10 cent boete bij overschrijding RFC-fabrieksquotum geldt maximaal 5 jaar

Het FrieslandCampina-voorstel heeft naar aanleiding van talloze reacties een update gekregen. Naast de aankondiging dat de 10 cent-inhouding bij overschrijding van het fabrieksquotum voor maximaal 5 jaar geldt, meldt de coöperatie nog meer.
 10 cent boete bij overschrijding RFC-fabrieksquotum geldt maximaal 5 jaar (melkvee.nl)

Het FrieslandCampina-voorstel heeft naar aanleiding van talloze reacties een update gekregen. Naast de aankondiging dat de 10 cent-inhouding bij overschrijding van het fabrieksquotum voor maximaal 5 jaar geldt, meldt de coöperatie nog meer.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

putjesschepper
Maar over paar jaar zijn spelregels weer anders
+1
Twentsch Land
@putjesschepper

Maar niet voor die die flink door melken en in 5 jaar 50 cent minder hebben gebeurt......schaalvergroting gaat ook bij fc gewoon in een flink tempo door ..... maar 5 jaar 10 cent per jaar minder is toch gewoon een lachertje.....het is vergelijkbaar met een paar jaar een lagere melkprijs en dat zijn we wel gewend.
+1
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Twentsch Land:
50 cent minder

Vind toch nog wel vrij pijnlijk , moet er eerder om huilen dan om lachen om eerlijk te zijn .
Twentsch Land
@KuikenenKoe

Ik niet ..... je koopt voor 50 cent extra leverantie recht en betaald dat in 5 jaar, daarna krijg je de normale melkprijs die dan actueel is.....moet er toch nog melk weg voor dump omdat het niet goed is te vermarkten geniet je het collectieve voordeel......ieder lid betaald mee voor de groep die 50 cent heeft geïnvesteerd ......
+1
KuikenenKoe
@Twentsch Land

Heb namelijk last van een chronisch geldtekort , als we er nou eens 50 jaar van maken en we doen 1 cent dan valt er over te praten .
+1
Twentsch Land
@KuikenenKoe

Ik zie liever 50 jaar 15 cent per jaar.....beter voor de onderneming en beter resultaat voor ieder lid die zich aan zijn leverantie houdt......😉
verbi
@Twentsch Land Je hebt gelijk mits je geen P rechten hoeft te kopen.
verbi
@Twentsch Land Je hebt gelijk mits je geen P rechten hoeft te kopen.
+2
huub
Als je flink stalruimte over hebt dan maak 'm volgend jaar maar vol. Paar magere jaren en je krijgt vanaf 2024 weer het volledige melkgeld.
Todi
@huub Waarom makkelijk doen als het moeilijk kan.
+2
boerbartus
Kunnen we friesland campina tot de orde roepen en hun vertellen dat het invoeren van een quotum voor de leden melkveehouders echt niet kan.Wij hebben geinvesteerd in grond en milieu/diervriendelijke stallen conform hun wensen en nu krijgen we weer een quotum.
Het is niet anders dat we door de overheid worden geschopt en nu ook door de campina worden geslagen. De investeringen kunnen we nooit voor ons pensioen terug verdienen.

Wat moet ik vertellen tegen een mogelijke opvolger, je mag nooit geen boer worden want dan word je altijd geschopt en geslagen, uitgeknepen en afgeperst.
Dit boerderijspel is totaal oneerlijk.
+2
J.v.G
@boerbartus ik zie het zo: je hebt 100 boeren, maar kunt voor slechts 80% een normale prijs realiseren, 20 % gaat voor dumpprijs. Stoppen er 20 boeren dan kun je alle melk goed vermarkten! Zo gaat je geinvesteerde geld in de rfc geleidelijk beter renderen. Het is dan niet de bedoeling dat jij samen met anderen deze 20% weer gratis aan kunt vullen.

