Gras onder de maïs zaaien

Als men na de maisoogst grasland wil inzaaien.... hoe moet dat volgend jaar?

Deel dit topic

Reacties

Noorderling
Kans dat je optimale omstandigheden hebt is klein en vrij laat in het seizoen. Zou toch een vroeg gewas na de mais kiezen zodat je begin september kunt zaaien. Bijvoorbeeld aardappelen of tarwe.
joske1980
@Noorderling
Zaai hier in Brabant op zand vaak in okt gaat prima
jan w
@Noorderling
altijd na de mais inzaaien, de kans op mislukken is vele malen kleiner dan als je in het voorjaar inzaaid.
Alleen hoe we dat volgend jaar nog moeten doen is mij een vraag, dit omdat je dan voor de oogsttijdstip van de mais het gras in moet zitten.
joske1980
@jan w
Wellicht in voorjaar geel perceel en najaar??
Noorderling
Quote Reactie van @jan w:
zaaien, de kans op mislukken is vele malen kleiner dan als je in het voorjaar inzaaid.

In het voorjaar zaaien ben ik ook geen fan van, kans op verdroging is groter en mist dan toch 1-2 snedes. Toch is oktober-november vaak voor gras niet optimaal. Grond is natter waardoor een mooi fijn zaaibed maken al lastig is. Het land even vlak kilveren of wat bijwerken is er sowieso al niet bij op klei. Het droogt dan weinig meer en maakt bij elke bewerking alleen maar meer grote vette kluiten dat niet vlak en fijn te krijgen is.
Wil als het even kan toch minimaal met 20km/u over het land kunnen rijden en op mn stoel kunnen blijven zitten en kopakkers vlak zodat je door kunt rijden.

Dan heb je in augustus september toch wat meer mogelijkheden, er zijn wel jaren bij dat het prima lukt, maar van de 10 jaar zijn er ook zeker 5 bij waarbij het te wensen over laat.
JappieJo
Ook in friesland al een paar keer in november gras gezaaid bevalt me prima
fons-michielsen
Niemand antwoord op de vraag van robottmelker. Volgend jaar moet er een groenbemester gezaaid worden voor 1 oktober. Zaai je gras onder mais dan wordt het geen "echt"grasland. Zaai je opnieuw gras in dan vernietig je de groenbemester.
Ik denk dat hij hierop doelt.
pietjepuk
Quote Reactie van @fons-michielsen:
echt"grasland. Zaai je opnieuw gras in dan vernietig je de groenbemester.

of zorgen dat de mais eind september weg is zoniet kun je het ander voorjaar groenbemester omploegen en weer gras zaaien. Dat noemt met mineralenefficient. of het ook co2 effecient is twee keer grondbewerking ???????????
robotmelker
@fons-michielsen volkomen gelijk. Nu alleen nog een praktijkrijp antwoord op deze materie die vanachter een bureau WEER is verzonnen
cjw73
@robotmelker ach ze kunnen vast niet alle percelen bij langs dus het kan vast wel een paar dagen later....
Koeien boertje
@fons-michielsen ik zie weinig verschil tussen Italiaanse raaigras ( kan groenbemester zijn) en gewoon Engels raaigras ( blijvend).
Dus waar maken we ons druk om.
dewittemotor
Gewoon onkruidbespuiting achterwege laten, heb je gratis groenbemester.
Snijdt het mes aan twee kanten. plus nog extra gratis prik in het rantsoen
robotmelker
@dewittemotor O ook dit jaar doet U met Uw onkruidentuin al mee aan deze proef. Dergelijke stomme antwoorden kunt U beter voor zichzelf houden.
+1
dewittemotor
@robotmelker Als je lang met zo'n robot melkt gaat je gevoel voor humor waarschijnlijk wel verloren, zo aan jou gepikeerde reactie te zien
robotmelker
@dewittemotor daar heb je wel een punt. Het ergste is nog dat ik meerdere van die prullen heb staan.
Pluto
Hoe je het ook bekijkt je zult na de maisoogst altijd een grondbewerking moeten doen anders staat het de hele winter blank .
adriaan33
@Pluto net niet. De afstervende maiswortel maakt de bodem poreus.
Pluto
@adriaan33 Een maiswortel die met zijn kont in het water staat gaat dood maar blijft in takt en de niet bewerkte maisstoppel gaat er voor zorgen dat de maiswortel boorder zich sneller kan verspreiden . Onder zaai met gras zoals het er nu uitziet wordt dat rietzwenk en je moet het in het voorjaar dood spuiten met roundup minimaal 4 l per ha anders krijg je het in de volgteelt niet meer weg aangezien rietzwenk bestand is tegen veel grassen middelen . Of je moet standaard na de mais bollen gaan telen . Dat wordt dus maisteelt eens per 3 jaar ?. En in het voorjaar nog meer oranje velden en dat alleen om aan de nitraat richtlijn te voldoen ???.
bertjeboe
Je hebt volgend jaar drie mogelijkheden om aan de vanggewasverplichting te voldoen.
1. inzaaien van vanggewas voor 1 oktober
2. onderzaai en dus oogsten bijv 10 oktober.
3. teelt van specifiek gewas na mais, gezaaid in oktober, bijvoorbeeld wintertarwe of grasland
Pluto
@bertjeboe Winter tarwe zaai je vanaf 15 oktober tot 15 januari zo staat op de verpakking aangegeven .

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0