Voedingscentrum liegt over waterverbruik rundvlees

Het Voedingscentrum beweert dat 1 kilo rundvlees 15000 liter water vraagt. Dat zou betekenen dat een koe dagelijks 10 maal zijn lichaamsgewicht drinkt, zo blijkt wanneer je hun getallen eens doorlicht.

Waar komen die wilde beweringen over waterzuchtige koeien vandaan? En wie profiteert van waterschaarste-marketing? Daar gaat dit verhaal vandaag over op dag 2 voor afschaffing van democratie met de Klimaatwet.

Quote:
Water in een koe ‘verdwijnt’ niet, ze plassen het ook weer uit, zweten en verdampen, het komt weer terug in de natuur


Deel dit topic Voedingscentrum liegt over waterverbruik rundvlees (interessantetijden.nl)

Water in een koe ‘verdwijnt’ niet, ze plassen het ook weer uit, zweten en verdampen, het komt weer terug in de natuur

Grasbaal

Laatste  |  

Reacties

+3
puntertje
Tja, de productie van voer kost natuurlijk ook veel water. Maar goed, we zijn hier niet in de Sahara, en anders stroomt dat kostelijke zoete water in de zee.
+2
matt
@puntertje niet in de sahara,het begint er onderhand toch veel op te lijken.
Hier in brabant..
puntertje
@matt er zijn meer overeenkomsten😁
+1
dewittemotor
Op deze wijze worden al die discussies tegen de landbouw gevoerd. Complete nonsens.
+9
zeppmann1
Als je al het regenwater ook meetelt wat op het land valt kom je op deze hoeveelheden. Er wordt wel meer onzin verteld over de schadelijke effecten van vlees. Als je onzinverhalen maar vaak genoeg vertel schijnt het waarheid te worden.
+1
j h p
@zeppmann1 Het natuurgebied hier achter gebruikt 24 miljoen m3 water op jaarbasis.
Elvis
Dat 1 kg kaas 5000l en 1kg vlees 15000 l kost vind ik opmerkelijk is dat niet heel makkelijk te weer leggen? 1kg vet is 1200 Vem 1 kg kaas is 10 liter melk is hoeveel vem?
+5
cs-agrar
@Elvis kunt lang en kort lullen over dat water, maar het antwoord hierop is gewoon een vraag: waar blijft al dat water dan? Het zit niet in die 1kg vlees, das nogal duidelijk. Grotendeels is dat water kringloop, uiteindelijk komt het gewoon weer in de natuur terecht. Zelfde verhaal eigenlijk als met over de CO2 gaat beginnen, is veehouderij eigenlijk de enige sector welke het dichtst in de buurt komt van kringloop, misschien zelfs ver over kringloop heen gaat door opname/vastlegging van CO2 in de gewassen en grond. Er wordt heel makkelijk over grote getallen gepraat maar het verhaal er achter dr bij vermelden wordt even vergeten..
+2
zeppmann
@cs-agrar Klopt, alle berekeningen komen uit de hoek van milieu - en antivleesclubs, en zijn zeer discutabel en misleidend. Door stukjes uit zogenaamde wetenschappelijke rapporten te knippen en te plakken ontstaan er onwaarschijnlijke conclusies. Ik maak me daar niet zoveel zorgen over want de waarheid komt altijd naar boven.
hans1980
@zeppmann dacht ik ook altijd maar nu media en overheid links en extreem links wordt/is worden deze harde bewijzen moedwillig achter gehouden.

Vb. WUR rapport over Ammoniak net voor dreigende rechtsgang komt rapport weer boven
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @zeppmann:
de waarheid komt altijd naar boven.
Je hebt het over Nederland he? Kan nog wel even duren.......
+1
hans1980
Heb wel eens reportage gezien waarbij ze onvruchtbare delen van Afrika weer aan de praat kregen met grazers, juist door koeien te sturen over deze gebieden houden ze grote stuiken klein en kleine vegetatie heeft weer kans ook urine en mest helpt!
+1
Elvis
@hans1980 Dat heb ik de afgelopen weken ook geprobeerd, Maar het blijft een dorre bende
grös
j h p
@grös Hier op het prikkebord heeft ook al eens een lezing gestaan van een bioloog met succesvolle projecten van deze aard, hij liet er ook foto's van zien met verbluffende resultaten.
Hij betitelde grazend vee als oplossing tegen woestijn vorming en klimaatverandering (dacht ik).
achterhoeker2
Als de LTO de slaap uit heeft, legt ze het volk uit dat die, feedlots in de woestijn waterverspillend is maar dat in nederland water geen issue is.
grös
"Melk (1 liter water) is vergelijkbaar met appel- en sinaasappelsap, maar hoger dan sojadrink. "
Haha, is wel weer duidelijk hoe ver de tentakels van de grote industrie (Unilever) rijkt, niks geen regenwoud beschermen.
j h p
Ik gebruik alleen leidingwater en leg burgers wel eens uit dat ik nog geen 600 liter water per kilo geslacht gewicht gebruik en zeg dan ook nog even dat ik per kilo geslacht gewicht ook nog +/- 110 liter melk aflever. Dan worden ze toch wel erg stil en vragen waar die 15000 liter vandaan komt, het over over overgrote gedeelte uit de lucht.
Ik vertel ze vaak ook nog even dat vollegrondsgroente al snel +/- 1 miljoen liter extra uit grondwater krijgt per ha.
George
Quote Reactie van @j h p:
Ik vertel ze vaak ook nog even dat vollegrondsgroente al snel +/- 1 miljoen liter extra uit grondwater krijgt per ha.

Voegt dat iets toe? En gaat dat allemaal wel verloren. Waarom direct wel een andere sector aan schandpaal nagelen?
+1
j h p
@George Bewustwording/vergelijk, er wordt vaak gedaan alsof groenteteelt niets verbruikt/uitstoot.
In de groente wordt vaak snel beregend, niets mis mee maar mag toch wel gezegd worden, dus geen schandpaal maar werkelijkheid, is er tegenwoordig steeds minder van lijkt het wel.
diezel
Quote Reactie van @j h p:
dus geen schandpaal maar werkelijkheid, is er tegenwoordig steeds minder van lijkt het wel.

Moest toch even denken aan de tweet van Hoogleraar Roos Vonk..... 😞

(klik om te vergroten)

« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden water , koeien , rundvlees en weer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!