Zuivelreus wil aantal Vlog-boeren verdubbelen

Vanwege de toenemende vraag is een verdubbeling van het aantal Vlog-boeren mogelijk. Om die reden start FrieslandCampina een tweede wervingscampagne onder leden-melkveehouders in de omgeving van Workum. Daarnaast worden boeren benaderd in de regio rondom de kaasfabriek in het Limburgse Born. De melkveehouders krijgen een meerprijs van 1 cent op de gangbare melkprijs.
 Zuivelreus wil aantal Vlog-boeren verdubbelen (lc.nl)

WORKUM - FrieslandCampina wil het aantal zogenaamde Vlog-melkveehouders verdubbelen.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

komelker 2
Geld gaat binnenstromen.
+2
cjw73
@komelker 2 stond vorige week nog in de krant dat de Duitsers er geen cent extra voor over hadden.
kaas
Lijkt me een beetje vreemd want in duitsland is er volgens mijn info veel vraag naar en daar zijn al heel veel overgestapt op vlog melk
Jansky
Ben wel benieuwd of die 1 cent wel genoeg is en blijft. Vooral voor bedrijven met soja in het rantsoen en die ook nog mais voeren. Raapschroot kan ook maar bevat ook meer fosfaat.
dwers
@Jansky ach voor de topperdeflopmelk van RFC zullen we toch wel naar 100 % grasland "moeten."
+2
pietjepuk
@dwers Dan worden er weer teveel slachtkoeien afgekeurd. Dat gaat hem dus ook niet worden. 😅
dwers
@pietjepuk die percelen maïs omzetten in grasland zou voor de weidevogels wel een groter leefgebied beteken, ook belangrijk voor de topmelk.
+4
Frans1
@dwers denk dat er op maisland minstens zo grote kans op succesvol legsel is dan op grasland.voor kievit en scholekster dan
dwers
@Frans1 ja ze mogen op maisland graag broeden maar dan , het gaat erom worden de kuikens volwassen vogels.
Er zit altijd een risico in de tijd dat er gespoten wordt en er zitten nog kuikens in die dan van die insecten vreten die bespoten zijn.
Mooiste is om naast de maïs een perceel met uitgestelde maaidatum te hebben zodat ze daar heen trekken.
Overlevingskans kuiken op " boerenland " 6 % in kruidenrijk 13 %.
van Ittersum
@Jansky dus?
Jansky
@van Ittersum Raap en Soja kun je idd niet 1 op 1 vergelijken. Het gaat mij er om dat de vraag naar deze GMO grondstof(fen) hoger word en dus de prijs ook. En is er nog wel een voordeel voor diegene die een tmr rantsoen voeren. Wat per combinatie word gekocht.
jan w
@Jansky
Raap en soya zijn 2 heel verschillende voeders die je niet met elkaar kunt vergeliken en 1 op 1 uit kunt wisselen.
Wilbert
@jan w dat is een achterhaalde visie, uit de tijd dan raap nog verschillende gifstoffen bevatten. Zijn er inmiddels uitgeselecteerd.
Ja, er zijn verschillen, maar in een nl gras rantsoen zijn de verschillen op melkproductie minimaal. In mais rantsoenen is het verschil groter.
Jansky
@jan w is idd zo, correct
van Ittersum
Remmende factor of in iedere geval een logistiek probleem is de voerfabrikant. Niet iedere voerfabrikant heeft een aparte lijn voor VLOG voeders. Nu maken sommigen op vaste dagen brok en vooraf bestellen oftewel op tijd bestellen anders moet je een week wachten
Wilbert
@van Ittersum voerfabriekanten onderling is haat en nijd. In iedere andere sector met dit issue zou er geoutsourced worden naar een fabriek, die dan efficiënt vlog kan maken namens meerdere mengvoerbedrijven. Goedkoper voor iedereen.
van Ittersum
@Wilbert ze kopen al gezamelijk in en ja ze halen bij elkaar en voor elkaar de grondstoffen op. Tis net als de zuivelfabrieken van weleer, de boeren bekvechten dat hun fabriek de beste is en de directeuren gaan samen uit eten.
huske
@van Ittersum volgens mij is dat totaal niet de remmende factor. Bestel hier brok via Mijnvoer met een samenstelling passend op mijn rantsoen. Binnen twee dagen in de silo
dieks2
@huske vertel je er ook even bij dat je vooraf moet betalen?🙁
jan w
Gewoon een dubbeltje erbij doen. Krijg je de melkveehouders mee en zijn ze in de fabrieken ook zuiniger op de verschillende melkstromen. Hier in de omgeving bij een fabriek gaat de vlog-melk en de biologische melk gewoon bij de weidemelk in.
Teunis D
@jan w Ik kan me voorstellen dat dat incidenteel gebeurd, maar het zal niet de gebruikelijke gang van zaken zijn. Daar is biomelk veel te duur voor.
Groen1
Krap de helft Duitse melk is gentech-vrij
Krap de helft van Duitse melk is Vlog-gecertificeerd, en daarmee geproduceerd zonder gebruik van genetisch veranderd voer.
Dit meldt de Duitse marktonderzoeksorganisatie AMI. Gentech-vrije melk is daarmee feitelijk gezien bijna de nieuwe standaard geworden voor consumentenzuivel, zo citeert certificeerder Vlog de AMI.

In werkelijkheid is het volume melk dat zonder genetisch veranderde voeding(sbestanddelen) wordt geproduceerd nog groter dan de kleine 50% die AMI aanhoudt, want ook voor biologische melk mag geen genetisch veranderd voer worden gebruikt. Het aandeel biologische melk in Duitsland bedraagt momenteel zo’n 3%.

Duitse consumenten hoeven in de winkel geen meerprijs te betalen voor Vlog-gecertificeerde zuivel. Melkveehouders ontvangen daarentegen een toeslag van 0,8 tot 1,5 cent voor deze melk. Wie er dan op toelegt, is onduidelijk.

Naast Vlog-melk staan ook biologische melk, weidemelk, hooimelk en lactosevrije melk steeds meer in de belangstelling van de Duitse consument. Afgelopen jaar is al veel meer van deze soorten melk verkocht, en deze stijgende trend houdt nog steeds aan.

De Duitse zuivelreus DMK is de grootste aanbieder van Vlog-gecertificeerde melk.
boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…
dewittemotor
[@Groen1 inderdaad, en zo'n topbetaler is DMK niet. VLOG toeslag komt gewoon uit het bedrijfsresultaat van RFC. Weer een sigaar uit eigen doos.
Wilbert
@dewittemotor als het een eis is, is de keuze heel simpel; of voldoen en de kaas maken, of de melk verpoederen. Mag toch hopen dat aan kaas maken iets meer verdiend wordt...
Jansky
@Wilbert Er zou idd een plus op moeten zitten. Maar denk wel dat dat in de kaas zit en niet in de wei of room die zogenaamd VLOG is.
Teunis D
@Jansky Zou er geen belangstelling zijn voor VLOG babyvoeding?
Jansky
@Teunis D Ja zou best kunnen, babyvoeding met een goed verhaal. Wie weet verkoopt het. Dan zouden de geitenhouders ook VLOG voer moeten voeren, dan is het plaatje compleet. Immers geitenmelk is steeds populairder ivm allergieën.
+1
Detukkeroettwente
@dewittemotor Herverdelen heet dat, de consument VERREKT om extra te betalen voor al deze onzin verhalen die ons door de strot worden geduwd .
Noordoost
Zuivelreus????
Met een paar jaar zijn ze aan alle kanten ingehaald
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden frieslandcampina en verdubbelen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!