Rouwstoet?Originele beschrijving

Op woensdagmiddag 27 juni 2018 voeren biologische melkveehouders een grimmige actie tegen het Fosfaatbeleid van minister Schouten. De minister heeft toegezegd de rouwstoet van bio-boeren om 18.00 uur te bezoeken. Op het Plein 2 in Den Haag krijgt de minister een brandbrief. Boodschap: een verzoek om biologische melkveehouders vrij te stellen van het fosfaatrechtensysteem. De toekomst van de biologische sector staat op het spel. Geeft Schouten de doodsteek of een Vrijstelling?
 Rouwstoet en blokkade met tractors in Den Haag van biologische melkveehouders (melkveebedrijf.nl)

Op woensdagmiddag 27 juni 2018 voeren biologische melkveehouders een grimmige actie tegen het Fosfaatbeleid van minister Schouten. De minister heeft toegezegd de rouwstoet van bio-boeren om 18.00 uur te bezoeken. Op het Plein 2 in Den Haag krijgt de minister een brandbrief. Boodschap: een verzoek om biologische melkveehouders vrij te stellen van het fosfaatrechtensysteem. De toekomst van de biologische sector staat op het spel. Geeft Schouten de doodsteek of een Vrijstelling?

grondlozeboer

Laatste  |  

Reacties

+7
dwers
Mijn meeste grond zit ook in klasse fosfaat laag , dan wil ik ook wel vrijstelling.
+6
dijkstra uit w
Snapt de bio melkveehouderij dan niet dat het hek van de dam is als zij vrijstelling krijgen. binnen de kortste keren hebben we dan een bio overschot aan melk. Dat is pas een doodsteek.

En dan nog, hoeveel van de 450 bio bedrijven in Nederland zouden afzien van hun reeds verkregen rechten om zo vrijstelling te krijgen, als de vrijstelling in lijn zou komen met die van zoogkoeien houders.
ik denk niet zo veel. want ja de politiek is onbetrouwbaar. vandaag je rechten afgeven in ruil voor vrijstelling, en over tienjaar geen rechten kunnen verkopen als je ophoud...
en in de tussentijd zijn de spelregels veranderd voor een bio vrijstelling, niet overdraagbaar ect ect....
putjesschepper
@dijkstra uit w Duitsland heeft al teveel biomelk
+2
m uut m
Ze spreken niet namens mij!
Ik ben tegenstander van fosfaatrechten want er zijn betere opties.
De fosfaatrechten zijn ook niet de doodsteek voor de biologische melkveehouderij maar juist een vrijstelling maakt de sector kwetsbaar.
+2
Koeien boertje
@m uut m juist, laat ze de biologische boeren maar vrijstellen.
Dan verkoop ik ook voor een dik miljoen mijn gangbare rechten, koop 20 ha land en ga dan overschakelen op biologisch.
Lachwekkend maar wel realistisch 😂
+11
van Ittersum
@Koeien boertje laat ik de knuppel dan maar in het hoenderhok gooien dan:

Biologisch, jonge boeren, oude boeren, boerin Agnes, boer Frans, die zgn 800 "bíjna failliete" boeren en de groot deel van de prikkers (misschien ik ook wel)moeten die fosfaatrechten omarmen. De reden is heel eenvoudig
Als ze nu al zo zitten te kermen dat ze met deze fosfaatrechten failliet gaan, geen toekomstperspectief hebben of dat dit hun doodsteek is, moet je wel heel erg blind zijn voor de/een andere scenario. Vrij melken met een kans dat melkprijs op 25 cent kan komen. De meesten hebben een kritische melkprijs van 35 cent, ook zonder maar 1 kg fosfaat te hebben gekocht . Fijn als de financiers zouden zeggen , mooi gebouw, mooie plannen, mooi uitgewerkte bedrijfsplan en nu maar even vertellen hoe ga je boeren bij een jaar voor 25 cent in een vrije markt. Ik zal nooit zeggen dat de kans miniem is dat nu de melkprijs naar 25 cent gaat worden maar de idioterie is wel over, de grote van de taart ( net als toen met de MQ) staat vast, deze verschuift alleen van a naar B. Sterker nog, ik durf de bewering wel aan dat dankzij de MQ de reden is dat menig boer nog boer is anders waren ze door een te kleine omvang 100 mk/vak allang gestopt en zo werkt het nu met de fosfaatrechten ook. Als er geen fosfaatrechten waren en we mochten boeren/melken/groeien zonder beperking dan hadden de kermende boeren van nu, nu ook in de problemen gekomen. Hard maar waar

