geld te durven vragen.
van Ittersum
@brabo deze vraag speelde mij de afgelopen winter vaker. Ik werd met regelmaat bezocht door freewheelers in een mooie auto en nog mooiere verhaal over hoe goedkoop sperma van topstieren zij bij zich hadden en die bij de collega's gewoon te duur waren . Dan ga je nadenken waarom kan de één met de pols veel springen dan de ander. Dus proberen appels met appels te vergelijken en daar krijg ik dus geen vinger achter.
Bekkink
@van Ittersum goede vraag. Heb er ook al eens na gevraagd maar niemand weet het antwoord.
brabo
Quote Reactie van @van Ittersum:
met regelmaat bezocht door freewheelers in een mooie auto en nog mooiere verhaal

die freeweelers moet je sowieso van de dam houden.
hier paar keer per jaar komt een onafhankelijke fokkerijspecialist mijn dieren keuren en dan bespreken we de mogelijke stieren die we nodig hebben. Hierna worden de stieren pas besteld
van Ittersum
@brabo moet je de komende dagen eens goed luisteren naar een radioreclame, gaat een beetje zo:" u wilt onafhankelijk advies, denk dan aan Aegon. Wij geven aan wat het beste voor u is" hoe onafhankelijk is dan onafhankelijk
pieta
@brabo Je zou natuurlijk wel kunnen bedenken dat van een veelgevraagde stier iets meer het randje opgezocht zou kunnen worden dan van een iets minder gevraagde stier.
brabo
Quote Reactie van @pieta:
veelgevraagde stier

een veel gevraagde stier wordt gewoon duurder gemaakt dus dan komt het geld toch wel binnen.
een rietje produceren kost nog geen 2 kwartjes.
pieta
@brabo Zit altijd een optimum in. Wat meer rietjes per dekking maken en de prijs omhoog. Maar ik zeg niet dat het gebeurd.
pieta
@van Ittersum Gewoon de betere bevruchters kopen. Dan kun je dit aspect wel uitsluiten als zijnde het probleem.
+1
van Ittersum
@pieta maar nogmaals, niemand garandeerd of geeft de garantie over de inhoud van de verpakking, oftewel op de blauwe ogen kopen. Spermahandel blijft de meest lucratieve en vage handel ooit,
MARTIJN G
@van Ittersum shop.crv4all.nl/shop/nl/…
Gebruik altijd de Belgen van 8 euro. Bestel er altijd 80 tegelijk. Dus minder dan 6,40 euro per stuk in het vat. Momenteel veel Magistrat. Bevalt prima.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @MARTIJN G:
Bestel er altijd 80 tegelijk

Koop maar eens samen in met collega's, hier zijn die stieren nog een euro goedkoper.
JappieJo
@Jack Rijlaarsdam koop bij kampen ga je onder 5...
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @JappieJo:
koop bij kampen ga je onder 5

Ok. Op de site staan twee BB stieren met gerealiseerde cijfers voor € 10 en twee BB proefstieren voor € 7. BB proefstieren kosten bij CRV in onze inkoopcombi € 3,30.
van Ittersum
@Jack Rijlaarsdam of tis 20 % extra verdund, wie zal het zeggen. Bij goede handelaren zijn altijd een paar rotte
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @van Ittersum:
of tis 20 % extra verdund, wie zal het zeggen

Zo de waard is, vertrouwt hij zijn gasten. Gaat hier om gerenommeerde organisatie die netjes vruchtbaarheidscijfers van de stieren publiceert. Ben er niet bang voor.

Het is niet zo moeilijk. Vraag een schriftelijke garantie op aantal levende spermatoïden en offer een rietje op voor onderzoek onder een microscoop ter controle. Op naar de volgende onzintopic.
van Ittersum
@Jack Rijlaarsdam idd, kom maar op
Grensboertje
@van Ittersum Weet niet of het nu nog op de kaart staat, maar KI Samen -beweert- (kan het ook niet natellen) dat hun 20 miljoen zaadcellen per rietje hebben. Of het wat waard is, ik weet het niet.

Gebruik hier sinds 2016 ook alles blauw en insemineer zelf. Ik hou precies bij hoeveel en welke rietjes ik bij de koeien gebruik en wanneer ze er drachtig van werden. Probeer op basis daarvan 2 goede stieren groot in te kopen.

Barack 47% dracht
Bruno 44% dracht
Noud vd Plashoeve 53% dracht
Poetin 57% dracht

Van het voorjaar op basis hiervan 150 rieten Noud en 300 rieten Poetin in het vat gedrukt. Naast dat ik kijk naar een zo betrouwbaar mogelijk cijfer voor een goede geboortegemak. Heb liever een iets duurdere stier dan keizersnedes.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Grensboertje:
300 rieten Poetin

Op de aangekochte veestapel was Poetin gebruikt. Wel lang dragen, maar mooi fijne kalveren die er leuk in groeien. Past me wel, dus prijsje opgevraagd voor 270 rietjes: iets meer dan € 11,-/stuk. Er zijn goedkopere stieren met dezelfde cijfers.€ 3,- prijsverschil op 270 rietjes is toch serieus geld.
pieta
@Jack Rijlaarsdam Ik vond hem ook te duur om weer te gebruiken. Ik heb hem gehad voor 5 euro een keer meen ik of 6. Daarna Uniek van Kampen dacht ik. Nu heb ik Urbanus 3 van Kampen voor 5 euro.
Koeien boertje
@Jack Rijlaarsdam een avondje bier drinken en slap ouwehoeren, dan allemaal de bestelling op papier zetten per ki organisatie en dan allemaal in laten schrijven?
Er zijn zoveel stieren en boeren dan kom je toch niet bij één organisatie uit,
Of hoe werkt zoiets
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Koeien boertje:
hoe werkt zoiets

Een belrondje, dus geen bier drinken. Tot nu toe alleen bij CRV ingekocht. Er is hier weinig behoefte aan andere leveranciers, deze kunnen moeizaam met de prijs mee en sommige veehouders combineren de gedeeltelijke inkoop bij anderen met gratis afvullen van het vat met stikstof. Deelname is ook wisselend, sommigen bestellen tien of twintig rietjes, anderen bestellen tweehonderd BB per keer. Maakt niks, samen sterk, allemaal dezelfde korting.
cjw73
Hoe staat het met het selenium in het rantsoen. Qua grondsoort zal het in de hommerts wel goed zijn. Maar dat was hier een groot probleem en dat komt de vruchtbaarheid niet ten goede.
+2
van Ittersum
@cjw73 niet optimaal in de kuil maar ook weer niet zorgwekkend
cjw73
@van Ittersum het is bij mij verschrikkelijk laag. Laat nu een jaar of 2 altijd wat extra door de brok heen persen en dat heeft de vruchtbaarheid enorm verbeterd.
Koeien boertje
Denk niet dat het veel uitmaakt hoeveel zaad er in een rietje zit, bij een grote ki organisatie wordt 5 keer zoveel verkocht en ook wat meer verdund dan bij een kleine denk ik.
En als een koe niet wil dragen kunnen er wel 5 rietjes in, maar is niet gezegd dat ie dan wel drachtig word.
Heb zoveel van die fabels gehoord, na insemineren laten knikken, slaolie paar uurtjes voor het spuiten.
Allemaal tussen de oren, soms heb ik een periode dat ze super drachtig worden en ook wel eens minder.
Kan er geen grip op krijgen waar dat door komt.
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @Koeien boertje:
Heb zoveel van die fabels gehoord, na insemineren laten knikken, slaolie paar uurtjes voor het spuiten.Allemaal tussen de oren

als je het daar stopt lukt het nooit...
van Ittersum
@Koeien boertje als ik de opbrekers laat checken mankeert er 9,9 van de 10 keer niets aan, vanochtend (Voor 6 uur) sta-reflex is bij mij s avonds LATEN insemineren. Overdag sta reflex is de volgende ochtend laten insemineren. Volgens de ki , wel goede tijdstip. En dan kun je wel gaan spuiten en al die shit, maar de natuurlijke manier van ontvangen en dragen willen spreekt mij meer aan en moet ook zo kunnen dunkt mij. Heb best wel voldoende energie in mijn rantsoen en ook een stabiel rantsoen (sinds een jaar stalvoeren eruit). Probleem is nog niet extreem maar het valt me wel op dat het willen dragen minder wordt.
JappieJo
@van Ittersum loop maar eens een rondje mee met bv voerman, is op veel bedrijven aan de hand, weerinvloed doet veel, in april een weekje 30 graden dan weer de helft kouder en zo schommelt het extreem heen en weer.
+1
pieta
@van Ittersum Qua stiergebruik lijkt het mij dan het verstandigst om gewoon een tijdje de beste bevruchters te pakken.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @van Ittersum:
sinds een jaar stalvoeren eruit

Waarom? Ik wil er eigenlijk juist mee beginnen. Trekker en frontmaaier al gekocht, zoek nog een karretje met afvoerband voor passelijk geld.
+1
van Ittersum
@Jack Rijlaarsdam voor een stabiel rantsoen. Ik weid, dus als het regende of zeg maar zeiknat weer was haal je ook zeiknat gras op. Te veel eiwit op de verkeerde tijdstip. Natuurlijk ga je van gras meer melken dan kuil, maar vooral bij de vaarzen zag ik veel bevangenheid optreden en dat werkt zoveel na. Ik ben een beetje klaar met "staart omhoog =wegwezen". Met stalvoeren zie je een groot aantal koeien tegen de bovengrens lopen van hun kunnen. Kijk met dit weer is stalvoeren wel weer ideaal en dit weer die al weken duurt is stalvoeren in het voordeel, ook voor het land. Nu ben ik meer van maïs en kuil in die koeien krijgen. Als ik smorgens opsta, gooi ik eerst een 1000 kg maïs voor het voerhek en als ze buiten lopen gaan niet eerst weiden maar direct liggen en om een uur of 9 pas aan het weiden.

Dus puur voor de jongere garde, lebmaag verdraaiingen of andere ongemakken zijn nu ook uit den boze. De opraapwagen heeft veel te lijden van stalvoeren , altijd wat nattig dus zoek een wagen die geen houten bodem heeft en niet met een rotor tenzij je spinazie wil maken.

Nu een stukje sarcasme: nu ik niet stalvoer heb ik veel meer tijd over, je kunt smiddags langer bij je schoonmoeder op de thee of vaker op de prikbord🤣. Onderschat de meerkosten van brandstof niet en je moet altijd in de drukste moment van kuilen of andere werkzaamheden wel even gras halen terwijl je anders dat smorgens direct na het melken al klaar kunt zetten. Maar dat is voor een ieder weer anders en ook hoe ligt je hele infrastructuur met land, gebouwen en personeel erbij.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @van Ittersum:
een wagen die geen houten bodem heeft en niet met een rotor

Ik meende dat jij met een DF reed, die heeft toch een houten bodem? Ik begrijp dat de Schuitemakers per definitie afvallen voor groenvoeren. Er zijn er toch wel wat op de markt, zijn die gebruikers dan niet wijs?

Verbaast me dat je zoveel tijd over hebt, kuil en mais voeren kost toch ook gewoon tijd.
+1
van Ittersum
@Jack Rijlaarsdam yup, nog goed onthouden. Vorig jaar door de gebr. Klinkhamer (smederij Hoekstra)een ijzeren bodem in laten zetten. Na aanleiding van je idee om te gaan stalvoeren denk ik om volgende week de DF toch maar uit de schuur te halen indien de droogte aanblijft en de percelen schoon te maaien van de doorgeschoten raaigras. als je dat met wat dauw doet vinden ze het nog lekker ook.

gemengd voeren (TMR) kost geen tijd meer dat weten ze nu all over the world blog.hustlerequipment.com/blog-en/…
pieta
@van Ittersum Mooi man.
Vario512
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Waarom? Ik wil er eigenlijk juist mee beginnen.

Ik vind dat de koeien veel beter weiden wanneer ze 's nachts kuil krijgen. Jarenlang gras op stal gevoerd, maar dan stonden de koeien veel sneller voor de dam. Ook kun je de koeien veel beter op de mest houden.

Economisch gezien moet stalvoeren het hoogste rendement opleveren, maar gezonde koeien heeft bij mij een hogere prioriteit.
van Ittersum
@Vario512 gezien zijn verkaveling(luchtfoto) en/of ruilland(gok ik) kon het praktischer zijn voor hem
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Vario512:
Ik vind dat de koeien veel beter weiden wanneer ze 's nachts kuil krijgen.

Wij weiden nog ouderwets dag en nacht, maar voeren van oudsher wat ruwvoer (ronde balen) bij tijdens het melken. Nu het koppel is verdubbeld loopt dat toch wat in de papieren. Ik hoop in het voorjaar makkelijker groeitrappen te kunnen maken voor de beweiding, want dat is dit voorjaar helemaal mislukt. Verder nogal wat huurland waar de koeien niet kunnen komen. De kwaliteit van die grond is behoorlijk wisselend waardoor dit land over de weg bijna nooit tegelijk gemaaid kan worden, met stalvoeren maak je van dit nadeel een voordeel. Er groeit hier gewoon veel gras, maar daardoor een tekort aan eiwit. Ik hoop door stalvoeren en dus korter gras maaien meer eigen eiwit in de koe te krijgen. Melk momenteel wel 3,68% eiwit, maar met een ureum van 12. Daar moet nog winst zitten, zeker met een toekomstige norm van 65% eigen eiwit. Met een groter koppel en ruimere en koelere stal is het verleidelijk de koeien bij erg warm (of nat) weer overdag op te stallen en er toch door stalvoeren maximaal vers gras in te krijgen.

We gaan het gewoon proberen met een setje op leeftijd. Bevalt het niet, loopt er nog geen bloed uit.
Vario512
@Jack Rijlaarsdam Je hebt er in ieder geval goed over nagedacht. Het is goed om dingen te proberen. Het kan altijd weer anders, als het niet bevalt.
Wilbert
@Jack Rijlaarsdam je kan ook voor die paar weken dat het goed past, om de dag een hoekje gras maaien, harken en de loonwerker x aantal balen laten persen zonder plastic en deze direct voor het voerhek zetten. 8 a 10 balen per 1,5 - 2 dagen voer je zo op. Alleen broei is een issue, dus niet teveel in een keer voor zetten. Wat droger gras voert makkelijker. Kosten van persen zonder plastic is minimaal. Kun je geen wagen voor kopen en onderhouden.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!