200 melkveehouders failliet, wie volgt?

Ongeveer 200 melkveehouders zijn technisch failliet en nog eens 150 volgen bijna direct. In totaal staan circa 800 melkveehouders met de rug tegen de muur, wat neerkomt op iets meer dan 4% van de Nederlandse melkveehouderij. Er is een brandbrief en er kan een petitie getekend worden, maar als het nodig is komt Innovatief uit de Knel met meer acties.

Deel dit topic

Reacties

+4
BoerBart
Henk is aan een dood paard aan het trekken.
Henk kan beter een compromis sluiten.
Wie van die innovatievelingen heeft werkelijk genoeg grond om eigen vee op te houden?
Breng dat is in kaart.
Hiermee kun je, net zoals Netwerk Grondig, misschien rechten claimen.
De club innovatievelingen die te ver zijn door geintensiveerd, hebben geen sterk verhaal.
Dan kan je wel acties voeren, maar een dood paard is niet te redden.
Sterkte, en succes met het regelen van een compromis.
Uiteindelijk hoop ik dat alle boeren door kunnen. We zijn al met zo weinig.
+1
Wimblij
@BoerBart nog geluk dat de melkprijs hoog is, anders was het al afgelopen voor veel van deze bedrijven
+19
hookwood
@Wimblij Je bedoeld dat ie niet laag is. Echt hoog vind ik de melkprijs nu ook weer niet....
+3
van Ittersum
@hookwood hoge melkprijs nu, geeft hoge kostprijs later. Dus laten we maar tevreden zijn, ook een gemeengoed tegenwoordig
+3
Jaap40
@van Ittersum punt 1 de melkprijs is op dit moment mager, punt 2 als je daarmee tevreden bent doe je jezelf flink tekort.
+2
Noorderling
Quote Reactie van @Jaap40:
punt 1 de melkprijs is op dit moment mager, punt 2 als je daarmee tevreden bent doe je jezelf flink tekort.

Of je hebt een 3cent hogere kostprijs dan van Ittersum en maakt dat het verschil in resultaat en beleving op de RC. Op de kostprijs heb je invloed, op de opbrengstprijs en volume is veel moeilijker te sturen.
+4
Jaap40
@Noorderling ook als mijn kostprijs 5 cent lager is als die van @van Ittersum dan nog is de opbrengst prijs mager....
Staat los van elkaar.
Melkopbrengsten zijn al jaren idioot laag. Wij zijn zo gek voor dit geld te blijven melken. Elke andere sector zou er met stoppen met deze nihil marge.
+7
Grasbaal
@Jaap40 Het is een wonder dat er nog steeds zoveel melkveehouders willen melken...
Noorderling
@Grasbaal
Overal is wat bij.
In andere sectoren heb je ook bergen papierwerk en controlerende instanties van doen. Daarvoor hoef je geen koeien te melken. Als je van niemand last wilt hebben moet je solliciteren bij de gemeente en zorg je dat het zo eenvoudig mogelijk 4uur wordt. Dat moet je ook kunnen.
+3
van Ittersum
@Grasbaal zolang dit forum bestaat is er dit praat, we zijn er nog steeds en of de melkprijs nu 25 cent of 40 cent is we rammen gewoon door. En zie ik wat 1 jaar goede(of betere) melkprijs aan investeringen bij mij en in mijn omgeving heeft opgeleverd waar praten we dan over dan altijd te kermen over die melkprijs. Het totaalplaatje moet kloppen en dan werkt het vliegwiel gewoon door. De ene keer wat sneller dan de andere keer maar hij rolt door.
Albert
@Grasbaal Als ze stoppen met melken zijn het geen melkveehouders meer
Erco
@Grasbaal je snapt t niet en zal t ook nooit snappen 😉
nederlandse boer
@Grasbaal Het is een wonder dat er nog steeds zoveel melkveehouders willen melken...

WONDER?
Vind je dat een wonder?? Helemaal niet. De Nederlandse melkveehouder heeft dat gewoon in zijn bloed om door te gaan en is bereid om langjarig voor netto € 0,- te melken. Gek he, dat kan toch helemaal niet?
Kan wel. Opa en de buurjongen doen overdag de boerderij. De boer zelf doet het werk 's avonds en 's nachts. Zelf heeft de boer een baan buiten de deur. Moeder de vrouw werkt 3 dagen per week bij de Rabobank of gemeente huis en van dit loon leeft het gezin prive. De boerderij draagt langjarig netto niets bij aan prive-opnamen. Sterker nog, het geld dat door de boer buiten de deur verdient gaat ook nog eens in de boerderij.

VERDER
De bedoeling is dat bovenstaand geschetst systeem sowieso de komende 25 jaar volgehouden wordt. De hypotheken drukken, uitbreiding en modernisatie worden afgeremd door de steeds weer nieuwe knellende regelgeving. Steeds als er weer iets nieuws komt (tegenwoordig om de 2-3 maanden) wordt het tijdstraject van bovenstaand leefsysteem opgerekt. Bijvoorbeeld 'even' een grondgebondenheidsvisietje erin pluggen en we schuiven weer 10 jaar op voordat we toekomen aan een fatsoen arbeids- en gezinsleven. Enzovoort.
Dan maar stoppen met de boerderij? Nee dat nooit, goed en bloed op de korte (en dus steeds langer wordende) termijn opofferen en leven bij de hoop op beter tijden is het devies.

Hoop dat hiermee de verwondering weg is.....................

Succes!
vaak
@nederlandse boer Wij hebben de bewuste keuze gemaakt en een optelsom gemaakt.
Conclusie : stoppen en niet langer ploeteren.
Heb nog geen minuut spijt.
+3
nederlandse boer
@vaak Rationeel de beste keuze mogelijk, ja.

2 vragen:
1. Vergeet je niet je voorvaderen heel heel heel hartelijk te bedanken voor het onroerend goed waarvoor ze geploeterd hebben en die je van hen voor een habbekrats hebt overgenomen en nu dus gaat cashen?
2. Vergeet je niet je kinderen even duidelijk te maken dat ze, voor nu en altijd, nooit nooit nooit geen boer meer kunnen worden (voor het geval ze dat wel graag zouden willen, nu of toekomstig)?

Succes met de overwegingen!
+1
cornelissen
@nederlandse boer Als de kinderen geen interesse hebben, heeft het ook weinig zin door te gaan tot je een keer in de melkput omvalt en blijft liggen.
+4
Noorderling
Quote Reactie van @cornelissen:
Als de kinderen geen interesse hebben, heeft het ook weinig zin door te gaan tot je een keer in de melkput omvalt en blijft liggen.

Mag toch hopen dat je er zelf ook een beetje lol in hebt zolang je de koeien nog melkt?
Om elke dag op te staan met het gevoel dat je weer een dag mag afstrepen totdat de volgende generatie het stokje overneemt wordt ook een lange tijd. Scherpte en focus ben je dan zo kwijt, technisch en daarmee financieel resultaat raakt in verval en het bedrijf is uiteindelijk nog niet over te nemen.

@nederlandse boer Omschrijft de gevolgen daarvan exact. Slaaf van je bedrijf, druk zijn met bijzaken terwijl bij de hoofdzaken de grootste steken blijven liggen.
Er wordt bij de beste 50% gewoon nog geld verdient, en de beste 25% zet gewoon door. Die leven er goed van, investeren door en blijven bij wat betreft kennis, staat van gebouwen en percelen zijn goed en zijn constant bezig met het optimaliseren van het bedrijf. Dan is het nog best boeren in Nederland. Als je de zin er af hebt, met tegenzin 4uur per dag melkt, wat voer voor het voerhek gooit en de voerverkoper laat je lekker zijn eigen wil doen, gaat het hard van je af.
+8
vaak
@nederlandse boer Ik zal het nog sterker vertellen.
De kinderen hebben geen interesse die hebben goed geleerd en verdienen hun boterham goed met veel minder werk en zorgen.
Mijn vader adviseerde me om te cashen toen het MQ €2/liter was maar dat heb ik afgehouden. Hij wilde toen dus de familietraditie al doorbreken. Ik heb altijd goed geboerd maar pa adviseerde toen al ivm toekomstige inzichten.
Leeftijd, gezondheid en nieuwe ideeën hebben ons doen besluiten.
Wij zijn in de gelukkige omstandigheden om te stoppen in weelde.
van Ittersum
@vaak niet elke bakkerszoon is bakker geworden. Hoeveel mkb bedrijven worden binnen hun familie nog voorgezet? Werkplezier en passie moet de jonge generatie bezitten ongeacht welke beroep ze ook kiezen.

Leuke weetje: de kids van nu moeten meestal op een 14-15 jaar al bijna kiezen wat ze willen worden of welke richting ze kiezen. Statistisch zijn ze met 24 jaar klaar met hun studie. 60 % van alle banen van dan bestaat nu nog niet of er is nog geen naam of opleiding voor op het moment dat ze een keuzeformulier moeten invullen. Dus geef de kinderen de ruimte en als ze op latere leeftijd alsnog willen is dat mooi
George
Quote Reactie van @vaak:
Mijn vader adviseerde me om te cashen toen het MQ €2/liter was maar dat heb ik afgehouden. Hij wilde toen dus de familietraditie al doorbreken.

Je had in ieder geval al een heel verstandige vader. Hier zag ik dat ook wel dat de oudere generatie er niet veel meer in zag en dat ze al die toegenomen regeltjes en allerlei flauwekul niet meer konden begrijpen en dat het veel te lage opbrengstprijzen waren.
Erco
@George je hoeft voor ons je keuze niet goed te praten Sjors, 😉je hebt t goed gedaan. KNMEG he? Jij was de eerste die dat zag. (En de enige?)
+3
George
@Erco
Wat zever je weer. Ik praat niet alles goed en vind mezelf ook echt niet zo goed als jij jezelf vind.
+3
diezel
@nederlandse boer
Waarom begrijp ik toch zo weinig van je 2 vragen?
1. Stel je bent 55+, hebt 25/30 jaar geleden bedrijf overgenomen, destijds was de vrije verkoopprijs een kleine 20 mille/ha. Over wat voor soort "habbekrats" praten we dan? Wie moet je daar dan nu nog heel hartelijk voor bedanken, enkel omdat de grondprijs zo gestegen is?
2. Waarom wil jij andere mensen tot dit soort "overwegingen" aan zetten? Ben jezelf zo overtuigd dat jezelf/ je bedrijf tot de 20% echte blijvers behoord? Dachten die 90.000 melkveehouders in 1980 misschien ook wel. En die 17.000 melkveehouders in 2015 misschien ook. Tsja, en dan wordt het jaar 2050 de volgende halte...… oeps. 😞
Erco
@vaak vraag me af waarom t dan ploeteren werd voor je? Gezondheid? En je zal de leeftijd hebben dat je weet geen opvolgers te hebben. Waarom dan niet stoppen voor je 67e als t kan. Je hebt hard genoeg gewerkt lijkt me. Als je opvolgers hebt kan je t wat rustiger aan doen en moet n ander voorop lopen. Heb je dat niet en moet je elke dag zelf de kar trekken dan is eind 50 wellicht ook lang zat
+1
hans1980
@Erco vaak zijn bedrijven dan nog relatief kort geleden overgenomen voor een schijntje dan stoppen en cashen kan raar overkomen bij broers en of zus
Of je moet ze als nog deel meegegeven?
van Ittersum
@hans1980 elk huisje heeft zijn eigen kruisje
+1
Erco
@hans1980 het kan raar overkomen maar wellicht haddden die broers of zussen net zo goed de kans gehad? Maar niemand wilde. Ik heb 11 jaar terug met 26 het bedrijf overgenomen van pa. Voor de toen geldende waarde. Financiering boven de 3 euro. Met >5% rente. Dan kunnen mijn broers of zussen nu ook wel zeggen t land is nu al 55.000 per ha gestegen en nu heeft ie nog dure fosfaatrechten ook. Die vlieger gaat niet op natuurlijk
hans1980
@Erco 3gulden zul je bedoelen
+2
cjw73
@hans1980 toen hadden we allang euro's.
hans1980
@cjw73 pittig doen ze nu niet meer
robbies
@hans1980 als er genoeg zekerheid is gaan ze wel wat verder. Een pachtbedrijf met een miljoen kg melk krijgt zeker weten geen 3 miljoen krediet. Een vergelijkbaar bedrijf met 50 Ha eigendom wellicht wat makkelijker
cjw73
@hans1980 van erco wist ik het wel. Maar ik heb het 5 jaar geleden ook overgenomen voor ver boven de 2 euro per kilo.
Erco
@hans1980 het jaar erop ving ik 27 cent gemiddeld. En ze waren uitgegaan van 32. En er moest 21 cent van elke liter naar de bank. Toen reageerden ze wel ja als je t een jaar later had willen doen dan hadden we t niet gedaan... Mooi op tijd dus
+1
Erco
@hans1980 haha waren het maar guldens. We hebben al 17 jaar de euro hoor hans 😉
de jonge
@hans1980 degene die het bedrijf het overgenomen heeft toch ook de risico,s gehad. of zullen de broers en zussen ook bijspringen als de landprijs gedaald was op het moment dat je het verkocht...........
cornelissen
Quote Reactie van @nederlandse boer:
bereid om langjarig voor netto € 0,- te melken.

Vertel mij maar ,wat je moet: stal nieuw gebouwd ,voldoende grond en je latente ruimte door actie van de sector " geroofd" Het vooruitzicht om voor nop werken lijkt mij niet aanlokkelijk,want je kunt niet uitrekenen ,dat je door deze prijs van rechten de eerste 5 a 10 jaar iets verdiend en als het tegen zit mag (moet) je ook nog voor 10 cent minder leveren.
Ik zal wel als de situatie niet wijzigt , wel rechten moeten kopen, ongeacht wat ze kosten, maar met zeer zware tegenzin en hopen ,dat de 10 cent korting niet doorgaat
+6
de hoef
@cornelissen stop is een keer met mopperen ,en ga is werken en aan leuke dingen denken ,als dit je ergste tegenslag wordt ,ga je het wel redden
cornelissen
Quote Reactie van @de hoef:
stop is een keer met mopperen ,

Ik begrijp ,dat het pijnlijk is voor de sector regelmatig te horen, welke "smerige"streken er mede door de sector is geleverd t.o.v. collega s. Maar ik ben nog steeds baas op eigen erf ,dus dit zal nog wel een paar jaar doorgaan.
Overigens ben ik mij er wel van bewust,dat dit geen positief beeld van de sector geeft. maar het "roven "van latente ruimte als je aan het bouwen bent snapt ook niemand. Je hebt immers mestplaatsing op eigen grond.
Maar ik reageerde meer op de opmerking van @nederlandse boer , waarom sommige melkvee-houders voor nop willen werken, want met deze fosfaatprijzen kun je er echt voorlopig niets aan verdienen
de hoef
Quote Reactie van @cornelissen:
s. Maar ik ben nog steeds baas op eigen erf

als dat waar is heb je helemaal niks te klagen
+2
pieta
@cornelissen Je word uitgelachen man. Succes met je strijd!.
cornelissen
@pieta Kun je nagaan ,hoe verziekt de sector onderling is. Ik denk ook ,dat lto/nmv zich enigszins verkeken hebben door ruimte voor een regeling , die Van Dam wou, af te wijzen.
Dit gaat nog wel een paar jaar duren en zal de sector natuurlijk geen goed doen.
+7
pieta
@cornelissen Wat ze bij jou evt bijgeven en wat ze bij jou niet korten halen mede bij mij vandaan. Dat heeft niets met onderling verziekt te maken. Ik ben wel klaar met inleveren voor wie dan ook. Maar ik blijf er niet over bezig tegen eenieder elke keer. Daarom tip ik je even dat er vooral vaak gelachen zal worden als je dit blijft doen. En helpen doet het je niets.
cs-agrar
Quote Reactie van @pieta:
uitgelachen

Kan er van zeggen wat je wilt, maar situatie van @cornelissen is wel beetje typerend voor gedrag van de overheid. Hij heeft inderdaad de ruimte om op eigen grond alle mest te plaatsen, en al zn voer te telen, hoeveel mooier wil je het hebben inzake "milieu" 😖 , maar mag het dan zelf niet gebruiken . Maar tis wel zo, ondertussen kennen we je verhaal wel een beetje cornelissen..
+1
hans1980
@cs-agrar hij mag blij zijn hier 8,3% gekort hij 0,0
cs-agrar
@hans1980 idd, hier net zo.. Maar in principe is die 8.3% gewoon 10%, wil je nog wat marge houden ivm bijv produktiestijging
pieta
Quote Reactie van @cs-agrar:
en al zn voer te telen, hoeveel mooier wil je het hebben inzake "milieu"

Dat kunnen wij ook. Teel ook al mijn ruwvoer zelf net als cornelissen. Alleen is bij mij de bemestingsnorm niet aangepast op het productieniveau van mijn grond. 😁
+1
Twentsch Land
@cornelissen

Die 10 cent korting !!

Hoeft natuurlijk niet...er is keus...niet over je referentie of weggaan bij FC.
cornelissen
Quote Reactie van @Twentsch Land:
.er is keus...niet over je referentie of weggaan bij FC.

Ik denk weg de voorgestelde regelgeving van deze liegende coop bestuurders . Zelfs het voorstel is al leden in moeilijkheden brengen, die op basis van hun toezeggingen uitbreidingsplannen aan het realiseren waren.
Dan moet RFC maar een middenmotor worden qua uitbetalingsprijs . Men (de ledenraad) heeft immers P.Boer en F. Keurentjes gekozen.
Verbaasd mij ook erg, dat de ledenraad deze komende regelgeving niet meteen heeft verworpen i.p.v. extra ledenvergaderingen
Jansky
@Twentsch Land Als er maar genoeg vertrekken zou je zeggen. En dat zal voor een aantal noodzaak zijn en voor een deel uit onvrede omdat RFC gefaalt heeft in het tot waarde brengen van de melk(producten) en wat al niet meer mbt bestuur, beleid enz. Wie weet liggen de kaarten er over een jaar of 2 wel weer heel anders voor.
+1
christo
@Jansky Met hetzelfde bestuur? Denk ut nie.
hans1980
@Twentsch Land komt a-ware in Twente dan?
+1
Twentsch Land
@hans1980

Zeker.....met name bij de grotere bedrijven.
Brutus64
@Twentsch Land als je een beetje op de route ligt kunt ook met een wat lagere omvang leveren aan Aware in Twente, kan de rmo daar mooi afvullen
van Ittersum
@hans1980 mijn achterburen hebben met hun omvang(best wel groot) hun melkproductie laten vergelijken door Aware over het gehele jaar 2017 tov fcdf. Conclusie met alle toeslagen , heffingen visa versa , kwam Aware 2 cent/kg lager uit. Verbaasd me, had het verschil kleiner verwacht.
+3
robbies
@cornelissen Duw een paar hectare in natuurbeheer. zijn mooie pakketten te krijgen voor 1400 euro per ha. Scoor je wat extra punten mee bij RFC en wie weet nog een paar cent voor biodiversiteitspremie over een paar jaar. Lekker weiden met die koeien. Misschien bevalt het zo goed dat je die stal nooit meer vol krijgt. Wat dat betreft ben je net Agnes. Die heeft ook maar één visie; die stal volrammen en rap een beetje.
+1
cornelissen
Quote Reactie van @robbies:
zijn mooie pakketten te krijgen voor 1400 euro per ha.

Kom je hier in z-o friesland echt niet tussen, sterker nog, ik ben er uit gegooid, uitgestelde maaidata, geld was op, het geld wordt nu landelijk verdeeld per provincie, dus moest er hier 2/3 uit. In Friesland was relatief veel te veel natuurbeheer.
pieter p
@cornelissen Dat ben ik al verplicht in Bretagne om de volledige premie te kunnen vangen.We zijn in 3 jaar al 30% omlaag gegaan in premie want het is gelijk getrokken per ha. voor iedereen hier, wij zijn intensief (1.7gve/ha) voor franse maatstaven. We moesten dit jaar en vorig jaar 5% aan groenvoorziening voldoen
de jonge
@robbies rfc kruipt de natuurorganisaties aan,straks iedereen verplicht zoveel % in de natuur,natuurorganisaties blij,want die hebben op die manier gratis mensen aan het werk,hoe mooi willen ze het hebben
+2
van Ittersum
@de jonge alleen RFC, de Cono is de voorloper in alles, de rest volgt alleen. Waarom wordt die hier nooit genoemd?
cs-agrar
Quote Reactie van @van Ittersum:
nooit genoemd

omdat die wel betaald
sjuu
@cs-agrar Nou nou, Cono betaald ook net de kostprijs.
Jansky
@cs-agrar En iets van 95% weidemelkers heeft.
de jonge
@van Ittersum zat de cono ook aan tafel bij het fosfaatreductieplan en alles wat er nu is en ligt dan???????
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @de jonge:
zat de cono ook aan tafel bij het fosfaatreductieplan

Yep, alle leden van de NZO, dus inclusief Cono, hebben besloten het reductieplan uit te werken om de derogatie te redden.
+2
Farma_boerke
@Jack Rijlaarsdam niet helemaal correct, besluiten gaan per stemming en meerderheid geldt. RFC is de grootste stemgerechtede aan tafel en veegt bijna alle anderen van tafel als ze iets willen. Uiteindelijk moeten anderen dus ook de plannen volgen waar een meerderheid voor is gevonden. Niemand heeft inzage in de stemming of de verslagen, dus kan het maar zo zijn dat cono wel tegen heeft gestemd.
+1
robbies
@Farma_boerke Dat klopt niet. Binnen de NZO heeft elk lid evenveel stemrecht. Het is wel zo dat RFC een meerderheidsaandeel heeft in het bestuur van NZO, maar dat maakt voor de formele besluitvorming niet uit. Informeel zal RFC wel meer macht hebben, maar dat is slechts gissen
KuikenenKoe
Quote Reactie van @robbies:
Informeel zal RFC wel meer macht hebben, maar dat is slechts gissen

Dat de aarde plat is ligt dichter bij de waarheid denk ik soms wel eens .
Twentsch Land
@KuikenenKoe

Klopt wel een beetje, de aarde is net niet helemaal rond 😉
+2
pieta
@Twentsch Land Als de aarde rond was liep het water er wel af. 😁
+1
robbies
@pieta welk water?? begint aardig aan te drogen hier
Twentsch Land
@robbies

Gewoon nog even wachten.....volgens de laatste berichten is Antarctica in sneltreinvaart aan het smelten....als dat in dit tempo doorgaat wordt de oppervlakte water fors groter....ook George heeft dan een boot, zwembandjes en een zwemdiploma nodig. 😀
+1
weurding
@pieta klopt, anders zou het begrip waterpas er ook ook niet zijn... 😂
m uut m
@robbies
De helft van de leden zijn directieleden van RFC.
robbies
@m uut m allereerst zijn het bestuursleden en geen directieleden. Er is wel een directeur. Ik ken zijn naam niet, maar voorheen was dat die D66-er Tjeerd de Groot. Het bestuur is wel merendeel RFC, maar welk mandaat heeft een bestuur? Zover ik weet zijn er 12 leden en hebben ze allemaal 1/12e stem. Nogmaals, informeel liggen de machtsverhoudingen vast en zeker anders.
m uut m
@robbies
Het bestuur van de NZO bestaat uit:

Joost van der Hoogte, voorzitter tevens Director Operations Bel Leerdammer
Albert de Groot, penningmeester tevens Chief Executive Officer Vreugdenhil Dairy Foods
Hein Schumacher, bestuurslid tevens Chief Executive Officer FrieslandCampina
Werner Buck, bestuurslid tevens Corporate Director Public & Quality Affairs FrieslandCampina
Jeroen Elfers, bestuurslid tevens ‎Corporate Director Cooperative Affairs FrieslandCampina
Klaas de Jong, bestuurslid tevens Chief Operating Officer Royal A-ware

Zoals ik aangaf de helft van het bestuur van NZO zijn directieleden van RFC.
robbies
@m uut m dan nog; welk formeel zeggenschap heeft het bestuur van NZO?
m uut m
@robbies
Klw erdoor drukken!
Om maar wat te noemen.
+1
ted9
@m uut m Doc was de enige fabriek die uitgestapt was meen ik.
cs-agrar
Quote Reactie van @robbies:
Dat klopt niet. Binnen de NZO heeft elk lid evenveel stemrecht

zeker de helft van de stoelen zijn van rfc.. Dat hele nzo spreekt naar de mond van rfc. Daarom ook met dat overbodige KVS in zee gegaan, zat voor de rest ook geen hond op te wachten
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Farma_boerke:
kan het maar zo zijn dat cono wel tegen heeft gestemd.

Er zijn leden van de Raad van Commissarissen van Cono opgestapt vanwege het feit dat Cono het fosfaatreductieplan steunde. Zegt voldoende, lijkt me.
Erco
@robbies precies als je land genoeg hebt, hooi verkoop je als paardenhooi voor 50-55 euro per baal, 20-22 balen per ha 15 euro perskosten dan levert ook nog wat leuks op nog naast die 1400
robbies
@Erco voor 750 euro per snede mag jij het hier komen hooien. Zal ik het nog maaien en schudden ook. Ga mijn rug net vernachelen aan dat spul.
+2
Noorderling
Quote Reactie van @Jaap40:
Staat los van elkaar.

Opbrengst minus kosten bepaalt het resultaat. Daar doe je het voor neem ik aan, als ik 20.000 meer verdien met een cent minder voor de melk hoor je mij niet.

Een hogere melkprijs lokt toch een hogere kostprijs uit. Rem van bedrijfsontwikkeling is en blijft toch de melkprijs en het technische resultaat. En daarbij bepalen de best renderende bedrijven de kosten van de productiemiddelen. En die bedrijfsontwikkeling is niet alleen maar het aantal koeienstaarten.
sorry
@hookwood en ja dan willen je vrienden nóg een cent van de garantieprijs af...
+1
KuikenenKoe
Quote Reactie van @sorry:
en ja dan willen je vrienden nóg een cent van de garantieprijs af...

Het kan nog veel erger bij mij is RFC voornemens om er bij een gedeelte van mijn te leveren liters een dik dubbeltje af te snaaien .
+3
dorpsrandhoeve
@hookwood Daarbij merk ik dat her en der de tarieven wel hoger zijn dan in het verleden.
sorry
@dorpsrandhoeve u bedoeld de fosfaatrechten?
dorpsrandhoeve
@sorry Nee
van Ittersum
@dorpsrandhoeve twee jaar geleden hoefde je maar een vinger op te steken en er stonden direct mensen klaar. Nu is het achter de feiten aan lopen en maar niet te spreken over de levertijden
dorpsrandhoeve
@van Ittersum juist!

En dan zijn er zelfs bij die niet eens komen opdagen als ze iets afspreken. Die worden dus ook meteen geschrapt uit het boekje.
van Ittersum
@dorpsrandhoeve blijft er maar weinig over....zelfs vermeende stallenbouwers zijn volledige over gestapt naar "schone bouw" zoals huizenbouw of ze worden gedetacheerd bij collegabedrijven.
van Ittersum
@dorpsrandhoeve bui regen en de prijs zakt weer. Niet laten leiden door emotie of de waan van de dag
Erco
@hookwood 39,56 over mei. Tja wat is hoog?
cs-agrar
@Erco 45 is beter
+1
Erco
@cs-agrar 2 euro ook
dieks2
@hookwood Volgens de geleerden zitten nu toch zo wat op de verwachte langjarige melkprijsniveau. Dus hier zullen we het op lange termijn mee moeten doen, maar ik vind hem ook niet hoog genoeg 😬
cs-agrar
@dieks2 Ach die geleerden.. hoe vaak hebben ze het bij rechte eind gehad
+13
MARTIJN G
Bedrijven met 100 koeien teveel😳. Zijn zelf gesprongen. Nu verwachten dat de overheid hun een parachute geeft ten koste van de rest😏.
Nick83
Quote Reactie van @MARTIJN G:
parachute

Geen parachute, maar een vliegtuig. Zodat ze boven kunnen blijven.
weurding
@Nick83 ook die moet een keer naar beneden
+1
van Ittersum
Deze topic is toch al besproken, gebrek aan aandacht?
+9
slagroomvla
Ja, ze gaan allemaal failliet, en als het er op aan komt kunnen ze ineens "schakelen"......
+6
Rob07
@slagroomvla Onzin, bijna niemand zal failliet gaan. De meesten zullen binnen enkele jaren dan een exit-plan met de bank maken.
+4
slagroomvla
@Rob07 Zijn ze dan ineens nog blij met dure verkoopbare rechten, net als ik al hoor over starters die al weer aan het stoppen zijn, Kassa!! Van zulke goochemerds mag ik mijn korting terug kopen.....
van Ittersum
@slagroomvla goed "failliet" gaan is ook een ondernemersvorm bijna vakmanschap
+1
verbi
@slagroomvla Je kunt zelf ook stoppen.
+1
de hoef
Quote Reactie van @slagroomvla:
Ja, ze gaan allemaal failliet,

heel nederland is technisch failliet ,dus zo spannend is het niet
George
Quote Reactie van @de hoef:
heel nederland is technisch failliet ,dus zo spannend is het niet

Niet waar ik niet en velen met mij ook niet.
+1
van Ittersum
@George iedereen die een uitgestelde betaling heeft ook wel hypotheek of leasecontract genoemd is technisch failliet(dus ik ook). Immers ze moesten een betalingsregeling treffen omdat dat hij/zij dat niet op dat moment op kon hoesten.

En als iedereen op dit moment zijn openstaande rekeningen of andere verplichtingen zou of moeten betalen zouden de incassobureaus het smoordruk krijgen
cornelissen
@van Ittersum Beetje onzin, als je aan je hypotheek afspraken voldoet is de totale hypotheeksom niet direct opeisbaar door de hypotheekgever en ben je dus steeds nog baas op eigen erf met hypotheek
robbies
@van Ittersum . Je ratelt maar wat. schuldeisers kunnen alleen een faillissement aanvragen als je in gebreke blijft. Met technisch failliet wordt (volgens mij) hier bedoeld dat de schuldenaar in gebreke blijft, maar dat het faillissement niet wordt aangevraagd uit coulance door de schuldeiser. Voor zover er sprake is van de mogelijkheid tot het aanvragen van een faillissement. Een rechter zal zo'n aanvraag niet snel goedkeuren, want ik denk dat bij het gros van de bedrijven er geen restschuld overblijft.
Het is in ieder geval heel iets anders dan een hypotheek aangaan waarvan vooraf berekend is dat je hem terug kunt betalen en dat ook daadwerkelijk doet.

overigens is de term technisch failliet helemaal niet op de genoemde zaken van toepassing. in de financiele wereld wordt het bewust uitlokken van een faillissement met doorstart als doel een technisch faillissement genoemd. Dat is hier niet aan de orde
robbies
@pieta wat ik zeg dus
pieta
@robbies Kan. teveel moeite om te lezen. 😁
van Ittersum
@robbies opeisen van je hypotheek is wat anders dan faillissement aanvragen. Paar jaar geleden werd ook een boer gevraagd om geld te storten(mq te verkopen) omdat zijn hypotheek hoger was dan de executie waarde van zijn land. Elke hypotheek is opeisbaar, mocht je daar niet aan willen vraag je de rechter om een oordeel..

Technisch failliet is een term en rekbaar tot het oneinde, geen wet of vastgestelde norm.
+1
pieter p
@van Ittersum Mijn Eigen idee is dat grote niet telt(tot natuurlijk een bepaalde bodem grens) Alles is afhankelijk van je kostprijs. Twee weken terug was hier een veehouder vanuit Nederland op bezoek, is gelijk de vraag" hoe groot zijn jullie en hoeveel koeien." Heb ik maar op geantwoord netzoveel dat het nog leuk blijft. Met 60 a65 koeien aan de melk met een lage kost prijs zijn alle rekeningen binnen termijn makkelijk betaalt. Bij meerdere rekeningen is het binnen 2 weken betalen is min2% En terwijl we dit jaar nog niet boven de 31cent/kg geweest zijn(A en B prijs samen gevoegd
van Ittersum
@pieter p natuurlijk vult iedereen het in om ook maar niet die last dagelijks mee te dragen. Maar mocht de bank(hier dan) het eens flink op de heupen hebben en a la minuut het verstrekte geld terug willen we een groot probleem hebben. Oftewel technisch failliet.
pieta
Quote Reactie van @van Ittersum:
en a la minuut het verstrekte geld terug willen

Elke lening wordt je volgens mij verstrekt met een bepaalde einddatum. Daarvoor kunnen ze hem niet zomaar terugeisen lijkt mij. Ik heb laatst wel iets gehoord dat ze leningen voortaan willen verstrekken voor de duur van 10 jaar.
pieter p
Quote Reactie van @pieta:
dat ze leningen voortaan willen verstrekken voor de duur van 10 jaar.

In Frankrijk is altijd de lengte van leningen altijd afhankelijk waar voor ze zijn, bv een melkrobot max. 10 jaar Een trekker of werktuigen 7 jaar
van Ittersum
@pieta feitelijk kunnen ze elk dag je lening terug eisen, kijk de voorwaarden maar eens goed na. Ken een geval van een paar jaar geleden waar de bank heel zenuwachtig werd toen de landprijs ging zakken. In Denemarken moet zoiets helemaal raar zijn met dit soort fluctuaties
pieta
@van Ittersum Dat lijkt mij stug. Als ik zie dat ze iedereen die ze een swap verkocht hebben een vergoeding moeten betalen (zelfs wie er geen "schade" van ondervonden heeft) denk ik dat ze wel heel voorzichtig zijn en dus ook heel goede redenen moeten hebben.
cornelissen
Quote Reactie van @pieta:
en dus ook heel goede redenen moeten hebben.

Inderdaad, zelfs rekening courant kredieten, die in principe dagelijks opzegbaar zijn ,mag de bank niet al la minuut het geld terugeisen. ze mogen zelfs niet willekeurig opzeggen, moet dan een dossier zijn opgebouwd en je moet voldoende tijd krijgen om iets anders te zoeken.
puntertje
@cornelissen Dossiers worden ook opgebouwd zonder dat je er weet van hebt. Maar met de nieuwe wet persoonsgegevens kun je het wel opvragen, dat dan weer wel.
de hoef
@George het land zelf bedoel ik
+1
demelkboer
Ik opteer voor de knelgevallenregeling voor bedrijven die tot april 2015 veel superheffing hebben moeten betalen.
+5
Duntelaar
Waken voor behoud van geloofwaardigheid. Iedereen is knelgeval, 8% inleveren doet overal pijn en ook oudere stallen staan nog lang niet overal vol. Het moet geen herhaalde roep om gratis fosfaatrechten worden voor een klein percentage van de sector.
+2
Jaap40
@Duntelaar dat u de fosfaat rechten duur aan de man wil brengen is me nu wel duidelijk😨😨😨
labella
@Jaap40 Des te harder jullie happen op Duntelaar zijn prikkers des te sneller stijgt de fosfaatrechtenprijs!
jpls
@labella denk je echt dat je hier invloed hebt op een stijging cq daling, ik denk meer dat wanneer er ergens een gerucht rond gaat wat de prijs opdrijft iedereen er nog snel wat wil bemachtigen totdat de prijs stabiliseert en iedereen weer gaat zitten wachten op de volgende ronde.
+1
van Ittersum
@jpls nee hoor, zolang het zo wazig is en de verkopende partijen elkaar kennen en twee handen op één buik zijn. Is het een aanbodmarkt, oftewel verkoper bepaald de prijs niet de koper. Die moet bloeden
+3
Jaap40
@van Ittersum je kunt ook gewoon niets kopen
van Ittersum
@Jaap40 idd, maar de psycho dat sommigen hebben dat die stal vol MOET, is praten tegen een blinde muur. Ook als ze daarmee hun kostprijs structureel nog hoger maken dan deze al is of zoals een voerleverancier zei: sommigen hebben liever twee infuussen aan zich dan één.
labella
@van Ittersum De stal moet ook vol, leegstand kost alleen maar geld.
robbies
@labella ook als je met voer en mest moet gaan slepen bij een lager dan gemiddelde melkprijs??
+1
labella
@robbies Gras aankopen kost weinig en mestafvoer moet je gewoon goede afspraken over maken.
+2
Nick83
Quote Reactie van @labella:
mestafvoer moet je gewoon goede afspraken over maken

*begin sarcasme* Jep. En de melkprijs moet je ook gewoon goede afspraken over maken, dan is die ook hoog zat. Een lage melkprijs is je eigen schuld. Fosfaatrechten kosten ook geen drol. Als je maar goede afspraken maakt. Loowerkkosten kunnen ook stukken lager. Als je maar goede afspraken maakt. *einde sarcasme*
dorpsrandhoeve
@Nick83 Wat ben je toch sarcastisch vandaag. Je weet toch, als je maar afspraken maakt met "betrouwbare" partijen.
van Ittersum
@dorpsrandhoeve @Nick83 heeft wel gelijk, betalen zal je en moet je. In principe heeft iedereen dezelfde polsstok om mee te springen, de één kan met een 4 meters polsstok 4,50 meter springen en de ander misschien maar 3,5 meter, maar nooit 6 meter ver. Tenzij je je voor de buiten wereld nog in sinterklaas, kerstman of de paashaas geloofd.
labella
@Nick83 Jij moet denken in oplossingen, niet overal een probleem van maken!!!
van Ittersum
@labella wat ik zei dat een aantal boeren juist nu hun kostprijs verhogen met aankoop van fosfaatrechten. Ze houden per liter nu meer over door die stal niet "verplicht" vol te zetten. Massa is kassa kan bij een dalende melkprijs tegenovergesteld werken. En omdat ze nu al geen cent te makken hebben, wat is dan wijsheid.
+1
hans1980
Gaat geen enkele boer failliet zelfs Jonkman niet
Jaap40
@hans1980 grapjas😄😄
cjw73
@hans1980 staat ook duidelijk dat ze technisch failliet zijn. Maar dan laten ze je gewoon door ploeteren want de baten kunnen de schulden lang niet dragen.
+3
van Ittersum
@cjw73 technisch failliet is goochelen met cijfers, zo kun je ook zeggen iedereen is technisch failliet en tevens beweren dat niemand is technisch failliet is, beiden liegen niet.. Feitelijk een stelling van: lik me vestje!!
Mc_douwel
@hans1980 en zelfs die doet gewoon door koopt nog steeds overal gras en mais aan en dat kan relatief goedkoop op dit moment dat de meeste kuilvoer genoeg hebben
A. Eshuis
@hans1980 Heeft pas nog een mooie, jonge trekker gekocht, dus dat zal inderdaad nog wel even duren...
ejb
@A. Eshuis Heb je de aankoopbon en bewijs van betaling gezien dan?

Maar Jan kan dat hier zo even bevestigen of ontkennen want hij prikt hier volop mee.
nederlandse boer
Het is een wonder dat er nog steeds zoveel melkveehouders willen melken...zo vindt Grasbaal.

WONDER?
Vind je dat een wonder?? Helemaal niet. De Nederlandse melkveehouder heeft dat gewoon in zijn bloed om door te gaan en is bereid om langjarig voor netto € 0,- te melken. Gek he, dat kan toch helemaal niet?
Kan wel. Opa en de buurjongen doen overdag de boerderij. De boer zelf doet het werk 's avonds en 's nachts. Zelf heeft de boer een baan buiten de deur. Moeder de vrouw werkt 3 dagen per week bij de Rabobank of gemeente huis en van dit loon leeft het gezin prive. De boerderij draagt langjarig netto niets bij aan prive-opnamen. Sterker nog, het geld dat door de boer buiten de deur verdient gaat ook nog eens in de boerderij.

VERDER
De bedoeling is dat bovenstaand geschetst systeem sowieso de komende 25 jaar volgehouden wordt. De hypotheken drukken, uitbreiding en modernisatie worden afgeremd door de steeds weer nieuwe knellende regelgeving. Steeds als er weer iets nieuws komt (tegenwoordig om de 2-3 maanden) wordt het tijdstraject van bovenstaand leefsysteem opgerekt. Bijvoorbeeld 'even' een grondgebondenheidsvisietje erin pluggen en we schuiven weer 10 jaar op voordat we toekomen aan een fatsoen arbeids- en gezinsleven. Enzovoort.
Dan maar stoppen met de boerderij? Nee dat nooit, goed en bloed op de korte (en dus steeds langer wordende) termijn opofferen en leven bij de hoop op beter tijden is het devies.

Hoop dat hiermee de verwondering weg is.....................

Succes!
aart-kardol
@nederlandse boer sommigen zijn nu eenmaal verslaaft om 2keer per dag aan een uier te trekken
labella
@aart-kardol ik trek nog liever 3 keer.
aart-kardol
@labella dat bedoel ik ook zwaar verslaaft
+3
puntertje
@labella dat jij zo graag trekt is informatie die ik niet hoef te weten.
weurding
@labella krijg je lamme hand van😂
cjw73
@nederlandse boer niet iedereen hoeft zo nodig 400 koeien hoor!
Niet altijd bij jezelf af gaan.
+1
nederlandse boer
@cjw73
Dat zie je verkeerd. Dit gaat niet over de grote jongens. Dit gaat over de grote middelclub. Het zijn juist de bedrijven die qua omvang worstelen om toekomstbestendig, overdraagbaar en up to date te blijven.

Natuurlijk kun je hier allerlei slappe verhalen aanvast hangen dat zoiets met 50 koeien en een camping en een zorgboerderij en een blablabla ook allemaal kan. De ervaring leert dat dit soort bedrijven over 10 jaar geen koeien meer melken.
cjw73
@nederlandse boer dat laatste zeiden ze 20 jaar geleden ook al. Toch is er nog maar weinig veranderd.
nederlandse boer
@cjw73 in 20 jaar tijd is het gemiddelde bedrijf van 60 naar 100 koeien gegaan. Een groei van bijna 70%. Het is maar wat je 'weinig verandert" vindt.

Tevens is het natuurlijke een dieptrieste aanblik dat je momenteel met de huidige stand van de techniek in je eentje makkelijk 120-150 koeien kan melken en je blijft doormodderen met 75 koeien met een opzet van 30 jaar geleden.
+6
robbies
@nederlandse boer 150 koeien in je eentje? Ben benieuwd wie er 1,5 miljoen kg melk/ VAK levert. Of vergeten we de vrouw die de administratie doet, de vader die de kalfjes en de boxen doet en de buurjongen die op zaterdag en na school bijspringt
+1
nederlandse boer
@robbies Met een opzet met TMR-flatfeeding/draaimelkstal/stieren in de koppel/gewoon aanpakken/geen tijd verlullen is 1,5 miljoen liter/vak inderdaad helemaal geen bijzondere prestatie uitgaande van landwerk in loonwerk.
+14
cjw73
@nederlandse boer er is meer dan alleen werken hoor, mij interesseert het niks dat ik een uurtje sta te lullen met de buurman, of een dagje te varen ga. dat werk vinden we morgen wel weer. en een stier wil ik sowieso niet in de stal, oud baas van mij heeft het met de dood moeten bekopen! maar zolang ik zat van 75 rond kan komen wil ik echt geen 150 hebben, heb nu al mest genoeg wat afgevoerd moet worden.
ted9
@nederlandse boer beweiding zal je ook wel niet veel tijd mee kwijt zijn of wel.....
+1
robbies
Quote Reactie van @nederlandse boer:
Met een opzet met TMR-flatfeeding/draaimelkstal/stieren in de koppel/gewoon aanpakken/geen tijd verlullen is 1,5 miljoen liter/vak inderdaad helemaal geen bijzondere prestatie uitgaande van landwerk in loonwerk.

In combinatie met een normaal sociaal leven vind ik het wel een hele prestatie
+4
Koeien boertje
@robbies ik had hier pas een man die had wat van mij gekocht via de telefoon. Toen vertelde hij dat hij 200 koeien had en ook nog bij andere klauwbekapte. Alleen!

Ik dacht wat zou dat voor een kerel wezen

Hij komt de dam op en ziet m'n tank staan met zuigarm, vervolgens had hij dat ook en ik dacht, toe maar.
Nu zat het zo: buurjongen deed dit neefjes deden dat broer liep er ook nog rond.

Breek me de bek niet open, iedereen die een normaal gezinsleven heeft en een keer goed dronken word kan niet meer dan 100 koeien melken
cjw73
@Koeien boertje goed dronken worden moet ook eens kunnen.🍻🍻🍻
+7
de hoef
@nederlandse boer tijd verlullen ,je hebt geen leven man
Erco
@nederlandse boer droom verder
huske
@robbies lever hier 1.3 af per jaar in mijn eentje. Landwerk word door de loonwerker gedaan. Die liters is zeker te doen maar je moet zorgen dat je heel planmatig te werk gaat binnen je bedrijf en er zo min mogelijk vanaf wijkt, anders loop je zomaar achter de feiten aan. Kan dus voorkomen dat ik de loonwerker alleen zie onder de koffie als hij aan het kuilen is en op die zelfde dag heb ik mijn bekapdag. Mijn melkstal is op dit moment de enige beperkende factor die meer melk tegenhoud
+3
sorry
Quote Reactie van @huske:
heel planmatig te werk gaat

nou.....tot 7 uur volgende week vrijdag dan....houdoe en bedankt...
+1
cjw73
@huske ook geen meewerkende vaders, kinderen en buurjongens. Die de meeste niet mee rekenen.
huske
@cjw73 oudste zoon kan nog maar net bij het kraantje om de melkfles open te zetten dus die kunnen we nog niet mee tellen. Twee jaar na overname hebben mijn vader en ik besloten dat hij buiten de boerderij maar een hobby moest gaan zoeken. Die komt dus alleen om koffie. Buurjongens zijn hier dun gezaaid of bij hun thuis druk.

Nieuwe melkstal staat wel hoog op het verlanglijstje want nu 6 uren daags met melken bezig. Maar als er wat nieuws komt moeten er wel koeien bij want anders loopt de kostprijs spaak bij gelijk blijvende liters
+3
Twentsch Land
@huske

Ik lever veeeeeel minder dan 1,3 ...... maar wil niet ruilen.
Erco
@Twentsch Land en reken maar niet dat hij meer verdiend dan jij
George
Quote Reactie van @Erco:
en reken maar niet dat hij meer verdiend dan jij

Dat denk ik ook niet , hij zal niet die balen over hebben die jij voor €55 per stuk kunt verkopen.
Todi
@huske Maar.... Dus de 6 uur melken blijft en 1.6 leveren. Joe fa vind oe vast een held.
+3
cjw73
@huske 👍 dan heb ik er respect voor. Want zit zelf op ruim de helft en kan het melken binnen 2 uurtjes klaar incl de kalveren en de boxen. Maar das mij meer dan genoeg
huske
@cjw73 zeg zeker niet dat iemand anders het slecht doet of het beter kan doen. Maar samenwerking ging hier na overname niet zoals we het graag wouden. Dan is het verstandiger om ieder zijn eigen weg te gaan en nog gewoon bij elkaar op de koffie te komen. Dat het toen wat meer aanpoten voor mij was is mijn eigen keuze geweest.

Merk wel door naast melken en voeren wat je al op gezette tijden doet meer werk zo in te richten dat je veel meer aan kan dan dat je merkt. Zins ik bevoordeeld vaste dag in de week heb voor bekappen van droge koeien, 100 dagen koeien en uitlopers in dracht en standaard elke week voetbad ik weinig kreupele koeien heb en daardoor niet op andere dagen of aparte tijden koeien hoef te bekappen. Alleen sochtends insemineren heeft bij mij ook niet voor een negatief resultaat geleid
Erco
@huske verdikkie bij n ander gaat alles WEL vanzelf 😔😄
George
Quote Reactie van @Erco:
verdikkie bij n ander gaat alles WEL vanzelf

Wat is dat weer voor een vreemde reactie?
achterhoeker2
@robbies En binnen een acceptabel aantal uren per week.
+1
robbies
@nederlandse boer misschien omdat de tweede tak zoveel rendement geeft dat ze de koeien de laan uitsturen? of ben jij er zo eentje die denkt dat neventakken puur uit armoede gezocht worden??
+1
de hoef
Quote Reactie van @nederlandse boer:
De ervaring leert dat dit soort bedrijven over 10 jaar geen koeien meer melken.

de ervaring leert dat de grote springersal eerder klaar zijn als ik alle klaagzangen aan hoor hier ,doe maar rustig aan dat hou je langer vol
+1
zeppmann
Die het voer levert en die de eindproducten verkoopt staat jaarlijks in de quote 500. De boer die ertussen zit werkt voor ( bijna)niets 😞
nederlandse boer
Aantal bedrijven met melkkoeien en aantal koeien (2017)

Provincie Aantal bedrijven Aantal dieren Gemiddelde per bedrijf
Overijssel 3.213 270.248 84
Gelderland 3.087 253.931 82
Friesland 2.711 306.960 113
Noord-Brabant 2.454 242.141 98
Zuid-Holland 1.291 104.928 81
Utrecht 1.175 89.235 75
Drenthe 1.060 112.941 106
Noord-Holland 1.021 89.731 87
Groningen 936 107.914 115
Limburg 560 54.814 97
Flevoland 262 36.945 141
Zeeland 226 23.597 104
nederlandse boer
Het is niet te geloven dat men vandaag de dag 200 koeien een mega-bedrijf vindt terwijl en in 1980 plenty melkveestallen in Flevoland stonden met 200-300 melkkoeien. Inmiddels zijn we bijna 40 jaar verder en zitten we nog te neuzelen over het feit of je nu 70 of 90 koeien per mankracht aankan en wat nu eigenlijk een familiebedrijf is.

Waar gaat het toch allemaal over? Zijn Ot en Sien nu echt de winnaars van het hele spelletje?
cjw73
@nederlandse boer dan zijn ze in flevoland best achteruit geboerd want ze hebben nu geen 150 per bedrijf meer.
+1
spotmelker
Quote Reactie van @cjw73:
hebben nu geen 150 per bedrijf meer.

Die hebben ze ook nooit gehad, de spreiding ligt hier (ook) tussen de 30 en 750 koeien.
+1
hans1980
@nederlandse boer ben je jonkman?

Aantallen koeien zegt me nix evenals de beste boer van de studiegroep zijn..
Het gaat op plezier! Als je die voldoening nu uit 50 of 500 haalt ??

De kleine boer zal stoppen?? Kan maar hoeft niet hoeveel inkomen heb je nodig bij 50 koeien en hypo vrij ?

Stoppers hebben het beter als blijvers hard werken tegen of onder kostprijs dan weer investeren in schaalgrootte en het riedeltje van aflossen tot volgende generatie is weer rond.
Jansky
@nederlandse boer Nou plenty denk het niet. En dan liepen er ook wel wat arbeidertjes rond. Welke veehouder heeft tegenwoordig nog een vaste medewerker? Niet zoveel meer of het zijn een handvol Polen. En neuzelen hoeft niet, dat is een rekensom.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , melkveehouders , failliet , technisch en acties geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
189
DEELNEMERS
56
WEERGAVES
0