Fosfaatrechten blijven steken op 210 euro

Alhoewel er nog steeds druk geïnformeerd wordt, trekt de prijs van fosfaatrechten deze week niet veel verder aan.

Deel dit topic

Reacties

labella
Zal na het bekend worden van het opschorten van de overproduktieboete bij rfc wel snel de hoogte in schieten.
familie pelle
@labella je hebt zeker ook de misleidende kop op boerderij.nl gelezen??
familie pelle
@familie pelle boerderij.nl heeft de kop inmiddels aangepast. Wat slecht dat ze over zo’n gevoelig onderwerp zo’n fout maken....
+1
labella
@familie pelle Klopt, ik had alleen de kop van de boerenlibelle gelezen maar die dekt de lading niet helemaal.
+1
sjoerd de melker
Dit is de kentering.Trend is gezet. Vanaf vandaag worden de royaal aanwezige fosfaatrechten massaal gedumpt en zal de prijs in rap tempo dalen.
weurding
@sjoerd de melker 😂 😂 jaar is nog maar half om, toen ze 180 euro waren werd dat ook al verkondigt 😉
hans1980
@weurding blijven gewoon grote bedragen voor een paar koeien extra ..
Terwijl andere kosten ook blijven stijgen
+3
weurding
@hans1980 tja, ik heb ze niet uitgevonden, maar in tijd van mq was het net zo, en de rente hoger
+4
hans1980
@weurding ja de LTO vond het toen kostprijs verhogende dingen even later (3maand) komen ze met zoiets nieuws.

Het had achteraf ook zonder gekund enkel met een fabrieksquotum zonder daar waarde aan toe te schrijven.
+2
cornelissen
@hans1980 En grondgebonden uitbreiden, maar dat zou ook. Maar de "investering"in de onnozele K.Romijn heeft voor de melk cowboys zijn geld wel opgebracht en het was maar een schijntje
paulus2
@weurding mq had je wel niet nodig voor jongvee
+1
grondlozeboer
@paulus2 was dat nog maar zo.....
hans1980
@grondlozeboer koerechten wou men kosten wat kost voorkomen aldus lto
pa
@sjoerd de melker Ieder mag dromen .
+1
cowboys
Melk prijs gaat omhoog dus de fosfaat rechten ook,
weurding
@cowboys nu al, stijgt alweer
hans1980
@weurding vanaf €250,-/kg P gaat hier ook een deel weg , dan tering maar naar de nering zetten..
+1
MTSTAMMINGA
@hans1980
Je hebt @Jack Rijlaarsdam zijn column gelezen ?
+1
weurding
@MTSTAMMINGA nee hoezo? die wou wel kopen voor 250 😉
George
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Je hebt @Jack Rijlaarsdam zijn column gelezen ?

Dat staat in zulke onwaarschijnlijk slechte blaadjes die ik waarschijnlijk niet krijg. 😄
MTSTAMMINGA
@George
Hij ligt gewoon even duidelijk uit ,wat het probleem is Wat we hebben met de samenleving vindt ik
George
@MTSTAMMINGA
Ik heb het nog niet gelezen. Staat het ergens online?
+2
kanniewaarzijn
@MTSTAMMINGA Dit is nou echt van dat LTO-geneuzel!
+1
George
@MTSTAMMINGA
Ik heb wel eens betere dingen van hem gelezen . Hij heeft denk ik niet geweten waar hij het deze keer over moest hebben. Frappant dat Greenpeace juist hem een mailtje stuurt , iemand die in 2017 nog een te grote stal ging bouwen terwijl hij wist dat er rechten kwamen en dus wel heel erg graag wilde groeien . Om met zo iemand aan tafel te gaan om de veestapel te halveren lijkt me onbegonnen werk. Een soort vloeken in de kerk. Verder roept het me vooral vragen op wat we als akkerbouwer dan allemaal moeten gaan telen? Heeft Greenpeace daar ook al ideeën over?
+4
Frans1
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Hij ligt gewoon even duidelijk uit ,wat het probleem is Wat we hebben met de samenleving

Ik vind het een slappe column. Het staat er al mooi in,de achterban vind halvering nog niet ver genoeg gaan,dus je weet bij voorbaat al dat ze zelfs met een halvering niet tevreden zijn,rupsje nooitgenoeg zeg maar.
Zolang iedereen de hele sector over 1 kam scheert verandert er niks en gaat de schaalvergroting en efficientieslag gewoon door,maar dat is juist wat de wrevel opwekt.Als je werkelijk verandering voorstaat zal het beleid een bepaalde richting op moeten sturen,maar dat ontbreekt helemaal.
Verder vind ik het opmerkelijk dat iemand die een behoorlijke schaalsprong aan het maken is nu met zo'n column aan komt.Vind je dan dat anderen maar ruimte zouden moeten maken om jouw stal vol te krijgen binnen die halvering of wil je wel doorgaan met een halfvolle stal met een grotere marge @Jack Rijlaarsdam
weurding
@Frans1 wel een mooie foto, hebben ze moeite voor gedaan
+4
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Frans1:
Als je werkelijk verandering voorstaat zal het beleid een bepaalde richting op moeten sturen,maar dat ontbreekt helemaal.Verder vind ik het opmerkelijk dat iemand die een behoorlijke schaalsprong aan het maken is nu met zo'n column aan komt.Vind je dan dat anderen maar ruimte zouden moeten maken om jouw stal vol te krijgen binnen die halvering of wil je wel doorgaan met een halfvolle stal met een grotere marge

Toch werkt de column wel, je hebt erover nagedacht en legt de vinger precies op de zere plekken.

De achterban van Greenpeace is gewoon tegen commerciële dierhouderij en zij zet in op dit beleid als tussenstap. Ik had voor iemand een verslagje gemaakt van het gesprek. Paste niet in de column en was iets te ongenuanceerd, maar speciaal voor jou:

"gisteren van Bekkem en De Vries van Greenpeace op bezoek gehad. Mijn mailadres was één van de 2500 adressen die waren gekocht bij zo’n telefoonterreurbedrijfje. Respons was 20 mailtjes, nogal wat agressief van toon, hier was het eerste bezoekje.

Ik heb aangegeven dat het makkelijk werken is om een engelstalig wereldwijd rapport domweg te vertalen en de resultaten één op één door te zetten naar de Nederlandse veehouderij, ik wil niet afgerekend worden op de milieuresultaten van een feedlot in Brazilië. Daar konden zij zich in vinden, met de kanttekening dat zij verwachten dat de Nederlandse resultaten nog flink slechter zijn dan wereldwijd, maar zonder onderbouwing blijft het gissen. Aap kwam al snel uit de mouw, de fanatieke achterban vraagt al vijf jaar om actie tegen zuivel en vlees, het gaat dus in mijn ogen pas secundair om milieu en natuur. Het is het verdienmodel van Greenpeace dat nu aanzet tot deze actie, maar dat zag ik verkeerd. De achterban vindt deze actie veel te mild.

De halvering van de veestapel is geen eindpunt, uiteindelijk dient veehouderij regionaal eerlijk verdeeld te worden. Dat extreem droge delen van Afrika zonder water en ruwvoer dan redelijk inefficiënt produceren werd voor kennisgeving aangenomen. Rundvee blijft nodig om moeilijk bewerkbare grond als open gebied aantrekkelijk te houden voor weidevogels, bloemetjes en bijtjes. Dat we in de landbouw doorgeschoten zijn met technologische oplossingen waren we het eens, de schuld hiervan ligt bij het systeem en niet primair bij de boer. Veel gepraat over kostprijzen, RFC, nieuwe grondgebondenheidseisen werden bejubeld, overleg met Hans Huijbers was geweldig, zelfde stip op de horizon. Heb ff uitgelegd dat dat de standaard (Z)LTO reactie is, problemen vooruit schuiven richting horizon. Verder weinig dossierkennis. Over methaanuitstoot uit de mestput bijvoorbeeld... Veel emotie over vogels en bloemrijk blijvend grasland.

Hoge verwachtingen van de NZO, heb uitgelegd dat dat toch een club van handelaren is, dus zij kunnen leveren wat wordt gevraagd. Naar mijn idee dient Greenpeace de bal bij de retail te leggen, zoals bij de scharreleieren is gebeurd. Wanneer de retail iets vraagt kan de primaire sector hier op in spelen met behoud van een verdienmodel. Dat werkt beter dan maatregelen afdwingen waardoor wij ons uit de markt prijzen door een hogere standaard tegen de gangbare prijs. Ik heb de indruk dat dat ietsje landde. Verrassend genoeg veel verwachtingen van de Rabobank, heb maar uitgelegd dat dat een ordinaire geldwinkel is en dat we diep zijn gezonken als de bankentop de invulling van onze maatschappij gaat regelen. Binnen Greenpeace is men duidelijk zoekende naar maatschappelijke partners. Vroeger was ook wel lekker overzichtelijk, degene die met een knuppel achter een zeehondje aan rende was een boef.

Bij het afscheid nog ff nagevraagd of ik 50% moet gaan krimpen of dat ik gewoon twee buurboeren uit moet kopen. Daar was men nog niet uit, schaalvergroting is ook een doembeeld. Focus ligt nu op saneren van overlast gevende intensieve veehouderij. Als goed verstaander van het rapport streeft men ook naar saneren van melkveehouderij op akkerbouwmatig te betelen grond, maar die boodschap werd niet persoonlijk afgegeven. CO2-verhaal van blijvend grasland kwam wel wat bekend voor, maar werd eigenlijk niet gezien als oplossing, maar als vanzelfsprekendheid.

Kortom, leuk gesprek, ik hoop dat ze wat opgestoken hebben. Het feit dat zij menen dat 50% krimp van de veehouderij best een mild standpunt is, geeft stof tot nadenken."
j h p
@Jack Rijlaarsdam Dus de houding van Greenpeace is in het kort vooral veel emotie en weinig dossierkennis, niet bepaald een bemoedigend uitgangspunt om daarmee in zee te gaan.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @j h p:
niet bepaald een bemoedigend uitgangspunt om daarmee in zee te gaan

Juist wel, lijkt me. Er valt met goed onderbouwde argumenten een hoop te winnen. Zo is de CO2-vastlegging in blijvend grasland een sterk argument om tegen de omzetting van gras- naar akkerbouwland te pleiten. Vertellen we dit als veehouderij, dan gelooft niemand ons. Twittert Greenpeace dit, dan wordt het als zoete koek geslikt.
+3
labella
@Jack Rijlaarsdam Ik denk dat je nu iets te naief bent.....
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @labella:
iets te naief

Nee, we laten Wil Meulenbroeks en Hans Huijbers de publieke opinie bespelen, dan komt het wel goed.
+3
Frans1
@labella ik denk het ook.Halvering is een compromis?Zij zien het als een mooi begin,maar dat vertellen ze je nu niet.kom op,je schrijft het zelf dat ze tegen commerciële veehouderij zijn,kijk voor de gein maar naar de partner van Grondig,zgn voor grondgebonden veehouderij,op eigen pagina zijn ze puur tegen melk,dat is uitbuiting en dierenkwelling! Met zulke vrienden ben je geen vijanden meer nodig.
robbies
@Frans1 wat Jack zegt klopt wel. Met Hans en Wil wordt het ook nooit wat. Vorige week betitelde Hans een hermetisch afgesloten HyCare melkveestal nog als een voorloper en een voorbeeld. Volgende week zegt hij dat het percentage weidegang zal gaan stijgen. Professionele plucheplakkker, niets meer en niets minder
Frans1
@robbies ik heb het niet over Hans en Wil, ben geen lto lid meer.
robbies
@Frans1 Tegenwoordig worden er allianties gesloten om maatschappelijk draagvlak te creeren en wat te kunnen bewerkstelligen in politiek Den Haag of de retail. Doet RFC ook met Wereld Natuur Fonds en Grondig doet het met Milieudefensie. In de varkenshouderij zie je dat met dierenbescherming en het starconcept. Keten Duurzaam Varkensvlees draagt de goedkeuring weg van de Dierenbescherming en Stichting Natuur en Milieu en Kipster heeft banden met Wakker Dier. Allemaal partijen met een andere agenda dan wij. Je kunt ze doorsturen, maar wordt je daar als melkveehouderij in zijn geheel beter van? Dat is wat Hans en Wil doen; op een eilandje roepen.hoe goed ze zijn, maar geen enkele NGO die het bevestigen wil.
j h p
@Jack Rijlaarsdam Ik maak me meer zorgen over de misplaatste emotie van zulke lieden, die dan meestal voor weinig rede vatbaar zijn. Als dat wel lukt zou dat een hele prestatie zijn.
En inderdaad als we Greenpeace iets naar buiten kunnen laten brengen wat voor ons pleit zou dat zeker helpen, maar de kans dat....?
Twentsch Land
@j h p

En inderdaad als we Greenpeace iets naar buiten kunnen laten brengen wat voor ons pleit zou dat zeker helpen,

Probleem is meestal dat ze meer terug willen dan dat ze geven.
j h p
@Twentsch Land Yep, heb ik al vaker gezegd, maar ja ik ben een Drenth, jenever, turf en achterdocht. 😜
+1
labella
@hans1980 vanaf 400 euro/ kg wil ik ook wel wat verkopen.
+3
joske1980
Wie riep er vorig jaar niet allemaal voor 200 eur verkoop ik
grondlozeboer
@joske1980 heul veul. Nu 250 straks 300
groeier
@grondlozeboer
Over enkele maanden of in 2019 kan goed.
grondlozeboer
@groeier alles kan. We gaan t meemaken
+1
vaak
@joske1980 ikkkkkkk, en heb het ook gedaan!!
zoeff
Als er op het verleasen 10 % wordt gekort, komt er weinig op de markt, dan blijft ruimen of kopen de enigste optie 😬
+2
weurding
@zoeff ligt er aan, als lease prijs boven de 15% van kopen blijft komt er ook wel aanbod
+1
Koeien boertje
@weurding als je ruimte over hebt waarom zou je niet verleasen en voor dat geld beetje bijkopen
weurding
@Koeien boertje heb sinds januari geen vee meer maar ben geen gokker of speculant, wacht gewoon af dit jaar en verkoop dan in oktober denk ik
Erco
@weurding als ze dan stijgende zijn wacht jij ook gewoon 😉😄 of heb je n vaste prijs in gedachte? Hier moeten er nog 3 koeien weg of ik mag er nog 12 bijkopen dit jaar. Hangt van mn bezwaar af. Misschien is even wachten met vee kopen niet eens zo'n verkeerd idee mocht ik die 355 kilo er wel weer bijkrijgen
+1
weurding
@Erco quotum.nu is weer leeg.... lijkt op spelletje maar als er aanbod terug komt hanteren ze toch hogere prijzen, geen idee wanneer ik dat "hussie" weg doe, is net hoe mijn kop staat 😂
+2
zoeff
@weurding
Waarom verleas je het niet, beur je elk jaar wat, belastingtechnische misschien wel zo interessant.
zandhapper
@zoeff Zit er ook wel aan te denken om wat te gaan verleasen,maar dan wel voor meerdere jaren. Maar heb nog wel effe de tijd !
Rob07
Nu de melkprijs zo hoog blijft werkt het aan twee kanten.
Potentiële stoppers hebben geen haast en blijvers worden gertig.
Geen daling van de fosfaatprijs lijkt mij.
+1
labella
@Rob07 En Duntelaar heeft tot nu toe het gelijk aan zijn kant.
Duntelaar
De onzekerheid van het begin is inmiddels weg. Voor de komende 10 jaar weet je ongeveer weer waaraf en waaraan. Dit zorgt voor een stabiele basis in de fosfaatrechten. De klimmende melkprijs doet de rest en werkt inderdaad 2 kanten op. Stoppers zeker geen haast en meer vraag.
Rob07
Voor de komende 10 jaar?? Ik denk dat we met zijn allen gelukkiger zijn als het blijvend is.
+1
Flinstone
Mag me sterk vergissen maar ik zie de prijs toch een keer dalen!
Binnenkort denkt men dat het nog hoger kan en de handelaren die nog veel op de plank hebben liggen leunen achterover!
Melkveehouders die rekenen kunnen hebben al veel koeien en jongvee opgeruimd en zien het wel een jaartje aan!
Melkprijs hoog! Laat me niet lachen, er staan veel bedrijven te koop waar de melkprijs niet hoog genoeg voor was!
zoeff
@Flinstone

Het zal best nog wel eens dalen, maar op lange termijn verwacht ik alleen maar een stijging.
Lijkt toch verdacht veel op het melkquotum, werd in het eerste jaar verkocht voor 1 gulden, werd schande van gesproken. Paar jaar later 4 gulden en niemand die het raar vond. Belasting betaald mee, er is voer (met name graskuil )in overvloed en als je de stalruimte hebt is het nog niet z`n slechte investering. Hier worden alweer nieuwe trekkers verkocht, kun je toch beter de stal vol zetten.
George
@Flinstone
Handelaren hebben helemaal niks op de plank liggen.
+1
weurding
@George denke het wel, aanbod droogde echt niet in 2 dagen op, verbaas je niet als men er mee speculeert
+1
George
@weurding

En ik denke het niet. Quotum ging meestal ook gewoon op provisie en dat zal met rechten niet anders zijn. Bel maar een makelaar of handelaar op of hij ze wil kopen.
weurding
@George toch gaan die rechten van afgelopen week weer opnieuw aangeboden worden... misschien kreeg verkoper wel te horen dat ze verkocht waren voor 210 en verkopen ze ze komende week stuk hoger. Afwikkeling duurt altijd paar week. Makelaars hoef je niks te leren😉
jpls
@weurding en wat gebeurt er als de prijs zakt, je wil me toch niet wijs maken dat ze dan het verlies nemen?
weurding
@jpls denk niet dat ze daar nu bang voor zijn
Rob07
@Flinstone Wat schaars is lijkt altijd te duur.
Flinstone
Een simpel rekensommetje!
2500 stoppers komende paar jaar met pak m beet 5000 kg P te verkopen! En reken eens met 10000 bedrijven die willen kopen, tel dan maar eens door!
Dan heb ik die 800 zelfbenoemde knelgevallen nog niet eens gerekend of kunnen die nu ineens allemaal schakelen?
Rob07
@Flinstone Het is de vraag of er 2500 bedrijven binnen 2-3 jaar stoppen. Ik denk dat het veel langer duurt. Bij veel bedrijven is er nog voldoende ruimte in de stal, dus de optimalisatie van de bedrijven gaat nog wel even door. En ja op den duur zal de prijs wel lager worden, maar als je er op wacht duurt het vaak te lang.
jpls
@Flinstone diegene die stoppen zijn over het merendeel kleine bedrijfjes, met gemiddeld 2500kg. P, uitzonderingen daargelaten, maar als ik jouw prikkers volg wil je nog wel wat kopen.
Flinstone
@jpls dat klopt maar niet voor deze prijs!
Vorig jaar dacht ik ook dat het aantal stoppers wel mee zou vallen maar als ik zie wat er links en rechts gebeurd en dat zijn vaak niet eens kleintjes! 2500 kg P dat is ongeveer 40 koetjes en die zijn er allang niet meer!
En die er nog wel zijn die houden het lang vol! Nee het zijn vaak toch wel grotere bedrijven waarvan ineens de opvolger afhaakt of de boer zelf eerder met pensioen gaat! Kijk maar eens wat er in Brabant gebeurd en wat er links en rechts te koop is! Het zijn heel vaak behoorlijk intensieve bedrijven die te koop zijn met soms nog stallen die niet eens afgebouwd zijn of vol zitten!
Mijn berekening is dat als er 10000 bedrijven willen kopen als die het allemaal al kunnen ze gemiddeld voor 27 koeien fosfaat kunnen bijkopen! Kunnen ze dat allemaal uit de ouwe sok!?
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Flinstone:
dat is ongeveer 40 koetjes en die zijn er allang niet meer!

Staan 2 zulke bedrijfen te koop hier
+1
pietjepuk
@MTSTAMMINGA hier staan er twee van 400 te koop.
Flinstone
@pietjepuk waar is hier?
Rob07
@pietjepuk Het is wel de vraag of dat soort bedrijven leeg komen te staan. @Flintstone Iedereen kan een rekensom maken maar het gaat erom dat je de uitgangspunten goed hebt. En hoor al wel 30 jaar hetzelfde verhaal over stoppers, maar het is gemiddeld altijd 3-4% per jaar.
pietjepuk
Quote Reactie van @Rob07:
Het is wel de vraag of dat soort bedrijven leeg komen te staan

ja hoor stal is nog ongeveer 7 jaar oud en de melkkoeien zijn al weer enige tijd weg.
+2
hans1980
@pietjepuk klopt kijk maar eens op www.agriteam.nl daar staan stoppers van nu echt geen kleinjes
+1
robbies
@pietjepuk dat bedrijf in Gilze bedoel je?
MTSTAMMINGA
@pietjepuk
Wat gebeurt er met de grond van zo'n bedrijf ?
+1
diezel
@MTSTAMMINGA
Zag er heel veel aardappeltjes staan...…..
pietjepuk
@diezel Ik hoop voor die aardappeltjes dat er ook een paar haspels draaien.
diezel
@pietjepuk Het stond er lekker fleurig bij.
zoeff
@pietjepuk

Zitten er dan nog fosfaat rechten bij, zo niet wat is dan de waarde van de stal?
+1
Rob07
@zoeff Waarde van het onroerend goed (gebouwen en grond) wordt overgeheveld naar fosfaatrechten.
Niets vreemds aan, licentie's en patenten zijn in huidige tijd meer waard dan fabrieken.
De "vrije markt" was er welgeteld 3 maand.
hans1980
@Rob07 ja als lucht handel zoveel waarde moet krijgen...jammer en eigenlijk onnodig!
LTO heeft jarenlang gejammerd over een te hoge kostprijs in NL met name veroorzaakt door melkquotum.
Nu 3 maand na melkquotum een nieuw quotum invoeren en ook nog eens Vrij Verhandelbaar , wat is er toen gebeurt met het standpunt dat quotumkosten onze concurrentie positie in vrije wereldmarkt zou schaden?

Er zouden dierrechten komen wanneer er door het fosfaatplafond geproduceerd werdt .
Deze koerechten hadden NOOIT op deze manier verhandelbaar mogen worden, het druist in tegen het LTO geloof van lage kostprijs/concurrentie positie/grondgebondenheid

Waarom niet eerlijk verdelen van ruimte soort rfc systeem met 0,0 kosten voor deze luchthandel.

Nog even en je hebt 1,5 euro per kg melk nodig voor je rechten (bij 170kgP/kg melk)
das gewoon absurd , en kan na mijn inziens alleen rechtgerekend worden bij extensieve bedrijven in alle andere gevallen is het melken voor de show of tegen de buurman.
Rob07
@hans1980 Mogelijk heb je gelijk, maar ook in grondprijzen van 60.000-80.000 zit ook een behoorlijk portie lucht. Kan ik ook niet rond rekenen. Maar LTO/NZO/Rabo en niet te vergeten de laarzenjongens hebben gekozen voor dit rechtensysteem.
Geen idee of ik er blij mee moet zijn, maar je kunt niet weer opnieuw het systeem gaan veranderen. Dan komen we nooit meer van Yvonne Jaspers en de huilende boeren af.
Eerlijk verdelen ?? De pijn (knelgevallen) wordt nu ook niet gelijk verdeeld, dus laat maar zitten.
hans1980
@Rob07 voordeel is wel dat de antcipeerders nu kunnen cashen en uit schulden last kunnen komen, waar maak je dat mee failliete bedrijven toch weer miljonair
Rob07
@hans1980 Heb al eerder aangegeven. Door het wankel beleid van LTO en cs. zijn we eerder casinospelers dan ondernemers.
+2
jpls
@Flinstone toch denk ik dat je voor dit jaar de boot gemist hebt, diegene die dit jaar stoppen hebben al een aanzienlijk aantal P rechten die je pas volgend jaar kan benutten, dus volgend jaar geef ik je meer kans om voordelig in te slaan, komt ook nog bij dat er stoppers zijn die verwachten dat de 10% afroming bij leaserechten er dit jaar nog afgaat om aan de echte knelgevallen tegemoet te komen, dus die rechten komen voorlopig ook nog niet op de markt.
+1
robbies
Wijs die half afgebouwde grote bedrijven in Brabant eens aan @Flinstone ik ken ze namelijk niet

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's druk en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
89
DEELNEMERS
31
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN