Schouten wil niet aan bovengronds uitrijden van mest

Minister Schouten ontraadde een motie van D66 en SP om een vrijstelling voor bovengronds uitrijden van mest te verlengen. Dinsdag 26 juni zal de Tweede Kamer over deze motie stemmen.
 Schouten wil niet aan bovengronds uitrijden van mest (melkvee.nl)

Minister Schouten ontraadde een motie van D66 en SP om een vrijstelling voor bovengronds uitrijden van mest te verlengen. Dinsdag 26 juni zal de Tweede Kamer over deze motie stemmen.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+4
Nick83
Heb het al eerder gezegd: die Schouten heeft ons nog weinig gebracht. Niks beter dan van Dam.
+5
Noordoost
@Nick83 nog minder dan Van Dam
+3
ceessie
Heb het al eerder gezegd: minister is speelbal van zijn/haar ambtenaren.
Een ambtenaar heeft altijd gelijk! [denken ze]
walker1
@ceessie Inderdaad, meeste beleid wordt door ambtenaren van het ministerie gedaan. Het is wel de politiek die uiteindelijk iets beslist, maar een minister kan niet zomaar zeggen: “ach, ga maar weer lekker bovengronds uitrijden”. Een minister heeft ook te maken met het kabinet, regeerakkoord, politieke partijen, 1e en 2e kameren niet te vergeten Europa.
vedder
@walker1 volgens mij kon Dijksma hier wel zelf over beslissen
+9
dwers
Verbod op de sleepvoet is erger dan dit.
+3
verbi
Schouten een top minister bovengronds uitrijden is niet meer van deze tijd gewoon injecteren ipv die smerige ketsplaat als we het over imago hebben......
+12
vedder
@verbi Ik denk dat een 4 of 5 kuubs met ketsplaat een beter imago oplevert dan een 15 kuubs met bemester
+1
zandhapper
@vedder Ben op dit moment in oostenrijk hier ,hier veel 3 kubs met spuitlans ,leuk om te zien,zaten gisteren boven op berg bij boer te lunchen met de mest geur in de neus ...puur natuur Haha
Frans1
@vedder jaja,en welke boer gaat met een 4 m3 ton rijden. Die 16 m3 kan zonder bemester ook wel achter de meeste boerentrekkers😁
cs-agrar
@Frans1 zal het dorp blij mee zijn die 4m3, 4x er door jagen of maar 1x
weurding
@cs-agrar och, 4 keer met 20 km of 1 keer met 50..........
Leo,s vriend
@vedder Ja , lekker met je 4m3 effe 40 ha grasland ( of meer) bemesten in een bui.............
+2
puntertje
@verbi Je had niets met imago maar gebruikt het toch steeds als argument, ik blijf je een beetje vreemd vinden.
verbi
@puntertje Iedereen op dit prikbord heeft de mond vol over imago en dan komen ze met dit voorstel. En inderdaad ik heb niks met imago een leuk woord maar zolang het niet betaald wordt hebben we er niks aan. Dus zo vreemd vis dat niet.
vrije boeren
@verbi Jij werkt voor de RVO
Frans1
Quote Reactie van @vrije boeren:
Jij werkt voor de RVO

Dan ben jij vast van de SP, overal tegen
verbi
@vrije boeren Nee hoor ben een boertje met 90 koetjes
+8
weide-boer
Verbod kan ons niet snel genoeg ingaan.
Twee boeren in de buurt die de hele zomer door lopen te stinken. Echt verschrikkelijk.
Maar voor de lieve vrede (zijn zelf ook melkveehouder) zeggen we er maar steeds niks van. Van na de eerste snede zijn nu de totaal verbrandde rijsporen nog te zien. Kweekgras en ridderzuring is de begroeiing. Met elk wolkje of een voorspeld buitje horen we hun vacuumpompen weer loeien. Als je zijn wei inloopt zie je de mest echt vast gebakken aan het gras met deze droogte. Hun enigste en echte motief is dat ze het zelf kunnen en niks kost. Beide zijn ook aan het "uitboeren ". Eigenwijs en weten alles beter. Hebben ook gedwongen van loonwerker moeten wisselen ondanks dat ze anders beweren.
+3
ej-van-de-voort
@weide-boer

En das dan gelijk maar synoniem voor iedereen die in bovengronds mogelijkheden ziet? Beetje kortzichtig om op twee ‘beunhazen’ iedereen af te rekenen. Alsof voor de zodebemester iedereen die sporen en opgedroogde stront had....

Ik zie geen voordelen in het gesnij van de bemester, incl te plaatselijk bemesten in mijn ogen. Voor wat betreft een mooie egale snelle opname is een niet te zware regenbui tijdens of net na bovengronds meest ideaal.
+4
weide-boer
@ej-van-de-voort Is toch puur theoretisch gewauwel; na elke bemesting een regenbui op maat. Hij bemest vgl. eigen zeggen 8 tot 10kuub per keer en per ha. Afgelopen seizoen heeft ie 6× bemest.
Over een ronde knoeit ie al met al wel een week. Dus bijna 6wk. Inde stank. Die regen komt of te vroeg of te laat maar meestal helemaal niet zoals deze zomer.
Als meer boeren bij ons het zouden doen krijgen we een groot stank-(probleem) met alle andere boeren burgers en buitenlui en nog meer gezien tegen de landbouw.
+2
newholland6640
@weide-boer

Gun je een ander het licht in de ogen niet??
+1
pieta
@newholland6640 Hij zit gewoon in de stank van een ander en wordt daar terecht niet vrolijkk van.
+2
newholland6640
@pieta de afgunst straalt er vanaf. En waarom bovengrond uitrijden meer stinkt dan injecteren is me niet helemaal duidelijk.
+1
pieta
@newholland6640 Dat zou kunnen. Ik wil maar aangeven dat je andermans stank vrij snel beu bent. En met kleinere giften net zoveel gaan brengen met klein materiaal wil gewoon zeggen dat je vaker in de stank zit.
+1
ej-van-de-voort
@weide-boer

Oftewel, jij hebt gewoon meer tegen hoe je buurman te werk gaat dan tegen het systeem an sich. Waar ik weg kom zaten veel kleinere boeren die zo lang mogelijk doorgegaan zijn met de ketsplaat, en ik durf er een kratje bier onder te vermelden dat de lucht niet ‘erger’ was dan nu, integendeel, veel ‘import’ klaagt nu juist over de lucht omdat er geïnjecteerd word los van neerslag. Nogmaals, het kan best dat je buurman niet op de goede manier te werk gaat, maar daarmee de manier afschieten als theoretisch gewauwel bewijst wel dat je niet objectief probeert te denken
+1
gerrie-hul
@weide-boer Wil niet zeggen dat jij met de kletsplaat moet gaan rijden maar ik hoop dat de motie word aangenomen en uitgevoerd
+3
Boerderie
@weide-boer Als het stinkt is het geen VBBM boer, VBBM boeren zijn actief bezig met mestkwaliteit en dat vertaalt zich onder andere terug in GEMIDDELD 30% minder ammoniumstikstof in de mest door structuurrijk en eiwitarm te voeren. VBBM boeren produceren daardoor vaak niet maximaal, maar dat is 'part of the believe'.

Daarbij is het fermenteren van mest ontzettend belangrijk, kun je op verschillende manieren bereiken, maar in een anaerobe omgeving vindt er rotting van eiwitten plaats. Dan krijg je inderdaad stank, dat is verrotte mest. Een speerpunt van VBBM is om mest te laten fermenteren, dit kun je helpen door toevoegen van een koolstofcomponent of zuurstof in de mest toe te voegen (Aeromix bv. of EM bacteriën). Als je deze stappen goed volgt,krijg je wezenlijk andere mest in je kelder die absoluut niet erg ruikt.

Zodebemesten is trouwens ook niet geheel geurloos, zeker niet wanneer je zoals koeienboertje hieronder de druk zo laag instelt dat de boel er evengoed overheen loopt. De gewenste ammoniakreductie zul je dan trouwens hoogstwaarschijnlijk ook niet behalen, zoals het Huijsmans model voor zou rekenen...
newholland6640
@Boerderie

Wat is jouw mening over agrimest?
Jannus
Quote Reactie van @Boerderie:
Als je deze stappen goed volgt,krijg je wezenlijk andere mest in je kelder die absoluut niet erg ruikt.

Doe jij dat ook als ik vragen mag??
Boerderie
@Jannus Eh, wat bedoel je precies? Wat koeienmest betreft: Wij hebben een composteringsstal, dus de kwaliteit van die mest is prima. Basismateriaal is houtsnippers, daar lopen de koeien op. Klein deel achter het voerhek is onderkelderd, maar we voeren koeien idd structuurrijk en eiwitarm. In verband met boterzuurproblemen vorig jaar iets sneller gemaaid in de hoop dat kuilfermentatie beter zou gaan, maar is helemaal niet goed bevallen, en past ook niet binnen de bedrijfsfilosofie. Maargoed, boterzuurproblematiek wel beter verminderd, met een zware snede hark je toch af en toe iets meer mee, terwijl RAS niet opmerkelijk hoog was ten tijde van de boterzuur...
Jannus
Quote Reactie van @Boerderie:
de bedrijfsfilosofie.

Ik was van mening dat je ook drijfmest fermenteerde,vandaar de vraag.Vanuit de kijk op je eigen bedrijfsfilisofie ben je experimenteel bezig en dat zijn karaktertrekken van de echte VBBM boeren.

Er is me afgelopen winter de mixer(huis) stuk gelopen en kon de grote opslag onder het melkvee niet mixen,pompte de dunne fractie er onder weg naar de silo wat alsmaar minder werd door de alsmaar dikker worden prut (korst) en verwachte dat er in het voorjaar misschien wel de loonwerker met de kraan de stijve mest eruit moest gaan lepelen.

Wat schets mijn verbazing en die van mijn loonwerker,2 weken terug de hele opslag leeg laten rijden en was hele mooi homogene doorregen drijfmest zonder dat er ook maar een mixer in heeft gedraaid,nu is het huis gerepareerd en twijfel of ik wel moet gaan mixen komende winter.Peins over een terugkomend experiment op bedrijfnivo want soms kom je in gedwongen situaties ook leuke bijwerkingen tegen die vragen om verdere "onderzoek"

Vandaar mijn vraag of je ook drijfmest fermenteert en hoe je dat dan zou doen,
Boerderie
Quote Reactie van @Jannus:
ijfsfilisofie ben je experimenteel bezig en dat zijn karaktertrekken van de echte VBBM boeren.Er is me afgelopen winter de mixer(huis) stuk gelopen en kon de grote opslag onder het melkvee niet mixen,pompte de dunne fractie er onder weg naar de silo wat alsmaar minder werd door de alsmaar dikker worden prut (korst) en verwachte dat er in het voorjaar misschien wel de loonwerker met de kraan de stijve mest eruit moest gaan lepelen.

Wat heb je er nou verder aan gedaan dan? Ik ken inderdaad meerdere VBBM boeren die de mixer ergens in de werkplaats hebben opgeborgen, omdat ze niet meer hoeven te mixen. Vaak gebruiken ze dan wel een toevoegmiddel zoals EM bacteriën. Maar ook extra koolstof toevoegen (direct in de mest of rantsoen v/d koeien) geeft een ander product...
Jannus
Quote Reactie van @Boerderie:
Wat heb je er nou verder aan gedaan dan?

Niet echt veel anders dan dat ik niet heb kunnen mixen,gebruik geen bacterien of koolstoffen etc, en kan het niet direct verklaren vandaar mijnvraag op jou reactie van hoe jij zou fermenteren
+1
rijpkema
@Jannus mix hier al jaren bijna nooit melkkoeien zeker niet hooguit een keer per jaar de put waar de pinken op lopen merk het niet met mestrijden heb bijna altijd mooie mest hooguit de laatste 1 a 2 tanken vol zomerdag dat er nog wat gras/kuilresten in zitten doe verder ook niets in de put of door het voer
Erco
@Jannus of je hebt n slecht mechanisatie bedrijf of je bent zelf nogal traag met repareren 😉
+1
Leo,s vriend
@Boerderie Ik weet dat generaliseren niet goed is, maar hier zit ook zo'n vbbm boer, nou ,hij heeft schijt aan alles en stinkt maximaal.
+1
dijkstra uit w
@Boerderie ik heb zelf een aantal jaar koolstof gevoerd, en ook al een jaar EM mest behandeling gedaan. maar ik kon eigenlijk nooit een verschil ontdekken in de mest. onze koeien mest ruikt sowieso al anders bij het uitrijden op het land dan bv de mest van mijn buurman. En volgens mij kun je mest al helemaal niet fermenteren door extra lucht toe te voeren zoal in een aero mix systeem. fermentatie gebeurt namelijk onder een zuurstof arme omgeving, zoals een kuilbult of bokasie in geval van ruige mest.
Door extra zuurstof toe te voegen kun je wel minder scherpe mest krijgen, maar dat komt omdat de mest meer is gecomposteerd door de extra lucht, en dus al veel ammoniak is verdampt voordat je de mest uitrijd. En als ik er zo over na denk, kun je zulke mest dus wel uitrijden met weinig ammoniak emissie, simpel om het feit dat er al veel vervluchtigt is door het beluchting proces.
+1
spotmelker
Quote Reactie van @dijkstra uit w:
veel ammoniak is verdampt voordat je de mest uitrijd.

Dat zou je wel denken maar dat ligt toch écht anders. Door de beluchting krijgen aerobe bacteriën de overhand en deze voorkomen juist ammoniakvorming. Op Dairy Campus zijn er al meetonderzoeken gedaan waarbij 51% ammoniakreductie behaald werd en de emissie van lachgas en methaan nagenoeg 0 bleef.
+3
pieta
@spotmelker Hebben ze daar ook nog de brondata van? 😁
+1
grondlozeboer
@pieta misschien de wur wel 😎
Boerderie
@dijkstra uit w Spotmelker geeft het ook al aan. De anaerobe omzetting van eiwitten noemt men rotting. Naast dat de bodem geen dode massa is maar levend materiaal met miljarden microorganismen, is mest eigenlijk ook geen dode massa. Strontvol bacteriën, maar welke? Hier is nog maar weinig onderzoek naar gedaan maar duidelijk is wel dat er een groot verschil zit tussen Aerobe processen en Anaerobe processen. Wanneer het Anaeroob is, en de eiwit gaat rotten zijn er meer schadelijke stikstofverbindingen zoals ammoniak, lachgas en bijvoorbeeld blauwzuurgas. Technisch proces waar ik me ook steeds beter in tracht te verdiepen om te achterhalen hoe dit precies samenhangt/zit, maar als ik op mijn gezonde boerinnenverstand af ga lijkt het logisch, de natuur zelf (de biologie) zit echt vernuftig in elkaar en van nature zijn die processen ook aeroob (los van dat urine en mest gescheiden is, maar je kunt niet alles hebben...)
+4
dwers
@Boerderie dat zeg ik, een grupstal met gescheiden mest is zo gek nog niet.
+1
Wilbert
@Boerderie als het gaat om ammoniakale stikstof in de mest, waarom dan niet 2 of 3 keer per jaar een representatief mestmonster nemen en het meten? Onder de norm is bovengronds bemesten.
Nu zijn er allerlei eisen, terwijl het belangrijkste argument voor bovengronds bemesten niet wordt gemeten.
m uut m
@Wilbert
Door de voorwaarden die nu gesteld worden zijn er sowieso niet veel die er voor in aanmerking komen.
Degene die er wel voor in aanmerking komen hebben dan ook weinig mest om uit te rijden.
Voorwaarden niet veranderen.
grondlozeboer
@m uut m wat verandert er dan?
pieta
@grondlozeboer Er verandert niets. En dat is juist de bedoeling want als zometeen veel boeren mee zouden kunnen doen is het imagoprobleem het volgende issue. Nu valt het nog niet zo op. Ik vind het overigens gewoon jammer. Ik zou op mijn zandgrond maar wat graag weer met de sleepvoet werken.
m uut m
@grondlozeboer
Waarom moet er wat veranderen?
grondlozeboer
@m uut m van mij hoeft dat niet. Dan mag ik t ook niet meer. Had je reactie verkeerd gelezen
Wilbert
@m uut m ik proef een angst dat ondanks de eisen, jij stiekem wel realiseert dat de hoeveelheid ammoniakale stikstof in drijfmest wel eens niet zo laag is als gehoopt. Terecht?
+1
m uut m
@Wilbert
Alles is manipuleerbaar.
Hou de eisen simpel.
Door alleen maar extensieve weiders vrij te stellen is de hoeveelheid mest ook zeer beperkt. De omstandigheden van uitrijden bepalen meer de uitstoot van ammoniak dan de toedieningwijze.
Boerderie
@Wilbert Wilbert, wij hebben inmiddels duizenden mestmonsters van onze boeren, ieder jaar wordt de mest geanalyseerd in het voorjaar, voor de put wordt leeggereden. En er is een voorwaarde opgenomen over het ureum in de melk die hier naar verwijst. Het enzym urease uit mest zet het ureum om tot onder andere ammoniak. Dus minder ureum, is ook minder potentie
voor ammoniak, zo is ervoor gekozen de eiwitbenutting in de voorwaarden te verwerken. Het ureum moet in de opstalmaanden onder de 21 zijn. Nou, das echt lang niet voor iedereen haalbaar hoor!

Ik vind trouwens dat je nu wel een beetje voorbarig allerlei conclusies trekt, jammer. Ik vind het normaal gesproken prima discussiëren met je. Maar als je iets wilt weten begin je niet met een aanname maar met het stellen van een vraag.
dwers
@Boerderie ik vind dat afrekenen op ureum ook vreemd, bij mij gescheiden mest dus ook minder ammoniak.
newholland6640
@dwers eens, maar er zijn er niet zoveel als jij...
+1
pieta
Quote Reactie van @Boerderie:
Dus minder ureum, is ook minder potentievoor ammoniak, zo is ervoor gekozen de eiwitbenutting in de voorwaarden te verwerken. Het ureum moet in de opstalmaanden onder de 21 zijn. Nou, das echt lang niet voor iedereen haalbaar hoor!

Onder de 21 is niet echt moeilijk voor het gros van de boeren. Het probleem voor de grotere hoeveelheid boeren zit hem in de extensiviteit en 85% gras. Veel van die boeren werken met "reguliere" mest waarin dezelfde hoeveelheid ammoniakstikstof zit. Dus mijn vraag aan jou is dat als je als boer die aan de gestelde voorwaarden voldoet en zijn vee huisvest in een reguliere (drijfmest)stal waarom zijn ammoniakale stikstof lager zou zijn?
Boerderie
Quote Reactie van @pieta:
en zit hem in de extensiviteit en 85% gras. Veel van die boeren werken met "reguliere" mest waarin dezelfde hoeveelheid ammoniakstikstof zit. Dus mijn vraag aan jou is dat als je als boer die aan de gestelde voorwaarden voldoet en zijn vee huisvest in een reguliere (drijfmest)stal waarom zijn ammoniakale stikstof lager zou zijn?

Nou,omdat we dus zoals ik al schreef ieder jaar de mest laten monsteren waar dit uit blijkt. Door structuurrijk (meer herkauwen en benutting penseiwit) en eiwitarm te voeren komt het ammoniumstikstof lager uit. Er zijn boeren die nog meer dan de gemiddeld 30% verschil in verhouding amm. N/organisch N hebben. Met bv 0.7 ammonium N en 2,4 organisch gebonden N. Totaal stikstof is gemiddeld wel hetzelfde als gemiddeld (alleen de verhouding anders), maar veel boeren zitten daar ook wel onder. Het is nu niet opgenomen in de voorwaarden maar ik kan me voorstellen dat we in de nieuwe vrijstelling dit wel toevoegen, als die er komt. Alleen het is nu via ureum gegaan omdat dit geborgd is. Het gaat ook niet uitsluitend om die ureum hè, je moet het totaalplaatje bekijken, zoals je zelf ook al aangeeft...
pieta
Quote Reactie van @Boerderie:
Alleen het is nu via ureum gegaan omdat dit geborgd is.

In mijn beleving is dit enkel een bovengrens opdat je ze niet bovenmatig eiwit kunt verstrekken en heeft het niet direct invloed op wat voor N je in de mest hebt. Welke N je in je mest hebt wordt volgens mij meer door andere factoren bepaald. Zoals mestsysteem, herkauwactiviteit, soort eiwit wat je voert enz.
Wilbert
@Boerderie mooi dat er al duizenden mestmonsters zijn, dat maakt het een heel stuk sterker. Zou niet verkeerd zijn om dit een aanvullende eis te maken.
Ureum onder de 21 krijgen is wel de makkelijkste van alle eisen. Gemiddelde in nl is 23 jaarrond. Er wordt nu nauwelijks gestuurd, is een resultante van voerkosten tegen melkopbrengsten. Denk trouwens dat het ureum landelijk binnen 10 jaar op 20 gemiddeld ligt.
De 85% grasland eis is een veel groter obstakel. Met wat meer mais in het rantsoen verbeter je de eiwitefficientie en minder methaanuitstoot uit de pens. Veel / alleen gras voeren icm met iets lagere melkgift zorgt voor een hogere broeikasgasuitstoot per kg melk tov een rantsoen met een deel mais of granen.
m uut m
@Wilbert
De verliezen van mais liggen hoger in de mestput methaan uitstoot wordt er niet in meeberekend in jouw verhaal. Dan heb je nog de negatieve effecten van maisland tov grasland. De 85% eis neemt eerder toe dan af.
weurding
Quote Reactie van @weide-boer:
voorspeld buitje horen we hun vacuumpompen weer loeien.

loonwerker hier heeft er 2 op zijn 14 kuubs veenhuis........
Nick83
Quote Reactie van @weide-boer:
voorspeld buitje

Dacht hier gisteravond nog ff kunstmest te strooien omdat het vannacht / vanmorgen zou regenen. Nou... dr is geen druppel gevallen, en dat gaat niet meer gebeuren ook als ik het nu zo bekijk.
Twentsch Land
@Nick83

Volgende week knalt de droogte er weer in ..... tja er is veel voer en voer gaat altijd op is het niet door droogte dan is het wel door nat of lange tijd kou ( winter )
pieta
@Nick83 Hier wel een paar mm gehad. 😁 O wat zijn we blij.
+1
Baltus_steyr
@weide-boer een bemester met sleepslangen dat zou in mijn ogen ideaal zijn!!! of zoals ze hier ook zijn te tobroco bemesters,...
casejxu
@Baltus_steyr hadden er van t voorjaar 1 verkocht op t werk. Was nog niet geleverd dus die is nog maar even afbesteld
+1
fendt514cturbo
@casejxu een fliegl in de beemster toevalig??
+1
casejxu
@fendt514cturbo jup bemester komt er niet bij. Tank gaat wrl door volgens mij
Koeien boertje
Man wat een geneuzel allemaal, je hoeft met een injecteur de mest geen 10 cm in de grond te drukken.
Je kunt gewoon de druk zo instellen dat hij over de zode heen loopt.
Ik zie veel voordelen in van een bemester dit jaar.
Zo blijft de groei beter in het gras dan alles volvelds eronder spuiten en een buitje net langs je heen zien gaan.
ej-van-de-voort
@Koeien boertje

Bij voorkeur niet, dan heb ik zonder regen helemaal de sporen goed int gras staan wat slecht meer intrekt, dan nog liever iets de grond in werken
dx11
Quote Reactie van @Koeien boertje:
Je kunt gewoon de druk zo instellen dat hij over de zode heen loopt.

Dat mag dus ook niet. Bovendien krijg je dan dikke strepen korst in het land die je in een droog gegroeide snede gegarandeerd in de kuil terug vindt

Quote Reactie van @Koeien boertje:
Zo blijft de groei beter in het gras dan alles volvelds eronder spuiten

is dat echt zo? zou voor ons juist een reden zijn om te gaan ketsplaten, hoe minder er groeit hoe minder overschot we hebben. Echter wijst de praktijk hier heel wat anders uit, hier staat beslist niet minder gras in het land als aan de andere kant van de draad
BEboer
@dx11 Opletten van de draad dat is wel een nadeel van ketsplaten de afrastering roest sneller 😂
Nick83
Quote Reactie van @BEboer:
Opletten van de draad dat is wel een nadeel van ketsplaten de afrastering roest sneller

En als er geen draad staat, maar een sloot ligt? Zou dat dan betekenen dat je zo af en toe in de sloot sproeit?
+1
Nick83
Quote Reactie van @dx11:
krijg je dan dikke strepen korst in het land die je in een droog gegroeide snede gegarandeerd in de kuil terug vindt

Met dikke stapelbare stront wel ja ... met beetje water erbij niks aan de hand.
cs-agrar
Quote Reactie van @Nick83:
met beetje water erbij

Reken bij aanhoudende droogte maar met 2-3beetjes water..
+2
GerbertXL
@dx11 Gelukkig zit er bij mij zo'n spindel op de hark waarmee je de hoogte instelt. Je moet 'm niet als kopeg gebruiken he.
jippe
He dat is mijn afbeelding die ze erbij gebruiken
ronald73
@jippe Mooie tank 😉
Flinstone
Sleepvoetverbod is erger als dit!
Mag best wel strenger controle op, zie nog wel pipos die ook op bouwland met de sputterplaat werken 😳😡🤮
dx11
Quote Reactie van @Flinstone:
Sleepvoetverbod is erger als dit!

omdat?
+1
Nick83
@dx11 omdat er vele malen meer boeren et een sleepvoet rijden dan met een ketsplaat.
dx11
@Nick83 dat was 30 jaar wel anders. Eigenlijk moeten ze dus juist de sleepvoet verbieden. Er zijn nu minder boeren met een sleepvoet als toen met een ketsplaat
+1
Nick83
@dx11 Je praat onzin. We leven nu en niet "toen". Maar je krijgt je zin hoor, de sleepvoet word verboden, is al geregeld...
+1
dx11
@Nick83 niks meer onzin als jij. omdat meer mensen het doen is het belangrijker dat het niet verboden wordt. wat een beargumentatie zeg
weurding
@dx11 er was een tijd dat er meer mensen met drank op achter stuur reden.....😀 toch verboden..
m uut m
@weurding
Wanneer was dat niet verboden dan.
weurding
@m uut m altijd al, behalve op eigen erf 😃
+5
dwers
@weurding een maat van mij kwam dan wel met een bootje naar de kroeg.
Ik vond dat altijd wel verstandig, je leest in de krant wel eens van auto te water geraakt , maar nooit van boot op de weg geraakt.
+2
weurding
dwers
@weurding maar vast niet vanuit het water 🤗
+2
grondlozeboer
@dwers er zat hier in de kroeg altijd een oude vrijgezel.

Na een paar biertjes moest hij van de kroegbaas de auto eerst na huis brengen .

Dat deed hij. Kwartier later kwam hij op de motor terug 😁
Jannus
Quote Reactie van @grondlozeboer:
Kwartier later kwam hij op de motor terug

Dat is natuurlijk heel slim ......wel in het zijspan zeker ..... 🍻
hans1980
@dx11 dacht dat de meeste ketsplaat boeren fir of impact poeder gebruiken klopt dat?
m uut m
@hans1980
Wij niet.
hans1980
@m uut m wij wel
m uut m
@hans1980
Gebruik wat meer stro is een veel betere bron van koolstof en ook goedkoper.
hans1980
@m uut m stro bindt geen toxines
Wilbert
@hans1980 FIR wel dan?
Hier de hele dag Calimero spelen dat jij het zo slecht hebt, maar wel centjes om FIR te voeren. Dan heb je het mijn inziens zeker niet slecht.
hans1980
@Wilbert fir kan wel uit , bijna geen veearts nodig laag celgetal 100 goede vruchtbaarheid 395 tkt 1,6 ins./ dracht
m uut m
@hans1980
Je moet niet alles geloven.
cs-agrar
Quote Reactie van @m uut m:
stro is een veel betere bron van koolstof en ook goedkoper

hoeveel koolstof zit er in 1000kg stro?
Wilbert
@cs-agrar betere vraag is hoeveel koolstof er in 20.000 kg co2 zit, de opname van 1 ha grasland. Toevoegen van mest of stro stelt in verhouding weinig voor tov koolstofopname door planten uit de lucht.
cs-agrar
Quote Reactie van @Wilbert:
hoeveel koolstof er in 20.000 kg co2 zit

Dat is inderdaad ook een goede vraag. Heb ergens vermoeden dat het antwoord vast ergens in de archieven van de FIR-man ligt, was ook erg met de bodem bezig
+1
kroonfir
[quote="@cs-agrar" p="1535861"]@cs-agrar betere vraag is hoeveel koolstof er in 20.000 kg co2 zit, de opname van 1 ha grasland. Toevoegen van mest of stro stelt in verhouding weinig voor tov koolstofopname door planten uit de lucht.

