Waarom prijs fosfaatrechten snel stijgt

De prijs van fosfaatrechten is de afgelopen dagen hard opgelopen. Bijna niemand had deze prijsstijging zien aankomen. Het kan dan ook gezien worden als een signaal dat er veel vraag is. Ook de melkveehouders, die de rechten op zak dachten te hebben, moeten toch bijkopen. Wat speelt er?

Deel dit topic

Reacties

van Ittersum
Kan de artikel niet openen, maar met een fosfaatplanner van CRV is toch appeltje eitje om te kijken wat de stand van zaken is en de te verwachte aanwas is. Zorg dat je op 95-98% blijft van je "quota" dan is er geen stress. Slachtprijzen zijn ook top, dus daar ligt het ook niet aan.
cjw73
@van Ittersum nou dat appeltje eitje gaat zeker niet op. In jou geval wel, zonder jongvee. Maar hier klopt er geen rest van.
Heb al meerdere keren aangeklikt dat ik hooguit 18 kalveren per jaar aan hou. Maar voor dec geeft hij steeds aan dat er wel 25 zijn.
pietjepuk
Quote Reactie van @van Ittersum:
met een fosfaatplanner van CRV is toch appeltje eitje om te kijken

Vraag het is aan @de hoef. die dacht dat hij vorig jaar ook goed zat. blijt dat hij nu ineens vijf meer had.
+1
de hoef
@pietjepuk zojuist gebeld door rvo ,hadden waarschijnlijk een telfout gemaakt ,het staat nu weer goed ,dus nu 4500 boete volgende maand weer terug ,zo gaan ze mee boeren om ,mijn foutje met de aid koste 3% betalingsrechten ,stonden nog drie koeien op de stallijst die er niet waren ,waarschijnlijk als kalf dood gegaan ,je mag er twee hebben totaal maakt niet uit of je 20 koeien hebt of 1000
pietjepuk
Quote Reactie van @de hoef:
3% betalingsrechten ,stonden nog drie koeien op de stallijst

Als ze er dan 2 juli 2015 al maar op stonden. 😅 dat brengt meer op dan die 3 %
pieta
@van Ittersum Daar ben ik het niet mee eens. Zo makkelijk is die fosfaatplanner niet.
j h p
@van Ittersum Als je 1 of 2 trappen in productie stijgt kun 2 of 4 koeien per 60 mk opruimen.
Het is maar wat je gemakkelijk vindt.
van Ittersum
@j h p staat ook aangegeven, en ja daar had ik ook mee te maken . Daarom zeg ik ga je op de grens boeren of iets daaronder. Kwestie van keuzes maken of willen
weurding
Per 1 juli telt elke koe teveel dubbel begreep ik en dat drijft de prijs op
KuikenenKoe
Quote Reactie van @weurding:
Per 1 juli telt elke koe teveel dubbel begreep ik

men wil altijd graag snappen en horen wat men het beste uitkomt
maar die ene koe die er 1 juli teveel loopt is en blijft gewoon recht te breien met een keer een kilo of 44 en niet dat je er in eens 88 voor nodig bent

en als je hem 1 juli de klep op laat lopen heb je aan 22 kilo al genoeg
+1
pietjepuk
@KuikenenKoe weer van de komende weken helpt veel beter lekker warm en droog. Het mooie weide gras raakt op. En de warmte doet de koeien ook meestal geen goed. Zaken de liters wat kom je in een andere fosfaatklasse. win je op 100 koeien 70 kg fosfaat.
+3
grondlozeboer
@pietjepuk iedereen had toch voer zat. Dus zatvoeren op stal en voor de sier naar buiten
+1
van Ittersum
@pietjepuk wel grappig over dat sommige boeren zich druk maken dat de koeien door de warmte gaan zakken in de melk . Aan die heb ik maar één boodschap: zelf doe je ook minder, dus hoe logisch is het dan dat je koeien ook minder doen...

