'Fosfaathandel valt of staat met melkprijs'

Productierechtenmakelaar Frans Evers uit het Gelderse Zelhem heeft drukke maanden achter de rug, waarbij de telefoon vaak roodgloeiend stond. Volgens Evers is de melkprijs de meest prijsbepalende factor in de fosfaatrechtenhandel. "Zolang er in de melkveehouderij geld wordt verdiend, is er vraag naar fosfaatrechten."

De prijs van fosfaatrechten is de laatste weken sterk gestegen. Hoe verklaar je deze prijsstijging?
"Dat is heel simpel, de markt doet zijn werk. Oftewel: er is meer vraag dan aanbod, waardoor de prijzen aantrekken. Er zijn ook redenen waarom er vraag is; 1 daarvan is de melkprijs. Hoewel de melkprijs sinds eind 2017 is gezakt, wordt er nog steeds geld verdiend in de melkveehouderij. Een basisprijs van €35 per 100 kilo is nog altijd een prima melkprijs. Daarbij zijn er signalen dat de melkprijs op een bodem is gestuit en de komende maanden mogelijk aantrekt. Dit maakt dat melkveehouders graag willen doormelken en zich zodoende oriΓ«nteren op fosfaatrechten."

Quote:
Wanneer je tot het laatste moment wacht, ben je aan het speculeren; dit geldt zowel voor koper als verkoper.

Deel dit topic

Reacties

van Ittersum
Open deur
+2
weurding
Weet het niet, ook al zal melkprijs eind van het jaar zakken geloof ik niet dat de p rechten dat ook doen, je bent ze nodig of niet, los van de melkprijs
matt
@weurding heb er al verschillende gehoord,die dit jaar nog moeten kopen.
Snap dat niet melken maar raak,en zetten zich hartstikke klem.
Je kunt dus rustig achterover leunen denk ik.
weurding
@matt verkoop liever volgend jaar na mei maar ben bang dat het dan in elkaar stort, heb verder geen haast
Todi
@weurding Waarom in elkaar storten?
+2
weurding
@Todi denk dat er veel stoppers komen dus veel aanbod volgend jaar
Erco
@weurding mei mei boekhouding? Zijn zat constructies te bedenken
de Tank
Tijdens het melkquotumtijdperk was er van een relatie tussen melkpriks en q prijs geen sprake . Ik zie nog niet zo snel waarom die er wel zal zijn tussen p-rechten en melkprijs.
jg
De redenen waarom er weinig aanbod is zijn bepalend: de overheid geeft een bepaalde hoeveelheid uit . En roomt af bij iedere transactie . Dat is dus geen vrije markt van vraag en aanbod.
jg
Dat boeren een veelvoud van de de winst van 1 jaar twee cent hogere melkprijs direct voor 10 jaar uit geven maakt het leven voor de handel iig dragelijk.......
hans1980
Afroming heeft zijn weerslag op prijs zeker ook bij lease wat jaar op jaar minder aantrekkelijk is door verlies rechten dus sofa melker zal moeten verkopen
groeier
@hans1980
Melken wil je toch, een dip in de zuivel is steeds maar van korte duur, dus heeft net als met melkquotum geen effect op de prijs van de rechten.
+1
hans1980
@groeier tijdens melkquotum tijdperk had je boeren die structureel een deel verleasden dit wordt nu bemoeilijkt door het afromen 10% zodat de structureel verleaser eerder overgaat tot verkoop
groeier
Quote Reactie van @hans1980:
structureel een deel verleasden

Dat kon de laatste 6 of 7 jaren v/h melkquotum toch ook niet meer.
hans1980
@groeier jawel max 30%
+3
George
Quote Reactie van @groeier:
Melken wil je toch, een dip in de zuivel is steeds maar van korte duur,

De complete landbouw zit al ruim 20 jaar in een dip. 😄
Het is steeds maar van korte duur dat het ergens op begint te lijken.
groeier
@George
Dat was 35 jaar geleden ook niet anders, de rente was wel 10%. Dus, klopt ook niet.
Erco
@George ja lachen joh. Gelukkig is het niet zo slecht als dat het in jouw ogen is...
+4
George
@Erco Jawel nog slechter zelfs. Het is een boel geprul op niks in de landbouw. Het gaat nergens over , telkens meer controleurs en steeds zwaardere eisen overal voor en allemaal voor nul.
Erco
@George je hebt t dan maar goed gedaan sjors
George
@Erco
Hoezo? Ik zit ook nog gewoon in de landbouw
matt
@George onder de miljoen schuld tel je niet mee jonguhhhh
George
Quote Reactie van @matt:
nder de miljoen schuld tel je niet mee jonguhhhh

Dat is het waarom ik nooit mee geteld heb. Ik ben een soort niemand voor de bank.
+3
matt
@George jij bent gewoon buitengewoon slecht voor de economie,sjors je moet minstens een miljoen gaan halen.
Krijg je bijna gratis tegenwoordig,op voorwaarde dat je het ooit terugbetaald.
Nou dat investeer je in een groot bedrijf,Met allerlei gadgets.
Dat kan niet mis,want niemand komt op hetzelfde idee.je zorgt dat iedereen aan je verdiend.
En voor jouw blijft het werk dan over,en de schuld natuurlijk waar je nooit meer vanaf komt...
George
Quote Reactie van @matt:
jij bent gewoon buitengewoon slecht voor de economie,sjors je moet minstens een miljoen gaan halen.Krijg je bijna gratis tegenwoordig,op voorwaarde dat je het ooit terugbetaald.Nou dat investeer je in een groot bedrijf,Met allerlei gadgets.Dat kan niet mis,want niemand komt op hetzelfde idee.je zorgt dat iedereen aan je verdiend.En voor jouw blijft het werk dan over,en de schuld natuurlijk waar je nooit meer vanaf komt..

Altijd geweten dat ik jou niks uit hoef te leggen. 😄
Erco
@George daarom πŸ˜‰
+3
verbi
Makelaarspraat hier in het zuiden wordt niks of zeer weinig verhandeld. Boeren ruimen gewoon de koeien op je kunt met rechten kopen niks verdienen. Maar misschien ligt de handel in het noorden op een ander peil. Laat je niet gek maken ik probeer een beetje te bufferen en ze niet meteen in lucht te investeren.Komen ook weer mindere tijden en dan wil ik niet of in ieder geval zo laat mogelijk bij de bank aankloppen voor extra geld. Maar ieder zijn mening.
+2
weurding
@verbi vraag me dat toch af... anders was de prijs van 180 niet naar het huidige niveau gegaan
Flinstone
@weurding waar baseer jij dan op dat volgend jaar de prijs in elkaar klapt? De prijsstijging van nu is zuiver veroorzaakt door de handel zelf en een aantal boeren trapt daar in!
Maar er wordt door de bank beweert dat er nog veel boven de markt hangt en er wordt minder gemolken!
Voorts moet je voorzichtig es kijken hoeveel intensieve melkveebedrijven er te koop staan, vaak nog met een redelijk recente stal erbij!
Er zijn legio melkveehouders die er compleet klaar mee zijn!
Dan komen nog die 800 zelfbenoemde knelgevallen die het water tot de lippen staat zoals ze zelf zeggen!
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @Flinstone:
Maar er wordt door de bank beweert dat er nog veel boven de markt hangt en er wordt minder gemolken!Voorts moet je voorzichtig es kijken hoeveel intensieve melkveebedrijven er te koop staan, vaak nog met een redelijk recente stal erbij!Er zijn legio melkveehouders die er compleet klaar mee zijn!Dan komen nog die 800 zelfbenoemde knelgevallen die het water tot de lippen staat zoals ze zelf zeggen!

dus wat gaat de prijs doen?
+1
weurding
@Flinstone je geeft het zelf ook al aan, veel boeren die er klaar mee zijn, melken dit jaar nog maar volgend jaar komt er veel fosfaat op de markt, daarom!
Flinstone
@weurding diezelfde gedachte heb ik ook en dat had ik ook voor dit jaar en toch stijgt de prijs!
Wij durven het er niet op te wagen en zijn gekrompen in aantallen jongvee en dikke koeien gaan weg!
Desondanks leveren we nog meer melk als vorig jaarπŸ€—
+1
Huppel
@weurding verkoop van bedrijven gaat niet zo vlot. Denk dat er best wat zijn die eerst maar door gaan voordat het wordt verkocht. Ik denk dat er niet zo heel veel zijn die kunnen stoppen met melken en vervolgens gaan wachten tot er een koper is voor de rest
+2
weurding
@Huppel geen idee, waarom bedrijf verkopen? bij oudere afgeschreven gebouwen gewoon ruimte voor ruimte als dat kan, vee is wel te plaatsen, machines ook, land is meestal wel een liefhebber voor, zo gaat het hier tenminste
Huppel
@weurding bij niet iedereen zijn de gebouwen afgeschreven. Wil je die nog wat goed verkopen dan moet de grond er wel allemaal bij omdat referenties niet overdraagbaar zijn.
George
Quote Reactie van @Huppel:
bij niet iedereen zijn de gebouwen afgeschreven. Wil je die nog wat goed verkopen dan moet de grond er wel allemaal bij omdat referenties niet overdraagbaar zijn.

