Wleko olie moet ik gebruiken voor mijn SOM 612 ???

Beste TF'ers,
Het wordt hoog tijd dat ik mijn SOM 612 uit 1962 op diverse plaatsen van nieuwe olie voorzie, danwel eea op niveau breng.
Nu heb ik niet meer dan de originele handleiding met de daarin geadviseerde/voorgeschreven olies (zie plaatje).
Deze olies bestaan (natuurlijk) niet meer, en als ik bij diverse leveranciers opvraag welke alternatieven er zijn krijg ik wel opgaven, maar meteen met een disclaimer erbij dat de olies mogelijk schade aan de materialen kunnen toebrengen en dat je daar dus voor moet oppassen ??!!??!
Daar kom ik dus niet verder mee.

Moet ik echt op zoek naar gespecialiseerde oliezaken of kan ik volstaan met wat er in de plaatselijke super is te vinden? De waarheid ligt natuurlijk in het midden, maar ik zou niet weten waar.

Wat ik wel weet is dat ik niet de enige ben die een tractor heeft waar af en toe olie in moet. Dus, beste SOM - eigenaren, hoe doen jullie dit?

Ik hoor graag.

M.vr.grt.,
Jaap

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

bas101
Die specificaties in die tabel bestaan nog steeds , die 20w20 en 20w40 shell rotella heb ik bij mij gewoon in de werkplaats staan
ford3000case745
Ik heb in mijn som715 overal stou 15w40 in zitten. Dit rade de plaatselijke oud fiat dealer mij aan.
walker1
In ieder geval is er in de handel wel motorolie voor oldtimers verkrijgbaar, maar olie is in de loop der jaren ook door ontwikkeld, waarschijnlijk is de huidige verkrijgbare olie beter dan de destijds verkrijgbare olie. Belangrijkste is dat je de aanbevolen viscositeit kiest. Daar komt bij dat de SOM vermoedelijk enkel hobbymatig gebruikt wordt en niet dagelijks maximaal moet presteren, dan zal de olie uit de plaatselijke super ook wel voldoen ipv de duurste merkolie.
In ieder geval loopt een oude simpele diesel niet zo snel schade op als er niet precies de voorgeschreven olie in gaat. (Als het maar smeert is het al snel goed) bij de moderne diesels met turbo, intercooler, elektronica, roetfilter, etc, is de kans op schade, of in ieder geval motorstoring veel groter als je daar de verkeerde olie in gooit.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
3
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN