Column: Eén van de grote missers uit de agrarische geschiedenis

Deze kans krijg je geen tweede keer! Zijn complete netwerk was het er over eens. Ze hadden vast gelijk, hij was 54 en had geen opvolger, zijn bedrijf was gedateerd en 60 koeien was toch geen toekomstwaardig aantal. Hij zou wel gek zijn, als hij niet intekende voor de stoppersregeling.

Twee weken had hij de tijd om zich in te schrijven, maar de animo was groot en het beschikbare bedrag beperkt, dus hoe sneller hoe beter. Zijn accountant hielp hem om de formulieren correct in te vullen en zijn aanvraag werd geaccepteerd.
Samen met 500 andere boeren die mee deden, kreeg ook hij 6 weken de tijd om al zijn vee te verkopen, óf aan de slager, óf op export. Niet aan een andere boer, want dan kwam er natuurlijk geen koe minder in Nederland.

Lees hier de complete column: facebook.com/notes/hogenkamp-agrarische-coaching/…

Deel dit topic

Reacties

+1
Weidezicht
Dit is het grote dilemma tussen het hoofd en het hart. Kan me het goed voorstellen. Dat verplicht slachten geeft misschien nog wel het grootste k... gevoel.
m uut m
@Weidezicht
Je kon ze ook omruilen met slachtvee van een andere veehouder
Erco
@m uut m of export
+7
pieter p
Ik denk als je zoiets meemaakt het je nooit meer verlaat, heb zelf in het veetransport gezeten en heb een keer de laatste zeugen en 1 beer moeten ophalen bij een boer die moest stoppen voor lichamelijke problemen. dat beeld vergeet ik nooit weer, heb nog nooit zolang bezig geweest een zeugen laden, deze man stond er echt bij te huilen
+4
Flinstone
Als de man niet om financiële redenen heeft moeten stoppen had hij ook door kunnen gaan!
Als men rond 50 is kun je beter doorgaan want je hele sociale netwerk gaat eraan en in als werknemer begin je onder aan de ladder en met niemand kun je over je ouwe vak praten!
Je eigen vermogen gaat op aan belasting en foetsie is je pensioen!
Blijven wonen? Dan word je langer geconfronteerd met die ellende!
weurding
@Flinstone niet alleen financiële ellende kan je over de streep trekken
kanniewaarzijn
En het ergste van alles is nog wel dat alles is gebaseerd op leugens, een gecreëerd probleem dat koste wat kost in stand moet blijven.
de Tank
Of kun je stellen dat deze man zichzelf slecht kent..
Coen
@de Tank , was er dan werkelijk niet een wandelend maatpak van Big Agri die hem een spiegel heeft voorgehouden?
+1
andre01
Is het niet dat waar iemand met pensioen gaat van zijn werk wat zijn of haar hart was, en zich hier niet op voorbereid, dan in het zelfde bewuste zwarte gat valt?
pieter p
@andre01 Er is wel een heel groot verschil wat er met je vee gebeurt als je stopt
andre01
@pieter p die keus maak te je als stopper, bij ons in het dorp, had zich een collega aangemeld voor de regeling, maar bewust niet meegedaan omdat hij zelf wou bepalen van het hoe en wat.
+10
vaak
@pieter p Wat wordt er toch dramatisch gedaan over dat stoppen. Ik ben met hart en ziel veehouder geweest en zal dat altijd blijven. Mijn veestapel staat bij een collega en ik ben ze wezen opzoeken. Ze staan er toppie bij.
Nu ik gestopt ben weet ik waar ik over praat.
Heb geen minuut spijt. Het scheelt een hoop stress.
Ik ga akkerbouwmatig verder en heb alle gebouwen toekomstbestendig gemaakt en verhuurd voor opslag. Dus financieel komt het ook nog goed.
Alles was snel verhuurd en de vergunningen bij de gemeente ook.
Ik besef nu pas dat er ook een heel mooi leven is na de koeien.
Nu ik dit schrijf lig ik bij Maastricht in bed op een BB bij een boer. Het kriebelt wel.
Ik ben geboren zonder overall, deze heb ik vrijwillig aangetrokken en ik heb deze ook weer vrijwillig uit gedaan.
Ik heb er vrede mee en de rust in mijn lijf is terug.
Ik vind dat er toch wel wat minder negatief gedaan mag worden.
Stoppen is ook een ondernemingsvorm.
Ben je gezond dan lacht de toekomst je tegemoet en alles krijgt een plekje.
Ps. ik hoef niet naar het baasje maar hobby links en rechts wat bij.
gezienus
@vaak slachtkoeien heb je altijd jongvee van ons loopt nu ergens in friesland melkoeien zijn voor 80 Prozent geplaatst .en van die overal heb je gelijk er is meer als zelf veehouder wezen
Erco
@vaak als je de leeftijd hebt, geen opvolgers en jij had blijkbaar enorm veel stress als boer zijnde... dan snap ik dat. Maar het lijkt me logisch dat je ook ernaar toewerken om te stoppen, te.beginnen met ik heb geen opvolger....
pieta
@Erco Je hoeft er niet perse veel stress voor te hebben om na het stoppen de rust te vinden omdat je niet meer 7 dagen in week moet. Wat dat is kom je pas achter als je stopt. Ik heb er ook geen ervaring mee. Dus ik wil er niet over oordelen. Ik ken er wel een paar die gestopt zijn (met stoppersregeling) en die bevalt het bijzonder goed.
Twentsch Land
Geen enkele situatie is idem.

Ken zelf een veehouder die jaren geleden is gestopt door geen opvolging, hij was ergens begin 70 ..... maar een half jaar later werd hij wel opgenomen op een psychiaterse afdeling......niet iedereen kan er goed mee om gaan.....

Het is te hopen dat de beste man nog wat fosfaatrechten heeft en wat jongvee kan opfokken naast zijn huidige baan...dit kan het leed misschien nog wat verzachten.
gezienus
@Twentsch Land met 70 jaar ?? Dan stel ik mijn leven toch anders voor
Twentsch Land
@gezienus

Hij dus niet....had gehoopt dat een van de kinderen het als nog ging overnemen en ging daarom lang door .... Zoals ik al zei. Overal is het anders en wat voor de een een blije uitkomst is is voor een ander een genadeklap.
+1
gezienus
@Twentsch Land die jongen van ons had ik graag gehad dat die het verder maakte maar geen Interesse de jeugd denkt volgens mij ook anders waarom 7 dagen in de week 24 uur paraat staan terweil je het ook in 5 dagen kunt verdienen....
+1
gezienus
Heb anders groot respect voor de junge Landwirten die dat avontuur aan gaan met alle onzekerheden en regels

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0