Soms, 😉
pietjepuk
Quote Reactie van @van Ittersum:
wel grappig over dat sommige boeren zich druk maken dat de koeien door de warmte gaan zakken in de melk .

nu trek je toch de verkeerde conclusie. waar schrijf ik dat ik me druk maak om.......
+1
van Ittersum
@pietjepuk zei ook niet dat jij...
weurding
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
men wil altijd graag snappen en horen wat men het beste uitkomt

ik heb daar niks meer of minder om, zo las ik het hier ergens
Frans1
Quote Reactie van @weurding:
Per 1 juli telt elke koe teveel dubbel begreep ik

Dat klopt niet,maar op 1 juli 1 koe afvoeren geeft maar voor een halve koe minder produktie,en dat is logisch,want het eerste half jaar heb je die koe wel gehad
weurding
@Frans1 weet niet meer waar die berekening stond, stond ook bij dat je in oktober dan nog meer moest aankopen, maar is goed zo, zal het wel fout gelezen hebben 😄
+3
Boertje25
Ik vraag me af in hoeverre dit prijsafspraak is tussen de handelaren die bewust het aanbod laag houden
George
@Boertje25
Die onzin lees ik al zolang het prikbord bestaat . Voorheen hielden de handelaren de prijs van quotum hoog en nu doen de handelaren het weer met fosfaatrechten. Het is toch makkelijk zat. Je doet het jezelf aan als je te duur koopt. Als je iets te duur vind moet je het niet kopen ,niemand die je verplicht! En als dat wel zo is dan ben je een tobberd die niks meer te zeggen heeft over zijn eigen spul.
+1
klant
@George gefrusteerd?
+3
George
@klant
Waarover zou ik gefrustreerd moeten zijn? Al dat gemiep over handelaren die zaak zogenaamd beinvloeden. Daar kun je toch boven staan , je moet toch niet iets te duur kopen?
+1
Teunis D
Mensen die nog rechten te koop aan willen bieden, wachten tot het najaar. Als de nood maar hoog genoeg is, wordt elke prijs betaald is het idee schijnbaar. En veel boeren komen ook net nog voor 1 of 2 koeien tekort.
ted9
@Teunis D van die boeren die denken het op het laatste te koop te moeten aanbieden krijgen er ook nog wat n deksel op de neus. Zelfde als met de vvo s. Denk dat het een soort pokeren word wie het langste durft te wachten.
weurding
@ted9 dan verhuren ze ze toch?
labella
Ik begreep van mijn bankman dat er nog verscheidene bedrijven zijn die voor meer dan 100 mk fosfaatrechten moeten kopen.
weurding
@labella die krijgen een zware tijd
grondlozeboer
@labella dan hadden ze eerder moeten kopen. Ze worden miz nog veul duurder
+1
Jaap40
@grondlozeboer veel duurder, maar nog meer bedrijven die het niet kunnen betalen
Je moet je vingers er niet aan willen branden
grondlozeboer
@Jaap40 dat is voor elk bedrijf anders denk ik. Ik koop niks. Kan niet uit met jongveeopfok
Erco
@grondlozeboer stom, ze waren t helftje
+5
verbi
@labella En als de bank dan zegt we doen het niet kun je de hele toko verkopen, en doen ze het wel dan kom je aan het infuus van de bank liggen en als ze het infuus af koppelen ga je na een lijdensweg van een paar jaar nog het loodje leggen.Mijn advies ruim nu nog eventueel een paar koeien op kost minder stress en je houdt je bedrijf over. Maar als je er nu nog 100 teveel hebt dan is het eigenlijk al een gelopen race.Maar dan heb je ook slecht opgelet.
hans1980
@verbi klopt nu de mindere koeien slachten snijd financieel aan beide zijden
jpls
@hans1980 de MINDERE koeien worden ook minder, en moet je de GOEDE aanspreken.
+1
hans1980
@jpls optie 2.0 minder krachtvoer in koeien dauwen dan zakt productie, zakt je in Fosfaat staffel >>>probleem opgelost!!
+1
jg
@hans1980 Daar zit precies een belangrijk punt. Zolang iedereen, inclusief de periferie , op de liters zit te pushen wordt het nooit wat.
+1
grondlozeboer
@hans1980 mee eens. Kort t ruwvoer ook mooi in.
+3
pietjepuk
@grondlozeboer dikker melk meer melkgeld. minder voerkosten. wat wil je nog meer
+1
grondlozeboer
@pietjepuk helemaal mee eens.
En je koeien doen t veel makkelijker
brabo
Quote Reactie van @pietjepuk:
dikker melk meer melkgeld

per liter misschien wel maar niet per afrekening 😄
+1
grondlozeboer
@brabo dat valt je mee. Je maakt ook minder kosten
pietjepuk
Quote Reactie van @brabo:
per liter misschien wel maar niet per afrekening

per kg fosfaatrecht?
ted9
@hans1980 klep v d tank los
Jaap40
@ted9 gaat in december vanzelf gebeuren
+3
Rob07
Ik denk als je nu nog bezig moet gaan met fosfaataankoop 2018 je beter de koeien kunt gaan ruimen. Van de bank krijg je waarschijnlijk pas in sept/okt te horen wat de mogelijkheden zijn. Ruim wat (oude)koeien en hou je jongvee in stand. Krijg je mogelijkheden van de bank koop dan fosfaat voor 2019. Het bedrijf blijft zich conform jouw wens ontwikkelen en je slaapt veel rustiger.
+1
Vee en Veldlust
Gewoon de fosfaat planner van agrovision gebruiken en er mee spelen en het komt goed!
Flinstone
Het lijkt wel of we niet meer rekenen kunnen! Hangt nog veel aanbod boven de markt en die kopen kunnen die hebben al gekocht!
Willens en wetens je ogen sluiten daar geloof ik niet in en een bank zeker niet!
Dikke koeien zijn duur en je hebt altijd ondereind!
Reken het aantal stoppers vorig jaar eens om naar kg fosfaat per kopend bedrijf!!
Die verhalen van bedrijven die nog voor 100 koeien moeten bijkopen die kan iedereen hier op prikkebord zetten maar hecht daar niet zoveel waarde aan!
+2
labella
@Flinstone Potverdorie flinstone nog niet gekocht, je hebt dan toch echt de boot gemist!
weurding
@Flinstone de P van het aantal stoppers van vorig jaar komt dit jaar dus niet vrij. Geloof maar wat je wil. De stijgende prijzen vertellen anders
George
@Flinstone Ik zit al zolang op het prikbord en heb al heel veel onzin voorbij zien komen , echt ongekend hoeveel slappe zever hier voorbij kwam. Maar het quotum bleef gewoon duur. Als dit de voor tekenen zijn worden fosfaatrechten ook weer gewoon duur. Want iedereen die zich druk maakt over de hoogte van de prijs hebben gewoon nog wat nodig! Simpel zat. Ik geef er niks om al gaan ze naar 500 euro per kg , da´s vet man!
Erco
@George nou je geeft er niks om? Denk dst jij wel verkoopt bij 500? Of ni dan?
George
Quote Reactie van @Erco:
Denk dst jij wel verkoopt bij 500?

Jij moet voor jezelf denken.
+1
jpls
@Flinstone je dient er ook rekening mee te houden dat er stoppers bij waren die met tranen in de ogen hun vee de brug op zagen lopen, daar zijn er vast bij die toch weer zijn begonnen omdat ze het hele najaar door een lege stal gelopen hebben, en dan hoeven ze niet eens te melken, ze kunnen ook jongvee opzetten, heb je ook minder zorgen.
Flinstone
@jpls die gestopt is begint niet weer. Gisteren ook een verhaal hiero van fosfaat 0% leverbaar verkopen en dan 100% leverbaar terugkopen? Das ende betrieb😢
jpls
@Flinstone je heb een beetje gelijk, de meesten niet, maar ik ken er hier verschillende in de omgeving die met jongvee doorgaan, maar door de nieuwe privacy-wet kan ik geen namen noemen, en al was die wet er niet zou ik het nog niet doen!!!!!
Wilbert
@Flinstone de Jersey boer zoekt vrouw boer was gestopt en weer opnieuw begonnen. Zo zijn er stiekem wel meer.
de hoef
Quote Reactie van @Flinstone:
Das ende betrieb

wat een zwats maar je had wel op moeten letten ,je hebt de 8% korting er al uit kunnen hebben .
dom werken das einde bedrijf maar wakker zijn niet ,maar als ze het hier schrijven ben je te laat
robbies
Quote Reactie van @Flinstone:
Het lijkt wel of we niet meer rekenen kunnen! Hangt nog veel aanbod boven de markt

laat die berekening maar eens zien.
grondlozeboer
@robbies ik ben ook heel benieuwd
grondlozeboer
@robbies ik ben ook heel benieuwd
arjank110
boerenbusiness.nl/video/markten/… Rabobank wordt ook zenuwachtig door de stijgende fosfaatprijs.....
+1
George
Quote Reactie van @arjank110:
Rabobank wordt ook zenuwachtig door de stijgende fosfaatprijs.....

