LTO bewust van problemen melkveehouder door fosfaatrechten

'LTO Melkveehouderij is zich bewust van de problemen die er vanwege de fosfaatrechten zijn bij een groep melkveehouders', zegt voorzitter Wil Meulenbroeks in een reactie op een open brief van de groep Innovatief in de Knel.

Deel dit topic

Reacties

+2
Rob07
Ze kunnen zich er beter niet meer mee bemoeien. Hebben al blijk gegeven van geen visie, helaas.
+1
cornelissen
Ze wisten het toch zo goed ,waarschuwingen hadden ze geen boodschap aan.langsdemelkweg.nl/wp-content/uploads/…
Was er maar nooit een LTO geweest,had de politiek eerder ingegrepen en richting gegeven ,hadden we deze ellende beduidend minder gehad.
Als je en dan bedoel ik LTO een kerel bent, sta je voor je eigen "wan"beleid en kom je met een weliswaar sobere "knel"gevallenregeling en ja, dan kan mogelijk wat korting kosten.
Overigens zou ik eerst maar eens gaan inventariseren,had al lang gemoeten
De criteria voor onomkeerbare investeringen met latente ruimte zijn niet zo moeilijk ,dus die groep kun je wel in een dag doen en geheel toewijzen . (zijn niet verantwoordelijk voor de overschrijding ),andere groep niet grondgebonden "knel"gevallen zijn inderdaad qua criteria moeilijker ..
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @cornelissen:
ja, dan kan mogelijk wat korting kosten

Nog meer?
+7
arjankok
@cornelissen 8,3 % solidariteids heffing vindt ik echt wel genoeg , knellende situaties kunnen echt wel met wat meer creativiteit de goede kant op gaan!
samenwerking met collega's bijvoorbeeld !. met zijn tweeën in die te dure stal , of de tent verkopen en elders iets waar tering en nering bij elkaar past , verkoop wat land , of doe het jongvee de deur uit , of wordt buschauffeur , doe zelf iets om er uit te komen en je zal versteld staan hoeveel voldoening het geeft dat je zelf het ei van Columbus hebt gevonden,
ipv rechten binnen harken die over de rug van een ander worden verkregen dat wil je toch niet !
hans1980
cornelissen
Quote Reactie van @arjankok:
ipv rechten binnen harken die over de rug van een ander worden verkregen dat wil je toch niet !

Ik neem ook aan ,dat je dat tegen de "melk'cowboys zegt ,die de rechten al hebben.
immers van de 8.3 % is maar 0.8% voor de "knel"gevallen (ziekte en deels starters), rest voor de korting door niet grondgebonden groeiers, misschien je eigen wel
+1
hans1980
@cornelissen wees blij dat je niet gekort bent ! Menig boer is met 8,3% gekort omdat defenitie grondgebonden vaag is (mais/mest verhoudingen tellen niet mee)en grondgebondenheid telt gekgenoeg maar in 1 jaar nl. 2015 dus grond verlies of na 2015 wel grondgebonden gewoon toch gekort met 8,3%

Eisen dat latente grond ruimte je de credit geeft voor meer koeien fosfaat is meten met 2 maten. Koeien fosfaatrechten zijn er voor begrenzing van het P plafond in NL
Dit vastgesteld per 2/7/2015 fair of niet fair

De akkerbouwer kan ook geen melkveefosfaatrechten claimen! Duidelijk?
cornelissen
Quote Reactie van @hans1980:
De akkerbouwer kan ook geen melkveefosfaatrechten claimen!

Heeft ook geen onomkeerbare investeringen op peildatum in een in aanbouw zijnde stal.
pieta
Quote Reactie van @cornelissen:
eeft ook geen onomkeerbare investeringen op peildatum in een in aanbouw zijnde stal.

Dat hebben er meer en ook veel al voor 2 juli. Daarmee ben je geen uitzondering.
+2
hans1980
@cornelissen stal bouwen is ondernemersrisico bij paar spantjes zal het meevallen maar bij verdubbeling (en meer) tja zeker die nog eind 2014 begin 2015 zijn gebouwd het gonsde van de geruchten doordoen was gewoon gokken op een knelgevallen regeling.

De beleidsmakers hebben juist 2/7 genomen ,en niet nog verder in verleden, om zo min mogelijk knelgevallen te hebben.

Nu alsnog 8,3% gestolen productie rechten die ik en met mij velen hadden die we nodig hadden om financiering te kunnen dragen.

Nu willen sommigen met veels te grote nieuwe stallen nog extra rechten die er NIET zijn dus weer van collega's die niet zijn gegroeid....stop daarmee!!

Iedere simpele ziel kon zien dat er een nieuwe quotering kwam maar wanneer?

Kan het niet helpen dat sommige extensieve collega's zich zwaar benadeeld voelen.....das eens gelijks !
+4
christo
Dat gelooft toch helemaal niemand dat ze knelgevallen helpen. Lto heeft met Kees en Wiebren voorop zelf deze rotzooi veroorzaakt. Wiebren is gevlucht en Kees heeft er een lintje voor gekregen.
hoefje
@christo ja hij heeft een lintje gekregen hij moet zich schamen als je ziet wat hij aangericht heeft en durft er ook nog een te aanvaarden, van dam en hij laten een rotzooi achter en peren hem gewoon, mannen zonder bal.....!
sorry
@hoefje je wordt voorgedragen voor een lintje...denk dat het van kees niet had gehoeven...
hoefje
@sorry dan had hij ervoor moeten bedanken.
paul1
@hoefje heeft ie waarschijnlijk ook gedaan " bedankt voor het lintje "
puntertje
@paul1 anderen gaan straks weigeren omdat ze bang zijn om in een rijtje met Romijntje te komen.
christo
Ze willen zo snel mogelijk af van de veehouders die niet in hun milieuclubjesonderonsjesmodel passen.
+5
robbies
Quote Reactie van @christo:
milieuclubjesonderonsjesmodel

LTO is een milieuclub, Grondig is een milieuclub; kan het misschien zo zijn dat de melkveehouderij een richting op gaat die jij niet ziet zitten?
+3
christo
@robbies Ja. Gaat zijn eigen ondergang tegemoet door een te hoge milieukostprijs. Bestuurders zijn de trekpoppen van de milieuclubs geworden. Beschamende vertoning. Ze denken dat ze het op die manier gaan redden om te overleven. Helaas komt de kogel altijd van links.
+2
robbies
Quote Reactie van @christo:
milieukostprijs

waaruit is die zogenaamde milieukostprijs dan opgebouwd?? Volgens mij is het voor een gemiddeld bedrijf nog redelijk te overzien. Misschien wat meer ha's verwerven of wat minder koeien houden. Alleen als je knetterintensief bent wordt het wat lastiger, maar dan heb je de laatste jaren ook een beetje oogkleppen op gehad
+1
cornelissen
Quote Reactie van @robbies:
Alleen als je knetterintensief bent wordt het wat lastiger,

Zijn er hier ook een of enkele ,vegen hele dorpen schoon qua grondaankoop,vooral mooie grote percelen. Kunt er qua prijs moeilijk tegenop bieden, de enkele intensieve hebben de rechten immers al en denken nu ineens ook aan grondgebondenheid. De schaalvergroting komt door dit fosfaatstelsel in een stroomversnelling, althans daar lijkt het op.
christo
@robbies Hoeveel koeien denk jij dat er gekrompen gaan worden door 2050? Een paar? Ze trekken net zo hard aan de popjes als nodig is om het klimaat te redden. De eerste chinezen hebben zich al gemeld om hier bedrijven op te kopen. Gaan ze vast voer op verbouwen.
+1
robbies
@christo Jij ziet vooral in alles een bedreiging, of het nu gaat om fosfaatrechten, grondgebondenheid of klimaat. Je bent ontzettend druk met juridische procedures, schrijft anoniem open brieven, voert achterhoedegevechten, onder het mom dat je strijdt voor het je bedrijf. Je lijdt het meest van het lijden dat je vreest.

Kijk eens naar wat je wel hebt en zie daar iets mee te doen. Maakt je leven een stuk leuker. er zijn vaak genoeg mogelijkheden, maar je moet er wel voor open staan. andere optie is rommeltje hier verkopen en naar het buitenland gaan. Kun je doen en laten wat je wilt.
christo
@robbies Helaas ga ik jouw advies niet opvolgen. Lto is vanaf het weekend druk om de nog resterende leden melkveehouders rustig en binnen de club te houden. Bereid je vast voor op een stevig pak billenkoek.
+3
Wilbert
@christo zal het wat directer zeggen. Over een paar jaar ben jij geen boer meer. Niet door de omgeving of de regels, maar omdat jij de focus niet op het eigen bedrijf houdt. Je zakt weg in een strijd waar niemand in geïnteresseerd is en waarin niemand je steunt. Je creëert veel weerstand en men neemt je niet meer serieus.
Wees verstandig, kijk naar wat je hebt en benut de kansen.
christo
@Wilbert Dat van de weerstand is een goed en mooi punt. De rest kan ik begrijpen dat je dat graag ziet. Echter heb ik echter de ambitie om als laatste boer over te blijven. En focus, meer dan genoeg aanwezig. Vooral bezig op het moment om er voor te zorgen dat het natuurparkproject van lto en de ngo's gaat mislukken. Af en toe een beetje druk om wat te regelen maar voor de rest lukt het nog best aardig.
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @robbies:
andere optie is rommeltje hier verkopen en naar het buitenland gaan. Kun je doen en laten wat je wilt.

Is meer het idee dan de werkelijkheid @robbies
christo
@MTSTAMMINGA Mevrouw Lodders zegt: 'voor de gevolgen 2050 hoef je niet naar het buitenland te vluchten'. Prachtige uitspraak. De volgende zin was: een concurrerende landbouw in Nederland overhouden. Dan snap je het echt niet.
+3
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @christo:
'voor de gevolgen 2050 hoef je niet naar het buitenland

De planning is ook dat ik in nerderland begraven wordt 😁 😃
+2
sjoerd de melker
@MTSTAMMINGA je kan een plekje reserveren bij boer frans
+1
cornelissen
@MTSTAMMINGA Toevallig heb ik ook nog een stukje bos, zit de bestemming begraafplaats al op, de gemeente wou het er al afhalen.omdat het niet gebruikt werd, heb het nog kunnen tegenhouden. Dus je bent welkom. Zit nog even met wat hoge grondwaterstand,maar maak dan wel een grafheuvel
Liefst niet al te lang wachten, want bij de volgende bestemmingsplanherziening begint het verhaal van ongebruikt weer opnieuw
+2
MTSTAMMINGA
@cornelissen
Voor dat ik zo ver ben Moet ik eerst nog wat hypoteek aflossen 😀
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
wat hypoteek aflossen

dat zijn je schulden. neem je alle bezittingen mee je graf in. In dat geval zal cornelissen kosten nog moeite sparen om een mooie grafheuvel voor je te maken. 🤑
sjoerd de melker
@pietjepuk Is heel nobel. Cornelissen moet een goed mens zijn.
+2
christo
@sjoerd de melker Hij heeft lto-trekjes, begraaft graag andere boeren.
Frans1
Quote Reactie van @christo:
Ja. Gaat zijn eigen ondergang tegemoet door een te hoge milieukostprijs

Kun je deze bewering ook met cijfers onderbouwen of roep je maar weer wat
christo
@Frans1 Het toekomstplaatje is helder. Met voer uit Europa wat ggo vrij en knetterduur is melk produceren voor de exportmarkt is voor weinigen weggelegd. Weet je niet wat die Agrifirm-soya kost? De hele wereld lacht ons uit.
+2
Noorderling
Quote Reactie van @christo:
Weet je niet wat die Agrifirm-soya kost? De hele wereld lacht ons uit.

Misschien eens verder kijken, je bent helemaal geen soya nodig om koeien te melken. Er zijn voldoende interessante alternatieven die sowieso al VLOG zijn.
pieta
slagroomvla
@pieta TGC
christo
@slagroomvlaLiever niet.
christo
@Noorderling Het aminozurenpatroon van soya is erg mooi. Dan maar aan de varkens voeren. Zijn wij goed bezig.
robbies
Quote Reactie van @christo:
aminozurenpatroon

Maak jij je rantsoen op aminozuurniveau??
christo
@robbies Ja. Basis van lysine en methionine. Ik voer een beetje synthetische toe om het rantsoen mooi te krijgen.
Wilbert
@christo leg maar s uit aan ons simpele prikkers waarom.
+1
christo
@Wilbert Simpele prikkers snappen dat niet. Voor de slimmeriken: het levert extra saldo op.
Wilbert
@christo als je methionine moet voeren, voer je dus nauwelijks / geen gras. Je zit nog dieper in de shit dan ik dacht.
christo
@Wilbert Helemaal onjuist. ik zoek de balans. Niet massa's methaan laten produceren op een grasrantsoen. Aminozuren belasten het milieu niet zo. Zal dat eens meer uit gaan dragen.
+3
m uut m
@Wilbert
Wij laten een koe gewoon grazen levert nog steeds het hoogste saldo.
Maar dat zullen boeren als Christo wel nooit begrijpen.
robbies
@m uut m zitten niet de juiste aminozuren in
m uut m
@robbies
Daar ligt die koe niet wakker van.
+1
christo
@m uut m Huidig weekgemiddelde 39.9 kg melk. Rekent wel lekker.
pietjepuk
@christo dan zien we je binnen kort vast wel in de crv lijst staan. 46 weken a 39.9 = ..................
christo
@pietjepuk Weet zeker dat ik daar in sta.
vremanfarm
@pietjepuk is al niet zo heel bijzonder meer,bij het 40+ clubje van ons lelycenter lag de gemiddelde produktie in mei op ruim 43 liter per dag per koe met 3.5 eiwit(hoogste 3.74 en laagste 3.28)
robbies
@christo Met zo'n productie zou ik me geen zorgen maken over de toekomst van je bedrijf. Als je je kostprijs onder controle hebt, zal er omzet genoeg zijn.
Wilbert
@robbies synthetische aminozuren voeren en op krap 40 kg blijven steken zegt mij dat de kostprijs per l veel te hoog is. Die aminozuren heb je namelijk niet nodig om zoveel / zo weinig te kunnen melken.
+1
robbies
@Wilbert ik vind op zulk microscopisch niveau je rantsoen optimaliseren flauwekul. Een half kilootje gras teveel per koe laden en je ligt er al met je rantsoenoptimalisatie. sowieso is het een wilde gok met die kuiluitslagen. Halverwege het jaar is je kuil alweer helemaal anders van samenstelling en droge stof. Als je op zulk niveau aan het optimaliseren bent, moet je eigenlijk al nirs meting hebben op je mengwagen. Anders is het gewoon weggegooid geld.

Christo zal vast op een speldekop nauwkeurig zijn voerwagen laden, maar dan kan hij beter wat minder nauwkeurig met zijn rantsoen omgaan ipv een melker en een juridisch team samenstellen.
Erco
@robbies anoniem melk ik het ook. Als mensen mij kennen weten ze dat het met 28 liter wel ophoudt 😉
+1
demelkboer
@christo huidige stand rekening courant zegt mij meer.
+1
slagroomvla
@christo Afgeleverde kg's per jaar delen door gemiddeld aanwezige melk en kalfkoeien over een heel jaar, dat zou een aardverschuiving van de mpr lijstjes betekenen!
+2
christo
@slagroomvla Cijfers van mij komen uit mijn robotsysteem. Zit miniem verschil in met de opgehaalde melk.
cs-agrar
Quote Reactie van @m uut m:
nooit begrijpen

Vindt het anders wel een intressante insteek van christo. 39ltr gem past mij ook wel
m uut m
@cs-agrar
Ik geloof de verhalen van Christo niet.
Volgens mij heeft hij helemaal geen koeien.
christo
@m uut mWanneer zou je het wel geloven. Zonder mij bekend te maken op dit forum.
+1
Frans1
Quote Reactie van @christo:
Zonder mij bekend te maken op dit forum

Niet. Anoniem pochen is niet geloofwaardig,Degenen met de grootste verhalen wat ze doen zijn anoniem hier op het forum,nooit opgevallen?
Maar het zou best kunnen hoor,ik vind het iig knap als je 12000 kg melk onder een koe weg haalt gemiddeld,ik haal het bij lange na niet,ben net de 9000 liter grens gepasseerd dit jaar,maar doe het op eigen ruwvoer aangevuld met een beetje soya in de winter,afgelopen winter plm 800 gr./koe om het ureum mooi op peil te krijgen, en wat mengvoer.Bijproducten voer ik verder niet.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Frans1:
,Degenen met de grootste verhalen wat ze doen zijn anoniem hier op het forum,nooit opgevallen?

Onjuist, ben hier ook anoniem en is hier een kwestie van maar wat aanrommelen
Frans1
@KuikenenKoe Ik zeg ook niet dat iedereen die anoniem is pocht he 😬
Frans1
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
en is hier een kwestie van maar wat aanrommelen

En daar geloof ik dan weer niks van.Jij weet heel goed waar je mee bezig bent
pietjepuk
Quote Reactie van @Frans1:
vind het iig knap als je 12000 kg melk onder

ze hebben het hier over 40 liter en meer gemiddeld. Dan hoeven ze die koe maar 30 weken van het jaar te melken. wat doet die koe de andere 22 weken? bij 40 liter gemiddeld kom je rond de 18000 liter per jaar. Heb zo de crv lijst niet bij de hand maar die staan er niet op.
+1
Frans1
@pietjepuk ik weet niet hoe jij rekent,maar een lijst is hier 305 dagen,keer 40 ltr is bij mij dik 12000 ltr
pieta
@Frans1 Dat klopt. Maar als je de gemiddelde daggift neemt kun je niet naar een 305 dagen lijst rekenen volgens mij.
Frans1
@pieta dan moet je idd wel een vlak leverpatroon hebben
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @Frans1:
ik weet niet hoe jij rekent,maar

oef rekenfoutje 😥 zat 30 weken maal 40 is 12000 te tellen. beetje een blackout denkl
Todi
@pietjepuk Ben je geen boer of zo.
cs-agrar
Quote Reactie van @Frans1:
12000 kg melk

ken er meer die 39 of meer liters halen, met robots en 2x daags melkstal. het kan dus wel
Frans1
@cs-agrar dat klopt,dan hoor je bij de absolute top,en dat vind ik knap als dat lukt👍
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @m uut m:
Volgens mij heeft hij helemaal geen koeien.

Zeker wel. Hij kwam volgens de jaarstatistieken van CRV vorig jaar een paar honderd kg per koe tekort om de 12.000 kg vol te maken. Blijkbaar gaat 'ie dat het lopende boekjaar wel redden.
christo
@Jack Rijlaarsdam Dat moet met de eindstreep in zicht lukken. Flinke productiestijging afgelopen jaar.
+1
puntertje
@christo Je melk zal ook grote vraag naar zijn als consumenten horen dat je er synthetische aminozuren in propt. Geweldig verkoopargument, niet weidende plofkoeien en synthetisch voer; ongetwijfeld een niche markt.
robbies
@puntertje voor jouw natuurlijke productiewijze met veel gras en volop weidegang betalen ze ook nog niet grif bij hé
puntertje
@robbies nog niet
+1
Duntelaar
Het aanbod droogt op. Een verdere prijsstijging is nodig om nieuw aanbod van fosfaatrechten los te krijgen.
christo
Rob07
@Duntelaar Komt doordat iedereen aan het rekenen is geslagen.
Bijna niemand kan zich met de huidige melkprijzen ( en de aankomende prijsstijgingen) permiteren om de stal voor 30% leeg te laten staan. Bovendien wordt er op diverse plaatsen het ruwvoer al bijna weggegeven.
+1
hans1980
@Rob07 wordt tijd dat de quotering eraf gaat op naar bevrijdingsdag 2.0
Rob07
@hans1980 Hebben we al een keer gehad. Ik zie nog die schreeuwerd op tv voor me. Geen succes geworden. Er is geen weg meer terug.
+4
pieta
Quote Reactie van @Rob07:
Bijna niemand kan zich met de huidige melkprijzen ( en de aankomende prijsstijgingen) permiteren om de stal voor 30% leeg te laten staan.

Jezus wat een onzin. Man man man. Als de melk een euro per kg zou worden kun wel toe met een 25% van je aantallen.
Rob07
@pieta Droom lekker verder met je euro de kg.
+2
pieta
@Rob07 Vooral niet op de inhoud ingaan jongen. Hoe hoger de melkprijs, hoe meer marge je kunt maken, met zoveel minder koeien kun je het verdienen. Dus met hogere melkprijzen in het vooruitzicht je stal niet een stukje leeg kunnen laten staan gaat objectief gezien niet op.
Erik 1979
@pieta je moet eens door rekenen als je terug gaat naar 1 koe. Alle trekkers weg robotjes weg. Met een kruiwagen die koe voeren. Land verpachten. Simpele melk instalatie voor die koe kopen. Iedere dag èèn uur werk. Toch melkveehouder. En veel meer overhouden.
pieta
Quote Reactie van @Erik 1979:
Met een kruiwagen die koe voeren

Dat zou ik dan ook niet doen. Die kan het zelf wel opvreten in de wei of aan je kuiltje. 😁
pieta
@Erik 1979 Maar serieus, er zit een optimum aan. Maar als je het nu vol kunt houden en de melkprijs stijgt wordt het toch gewoon gemakkelijker. Dus bij een stijgende melkprijs hoef je niet perse je stal vol gaan te zetten.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Duntelaar:
Het aanbod droogt op.

Zelfde grapje als laatst? Opeens zijn er geen rechten meer, en opeens zijn ze er wel weer maar stuk hoger in prijs?
Duntelaar
@cs-agrar bij 250 euro komt er weer wat aanbod vrij. Dat die prijs gehaald wordt is nu kwestie van tijd.
KuikenenKoe
@Duntelaar
Las net in een ander topic dat er 350 bedrijven zowiezo rechten op markt gooien en naar alle waarschijnlijkheid volgen er nog eens een 450 zo als ik het begreep
weurding
@KuikenenKoe niet alle 100 procent leverbaar waarschijnlijk
KuikenenKoe
@weurding
Dit jaar niet nee
hans1980
@KuikenenKoe wat gebeurt er met die 10% afroming op koop en lease P
KuikenenKoe
@hans1980
Meende dat schouten een gedeelte daar van gaat uitdelen aan wat in haar ogen lieve maatschappelijke gewenste boeren zijn .
Flinstone
@KuikenenKoe en daar komen die innovatief in de knoei boeren nog bij
KuikenenKoe
@Flinstone
Die bedoelde ik eigenlijk
hans1980
@Flinstone wat hebben die sukkels dan te klagen straks dus gratis rechten zoals naar agnes die giga extensief is
Leo,s vriend
Quote Reactie van @hans1980:
giga extensief is

Met beoogde 180 koeien op 75 ha ?
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Duntelaar:
komt er weer wat aanbod vrij

Die handelaren moeten er gewoon tussenuit, lopen weer te kloten zeker
dwers
Problemen bij een bepaalde groep melkveehouders, ik vind die hele fosfaatrechten een heel gedoe was melkquotum nog gemakkelijker.
Nu ook nog wat koeien lopen die nog weg moeten , voorheen molk ik ze nog wat door tot in de herfst ( oudmelke melkt goedkoop in puur gras) .
Nu moeten ze eerder weg anders zit ik voor de kerstdagen al in de bak.
m uut m
@dwers
Droog zetten en op code 120 dan kun je ze zou lang houden als je zelf wilt.
KuikenenKoe
@m uut m
Mits je met amvb niet in de knoei komt , is ook nog wel eens een dingetje wat wordt vergeten
cornelissen
@KuikenenKoe Heb je met "geroofde"latente ruimte geen last van
Jannus
cornelissen
@Jannus Hier gaan ze naar de pinken toe in het land, alleen je houdt het risico van uierontsteking.
Je moet natuurlijk wel zeker weten ,dat ze gust zijn,want anders zullen ze wel gaan terugboeken.
m uut m
@Jannus
Droog betekent niet melken.
Jannus
Quote Reactie van @m uut m:
Droog betekent niet melken.

Ja dat weet ik ,sta ook zelf droog . 🍻 🍻 🍻 🍻 🍻

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , lto , melkveehouder en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
113
DEELNEMERS
33
WEERGAVES
0