Zwaluw versus boeren en insecten

Gister hot news in de krant, de zwaluw heeft het moeilijk doordat er tekort aan insecten zijn en dat is natuurlijk de schuld van de boer:
dvhn.nl/groningen/…

Vandaag in dezelfde krant, zwermen insecten verpesten de zomer voor veel mensen, en wie zijn schuld is dat??, natuurlijk weer de boeren: dvhn.nl/extra/…

Deel dit topic

Reacties

+2
labella
Die linkse media lult maar wat.
Jannus
@labella Inderdaad brult zomaar iets zonder het te onderbouwen,hier vorige week an het harken geweest en ik schat dat er wel een 20 tot 30 tal zwaluwen om de trekker zwermden om de insecten te vangen,dacht gelijk dat er nog een leuk stel zijn maar dat zien de mensen in de kantoren en zandkuilen op het strand niet,die geloven alleen de krant
+1
puntertje
Hier stikt het van de zwaluwen, ben benieuwd wat ik straks weer verkeerd heb gedaan.
van Ittersum
35 nesten in mijn stal, 6 aan mijn woning een stabiele hoeveelheid die al jaren aanwezig zijn ondanks ik in het voorjaar het hele dak onder handen heb genomen met de hd spuit.

De Leeuwarder Courant (ook NDC groep met dezelfde gekleurde redacteuren) moest vorige week al flink bakzeil halen door de vele opzeggingen en reacties Vergeet niet dat onderzoekers bijna allemaal op zzp basis werken, net als de meeste redacteuren. Dus 1 + 1 = 2 om je eigen brood veilig te stellen.
+1
j h p
En iedere keer dat aan alle kanten rammelende Duitse onderzoek erbij halen.
+2
j h p
Best wel vol 😁

(klik om te vergroten)

van Ittersum
@j h p u heeft te maken met een overbezetting
Jannus
@j h p Als deze jongen uitvliegen dan kan er zelfs een 2de leg zijn waarbij deze jongen hun ouders helpen de nieuwe lichting groot te brengen,

maar dat wisten jullie al 👴
+1
van Ittersum
@Jannus "wij weten alles al alleen we lopen er niet te koop mee" #tegelwijsheid 😉
+1
Elvis
@Jannus zijn hier al met de 2e bezig.
+6
ted9
Je kunt beter zeggen de enige plek waar zwaluwen nog zitten is bij de boer.
dwers
Hier bij mijn mesthoop ook altijd veel zwaluwen.
Als ik hier een stuk land met ruige stalmest bemest is het s avonds een pracht hoeveel zwaluwen er over heen scheren ( zeker honderd.
MARTIJN G
@dwers Ook worden veel boerderijen te netjes. Geen moddergaten meer van de rijsporen van de giertank. Een varken in een poel is ook niet meer hip.
George
Hier zitten er ook op de jongveestal
+12
Elvis
0655825190 jan doevendans ecoloog dit geschreven heeft. allemaal bellen en vertellen hoeveel nesten je hebt
+4
Vario512
Het stikt bij mij in de stal van de boerenzwaluwen met uitpuilende nesten met jongen, en buiten de stal hangen de nesten van de huiszwaluwen onder het dak. Ik dacht vanochtend nog, ze kunnen de boeren van veel dingen de schuld geven, maar met de zwaluwen gaat het super.
+1
van Ittersum
@Vario512 idd, maar wat men niet zien wil...een tip, bel Sovon, en geef dat door. Ik zit ook in die bestand van de statistieken . Zo geef je wel een tegen geluid sovon.nl/nl/
dwers
Mischien is het natuurgebied lauwersmeer wel niét zo geschikt meer voor insecten en dus zwaluwen , en het boerenerf wel.
EDOO
Hier stikt het ook van de zwaluwen. Zelfs in de melkstal. Qlip controle deed er eerst wel moeilijk over.Uiteindelijk hebben zij het oogluikend toegestaan.
+4
-NEW-HOLLAND-
Het Lauwersmeer is een ingepolderde en schrale zandbak met zout water. Nog geen 1800 meter naast het gebied staat ons melkveehouderijbedrijf, het barst er van de zwaluwen, er zijn meer dan 50 bezette nesten, het is drukker dan vorig jaar.
van Ittersum
@-NEW-HOLLAND- ingezonden brief sturen, tegengeluid en die ecoloog (terecht) werkeloos maken
fries8
Hier ook allemaal zwaluwen
nitevd
Hier in Limburg dit jaar ook meer zwaluwnestjes (50%) dan de afgelopen jaren. Dit is typisch een geval van erg slechte journalistiek. Iets opschrijven wat zomaar iemand vertelt zonder enige verificatie bij een betrouwbare bron of instituut wat in bezit is van de juiste data. Zwaluwnesten worden jaarlijks geteld/bijgehouden via sovon.nl/. Als er werkelijk terugval zou zijn dan was dat al lang eerder gemeldt. Zwaluwen ondernemen jaarlijks in groepen 2x een hachelijke tocht over de middelandse zee en de sahara. Bij slechte (weers) omstandigheden kan een lokale groep/familie gedecimeerd terugkomen in de lente. .
+2
Wilbert
nieuweoogst.nu/nieuws/2018/…

Quote:
Doevendans bestrijdt dat hij tegenover het Dagblad van het Noorden heeft gezegd dat de de landbouw met zijn bestrijdingsmiddelen veroorzaker is van de insectensterfte. 'Daarover heb ik de krant gebeld. Dat heeft de redactie er zelf van gemaakt.'

Journalisten maken hun reparatie weer helemaal waar....
+2
jack-konijn
Ze bouwen hier hele mega nesten. Mogen wel fosfaat heffing voor ze gaan invoeren. En die CO2 die ze weg fladderen. Het is toch een schande. Gelukkig producen ze ook lachgas😀

(klik om te vergroten)

Ze bouwen hier hele mega nesten. Mogen wel fosfaat heffing voor ze gaan invoeren. En die CO2 die ze weg fladderen. Het is toch een schande. Gelukkig producen ze ook lachgas😀
Jansky
Vliegen de zwaluwen hoog dan is het weer schoon en droog, vliegen ze laag, regen voor vandaag.

Onderzoekers kijk eens omhoog, het is al een tijdje droog........
+1
diezel
Met deze publicatie kwamen de broedvogeltellers (SOVON) vandaag en die hebben het over raadselachtige groei van de nachtzwaluw?
sovon.nl/nl/actueel/…
Wilbert
@diezel zelfs in de zwaar vervuilde peel neemt het aantal toe 😉 Er is nog hoop
Kschouten1
De zwaluw was wel iets later als vorig jaar maar nu zijn bij ons ook alle oude nesten weer vol met kuikens.Niet minder als vorig jaar.
Pluto
Van alles wat de media en natuur organisaties rond bleren over achteruitgang en verdwijning , als je ze kwijt bent ze zitten hier !!.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's zwaluw geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
30
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN