Illustratie van: bart-bijvoet

Eerste Jumpstartboer wil stoppen met monovergister

Wat een aanfluiting, wie durft de stekker uit dit tegenstrijdige project te trekken??:

Melkveehouder Pieter Heeg uit Hinnaard (FR) wil de proef met een monovergister (Biolectric) zo snel mogelijk stoppen. Het gaat om de eerste proefinstallatie van het project Jumpstart. In oktober 2016 werd die met veel feestelijk vertoon geopend. Volgens Heeg is de installatie absoluut niet rendabel te krijgen door onder meer technische problemen. „De vergister moet minimaal 92 procent van de tijd draaien, maar het werd nooit hoger dan 75 procent. Elke keer weer technische problemen.”

De in België gemaakte Biolectric, kosten tussen de 1,5 en 2,5 ton, zou rendabel zijn voor duizenden grote veebedrijven vanaf 120 koeien. Een bedrijf met 150 koeien zou er volgens de berekeningen 5.000 euro per jaar netto aan overhouden. Grotere veebedrijven zouden met de duurdere BiogasPlus (3,5 tot 6 ton met behalve stroom ook biogasproductie) van het Nederlands bedrijf Host zelfs tot 70.000 euro netto mee kunnen verdienen. Dat alles op basis van twaalfjarige leasecontracten en gegarandeerde afname van stroom en gas.

‘Gewoon niet rendabel te krijgen’
Heeg kijkt daar nu heel anders tegen aan. „Ik heb een heel goede boekhouder bij Alfa, die heeft me al 18.000 euro voor alleen Jumpstart gekost. Hoe die ook rekende, het is gewoon niet rendabel te krijgen.”

Meer: melkvee.nl/artikel/…

Deel dit topic

Reacties

+17
George
Quote:
Gewoon niet rendabel te krijgen’
Heeg kijkt daar nu heel anders tegen aan. „Ik heb een heel goede boekhouder bij Alfa, die heeft me al 18.000 euro voor alleen Jumpstart gekost. Hoe die ook rekende, het is gewoon niet rendabel te krijgen.”

Gewoon een heel eerlijke man! Pieter ik ken je niet maar super dat je mensen voor zulke ongein waarschuwt! Gewoon een waanzinnig mislukt project waaraan zoals zo vaak iedereen verdiend behalve de boer zelf! Zelfs de boekhouders zijn er goed mee. Waanzin van dat RFC om zo de zaak op te naaien met die troep. Investeringen van anderhalf tot tweeëneenhalve ton en dan misschien €5000 overhouden , wat een gekkenwerk.
+19
hans1980
@George helemaal mee eens doorgedrukt geauwehoer van RFC kliek, die bobo's lullen teveel met groene clubs ..
Tip voor RFC ga gewoon je melk goed verwaarden !
+4
George
Quote Reactie van @hans1980:
Tip voor RFC ga gewoon je melk goed verwaarden !

Ja je begint je toch wel af te vragen of ze daar wél verstand van hebben.
+3
dewittemotor
@George Ik ben bij hem geweest. Hij was er toen ook al eerlijk over. En dan nu de ballen hebben om eerlijk in de publiciteit te brengen hoe het precies zit. Topgozer is het.
Dart RFC moet zich diep schamen dat ze dat aan hem overlaten en dat ze er zelf de stekker niet uit durven te trekken. Nee, er moeten nog meer leden bewust in de problemen gebracht worden.

Hieraan zie je ook precies hoe ver onze coöperatie gezakt is. En dit speelt ook bij al die andere onzin die ze verspreiden, maar wat uiteindelijk allemaal maar sigaren uit eigen doos zijn, want uit de markt halen ze de toeslagen niet

RFC is totaal onbetrouwbaar en ongeloofwaardig geworden.
+3
KOC1981
@dewittemotor dat zie ik toch echt anders, volgens mij had deze boer een plan en is nadien RFC bij op de kar gesprongen en het groots gemaakt. omdat hun een markt zien in CO2 neurtrale melkproducten.

misschien moeten we ook RFC even de schuld geven van het droge weer?
+10
KuikenenKoe
Quote Reactie van @KOC1981:
moeten we ook RFC even de schuld geven van het droge weer?

Het zou mij niet verbazen als ze daar daadwerkelijk wel achter zitten, ben er eigenlijk wel van overtuigd . Ze gaan immers in alle bochten om de melkaanvoer te temperen
dewittemotor
@KOC1981 Droom jij maar lekker verder
+1
de jonge
@KOC1981 je gelooft toch zelf niet dat deze boer een idee had,en rfc de kop heeft gek gemaakt en daardoor rfc dit idee er bij veel meer ondernemers door wilde drukken.....ik heb toch zelf berichten van rfc gezien waar ze deze onzin aan het ophemelen waren met prachtige berekeningen waarbij het bij zoveel koeien uit kon en bij nog meer je er zelf geld aan overhield, allemaal weer op papier en zo nu blijkt weer eens,, de praktijk is een heel ander verhaal,zal het daarom de laatste tijd met dit project zo angstvallig stil zijn bij rfc
robbies
Dat zag ik niet aankomen. Ik meende dat het hele jumpstartverhaal een groot succes was. Althans, dat is ons verteld bij de ledenbijeenkomsten in de afgelopen jaren.
+1
George
Quote Reactie van @robbies:
Dat zag ik niet aankomen

Ik eerlijk gezegd wel , dit is net zoiets als mestverwerking. Wordt ook nooit rendabel zolang kunstmest veel goedkoper is.
+1
robbies
pietjepuk
Quote Reactie van @robbies:
verteld bij de ledenbijeenkomsten in de afgelopen jaren

ze kunnen zoveel berichtjes op mijn telefoon sturen als ze willen maar mijn niet gezien bij de ledenbijeenkomst. Je wordt gewoon voor het lapje gehouden.
+1
de jonge
@robbies het verhaal waarschijnlijk wel een goot succes maar de praktijk een flop,verhalen houden kunnen ze immers goed bij rfc
hans1980
200.000 euro investeren voor 5000 euro rendement???
Wat ook nog eens-/- 18.000euro is ???

Ga aandelen RFC kopen als je geld over hebt dan wel 3% rendement = 6000,- !
+6
George
Quote Reactie van @hans1980:
Ga aandelen RFC kopen als je geld over hebt dan wel 3% rendement

Die tip vind ik ook iets minder
paulus2
@George fosfaatrechten dan maar?😉
demelkboer
@hans1980 ongeveer gelijk aan het rendement van een gemiddeld melkveebedrijf dus.....
@hans1980 alle rente die je ontvangt betaal je zelf uit de cooperatie,dus sigaar uit eigen doos,dus reken je eigen niet rijk!!
Wilbert
Er is 150 miljoen subsidie en deze boer moet er nog 18.000€ bijleggen?? Ergens heeft hij dan niet goed opgelet bij het verdelen van de jackpot.
Daarnaast waren de eerste melkstellen of melkrobots ook niet perfect, alle begin is moeilijk.
+5
robbies
@Wilbert die 150 miljoen is SDE subsidie, dus een subsidie over het opgewekt volume energie. Aanloopkosten en exploitaatiekosten vallen daar niet onder.

verder gaat monovergisting nooit werken. In de varkenshouderij is de energiebehoefte hoger en het aandeel organische stof in mest (bij vleesvarkens) vergelijkbaar. Op VIC Sterksel hebben twee installaties gestaan en geen van deze installaties zijn nog operationeel. reden? Niet rendabel te krijgen. Gaat in de melkveehouderij never nooit niet lukken. Was een paradepaardje van Joosten. Joosten is weg, de boeren kunnen het uitzoeken met hun rommel. Die Jan Willem Straatsma lult natuurlijk nog door. Die huppelt zijn hele leven al van het ene duurzaamheidsinitiatief naar het andere. Nu ''tie bij RFC op de loonlijst staat, zal hij zijn plekje niet gauw op willen geven.
hans1980
@robbies denk dat het bestuur wel zo'n jumpstart vergister wil overkopen, het geloof komt vanuit het bestuur zou raar zijn dat deze melkveebedrijven niet zouden meeliften in het jumpstart succes
robbies
Quote Reactie van @hans1980:
denk dat het bestuur wel zo'n jumpstart vergister wil overkopen

