Pionieren met mest om de wereld mooier te maken

Als je dit zo leest dan is het mestprobleem zo goed als opgelost 😄

"Kijk, je kunt het zelfs eten.'' Maco van Heumen steekt zijn vinger in een zak met zwart poeder en brengt die naar zijn mond. Ooit was dit poeder mest, maar nu is het volstrekt onschadelijk voor mens en milieu. Sterker nog, het is een duurzaam product geworden. Daar durft Van Heumen zijn hand voor in het vuur te steken. Of in ieder geval in de EcoChar.

Mavitec lost wereldwijde afvalproblemen op
EcoChar is het eindproduct van een innovatieve vergassingstechniek, die van biologische restproducten groene energie maakt. Mavitec, het bedrijf van Van Heumen, levert deze nieuwe technologie en biedt daarmee niet alleen een oplossing voor mestproblemen, maar ook een duurzaam alternatief voor aardgas. Bovendien kent de EcoChar zelf ook allerlei duurzame toepassingen. Van Heumen: "Onze missie is altijd dat er niks overblijft of dat het goed en duurzaam wordt toegepast."

De nieuwste tak, met een oranje logo, is Mavitec Environmental. "Samen met een Amerikaanse partner hebben we een technologie ontwikkeld om mest te vergassen. In de laatste fase van dit proces ontstaat de zogenaamde EcoChar. Dat is een residu van mest dat bestaat uit actief kool met as, waar alle waardevolle voedingsstoffen in bewaard zijn gebleven, zoals fosfaat en kalium. De EcoChar kun je op allerlei manieren toepassen en bovendien kun je het droog vervoeren. Wij hebben een mestoverschot, maar op andere plekken in de wereld is er een tekort. EcoChar zou je bijvoorbeeld naar Afrika kunnen vervoeren als grondverbeteraar. En nog een unieke eigenschap van EcoChar: het kan tot twee en een half keer zijn eigen gewicht in vocht vasthouden. Ideaal voor droge gronden!"

regiohollandbovenamsterdam.nl/assets/files/…

Behalve EcoChar levert deze verwerkingsmethode ook een zogenaamd syngas op. Is dat te gebruiken als biogas? "Nee, je kunt het niet in een motor stoppen, daarvoor is het te instabiel. Daarom doen wij het anders. We verbranden het gas meteen en zorgen voor een warmtestroom in de vorm van hete lucht. Dat kan worden omgezet in stoom, heet water, elektriciteit of hete droge lucht." Afhankelijk van de behoefte van de klant, bouwt Mavitec systemen die van de mest een nieuwe energiestroom maken. "Wij ontwikkelen installaties die zelfvoorzienend én duurzaam zijn."

Recycling in optima forma
In Rusland wordt binnenkort bijvoorbeeld een installatie geleverd voor een grote producent van eieren. De stallen worden in de toekomst verwarmd met hete lucht uit de vergassing van de eigen mest. "Zo los je het mestprobleem op en maak je er duurzame producten van. Warmte voor de stal én EcoChar: een economische en ecologische oplossing voor een wereldwijd mestprobleem."

EcoChar kent meer toepassingen dan alleen als schone mestvervanger. Het wordt gebruikt als ondergrond voor bijvoorbeeld stallen, vanwege het hoge absorptievermogen. Maar het kan ook worden ingezet om water te filteren en grond te reinigen van zware metalen. "Het proces van vergassing, met EcoChar als nieuw en waardevol product, is recycling in optima forma", zegt Van Heumen, niet zonder trots. "EcoChar is een nieuw product met oneindig veel toepassingen. We hebben het uitgebreid laten onderzoeken door de universiteit van Wageningen. De potentie is er en de vraag uit de markt groeit sterk".

Bron: regiohollandbovenamsterdam.nl/verhalen/mavitec/

Deel dit topic

Reacties

+2
Dre van Helmond
Wij willen de grondstof van dat mooie product wel leveren.
Waar moet het zijn?
+1
George
Quote Reactie van @Dre van Helmond:
ij willen de grondstof van dat mooie product wel leveren.Waar moet het zijn?

Als je de toe te betalen kuubsprijs hoort sta je denk ik niet meer te popelen om te leveren Dre.
Pluto
Allemaal leuk en aardig maar ik kom mest te kort !!.
+1
paul1
@Pluto de oplossing : alle mest naar pluto
j h p
@paul1 Kost weer te veel brandstof denk ik. 😉
spotmelker
Dat vergassen is wel leuk maar dan moet de mest al een heel hoog drogestofpercentage hebben. Hoe ze dat doen (kost een hoop energie) vertellen ze er niet bij.
+2
George
@spotmelker Juist , ik heb het al vaker geschreven hier. Er zijn de meest waanzinnige goede producten mee te maken alleen wordt het gewoon veel te duur! Kan dan nooit concurreren met kunstmest en dat is het probleem.
huske
@spotmelker door de mestscheider en daarna de warmte die vrijkomt bij het koelen van de melk het product verder indrogen?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0