Nou en? Dan zijn ze maar zenuwachtig. Maar ik geloof niet dat iemand daar bij Rabo zenuwachtig van wordt. De boer die ze te koopt kan er beter zenuwachtig van worden , die bank komt wel aan zijn geld.
vaak
@George Maar ik snap niet helemaal waar al die kopers moeten zitten want de meeste campina leden mogen niet groeien in leverantie.
Twentsch Land
@vaak

Er zijn er genoeg die een hogere productie hebben dan 2015 dus daar al extra rechten voor nodig zijn en dan zijn er genoeg die dit jaar 8,3 procent zijn gekort.....dus ook genoeg fc leveranciers hebben belang bij rechten.
vaak
@Twentsch Land Die 8.3 dat is logisch maar de hogere productie nu eigenlijk niet omdat campina géén grote groei wil tov 2017.
Twentsch Land
@vaak

Er zijn er genoeg die na 2015 een hogere productie hebben behaald en velen kunnen wel voor hun doen een mooie referentie uitzoeken.

2-7-15 is over enkele dagen 3 jaar geleden.
cjw73
@vaak een wat hogere productie tikt vrij snel door hoor. Hier stijgen ze ook steeds maar ben inmiddels van 42.7 per koe naar 44.2 gegaan en zit in die klasse ook al tegen de bovenkant. Maar dan ben je snel 100 kilo meer nodig.
George
Quote Reactie van @vaak:
Maar ik snap niet helemaal waar

Ik ben al jaren geleden gestopt met snappen.
De logica van de sector ontgaat me al vele jaren.
+6
wally
@arjank110 rabo heeft bewust het hele stelsel helpen optuigen. Wrijven waarschijnlijk in hun handen dat alle bedrijven die in de gevaren zone zaten nu wat te verkopen hebben.
De blijvers betalen mooi de sanering van de rotte appels in de rabo hypotheekmand

massaal aflossen en geen rechten meer aanschaffen dan begint rabo pas echt te bibberen
kanniewaarzijn
@wally Jij snapt 'm!
Jaap40
@kanniewaarzijn en de concurrentie neemt de interessante levensvatbare bedrijven van Rabo over....en dan eisen stellen, in 5 jaar aflossen, in 10 jaar afschrijven 😁
KOC1981
Zouden er nu nog potentiële stoppers de knoop doorhakken en nu stoppen ipv binnen enkele jaren (bv deadline ammoniak Brabant) met deze fosfaatprijs?
weurding
@KOC1981 vast wel, maar dan moeten ze wel opschieten, of meer dan de helft 0 leverbaar verkopen
PIONIER
@weurding Ben benieuwd wat die 0% leverbaar prijzen gaan doen eind van het jaar.
+1
weurding
@PIONIER ik ook, snap niet dat het nu al verkocht wordt
+2
van Ittersum
@KOC1981 theoretisch moet nu de helft van alle prikkers stoppen. Even ver terug kijken die bijna een jaar geleden bij hoog en laag beweerden dat ze gingen stoppen als de rechten op 200 euro kwamen . Heren ze zijn er al overheen. Wie houdt nu woord.....?
weurding
@van Ittersum och, er waren er nog meer heilig overtuigd dat ze naar de 100 euro gingen, nu in een paar maanden van 170 naar 220, heb je ze nog en je doet morgen zaken heb je al zittend knap verdiend 😃
+1
de hoef
@weurding komt nog denk ik staat hier veel te koop
Flinstone
@de hoef hier ook plus nog veel gasten die gaan stoppen! Zijn hier veel 55+ ers die het financiëel wel kunnen redden! Velen geen opvolger met best wel knappe bedrijven!
Hier en daar nog de asbestproblematiek die ook voor stoppers zorgt!
+2
weurding
@Flinstone ja jonge, maar daar heb je dit jaar toch niks meer aan
+1
Rob07
@Flinstone Sommige 55+ gaan nog wel 15 jaar door, als je erop gaat wachten duurt het lang.
+1
de hoef
Quote Reactie van @Rob07:
gaan nog wel 15 jaar door

in brabant niet over drie jaar is het gebeurt met de 55 plussers zonder opvolger ,heb ik geluk dak dan nog gin 55 ben
+2
robbies
Quote Reactie van @de hoef:
in brabant niet over drie jaar is het gebeurt met de 55 plussers zonder opvolger ,heb ik geluk dak dan nog gin 55 ben

