Ingewijde Biolectric: monovergisting doodlopende weg

FrieslandCampina heeft het Jumpstartproject in Nederland verkeerd aangepakt. Niet op grote bedrijven inzetten, maar juist kleinere hoeveelheden mest vergisten, is het advies. In België draait het daarom technisch wel goed.

Een ingewijde vertelt dat hij eerst enthousiast was over monovergisting, maar langzaam tot de ontdekking kwam dat het een doodlopende weg is. „Het vergisten van mest op boerderijschaal gaat ten koste van de voedingswaarde van mest en de vruchtbaarheid van de bodem. Dat ervaren Belgische veehouders die al vijf jaar bezig zijn met monovergisting. Zij moeten steeds meer kunstmest gebruiken om genoeg ruwvoer te oogsten. Je komt in een negatieve spiraal.”

Naast de teruglopende bodemvruchtbaarheid ziet de betrokken persoon sowieso geen brood in monovergisting in Nederland. „De energieprijzen zijn hier, in tegenstelling tot wat ze in België krijgen, veel te laag. Zelfs met subsidie is het lastig. Wageningen wil het graag in de markt zetten vanwege het methaanverhaal, maar het is nog nooit rond te rekenen geweest.”
 Ingewijde Biolectric: monovergisting doodlopende weg (melkvee.nl)

FrieslandCampina heeft het Jumpstartproject in Nederland verkeerd aangepakt. Niet op grote bedrijven inzetten, maar juist kleinere hoeveelheden mest vergisten, is het advies. In België draait het daarom technisch wel goed.

Nieuwsgrazer

Vochtmeters voor brandhout

Hou die grappen maar voor je, deze vochtmeters zijn echt alleen voor brandhout.

Advertentie
Bezoek website

Reacties

puntertje
Er gaat nu eenmaal wel eens een paard dood, maar onze sector heeft een stal vol dode paarden. En omdat die niet willen trekken worden we steeds aangemoedigd om dan maar aan die dode paarden te gaan trekken. En net als bij bijvoorbeeld de Kringloopwijzer wordt vervolgens gezegd; als je maar heel hard trekt dan beweegt het paard, misschien leeft hij toch nog.
Persoonlijk heb ik niet zoveel met 'uit de dood opstaan', maar als je het overtuigend brengt schijnen grote bevolkingsgroepen er in te gaan geloven.
hans1980
De Belgen zijn slimmer dan Nederlanders, ook te zien in voetbal😅
Maar artikel klopt terug lopend bodemvruchtbaarheid is erg !
Al schrijft proefboerderij de marke geen verslechtering van bodemvruchtbaarheid mee te maken??
+4
puntertje
@hans1980 de Marke heeft conclusies al klaar voordat ze onderzoek hebben gedaan
Leo,s vriend
Quote Reactie van @puntertje:
de Marke heeft conclusies al klaar voordat ze onderzoek hebben gedaan

Op de Marke draait al 15 jaar een biogas inst.
Dus ik denk dat hun conclusies betrouwbaarder zijn dan die van jou.
+1
IJsseldelta
@puntertje Op de Marke is de grond al dood.
Twentsch Land
@puntertje

Tja die hebben de koeien ook al gemolken voor melktijd 🐄
jan w
Quote Reactie van @hans1980:
Al schrijft proefboerderij de marke geen verslechtering van bodemvruchtbaarheid mee te maken?

De Marke zit op de slechtste grond van de achterhoek.
niks - niks = niks
puddingbroodje
@jan w idd op de marke wil je niet boeren en al helemaal niet dit jaar!
JohnDeere6serie
Wie is die zogenaamde ingewijde dan Roelof Joosten? 😬
PIONIER
@JohnDeere6serie Vee en Gewas vorige week misschien????
Pluto
Alles moet bio van links naar rechts . Biologische middelen tegen rupsen en bij zaad behandeling is de hemel op aarde . Totdat er een land is wat biologische wapens inzet en de hele zooi slaat op tilt. Of hoort dit ook bij het kringloop dan wel circulaire voedsel systeem .
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden mest , goed , frieslandcampina , melkvee , nederland en belgie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!