Meldpunt voor boeren die door supermarkten worden afgeknepen

Boeren krijgen een eigen meldlijn waar zij anoniem kunnen melden dat zij worden afgeknepen door supermarkten of andere afnemers van hun producten. Dat heeft minister Schouten van Landbouw gezegd op NPO Radio 1.

Zij wil misbruik door grote marktpartijen "zoals een bepaalde supermarktketen" aanpakken. Ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM) krijgt hier een rol in. Schouten begrijpt dat boeren dit probleem niet altijd zelf in de openbaarheid kunnen aanpakken. "Want als je over je afnemer gaat klagen, kan het zijn dat je heel snel klaar bent", zegt zij.
Het is de bedoeling dat in de hele keten tussen boer en de uiteindelijke consument zichtbaar wordt wie wat aan welke groenten of vleesproducten verdient. Zo wil Schouten boeren "weerbaarder" maken zodat zij samen tegen machtsmisbruik of oneerlijke prijzen kunnen optreden.

Aanleiding van het interview met Schouten is een groot onderzoek naar de toekomst van de landbouw van dagblad Trouw onder 2200 boeren. Uit het onderzoek blijkt dat 80 procent van de boeren wil overstappen naar natuurvriendelijke methoden. Een probleem daarbij is dat zij een te lage prijs krijgen voor deze relatief duurdere producten.

Schouten vindt de resultaten van het boerenonderzoek positief en passen bij de koers van het kabinet om innovatie in de landbouw te belonen met meer subsidie.

Deel dit topic

Reacties

+1
van Ittersum
Volgens mij is toch niet de supermarkt (voor de niet coöperatieve boer) de afnemer maar de melkfabriek. Gaan leuke discussies worden, de melkfabriek herkent zich hier niet in en verschuilt zich dat ze de producten anders niet kwijt kunnen en de supermarkt zeg vanwege zijn concurrentiepositie.

Minister kan beter dan de Dutch fair trade oprichten ofzo, breed gedragen voor alle sectoren
Teunis D
@van Ittersum En de coöperaties worden uitgespeeld tegen elkaar...
newholland6640
Vind dit anders toch al wel een bijzonder signaal.

Het feit dat de ACM meer bevoegdheden lijkt te krijgen vind ik ook positief.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , groenten , boer , toekomst en consument geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0