Kleine aanvulling: dankzij de MQ en de fosfaatrechten zie ik meer toekomstperspectief en continuïteit voor mij en mijn eventuele opvolger dan dat we als gekken "verplicht" aan een Rat-race moesten deelnemen om te kunnen overleven. Is Denemarken niet onze voorbeeld geweest hierin waar een rat-race in kan eindigen?
Twentsch Land
@van Ittersum

Precies zo is het, spijker op zijn kop....jammer dat fc toch nog forse groei toelaat voor een premie van 50 cent. Beter was geweest dat fc een beperkte knelgevallen regeling had voor situaties als Jack en eventueel mogelijkheid referentie te verkopen/verleasen ... maar dom door groeien terwijl bij veel afzet geld bij moet brengt geen goeds.
+1
m uut m
@van Ittersum
Dat we in Nederland zonder beperkingen konden melken was/is sowieso niet mogelijk.
Mestplaatsingsruimte zorgt voor de maximale grens.
De keuze om dit nu met fosfaatrechten te beteugelen is/was waanzin.
Het kon/kan veel beter door de hele veehouderij van Nederland alleen mest productie ruimte toe te staan indien zij aantoonbaar de mest in Nederland kunnen plaatsen. Dus geen export van mest geen mest verwerking maar alle mest moet in Nederland aangewend worden.
+5
Frans1
@van Ittersum wat een zwatsverhaal!
Wij hebben P rechten,maar geen beschermde markt,dus jouw hele verhaal kan zo de kliko in.Buiten nl kan men ook niet voor een kwartje melken,de opbrengst volgt de kostprijs wel
pieta
@Frans1 Maar ook voor de groeiers in NL zitten er voordelen aan de P-rechten. Beperking mestafzetkosten, beperking voerkosten en een relatief betere melkprijs. De echte vraag blijft natuurlijk staan of ze het wel overleefd hadden (of beter gehad) met "vrijheid".
+1
cornelissen
Quote Reactie van @pieta:
Beperking mestafzetkosten,

Zit deze week nu er weer 6 noodgedwongen weg moeten (fosfaat) op bijna op een melkkoe per ha, excl weidekoeien, dus dat verhaal van beperking mestafzetkosten kan ik voor mij eigen niet in herkennen.
Inmiddels 400 kg fosfaat gekocht, ca 80000 euro lichter, nu is het geld toch echt een beetje op.
M.i een compleet verziekte sector inmiddels.
+1
pieta
Quote Reactie van @cornelissen:
van Dam wou er wat ruimte voor maken)

Van Dam wou met jouw instemming nog wat meer roven bij je collega's en die verder de put indrukken. Dus met het idee dat dit jou wel zou bevallen hoop ik dan ook maar dat je er niets bijkrijgt. 😁
cornelissen
Quote Reactie van @pieta:
hoop ik dan ook maar dat je er niets bijkrijgt.

Zoals ik zeg , een compleet verziekte sector
+6
pieta
@cornelissen En jij bent het virus door maar niet te stoppen. Ik zou eens beginnen met te zeggen dat de overheid blijkbaar geen oplossing heeft. Het korten van je collega (die al 8,3% gekort zijn) is zeker geen optie. Dus moet de overheid jou je schade maar vergoeden. Jij doet net alsof Van Dam een oplossing had maar dat had ie dus niet. Want de anderen nog meer gaan korten kun je eigenlijk geen oplossing vinden. Ook degenen die nu gekort zijn hebben hun stal niet allemaal vol en hadden op 2 juli wellicht ook nog gewoon wat leegstand. Die hebben ook allemaal financiële verplichtingen. Dus wat mij betreft vind ik jou gewoon een asociaal type die het altijd goed vindt als hij de rechten maar krijgt. Bij wie ze weggehaald worden is niet van belang. Je bent gewoon triest.
cornelissen
Quote Reactie van @pieta:
een asociaal type

Wat je soms wel niet naar je hoofd geslingerd krijgt, als je alleen feiten in het verleden noemt en na bijna 3 jaar constateert ,dat de lintjesman, zijn opvolger en de meelopers totaal geen enkele oplossing hebben voor de onomkeerbare investeringen op peildatum
+2
pieta
@cornelissen Hoe vaak heb jij ons al rovers genoemd, hoe vaak heb je al gezegd dat Van Dam wel de oplossing had(ons nog meer korten) etc etc. Wie de bal kaatst kan hem terugverwachten. Gewoon een keer met gestrekt been er in zeg maar.
Elvis
@cornelissen je kan nog wat uit de fosfaatpot krijgen volgens jaar
Rob07
@pieta Ik verwijt LTO/Rabo/NZO dat niet meteen een totaal plan hebben gemaakt met een zeer sobere knelgevallenregeling icm (vrijwillige ) sanering van varkenshouderij (gaat nu alsnog gebeuren). Ze hadden geen plan B. En sommige situatie's zijn te triest voor woorden.
Ik ben bang dat de meeste extreme voorbeelden nu bij de rechter belanden, en dan kunnen we verder van huis zijn.
Kees Romijn en c.s. heeft een enorm zooi achter gelaten, maar loopt waarschijnlijk vrolijk met zijn lintje rond. Als hij een echte vent biedt hij een keer openlijk zijn excuses aan.
+3
pieta
@Rob07 Die verwijt ik ook wel het een en ander maar het is toch vooral de overheid die het volledig uit de hand heeft laten lopen. Die hebben de vergunningen afgegeven en geen beleid gemaakt wat het in goede banen zou leiden.
Druk
@pieta
Dus een bewuste actie van onze Overheid, samen gespannen met de linkse politiek om zo de Veehouderij te verbannen.
Daar zitten dus wel leiden die verder kijken dan vandaag en morgen, overmorgen gebeurt het. En waar was/is LTO?
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Die verwijt ik ook wel het een en ander maar het is toch vooral de overheid die het volledig uit de hand heeft laten lopen. Die hebben de vergunningen afgegeven en geen beleid gemaakt wat het in goede banen zou leiden.

De overheid wilde het reguleren, maar dat hielden LTO en NZO tegen. Die zouden het zelf regelen.
+1
Twentsch Land
@robbies

Dat waard de overheid als eind verantwoordelijke niet vrij.
pieta
@robbies De reus werd gestopt door een kaboutertje. Of wou de reus er gewoon niets aan doen?
hans1980
@cornelissen hier ook dat was alleen de korting al! 0,0% winst in P van mijn aanschaf zelfs bij rfc ook niet..
Idd goed verziekt
cornelissen
@hans1980 Idd goed verziekt
Je kunt je in ieder geval afvragen , of er "krachten"waren om pas op 2 Juli in te grijpen, anders was een korting er niet of veel minder.
hans1980
@cornelissen De meeste bestuurders waren zelf druk aan het bouwen en of volzetten met koeien...dus tja de datum moest zo laat mogelijk...
van Ittersum
@Frans1 daarom juist, wil je dat eerst afwachten . De reden is dat we nu nog kunnen boeren kon hoe gek het ook klinkt is juist die extra regels die er nu zijn. Less is more. Zal de leeftijd/ervaring wel zijn maar verplaats je in een jonge boer, net over genomen, hoge vaste kostprijs hoe gebaat is deze bij een grillige markt. Met mooi weer is het makkelijk boeren. Kijk nu werkelijk eens naar al die knelgevallen, hoe je het went of keert tis en blijft een financieel verhaal, de ruimte is/was er nu niet nu er fosfaatrechten zijn, dezelfde situatie had je ook bij een lage melkprijs. Anders kon de knelgevallen hun tekorten wel aanvullen met aankoop, wat de rest wel gedaan hebben. Kunnen ze niet wegens geldgebrek, wat is dan het verschil tov lage melkprijs, hetzelfde. Dan kom je verder met 2×3 dan met 3×2. Breed bekijken dit.
cornelissen
Quote Reactie van @van Ittersum:
met aankoop

Zeker voor ca 1,50 euro per kg omgerekend, naast de huisvesting en de grond.
Komen in de toekomst, als de prijzen zo blijven de jonge boeren ook nog wel achter.
+5
m uut m
@van Ittersum
Jij was zo vastgeroest aan het mq dat je fosfaatrechten als vervanger gelijk omarmt.
Het probleem van fosfaatrechten dat het bovenop de milieu wetgeving komt.
Totaal overbodig ipv de mestwetgeving een klein beetje aanpassen en een degelijke oplossing te hebben.
Frans1
@m uut m dat was onze verwachting ook,daarom ook steeds grond onder de mest proberen te houden,vooral toen we een linkse stas kregen,maar we weten nu waar die ons gebracht hebben
+3
van Ittersum
@m uut m vastgeroest niet, maar ik werk om te leven en leef niet om te werken. Kijk om je heen hoe stressvol en op de man (ook hier) het spel gespeeld wordt. Ik ben er wel blij mee die fosfaatrechten, gewoon een rem voor een ieder en diegenen die het kunnen gaan er wel voor maar tis geen moeten meer.

Maar ik weet zeker dat als we alles vrij laten, veel meer boeren het niet gaan redden. Diegenen die nu al zeggen dat ze failliet gaan gaan bij een lage melkprijs ook al, ze weten het alleen nog niet of ze willen het nog niet zien en wijzen met twee handen tegelijk naar Jan en allerman als schuldige
+4
Frans1
@van Ittersum ik ben 40,inmiddels 5 jaar zelfstandig,en ik vind het een grote klerezooi,maar ik zal me,net als iedereen,me ermee moeten redden. Die p rechten hier doen niets af aan de grillen van de markt,Hoe graag jij dit ook geloofd.We hebben hier een extra anker (😂) gekregen in de p rechten, frc doet er nog een schepje bovenop Door een referentie per bedrijf toe te kennen.Maargoed, in onze jeugdige ambitie zien we dit maar niet als probleem,maar als uitdaging 😄
van Ittersum
@Frans1 dat is een heldere uitspraak
+2
nederlandse boer
@van Ittersum Je haalt 2 dingen door elkaar waardoor je tot de verkeerde conclusies komt:
1. MQ was europees en beschermde inderdaad de europese melkmarkt
2. Fosfaatrechten zijn nederlands en beschermen niets daar de overige europese markt een vrije markt is. Als je denkt dat je met fosfaatrechten een markt beschermt waarvan alle deuren open staan zit je ernaast.

Helaas, er staat geen hek om Nederland.
Rob07
@nederlandse boer Daarom zullen de fosfaatrechten voor een groot deel op termijn de grondprijzen doen verlagen.
jpls
@Rob07 denk ik niet, eind volgend jaar heeft iedereen zijn plek gevonden voor wat betreft aankoop rechten, en ja , zal er nog wel wat geschoven worden met P rechten, en dan heb je grond NODIG om uit te kunnen breiden.
Frans1
+1
van Ittersum
@nederlandse boer klopt dat er geen hek om Nederland staat, wij zijn uniek in kwaliteit laten we die in alle aspecten dan ook maar koesteren En natuurlijk praat ik voor eigen parochie. Ik denk echt dat we net als in het begin van het MQ staan en het verafschuwen in alle mogelijke vormen, heb ik ook gedaan. In mijn wijsheid en velen met mij is het in Nederland gewoon niet mogelijk om voor een ieder een plekje te creëren waar de melkveehouder in de massa gaat produceren. Bulkmelkstroom zal blijven bestaan is ook een markt voor, maar voor (Ik schat) 75% van de melkveehouders moet zich bezinnen of dit wel de goede weg is. Niets voor niets kwam pas toch pas geleden uit onderzoek naar voeren dat we de groene weg moeten inslaan als redder van onze landbouw. Pure noodzaak, daarom koester ik als "vangnet" deze fosfaatrechten(net als toen het mq) dat we niet moeten groeien maar mogen groeien. De remmende factor is niet de regelgeving maar de incasseringsvermogen van de boer zijn bovenkamer. Kijk maar eens hoe persoonlijk sommige discussies hier gevoerd worden, 3 jaar later en nog steeds op de man gericht . Dat zegt genoeg dat men meer een gevecht tegen zichzelf voert dan tegen het systeem.
+3
Melkveehoudernh
Wat een onzin, bio zijn allemaal grondgebonden, dus gekort worden ze niet. En dit zou betekenen dat alle grondgebonden gangbare boeren ook vrijgesteld moeten worden. dierenwelzijn is bij de bioboeren die ik gezien heb nou niet beter te noemen als de "mega"stallen van gangbare collega`s, alleen op weidegang misschien iets beter. maar zieke koeien de toegang tot medicijnen ontzeggen vindt ik nou niet echt diervriendelijk. en wat de heer dijkstra zecht lijkt me zeer waarschijnlijk, behalve dan dat je niet zomaar toegang krijgt tot de afgeschermde biologische markt, ze houden het aardig exclusief, anders zijn ze die hoge prijzen zo kwijt. zo heel veel van die linkse veelverdieners die bio kopen zijn er nou ook weer niet.
m uut m
@Melkveehoudernh
Wij behandelen onze koeien indien nodig met antibiotica. Dat mag ook alleen maar 2 behandeling per lactatie en de wachttijd is verdubbeld.
+3
pietjepuk
Quote Reactie van @m uut m:
Dat mag ook alleen maar 2 behandeling per lactatie

niet anders dan gangbaar dus. koeien die ik meer dan 2 keer per lactatie behandel moet ik met een zaklampje zoeken. als ik ze al gevonden krijg.
+6
Erco
@m uut m bij de derde keer schrijf je n andere koe op. Simpel
+1
slagroomvla
@Erco rommelen hoef je bio boeren zeker niet te leren!
m uut m
@slagroomvla
We zijn niet allemaal Brabanders.
slagroomvla
@m uut m Is ook niet nodig, Skal bedekt alles wel met de mantel der liefde. Bio krijgt steeds meer moeite zich nog te onderscheiden, grootste hype is er snel af aan het raken.....
Nico96
@Erco bij de derde keer zou ik de koe eens goed aankijken en naar het slachthuis doen.
pieta
@m uut m Eigenlijk hetzelfde als bij gangbaar dus. Niet meer gebruiken als nodig is.
Flinstone
In een woord belachelijk! Deze actie vind ik nog erger als die actie van de innovatie knelgevallen
+1
slagroomvla
Bio moet steeds gekkere dingen doen om zich te onderscheiden.......
+1
henkschoonveld1
Het lijkt erop dat Biologisch gewoon een uitzondering voor zichzelf wil, net zoals innovatief in de knel. Wanneer biologisch uitgezonderd wordt moet je dat voor iedereen doen die biologisch is, dus ook wie het nu nog gaat worden. Wil je daar als biologische sector niet in mee wil betekend het gewoon dat je een uitzondering voor jezelf wil. Fosfaat raakt iedereen. Laten we vooruit kijken.
+1
jg
@henkschoonveld1 Eerst alle rechtszaken afhandelen , vooruitkijken is nog lang niet aan de orde. Sommigen met voorkennis hebben zich gigantisch verrijkt.
m uut m
@henkschoonveld1
Het is tijd om het hele mestbeleid te herzien.
Geen mest productie als je de mest niet aantoonbaar kunt plaatsen in Nederland.
+3
christo
@henkschoonveld1 Makkelijk gezegd wanneer je de zaakjes goed geregeld hebt. Enig idee wat de lto voor drama in gezinnen heeft aangericht? Schokkend om te zien hoe ze met mensen omgaan.
+1
m uut m
@christo
Dat is niet door lto veroorzaakt maar door je eigen keuzes.
Je hebt je helemaal verdiept in wat voor stal met alle toeters en bellen maar je hebt "vergeten" te kijken naar de beschikbare mest ruimte.
cornelissen
@m uut m Had of heb je zelf wel de beschikbare mestruimte, zelfs opgegeven bij de GO en had je de stal nog niet klaar,zit je met dezelfde "ellende"
+3
m uut m
@cornelissen
We hadden nog 875 kg fosfaat ruimte en een nieuwe stal in 2009 gebouwd.
Deze stal had ik nog niet vol.
Jammer dan je moet verder met wat je hebt.
In plaats van te zeuren en klagen zoals jij en Christo doen had je vorig jaar al voor 100 euro per kg rechten kunnen kopen.
Door maar de zielepoot uit te hangen heb jullie die kans voorbij laten gaan.
pieta
@m uut m Ik ben blij dat iemand meer hem daar op wijst. Wat is het toch een zeurpiet. Pak je rechtsgang. Vecht het aan maar heb ook een plan B. En blijf vooral niet tegen ons drammen want we lachen je gewoon uit. 😁
grondlozeboer
@pieta er zijn boeren die hebben vorig jaar flink boete hebben betaalt in t frp.

Had je voor dat geld niet beter een complete fosfaatreferentie kunnen overnemen?
Ging weg voor 100 euro de kg in t begin
+1
Elvis
Doodsteek voor de sector? Dus gangbaar mag wel doodgestoken worden begrijp ik uit het verhaal van onze collega's?
van Ittersum
Achterhoedegevecht, waarschijnlijk meer tegen zichzelf. De tijd gaat enorm hard, tis niet meer draven of stilstaan maar sprinten of tevreden zijn. Je hebt pas een probleem als twijfelt over wat te doen en je wat heen en weer zweeft. Dan is elke signaal of verandering van de spelregels altijd te veel.

De tweedeling is niet te onder te verdelen in groot of klein. Krijg steeds meer de indruk dat het op een ander front ligt : erkenning en/of waardering. Vergelijk het maar wat die jonge grieten van tegenwoordig hebben en dan met sociale media, het gevoel dat ze moeten...

Was maar een gedachte 😉
+1
vrije boeren
@van Ittersum En bijna iedereen heeft zijn eigen gedachte,. ik en ik en nog vele malen ik. En de rvo lacht zich dood . Daardoor zullen de boeren nooit meer een vuist .kunnen maken tegen dit waardeloze beleid .De meesten van ons zijn compleet hersens gespoeld
+1
Coen
@vrije boeren , dat hersenspoelen valt echt wel mee hoor, mits je maar niet geluisterd hebt naar (Z)LTO maar wel je eigen visie en strategie hebt gevolgd 😄
+7
hans1980
Belachelijke actie
lkool
Als ze die vrijstelling echt gaan krijgen, smeken ze over een jaar op de blote knieën of ze de P-rechten alsjeblieft weer terug mogen krijgen... Men kijkt niet verder dan de neus lang is, de vrijstelling van P-rechten is juist de doodsteek voor de bio sector!!!
+1
Rob07
Snappen ze het nog steeds niet. Nederland wil niet meer dieren (bio, weide, opstallers, gangbaar, vrije loop, maakt niet uit). We hebben nu een rechtensysteem, daarbinnen zullen we het moeten regelen. Met de verplichting ruim 80% weidegang, en op den duur waarschijnlijk x kg melk per ha huiskavel.
Zichtbaar en uitlegbaar naar de maatschappij.
Coen
@Rob07 , het licht zal bij onze intensieve melkcollega’s ooit wel gaan schijnen 😄
vrije boeren
@Rob07 zeg maar eerder een politie staat waarin wij leven
+1
Flinstone
Als het dan de doodsteek voor de sector bio-melkveehouderij is dan is die sector economisch nog verrotter als de gangbare melkveehouder nou dan is er helemaal geen redden meer aan🤗🤗
groeier
@Flinstone
Biologisch moet juist kleinschalig zijn, en zeker niet teveel GVE's per ha, anders klopt de naam Bio totaal niet meer.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden voeren , schouten , melkveehouders , toekomst , fosfaatbeleid en den haag geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!