Quote Reactie van @Wilbert:hoeveel koolstof er in 20.000 kg co2 zitDat is inderdaad ook een goede vraag. Heb ergens vermoeden dat het antwoord vast ergens in de archieven van de FIR-man ligt, was ook erg met de bodem bezig @cs-agrar Zorg eerst dat de grond in conditie is, bij matige grond ook matige CO² opname uit de lucht. Met gerijpte drijfmest kun je het humusgehalte in de bodem opbouwen. Stijging van het humuscijfer met 1% geeft 40.000 kg. CO² vastlegging.
Gerijpte drijfmest is drijfmest met een hoge C-N verhouding, 60-70% organisch gebonden N,
lage Ph en een hoge Redoxwaarde.
Wilbert
@cs-agrar bijna 5500 kg koolstof
dx11
@hans1980 daar is het in het verleden wel mee begonnen. Tegenwoordig is het vooral (onbestendig) eiwitarm voeren, extensief grondgebruik en intensief weiden wat verplicht is gesteld
grondlozeboer
@hans1980 ik doe dr agri mest door. Krijg je mooie homogene mest van en wil de pinkemest tenminste mixen
m uut m
@grondlozeboer
Agrimest is alleen voor de verkopende partij interessant.
Bij meerdere onderzoeken kunnen ze de bacteriën in de mest niet weer terug vinden.
grondlozeboer
@m uut m ik gebruik een paar vaatjes per jaar. T hele onderzoek ervan boeit me niet zo.

Het enigste wat ik weet is dat mn put die lastig te mixen is hierdoor wel goed mixt.
Mest is veel homogener.

1 put kan niet gemixt. Vijf weken lang 1x per week 300 ml erin en de mestauto zuigt m zo leeg als ik er twee tank gier achteraan gooi.

Terwijl t anders altijd een hele klus was met jongveemest alles leeg te krijgen. Ben nu in 1.5 klaar en anders was ik 1.5 dag bezig.
Daarom gebruik ik t.
+1
m uut m
@grondlozeboer
Ik geloof niet in sprookjes.
grondlozeboer
@m uut m ik ook niet. Wat een geluk
hans1980
@m uut m ik ook niet alles wetenschappelijk bewezen
m uut m
@hans1980
Wat is wetenschappelijk bewezen?
Dat Agrimest werkt?
hans1980
@m uut m ik ook niet alles wetenschappelijk bewezen
+1
jehan
Tzijn toch allemaal boeren waar het overgaat hier of zie ik dat verkeerd ..op 1 lijn zitten is weer ver te zoeken ..en dat zijn dan collegas van elkaar ..of zijn het toch concurenten..ik zeg gewoon in heel nederland dezelfde regels en niks anders..gwoon bemesten hoe we dat hier al heel lang moeten... zowel in de wei als op het land
spotmelker
Quote Reactie van @jehan:
.ik zeg gewoon in heel nederland dezelfde regels

We zitten niet allemaal op dezelfde grondsoort...
+1
casejxu
Quote Reactie van @jehan:
.ik zeg gewoon in heel nederland dezelfde regels en niks anders..gwoon bemesten hoe we dat hier al heel lang moeten... zowel in de wei als op het land

jij ben lekker schappelijk wou je zeggen. Bij ons op t veenland gaat dat dus gewoon niet. T snijden en injecteren zou wel gaan.... maar daarna. De zode is daar erg heilig voor ons. Maak je hier een scheur in ga je er door en ben je weg
Boerderie
Quote Reactie van @jehan:
zijn toch allemaal boeren waar het overgaat hier of zie ik dat verkeerd ..op 1 lijn zitten is weer ver te zoeken ..en dat zijn dan collegas van elkaar ..of zijn het toch concurenten..ik zeg gewoon in heel nederland dezelfde regels en niks anders..gwoon bemesten hoe we dat hier al heel lang moeten... zowel in de wei als op het land
Reageer @jehan spotmelker 1u geleden --> Rapporteer aan admin Stuur persoonlijk bericht Kopieer link Quote Reactie van @jehan:.ik zeg gewoon in heel nederland dezelfde regels

Wat heeft heeft dit met concurrentie te maken? Ik zie dat niet, gaat het om het doel of het middel? Ik denk dat het sowieso beter is om een doelbeleid te voeren, dat hoor je de laatste tijd gelukkig steeds vaker (zelf vanuit ministerie inmiddels gehoord van iemand op mestbeleid). Dat de boer zelf mag bepalen hoe hij doelen bereikt en welke middelen hij daarvoor aanwendt. Ik ben tegen het generiek opleggen van hetzelfde middel (terwijl er op de bedrijven al veel differentiatie is) om doelen te behalen, terwijl dit aantoonbaar op die gedifferentieerde bedrijven verschillende effecten heeft.
+12
BamBam
Bij ons zitten ook 2 van die ketsplaat boeren. En heel eerlijk gezegd, reuk ik die mest zelfs amper op het moment dat ze bezig zijn en ik met open raampje langs rij. Helaas kan ik dat van onze eigen mest lang niet altijd zeggen. En soms een week later grazen de koeien er alweer. Dan doen ze volgens mij toch iets goed!!
Ik ben faliekant tegen een verbod. Als er met deze inzet onderzoek was geweest wat de voordelen van dit systeem zijn als dat er is getraineerd door de wur in het ammoniakverhaal, dan was er veel meer duidelijkheid.
En eigenlijk is het van de zotte dat we inmiddels ruim 20 jaar verder zijn en nog steeds zo ontzettend weinig weten van alle processen die er spelen bij mest bewaring en uitrijden en de benutting door het bodemleven en het gras. Terwijl er vele miljoenen zijn overgemaakt aan de WUR. De basisvragen zijn nog steeds niet onderzocht, laat staan beantwoord.
Ik denk dat het voor de insecten, weidevogels, gezondheid van bodem, gewas, koe en mens de methode van bovengrondsuitrijden verreweg de best is.
+1
spotmelker
Quote Reactie van @BamBam:
ruim 20 jaar verder zijn en nog steeds zo ontzettend weinig weten van alle processen die er spelen bij mest

Omdat blijkbaar geen hond interesseert, als de (Wageninger) sommetjes maar kloppen voldoe je aan de wetgeving, de rest doet er niet toe.
+8
Fendt926Driver
Ach mensen denk eens na.
Hoeveel werklozen komen er wel niet als niet meer al die machines gemaakt moeten worden.
Hoeveel minder diesel accijns komt er dan niet minder binnen
Ook van alle vrachtwagens die de mest transporteren kassa voor de staat.
Daarom moet je ook mest afvoeren en kunstmest aankopen.
Anders gaat DSM falliet met een heleboel werknemers en de miljoenen kubieke meters gas die daar verstookt worden zit ook gewoon accijns op. En weer een bult werkgelegenheid om die kunstmest te verdelen en dieselaccijns om te vervoeren.
En wat te denken van de grootste werkgever van assen. Dienst regelingen. Die zullen iets goedkeuren waar ze minder werk door krijgen?
Net als het wur. Die moeten belangerijk blijven anders vraagt niemand hun meer wat
+1
BamBam
En helaas, maar ik denk dat je daar de belangrijkste reden wel tussen hebt staan.
Fendt926Driver
@BamBam ja en de boeren mogen het allemaal ophoesten en betalen
+1
andre01
Kraak deze minister naar af omdat het niet jou beleid is.
Volgens mij doet ze stinkend haar bes om een goed beleid te maken, maar ze heeft te maken met afspraken uit het verleden, ambtenaren die meer van de linkerkant komen , en een sector die tot op het bot verdeelt is.
+2
Ritchie
@andre01

Ik kan al die goeie dingen me anders niet allemaal zo goed voor de geest halen, bij Pauw en Jinek een hoop mooie praatjes maar er is nog niet veel van terechtgekomen. Een hele sector ff door de drek halen met die I&R affaire wat veel te voorbarig bleek en de onderhandelingspositie van NL voor een nieuwe derogatie die daardoor ernstig verzwakt was, ik weet niet of je het nieuwe nitraatplan hebt gelezen maar daar wordt de gemiddelde boer ook niet bepaald vrolijk van. En dat hele gedoe met grootschalige fraude met ammoniakemissies waar al 25 jaar 'beleid' op wordt gemaakt. Met tot slot dit weer, ik weet niet of het knielen voor de lobby's van o.a. Cumela is maar als je op zoveel (gegronde) tegenstand stuit is het toch vrij logisch om naar hun verhaal te luisteren. Maar nee, trek de stekker maar gewoon uit een pilot die door je voorgangers van nota bene PvdA is gestart.. Jammer dat ze er dan niet een paar vervelende ambtenaren uitgegooid heeft!
+3
Pluto
De ammoniak immissie zal best iets hoger zijn maar cijfers daarover bestaan officieel niet !
Helaas heeft ondergronds aanwenden als bijwerking de vernietiging van de biodiversiteit in al zijn vormen . Waar moet de natuur van leven als je afvoer groter is dan je aanvoer . Ook in de humane sector begint de schade die het heeft veroorzaakt haar tol te eisen .
+1
1066
@Pluto Als dat zo was had ik allang geen last meer van mollen moeten hebben
wij bemesten 4 keer per jaar
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden mest , schouten , melkvee , d66 , vrijstelling , bovengronds , tweede kamer , uitrijden en bovengronds uitrijden geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!