Als ik me niet vergis staat RFC garant voor de investering. Ze zullen Heeg netjes moeten vergoeden voor de gemaakte kosten anders duwt hij het hele gedoetje in een aparte BV en laat hij die klappen. Die dure Alfa specialist zal er vast wel een constructie voor hebben om de rekening niet bij de boer te laten
Wilbert
@robbies
drijfmesttechniek.nl/heeg/
De beste man heeft er zelf vanalles aan geplakt om te besparen op mestafzet. Voor mij onduidelijk welk deel hij zelf heeft gekocht en welk deel monovergisting is (op lease / leen basis). Dat verteld het verhaal niet.

Wat betreft het rendement, als de trend rondom aardgas en klimaat doorzet, gaan ze getallen en de uitkomst veranderen. Wanneer een eventuele co2 korting in de veehouderij kan worden vervangen door technisch succesvolle monovergisting, is de business case een heel andere.
+1
George
@Wilbert

Je gelooft in sprookjes.
+1
robbies
Quote Reactie van @Wilbert:
Wat betreft het rendement, als de trend rondom aardgas en klimaat doorzet, gaan ze getallen en de uitkomst veranderen

Dat geldt alleen als of de stroomprijs omhoog gaat (gebeurt niet) of het rendement van vergisting (lukt niet). Tenzij ze er weer bakken met kapitaalsubsidies tegenaan gooien, maar ook daar geloof ik niet in.
+2
dewittemotor
@Wilbert Die beste man is heel eerlijk. Daar zouden veel boeren eens een voorbeeld aan kunnen nemen. Dat er aan geknoopte is ook door RFC betaald en is ook rommel.
+1
Wilbert
@dewittemotor
Als alles door RFC in betaald, hoe kan hij er dan zelf financieel bij in schieten?
Of vallen de kosten van de afzet zijn mineralen concentraten tegen, die hij zelf op 0 euro had gezet? Ik snap het iig niet. Dit verhaal heeft meerdere kanten en wij horen maar 1 gekleurde kant.
+1
robbies
Quote Reactie van @Wilbert:
Dit verhaal heeft meerdere kanten en wij horen maar 1 gekleurde kant.

Dat hoorden we voorheen ook, namelijk het succesverhaal van RFC. Nú horen we pas een andere kant
puntertje
@Wilbert ik heb begrepen dat RFC vooral garant zou staan. Dan kost het het geheel niets, tot het niet werkt.
George
Quote Reactie van @Wilbert:
rgens heeft hij dan niet goed opgelet bij het verdelen van de jackpot.

Die was er niet , en wat er is krijgt natuurlijk niet die boer die dat ding plaatst en bekostigd maar iedereen er omheen verdeeld die zogenaamde jackpot. En de boer die zit ermee zoals zo vaak.
KOC1981
@George binnen Jumpstart is het niet de boer die de vergister plaatst, is op basis van leasing dacht ik. en verhaal zou zich rond moeten rekenen op basis van de subsidie.

Heeg kijkt daar nu heel anders tegen aan. „Ik heb een heel goede boekhouder bij Alfa, die heeft me al 18.000 euro voor alleen Jumpstart gekost. dat hij een hele goede boekhouder heeft dat zal wel, in ieder geval een hele dure dat die er binnen een jaar als 18.000 euro aan heeft verdient.

Volgens mij heeft Heeg er ook nog een mineralenscheider bij geplaatst en is deze ook al een keer eruit gegaan en weer een nieuw concept er in. Hier zag hij de grootste winst in werd toen geschreven.

Weet niet of dit dan ook de prullemand in gaat, en vermoed dat dit wel voor eigen rekening was.
dewittemotor
@KOC1981 mineralenenprullen ook door RFC betaald. Dit was voor de warmtebenutting uit de SDE te kunnen benuttenm, anders was het al helemaal niet rendabel
+1
puddingbroodje
Nou is deze belgische leverrancier nou niet bepaalt duitse degelijkheid een paar belrondjes naar verschillende experts op gebied van vergissing had daar snel duidelijkheid over kunnen verschaffen! maar dat was waarschijnlijk voor jumpstart mensen en de mensen van rfc die het aan de gang moeten krijgen te veel werk!! maar goed VERGISSEN is menselijk maar niet wenselijk! het project zou hoe dan ook van de grond komen haha!

een investering bij RFC in 1 van de fabrieken van een 200000 die minder als 10000 rendement oplevert wordt waarschijnlijk niet eens overwogen! maar de leden kunnen dat mooi wel doen!
+1
George
Quote Reactie van @puddingbroodje:
experts op gebied van vergissing

😂 😂 😂 Vergissingsexperts
+1
Elvis
@puddingbroodje ze knijpen hem voor de co2 reductie die er aan zit te komen. Joosten heeft de melk aanvoer veilig willen stellen voor de onderneming
+2
Milkman4
Ik heb toen de beelden op omrop Fryslân bekeken. Heeg had toen de koeien in het land. Ik dacht gelijk, waar wil die beste man de mest dan weg halen.....
hans1980
@Milkman4 vraag me ook af wanneer je de koolstof verbrand de energie in de mest voor bodemleven niet minder wordt?
Milkman4
@hans1980 helemaal gelijk.
+1
van Ittersum
@hookwood hoe kijkt u nu tegen dit aan,? U zat toch in dat project?
Jan-T
De RFC specialisten in melk verwaarding zullen nu wel concluderen.

1. Dit is geen juiste boer om te laten zien wat succes is, en hoe het nu wel moet.
2. Hij van intensief naar extensief gegaan, en dat was nou net niet de bedoeling.
3. Het rendement kunnen wij ook niets aan doen, dat is maar net hoe intensief je er mee omgaat.
4. De Proces Technoloog die dit project begeleid werd niet naar geluisterd want dit kost te veel €.
5. De Techniek en de Mest met de Bijproducten waren niet zoals verwacht.
6. ect. ect, ect, ect,
+1
puntertje
Piet Boer is toch een nieuwe stal aan het bouwen? Dan moet daar zo'n ding bij anders wordt hij nog ongeloofwaardiger dan hij al was.
Noordoost
Fransie zal wel weer zeggen : Het gaat fantastisch
dewittemotor
Wat zou dit allemaal wel weer niet gekost hebben? in ieder geval tientallen miljoenen
+2
huske
Aparte prikkers hier zo. Als een boer in het verleden een super de luxe te groot gebouwde stal neer zetten dan is het ondernemersrisico en hijzelf was erbij toen hij de handtekening zette. Nu is hier ééntje die graag wil ophouden met jumpstart omdat het niet recht te rekenen is en is het de schuld van FC.
Beetje sneu praat zo van die prikkers
+1
robbies
Quote Reactie van @huske:
Nu is hier ééntje die graag wil ophouden met jumpstart omdat het niet recht te rekenen is en is het de schuld van FC

Ik zie vergelijking niet zo eigenlijk. Er is door een hele massa mensen hier verteld dat monovergisting kansloos is, maar Joosten's bewijzingsdrang was dusdanig groot dat hij niet eens luisterde naar de achterban. Wie de rekening betaalt zal me eerlijk gezegd worst wezen. RFC heeft een bepaalde garantie afgegeven, dus we zullen wel weer mogen betalen als RFC-leden. Die boer is ook wel ettelijke tienduizenden euro kwijt. Conclusie; enkel verliezers
+6
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Conclusie; enkel verliezers

Nee nee. De boekhouders etc hebben weer wat verdiend, de juristen gaan er nog aan verdienen en uiteraard heeft de leverancier en installateur ook weer wat verdiend. 😁 Alles bij elkaar zijn er dus meer winnaars dan verliezers. 😁
+2
robbies
@pieta soms hoor je weleens van die quatsch dat er geld de sector uitvloeit met fosfaatrechten. Ik vind dat onzin, maar niet in dit geval. dit is echt geld dat uit de sector verdwijnt, maar wat niet had gehoeven.
Coen
@pieta , Big Agri is de winnaar, dat was altijd al zo en dat zal zo in de toekomst zo blijven 😞
KOC1981
Eens, staan hier vlak over de grens een heel aantal van die dingen, draaien ook allemaal voor geen meter. Maar ik blijf er bij dat het de keuze van de ondernemer was in de eerste plaats en dat dan RFC op de kar gesprongen is.

Weet iemand hoe die andere 2 merken draaien? daar staan toch ook enkele opstellingen van?
brabo
Quote Reactie van @KOC1981:
Weet iemand hoe die andere 2 merken draaien?

Er zijn al veel merken al jaren bezig met ontwikkelen. Maar als die techniek echt zo makkelijk was dan had het land er toch al lang mee vol gestaan.
Oftewel nooit aan beginnen
robbies
@brabo ook niet als Lely er eentje aanbiedt aan jou??
brabo
@robbies
Die zijn er ook jaren mee bezig geweest en uiteindelijk mee gestopt
robbies
@brabo weet ik. Het is een kansloze missie. Binnenkort starten de bijeenkomsten weer. Er zullen vast wel vragen komen hierover. Eens kijken wat ze nu zeggen
+1
van Ittersum
@brabo alles wat extra arbeid vraagt binnen je bedrijf moet je afvragen of je dat (nog)wel wil. Ga je werken voor je extra geld of laat je het geld voor je werken. Arbeid wordt of is bij velen al de beperkende factor naar de toekomst toe. Kijk maar eens om je heen, daarom is zo'n jumpstartding ook al snel iets waar je afscheid van wil nemen, tenzij het veel oplevert
Coen
@van Ittersum , technisch moet het systeem natuurlijk top draaien.

maar pas als de toekomstige 'nieuwe milieukosten' dan > 4 cent per kg melk gaan worden zou er een duurzaam verdienmodel kunnen ontstaan voor de primaire melkveehouderij.
Erik 1979
In Duitsland zijn ze alleen zover gekomen vanwege de veel te hoge subsidies. De grotere draaien nu redelijk maar als de subsidie afgelopen is dan kunnen ze hem beter uitzetten. Gaat waarschijnlijk komende jaren gebeuren. Nu bieden ze kleine vergisters veel subsidie. Probleem is dat als je èèn keer goed stukken hebt de hele winst weg is door een te kleine omzet. Ik begreep en begrijp niet waarom ze niet even in Duitsland gaan kijken hoe ze het daar doen. Dan zijn waarschijnlijk de meeste snel genezen. En kunnen zonder veel geld te verspillen weer aan het werk gaan. En dat is in deze bij campina op de toko passen. Zo goed gaat het daar niet!
dewittemotor
Daarbij deze Jumpstart boer zou even 50 ha grond erbij gekocht hebben. En in ene naar 240 koeien. Die had hij eerst ook nog niet geloof ik. Hoe krijg je zoiets in hemelsnaam gefinancierd en betaald? Is toch compleet onmogelijk.
bio boer
@dewittemotor hoe zo on mogelijk hier al 3 keer bedrijf van 50 ha er bij nou was de laaste voor de helft pacht
van Ittersum
@dewittemotor niet snappen of begrijpen is in de regel ook: niet jaloers op te hoeven zijn
de jonge
@dewittemotor misschien heeft hij de staatsloterij gewonnen,dat heeft toch helemaal niets van doen van het feit dat die vergister klauwen met geld kost en het anders voorgespiegeld werd. om mijn part is hij multimiljonair het feit blijft dat dat ding niet uit kan en hoe ouder het word hoe meer kosten er aan zitten te komen
demelkboer
Ik heb mij twee jaar geleden ook eens georiënteerd op een mono vergister via jumpstart. Heb toch een boven gemiddeld aantal koeien en dichte vloeren. Kortom dat moest wel rond te rekenen zijn. In meest positieve geval 20000 euro. Moest ik wel stoppen met weiden. Veel te verl onzejerhefen en risico s in t verhaal. Als je de warmte goed kwijt kon rond de 70.000. Ik zei "maar ik kan die warmte niet kwijt". Jumpstart" heeft u dan geen kindersdagverblijf of stal voor jonge geiten op het erf die verwarm moet worden?" Ik" euuuh nee." Jumpstart" bent u dat ook niet van plan dan"? "euuuh nee, heb met die vergister dan al werk zat geloof ik"

