Ecologen: zonneparken zijn funest voor de natuur

De bouw van grote zonneparken wordt de nekslag voor kwetsbare natuur en bodemleven. Dit vrezen Nederlandse natuurbeschermers en ecologen, blijkt uit een rondgang van Trouw. Als bedrijven velden en akkers vullen met zonnecellen put dat de grond uit, zeggen ze. Zonlicht en regen bereiken de bodem niet meer, met kaalslag als gevolg. Dit is funest voor insecten en weidevogels, die toch al zwaar onder druk staan.

Sluitend bewijs hiervan hebben de experts nog niet. De bouw van zonneparken begint pas aan een opmars. Maar internationale kennis en metingen voorspellen ellende, waarschuwen deskundigen van het Louis Bolk Instituut, het RIVM, de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap en vogelorganisatie Sovon.

trouw.nl/groen/…
Groen1

CAT telefoons - Goedkoop en machtig sterk!

Barst in je telefoon? Knikker dat ding weg! Kies voor degelijkheid.

Advertentie
Bezoek website

Reacties

+3
van Ittersum
De bouwkavel waar hun wonen was vroeger ook ooit weideland. Daar hebben de weidevogels en insecten nooit geen kans meer., dus wijs niet alleen naar de agrarische sector
Jaap40
@van Ittersum als iedere boer zijn bouwkavel goed benut kunnen er nogal wat zonnepanelen geplaatst worden. Dan ook alle daken nog voorzien.
van Ittersum
@Jaap40 voor de zelfvoorzienig wel. Keerzijde dat de maatschappij geen windmolens of kernenergie willen, blijft er weinig over als je klimaatdoelen hebt gemaakt
Koeien boertje
De vogels kunnen wel tussen de panelen doorvliegen en de regen komt wel op de grond terecht als ze er geen dakgoten onder maken neem ik aan.
Onder die panelen komt ruige natuur die iedereen wil,(alleen niet zichtbaar 😂)
van Ittersum
@Koeien boertje "toen wij met 130 km per uur naar onze blauwe vogel op Schiphol vlogen voor onze vakantie naar Bali, zagen wij geen vogels tussen de panelen door" denkwijze van zo'n ecoloog?
+5
Flinstone
Persoonlijk vind ik dat we nu de ecologen de hand moeten schudden! Als we eerst alle daken es volleggen dat lijken mij zinvoller als hectare onder de zonnepanelen verkwanselen!
diezel
@Flinstone
Dit moet er nog bijkomen.
Het is niet OF-OF, maar EN-EN.

Op 10 juli a.s. weten we wat "de klimaattafels" voor ons bedacht hebben. Bindend hé. Dus géén inspraak meer van Eerste en Tweede Kamer.

(klik om te vergroten)

« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!