Alex boert in Wierden, maar voor hoe lang nog?

WIERDEN - Trots staan ze voor hun boerderij, blonde Eva op de arm, baby in de buik. Het is echter zeer de vraag of Alex zijn gezin als boer kan blijven onderhouden.

Deel dit topic

Reacties

Wat kost zo n serre stal/koeplaats ??? Melkt hij met een robot???
christo
@Detukkeroettwente Nog nooit gezien?
hans1980
Raar dat het water hem aan de lippen staat stel begroting voor 100 koeien 8000 kg melk x 1,5 euro is 1,2 miljoen financiering bij huidig aantal koeien iets van 6 ton melk/1,2 = 2 euro/kg moet toch willen
+5
Jack Rijlaarsdam
@hans1980 Andermans boeken zijn altijd duister. Gelukkig maar.
groeier
@Jack Rijlaarsdam
Is maar goed dat wij dan hier maar zeggen hoe 't zit toch !!
Vaak zie je op zo'n soort bedrijven dan wel weer een nieuwe auto of trekker, en wat voor nieuws je allemaal nog meer aan kan schaffen als de melkprijs even op zijn hoogst is. Kopen kopen kopen....
weurding
@groeier goh, wat erg, was misschien ook nodig? en vergeet niet, het kan altijd weer terug
+1
groeier
@weurding
Koop maar veel luxe dan, na een dag is al 50% v/d waarde verloren. Melkrobot, mengwagen, verreiker enzo heb je ook helemaal niet nodig.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @groeier:
Melkrobot, mengwagen, verreiker enzo heb je ook helemaal niet nodig

Nou, een enkele hark is wel verrekt makkelijk en budgetvriendelijk, toch @weurding .
weurding
@Jack Rijlaarsdam als ik er van af kom wel ja😂
cjw73
@groeier alles met de hand valt ook niet meeđŸ’ĒđŸ’ĒđŸ’ĒđŸ’Ē
groeier
@cjw73
Een voorlader is wel handig.
+1
brabo
Quote Reactie van @groeier:
voorlader is wel handig

Tja..... is heel handig om de voorkant van je trekker mee te slopen....
groeier
@brabo
Denk jij dat een verreiker niet stuk kan 😄
+1
Erco
@brabo je moet er gewoon om denken dat je er geen baal op laat vallen idd. Verder geen problemen met voorladers en heb er alleen maar ervaring mee. Je moet er op de juiste manier mee omgaan alleen. En een trekker met voorlader niet als shovel of bulldozer gebruiken
+1
weurding
@groeier 50% is wel heel overdreven
groeier
@weurding
Hoe kom je weer van de hark af, 20% v/d nieuwwaarde ;))
weurding
@groeier catalogus 9800...... dus doe het met 6250 nog niet zo slecht 😝
+4
Noorderling
@hans1980
Als je vervolgens al redelijk intensief bent met een groot aandeel variabele kosten en nu ook nog 2euro dan wordt het wel spannend.
+1
hans1980
@Noorderling ok heeft nu voor 700.000 euro aan rechten stel 25ha.x 65.000 = 1.600.000 + 700.000 = 2.300.000

Dus grond en rechten verkoop houdt hij 1.100.000 euro over

Weer een Miljonair rijker kan huis en stal nog houden ook 👍
Erco
@hans1980 en de belasting denk je? Je kan t mooi naar jezelf toerekenen
cjw73
@Noorderling wordt misschien wel even spannend maar met 2 euro moet wel kunnen.
cornelissen
Vandaag ook 2 gevallen gelezen in Veldpost. Wat mij opvalt is ,dat geen van de gevallen grondgebonden is, was natuurlijk ook niet nodig , want eenieder moest de gelegenheid hebben, volgens K.Romijn. Had die onnozele Kees maar naar waarschuwing geluisterd en een echt early warning systeem gehad , dat had veel ellende geschild, waren deze stallen waarschijnlijk niet gebouwd. Overigens kan ik geheel met deze gevallen meevoelen, van mij zullen ze niet horen,dat het sukkels waren om niet voor de bouw al vrachtwagen vee aan te slepen.langsdemelkweg.nl/wp-content/uploads/….
Volgens innovatief uit de de knel is er 1.3 miljoen kg fosfaat nodig voor alle knelgevallen. In hoeverre e.e.a. klopt kan ik zelf niet beoordelen.
Je mag het natuurlijk hier niet zeggen op het prikkebord, maar Van Dam was socialer als LTO/NMV, want hij wou een korting van 10 % om meer ruimte voor knelgevallen te hebben. Die natuurlijk veroorzaakt zijn door het (tijdelijke) beleid van LTO.
Maar het zal de tijdgeest wel zijn van bestuurders , liegen en bedriegen en voor je eigen veroorzaakte problemen weglopen, zie ook RFC en afwentelen.
+6
hans1980
@cornelissen nog ÊÊn keer wees blij dat je geen 8,3% bent gekort !

Je bent dus grondgebonden, wat heb je in het verleden met je overschot aan land gedaan? Misschien kun je dat weer oppakken?
Erco
@cornelissen niet janken maar schouders eronder
Coen
@cornelissen , alle geproduceerde liters boven zelfvoorziening ruwvoer zullen nooit (en hebben ook nooit) een financiele bijdrage geleverd aan de vaste kosten 😞

wel wat laat maar die collega's komen er langzamerhand wel achter 😄
MARTIJN G
@Coen Als je de kosten van eigen ruwvoer niet rekent heb je best gelijk. Zolang de mais rond de 1600 euro per hectare kost en het gras bijna gratis in de buurt kunt ophalen valt het nogal mee. De mestafvoer kost 4,7 cent per kg melk. Heb je voor de rest ook geen bewerkingskosten meer van.
robbies
Quote Reactie van @MARTIJN G:
De mestafvoer kost 4,7 cent per kg melk. Heb je voor de rest ook geen bewerkingskosten meer van.

Maar wel het risico op kortingen.
+1
Coen
@MARTIJN G , noemen we dat niet 'parisiteren op een collega' ?
pieta
@Coen Dat heet gewoon ondernemerschap en binnen de wettelijke kaders opereren.
cornelissen
Quote Reactie van @pieta:
de wettelijke kaders opereren.

De nederlandse wettelijke kaders met een oneerlijk systeem van fosfaatrechten en "roven"van latente ruimte bedoel je zeker , de europese wettelijke kaders (170 kgN zonder rechten) hebben we aan de kant geschoven. Ja , dat klopt.
+2
pieta
@cornelissen Er is helemaal niet geroofd en binnen de NL-kaders was jij gewoon te laat. En 170 kg N is een Europese norm waar wij op milieukundige aspecten terecht een uitzondering krijgen. Maar dat heeft verder met deze discussie niets te maken.
Frans1
Quote Reactie van @pieta:
Er is helemaal niet geroofd en binnen de NL-kaders was jij gewoon te laat.

Ben het niet met je eens,ik vind het ook nog steeds heel erg krom dat er productierechten toegekend worden op overschot,maar daar komt de rechtspraak om de hoek kijken dat er niet zomaar iets afgenomen mag worden,en daar is ook wel weer wat van te zeggen,want er is binnen de wettelijke kaders van toen gewerkt.En dan krijg je dit soort lullige dingen
+2
pieta
@Frans1 Je moet het ook eens van de andere kant bekijken. Ik had veel dingen ook liever anders gezien. Ze willen nou eenmaal maar een x-hoeveelheid koeien in NL. Die hoeveelheid is bereikt. Om dan vervolgens gaan te zeggen jij hebt al jaren koeien maar wel wat te weinig grond dus jouw koeien gaan naar ... want die heeft grond genoeg.
Wat mij betreft hadden de wettelijke kaders 10-15 jaar geleden heel anders gezet moeten worden. En dan beginnen met behoud van wat iemand toen had(hoe intensief ook) en van daaruit een grondgebondenheidsnorm om te gaan halen op lange termijn en grondgebondenheidseisen voor groei met een duidelijke grens naar hoeveelheid in NL. Grens bereikt, die dag is de referentie, geen korting.
+1
Rob07
Gelet op de enorme waarde van de fosfaatrechten is het stuitend dat de bank de aflossingsverplichting niet wil verlagen. Hierdoor krijg het gezin in ieder geval de tijd en ruimte voor een (beter) plan.
+3
Jannus
Quote Reactie van @Rob07:
de enorme waarde van de fosfaatrechten is het stuitend dat de bank de aflossingsverplichting niet wil verlagen

Rare stellingname,iets van tijdelijke waarde als waardebepaling voor laten staan van schulden??

Logisch toch dat de bank haar aflossingen wil zien om niet in de snorkelmodus te gelanden
+2
Rob07
@Jannus Tijdelijk??, dat geloof je toch zelf niet meer. Maar hoeveel goodwill/ patenten etc in bedrijven wordt er wel niet gefinancieerd.
En inderdaad met een "klein verwaarloosbaar" risico voor de bank kunnen ze wat betekenen voor het gezin. Dat heet toch maatschappelijk verantwoord ondernemen.
+1
Jannus
Quote Reactie van @Rob07:
Tijdelijk??, dat geloof je toch zelf niet meer.

Inderdaad tijdelijk,zolang de politiek het je gunstig gezind is blijft het voor jou een waarde behouden zolang er een markt voor is.

Verder is het een instrument om die bedrijven die het beste scoren in hun bedrijfsexploitatie te laten investeren in rechten(lees:saneren) die de zwakke bedrijven onder ons zullen doen afvallen (helaas) en die termijn is voor zolang je de politiek mag vertrouwen gesteld op 10 jaars afschrijven.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Jannus:
die termijn is voor zolang je de politiek mag vertrouwen gesteld op 10 jaars afschrijven

Dat zegt eigenlijk niets meer dan het fiscale verhaal. Stel de veehouderij krijgt inderdaad de zwarte piet in de CO2-emissie discussie in de schoenen geschoven en dient in te krimpen. Dan zijn er twee voor de hand liggende opties:
- de fosfaatrechten worden generiek afgeroomd
- er komen CO2-emissierechten die meer beperkend zijn dan fosfaatrechten

Ene optie heeft sterk prijsopdrijvend effect op fosfaatrechten, ander maakt ze waardeloos. Zeg maar hoe de toekomst er uit komt te zien.
Rob07
@Jack Rijlaarsdam Het heeft niet zoveel zin om Quotum A weer in te ruilen voor Quotum B. Alleen het gokelement in de landbouw wordt hoger. We zullen het met fosfaatrechten moeten doen, en ja de minister zegt dat het niet oneindig is om de mogelijkheid te houden om af te kunnen schrijven.
KOC1981
@Rob07 klopt maar zoals vaak voorgesteld wordt om maar fosfaat van varkens te ruilen naar koeien gaat ook niet op in het CO2 verhaal, een koe geeft veel meer CO2 per kg fosfaat dan een varken of een kip
Jannus
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Zeg maar hoe de toekomst er uit komt te zien.

Je bovenstaande relaas schetst al hoe wisselvallige politiek besluitvormingen zijn weerslag kan hebben op een sector dat toch al zeer laag renderend is,grondwaardestijgingen daargelaten door de afnemende rente standen afgelopen jaren met dank aan de ECB.

Het fiscale verhaal zegt meer iets over het verdienmodel van de investerende koper van P rechten dan van de waarde op zich van het recht op zich..

De toekomst??die het weet mag het zeggen!!
sjoerd de melker
Als hij nu nog net zoveel rente betaald als 2-7-2015 heeft ie al zijn rente voor meer dan 3 jr vastgezet
cjw73
@sjoerd de melker of nog bij gefinancierd!!😰😰
Erco
@sjoerd de melker dat kan toch? Niks vreemds aan
@Erco gewoon dom vedan bij financieren dat is de enig juiste weg !!!
+5
Brutus64
Ik ken Alex redelijk goed, heb hem de laatste jaren niet gesproken.
Ze hebben en hadden een heel mooi familie bedrijf naar Twentse maatstaven niet super groot maar toch een redelijke omvang, volgens mij hebben ze de 70 melkkoeien al jaren, het zijn trouwens beste koeien.
Het is dan ook een hard gelag, dat je gebouwd hebt om wat te groeien en nu eigenlijk terug bent gezet in omvang en er een grotere dure stal hebt staan.
Ik weet dat ze eigenlijk nooit koeien aankopen, dus ze wilden deze stal vullen door eigen aanwas.
Tja en dat werd hun noodlottig , ik ken ook een veehouder die heeft na de bouwactiviteiten, ik denk al begin april 2015 een paar vrachten koeien laten komen, een robot geleasd, geld had hij er niet voor, maar is wel gegroeid van 6 ton naar ruim 1,2 miljoen en melkt nu na de reductie nog ruim 1,1 miljoen kg melk per jaar.
Alex heeft dat niet gedaan en zit nu in grote problemen
+3
cornelissen
Quote Reactie van @Brutus64:
6 ton naar ruim 1,2 miljoen en melkt nu na de reductie nog ruim 1,1 miljoen

De helft van de extra aanvoer van RFC komt van ca 500 bedrijven is 1.8 miljoen kg /bedrijf. Is ca 200 melkkoeien.
Het (tijdelijke) beleid van LTO is verworden tot een graaicultuur voor snelle bedrijven.(overigens niet onwettig )
Personen en bedrijven,die met eigen aanwas wilden groeien of de stal niet op tijd klaar hadden zijn de "sukkels"
Het smerige van LTO en meeloper NMV is dat ze een fatsoenlijke overgangsregeling moedwillig hebben tegengehouden.
+1
Flinstone
@Brutus64 tja Tukkers zijn behouden en dat breekt hen nu op!
Hier idem dito, vaarzen genoeg en ruimte in de melkveestal en we kopen nooit geen vee aan!
Om nu de groei mogelijk te maken die we gepland hadden en de korting op te vangen zijn we een ton armer!
En dan die verhalen van 2â‚Ŧ/kg moet kunnen, nou wij hebben het ooit gehad en zijn er door gekomen maar vraag niet hoeđŸ’Ē
ted9
@Flinstone ja allemaal populaire praat 2 euro de liter. Boeren onder constante stress en onzekerheid
Erco
@ted9 reken maar eens voor dan. Jonge boer net overgenomen en melkt 15-20.000 liter per ha. Ik neem aan dat ie niet alles kado krijgt? Dan begin in met: wat isde waarde van een ha grond? Nu even de rekenmachine pakken en delen door de aantal liters per ha? Hier doet de grond al meer dan 80.000 dus zelfs al zou t voor de halve waarde gaan zit je al op of boven de tweee euro. En dan de rest nog, fosfaatrechten, huis, stallen etc.
George
Quote Reactie van @Erco:
Hier doet de grond al meer dan 80.000 dus zelfs al zou t voor de halve waarde gaan zit je al op of boven de tweee euro. En dan de rest nog, fosfaatrechten, huis, stallen etc.

Dan reken jij mij eens voor hoe zo iemand dan nog kan beginnen.
Erco
@George voor de werkelijke waarde sowieso niet meer. Dat werd 10-15 jaar terug al lastig. Laat staan nu
George
Quote Reactie van @Erco:
or de werkelijke waarde sowieso niet meer. Dat werd 10-15 jaar terug al lastig. Laat staan nu

Dat klopt , maar door de steeds grotere bedrijven en de enorme lasten die bedrijven moeten dragen wordt het steeds lastiger om daar een opvolger voor te vinden.
Frans1
Quote Reactie van @George:
wordt het steeds lastiger om daar een opvolger voor te vinden.

De opvolger wil wel,maar het financiele plaatje om overname rond te krijgen wordt steeds lastiger door de almaar stijgende OG prijzen
+7
Noorderling
@Frans1
Daar loopt het niet op vast, er is vaak gewoon geen geld om het bedrijf up to date te houden en vervolgens de ouders uit te kopen en van een goede oude dag te voorzien.

Sommigen menen als iemand in maatschap komt dat de opvolger een nieuwe stal in zijn schoot geworpen moet krijgen. Dit is eerder een last dan een lust, de max qua betalingscapaciteit wordt opgezocht en voor dat bedrag wordt er gebouwd in plaats van te kijken wat er daadwerkelijk nodig is en reeel ten opzichte van andere productiefactoren.

De koeien mogen uiteindelijk niet gehouden worden en de stal is een luchtkasteel als molensteen om je nek en bedrijf te groot om alleen voor te zetten. Moet je in een keer je ouders voorzien van een huis, een inkomen en nog een medewerker inhuren. Dan vliegt het geld er aan alle kanten uit.
George
Quote Reactie van @Frans1:
De opvolger wil wel,maar het financiele plaatje om overname rond te krijgen wordt steeds lastiger door de almaar stijgende OG prijzen
Reage

Daarom willen die opvolgers dus niet meer. Heel hoge kosten en erg schamele rendementen.
+1
hans1980
@George en hard en lang werken zaterdag zondag en ook op feestdagen
+3
George
Quote Reactie van @hans1980:
n hard en lang werken zaterdag zondag en ook op feestdagen

Dat hard werken is maar relatief , maar je moet er inderdaad altijd zijn en tegenover de enorme investeringen die gedaan (moeten) worden staat veel te weinig rendement tegenover. We zijn hier op de aardbol om te leven en werken doe je om je te kunnen voorzien in het levensonderhoud. Maar waar boeren tegenwoordig allemaal niet voor werken en welke investeringen die ze doen om de kost te verdienen is eigenlijk niet meer normaal.
m uut m
@George
Ook dat is een keuze.
+1
George
Quote Reactie van @m uut m:
Ook dat is een keuze.

Het zijn wel keuzes die je heel goed moet overwegen. Sommige hebben keuzes gemaakt waar ze behoorlijk aan vast zitten en waar er geen weg meer terug is . Of men moet heel grote verliezen lijden op gedane investeringen. Een veel te grote luxe stal op weinig grond bijvoorbeeld , zie de innovatief uit de knel boeren. Een keer een te dure trekker kom je altijd weer vanaf of een paar hectare goede grond ook. Maar sommige dingen kom je zonder zwaar verlies niet meer vanaf.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @George:
Maar sommige dingen kom je zonder zwaar verlies niet meer vanaf

Laat je vrouw maar niet lezen dat je zo over haar praat.
George
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Laat je vrouw maar niet lezen dat je zo over haar praat.

Goeie Noord Hollandse grap Sjakie , maar het gaat absoluut niet over haar. Maar het klopt wel , scheiden maakt je vaak de helft armer. 😄
+1
Twentsch Land
@George

Als het je bij het trouwen maar minimaal 2 keer rijker heeft gemaakt is er nog niet zoveel aan de hand 😀
nieuwoord
@George Niet de helft maar wel veeeel armer
christo
@George Te grote luxe stal? Je lult zonder kennis. Ga je eerst aub verdiepen in de toen geldende ids subsidiemogelijkheden voordat je iemand veroordeeld. Helaas ga je op het internet maar een beperkte hoeveelheid informatie vinden. Het besluitvormingsproces rond de toekenning van de subsidie is nog een extra verhaal wat een extra dimensie toevoegt.
+3
George
Quote Reactie van @christo:
rote luxe stal? Je lult zonder kennis. Ga je eerst aub verdiepen in de toen geldende ids subsidiemogelijkheden voordat je iemand veroordeeld. Helaas ga je op het internet maar een beperkte hoeveelheid informatie vinden. Het besluitvormingsproces rond de toekenning van de subsidie is nog een extra verhaal wat een extra dimensie toevoegt.

Jij zit ook aan je keuze vast begrijp ik. Tenminste je voelt je aangesproken terwijl ik het helemaal niet over jou gehad heb.
Erco
@ted9 de een ligt wakker van een halve euro schuld en de ander slaapt prima met drie euro schuld 😉
van Ittersum
Elk huus heeft zijn kruus. faillissementsdossier.nl/nl/veilingen/ in alle branches gaat het goed en niet niet goed.
Haal je overal de scherpe kanten er van af, kun je al die gevallen allemaal onder ÊÊn noemer stoppen. Dus wat voegt het behalve het hoge aaibaarsfactor voor de argeloze burger na boerin Agnes en boer Frans nog toe...
+7
verbi
@van Ittersum Wat heeft dit gezin aan zo n opmerking, juist niks. Als je snachts wakker ligt en overdag aan het tobben bent dat gun je niemand daar ga je geestelijk kapot aan.Valt me overgens wel vaker op dat jij schiijnbaar 0,0% zorgen hebt en andere dan verteld hoe het moet . Misschien kun je jezelf eens verplaatsen in zijn situatie en dan eens nadenken hoe deze opmerkingen aankomen. Vandaag een mooie dag om eens over na te denken..............
van Ittersum
@verbi Iedereen heeft zijn sores, maar ik doe niet mee om huil huil in het openbaar te doen zonder dat je alle details wilt prijs geven. Het echte verhaal zit veelal heel anders in elkaar dan dat je in 1e instantie denkt. In de schuldhulpverlening is dat ook zo. We zijn ontzettend bezig met syptomenbestrijding maar kijk eens verder naar de bron. Begin met zelfreflectie, wees eerlijk tegenover jezelf. Niet iedereen is gelijk, ken je eigen grens. Maak niet de illusie wat een ander kan jij dat ook kan of moet. Na bijna 30 jaar boer te zijn weet ik mijn grenzen wel. Hoeft een ander niet te weten en een ander hoeft mij niet dagelijks (en bij herhaling) onder de neus te drukken wat zijn sores zijn, zonder alle in en outs.

Wees eens eerlijk, staat zo'n stukje in de krant, hier wordt volop gegisd wat er allemaal niet aan deugd of hoe het moest of kan. Heeft zo'n gezin wat aan, maar iedereen smult ervan
+1
de jonge
Ik snap zijn punt heel goed hoor,eerst netjes wachten op de vergunningen,dan bouwen en met eigen aanwas over de jaren heen volzetten dus geen gesleep met dieren en risico op ziekteinsleep,daar zou de staat toch ook heel vol van moeten zitten,maar degenen die de dieren uit verwegistan hebben gesleept met alle risico,s van dien en zonder vergunningen de stal volgezet hebben zijn winnaar. het enige punt waar hij geen gelijk in heeft is dat doordat de superheffing eraf ging de melkprijs zakte. ook in tijden van de superheffing hebben we immers bar slechte melkprijzen meegemaakt
van Ittersum
@de jonge had voor deze twÊÊ voorbeelden allebei de tegenovergestelde kant uit kunnen gaan.

Achteraf...is het mooi wonen
de jonge
@van Ittersum waar slaat die opmerking nou weer op dan
van Ittersum
@de jonge iedereen kan goed analyseren achteraf. Maar vooraf een visie neerzetten er naar handelen is veel moeilijker. En er ook nog stug daar op voort borduren (geloven in) dat is voor weinig weggelegd mede omdat er obstakels op je weg komen waar je gewoon niet om heen kan. Daarom had het voor een ieder alle kanten uit kunnen gaan, dus achteraf......
+1
hans1980
Denk dat het voorgenomen plan van rfc ook wel roet in het eten gooit...

Stel 6 ton quotum is slechts 18.000kg groei mogelijk bij 3% van rfc
Gemiddeld ruim 20.000 kg groei per jaar mag dan tot 1 miljoen, dus die 400.000kg groei gaat dan in 20 jaar đŸ˜ŗ
Dus RFC is een grotere bedreiging dan de bank!
+3
cornelissen
@hans1980 Ben ik met u eens ,daarom moeten we zorgen ,dat dit plan geen werkelijkheid word.
Is natuurlijk ook een hele "smerige"streek dit plan t.o.v.de "knel"gevallen. Afzet beloven voor de bouw en als het er eventueel op aan komt 10 cent korting.
Ik hoop ,dat niet alle ledenraadsleden zich laten hersenspoelen , maar de herverkiezing van F.Keurentjes belooft niet veel goeds voor deze groep.
Het plan komt op mij gevoelsmatig over van deze groep geven we even de eindklap.
paul1
@hans1980 rfc heeft niet gezegt dat je niet mag groeien, de laatste liters beur je alleen wat minder
hans1980
@paul1 komt op hetzelfde neer 10 cent minder is net de winst daaronder enkel kosten, zeker in gevallen als hierboven beschreven is groei boven die 3% onmogelijk gemaakt door toppers rfc
+4
George
Quote Reactie van @hans1980:
komt op hetzelfde neer 10 cent minder is net de winst daaronder enkel kosten,

Dat vonden vele boeren ten tijden van de quotering heel leuk. Ze leaseden volop melk bij en namen superheffing voor lief. Dus RFC zal denken dat ze op deze manier de melk toch wel krijgen alleen wat goedkoper. 😄
sorry
@George melk inkopen voor DOC-prijs..dat is het doel van hein&jaska
+1
MTSTAMMINGA
@hans1980
Krijgen we laast van dat plan ? Lang niet iedereeen heeft geld om elke jaar fosfaat rechten te kopen Om zijn 1.5% meer melk te leveren elke jaar denk ik
George
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Krijgen we laast van dat plan ? Lang niet iedereeen heeft geld om elke jaar fosfaat rechten te kopen Om zijn 1.5% meer melk te leveren elke jaar denk ik

Waarom zou je jaarlijks 1,5% meer moeten leveren Karst?
+1
Twentsch Land
@George

Inflatie George......gewoon om niet van een grote pint bier naar een klein limonade glaasje bier te gaan.
+1
cjw73
@Twentsch Land geloof dat je dan beter het geld dat je wil uitgeven aan fosfaatrechten. Beter direct in bier kan investeren. Want het rendement van die laatste koeien is nooit erg hoog.
+3
George
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Inflatie George......gewoon om niet van een grote pint bier naar een klein limonade glaasje bier te gaan.

Toch heel erg fout gedacht jongen! Stoere ondernemers praat van niks! Waarom wordt die pint bier wel duurder en jou afgeleverde melk niet? Is melk niet aan inflatie onderhevig en bier wel? Denk daar eerst maar eens over na.
pieta
@George Voor de begrotingen is de melkprijs ongeveer 3% verhoogd dit jaar. Mooie inflatiecorrectie. Nu maar hopen dat ze dit elk jaar doen. 😁
George
Quote Reactie van @pieta:
oor de begrotingen is de melkprijs ongeveer 3% verhoogd dit jaar.

Heb je geen flikker aan , het gaat erom wat ze uitbetalen.
+3
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @George:
het gaat erom wat ze uitbetalen

Het gaat er om ,om minder uitgeven dan dat er binnen komt 😂
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
minder uitgeven dan dat er binnen komt

Tjemig, wat ouderwets... Wel lekker overzichtelijk.
George
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Het gaat er om ,om minder uitgeven dan dat er binnen komt

Dat kan niet blijven duren Karst. Telkens blijven bezuinigen om toe te kunnen komen met een melkprijs die schommelt in hoogte tussen eind jaren 70 en eind jaren 80 van de vorige eeuw.
+1
@George Klopt george en het popie jopie gelul van 2 euro/kg financiering, een berekening bestaat uit een hele rij getallen onder elkaar en als 1 getal in die rij niet klopt , dan klopt de hele berekening niet, en hoelang doet men erover om van 2 euro op 1 euro/kg te komen ???Aflossen is ook ondernemen , maaaaaaar o wat is dat DOM , dus bijfinancieren is het motto, want de rente is laag.
+2
van Ittersum
@Detukkeroettwente sterker nog, heeft iemand of kan iemand hier aantonen dat aankoop van fosfaatrechten je kostprijs verlaagd
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @van Ittersum:
aantonen dat aankoop van fosfaatrechten je kostprijs verlaagd

Hangt totaal van de situatie af. Fosfaatrechten kosten grofweg 10 cent per kg melk, heb je verder alles op orde (situatie @cornelissen ) dan smeer je de bestaande vaste kosten uit over extra liters = lagere kostprijs. De discussie wordt eindeloos wanneer je grond kunt verhuren, je extra arbeid op urengeld zet of nog extra investeringen moet doen. Laat een ieder dus lekker doen wat 'm goed lijkt, dat leeft net zo makkelijk.
van Ittersum
@Jack Rijlaarsdam Idd, maar tijden hebben tijden. Uit ervaring(Ben oud is mij hier verteld) moet je reorganiseren als het goed met je gaat( goede melkprijs), want op het moment dat het slecht gaat ben je afhankelijk van de gunst van anderen, ook wel bankinfuus genoemd en valt er niets meer te wijzigen dan ben je aan het overleven wat sommigen kennelijk nu ook al doen. Sterkte voor later zou ik zeggen maar dan denk je, zag je toch aankomen.. @cornelissen die komt er wel die is nu gewoon overmand door emoties omdat hij een uppercut heeft gekregen die hij niet zag aankomen
+1
cornelissen
Quote Reactie van @van Ittersum:
overmand door emoties omdat hij een uppercut heeft gekregen die hij niet zag aankomen

Dat ga je dan Alex ook maar even uitleggen
van Ittersum
@cornelissen is toch zo, na de MQ had je kennelijk deze niet aan zien komen anders had vooraf wel maatregelen genomen. Maar je hebt de rest kennelijk wel voor elkaar dus de tijd is in je voordeel
cornelissen
@van Ittersum Ik had inderdaad niet verwacht, dat de LTO en meeloper NMV moedwillig en doelbewust een fatsoenlijke overgangsregeling voor hun mislukkingen hebben tegengehouden,want Van Dam wou er ruimte voor creÃĢren
Wel zullen ze niet gerekend hebben op de media aandacht van de "knel"gevallen, want dit kan eventueel nog wel enkele jaren duren en verziekt de sector.
+4
van Ittersum
@cornelissen die knelgevallen komt echt niet verder dan de staldeur. Die media aandacht die er nu is is dramaentertainment(scoort altijd goed) of in de bladen op de afdeling Achtergrond. Totaal geen landelijke issue om daar zowel nationaal als Brusselse politiek daar mee lastig te vallen en dat gaan ze ook niet doen. We hieven het glas, deden een plas en alles bleef zoals het was. Helaas(Misschien) maar wel de waarheid
+4
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @cornelissen:
dit kan eventueel nog wel enkele jaren duren en verziekt de sector

Het verziekt vooral jouw humeur, krijg ik het idee. Jaren in onzekerheid over eventueel extra rechten die hoogstwaarschijnlijk toch niet komen, moet je niet willen. Geef een klap op tafel, koop een bos rechten en ga lekker genieten van je mooie stal. Komen die extra rechten toch nog eens, valt het gewoon mee.
cornelissen
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Fosfaatrechten kosten grofweg 10 cent per kg melk,

Als de 10 cent korting bij RFC doorgaat,hoef je er niet eens aan te denken om rechten te kopen voor deze centen,vandaar dat ik zeg: Ze willen de eindklap even geven. En zoals reeds vermeld, door de herverkiezing van F. Keurentjes ben ik nog niet zo hoopvol,dat dit plan in de prullenbak gaat verdwijnen.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @cornelissen:
nog niet zo hoopvol,dat dit plan in de prullenbak gaat verdwijnen.

Dat gaat ook niet gebeuren. Komen wat kleine wijzigingen. Verder gewoon rechten kopen en doorrammen. Als het bij jou niet kan, kan het nergens. Kijkend naar de huidige aanvoercijfers (verbazingwekkend laag) en het gekreun en gesteun hier op het bord, is het maar de vraag of de regeling ooit in werking zal treden. Kortom, stop met jammeren, laat ze een poepie ruiken.
Frans1
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Kijkend naar de huidige aanvoercijfers

Waar zie jij die
Coen
@cornelissen , de kunst is dus om die extra lters te kunnen leveren voor 25 cent, de meerderheid kan dat niet maar een kleine minderheid kan dat nog wel 😄
Frans1
Quote Reactie van @Coen:
de kunst is dus om die extra lters te kunnen leveren voor 25 cent

Wat een kletspraat! Je werkt toch om iets te verdienen,of is dat in Friesland anders.
Todi
@van Ittersum In het begin van de
p rechten was 3000 eurie al duur per koe volgens de rabo.
van Ittersum
@Todi in welk licht werd dit geopperd. Was met MQ ook zo, heel wat vergaderingen meegemaakt van accountantskantoren, mq kon nooit uit maar bij elke vergadering nam men wel steeds een grotere bedrijf. En ik maar afvragen, hoe komt plots aan meer quota
Todi
@van Ittersum Met een por in de rug van rabo om toch maar een [veel] grotere stal te zetten?
van Ittersum
@Todi die tekent is verantwoordelijk, de rest kun je aanhoren ALS advies.
pietjepuk
Quote Reactie van @pieta:
Voor de begrotingen is de melkprijs ongeveer 3% verhoogd dit jaar

Wat moet je nou met een begroting @pieta. komt toch nooit uit. Of wordt het vanaf hogerhand ook bij jou al opgelegd. Dacht dat jij er warmpjes bij zat.
pieta
@pietjepuk Ik wou het maar even melden. En bij gebrek aan sigarendozen maak ik mijn begrotingen op een gebruikte envelop. 😁
Coen
@pieta , die ene cent stijging prognose-melkprijs is volledig voorsorteren op hogere toekomstige lasten, milieu NH3 en CO2 dus niks geen extra verteerbaar inkomen 😞
Twentsch Land
@George

Bier heeft accijns

Voedsel waaronder melkproducten worden met name door de overheid zo goedkoop mogelijk gehouden zodat de consument meer geld voor de luxere ( bekleed met accijns ) producten heeft.

Er is een hele grote tool nodig omdat bij te zetten.

Ben overigens zelf wel voorstander dat het voedsel iets duurder wordt en het bulk en grootschalige wordt getemperd en in toom gehouden.
George
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Bier heeft accijnsVoedsel waaronder melkproducten worden met name door de overheid zo goedkoop mogelijk gehouden zodat de consument meer geld voor de luxere ( bekleed met accijns ) producten heeft.Er is een hele grote tool nodig omdat bij te zetten.Ben overigens zelf wel voorstander dat het voedsel iets duurder wordt en het bulk en grootschalige wordt getemperd en in toom gehouden.

Nu weet je het niet meer hÊ! Net had je het nog over inflatie en nu begin je plotseling over accijns. Accijnzen zitten op alcoholische dranken , brandstoffen en tabak en dergelijke en staat los van inflatie. En daar had je het net over! Bovendien worden die volgens mij niet jaarlijks hoger. Dus daar hoef je niet meer voor te gaan melken.
Twentsch Land
@George

De logica koppeling werkt bij jou vanmorgen nog niet goed he 😉
j h p
@George Snap je punt, maar kun je daar als goed willende individu wat aan doen?
+3
weurding
@Twentsch Land van groot pils naar limonade....och, als je de bob bent niet zo verkeerd 😁
Frans1
Quote Reactie van @weurding:
bob

Bewust Onbenullig Bezopen
+1
MTSTAMMINGA
@George
Is ook niet moeten maar mogen 😀
De toekomst zal laten zien wat er gebeurd George
Ik kan er wel verstandige over de toekomst praten maar heb er geen verstand van 😃
+9
George
Ik vind dit toch wel heel trieste verhalen. Als je als jong gezin amper rond kunt komen en de vrouw 's nachts geen oog dicht doet door de enorme financiÃĢle zorgen. Dat gun je niemand. Het zit gewoon echt helemaal fout in de landbouw. De rendementen zijn gewoon veel te laag. Ja we hebben er hier genoeg die alles kunnen en financieringen van 2 tot 3 euro makkelijk aan kunnen zoals ze zelf zeggen maar ik geloof er geen flikker van! Mensen die een zogenaamd klaar voor de toekomst bedrijf hebben kunnen amper het hoofd boven water houden en dan heb je een groep uitbollers zouden ze in BelgiÃĢ zeggen die zich financieel wel redelijk aardig kunnen redden en doordat ze geen opvolgers hebben geen zware investeringen hebben gedaan. Maar beide gevallen leiden tot exit , welke strategie ook gekozen is. De toekomst van de boeren staat er gewoon zorgwekkend voor.
pieta
@George En toch blijven de productiemiddelen duur en moeten ze alles uit de kast trekken om megabedrijven te voorkomen.
groeier
@pieta
De zuivelprijzen trekken ook steeds vanzelf weer aan.
+1
George
Quote Reactie van @groeier:
De zuivelprijzen trekken ook steeds vanzelf weer aan.

Ja tot eind jaren 80 niveau om vervolgens weer te dalen naar eind jaren 70 niveau en vervolgens weer andersom. 😄
christo
@pieta Het chinese geld stroomt al deze kant op. Daar hebben ze genoeg financiele ruimte om wereldwijd voedselproductiecapaciteit vast te leggen.
+1
van Ittersum
@George in welke tak dan niet dan?, op dit moment is booming om werknemer te zijn vooral als je ook nog twee rechterhanden hebt. Ook die tijden zijn anders geweest, dat een bouwvakker bewust zich liet afkeuren (begin jaren 80) omdat de keus was of WW of WAO. De huizenmarkt, ken nog een paar die nog in de schuldsanering zitten omdat ze onder water stonden en werkeloos werden. Kortom , de vrije markt economie kent hoge pieken en nog diepere dalen.

Als je de afgelopen tijd al die berichten leest is het maar fosfaatrechten kopen dit en dat, maar waar is de discussie over lage kostprijs . Zorgen dat je ook voor 25 cent nog kunt melken, daar hoor je nu bijna niemand meer over. In iedere geval, ze zitten niet hier op dit prikbord
klant
@George wat een gelul wordt gewoon goed geld verdient in de landbouw. Fosfaatrechten zijn duur grond is duur mechanisatiebedrijven hebben het druk.
+2
George
Quote Reactie van @klant:
wat een gelul wordt gewoon goed geld verdient in de landbouw. Fosfaatrechten zijn duur grond is duur mechanisatiebedrijven hebben het druk.

Jazeker jongen , goudmijntje die landbouw. Iedereen wil boer worden met deze rendementen. Ze staan in de rij.
+1
Erco
@George je je borstklopperij weten we wel. Het is geen goudmijntje maar een goed belegde boterham is ook prima
+1
George
Quote Reactie van @Erco:
je je borstklopperij weten we wel.

Man waar heb je het weer over? Je draait het om . Jij bent hier de borstklopper ,niet ik.
Flinstone
De schrijnende situatie van boer Alex uit Wierden zoals hier besproken vind ik sneu en dat gun ik helemaal niemand! Ofschoon ik wel denk van moeten ze alleen van de koeien leven of werkt zij ook nog?
Dat gepoch van met 2â‚Ŧ /kg melk moet lukken dat was in de tijd van goedkope mestafzet en voer voor niks! Dat krijgt een redelijk intensieve Tukker nou niet meer voor elkaar!
De twee gevallen uit Veldpost en Vee en Gewas beschrijven een ander scenario van verdubbelen tot verdriedubbelen en daar ken ik er meer van! Dat hadden ze ook eerder kunnen doen en een aantal is dat ook gelukt en daar leveren wij nu 10% voor in!
Ik gun iedereen een volle stal maar waarom zij wel en ik als niet knelgeval niet!! Moet ook elke maand mijn rente en aflossing betalen met een gedateerde stal en laat mn vrouw lekkere buiten de deur werken😇
+3
van Ittersum
@Flinstone mag je hier niet zeggen dat ben je niet zielig genoeg. Iedereen moet het met zijn/haar omstandigheden doen. Toen en nu. Alleen nu zijn we doordrenkt van emo-tv en media dat is het verschil. En laten we eerlijk zijn, als je vrouw buitenhuis werkt(eigen wil en met veel plezier) je privÊ niet zoveel meer nodig bent uit je bedrijf. Dan heb je echt geen 150 mk per man meer nodig om rijkelijk(= tevreden) te leven
+1
christo
@van Ittersum Tweede vrouw er bij nemen wanneer het niet lukt? Je bent ( door je leeftijd waarschijnlijk ) niet meer goed in staat om te zien waar de jonge generatie tegenaan loopt. In de uitboerfase heb je andere ideeen dan in de opbouwfase. Jammer dat je daar geen begrip voor op kunt brengen. De varkensboeren doen dat veel beter. Die laten zich niet door verdeeldheid hun invloed ontnemen.
+1
m uut m
@christo
De jonge generatie heeft altijd de zelfde beperking vroeger en nu.
De lengte van de polsstok.
En vroeger en nu zijn er altijd een aantal die zichzelf overschat.
Alleen nu noemen ze zichzelf knelgeval als het ze net niet lukt.
cs-agrar
Quote Reactie van @m uut m:
De jonge generatie heeft altijd de zelfde beperking vroeger en nu.De lengte van de polsstok.

Wordt nog niet over geklaagd.... 🤔
m uut m
@cs-agrar
Dat is volgens mij de hoofdreden , geldgebrek. Daar wordt volop over geklaagd.
van Ittersum
@christo appel valt echt niet ver van de boom. De zoon doet en denkt als het er op aan komt echt niet veel anders dan de ouders. De durf en risico dragen, daar denken ze nu nog veel gemakkelijker over mede omdat je dat aan de lijve moet ondervinden. Ik heb het echt wel meegemaakt maar hield dat intern en de jeugd neemt dezelfde vorm van risico en jankt direct in de media als een scheet dwars zit. Toen wij jong waren (begin jaren '80) was onze toekomst van superheffing, hoge rente, MKZ, minas daardoor hoge landprijzen, later nog een keer MKZ en BSE echt niet anders dan nu. Dus dat geklets van de jongere generatie heeft het zwaarder, lachertje eerste klas. Ze hebben het anders maar niet zwaarder. Je kunt ook zeggen, ze zijn zwakker en daardoor hebben ze het eerder voor hun gevoel zwaarder.

Een tweede vrouw kost geld, zeggen ze. Ik ben blij met mijn eerste en zij met mij
+1
christo
@van Ittersum DAt je niet durf te benoemen dat de huidige generatie vastloopt op gewijzigd wanbeleid van de overheid die tijdens het spel de regels aanpast kan maar op 2 dingen duiden. Of je wilt het niet zien, of je ziet het niet. Die situatie heb jij met Braks niet meegemaakt dat het beleid 180 graden kan draaien terwijl afgesproken was wat de kaders waren. De kamerbrief die in de artikelen genoemd wordt gaat een vernietigende werking hebben voor onze sector. Den Haag laat het bewust ploffen en de sector elkaar uitroken. En je trapt er volop in. De landbouwers van jouw generatie hebben een leven gehad als God in Frankrijk. De huidige generatie wordt kapot gemaakt met de stip op Parijs 2050.
+2
m uut m
@christo
Gewijzigd beleid is ook van alle tijden.
Welkom in de echte wereld.
Soms valt het mee soms valt het tegen.
Maar zoals we hier in Groningen zeggen.
Nait soezen maor broezen.
christo
@m uut m Jij hebt ook al geen kennis van de brief eind 2013. Die korting die het oplevert mag je dan ook niet over zeuren. Afgesproken?
m uut m
@christo
Zullen we ook wel weer overleven.
Ik kan me er niet zo druk meer om maken.
Een goede vriend van me zegt altijd "tob niet het komt toch anders".
christo
@m uut m Mijn vriend zegt altijd: laat je niet naaien, dat doet pijn met poepen. Heb er geen ervaring mee btw.
+1
achterhoeker2
@christo Wat jullie met elkaar doen moeten jullie weten, alleen klagen helpt niet, vaak valt het mee.
+2
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @christo:
Die situatie heb jij met Braks niet meegemaakt

Jij hebt Braks in de eerste jaren superheffing niet mee gemaakt
+2
Flinstone
@MTSTAMMINGA Braks strooide ruimschoots met MQ richting knelgeval en velen zijn er toen op slinkse manier beter van geworden!
Later die SLOM boeren nog en dus totaal korting van 20%
Als dat nu weer gaat gebeuren dan hebben we i.p.v. 800 knelgeval 8000 nieuwe knelgevallen en een totaal verziekte sector!
Was nog jong toen maar wel bewust meegemaakt met de verhalen van mijn ouders!
Toen was de verdraagzaamheid jegens concullegas groter dan nu🤨
+2
MTSTAMMINGA
@Flinstone
Poltie haalde boeren op Braks past bij dikke overschrijders het bedrag superheffing aan Dat was pas echte een dikke rotstreek !!!!
Later haalde de poltie boeren op die zwarte melk leverden
+1
@MTSTAMMINGA Verleden tijd karst , er zijn nu andere uitdagingen, maar de charme blijft. gewoon doormelken en saldo s draaien.
+2
MTSTAMMINGA
@Detukkeroettwente
Wie het meeste krijgt ,wordt meestal een luie ondernemer zonder vechtlust om zijn doel te berijken 😀
Jannus
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
een luie ondernemer zonder vechtlust

Stoppers dus ...... 👷
+1
George
Quote Reactie van @Jannus:
Stoppers dus ......

Iedereen is een keer een stopper.
+1
vaak
@Jannus Zeg Janus doe niet zo minderwaardig over de stoppers.
Zij maken ruimte voor de blijvers zodat er grond, fosfaatrechten etc vrij komen.
Dus alom een verademing voor de blijvers.
Zet ze op een podium en wel bovenaan.
Flinstone
@MTSTAMMINGA dat is
Mij niet bekend maar het lijkt mij meer indianen verhaal
+2
MTSTAMMINGA
@Flinstone
Dat melkvet eerst vrij was ,weet je dat nog wel ?
Melk kopen zonder land kon eerst ook niet weet je nog ?

In 1 ding hadden we toen de tijd goed mee de rente zakte
+1
weurding
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Melk kopen zonder land kon eerst ook niet weet je nog ?

1 jarige pacht toch? ben verscheidene keren naar perceel 20 km verderop gereden 😄
cjw73
@weurding correcte boer. Brabant was ons altijd veel te ver rijden dus maar even bellen dat hij het zelf maar moest maaien.🤔🤔
Nico96
@cjw73 Ik kreeg hier gewoon een vrachtje balen geleverd.
cjw73
@Nico96 wij hadden alleen belang bij de plaatsingsruimte voor de mest en het quotum.
+1
George
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
In 1 ding hadden we toen de tijd goed mee de rente zakte

Zoals ie nu eigenlijk niet meer omlaag kan kon hij toen niet meer omhoog. 😄
Erco
@George je draait t om op jouw leeftijd denk George 😄đŸ˜Ŧ
George
Quote Reactie van @Erco:
je draait t om op jouw leeftijd denk George

Ik ben wel een beetje ouder als jij maar gelukkig heel veel wijzer ook. 😄
sorry
@Flinstone er zijn er die meegenomen zijn voor verhoor met vermeende fraude van offertes...en als je nu ziet wat er rond 2 july is gebeurd..onbegrijpelijk
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Braks past bij dikke overschrijders het bedrag superheffing aan Dat was pas echte een dikke rotstreek !!!!Later haalde de poltie boeren op die zwarte melk leverden

tja, sancties zijn redelijk normaal bij overtredingen...
cornelissen
@Flinstone daar kunnen we lering uit trekken,vooral eerste 10 of 15 jaar niet verhandelbaar. (denk aan de slom boeren) en met bouwtekeningen komen, die gerealiseerd zijn onder aftrek van de bestaande stallen (dieraantallen) met een minimum investeringsreis en nog wat dingen en een korting boven de latente ruimte
+1
van Ittersum
@Flinstone Sloom boeren waren het eerst daarna divaboeren. Ik ken geen Slom boer die door boerde. Allemaal zaten ze te janken hoe knelgeval ze waren en daarna hebben ze het verzilverd.

In Den Haag weten dit ook nog wel en een ezel stoot....
robbies
Quote Reactie van @van Ittersum:
Sloom boeren waren het eerst daarna divaboeren. Ik ken geen Slom boer die door boerde. Allemaal zaten ze te janken hoe knelgeval ze waren en daarna hebben ze het verzilverd.

Slom-boeren waren ook gewoon slachtoffer van een onbetrouwbare overheid. Zij stopten met de toezegging dat ze later weer mochten gaan melken, maar intussen werd het quotum ingevoerd, zodat de mogelijkheid om te gaan melken weer ontnomen werd. Terecht dat dat gecompenseerd is door de overheid
+1
van Ittersum
@robbies hoeveel Slom boeren bleven melken? En voor de nieuwe referentie gingen sommigen Jersey koeien melken. Maar diegenen die ik ken waren ze als eersten er weer bij om het te verkopen zodra het mocht
weurding
@van Ittersum ik ken wel 1 die ondanks vreselijk sterfgeval opvolger toch doorboerde zelfs op een andere plek
robbies
Quote Reactie van @van Ittersum:
hoeveel Slom boeren bleven melken?

Is dat relevant? Het gaat erom waar je recht op hebt. Vergeet niet dat er de afgelopen jaren weinig stoppers zijn geweest in afwachting van een nieuwe regulering. Die boeren hebben op 2 juli fosfaatrechten gekregen en zijn vorig jaar met ons geld weer gestopt. Ook voor die boeren moet gekort worden.
+1
Flinstone
@van Ittersum ken er maar een die nu nog steeds boert! De andere 99 hebben idd jerseys gemolken en een zo hoog mogelijk vetgehaltenin de wacht gesleept en verkochten het zo snel als ze konden!
We hebben nog quotum gekocht van zo’n slimmerik en eventjes later zagen we hem in een splinternieuwe auto rondrijden.
Was om gezondheidsredenen gestopt met melken maar daar had hij helemaal geen last meer van toen ie jerseys molk op de grupstal!
Ken er ook eentje wiens vader slomboer was en daarna flink gecasht heeft met jerseymelk en hij is rond 1 april 2015’weer met 100 koeien begonnen! Ook nog superintensief ook!
De knelgevallen van nu, nogmaals ik gun het niemand maar de situatie van boer Frans en boerin Agnes vind ik tot nu toe het minst schrijnend vergeleken met Alex en die gevalletjes in Veldpost of vee en gewas daar heb ik ook mijn bedenkingen bij!
+5
cs-agrar
Quote Reactie van @Flinstone:
We hebben nog quotum gekocht van zo’n slimmerik en eventjes later zagen we hem in een splinternieuwe auto rondrijden

Je hoefde niet te kopen, jij kon ook verkopen en daarna bij de dikke autodealer er iets van af geven. Ook verkoop is een ondernemerszet. Ga er eens mee rekenen, als je nu alles verkoopt en wat anders mee gaat doen, of blijven melken en wat je dan overhoud. er is voor een ieder wel wat wils
weurding
Quote Reactie van @Flinstone:
eventjes later zagen we hem in een splinternieuwe auto rondrijden.

voor 10000 euro rijdt je een nieuwe... wat is je probleem?
+1
George
Quote Reactie van @weurding:
voor 10000 euro rijdt je een nieuwe... wat is je probleem?

Dan hoef zelfs niet meer als een Flinstone te trappelen.
+4
George
Quote Reactie van @Flinstone:
We hebben nog quotum gekocht van zo’n slimmerik en eventjes later zagen we hem in een splinternieuwe auto rondrijden.

Tjezus het zit je nog goed dwars na al die jaren. Als ik die boer was zou ik iedere dag met die nieuwe auto met armpje uit het raam jullie erf voorbij rijden. Achter een sticker erop , deze is betaald van quotumgeld.
cs-agrar
Quote Reactie van @George:
Achter een sticker erop , deze is betaald van quotumgeld.

Maak je die?
+4
George
Quote Reactie van @cs-agrar:
Maak je die?

Nee maar die liet ik dan wel maken.
+8
weurding
Quote Reactie van @George:
Nee maar die liet ik dan wel maken.

heb nog niks verkocht maar voor mij graag 1 met: deze rijdt op straat door verkoop van fosfaat.... 😂
Erco
@George zo ben je idd
George
Quote Reactie van @Erco:
zo ben je idd

Ach Erikske toch. Je snapt het weer niet hÊ. Maar als ik zo'n zielige jaloerse reactie van Flinstone lees dat die Slom boer van zijn quotum geld een nieuwe auto rijdt dan zou ik inderdaad zo kunnen zijn.
Brutus64
@George hier is pas een makelaar geweest, met een Porsche, wat kan hij op het achterraam plakken?
+2
weurding
@Brutus64 niet alles is wat het lijkt?
Twentsch Land
@weurding

Wie weet plakt hij achter zijn raam ... lease-auto 😉
+6
George
Quote Reactie van @Brutus64:
ier is pas een makelaar geweest, met een Porsche, wat kan hij op het achterraam plakken?

Niet moeilijk:
Ik had eigenlijk veel liever een BMW maar nu doe ik het hier maar mee!
cornelissen
Quote Reactie van @robbies:
Terecht dat dat gecompenseerd is door de overheid

Moesten hun recht eerst wel bij het Europese hof halen
+1
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Terecht dat dat gecompenseerd is door de overheid

Hebben daar niet gewoon de overige voor in moeten leveren?
Flinstone
@pieta idd en dat kon je later terugkopen 😂😂
cornelissen
@pieta Dat was de grote fout toen,dat het meteen verhandelbaar was,had anders een hoop zg "knel"gevallen voorkomen. Overigens werd er toen zelfs door onze landbouwcommissaris Frans Andriessen verteld dat de quotering een kwestie van 5 jaar was,dus maakte je je er ook wat minder druk om.Ik hoor het Frans Andriessen nog vertellen: In 1989 schaft ik de quotering af, er komt dan nog een overgangstermijn en in 1991 zijn we de quotering vergeten. Dus dat was , naar toen bleek ook een waardeloos figuur als landbouwcommissaris, hoewel hij als minister van financiÃĢn wel redelijk functioneerde
Subsidievreter
@robbies slom boeren waren gewoon te lui om te melken.
weurding
@Subsidievreter niet allemaal
+2
robbies
@Subsidievreter jaja, en verleasers waren sofamelkers, veehouders die stopten met melken en gingen akkerbouwen zijn winkelpassende potverteerders en de huidige generatie stoppers zijn profiteurs want die verzilveren onze korting. Tegelijkertijd betaalden wij 25 cent voor leasemelk, 1500 euro per Ha aan mais, 15 euro aan mestafzet en 200 euro per kg fosfaat.
George
Quote Reactie van @robbies:
1500 euro per Ha aan mais,

Zo weinig?
+1
diezel
@robbies
De Wondere Wereld van Chriet Titulaer is er niks bij. 😄
+1
weurding
Quote Reactie van @robbies:
de huidige generatie stoppers zijn profiteurs want die verzilveren onze korting.

nou nee, die 8.3 heb ik ook ingeleverd hoor 😃
achterhoeker2
@van Ittersum In den haag stoten ze zich wel 3 keer aan de zelfde steen, en in dit land helpt zielig doen en doordrammen dus .....
verbi
@Flinstone De sector is al verziekt.
pieta
@christo Ook bij Braks zijn er bij de Interimwet en het melkquotum boeren tussen wal en schip belandt. Alleen was er toen nog geen internet en dus minder aandacht voor.
+1
Jannus
Quote Reactie van @christo:
De huidige generatie

..kan niet omgaan met de weelde van goede jaren en zet te weinig een toekomststrategie uit op basis van geopolitieke besluitvormingen gespiegeld naar eigen bedrijf en mogelijkheden
+1
de hoef
Quote Reactie van @van Ittersum:
eerste en zij met mij

dat zijn jou woorden ,we hebben je vrouw nog niet gesproken
+1
van Ittersum
@de hoef kom maar een bakje halen dan mag je haar het vragen
robbies
Quote:
Die laten zich niet door verdeeldheid hun invloed ontnemen.

in het verleden zat gebeurt hoor.
christo
@robbies Ik leef niet meer in het verleden. Nu zit de deur goed op slot. Complimenten aan Eric en Ingrid.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @van Ittersum:
150 mk per man

Die zijn er niet
+3
Erco
@Flinstone volgens mij heeft ze twee kinderen en zwanger van de derde, ga eens je drie kinderen naar de opvang brengen, denk je dat je met werken dan veel overhoudt? Dan moet ze een goede baan hebben. Ze kan beter lekker thuis blijven voor de kinderen en af en toe een handje helpen op t bedrijf
achterhoeker2
@Erco Kinderopvang is bijna gratis .
+4
cs-agrar
Quote Reactie van @achterhoeker2:
bijna

bijna... niet iedereen komt er met bosje bloemen en etentje voor opa en oma vanaf.
robotboertje
@achterhoeker2 Jou nickname vertelt mij dat we in dezelfde regio wonen... waar wij onze kinderen naartoe deden klopte dat niet helemaal.... helaas betaalt de fiscus niet overal de volledige opvang... Toen ze nog niet naar school gingen vonden wij het voor hun sociale ontwikkeling wel een prÊ dat ze eens ergens anders kwamen..
+4
robbies
Quote Reactie van @Erco:
Dan moet ze een goede baan hebben

Mag ze misschien zelf bepalen wat ze wil? Geloof het of niet, maar er zijn vrouwen die graag doen wat ze leuk vinden voor de kost. Niet elke vrouw zit er op te wachten om de hele dag boerenpraat aan te horen. Het loopt nog allicht quitte met de kinderopvang, maar in sommige gevallen ook niet meer dan dat. Bij ons toevallig wel, maar dat komt omdat opa en oma bijspringen en mijn vrouw met een goede baan lekker fulltime wil blijven werken. Ze heeft groot gelijk. Dat ik een boerderij heb, wil niet zeggen dat ze haar ambities maar opzij moet zetten om koffie te serveren bij het inkuilen en facturen te betalen
Rob07
@Erco Jammer als je ondernemer bent en niet kunt rekenen.
De kinderopvang is momenteel (toeslag meegerekend) spotgoedkoop. Het argument dat het te duur is wordt meestal aangehaald omdat men het zo wel gemakkelijk vind (dat mag van mij)
+1
George
Quote Reactie van @Rob07:
De kinderopvang is momenteel (toeslag meegerekend) spotgoedkoop. Het argument dat het te duur is wordt meestal aangehaald omdat men het zo wel gemakkelijk vind (dat mag van mij)

Ik vind het wel prima als ouders zelf naar hun eigen kinderen kijken en opvoeden niet uitbesteden aan een crèche. Ja ik weet het dat ik ouderwets ben.
+1
m uut m
@George
Wij voeden ook graag en met veel plezier onze kinderen zelf op.
Die luxe kunnen wij ons permitteren
Erco
@Rob07 geloof me, als je me zou kennen wist je dat ik juist moet kunnen rekenen
Flinstone
@Rob07 daar komt bij dat kinderen een voorsprong hebben als ze soms in crèche en BSO zijn!
Bovendien bouwt de vrouw een pensioen op buiten de boerderij en niet onbelangrijk is verzekerd!
Als op een melkveebedrijf de AOV en de pensioenopbouw van de partner uit de koeien moet komen dan moet je best veel koeien hebben!
George
Quote Reactie van @Flinstone:
Als op een melkveebedrijf de AOV en de pensioenopbouw van de partner uit de koeien moet komen dan moet je best veel koeien hebben!

Jeetje wat een getob
Erco
@George we zijn het niet vaak eens george maar als dat echt zo hard nodig is... Zet dan maar meteen n bord in de tuin
Flinstone
@Erco dat vind jij maar een evt opvolger die heeft het dan een stuk makkelijker en nu is meer ruimte om leuke dingen te doen!
George
Quote Reactie van @Flinstone:
aar komt bij dat kinderen een voorsprong hebben als ze soms in crèche en BSO zijn!

Wat voor voorsprong?
+3
de jonge
@George dat ze later vast weten waar de supermarkt is waar ze voor kunnen gaan hangen omdat er niemand thuis is neem ik aan,haha
+2
robbies
@George sociale vaardigheden.
m uut m
@robbies
Maar de sociale vaardigheden die ze daar leren ben ik geen fan van.
Twentsch Land
@m uut m

Niet elke kinderopvang is idem.
Erco
@m uut m op de creche en bso valt het toch nog wel mee? Vrees meer de basisschool haha maar die van mij zijn nog maar twee en drie
+1
robbies
Quote Reactie van @m uut m:
Maar de sociale vaardigheden die ze daar leren ben ik geen fan van.

Dat ze leren samenspelen bedoel je? Och ja, tolerantie heb ik bij jou ook nog niet zoveel kunnen ontdekken 😉
Erco
@George idd wat een onzin hahaha
Stadsboer
@Rob07 Idd, de toeslagen zijn momenteel zo gek nog niet. Bij een (gez) inkomen van â‚Ŧ65.000,- betaal je ca â‚Ŧ3,75 per uur ( voor 3 kinderen) dus gemiddeld â‚Ŧ1,25 per kind per uur. (Er zit een staffel in).
+1
hoest
@Erco
Hier 3 koters 2 dagen per week op kdv/bso en 1 dag bij schoonouders. Maar met de toeslagen die je terug krijgt vallen de kosten daarvan wel mee hoor. En idd dan kan de betere helft van mijn trouwboekje ook doen wat zij leuk vindt. Ze heeft haar werk aan huis dus bij inkuilen zet ze met alle liefde nog even koffie tussendoor. 😃
Erco
@hoest precies dat bedoel ik, ze moet doen wat ze leuk vind. Maar hier word gezegd dat ze kunnen leven op wat de vrouw buitenshuis verdiend, en dat moet niet de reden ervan zijn vind ik. Dat zou normaal ook uit t bedrijf moeten kunnen. Maar nogmaals als je plezier in je werk hebt en het kan organisatorisch thuis waarom zou je dan geheel stoppen.
van Ittersum
@Erco denk genderneutraal, dan is er toch geen vraag meer wie de privÊbestedingen bij elkaar scharrelt. Het komt gewoon binnen, klaar!
George
Quote Reactie van @van Ittersum:
denk genderneutraal

Ik blijf lekker ouderwets , je heb mannen en vrouwen. 😄
+2
Flinstone
@Erco waarom, de man kan toch ook voor de kinderen zorgen? Die heeft toch ook geen dagtaak aan die paar koeien! Als het dan zo krapjes is dat ze de publiciteit opzoeken!
Tegenwoordig zijn de meeste gezinnen tweeverdiener en het is helemaal niet erg als je zegt dat nodig is!
Alleen sommige boeren denken dat ze nog in de tijd van hun ouders leven!
80 koeien melken en de vrouw in de keuken en maar klagen dat ze hard werken!
van Ittersum
@Flinstone zijn nog maar een paar denk ik. en wie wat in brengt en wie wat nodig heeft moet geen discussie (meer) zijn
Flinstone
@van Ittersum wat bedoel je met zijn er nog maar een paar??
George
Quote Reactie van @Flinstone:
Tegenwoordig zijn de meeste gezinnen tweeverdiener en het is helemaal niet erg als je zegt dat nodig is!

Het is meer dan in en in triest als dat wel nodig is! Dat je met een miljoenenzaakje afhankelijk bent van het inkomen van een uitwerkende vrouw , verschrikkelijk.
brabo
@George
jouw ega werkt niet buiten de deur begrijp ik ?
George
@brabo
Nee klopt. De jouwe wel?
pietjepuk
@George Brabo s vrouw doet de hoofdtak 🐶 en brabo 🐮 de neventak als ik het ltijd goed begrepen heb.
+4
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
vrouw doet de hoofdtak en brabo

Hier doet vrouw alles , hoofdtak , neventak en ik ben de lamzak.
+3
cs-agrar
Quote Reactie van @George:
het inkomen van een uitwerkende vrouw

Weet eigenlijk niet hoe ze zoiets berekenen. Als het inkomen van de uitwerkende vrouw toevallig gelijk staat met de huishoudelijke uitgaven, is het dan zo dat ze alleen daarvoor werkt? Of doet ze met een deel geld ook andere dingen en wordt er via de andere kant, de veehouderij, bijgelegd. De meeste woonhuizen zijn bedrijfswoning, nutsvoorzieningen lopen via bedrijf dus dat deel van "levensonderhoud" komt daar al vandaan.
Overigens is het heel normaal dat de vrouw ook ergens werk heeft anders dan de man, das in alle lagen van de bevolking zo, waarom zou het in het agrarische dan anders moeten zijn
Flinstone
@cs-agrar wat zijn wij het eens👍
Twentsch Land
@cs-agrar

Nutsvoorzieningen lopen via het bedrijf....nee niet waar tenzij het huis eigen meters heeft anders wordt een gedeelte bij je privÊ berekent.
pieta
@Twentsch Land Maar wordt vaak betaald van de bedrijfsrekening. Net als telefoon/internet, beetje boekhouder en wat diesel voor de auto dan nog een aov en natuurlijk de woning ook nog vaak. En wat betaalt de vrouw dan van haar salaris: de boodschappen.
George
Quote Reactie van @cs-agrar:
verigens is het heel normaal dat de vrouw ook ergens werk heeft anders dan de man, das in alle lagen van de bevolking zo, waarom zou het in het agrarische dan anders moeten zijn

Het ging er mij om dat die Flinstone zei dat het niet erg was dat het nodig was dat de vrouw uit MOEST gaan werken. Dat vind ik met zo'n miljoenenzaakje diep triest.
Ik ben trouwens altijd wel blij dat er altijd iemand thuis is die even bij kan springen. Het is overigens vaak wat op die miljoenenzaakjes.
+4
robbies
@George op 34 Ha akkerbouw en wat jongveeopfok is het eigenlijk net zo triest dat jij nog een paar handjes extra nodig hebt. Laten we elkaar geen mietje noemen; het is luxe dat je met twee man thuis kunt blijven op jouw boeltje
+2
George
Quote Reactie van @robbies:
Laten we elkaar geen mietje noemen; het is luxe dat je met twee man thuis kunt blijven op jouw boeltje

Ik noem toch ook niemand een mietje wel? Het is trouwens 36 ha , niet dat het veel uitmaakt.
Tja ik weet niet wat je luxe vind. Als dat op je 50 ste met een paar miljoen eigen vermogen niet kan is het eigenlijk ook niet best. Maar iedereen mag gerust gaan werken maar ik vind het wel triest dat je met een miljoenen zaakje van het inkomen van de vrouw afhankelijk bent , als ze dus MOET gaan werken. Ik vind het wel prettig dat we altijd samen boerderij hebben gedaan en de kinderen zelf hebben opgevoed en dat er bijna altijd wel iemand bij huis is. Alleen kun je ook niet veel , niet eens achter elkaar lopen zegt een maat van me altijd.
+2
robbies
@George de meesten moeten hun miljoenenbezit in hun werkzame leven zien te vergaren. Jij had je miljoenenbezit al bij aanvang van je carrière en hoeft het alleen maar in stand te houden. Dat is een wezenlijk verschil. Jij kunt instandhouding realiseren met wat akkerbouw en jongveeopfok. Qua arbeid zou je vrouw niet eens nodig hoeven zijn. Dat jij het makkelijk vind is gewoon een luxe.
Twentsch Land
@robbies

Huis in de verhuur brengt nog wat op ( komt er groot onderhoud is de opbrengst ook wel een tijd minder ) en natuurlijk nog wat Brussel geld.
+3
weurding
Quote Reactie van @robbies:
Jij had je miljoenenbezit al bij aanvang van je carrière en hoeft het alleen maar in stand te houden.

dat is op zich ook een prestatie, hoeveel zijn er die datzelfde kapitaal er al doorgejaagd hebben door onkunde of verkeerd beleid?
+2
George
Quote Reactie van @robbies:
Jij had je miljoenenbezit al bij aanvang van je carrière en hoeft het alleen maar in stand te houden. Dat

Ik begrijp je punt en ik ben altijd de eerste die toegeeft dat ik goed ben kunnen beginnen. Daar wil ik bij mijn kinderen ook voor zorgen. Maar 31 jaar geleden toen op mijn 19 de mijn vader overleed geloof ik niet dat het zaakje hier een paar miljoen Euro waard was. Zelfs amper paar miljoen gulden. En ik heb sindsdien nog 25 jaar Ruilverkavelingslasten moeten afdragen omdat mijn vader helaas maar 5 jaar er aan heeft kunnen betalen. Bovendien heb ik daarna nog grond en melkquotum bij gekocht en af moeten betalen en door dat te doen en voort te zetten en de enorme waardestijging van vooral de laatste 10 jaar maakt dat we zo'n mooi eigen vermogen op de balans hebben. Het is dus slechts ten delen waar wat je zegt , en ja ik ben goed kunnen beginnen. Sinds ik mijn quotum verkocht heb wordt ik hier door sommige potverteerder genoemd maar mijn eigen vermogen is alleen maar gegroeid en heb er geen zak voor hoeven doen. Alleen mijn kostje bij mekaar schrapen wat me al ruim 11 jaar zonder melken lukt . Ik weet zeker dat er genoeg actieve melkers zijn die meer pot verteerd hebben.
+1
robbies
@George begrijp me niet verkeerd. Ik veroordeel je keuzes niet en je laatste zin ben ik zeker met je eens. Maar laten we het even bij de discussie houden. Waardestijging is leuk en aardig, maar is lucht totdat je het daadwerkelijk verkoopt. Tot die tijd Kun je er geen man van betalen. Dat de vrouw uit werken gaat of in sommigen gevallen is daarom geen schande. Later plukken ze samen de vruchten vd waardestijging
George
Quote Reactie van @robbies:
at de vrouw uit werken gaat is daarom geen schande.

Een schande is het natuurlijk niet , dat schrijf ik ook nergens. Maar het is wel triest als het moet. Dat het inkomen echt nodig is , terwijl er een miljoenenzaakje geÃĢxploiteerd wordt. Dit zegt me genoeg over het verdienmodel van de huidige landbouw. Ik ken ook zat andere bedrijven waar de vrouw gewoon op bedrijf mee werkt , bij aannemer , of transportbedrijf etc. Ken genoeg bedrijven buiten de landbouw waar vrouw ook binnen eigen bedrijf werkt.
+1
Twentsch Land
@George

Het is ook maar net wat uitwerken is .... is het daadwerkelijk 36 uur per week of iets van 10 of 20 uur....hier genoeg vrienden kennissen en buren waar de vrouw een aantal uren in de week werkt en niet om het geld maar omdat ze een opleiding hebben gehad en daar gewoon iets mee willen doen en ook om in sociale contacten te zijn....
George
Quote Reactie van @Twentsch Land:
et is ook maar net wat uitwerken is .... is het daadwerkelijk 36 uur per week of iets van 10 of 20 uur....hier genoeg vrienden kennissen en buren waar de vrouw een aantal uren in de week werkt en niet om het geld maar omdat ze een opleiding hebben gehad en daar gewoon iets mee willen doen en ook om in sociale contacten te zijn....

Nogmaals Flinstone had het over dat het niet erg is als vrouw MOET gaan werken. En dat vind ik dus wel als je zo'n miljoenenzaakje hebt.

Verder werken de meesten wel om het geld en gaan er weinig voor niks of bijna niks ergens uit werken. Dan is het vrijwilligerswerk , dat kan trouwens ook voor je sociale contacten.
Twentsch Land
@George

Niet werken voor het geld....bedoel dat het geld wat wordt verdient niet nodig is om het hoofd boven water te houden .... maar als een extra.
+1
Flinstone
@George Ik wil ook niet in de krant met mijn miljoenenbedrijfje aan waarde en met deze fosfaatprijs komt er nog een miljoen bovenop! In groteren familiebedrijven buiten de landbouw ik noem maar een garagebedrijf werkt de vrouw ook vaak mee of buiten de deur!
Ik zie de melkveehouderij niet anders en wil mijn vrouw niet verplichten om afhankelijk van mijn toko te worden incl haar pensioen en zij wil niet van mij afhankelijk zijn!
Ik ben het wel met je eens dat de rendementen in de landbouw gewoon belachelijk laag zijn maar als ik nu stop dan ben ik mijn levenswerk kwijt en mijn hobby en veel van mijn sociale leven en zo gaat het heel veel melkveehouders!
George
Quote Reactie van @robbies:
Waardestijging is leuk en aardig, maar is lucht totdat je het daadwerkelijk verkoopt.

Je kunt er niet tegen werken , krijg je nooit bij elkaar in dezelfde tijd.
+1
diezel
Quote Reactie van @robbies:
Tot die tijd Kun je er geen man van betalen.

Buiten die papieren waardestijging heb je toch ook gewoon je jaarlijkse rendement/inkomen van diezelfde grond.
pieta
@diezel Niet als je er na overname van je ouders gewoon een financiering op hebt zitten.
+1
diezel
Quote Reactie van @pieta:
gewoon een financiering

Daar hoef je toch ook bepaald geen economische wonder voor te zijn om die financiering flink te laten dalen met 35 jaar lang dure rechten. 😄
+1
pieta
@diezel Dat klopt mits je ze vrij verkopen mocht. Zelf heb ik per 2008 overgenomen en een vervreemdingsbeding van 10 jaar gekregen. Dus melkquotum verkopen heeft er voor mij nooit ingezeten. Het is dus niet voor eenieder simpel. George is enig kind en dan ook nog op een ruilverkavelingsboerderij. Hoe veel mooier wil je het hebben.
+2
diezel
Quote Reactie van @pieta:
Het is dus niet voor eenieder simpel.

Klopt natuurlijk.
Denk ooit ook weleens terug met de vraag "waarom op een bepaald moment die bewuste beslissing genomen".
Hier was destijds de combi beperkte huiskavel/het beregeningsverbod overdag/baangarantie het draaipunt.
Met "alles-aan-huis" was het hier vermoedelijk geheel anders gelopen. Dan is met koeien stoppen emotioneel toch wat heftiger.
+1
George
Quote Reactie van @diezel:
Met "alles-aan-huis" was het hier vermoedelijk geheel anders gelopen. Dan is met koeien stoppen emotioneel toch wat heftiger.

Hier was het de koopoptie van Billy Bird. Recreatiepark wat uiteindelijk niet door ging. Toen quotum verkocht in 2007 en in 2010 ging het niet door. Dat was schrikken en paar nachtjes draaien in bed en nu nog iedere dag blij dat ik toen quotum heb verkocht.
Erco
@George mee eens nu de kids nog erg jong zijn maar over n paar jaar zal ze graag weer aan t werk willen. Niet moeten
+1
storm
@George jij kunt zo leven omdat je enigst kind bent en geen opvolger hebt. Het enige wat jij aan lasten had toen je begon was een beetje ruilverkavelingslasten en een beetje hypotheek.
Das een verschil met een melkveehouderijbedrijf die z'n broers of zussen heeft uitgekocht en waarvan de ouwelui ook nog een fatsoenlijk pensioen uit de boerderij hebben gekregen.
Ja ik weet dat je ook nee kunt zeggen maar de passie van velen gaat ver. En tot nu toe heb ik er nog nooit spijt van gehad.
George
Quote Reactie van @storm:
Das een verschil met een melkveehouderijbedrijf die z'n broers of zussen heeft uitgekocht en waarvan de ouwelui ook nog een fatsoenlijk pensioen uit de boerderij hebben gekregen.

Ik heb ons mam ook van een riant pensioen voorzien jongen. En worden broers en zussen wel altijd netjes uitgekocht zoals jij dat noemt? Ik hoor steeds vaker verhalen dat dit niet is gebeurd. Ik ken er zelfs die dat niet eens nodig vinden en zelf ook zeggen dat ze opvolger alles zullen geven en de andere niets , zo belangrijk vinden ze voortzetting van familiebedrijf.

Maar het blijft hier toch een beetje jij hebt alles gekregen en wij hebben het moeilijk verhaal.
Maar op je 19 de gedwongen starten dan is je jeugd voorbij dat kan ik je wel zeggen. Heb er destijds veel voor moeten laten en echt alles ging niet vanzelf.
pieta
Quote Reactie van @George:
Ik heb ons mam ook van een riant pensioen voorzien jongen

Ho George, hier bega je een kleine vergissing. Het melkquotum, grond en gebouwen waren van je vader en moeder. Die hebben je gegund dat je in maatschap mocht komen. Mede daardoor heb jij een riant vermogen op kunnen bouwen. In ruil daarvoor heeft je moeder een riant pensioen voor zichzelf gehouden en mocht jij over de rest beschikken. 😁
George
@pieta Fout! Ik erfde een kwart van alles wat er was 31 jaar geleden. Daarover fiks successierechten moeten betalen wat tegenwoordig simpel erfbelasting heet. Ik ging daarna verder met mijn moeder in maatschap en heb bij overname het melkquotum daadwerkelijk overgenomen . Kwam hierdoor op de balans te staan en kon daarover afschrijven. Was gunstig volgens Abab. Vervolgens zou ons mam belasting moeten betalen over dat quotumgeld maar dat kon in lijfrente. Dat hoefde niet bij verzekeringsmaatschappij maar kon ook bij mij. Dus ik heb mijn moeder 10 jaar een flinke duit lijfrente betaald. Van haar 65ste tot haar 75ste. De grond die ik bij heb gekocht in de maatschap periode heb ik buiten de maatschap om gekocht en hoefde ik dus daarna ook niet meer over te nemen. Ik ben door het overlijden van mijn vader gewoon voor de leeuwen gegooid en het heeft achteraf best voorspoedig verlopen. Maar begin tijd was toch erg zwaar , was een moeilijke periode en zal het nooit vergeten. Eveneens zoals mijn moeder aan haar einde is gekomen wat die laatste jaar nog heeft moeten meemaken.
pieta
@George Dat jij het erfde en erover beschikken kon heb je toch ook gewoon te danken aan je ouders. Die hebben dat toch zo uitgewerkt in hun nalatenschap richting jou. En dat quotum op de fiscale balans heeft waarschijnlijk wat te maken met de mogelijkheid om bij overlijden af te rekenen tegen 20% IB die er indertijd was. Maar ik vind het prima George als jij meent dat je je moeder van pensioen hebt voorzien. Ik zie het andersom. Jouw ouders hebben jou een uitstekende beginpositie gegeven. En jij bent er goed mee omgegaan.
+3
George
Quote Reactie van @pieta:
Dat jij het erfde en erover beschikken kon heb je toch ook gewoon te danken aan je ouders. Die hebben dat toch zo uitgewerkt in hun nalatenschap richting jou. En dat quotum op de fiscale balans heeft waarschijnlijk wat te maken met de mogelijkheid om bij overlijden af te rekenen tegen 20% IB die er indertijd was. Maar ik vind het prima George als jij meent dat je je moeder van pensioen hebt voorzien. Ik zie het andersom. Jouw ouders hebben jou een uitstekende beginpositie gegeven. En jij bent er goed mee omgegaan.

Als je erft en er wat te erven valt heb je altijd te danken aan je ouders. En ik heb nondedju altijd al geschreven dat ik goed geholpen ben en goed ben kunnen beginnen financieel gezien dan. Dat quotum op balans was gunstig omdat ik anders weinig afschrijvingen had en zo de belasting kon drukken. De totale overname was pas in januari 2004 toen mijn moeder 64 jaar was. Ik heb van haar 65ste tot 75 ste lijfrente aan haar betaald . Ze heeft nooit armoede hoeven lijden maar haar gezondheid liet haar al sinds 1999 in de steek. ze is op haar 75ste overleden. En ik geef mijn beide kinderen ook een uitstekende beginpostie daar zorg ik voor.
de jonge
@pieta wat doen jullie toch allemaal machtig jaloers. jullie kunnen het ook verkopen en anders gaan leven,ik snap niet waarom jullie steeds aanvallen op iemand die een andere keuze heeft gemaakt. als op zijn 19de zijn vader al is overleden kun je hem ook juist prijzen dat hij zo lang heeft doorgedaan en heeft gezorgd dat er daardoor meer vermogen kwam en zodoende zijn moeder dus wel een betere oude dag heeft.
+1
pieta
@de jonge Nou moet je toch even beter gaan lezen. Ik ben niet jaloers op George. Ik heb respect voor zijn keuzes en omstandigheden. Maar als je op een gegeven moment wil gaan vertellen dat jij als opvolger heb gezorgd voor het goede pensioen van je moeder dan ga je mij iets te ver. Vervolgens meldt hij ook nog dat ie voor een goede start van zijn kinderen gaat zorgen. Het laatste geloof ik direct maar het eerste wat ie beweert is toch echt de goede start die hij zelf van zijn ouders heeft gekregen.
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @pieta:
als opvolger heb gezorgd voor het goede pensioen

zit toch wel een beetje waarheid in. als george niet verder was gegaan had het bedrijf waarschijnlijk verkocht geworden. wat was er dan naar 25 jaar nog van over geweest. jaarlijks belasting er af en niet kunnen profiteren van de waardestijging.
pieta
@pietjepuk Lul toch niet man. Wat George nu doet had moeders ook kunnen doen. In die tijd mocht je het melkquotum nog structureel verleasen. Etc etc. Mogelijkheden genoeg.
pietjepuk
Quote Reactie van @pieta:
had

toch blijf ik er bij dat in sommige gevallen de opvolger voor het pensioen van de ouder zorgt. en dan vooral voor bedrijven met weinig eigendom. ken hier in de omgeving toch genoeg bedrijven die gestopt zijn melkquotum verkocht. geleefd als of het niet op kon. en dan zijn ze 70 en dan is het toch op
+5
Twentsch Land
@pietjepuk

Ja die zijn er ..... er zijn er ook wat die heel hard en verschrikkelijk zuinig hebben geleefd en dat de erfgenamen het in een paar dolle jaren er door heen draaien.
Todi
@pietjepuk Anders om ook mee gemaakt. Een man zou het bedrijf krijgen als de tantes overleden waren . Tot dat punt met een honger loontje afgescheept. Man was 65 toen de tantes vertrokken. Het eerste wat die graag wou was een goede auto. Gekocht maar nooit in gereden want hij kreeg een hart stilstand. Weg .
pieta
@pietjepuk Zalm in sommige gevallen wel kloppen. Maar ik heb het hier over George zijn situatie.
George
Quote Reactie van @pieta:
Zalm in sommige gevallen wel kloppen. Maar ik heb het hier over George zijn situatie.

Waarom moet het hier eigenlijk over mij gaan? 😄
Todi
@George Omdat je zonder boeren bloed toch de uitstraling hebt van boeren met boerenbloed. S
pieta
@George Is toch leuk man. 😁 En een discussie voeren in algemeenheden valt niet mee.
de jonge
@pieta iedereen die het bedrijf overneemt van zijn ouders krijgt het met een gedeelte gunning,als toendertijd het melkquotum was verhuurd,was er veel minder inkomen te besteden geweest dan dat er door geboerd werd. wat heeft de landprijs in die 20 jaar gedaan dat hij doorgeboert heeft? wat heeft de prijs van melkquota gedaan door die jaren heen en er is een periode geweest dat je maar zoveel% mocht verhuren de rest moest jezelf volmelken,dus je gedachtengang gaat niet op.
pieta
@de jonge Die gedachtegang gaat weldegelijk op. Structureel verleasen mocht vlgs mij tot 2003/2004. Paar jaar later heeft George zijn quotum verkocht. Dus dat had moeder een paar jaar eerder ook wel gekunnen. Toen was het mq nogal wat duurder dan toen george het verkocht. Die grond is bij George nog steeds in prijs gestegen zonder dat ie koeien molk. Dat had ie bij moeders ook gedaan.
pieta
Quote Reactie van @de jonge:
als toendertijd het melkquotum was verhuurd,was er veel minder inkomen te besteden geweest dan dat er door geboerd werd

Ik wil de boeren wel de kost geven die met melken meer verdienden (per kg) als met structureel verleasen in die jaren met een leaseprijs van 40 guldencent. 😁
Erco
@de jongeniet iedereen
+2
de jonge
@Erco jij kunt mij niet wijs maken dat je een bedrijf overneemt ,en dan bedoel ik kopen en niet huren of doorverkopen en terug huren ,van +- 30 ha incl gebouwen voor vrije handelswaarde zonder dat je een dikke erfenis hebt gehad of de staatsloterij hebt gewonnen
+2
George
@pieta Logisch als mijn moeder alles verkocht had voor vrije marktwaarde dan had ze meer gehad en in absolute weelde kunnen gaan leven . Ik weet niet of ze dan beter af en of gelukkiger was geworden. Maar ondanks dat ik over heb genomen heeft ze zeker niet op een houtje hoeven bijten en heb ik min of meer voor haar pensioen gezorgd. Bovendien had ze de laatste 15 jaar veel hulp nodig door haar slechtziendheid door diabetes. Iets wat mijn vrouw altijd zonder klagen heeft gedaan.
Flinstone
@George dat kon jij of je vrouw dan omdat jullie veel vrije tijd hadden!
Vroeger was dat normaal op een boerenbedrijf maar ik ken gevallen waar het zeker niet gezond was!
Het was en is allemaal heel erg nobel maar ik zou het mijzelf en mijn vrouw niet aan willen doen! Daarvoor heb ik teveel meegemaakt! Financieel ok maar mantelzorg!?
Twentsch Land
@Flinstone

Mantelzorg is een breed begrip.....gaat het om een enkele keer mee rijden met de auto of een paar boodschappen meenemen ( want dat is wel te doen ) of gaat het echt om een vorm van zorg !!!
+4
diezel
Quote Reactie van @Flinstone:
dat kon jij of je vrouw dan omdat jullie veel vrije tijd hadden!

De "jeugd" van tegenwoordig schaamt zich schijnbaar nergens meer voor. 😞
Druk-druk-druk.
Ik-ik-ik.
+1
weurding
@diezel appen hele dag 😉
+1
robbies
Quote Reactie van @diezel:
De "jeugd" van tegenwoordig schaamt zich schijnbaar nergens meer voor. Druk-druk-druk.Ik-ik-ik.

Ik heb al spijt dat ik de discussie over George heb aangezwengeld.
+1
weurding
@robbies sowieso beter geen discussie over een ander houden, blijf bij je eigen hebben de meesten meer dan genoeg aan
+2
robbies
Quote Reactie van @George:
Maar op je 19 de gedwongen starten dan is je jeugd voorbij dat kan ik je wel zeggen. Heb er destijds veel voor moeten laten en echt alles ging niet vanzelf.

Ik weet zeker dat niemand je dat tegenspreekt en als ik op mijn 19e gedwongen had moeten starten, dan was ik waarschijnlijk niet eens begonnen. Geen leeftijd om zelfstandig een bedrijf te runnen met 24/7 verantwoordelijkheid. Te vaak zie je dat dat op latere leeftijd gaat knagen. toch het gevoel dat men iets gemist heeft in zijn jeugd.
Todi
@robbies Als het boeren bloed in je zit telt de leeftijd niet. Hier de volle verantwoording met krap 16. Tussen door de middel bare effe gepakt en door....
George
Quote Reactie van @Todi:
boeren bloed in je zit

Welke kleur heeft dat ? Rood ? Dan heb ik het misschien ook wel.
+2
weurding
@Todi middelbare gepakt.... je vrouw is ouder? 😆😂
+1
Todi
@weurding Goeie. Nee ze is jonger en daar blijf je jong bij. S
+1
robbies
@Todi oh zal best. Heeft alleen niet veel met boerenbloed te maken hoor. je wordt er op een leeftijd voor geworpen terwijl je eigenlijk de vrijheid zou moeten hebben om je eigen keuzes te maken. Je gaat een weg op die je niet kan overzien. Prima als het goed uitpakt, maar ik ken er ook wel verschillende die later verzuchtte dat ze op jongere leeftijd wat meer hadden willen zien. Ken jij Jorick Veneklaas Slots toevallig?

Ik had op mijn 16e niet zoveel interesse in het geboer. Dat kwam pas later. Heb ik dan minder boerenbloed?
pieta
@robbies Hier zou het ook tot problemen met opvolging kunnen leiden als ze op hun 16e geen interesse hebben. Bedrijf kan dan ook zomaar al weg zijn.
diezel
Quote Reactie van @pieta:
Bedrijf kan dan ook zomaar al weg zijn.

Ook best heftig. En dan? 😞
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @diezel:
En dan

Beetje spelen op de beurs, beetje oh-en op internetfora?
+3
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Hier zou het ook tot problemen met opvolging kunnen leiden als ze op hun 16e geen interesse hebben. Bedrijf kan dan ook zomaar al weg zijn

Feitelijk ben jij ook een winkelpasser, want eigenlijk doe jij niet meer dan de boel in stand houden. Eigenlijk hetzelfde als Sjors, met het verschil dat jij wel melkt. Of eigenlijk ook niet eens, want je hebt robots.
+2
pieta
@robbies Ik zit momenteel even in de consolidatiefase ja. 😁
George
Quote Reactie van @robbies:
Feitelijk ben jij ook een winkelpasser, want eigenlijk doe jij niet meer dan de boel in stand houden. Eigenlijk hetzelfde als Sjors, met het verschil dat jij wel melkt. Of eigenlijk ook niet eens, want je hebt robots.

Dat is eigenlijk gewoon zo. Het enige is dat ik mijn quotum en melkkoeien verkocht heb en de rest heb ik na 11 jaar allemaal nog. Ik verdien nog steeds de kost met mijn in jullie ogen prul bedrijfje van 36 ha met wat akkerbouw en jongveeopfok. Het enige is dat ik niet meer melk , al 11 jaar niet meer. En dat is voor velen schijnbaar niet te begrijpen .
Frans1
Quote Reactie van @George:
prul bedrijfje van 36 ha

Eigendom,daar komen heel veel veeboeren ondanks de praatjes niet aan 😁
robbies
Quote Reactie van @George:
Het enige is dat ik niet meer melk , al 11 jaar niet meer. En dat is voor velen schijnbaar niet te begrijpen .

Sjors, jij bent in de ogen van velen gewoon al jaren een stopper, want koeien inruilen voor akkerbouw is hetzelfde als stoppen. Achter je rug om wordt er al 5 jaar geluld wanneer jij je boeltje aan kant doet en naar het dorp verhuist en daar de boerderij verder opfeest. Misschien zit er al een buurman 5 jaar op zijn handen omdat 'ie wacht tot Sjors het bord te koop in de tuin plant.
Twentsch Land
@robbies

Dat soort buren bestaan ook wel als je nog melkt.

Landinrichtingen hebben ook wel voorbeelden.
Frans1
@Twentsch Land landinrichting kan heel goed voor je uitpakken,maar ook klote in sommige gevallen.maar dat is wel wat anders,dan kun je grond geruild krijgen die je anders niets gauw zo kunnen krijgen.
Twentsch Land
@Frans1

Dicht bij het vuur is het niet koud.
pietjepuk
@Twentsch Land wie zaten niet dicht genoeg bij het vuur toendertijd. Maar het is allemaal meer dan goed gekomen mede dankzij toen een slechte toebedeling. En die kort bij het vuur zaten boeren geen van alle meer.
diezel
Quote Reactie van @robbies:
Sjors, jij bent in de ogen van velen gewoon al jaren een stopper,

HÊ @robbies, de kans dat jij de laatste koeboer op je bedrijf bent is statistisch gezien ook een dikke 80%. Maakt allemaal niet zo heel veel uit hoor! 😞
+2
christo
@diezel Bijna 100% wanneer je in Brabant woont.
+4
George
Quote Reactie van @robbies:
Achter je rug om wordt er al 5 jaar geluld wanneer jij je boeltje aan kant doet en naar het dorp verhuist en daar de boerderij verder opfeest. Misschien zit er al een buurman 5 jaar op zijn handen omdat 'ie wacht tot Sjors het bord te koop in de tuin plant.

Je overschat de zaak flink. Ik geloof niet dat er hier nog koeienboeren zijn die mijn zooitje erbij willen of kunnen kopen hier in de buurt. Bovendien zijn al mijn buren ook gestopt met melken en doen allemaal akkerbouw. 😄 En de meesten weten wel dat Sjors niet zomaar een bord moet plaatsen. Die prutser houdt het al meer dan 11 jaar vol zonder melkgeld. En er is nog helemaal niks nul komma nul opgefeest! 😄
+1
weurding
Quote Reactie van @George:
En er is nog helemaal niks nul komma nul opgefeest!

toch es mee beginnen, leven duurt maar even 😉
+1
weurding
Quote Reactie van @robbies:
Misschien zit er al een buurman 5 jaar op zijn handen

niet te hopen voor hem, dan heeft ie eerder een bord in de tuin dan sjors
achterhoeker2
@robbies Zie ook wel voorbeelden die het tegendeel bewijzen, (do or die) die hebben nu prachtige bedrijven.
+1
robbies
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Zie ook wel voorbeelden die het tegendeel bewijzen, (do or die) die hebben nu prachtige bedrijven.

Buitenkant zegt niet alles. Maar goed, ik blijf van mening dat je als jonge jongen of meisje je eigen keuzes moet kunnen maken. Soms dwingen de omstandigheden tot het maken van keuzes, maar over het algemeen heb je je tienerjaren gewoon nodig om na te denken wat je wil met je leven. Tegen de tijd dat ik met pensioen mag gaan, zijn die van mij tegen de dertig. Dan zullen ze het wel moeten weten.
Flinstone
@Erco jij leeft nog in het verleden😇
+2
George
Quote Reactie van @Flinstone:
jij leeft nog in het verleden

Ik ook alleen haalt het heden me af en toe in.
+1
Twentsch Land
@George

Ja dat heet nou kringloop zonder constant besef.
Erco
@Flinstone haha moet jij zeggen met zon naam 😉 Als iedereen nou lekker leeft op de manier zoals ze dat t fijnst vinden.... Prima toch.
delavalboer
Wierden...daar zit het wierdenseveld....natura 2000 toch....
weurding
Quote Reactie van @delavalboer:
natura 2000 toch....

die zitten overal, tot nu toe weinig last van gehad, vlak achter ons natura2000 elperstroom, liggen met land er tegenaan
+1
Alex mut nie zeurn, gewoon doormelken , en aflossen. En verder geen aandacht trekken.
Alex er staat nog wel een bedrijfje te koop in ambt delden, kun je misschien wel ruilen .
christo
@Detukkeroettwente Zullen wij ruilen. Krijg jij mijn hypotheek ook. Piep je wel ff anders.
+2
achterhoeker2
@christo Heeft iemand je gedwongen om die handtekening onder het financiering voorstel te zetten?
+1
christo
@achterhoeker2 Nee, Wel zwaar gestimuleerd. En nu trekt ze de melk op.
christo
@achterhoeker2 Kamerbrief 3 maart 2016 pagina 6 laatste zin is erg duidelijk. Ook kan elke dommie tussen de regels door lezen dat we rechtstreeks koersen op de 2e generieke korting. Let op: iedereen staat er bij en kijkt er naar en vind het politiek verantwoord om te krimpen en de gewone boeren zijn de dupe. Wakker worden! Het is bijna 12 uur!
Frans1
Quote Reactie van @christo:
Krijg jij mijn hypotheek ook.

1 euro/kg melk voor die stal met halve benutting,ligt het er aan wat je hypotheek in je oude situatie was
ted9
@Detukkeroettwente mooi beetje grond erbij ook.
storm
Zal ook wel een triest verhaal achter zitten😕

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's boerderij en boer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nÊt dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
329
DEELNEMERS
49
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN