Duurzaam melkveebedrijf scoort beste

De 25 procent duurzaamste melkveebedrijven realiseren betere economische prestaties dan de overige melkveebedrijven. Dat blijkt uit cijfers van Agrimatie.
 Duurzaam melkveebedrijf scoort beste (nieuweoogst.nu)

De 25 procent duurzaamste melkveebedrijven realiseren betere economische prestaties dan de overige melkveebedrijven. Dat blijkt uit cijfers van Agrimatie.

Nieuwsgrazer

Reacties

Twentsch Land
Niet nieuw....is al van alle tijden.
+1
Coen
@Twentsch Land , duurzaamheid begint altijd met rendement, de profit uit de 3 P's 😄
grös
Quote:
97 melkkoeien .. ..... een productieniveau van 8.300 kg melk per koe

Oei, dit gaat toch wel erg tegen het mainstream ideaalbeeld van Big Agri in.
+2
pieta
@grös Het verschil in kritieke melkprijs is significant. quote De langlopende schulden per kg melk en de dierenartskosten per koe zijn significant lager op de duurzaamste bedrijven

De dierenartskosten is toe te schrijven aan de vakman. Een lagere financiering kan vele oorzaken hebben maar kan wel grote invloed hebben op je kritieke melkprijs. Verder staat er eigenlijk niets in het hele artikel. 😁
Wilbert
@pieta en ze pakken de weidepremie.
Verder idd een nietszeggend verhaal.
pieta
@Wilbert Ik kan niet vinden in hoeverre de referentiegroep de weidepremie niet pakt.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @pieta:
referentiegroep de weidepremie niet pakt

referentiegroep weidt 114 dagen, 25% besten 171 dagen. Uit het rapport van de Vruchtbare Kringloop Achterhoek kwam al naar voren dat 50% van de bedrijven doet alsof zij weiden en de minimale 720 uur opgeven. Dat komt ook naar voren uit de 114 dagen van de referentiegroep, zit verdacht dicht bij de 120 verplichte dagen. Kortom, velen pakken de premie, maar doen meer aan 120 dagen een frisse neus halen in plaats van echt weidegras opnemen.
slagroomvla
@Jack Rijlaarsdam Als eerder iemand afkeek in de klas, stak jij dan ook je vinger op om het aan de meester te melden Jack?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @slagroomvla:
Als eerder iemand afkeek in de klas, stak jij dan ook je vinger op om het aan de meester te melden

Nee, ieder z'n eigen verantwoordelijkheid. Maatje van me melkt 20 koeien per ha beweidbare huiskavel, heeft de deur wel open staan, maar hooguit 30% van de koeien loopt wel eens achter de stal, geeft hij zelf aan. Geeft wel op voor weidepremie en pakt zo een royaal gezinsinkomen. Loopt door elke Qlip-controle, ik voel me niet geroepen tot verdere actie, maar merkwaardig is het wel.
Twentsch Land
@Jack Rijlaarsdam

Dan komt er wel een dag dat hij vast loopt.....dacht zo even uit mijn hoofd dat de max 10 koeien per beweidbare Ha is.
m uut m
@Twentsch Land
Niet elke fabrikant heeft die eis.
dwers
@Jack Rijlaarsdam hier in de buurt komt er ook wel weerstand tegen de premie weiders, er zijn er waar het erg discutabel is ( vooral bij robot ) .
Vooral van de mee betalers ( opstallers ) kan ik het mij de frustratie wel voorstellen .
Zal mij benieuwen hoeveel dagen weidegang/uren nodig zijn voor toplinemelk, 6 uren per dag is nu al volledige weidegang dus er is geen ruimte meer.😁
+3
m uut m
@dwers
Volledige weidegang is dag en nacht weiden zonder bijvoeren van ruwvoer.
+1
dwers
@m uut m blijkbaar is het veranderd, op de landbouwschool leerden we dat dag en nacht weiden was volledige weidegang en alleen overdag was beperkte weidegang.
Het is alleen te doen om % weidende bedrijven op te krikken, deelweidegang telt dan ook mee ( enige vorm van weidegang).
brabo
Quote Reactie van @m uut m:
dag en nacht weiden zonder bijvoeren van ruwvoer.

ook weer lekker onzin natuurlijk.
Als ik ze hier nu niet binnen zou bijvoeren dan liggen ze eind van de week allemaal kapot.
Hier op de droge prairie staat alleen nog een paar droge sprietjes dor gras. Alle regenbuien van de laatste tijd zijn aan ons voorbij gegaan
Jansky
@dwersDus dan zouden robotmelkers verplicht weidepoortjes moeten krijgen zodat er bewezen word dat de koeien buiten zijn geweest en de duur daarvan.
+2
brabo
Quote Reactie van @Jansky:
robotmelkers verplicht weidepoortjes

als ze die onzin gaan verplichten dan ook de melkstalboeren maar verplicht weidepoortjes
Boerma
@Jack Rijlaarsdam hier pas ook qlip controle gehad. Zijn nooit gestopt met weiden en lopen ongeveer 10 uur per dag buiten. Maar toen de controle was was er ongeveer een vierde van de koeien binnen. Even brok eten en weer naar buiten. Maar moest toch aardig praten om goedgekeurd te worden voor weidegang.
dwers
@Boerma meende altijd dat ze echt buiten moesten lopen deur dicht dus , behalve bij robot dan.
Jaap40
@dwers das ook lekker, als je controle krijgt bij 30 graden en je koeien staan koel onder geïsoleerde dak.... terwijl ze bij normaal weer weiden....
brabo
Quote Reactie van @Jaap40:
als je controle krijgt bij 30 graden

dan moeten ze gewoon 's nachts komen controleren. Hier overdag ook bijna geen koe uit zich zelf naar buiten, en 's nachts is de stal leeg
+1
Twentsch Land
@brabo

Heb vorig jaar een controle op weidegang gehad. Er wordt echt wel verder gekeken dan koe op dat moment binnen of buiten is.

De beste man had een iPad bij zich waar hij een vragenlijst op invulde. Enkele voorkomende vragen ....is er een omheining ...,is er in de wei een Drinkbak ....staan er pollen in het gegraasde...is er eventueel een kavelpad .... wordt het aantal weidedagen bijgehouden op de leveranciekaart of op een kalender....liggen er mestvlaaien in de wei enz enz.
Boerma
@dwers hier geen robot maar wij hoeven toch geen strengere eisen als robotboeren? Maar als ze weer komen sluit ik ze inderdaad maar op buiten. Dat gezemel wil ik niet weer.
dwers
@Boerma daarom zullen ze voor de robotboeren, de 720 uren weidegang wel in het leven geroepen hebben.
+2
jan w
@dwers
Eigenlijk zouden de robotboeren die weiden nog een extraatje moeten krijgen boven de weidepremie. Dit op een stuk dierwelzijn. De koeien gaan alleen bij geschikt weer naar buiten. Vorige week met dat warme weer zijn smorgens om 10 uur alle koeien binnen. Alleen dan moet je ze s'avonds later rond 23.00 nog wel ongeveer de helft ophalen. Dan is het lekker buiten. En met veel regen zie je ze ook niet buiten. Hoe diervriendelijker wil je het hebben. Ze moeten die pipo van qlip eens een hele dag in de zon zetten.
+2
dwers
@jan w eigenlijk zouden boeren die de koeien 180 dagen weiden ( 3000 + uren ) nog wat extra premie moeten krijgen.
Ze zorgen er dan in het voorjaar voor dat er verschillende stadia van gras hoogte in het weiland is , zodat de kuikens van weidevogels meer schuilpleken hebben .
Zo levert de zuivel zijn bijdrage voor de weidevogels ook nog.
sjoerd de melker
@jan w vind ik ook. Maar er moet ook geld af omdat er onnnodig heen en weer gelopen wordt en ook geld eraf omdat sommigen bewust geen watervoorziening buiten hebben ivm robotloop. Totaal moet er 1,5 ct af
de hoef
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
20 koeien per ha beweidbare

komen we hier niet mee klaar ,
Nick83
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
heeft de deur wel open staan, maar hooguit 30% van de koeien loopt wel eens achter de stal

En tegen controleur zeg je dan gewoon: deur staat 24 uur per dag open, 's nachts lopen ze wel allemaal buiten. Dan is de controleur uitgelult. Ik ken er hier in de regio ook wel waar het er soms echt wonderbaarlijk aan toe gaat met het weiden. Stallen met 150 koeien waar maar 5 koeien buiten lopen. Ze zorgen er ondertussen wel voor dat we over een paar jaar allemaal verplicht een weide registratie systeem moeten hebben. En dan word het nog een hele toer om aan de 720 uren te komen. Zelfs voor bedrijven waar het weiden best heel aardig gaat.
+2
pieta
@Jack Rijlaarsdam Waar kan ik de extra info vinden? 114 dgn weidegang is natuurlijk gewoon het gemiddelde waarbij er een x-aantal niet meedoen en de rest 120 dgn opgeeft. Zo'n artikelen worden pas interessant als je alle achtergronden kent.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @pieta:
Waar kan ik de extra info vinden?

agrimatie.nl/ThemaResultaat.aspx/…

ff naar onder scrollen.
+5
dewittemotor
Als je dat onderzoek nauwkeurig gaat analyseren, dan vrees ik dat ze veel lariekoek verkopen.

Ten eerste wat is duurzaam? Dit begrip kun je op zoveel manieren uitleggen, zodat je de uitkomst precies naar de jouw gewenste uitslag kunt draaien.

Vervolgens zullen duurzame bedrijven waarschijnlijk meer eigendomsgrond hebben, die dus ook niet gefinancierd is. ja lekker makkelijk. Daarbij denk ik dat er op die bedrijven veel onbetaalde arbeid door familie wordt verricht., Dit zal altijd de kwaliteit ten goede komen, maar die uren zou je voor betaald in moeten rekenen.

Met dit soort onderzoekjes willen ze gewoon aantonen dat de fabrieken geen meerprijs voor duurzame melk hoeven te betalen, immers duurzame bedrijven verdienen vanzelf al meer. Dat is de ondertoon van dit artikel. En de koeienboertjes stinken er weer met open ogen in. Huppakee nog tien jaar werken voor een jaren '70 melkprijs
weurding
Quote Reactie van @dewittemotor:
Vervolgens zullen duurzame bedrijven waarschijnlijk meer eigendomsgrond hebben, die dus ook niet gefinancierd is.

meer grond en geen financiering daarop? zijn hier veel bedrijven met veel eigen grond maar die hebben ze de laatste jaren zeker weten niet zonder financiering gekregen,dat van die jaren 70 melkprijs ben ik wel met je eens
+2
de Thijs
Dat hele duurzaam verhaal is inderdaad een hoop gezwam in de ruimte.
Kunnen vast weer een paar duurzaamheidscoaches een leuke boterham aan verdienen.
Natuurlijk moet alles weer gecetificeerd worden, alsof boeren die niet gecertiviceerd zijn hele dagen de natuur en het milieu liggen te verzieken.
Een "race to the bottom" waar boeren tegen elkaar worden uitgespeeld en en geen enkele consument iets van een gevoel bij krijgt. We kunnen nog even naar een paar bijeenkomsten maarja.. de melkfabriek drukt het ons toch wel door onze strot.
+4
slagroomvla
@de Thijs Ik zal geen namen noemen, maar ik zie in de "vakbladen" telkens de zelfde zwamneuzen voorbij komen met flauwekul verhaaltjes. Deze mensen worden gewoon onderhouden door ons melkveehouders, laat ze voortaan lekker schoffelen bij de plaatselijke sociale werkplaats, doen ze tenminste wat nuttigs voor hun centen!

Bij de meeste provincies zie je trouwens het zelfde sneue gezever, inclusief gedeputeerden die blijkbaar niks anders te doen hebben dan bijeenkomsten over "duurzaamheid" te houden, of er hele dagen rond te hangen. Wat zijn we toch goed bezig........
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden 25 , duurzaam , melkveebedrijven en melkveebedrijf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!