Harense boeren zijn ten einde raad en dienen WOB-verzoek in

Tragisch, dat is dubbelpech:

Veehouders Harald en Sandra Woldring uit Haren willen er hoe dan ook achter komen waardoor een deel van hun Friese roodbont koeien enkele jaren geleden overleed.

Daarom doen ze een beroep op de WOB, de wet openbaarheid van bestuur.

Waterpeil
De Woldrings zijn ervan overtuigd dat de sterfte een direct gevolg is van de weigering om het waterpeil in de polder Oosterland, waar hun koeien graasden, aan te passen aan de bodemdaling. Daardoor werd het land natter, en kwam er vervuiling vanuit de grond omhoog, zeggen ze. Een deel van de koeien overleefde het eten van vervuild gras niet.

Deel dit topic

Reacties

Nick83
Waarom dan een WOB? Dan kom je dr achter wie verantwoordelijk is voor die peilverhoging. Maar wat dan nog? Lijkt me meer van nut dat ze analyse rapporten van de grond en / of gras hebben waaruit blijkt dat er echt verontreiniging in de grond zat. En vervolgens uitzoeken wie daar verantwoordelijk voor is. Want peilverhoging alleen is niet dodelijk ofzo...

Als ze geen analyse resultaten hebben waaruit blijkt dat er echt verontreiniging in de grond zit, dan lijkt het meer een gevalletje "eigen falen afschuiven op een ander".
@Nick83 Ik ken het verhaal niet, zal toch wel wat onderzocht zijn denk ik anders ………………….???...………..!!!
Wilbert
Als ze door ziekte bij het vee minder dieren op 2 juli, kunnen ze via de huidige knelgevallenregeling een beroep doen en een andere peildatum kiezen die representatief is voor de situatie voor de ziekte.
+1
Nick83
@Wilbert ik denk dat als je beroep wilt doen op de knelgevallen regeling wegens ziekte bij vee, dat dan wel duidelijk moet zijn waar die dieren aan dood gegaan zijn. Dat moet je zwart op wit hebben lijkt me.
Wilbert
@Nick83 er is rendac data en dierenarts zal toch regelmatig zijn langsgekomen? Dat bij elkaar is voldoende.
Nick83
@Wilbert lijkt me dat er een duidelijke doodsoorzaak moet wezen.
Jansky
Zijn er ook dode dieren onderzocht? En is daar ook iets van een oorzaak naar voren gekomen?

Verder is het zo dat de polder waar deze koeien hebben gelopen naar mijn weten natuur is. Dit betekent ook dat er meer kans is op aantasting van de lever door planten waar de koe niet tegen kan.
buorman
@Jansky

Welke planten zijn dat?
ted9
@Jansky rode klaver staat er ook tussen.
+2
friesboertje
Zijn 30 koeien doodgegaan vanwege te veel mangaan (en zink). Er zijn in 2014 al runderen onderzocht hierop. Ook bodemproeven waar deze hoge concentraties in zijn aangetoond. Waarschijnlijk ten gevolg van een riooloverstort.

Mijns inziens hoort dit bedrijf in aanmerking te komen voor de knelgevallenregeling.
@friesboertje Als dit zo is , dan is dit een knelgeval .

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , koeien , polder , roodbont , grond en eten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0