Dan stopt het gewoon een stuk lastiger. Want die gebouwen zit bijna niemand nog op te wachten.
pieta
@George De afschrijving van gebouwen heeft weinig invloed op het kunnen stoppen. Je financiering des te meer.
George
Quote Reactie van @pieta:
e afschrijving van gebouwen heeft weinig invloed op het kunnen stoppen. Je financiering des te meer.

Dat is helemaal waar! Maar meestal en ik zeg meestal is het zo dat er bij gebouwen die nog niet zijn afgeschreven er nog financiering op rust.
Maar een hoge financiering maakt stoppen met melken altijd lastiger. Kijk je hebt er als Weurding die de rechten een keertje zonder haast verkopen en klaar. Maar sommige kunnen dat zich niet permitteren want na afdragen van belasting blijft er niet genoeg over om te blijven wonen en zal er veel meer verkocht moeten worden om (nagenoeg) lastenvrij te worden.
pieta
Quote Reactie van @George:
Maar meestal en ik zeg meestal is het zo dat e

Hoeveel bedrijven worden doorgeschoven met fiscale claim(en dus lage boekwaarde) naar de opvolger? Daar zit de categorie met behoorlijke financiering en weinig boekwaarde.
labella
@Flinstone Denk je nu echt dat er zo veel stoppen? Ze kunnen het wel roepen maar als puntje bij paaltje komt dan stoppen ze toch niet. De melkprijs een paar cent omhoog en niemand stopt meer ook de zelfbenoemde knelgevallen niet!!
Flinstone
@labella dat zeg jij maar de praktijk is anders!! Zijn toch veel superintensieve bedrijven die te koop staan!
Kijk zoals boerin Agnes en boer Frans die redden het wel maar zon boer Alex die hier ook besproken is die is toch vleugellam!
Jansky
@labella Hangt er ook vanaf wat RFC gaat beslissen. Als de nieuwe regels doorgaan zal dat z’n weerga hebben op de handel in boerderijen.
jg
@Jansky zie melkweb
sorry
@jg zoek de verschillen....
+2
Jannus
Quote Reactie van @Flinstone:
Er zijn legio melkveehouders die er compleet klaar mee zijn!

Het landbouw beleid is een ontmoedigingsbeleid geworden om een keerpunt te bewerkstelligen dat er een demping komt op de ratrace in de landbouw.

Het ontbreekt een beetje aan een visionair die boven de partijen staat die over een regeerperiode heen een beetje zichtbare koers durft uit te zetten,het probleem in de landbouw vertegenwoordiging is dat men in de eigen parochie niet gehoord wordt.

Onze landbouw opleidingen zijn zo ingericht dat we de beste van de werled zijn als het op efficiente producties gaat echter we zijn de basis (de omgevingsgericht) ontgroeid en dat zal enige omslag kosten dat weer te realiseren dat mn de melkveehouderij terug moet naar de maatschappelijke wens meer open te staan voor eerlijke,natuurlijke,ecologisch verantwoorde productie van ons eten,dit gaat moeilijk voor bepaalde sectoren maar de melkeesector kan nog iets bijbuigen als men dat maaar wil zien en niet blind een doodlopende weg in slaat.

.. en dit alles vraagt moed en ondernemersbloed
+1
diezel
Quote Reactie van @Jannus:
Onze landbouw opleidingen zijn zo ingericht dat we de beste van de werled zijn

Het lijkt wel illustratief dat zelfs de HAS in Den Bosch nu ook "in de knel" zit. 😬
omroepbrabant.nl/…
+1
Frans1
@Jannus denk dat je de spijker goed op de kop slaatπŸ‘
cjw73
@verbi de handel doet anders vermoeden. Maar we hadden vorige week zomeravond excursie van de vvb hier en toen kwam het ter sprake en wel geteld 2 die gekocht hadden. Dus wij konden de theorie ook niet vinden. En das dus in het noorden.
weurding
@cjw73 vroeger met mq vertelde men wel eens trots dat ze wat gekocht hadden. Nu zijn er veel die zwijgen liever dat ze de korting weer bij moeten lappen
jg
@weurding Hier is de meerderheid trots dat men gewoon door kan zonder de korting terug te hoeven kopen .
+1
huske
@verbi vorige week al een hogere aanvoer op veemarkt Leeuwarden. Deze week zitten ze ook al stampvol en koopman zit voor volgende week ook al weer vol. Dus aan dat gegeven word hier in het noorden ook niet massaal gekocht
cjw73
@huske heb om die reden vanmorgen ook weer 2 de laan uit gestuurd.
hans1980
@huske probleem 2 is dat het geld op is , financiering is naar stalbouw etc. gegaan nu uit eigen middelen rechten kopen en dat schiet op met de €€€
+1
labella
@hans1980 Als ik hier zo eens bij mijn mechanisatiebedrijf kijk is er geld zat, dit voorjaar stond het hele plein vol met nieuwe machines.
hans1980
@labella Ja lease trekt aan ! 60-70% nieuwe machines in lease
Bank wil niet, zelf geen middelen dan maar lease ..denk dat een boer met 2e hands ijzer wel geld heb voor P
Jansky
@hans1980 Lease schijnt goedkoper te zijn dan financiering bij de bank voor een nieuwe trekker
+1
cjw73
@Jansky schijnt niet alleen is ook zo.
Kreeg gewoon te horen van de bank, druk hem maar in de lease want daar kunnen wij geen lening voor verstrekken.
Hier de eerste 2 jaar voor 0.0 rente.
cs-agrar
Quote Reactie van @labella:
Als ik hier zo eens bij mijn mechanisatiebedrijf kijk is er geld zat, dit voorjaar stond het hele plein vol met nieuwe machines

Dan is dat geld niet meer bij die boeren he
weurding
Quote Reactie van @labella:
dit voorjaar stond het hele plein vol met nieuwe machines.

voorkoop? tja, ze zullen toch wat op voorraad moeten hebben
+1
labella
@weurding Zal best voorkoop zijn geweest maar alles is weg en nu staat er een hoop oud ijzer.
+1
weurding
Quote Reactie van @labella:
nu staat er een hoop oud ijzer.

dan was vervanging ook nodig 😉
+4
Duntelaar
U zult versteld staan hoeveel aankopen gewoon uit eigen middelen gedaan worden. 2017 een uitmuntend jaar, en 2018 volgt. Daarbij wordt een markt altijd bepaald door de 25% beste. Die kopen nu fosfaatrechten en grond.
sil
@Duntelaar deze keer moet ik je eens gelijk geven
+2
hans1980
@Duntelaar "eigen middelen " πŸ˜‚πŸ˜‚
+1
JappieJo
@Duntelaar 2017 was idd beter dan 15 en 16 maar om dit nu uitmuntend te noemen?
+1
Frans1
@JappieJo kinderhand is snel gevuld?
Erco
@Duntelaar die 8,3% die velen terug willen kopen lukt wel lijkt me maar als het meer wordt zal er denk toch aan de bank wat gevraagd worden
+1
Frans1
@Erco En dan plaagt het referentieplan van rfc,liters erboven voor 25 ct begroten zet niet veel zoden aan de dijk
+1
cjw73
@Erco nou die dikke 8% even terug kopen vind ik nogal wat. Want in mijn situatie kan ik dat met 80 ruggen niet betalen en dat heb ik niet liggen.
+1
Jaap40
@cjw73 denk dat het goedkoper is bij deze melkprijs om de iets teveel geproduceerde melk gewoon een paar keer in de put te laten lopen, of koeien toontje lager te laten produceren. Koop je volgend jaar goedkope rechten. Geen probleem.
+1
labella
@Jaap40 Als de melkprijs flink stijgt dan zijn ze volgend jaar nog veeel duurder.
cjw73
@labella daar hoeven we voorlopig nog niet op te rekenen. Tot 2020 veranderd er weinig aan de melkprijs.
+3
Jaap40
@labella als de melkprijs flink stijgt heb ik niet de behoefte meer koeien te melken.
hans1980
@Jaap40 2x3 of 3x2
+1
Jaap40
pieta
@hans1980 Jij gaat toch zeker voor de 2*3? Want na de korting mag je toch niet meer genoeg koeien houden om aan 3*2 te doen. Zo bekeken heb je dus eigenlijk geluk: je moet met minder koeien en dus minder werk net zoveel gaan verdienen. 😁
labella
@Jaap40 Jij misschien niet maar er zijn er met mij velen die wel meer willen melken.
+1
Jaap40
@labella denk dat er nog veel meer zijn die minder zouden willen melken bij betere opbrengsten.
+1
Flinstone
@cjw73 dan kunnen we elkaar de hand schudden, ik ook niet!
sorry
Quote Reactie van @Erco:
denk toch aan de bank wat gevraagd worden

..en het gaat zo goed?
Erco
@sorry als je je stal halfvol heb kan je dat niet zomaar betalen lijkt me
newholland6640
Het enige feit waarom er rechten gekocht worden is dat het gros over 20 jaar ook nog boer wil zijn. anders koop je echt niet.
jg

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , Evers , melkprijs en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nΓ©t dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
83
DEELNEMERS
29
WEERGAVES
0