Dat waag ik te betwijfelen. DLV gaf in een gedeelte van Brabant samen met de Rabobank de afgelopen weken bijeenkomsten over de Brabantse regelgeving. Ben er zelf niet geweest, maar volgens een goede kennis (ook 55+er zonder opvolger) veel opkomst. De meeste klappen er weer gewoon 50 of 100.000 euro tegenaan om nog een jaar of tien door te kunnen gaan. Van je 55e tot je 67e is een hele lange tijd zonder inkomsten. en daarna wil je ook gewoon lekker blijven leven. Melkprijs is goed, fosfaatrechten geven een mooi pensioen en de rente is laag. Voor 7.000-8.000 euro per jaar kunnen ze lekker door blijven melken. Het aandeel stoppende melkveehouder zal allicht iets stijgen in Brabant, maar als iedereen daarop gaat wachten, zullen de fosfaatrechten nooit zakken in prijs. Blijft nog steeds een kwestie van vraag en aanbod.
+1
Twentsch Land
@robbies

Waarom er 50000,- of 100000,- tegen aan klappen als je over 10 tot 15 jaar wilt stoppen.......dat die groep blijft door melken is goed te begrijpen want idd tot 67 of 68 is nog een heel eind maar investeren in fosfaat gaan denk ik de meesten niet doen ...... zullen eerder geld uitgeven aan arbeids - verlichting/gemak.
zoeff
@Twentsch Land
Stoppers zonder opvolgers hebben het geld en gaan de stal gewoon weer vol zetten, die laatste 10 koeien brengen het werk niet, de robot moet vol en ze beschikken veelal over voldoende ruwvoer.
Twentsch Land
@zoeff

Met het geld wat nodig is om voor tien koeien fosfaat te kopen met dat geld heb je ook ongeveer je robot voor.
+2
robbies
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Waarom er 50000,- of 100000,- tegen aan klappen als je over 10 tot 15 jaar wilt stoppen......

Waarom niet? wat zijn de jaarkosten? Wat brengt het geld op de bank op? nuttige invulling van tijd, belastingdruk, courant houden van het bedrijf. Als je bedrijf niet aanpast, wordt er zomaar 2 ton gecorrigeerd bij verkoop. Er zijn meer redenen om wel aan te passen dan om niet aan te passen aan de Brabantse regelgeving.

Ik verwacht niet veel van de stoppers in Brabant. Ik denk eerlijk gezegd dat er meer fosfaatrechten vrijkomen van zwaargefinancierde groeiers dan van stoppers vanwege de regelgeving
+2
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Als je bedrijf niet aanpast, wordt er zomaar 2 ton gecorrigeerd bij verkoop.

😁 Ik denk dat er veel zijn die onverkoopbaar zijn als melkveebedrijf. De investering dien je dan volledig af te schrijven.
pietjepuk
Quote Reactie van @pieta:
De investering dien je dan volledig af te schrijven.

waarom? als je het verkoopt en het is niet afgeschreven is het toch verlies en verreken je dan in 1 keer
pieta
@pietjepuk Dat is wat ik dus zeg.
+1
robbies
@pieta Ook dat zou kunnen. Maar een afschrijving van 100.000 is dan fiscaal wellicht weer aantrekkelijker.
pietjepuk
@robbies leg dat is uit. als je heel de toko verkoopt of beeindigt is het toch fiscaal aantrekkelijk dat je een verliespost hebt. Je valt door de verkoop toch in de hoogste schijf. Dit is bij normale bedrijfsvoering maar de vraag.
+4
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
verliespost

Verliesposten zijn eigenlijk nooit aantrekkelijk , nooit. Zelfs bij de hoogste schijf belasting blijft nog altijd de helft over. 😄
pietjepuk
Quote Reactie van @George:
Verliesposten zijn eigenlijk nooit aantrekkelijk , nooit

dat ben ik niet met je eens. Zolang veliesposten alleen op papier gecreeerd zijn, zijn ze heel aantrekkelijk. 😎
robbies
Quote Reactie van @pietjepuk:
leg dat is uit. als je heel de toko verkoopt of beeindigt is het toch fiscaal aantrekkelijk dat je een verliespost hebt. Je valt door de verkoop toch in de hoogste schijf. Dit is bij normale bedrijfsvoering maar de vraag.

Ik heb geen idee, maar er wordt allerlei gekkigheid uitgehaald om de fiscus buiten de deur te houden. MDV stallen van 10.000 euro per koe om maar wat te noemen. En afgelopen week waarschuwde die pipo van een Hoksbergen van ABAB/Countus/Flynth in Boerderij alweer over fiscale druk in de melkveehouderij. Vorig jaar moesten de rechten alweer afschrijfbaar worden, want dan zou de fiscus de helft meebetalen. Is het dan zo gek om te denken dat het zelfs interessant kan zijn om te investeren in emissiearme maatregelen, zelfs als je je bedrijf wil beeindigen?
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Is het dan zo gek om te denken dat het zelfs interessant kan zijn om te investeren in emissiearme maatregelen, zelfs als je je bedrijf wil beeindigen?

Ligt mede aan de verkoopbaarheid van je bedrijf. Daarnaast speelt de jaarwinst een grote rol.
Albert
@pietjepuk 100.000 x 50% belasting is 50.000 overhouden. 100.000 - 100.000 aftrekpost(is al wel betaald) = 0. Advies: vooral veel investeren om aan het eind geen belasting te betalen.
+3
huub
@Albert helemaal gelijk, alles doen om maar geen belasting te betalen is zo'n rare kronkel in het koeienboerenhoofd. Netto zoveel mogelijk overhouden en zo min mogelijk belasting betalen zijn toch echt twee verschillende dingen.
+2
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Van je 55e tot je 67e is een hele lange tijd zonder inkomsten.

Alsof er niets verdiend kan worden zonder te melken. 😁
+1
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Alsof er niets verdiend kan worden zonder te melken.

Vast en zeker. maar het gros melkt gewoon graag.Anders houden ze dat niet al 30 jaar vol
pieta
@robbies Je kunt ze niet in het hoofd kijken. 😁 Maar goed we zien vanzelf hoe het loopt.
verbi
@robbies Ik weet niet hoe het bij jou is maar wij moeten het in 5 jaar terug betalen aan de bank.Dus 5 jaar op een houtje bijten en dan kun je er nog 5 jaar van genieten.En als je dat niet kunt verkopen ze de grond onder je weg.
weurding
@de hoef zal wel, maar komen dit jaar ook op de markt?
+1
Koeien boertje
@de hoef maar als ik voor mezelf uit ga, en stop met melken dan ga ik toch eerst wel eens een paar jaar een beetje jongvee opfokken voor 1 of 2 boeren en blijf lekker op m'n plekje zitten.
Dan wordt de helft van het fosfaat wel verkocht, maar dan heb je nog wel rechten nodig
van Ittersum
@weurding fictief verdiend is 0 bijgeschreven. Maar je snapt me wel, heel veel schreeuwden, nu heb je een nieuwe groep die bij 300 ZEGT te verkopen. Oftewel net als bij de MQ-prijs van weleer, het is emotie. En er iets waar menig boer niet tegen kan en dat is....emotie!!!
weurding
@van Ittersum 300 komt ie nooit, denk 250 is de max, wil je meer krijg je deksel op de neus
labella
@weurding Zeg dat niet te hard, de rabo vond 1,5 jaar geleden 1200 euro/koe al veul en kijk eens wat er nu al betaald wordt. Vijf maand geleden vonden ze 170 euro veul te duur maar nu vinden ze 225 nog wel duur maar niet meer te duur.
+1
weurding
@labella toch denk ik dat het een keer ophoudt, als het alleen rechten waren dat je een koe meer kan houden alla, maar er komen nog zoveel kosten bij
storm
@weurding daar heb je helemaal gelijk aan, de vergelijking met melkquotum gaat mank.
Bent alleen al aan mestafzet 400 a 500 euro per koe kwijt, dat was toen behoorlijk minder.
Jaap40
@storm huh, na fosfaat rechten aankoop ook nog de mest moeten afzetten? Wat een kansloze berekeningen moeten dat toch zijn.
weurding
Quote Reactie van @robbies:
Melkprijs is goed,

ook dat kan heftig fluctueren in 10 jaar
+1
cjw73
@weurding ja en land verhuren en mooi in de zon zitten met de vrouw brengt net zoveel op. Want zoveel rendement zit er nu ook weer niet in melken.
+2
George
Quote Reactie van @cjw73:
ja en land verhuren en mooi in de zon zitten met de vrouw brengt net zoveel op.

Daar wordt een beetje te makkelijk over gedacht. Je zal toch de zaak moeten exploiteren om je zaakje niet in Box 3 te laten vallen. Neemt niet weg dat mooi met de vrouw in de zon zitten een aantrekkelijk alternatief is voor koeien melken.
+1
cjw73
@George je hoeft ook niet alles te verhuren. Kan ook wel wat maïs ofzo in om eigen zaak te houden. En weer om in de zon te zitten ist wel.😎😎😎
+2
weurding
@George vooral dit jaar, zonuren te over.. 😂
+1
George
Man man ik ben al bruin. 😄 Telkens haspel verzetten.
weurding
@George smerig water? Bruin brabant.. 😂😃😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouders en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
117
DEELNEMERS
40
WEERGAVES
0