WUR schetst de contouren van de nieuwe kringlooplandbouw

We kringlopen wat af. 😞

Originele beschrijving

Drie Wageningse deskundigen praatten deze week de Tweede Kamer bij over kringlooplandbouw. Er is een radicale omslag van ons voedselsysteem nodig, stelde Martin Scholten. En de boeren kunnen het niet alleen.

De huidige landbouw is heel efficient vanuit het product – boter, kaas en eieren – bezien, maar zorgt ook voor klimaatverandering en afname van biodiversiteit. De kringlooplandbouw moet die issues van voedsel, klimaat en biodiversiteit integraal aanpakken. Dat is in grote lijnen de zienswijze van de Wageningers Martin Scholten, Rogier Schulte en Jan Peter Lesschen. Samen praatten ze Tweede Kamerleden bij tijdens een ‘technische briefing’ op 13 juni in Den Haag.

Deel dit topic

Reacties

+16
Grasbaal
Laat de WUR eerst maar eens open kaart spelen door het vrij geven van de ammoniakdata: prikkebord.nl/topic/150850/
klant
@Grasbaal zo is dat praten of meten we dan verder
+1
Nick83
Dr komt voor de akkerbouwers nog eens een keer wetgeving dat geen enkele gewasrest achter mag blijven op het land. Want dat betiteld men als verontreiniging en verspilling. Let maar op... Dus bietenbladeren verplicht verzamelen. Hoe dan moet en wie die grappenmakerij moet betalen, dat moet de akkerbouwer zelf maar uitzoeken. En stro op het land verhakselen, dat mag tuurlijk ook niet meer. Enorme verspilling. Nee... de politiek zal het wel ff vertellen hoe we het moeten doen...
+5
WAAR IS LTO /RFC/ RABO/ NZO en al die andere beroeps bestuurders De land en tuinbouw moeten de milieu problemen oplossen, en het klimaat redden, hoeveel co 2 neemt een ha gras op , en een ha mais/suikerbieten, en wanneer word dat aan ons uitbetaald, met terugwerkendekracht tot 1900, Kijk voor de graP FF op flithradar , misschien kan iemand dat hier ff plaatsen, schiphol en lelystad blijven buiten schot, want als de heren politiesie op vakantie gaan telt het milieu niet!!!
+2
Melkveehoudernh
Wur heeft niets meer met landbouw of voedsel te maken, als het daar over gaat is wur al jaren failliet
+3
Melkveehoudernh
Ook grappig om te zien hoe een organisatie die in zestig jaar samen met de overheid de landbouw door beleid en subsidies veranderd heeft van honderd procent biologische gemengde grondgebonden bedrijven, naar honderd procent gespecialiseerde bedrijven die afhankelijk zijn van kunstmest en gewasbescherming, maar daarmee een ongekend hoge productie halen. Nu ineens 360 graden de andere kant op lult als ze er achter komt dat daar meer geld vandaan te schrapen valt.
adriaan33
@Melkveehoudernh de Heidemaatschappij ging hun voor
+5
spotmelker
Vraag is of 'kringlooplandbouw' wel bestaat/mogelijk is... wishful thinking van mensen die zelf geen boer zijn.
+4
puntertje
Maar ja, zolang de raad van bestuur van de WUR weigert data beschikbaar te stellen moeten we zeggen: WUR, jullie doen niet meer mee met je onderzoekjes.
+2
Pluto
Kringloop doe ik nu ook al ,,, de missing link om het compleet te maken moet uit de regelgeving komen en dat gaat gebeuren voor een select groepje wat zich moet onderscheiden van de rest . puur omdat financiële gewin prefereert boven elke vorm van behoud van onze waarden .
De samenleving aangespoord door de elite is nog te gebrand op VERbruik van alle natuurlijke hulp middelen om voedsel te produceren terwijl de landbouw zelf volledig gefocust is op GEbruik .Dit geeft een politiek speelveld waarbij klimaat veranderingen als gevolg worden gezien van de afgelopen decennia terwijl de wetenschap zelf de oorzaak blijkt van de opwarming . Het is nog maar de vraag of deze vorm van hedendaags terrorisme waarbij gegevens verdwijnen tegen betaling opgelost worden door het tomeloze vragen van het mesdagfonds. Nu langzaam naar voren komt dat er enorme politieke belangen en kopstukken bij betrokken zijn is het nog zeer de vraag of er voldoende druk op de minister komt te liggen dat zij echt de waarheid wil of dat er om wille van de staatsveiligheid toch weer een geitenpaadje wordt gevonden en de geest in de fles blijft !.
adriaan33
@Pluto tijd voor een klimaatneutrale politieke partij
+3
@Pluto We worden bedonderdt , met DT, niks meer en niks minder, eerst zure regen nee je kon niet meer buiten lopen zonder pet , alle bomen gingen dood, nu gaat alles dood van amoniak, nou dat klopt alles wat hier binnen 50 meter van de stal groeit, bomen moestijn gewone tuin , ja alles is dood, er groeit NIKS meer !!! KNETTERGEK dat bint ze
j h p
@Pluto De grootste missing link in dit verhaal is toch wel de consument.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Pluto:
dat zij echt de waarheid wil
Schouten vertelde ooit in een interview dat zij eerlijkheid hoog in het vaandel had staan......Vervolgens wordt ze minister van het meest corrupte ministerie van het land. Ben benieuwd hoe dat af gaat lopen!
+1
jan.1
Circulaire landbouw bestaat niet of je moet alles zonder kunstmest,bestrijdingsmiddelen doen en alles met handwerk en paarden net als de amish.
Maar met die stip op de horizon is het snel gedaan met de wur.
+4
spotmelker
Quote Reactie van @jan.1:
alles met handwerk en paarden net als de amish.

cs-agrar
@spotmelker nog ff en ze trekken een big X over het land..
Pluto
@cs-agrar 4 of 8 paarden voor de tractie en daar achter op een sulki met een dikke 6 cilinder met ad bleu voor de aandrijving van uiteraard een GPS aangestuurde machine !!!. Ze werken daar inmiddels ook al wel met kranen en tractoren .Tis maar net hoe gek wil je het maken en of je er in mee gaat en voor welke prijs !!.
gerrie-hul
@spotmelker terug in de tijd Mooi filmpje
Elvis
@spotmelker en dan pakken ze de karhengst met voorvader om de balen op te laden
Elvis
@Elvis voorlader

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's wur , kringlooplandbouw en tweede kamer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0