Wat jij wil is gratis gebruik maken van iets waarvoor een ander geinvesteerd heeft!
Je zou het ook om kunnen draaien!
Dan maak ik gratis gebruik van jou stal en grond, lijkt je dat wat?
J.v.G
@J.v.G helaas is dit wel tot nu toe wel zo krom geweest, gratis meer liters laten verwerken! Staat volledig los van fosfaatrechten. Geinvesteerd vermogen hoort gewoon niet zo te verwateren.
dieks2
@J.v.G je kunt ervan zeggen wat je wil, dat voorkomen van verwateren van vermogen hebben ze bij ForFarmers dus veel slimmer aangepakt
dieks2
@J.v.G je kunt ervan zeggen wat je wil, dat voorkomen van verwateren van vermogen hebben ze bij ForFarmers dus veel slimmer aangepakt
boerbartus
@J.v.G nog geen 5 jaar geleden zei FC dat ze alle melk kunnen verwerken. Hierop hebben wij geanticipeerd en een nieuwe milieu en diervriendelijke stal gebouwd, veel grond gekocht en veel bij de bank gehaald. Dit kon omdat het quotum eraf ging en FC alle melk zou verwerken. Nu zegt FC dat ze alleen de melk wil verwerken die goed rendabel is weg te zetten.
Als wij alleen doen wat rendabel is dan hoeven we heel veel dingen niet meer te doen.
Als men tegen een loonslaaf zegt dat hij wel overuren mag maken maar daarvoor 30 % minder salaris krijgt dan zal hij/zij zeker geen uur extra werken.
En wij investeren ook in onze FC fabrieken middels obligatie's en certificaten.
Dit is natuurlijk weer een plan van frans die belooft de beste melkprijs van Europa te willen betalen, over de rug van de boeren die geinvesteerd hebben. Als FC de beste prijs betaald gaat ons fransje weg met een dikke bonus en genieten van zijn pensioen, op z'n 55é.
Noorderling
@boerbartus
Die groei in melkverwerking is nagenoeg gratis geweest. Doordat iedereen veel meer molk is de winst verwaterd waardoor er juist geen geld aan het eigen vermogen is toegevoegd. Om dit te garanderen is de 10cent heffing in het leven geroepen.
Geen gekke regeling, wanneer dit geld wel op naam gezet zou worden als ledenobligaties vast met een nette rente.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Geen gekke regeling, wanneer dit geld wel op naam gezet zou worden als ledenobligaties vast met een nette rente

Klopt. Maar ze hewbben de nabetaling in obl naar beneden bijgesteld omdat dat geld niet goed genoeg was voor het EV.
+1
Noorderling
@pieta
Klopt, alleen helpt dat weinig als de winst keldert.
pieta
@Noorderling Klopt maar het gaat erom dat die vorm van EV ze niet goed genoeg blijkt te zijn. Heeft Sjakie toen ook nog volop voor gestreden.
+2
J.v.G
@boerbartus Goed toch dat ie de beste prijs wil betalen! Uitbreiden is meer dan een stal bouwen en grond kopen/huren.
Ze hadden inderdaad direct na afschaffing quotering of misschien al wel eerder een regeling als deze moeten treffen.
Logisch toch dat je niet zomaar gratis door een ander betaalde verwerkingscapaciteit kunt benutten.
cornelissen
Quote Reactie van @J.v.G:
Ze hadden inderdaad direct na afschaffing quotering of misschien al wel eerder een regeling als deze moeten treffen.

Ik neem aan ,dat er toen ook over goed gesproken is (ledenraad en raad van commissarissen) en er toen besloten is het niet te doen,wat dus de financiële positie naar nu blijkt geen goed gedaan heeft.
Om het nu nog in te voeren is natuurlijk een beetje mosterd naar de maaltijd en t.o.v. van de nieuwe halflege stallen, die gebouwd met de toezegging van normale levering bij RFC een "smerige"zaak ,als je deze er onder laat vallen.
Door de verkeerde keuze van de ledenraad en raad van commissarissen ( bij monde van P.Boer )
in het verleden zal RFC wel een "middenmotor"worden qua melkprijs i.p.v. een koploper.
Maar ja, ik niet ,maar de ledenraad werd en wordt toch hier toch met ruim 90% gekozen en herkozen, dus de verkeerde keuze is indirect onze eigen keuze.
+2
KOC1981
@boerbartus bestuur krijgt volgens mij geen bonus, gewoon een vaste vergoeding per jaar.
+1
pieter p
Bij de fabriek willen niet minder melk, het is gewoon meer melk voor minder geld, want ze weten dat de meeste boeren nog harder gaan melken met een lagere melkprijs
Rob07
@pieter p Zal bij de meesten lastig gaan zonder fosfaatrechten
Twentsch Land
@Rob07

Alleen melken met je fosfaatrechten en jongvee uitbesteden of aankopen.....wil je nog niet weten wat dat de aanvoer kan gaan verhogen.
+3
dwers
De grote jongens rammen wel door wat maakt die 10 cent uit als je het uitsmeert over al je liters , 1a 2 cent.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden melkvee , boete en coöperatie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!