Illustratie van: Gjvanlaar

80 procent boeren bereid natuurvriendelijker te werken

Gezien de gecoördineerde planning zou je haast denken dat er deze week belangrijke agrarische beslissingen genomen gaan worden aan de Haagse Klimaattafels.
De macht van de media. 😞

Boer wil verduurzamen om uit de crisis te komen.
Vandaag een special van 15 pagina's over dit onderwerp.
trouw.nl/groen/…

Originele beschrijving

Volgens de boeren is dat niet alleen beter voor het milieu, maar is het ook winstgevender.

Deel dit topic

Reacties

+2
zeppmann1
Die weg zijn we jaren terug al ingeslagen, kijk eens wat er in de jaren '80 gebruikt werd aan kunstmest, bestrijdingsmiddel en antibiotica.
+5
MARTIJN G
Links Nederland blijft schreeuwen tot de laatste boer uit Nederland is kapotgemaakt. Ondertussen Nederland door overbevolking (lees migratie) ten onder laten gaan.
+2
diezel
@MARTIJN G
Grote probleem in Nederland is dat, sinds Rutte in Brussel zo openlijk aan het solliciteren is, links al bij de VVD begint.

De enige hoop voor ("normaal") Nld./EU is dat Merkel komende weken afgezet gaat worden.
nos.nl/artikel/…
+3
van Ittersum
@MARTIJN G vrees dat u nu een achterhoedegevecht tegen uzelf voert in ergenis, woede en onmacht. Ik zeg constant ook tegen mijn collega's: als de consument wil dat wij met kerst de staldeuren open doen , doen wij de staldeuren los. Of het beter is, is niet relevant meer, je kunt ze er alleen er op wijzen maar voor de rest doe dat maar ander lig jezelf met hartfalen op IC.
Niet dat ik u niet begrijp, maar kijk wat minder tv, ergert u ook minder. Ben gestopt om naar al die bagger te kijken, bevalt me prima, stuk rustiger van geworden en vooral: je gaat het leven in je naaste omgeving veel beter waarderen.

Gisteren de boerenzwaluwtelling weer gehad in mijn stalletje. 35 nesten met jongen.. nu geen spinnenwebben in de stal, amper vliegen. Win-win situatie. Kun je toch van genieten, da's mijn kleine stukje bijdrage aan natuurbeheer. In dorp gisteren gemaaid zag zondag een ree, die niet weg vluchtte. De wildbeheerder gebeld, heeft het jong opgezocht en vlaggen geplaatst in het lange gras en het jong naar een ander perceel geleid. Mooi toch, mensen zien dat ook. Kun je niet tegen adverteren
+3
dewittemotor
Maar door het zo te stellen naar de burger toe, lijkt het of de landbouw nog nooit iets aan duurzaamheid gedaan heeft
+6
spotmelker
Quote Reactie van @dewittemotor:
lijkt het of de landbouw nog nooit iets aan duurzaamheid gedaan heeft

Inderdaad lijkt. Het grote 'probleem' is begonnen met de introductie van allerlei rekenmodellen op gebied van mest vanaf eind jaren 80. Men kreeg de sommetjes niet sluitend, betitelde het verschil uit onwetendheid als 'verlies' en dit achtervolgt de sector tot op de dag van vandaag. Wat er feitelijk gebeurt interesseert geen hond meer waardoor sector en onderwijs zo zoetjesaan naar de kloten gaan.
+2
groeier
Het zal ergens wel weer op neer komen dat de trend van de laatste 15 jaar doorgezet gaat worden, m.a.w. dat nog meer bedrijven en personen aan de boer gaan verdienen, plus de uren aan administratie zullen voor de boer nogmaals gaan verdubbelen.
Jaap40
@groeier koeien administratie wegdoen. Natuur en energie administratie verdubbelen? Zou dat de lange termijn doelstelling worden/zijn?
+1
adriaan33
@groeier het is stuitend dat ze mensen van WUR aan het woord laten. 100 jaar WUR en dan deze situatie. Ze slepen de hele sector mee in hun verdienmodel net zoals andere wetenschappen. Wie betaald bepaald.
+1
Wilbert
@groeier gister op zo'n bijeenkomst geweest over natuur uit interesse, 20 boeren en 80 man van allerlei organisaties. Veel praten maar een verdienmodel in elkaar zetten was al te lastig. Je moet het als boer dus nog steeds zelf uitzoeken terwijl de periferie toekijkt en zich profileert met de successen van de boer...
Teunis D
@dewittemotor Ik vond het aardige uit het interview met Kees Koning dat hij prima de dilemma's naar voren bracht en de tegenstrijdigheid van bepaalde keuzes van de politiek en natuurorganisaties.
hans1980
Mooie enquête 80% van de boeren wil wel....
90% van de burger is bereid meer voor melk/vlees/eieren te betalen wanneer meer milieu vriendelijk bla bla bla..
Dan in de winkel ..de goedkoopste supermarkt trekt de consument met dus goedkope producten...
Teunis D
@hans1980 Ik had hetzelfde gevoel over deze uitkomst. Veel boeren willen wel, maar in de praktijk worden andere beslissingen genomen op basis van financiën of gewoonte. Het zijn net mensen... 😉
hans1980
Wur / Wageningen staan mijlenver van landbouw praktijk verwijderd ze zijn doordrenkt met invloeden van groene partijen/ instanties
Alleen lto laat zich gebruiken

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's special , milieu en 80 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN