FrieslandCampina zoekt meer leveranciers VLOG-melk

FrieslandCampina zoekt in de omgeving van de kaasmakerijen in Born en Workum naar extra leden die willen overschakelen naar de productie van VLOG-melk.

Voor VLOG melk is het nodig dat koeien die een gentechvrij rantsoen krijgen en dat ze worden geweid. Vorig jaar april startte FrieslandCampina voor het eerst een pilot voor de productie van VLOG-melk rondom de vestigingen in Born en Workum. Toen stapten 183 leden in. Ze kregen daarvoor een extra vergoeding bovenop de gewone melkprijs van € 1,00 per 100 kilo. Nu zijn dus meer leden nodig die deze melk kunnen leveren.
 FrieslandCampina zoekt meer leveranciers VLOG-melk (boerderij.nl)

FrieslandCampina zoekt naar extra leden die willen overschakelen naar productie van VLOG-melk.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

Grasbaal
Wie wil er een centje erbij 😄 ??
van Ittersum
#metoo 😉 onder nog een kleine voorbehoud ga ik meedoen. De meerprijs in brokken die ik voer( uit hoogstens 4 soorten) was de meerprijs 0.60-1,10 euro /100 kg.
putjesschepper
@van Ittersum als er meer vraag komt zal prijs wel stijgen.
harke
Ik snap niet waarom er leveranciers meedoen met vlog melk als alleen de meerkosten van krachtvoer worden vergoed
+1
van Ittersum
@harke dezelfde theorie als bv zonnepanelen( denkers en doeners) . Bulkmelk heeft zijn langste tijd gehad voor de gemiddelde nederlandse boer is mijn mening. Bulkmelk is weggelegd voor de "grote " jongens. Die werken met een vliegwielprincipe van massa is kassa. Die manen ook niet om dat de fosfaatprijs 160 euro of 200 euro kosten. Dit kost het, klaar, wij moeten ze hebben!
Daarom doe ik mee ik denk dat dat de enige mogelijkheid is om bij een gemiddelde omvang hier in Nederland te kunnen overleven dan wel geaccepteerd te blijven, zonder mezelf te slopen. En natuurlijk heb ik liever 2 x 3 dan 3 x 2 bedrijfsresultaat, maar dat past beter bij mijn bedrijfsomstandigheden
+1
robbies
@van Ittersum Mee eens, maar dan zou je ook iedereen in het concept toe moeten laten. Stel je voor dat je als melkveehouder kunt aansluiten bij het toplijn-concept, omdat dat bij je bedrijf past, maar je niet mee kunt doen omdat je niet in de route ligt. Dat zie je nu ook bij VLOG. Ze vragen regiospecifieke deelnemers. met die ene cent van VLOG maakt dat niet zoveel uit omdat je daar ook hogere kosten voor hebt. Bij Toplijn praat je over 3 cent die sommige veehouders geen cent extra kosten voor hebt. Hoe ga je die herverdeling binnen de coöperatie uitgelegd krijgen? Bij zulke bedragen moet eigenlijk iedereen aan kunnen sluiten, ongeacht de ligging of marktvraag
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Bij zulke bedragen moet eigenlijk iedereen aan kunnen sluiten, ongeacht de ligging of marktvraag

Volgens mij zijn ze iets aan het afstemmen voor de marktvraag. Het is geen fabrieksquotum volgens Frans K.
robbies
@pieta nog een keer lezen Piet. Ik doelde op de topzuivel. Het eisenpakket kan bij mij redelijk goed ingevuld worden. Kan ik toch 3 cent extra beuren, is in ons geval 27.000 euro. Toch wrang als je dan niet mee mag doen omdat je te ver van de verwerkende fabriek afzit. In het zuiden gaat de melk hoofdzakelijk naar Veghel, Aalter of Vreugdenhil.
+2
Detukkeroettwente
@robbies Ja en de drie cent waar komt die WEG, juist ja die word in mindering gebracht bij de andere melkveehouders, dit is de volgende verneukerij.
robbies
@Detukkeroettwente herverdeling van melkgeld, dat is logisch. Die Toplijnzuivel moet nog in de markt geduwd worden.
Detukkeroettwente
@robbies Ik ben er gewoon klaar mee met dat gegogel met getallen, en dan maar zeggen o wat doen we het geweldig, het zijn stuiptrekkingen van RFC .
putjesschepper
@Detukkeroettwente nee Lidl net zoals bij aware met appie
diezel
@putjesschepper
Is RFC een samenwerking aangegaan met Lidl voor die Topline-melk?
pieta
@robbies Ik had het wel goed gelezen. Er zal nog wel niet zoveel vraag zijn dat ze er ver voor willen rijden omdat het aanbod dichtbij de betreffende fabriek groot genoeg is. Vraag en aanbod.
Het belangrijkere vraagstuk in deze is of we de winst moeten verdelen via de prestatietoeslag (en de leverende veehouders een vergoeding voor "echte" meerkosten moeten geven) of dat dus iedereen mee moet kunnen doen. Wanneer dan het aanbod groter is dan de vraag gaat het ten koste van de prestatietoeslag.
dwers
@robbies het eisenpakket voor topzuivel is toch nog niet bekend.
KOC1981
@robbies kijk en dat is een probleem van onze cooperatie waar een particulier niet mee zit, denk ook een reden waarom een A-ware op dit punt gewoon sneller geschakeld heeft dan wij. Bij ons zit je met dat dilemma van ga je die kans pakken, maar niet iedereen mag meedoen. bij vlog gaat het inderdaad om wisselgeld maar wat bij 3 cent?

optie is om ipv 3 cent volledig aan de deelnemer te geven 1 cent te verdelen over de rest van de leden zodat die uiteindelijk ook voor een stukje meeprofiteren.
ze spraken over 10 tot 15% van de melk die er zou kunnen onder vallen onder te TOP zuivellijn. dus is 0,1cent/100kg voor iedereen extra. die via de winst van de onderneming loopt neem ik aan. dus je krijgt maar 45%
bij 1.000.000 kg melk krijg je dan 450 euro als beloning omdat je een ander de deelname aan de toplijn gunt. t zijn inderdaad kruimels.
robbies
@KOC1981 of eerst het lastenboek ontwikkelen en kijken hoeveel leden hierbij passen. Of kijken hoeveel markt er daadwerkelijk is voordat je met volumes begint te gooien.

Retail weet nu al hoeveel liter EFC duurder in wil gaan kopen. Aangezien zij de toegang tot het winkelschap geven, gaan zij natuurlijk nooit meer volume vragen als RFC levert. Hun eigen schaarste creeeren is natuurlijk idioot. Dan maar wat minder aanbieden in het schap. Kan de marge ook weer omhoog
van Ittersum
@robbies die constatering klopt helemaal. Ik denk dat men in de toekomst over stapt op verschillende melkstromen waar je voor kunt kiezen( in Amerika al normaal?) De ligging van de verwerkende fabriek, je bedrijf en omstandigheden kunnen wel eens bepalend worden of je mee mag doen ja of nee. Bij de eerste VLOG lichting woonde ik op 200 meter buiten de grens...

Nu is de vraag hoe gaat de coöperatie er mee om. Blijven we coöperatief denken in de melkprijs of gaan we dat scheiden en blijven we denken in een coöperatief denken in de winstverdeling . Persoonlijk denk ik een aangepaste MCM voor de bulkmelk met een (markt)plus voor de aparte melkstromen en winstdeling naar ratio van levering.

Zal niet ontkennen dat ik in mijn nopjes was om nu in de 2e ronde in die "trein" te mogen stappen temeer ik denk dat toplijn melk te hoog gegrepen is voor mij ofschoon ik de voorwaarden nog niet echt weet en niet weet of ik ook in hun "werkgebied" val.
bio boer
@robbies bij kippen is het ook niet zo dat je zomaar scharel met vrije uitloop kunt leveren als je dat wil als er vraag is kan het markt vol pech
Nick83
Quote Reactie van @van Ittersum:
Bulkmelk heeft zijn langste tijd gehad

Als straks iedereen vlog-melk levert, dan is vlog-melk weer bulkmelk.
pieta
@Nick83 Daar zit het toekomstig probleem. Je moet elkaar telkens weer gaan overtreffen.
+1
Detukkeroettwente
@Nick83 Zoist maar net , tzijn gewoon hersenspinsels, en het levert per saldo niks op .
m uut m
@Detukkeroettwente
Bulk ook niet.
van Ittersum
@Nick83 maar iedereen gaat geen vlog melk leveren, tussen alle discussies door op de vergaderingen kon je horen dat er een constante beweging is van soorten melk en hun bestemming. Geen enkele fabriek kan en moet investeren op 1 poot, die tijd van bulkmelk is geweest. Ook vlog melk kent straks zijn gewenning en dan komt er weer een nieuwe soort melklijn. Dat is van alle tijden en in alle branches ZONDER dat daar extra marktvergoeding tegenover staat. Maar niet meedoen in die rollercoaster betekent gewoon dat je het dan maar moet zoeken in massa . En in mijn ogen is dat dus een weg die 90% gewoon gaat verliezen, het zijn op bedrijfsniveau dan wel mentaal. Weet je ook direct waar boerin Agnes mee zit, ben geen psycholoog maar tis voor mij wel duidelijk. De polsstok bleek uiteindelijk niet zo lang te zijn dan zij verwacht had
pieta
@van Ittersum Die constante beweging waar jij het over hebt is de constant beweging richting meer eisen. Meer eisen gaan vaak samen met meer kosten en de vraag die dan overblijft is wat verdien je er aan?
van Ittersum
@pieta nogmaals, deze trend worden aan ons gesteld en tegelijk stel je die aan anderen zonder dat je die DIRECT door kunt berekenen. In dat oogpunt zal je keuze moeten maken, bulk(kwantiteit) of specialiteiten(andere kwaliteiten), ik denk dat menig bij bulkproduceren zichzelf zodanig tegenkomt dat dat een doodlopende weg is. De trend is nu ook dat massaproduceren een negatief imago heeft en eerder een neerwaartse prijs geeft dan proberen andere melkstromen te creëerden ook als dat elke keer weer strenger wordt.
dwers
@van Ittersum ik denk dat je daar wel gelijk aan hebt, burger wordt steeds kritischer.
Was gisteren bij BBQ vogelwacht ( 70 jaar ) met excursie en spreker over het grutto onderzoek in zw Fryslân, dan wordt je niet vrolijk over de resultaten.
Die spreker deed dan ook een oproep om niet voor bulkmelk te kiezen.
Later sprak ik ook nog met iemand die zei wij hoeven hier toch niet de hele wereld te voeden.
Nick83
Quote Reactie van @van Ittersum:
maar iedereen gaat geen vlog melk leveren

Nou ... kaasfabriek De Graatstroom heeft besloten dat iedereen daar volg-melk moet leveren. Alle leveranciers dus. Of je nou wil of niet. Dit kan met een paar jaar ook bij andere fabrieken gebeuren.
van Ittersum
@Nick83 450 miljoen liter melk verwerken ze, ook hun denken niet meer in massa. Ze kiezen voor een bepaalde melkstroom en niet meer voor 13 in een dozijnproduct. Een kenmerkend voorbeeld hoe klein op een bepaalde wijze wil staan houden in de massa, exact wasrom ik dus voor 99% ook mee doe(volgende week een gesprek/inventarisatie). Maar massamelk blijft er.
+1
robbies
@van Ittersum als je nu als massamelker nog niet op je beoogde aantal zit en wars bent van weidegang/biodiversiteit en andere maatschappelijke wensen, dan sta je voor een grote uitdaging in de komende jaren
van Ittersum
@robbies er blíjven verschillende melkstromen, moet ook voor de burger maar ook voor ons. Tis beter om niet meer alle boeren als één leverancier te zien. Ik wil niet meebetalen aan de groeier en hij/zij hoeft niet op de rem te staan voor mijn luiheid, zolang we elkaar maar geen dwingende maatregelen opleggen maar wel bewust zijn dat a misschien wel meer per kg gaat beuren dan b. Ik zou in principe een voorstander zijn van 4 melkstromen met ieder zijn eigen specifieke kenmerken. Van opstallers tot weiders, van intensief tot extensief. Als (in dit geval) Campina dat gaat redden en uitleggen heb je onderling ook minder afgunst of onbegrip. Kleine detail , wel iets over na te denken: elke ledenvergadering kost 20 euro p.p (bron: uitbater/gastheer van Campina)
Wilbert
@harke voor de meeste / alle vlog deelnemers is 1 cent voldoende om de extra kosten te betalen, winstgevend dus voor de boer. Rfc noemt het kostendekkend.
+1
pieta
@Wilbert Bij 25 kg krachtvoer per 100 kg melk en een meerprijs van (bron: van ittersum) 0.6-1.1 euro per 100 kg voer zijn de meerkosten 0.2 cent.
+1
van Ittersum
@pieta mijn bron: Fuite en De Heus
zeppmann1
Met een gras rantsoen en weinig aanvoer van eiwitrijk krachtvoer is het aantrekkelijk.
mh79
Precies van Ittersum. Ik geloof ook veel meer in zulke concepten. Je krijgt nu een cent. Is voor gemiddelde boer voldoende. Kan ook weleens hoger worden in de toekomst. En als je dan betrr bent dan de gemiddelde blijft er misschien wel een kleine cent extra over. Boven de basissprijs. Ik had alleen gedacht dat campina met dagvers hier zelf volledig op inzetten zou. Maar heb daar nog niets van vernomen
van Ittersum
@mh79 denk dat dat logistiek problemen geeft om kris kras met alle melk te sjouwen
Wilbert
@van Ittersum zul van staan te kijken, gaat heel wat melk via intern transport. Er wordt heel wat rauwe melk afgesjouwd tussen Borculo, Veghel en Aalter.
Detukkeroettwente
@van Ittersum Offffffffffffffffffffffff gaat het precies zo als met weidemelk, dan flikkeren ze ook alles bij elkaar in de tank en alles is ineens WEIDE MELK, ra ra hoe kan dat ???
+1
zoiseraltijdwat
@Detukkeroettwente das niet waar. er word absoluut geen stalmelk als weidemelk verwerkt! andersom wel.
dwers
@zoiseraltijdwat ja ik heb nog echte weidemelk 20 uur per dag maar komt gewoon in bulkmelk
+2
KOC1981
@dwers dat is anders dan wat Tukker zegt. alle weidemelk kan gewoon niet als weidemelk verkocht worden, dus een deel kan gewoon bij de bulk geladen worden, maar zal dus niet als weidemelk verkocht worden.
ted9
@dwers Jij melkt op de grup dat is tegenwoordig nog bijna slechter dan stalmelk volgens de geleerden. Wat een wereld😀
+1
dwers
@ted9 de geleerden zijn de verkeerden.
van Ittersum
@Detukkeroettwente hier in deze omgeving zag je(iedereen op deze buurt weid nu) echt verschillende RMO rijden wat voorheen in één ging
pietjepuk
@van Ittersum Hier zie je in een straat met 5 boeren die allemaal aan weidemelk doen twee of drie verschillende rmo's rijden. Heeft iets met efficient transport te maken 🤔 🤔
MTSTAMMINGA
@pietjepuk
Dat is hier nog erger Iedere boer een andere afnemer en dus RMO
Plus dat ik een melkauto uit Rouveen hier weleens zei rijden
+1
putjesschepper
@MTSTAMMINGA wat mij wel opvalt dat rouveen ook wel in Heerenveen lost🤔
KOC1981
@putjesschepper ja die hebben hun A en B quotum terug afgeschaft en zullen dus in de piek of bij onderhoud in hun eigen fabriek wel eens melk doorverkopen.
zwier
Quote Reactie van @putjesschepper :
wat mij wel opvalt dat rouveen ook wel in Heerenveen lost

Volgens mij verwerkt rouveen alleen maar weidemelk en wordt hun stalmelk geruild met weidemelk van de concolega, die van ons wordt daar ook wel eens gelost.
Detukkeroettwente
Wij willen 2.5 cent extra hebben dan gaan wij ook voo floggy melk !!! Nou RFC die belt morgen zeker .
jan w
Mij kwam afgelopen week ten ore dat hier in de omgeving de biologische melk en de vlog melk bij in de logische weidemelk gaat. dat er onvoldoende afzet voor was.
Detukkeroettwente
@jan w wat raar, de consument wil dit toch, er is toch markt voor, er is toch afzet voor, of verrekt diezelfde consument om te kopen ???
cs-agrar
@Detukkeroettwente op het matje met die consument
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden frieslandcampina geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!