Schoutens plan voor de varkenshouderij: nieuwe techniek, saneringen en mondiaal voortrekker blijven

Na jaren van praten is er eindelijk een plan voor de Nederlandse varkenshouderij. De hoofdlijnen: nog meer innovatie van stallen, geur- en andere emissieoverlast terugdringen, warme sanering (daar is €120 miljoen voor beschikbaar) en de wereldwijd leidende rol van de Nederlandse varkenshouderij vasthouden.
Opvallend in het plan: er staat geen woord in over markten waarop het Nederlandse varken zich kan onderscheiden. Het leest als een ouderwets aanbod-gedreven plan dat door 'innovaties' zijn markt moet vinden. Marktgedrevenheid werkt precies omgekeerd. Dat definieert waarden en ambities waar afnemers graag voor betalen en probeert die waar te maken.

Of het plan de juiste ingrediënten voor een goed plan bevat? Op Foodlog is het de afgelopen 10 jaar zo vaak en intensief over de varkenshouderij gegaan dat het leerzaam is om het plan samen te beoordelen op zijn realiteitszin.
 Schoutens plan voor de varkenshouderij: nieuwe techniek, saneringen en mondiaal voortrekker blijven (foodlog.nl)

Na jaren van praten is er eindelijk een plan voor de Nederlandse varkenshouderij. De hoofdlijnen: nog meer innovatie van stallen, geur- en andere emissieoverlast terugdringen, warme sanering (daar is €120 miljoen voor beschikbaar) en de wereldwijd leidende rol van de Nederlandse varkenshouderij vasthouden. Opvallend in het plan: er staat geen woord in over markten waarop het Nederlandse varken zich kan onderscheiden. Het leest als een ouderwets aanbod-gedreven plan dat door 'innovaties' zijn markt moet vinden. Marktgedrevenheid werkt precies omgekeerd. Dat definieert waarden en ambities waar afnemers graag voor betalen en probeert die waar te maken. Of het plan de juiste ingrediënten voor een goed plan bevat? Op Foodlog is het de afgelopen 10 jaar zo vaak en intensief over de varkenshouderij gegaan dat het leerzaam is om het plan samen te beoordelen op zijn realiteitszin.

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden innovatie , varken , varkenshouderij , foodlog , stallen en ouderwets geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!