De business case is alleen rond te rekenen al je alle subsidies kunt pakken. De ook die van de warmte terug levering. Maar dat kan ern enkeling. Het blijft dus een susidie verhaal en bij die verhalen is het toch vaak: tis niet wat en t wordt niet wat!
demelkboer
Rfc heeft de mono vergissing overigens overgenomen van Pieter. Hij komt er met een klein scheurtje in de broek van af
George
Quote Reactie van @demelkboer:
Rfc heeft de mono vergissing overigens overgenomen van Pieter

Gaat weer ten kosten van jullie melkgeld. 😄
MTSTAMMINGA
@George
Val mee de lijn ging weer na boven lieten ze van de week zien op de vergadering in Joure
van Ittersum
@MTSTAMMINGA hoe was de stemming deze keer op jullie vergadering, praat ons even bij
MTSTAMMINGA
@van Ittersum
Nou heb het zo ervaren ;Stemming was wat beter als de vorige keer
Werd wat duidelijker en beter uit gelegt wat er aan de hand was Als de vorige keer
Er bleef weer iets geldt over of te korte werd kleiner 😀
Men weet ook niet hoe het allemaal komt en gaat komen
Maar staat een redelijkverslag van de vergadering op melkweb
+1
sjoerd de melker
@van Ittersum tamminga is nog aan het uitbuiken van de grote koeken waarschijnlijk
van Ittersum
@sjoerd de melker die 20 euro p.p die de uitbater mag declareren moet toch ergens op lijken
sorry
Quote Reactie van @van Ittersum:
praat ons even bij

veeteeltforum.nl/viewtopic.php/…
geen chocomel met slaroom van angeliek....150miljoen er door heen....gejost...
demelkboer
@George en als het nu bleef bij deze mono vergissing maar Roelof Joosten heeft multi vergissingen gemaakt.......
cornelissen
@demelkboer Op termijn ,samen met de raad van commissarissen 750 miljoen euro "verspeeld"
Ik zet verspeeld tussen aanhaaltekens, maar men heeft 1.8 miljard kg extra melk aangehaald.
Reken 300 miljoen normale groei, dus 1.5 miljard extra boven op de normale groei.
Redelijkerwijs had men deze extra groei kunnen belasten met een heffing voor de extra productiecapaciteit en om rendabele marktaandeel te kopen. Zeg 50 eurocent per kg is 750 miljoen.
Maar zoiets moet je natuurlijk wel ruimschoots van te voren communiceren en daar heeft natuurlijk ook P.Boer in gefaald
+1
Piet1960
Het trieste van dit verhaal is dat die duurzaamheidsmanager van RFC het goedpraat door mijnheer Heeg z'n veranderde bedrijfssituatie als oorzaak te zien.
KOC1981
@Piet1960 Dat vind ik dus ook. die eerste boer wilde dit gewoon ook zelf. Ben blij dat ze het verstand hadden om maar met 1/enkele te starten. Nu moeten ze evalueren en als het niks is gewoon ook zeggen en de stekker er uit. Daarom dat ik me ook afvroeg hoe die 2 andere installaties die binnen Jumpstart getest worden draaien, die ken ik zelf niet hier vanuit België en daar heb ik nog geen klachten van gehoord.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's jumpstart geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
73
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN