Minister Schouten laat biologische sector compleet links liggen

Minister Schouten negeert biologische melkveehouders volkomen. Ze reageert niet eens rechtstreeks op hun verzoek voor een Vrijstelling van het Fosfaatrechtenstelsel. 'Onvoorstelbaar', vinden de biologische melkveehouders verenigd in de SOS-groep.

'Voor de bühne is de minister voor circulaire landbouw, dierenwelzijn en natuur inclusief. Schouten laat juist de kleine groep biologische melkveehouders die voorop lopen met deze thema's nu in de kou staan. Dit in tegenstelling tot de Eurocommissie Milieu. De commissie laat vanuit Brussel schriftelijk aan de SOS-groep weten voorstander te zijn om biologische melkveehouders uit te zonderen van de fosfaatwet. De commissie motiveert zelfs in haar brief: omdat de biologische bedrijfsvoering milieuwvriendelijk is en niet debet is aan mestoverschot en mestfraude.

Deel dit topic

Reacties

+6
Frans1
Niet debet aan mest overschot....
Dat is de grondgebonden gangbare melkveehouderij ook niet
+9
grondlozeboer
@Frans1 ik ben niet gondgebonden. Maar mn overtollige mest gaat naar n akkerbouwer in de buurt. Ben dan ook goed bezig lijkt me.
George
Quote Reactie van @grondlozeboer:
Maar mn overtollige mest gaat naar n akkerbouwer in de buurt. Ben dan ook goed bezig lijkt me.

Als je die genoeg bijbetaald wel ja. 😂 😂 😁 😂 😂 😁
+1
grondlozeboer
@George als wij t ssamen maar eens zijn denk ik
grondlozeboer
@Frans1 ik ben niet gondgebonden. Maar mn overtollige mest gaat naar n akkerbouwer in de buurt. Ben dan ook goed bezig lijkt me.
+2
Frans1
@grondlozeboer is ook niks mis mee,het is een probleem geworden omdat er teveel die richting op gingen,en dan wordt het ineens een probleem van de hele sector,puur omdat er geen kaders waren
cs-agrar
Quote Reactie van @Frans1:
is ook niks mis mee,het is een probleem geworden omdat er teveel die richting op gingen,en dan wordt het ineens een probleem

jp en het is niet eens een probleem
+1
grondlozeboer
@Frans1 het was en is hier geen probleem. Ik melk nu niet meer maar de akkerbouwer kreeg mn mest tegen n vergoeding en ik nam mais af. Ging mooi tot de amvb kwam. Mooie kringloop leek me
robbies
Quote Reactie van @Frans1:
er geen kaders waren

Omdat de voorgestelde kaders door LTO met alle macht geweerd werden
+2
Wimblij
@grondlozeboer ik ben niet grondgebonden en mijn overtollige mest gaat naar een biologische boer...
Pluto
@Wimblij Ik voer mest aan en dat heeft dit voorjaar veel meer moeite gekost dan andere jaren .
Het omslag punt naar kunstmest volgend jaar is bereikt !!.
+1
robbies
@Pluto waarom??
spotmelker
Quote Reactie van @Pluto:
Het omslag punt naar kunstmest volgend jaar is bereikt !!.

Waarom dan pas? Bij kunstmest heb je voor < €1 per kg werkende N het op het land liggen, dat heb ik bij mest zo maar niet voor elkaar. Mijn fosfaat en kalitoestand is hoog resp voldoende dus die heb ik niet nodig.
Pluto
@spotmelker De mest kon niet op tijd worden geleverd door de loonwerker ,Te weinig transport materiaal. Daardoor is de tarwe niet met org mest bemest maar met kunstmest in korrel en vloeibaar .Ook de aardappelen zijn daarom met kunstmest bemest. Ondanks de afspraak met de loonwerker in de tweede week van februari blijkt het toch een probleem om op tijd te leveren . Dus voor volgend jaar geen stress maar kunstmest. Bovendien geeft het neonicotine verhaal wat nu speelt al een toename van 100 gram naar 4 kg werkzame stof door de extra bespuitingen die noodzakelijk zijn wat toediening tegelijk met kunstmest mogelijk maakt en efficiënter is .
+2
George
Quote Reactie van @Pluto:
Ik voer mest aan en dat heeft dit voorjaar veel meer moeite gekost dan andere jaren .

Hoezo?
Mest in overvloed tegen ruime vergoeding te verkrijgen. Varkensmest nog veel meer.
ted9
@George Al twee loonwerkers gehad die boer boer mest vroegen maar de putten zijn hier leeg. Als de voorraad volgen jr weg gewerkt zijn kan de prijs weer stuk omlaag.
George
Quote Reactie van @ted9:
twee loonwerkers gehad die boer boer mest vroegen maar de putten zijn hier leeg. Als de voorraad volgen jr weg gewerkt zijn kan de prijs weer stuk omlaag.

Als je nu de putten niet leeg hebt heb je eigenlijk ook probleem. Akkerbouwers gebruiken geen mest meer. Pas na de graanoogst kan er weer wat naar toe. Waar hebben ze die mest nu dan voor nodig? Alles is gezaaid en staat te groeien.
ted9
@George waarschijnlijk hobby boeren die wat gaan hooien of percelen met uitgesteld maaien gok ik.
robbies
@Wimblij dat mag omdat er te weinig biologische mest is
bio boer
@grondlozeboer ik snap het probleem niet de markt regeld zicht zelf wel toch als mest afzet te duur wordt stoppen ze wel laat de mark maar zijn werk doe laat boeren zelf kiezen afvoeren of grond kopen
grondlozeboer
@bio boer dat ben ik helemaal met je eens.
de jonge
@Frans1 nee en de intensievere landbouw ook niet want die voeren netjes hun mest af
Nico96
@de jonge er is gewoon veel teveel mest. Het is een waardevol produkt, maar een gangbare veeboer moet dik geld toeleggen om er vanaf te komen. Daar kun je aan zien dat de markt helemaal verziekt is, maar dat vindt blijkbaar iedereen gewoon. De bio mestmarkt zit anders in elkaar, je kunt als bioboer vaak geld krijgen voor biomest, een heel gezonde situatie.
+1
ted9
@Nico96 Een heel ongezonde situatie.

Als er zn groot tekort is dat je geld toe krijgt bij afvoer. Dan zijn er een groot aantal de grond aan het uitputten. Niet echt duurzaam bij de toch al veel te lage mest norm op biologische grond.
Nico96
@ted9 Verzuipen in de mest is inderdaad veel gezonder
+2
ted9
@Nico96 Wie bepaal of je verzuipt in de mest......... De normen worden steeds maar weer aangescherpt dan krijg je vanzelf op papier een overschot ja. Terwijl de grond het hard nodig is.
Nico96
@ted9 Tja, ik bedoel maar, een akkerbouwer heeft de keuze tussen kunstmest en dierlijke mest, die keuze wordt voor een groot gedeelte bepaald door de prijs. Een gangbare boer moet van zijn mest af, dat geeft hem een nadeel. Dat de normen erg laag zijn, is een ander verhaal, daar loopt die akkerbouwer ook tegenaan, al gebruikt hij geen dierlijke mest.
Jaap40
@Nico96 huh, hoe kan een bioboer nu geld toe krijgen voor zijn mest? Die zijn toch allemaal grondgebonden/ dragen niet bij aan fosfaat overschot/ lage veebezetting? Hoeven dus geen mest af te voeren.....
Of zit ook hier de werkelijkheid anders in elkaar.....😱😱😱😱
robbies
@Jaap40 als je maar 170 kg N mag brengen, Kun je nog een hoop latente fosfaatruimte hebben he
Jaap40
@robbies dan zou de bioboer op basis van N toch moeten krimpen in vee aantal? Hij produceert immers boven de wettelijke norm. Kan dit wel volgens Skal?
robbies
Quote Reactie van @Jaap40:
dan zou de bioboer op basis van N toch moeten krimpen in vee aantal? Hij produceert immers boven de wettelijke norm

Waar moeten de bio-akkerbouwers dan hun mest vandaan halen?
pieta
Quote Reactie van @robbies:
de bio-akkerbouwers

bio-akkerbouw zou eigenlijk zonder mest moeten.
robbies
@pieta Dat is een rare redenatie. Daarmee haal het hele argument van een intensieve bedrijfsvoering weg. Immers, drijfmest brengt toch organische stof en dat is een hele grote pré ten opzichte van kunstmest. Dat de akkerbouwer liever kunstmest wil, maar drijfmest toepast vanwege het geld dat veehouders bijbetalen gaat er bij heel veel nog niet in.
pieta
@robbies Bio is toch met zo min mogelijk input. Zonder 😁 herken je de grap niet? 😁
+1
Frans1
@pieta bemesten met rioolwater.het stokpaardje van het linksere smaldeel
Nico96
@Jaap40 ze zijn niet allemaal grondgebonden blijkbaar. Bovendien is niet alle mest geschikt voor het doel wat je hebt, zo heb ik ruim voldoende plaatsingsruimte, maar heb ik vaste mest te weinig en heb ik drijfmest over. Dat ruil ik dan.
+1
Jaap40
@Nico96 uiteindelijk worstelt bio dus met dezelfde bemestingsuitdagingen als de rest van de landbouw.
Goed argument om ook in de fosfaat discussie je plek als bio te kennen. Gewoon fosfaat rechten aanschaffen dus indien je tekort hebt.
+11
We zijn allemaal biologisch , lochies dat er geen uutzondering komt
puntertje
@Detukkeroettwente Moeten fietsers straks ook maar CO2 heffing betalen, die stoten immers ook CO2 uit. Nonsens om alleen zwaar vervuilende auto's te belasten als ik jouw redenatie probeer te volgen.
+3
slagroomvla
Netwerk grondig heeft een nieuw stokpaardje..... En ja hoor ook hier weer melkveehouders die failliet gaan, schei is uit met dat zielige ongeloofwaardige gezeur!!
groeier
@slagroomvla
Biologisch is lang niet zo bio dan lijkt.
robbies
Interessante casus dit. Laat de rechter er inderdaad maar eens naar kijken. daar hebben we godzijdank een rechtsstaat voor. Iemand LTO vakgroep biologische melkveehouderij al gehoord hierover? Of is de voorzitter zijn mond al gesnoerd door Hans en Wil
+1
puntertje
@robbies ja, dan wordt Hansje weer boos want zijn achterban raakt dan de door hen opgeëiste latente ruimte van anderen kwijt. En dat vindt Hansje onrechtvaardig omdat die mensen net als zijn achterban een mega stal neer had kunnen plempen. Want zo werkt de logica bij de zlto nog steeds.
Pluto
Had je anders verwacht bij een minister die haar eigen administratie in beslag laat nemen bij het vermeende i en r fraude!!.
overstekend wild
Als ze dit hek niet op de dam weten te houden is het over 2 jaar wel klaar met de derogatie, en alle miljoenen investeringen in P rechten gebakken lucht!
Erik 1979
Was niet verkeerd als biologisch vrij gesteld werd. Even je fosfaat rechten verkopen naar een bv. En lekker een deel fosfaat recht vrij produceren en een deel met fosfaat rechten . Of schulden vrij alles biologisch. Als ik nog in Nederland zou wonen en die mogelijkheid was er dan was ik heeeeeel overtuigd biologisch. Sneller kun je het niet verdienen!
Jaap40
@Erik 1979 gaat niet gebeuren...

Snel geld verdienen in agrarische sector al helemaal niet.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , dierenwelzijn , milieu , natuur , mestoverschot , bedrijfsvoering , melkveehouders , vrijstelling , brussel , fosfaatwet en mestfraude geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
47
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0