Boer Frans ook al in tranen

Snapt de gemiddelde kijker dit?

Deel dit topic

Reacties

+16
Koeienpraat
Ik hoop het. Zou sommige mensen die hier reageren ook sieren dat ze wat begrip op brengen in plek van het gooien op 'ondernemingsrisico', 'ja maar dan niet van mijn fosfaat' of 'maar toen de superheffing kwam'.... Het is toch gewoon klote als je in die situatie zit. En het zijn niet alleen de grote groeiers die dit treft om dat cliché ook maar even aan te pakken. Mensen respect!!
hans1980
@Koeienpraat klopt iedereen moest krimpen de één meer dan de ander
groeier
@hans1980
Veruit de meeste melkveehouders 97% hadden hun stallen 02-07-2015 met gemak vol kunnen hebben, zo'n kleine 3% is echt knelgeval.
+1
Koeienpraat
@groeier waar haal jij deze cijferwijsheid vandaan?
groeier
@Koeienpraat
Nou ja, ze wisten dat ze de stal toen gewoon vol hadden kunnen hebben, daarom zie je vooral veel krokodillentranen.
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @groeier:
krokodillentranen

in geval van Frans, hij had het vee gewoon, stond ergens anders maar hij had vee
+2
labella
@cs-agrar Als hij het vee op 2-7-2015 bij een ander had dan kan hij dat nu toch ook? Als hij ze graag thuis hebben wil moet ie rechten kopen net als in het melkquotumtijdperk. Ik zie het probleem niet, alleen dat ie graag gratis rechten wil maar dat wil ik ook wel!
cornelissen
@labella Ik denk,dat de verhoudingen niet meer zo best zijn. Mijn vraag is ,had hij "geroofde"latente ruimte en hoeveel, praat het wat makkelijker, want Agnes had kennelijk geen latente ruimte.
De latente ruimte bij onomkeerbare investeringen op peildatum moet zo ie zo uit rechtvaardigheid naar de onomkeerbare investerende melkveehouders op peildatum teruggaan. Persoonlijk heb ik de indruk ,dat dat allemaal niet zo "ruig"gaat,maar dan zal je een inventarisatie moeten doen.
Vandaar ,dat ik graag getallen hoor qua latente ruimte.
+4
ted9
Hoop dat een hoop burgers nu ook eens met eigen ogen kunnen zien wat voor een leed onze overheid veroorzaakt op menig erf.
+1
hans1980
@ted9 Nou ik denk dat na 2 afleveringen de gemiddelde burger er geen touw aan vast kan knopen..(van Agnes en Frans)
+2
sil
@hans1980 die met de mooie grote stallen klagen dat ze niks verdienen, en eentje met 30 koeien en de ander met 2 ha groente zeggen dat ze het geweldig vinden. Stiekem maakt Yvonne een setting van niet meer maar kneuterig is beter. Dit is dus ook niet de waarheid, maar die indruk wordt wel gewekt helaas.
@hans1980 Klopt hans , de ene keer is een koe in de mest dierverwaarlosing, en de andere keer ligt de koe in zijn eigen GEDROOGDE mest , en DE DONDERSKOPPEN VAN RFC halen gewoon de melk op, nee de burger snapt het niet gek he !!!het is 1 grootte smeerlapperij .
+2
Noordoost
@ted9 vergeet niet dat het fosfaatreductieplan uit de hoge hoed van RFC kwam !!
En daarop volgen de fosfaatrechten.
Van Dam wilde al dat geouwehoerzak niet
+1
de jonge
Sharon dijksma heeft toendertijd de datum 2-7-2015 al vastgezet en er heeeeeeeeeel duidelijk bijgezegd dat degenen die na die datum nog door gingen groeien dat deden voor eigen risico,daar staat geen moeilijk woord tussen toch?????
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @de jonge:
Sharon dijksma heeft toendertijd de datum 2-7-2015 al vastgezet en er heeeeeeeeeel duidelijk

Goed en dan gaan we ff naar zo'n gevalletje frans die toen bezig was met zn bouwerij(plannen) Vee uit eigen aanfok wou en zodoende ruimte huurde(?) om dat vee te stallen. Slimme zet van Frans, stal bouwen en in een klap zorgen dat ie vol komt en liefst met eigen. Echter liet sharonneke op 2-7-15 ff een brief bezorgen waardoor zijn hele mooie plan ff gedwarsboomt werd. Want laten we eerlijk zijn, toch super als je in een keer je nieuwe stal vol kunt hebben met eigen vee?
George
@cs-agrar
Als hij stal had gehuurd en dieren op eigen ubn had gehouden was anders geweest. Nu heeft hij het 2 jaar lang goedkoop voor 1.50 euro per dier per dag uitbesteed.
cs-agrar
@George Ja dat klopt, en goedkoop, nou dat heeft ie dan mooi voor elkaar gekregen maar verhaal veranderd de komst van die betreffende brief niet
+1
George
@cs-agrar
Je moet ook naar de betreffende boer bij hem uit de buurt kijken. Deze heeft hem voort geholpen en dieren van hem op zijn stal laten plaatsen. Heeft dus zelf geen dieren op zijn stal kunnen hebben. Heeft Frans hiermee vooruit geholpen en toen kwam er plotseling die datum en dan zou die boer geen dieren meer kunnen houden omdat Frans die rechten opeist? Terwijl betreffende boer dieren al 2 jaar op stal en ubn en dergelijke heeft gehad en gezorgd heeft voor voer en mestplaatsing! Dat Frans nu grondgebonden is en geen rechten krijgt is wel sneu.
George
Ik lees net op boerderij dat Frans de rechten niet krijgt omdat 2 jaar niet als tijdelijk opfokken wordt gezien.
+2
de hoef
@George en terecht zeker, als ie niet had lopen zaniken had hij misschien weer vee kunnen brengen
+1
dieks2
@George nou goedkoop?? Ik zou zeggen achteraf gezien een dure vergissing
@Noordoost Correct noordoost , de volgende stap is MKZ , men heeft hier al proef mee gedraaid. kwestie van tijd, en iemand moet DE SCHULD hebben , dat moet nog ff geregeld worden.
+3
robbies
Hoe sneu het ook is, het bevestigt wel het beeld van de boer als klager.
Koeienpraat
@robbies misschien omdat we nu ook iets te klagen hebben?? Als je dit verhaal uitlegt aan elke ondernemer uit een andere sector staan ze met hun oren te flapperen!
van Ittersum
@Koeienpraat uit te lachen bedoel je?(toch)
+5
Farmer_
@robbies Wat moeten ze dan de mond houden en de zaak doodzwijgen, mag best vertoond worden wat de overheid veroorzaakt heb, Frans had ook afzetland voor zijn vee.
cornelissen
@Farmer_ Hij zit ook bij Netwerk Grondig en daar vindt je nou niet de "melk"cowboys met weinig grond
+4
robbies
@Farmer_ nee, het verhaal mag best verteld worden. Maar ik had liever gezien dat er ook positieve verhalen verteld worden. Heb nu 2 afleveringen bekeken en twee keer is het fosfaat dat de klok slaat. Huilende boeren op tv, roepend dat ze failliet gaan terwijl ze grond op de balans hebben staan voor bedragen waar de kijker van achterover valt. Daar win je geen sympathie mee als sector. Wie krijgen we volgende week? jonkman? Eline? Jawin? Die boer uit Hellendoorn? De laarzenboys?

Er zijn er genoeg doe in deze barre tijden het heel goed naar de zin hebben. Mag ook weleens in beeld gebracht worden. Laat ze maar lekker naar De Hoef gaan ofzo
+5
de hoef
Quote Reactie van @robbies:
Laat ze maar lekker naar De Hoef gaan ofzo

daar is de hoef niet voor in de markt met zijn ouwe zooi ,iedereen is hier welkom ,maar geen aandacht verder ,je kunt alleen maar verder vallen als je in het nieuws komt
+1
hans1980
Zwangere koeien slachten? Hoop dat linkse media er niet teveel aandacht aan geeft
+1
walker1
Zonder een individueel geval zoals Frans of Agnes ergens persoonlijk van te beschuldigen, het is uiteindelijk wel allemaal ellende die de melkveesector als geheel zelf veroorzaakt heeft. Toen het quotum afgeschaft werd zijn velen gaan uitbreiden, of zelfs compleet nieuwe bedrijven begonnen met soms niet of nauwelijks grond. Heeft er nou echt niemand gedacht van goh, als we allemaal uitbreiden, krijgen we dan niet te veel koeien, melk, mest?? Ook nog in een land waar sowieso al een mestoverschot was.
bio boer
@walker1 ik persoonlijk niet hier 170 koeien op 130 ha dan zouden daar best paar bij kunnen zonder een mestprobleem te veroorzaaken
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @walker1:
Heeft er nou echt niemand gedacht van goh, als we allemaal uitbreiden, krijgen we dan niet te veel koeien, melk, mest?

Genoeg die dachten dit komt niet goed Maar zochten de oplossing in grond
hans1980
@MTSTAMMINGA En dat was nou net onze domste stap ooit!!
+1
bio boer
@walker1 wist eerst niet wat ik hoorde dacht gaat mij niet raken allemaal fosfaat ruimte nog dat viel even tegen in 2015
+1
paul1
@bio boer maar goed, 170 koeien heb je je handen al vol aan lijkt me.
bio boer
@paul1 o ja alleen wat lullig 2014 170 koeien 2 Jullie 105 en en nu weer 170 wegens grote verbouwing 1 van de 2 locatie's leeg als het goed is vallen we wel in de knelgevallen regeling duurt wel lang voor we wat weten en waar we aan toe zijn ga er nu wel dik overheen en het jaar gaat stiekem aan wel verder
paul1
@bio boer 100 koeien op 1 lokatie werkt wel prettiger dan 170 op 2. Kun je ook nog 30 ha verkopen, of minder pachten.
bio boer
@paul1 ja hallo moet nog 35 jaar het plan is om 1 nieuwe grote stal gebouwen voor 200 dan jongvee in de gerenoveerde stal en de rest plat
Wilbert
@walker1 starten zonder weidegang was / is niet mogelijk, zat dus altijd wat grond bij. Vergeet ook niet de AmvB grondgebondenheid.
Jammer van de stemmingmakerij.
jg
@walker1 Dus is het niet de sector als geheel die de oorzaak is. Het zijn individuele keuzes geweest .
+2
casev
Ik vond het wel een mooi stal overigens, die frans neergezet heeft. Zal swinters wel iets minder aantrekkelijk zijn, maar dat "open" betekend wel een hoop frisse lucht in de stal.
+1
George
Quote Reactie van @casev:
maar dat "open" betekend wel een hoop frisse lucht in de stal.

Ach als je stal maar open genoeg is kan het altijd nog aan komen waaien.
sjoerd de melker
Sinds vanavond zijn er in NL ws weer 1000 vegetariërs erbij.
Overigens moeten de boerenkaasmakers aan steeds strengere eisen voldoen en die kerel met die kroppen sla gaat gewoon met een tuinslang die in het gras ligt en de torretjes en bacteriën zo naar binnen kunnen lopen, en zijn ongewassen handjes, de kratten sla afspoelen en zo in de winkel leggen.
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @sjoerd de melker:
en zijn ongewassen handjes,

dat waren tatoos, stond oa vegan....
+1
Weidezicht
@cs-agrar had hem ff gegoogeld. Is een linkse veganist met blijkbaar banden met de krakersbeweging en greenpaece.
Wilbert
@Weidezicht misser van de kro redactie om te denken dat dit niet uit komt. Meneer schijnt een actieve anarchistische dierenactivist geweest te zijn
demelkboer
Met 100 koeien en 30% vervanging gaan der elk jaar 30 weg. Dat vertellen ze dr op tv niet bij.

Ik ga dr van uit dat frans dan niet elke kerr dr zo bij staat te lipp'n
+3
loesje
Krijg zonder dat ik de programma's heb gezien de indruk dat we het een beetje te maken hebben met een verwende generatie.
Ben zelf begonnen in 84, kreeg meteen een korting en een extra korting van in totaal ongeveer 22% maar je wilt boeren of niet, maak uw keuze!!!!

Bij ons is er meer dan 1 boer geworden !!!!
Farmer_
@loesje Melkprijs was ook best tot de 90' jaren.
van Ittersum
@Farmer_ "achteraf" is het mooi wonen zeggen ze wel eens.
bio boer
@loesje onrecht is vervelend daar mag je best protesten anders laat je ook alles maar gebeuren
cs-agrar
Quote Reactie van @loesje:
Ben zelf begonnen in 84, kreeg meteen een korting en een extra korting van in totaal ongeveer 22%

daar hoorde je niemand over natuurlijk....
+1
KuikenenKoe
Kan me best voorstellen dat frans een paar rot jaren heb gehad met de boerderij en dat dat er wel ff op aan komt . Maar zo als ik het begreep gaat die gewoon weer door en was gewoon van plan om door te blijven boeren , en als de wil er is komt men meestal een heel eind in ieder geval meestal verder dan als je het hoofdje laat hangen . Kreeg het idee zelfs dat hij de uitdaging daar ook wel weer van in ziet en dat lijkt me positief .
+3
van Ittersum
De meeste "huilers" (zo noem ik het maar) hebben dit:

Genoeg grond om te voldoen aan de norm grondgebondenheid
Goede gebouwen die klaar zijn voor de 1e 20 jaar

Alleen niet genoeg fosfaatrechten om hun doelstelling binnen nu en 1 a 2 jaar te voldoen.
Nu even de feiten(misschien mis ik wat), in het quotatijdperk was het bijna hetzelfde, hoe zijn je gebouwen, hoe is het met je voer of grond/ mestafzetvoorziening(Dat was altijd hier een kernvraag). Als je toen 9000 kg melk per koe had moest je voor elke koe 18000 euro neertellen om die extra te melken.
EN NU.....? 9000 euro?

Waarom toen wel en nu niet. Uit monde van mijn accountant en vluchtig met anderen : als je 2 van 3 basisdingen voor elkaar hebt en je hebt het in de vingers....waarom krijgen heel veel wel het gefinancierd en anderen totaal niet. Waarom worden hier (in mijn omgeving dan) enorme kuilsilos met automatische afdekking uit de grond gestampt, pure luxe maar het kan dus financieel zelf afgetikt kan ik me niet voorstellen dat sommigen met 1 telefoontje hun fosfaatrechten wel gefinancierd krijgen en de anderen 0.

Mijn conclusie is gewoon dat er waarschijnlijk een heel groot verhaal/situatie achter elke weigering schuilt, die wij hier niet horen of te zien krijgen. Als ze dus met hun hoofd dan in de media staan te vertellen hoe erg het allemaal is(kan ik dus niets mee, met alle respect) wees dan ook een eerlijk om alles te vertellen ipv de overheid, bank, LTO enz de schuld te geven. In feite is de situatie niet veel veranderd tov als in de quotatijdperk.

Mijn insteek hierin. Nogmaals ik weet wat het is om met weinig (melk-)rechten(1983) en wel de gebouwen(1981) en land te hebben aan te kloppen bij de bank. Of staan we elkaar gewoon totaal gek te praten en hebben we het geduld niet meer om tegenslag te overwinnen of dat te overzien. Diegenen die wel 2 van de 3 basisdingen voor elkaar hebben zitten relatief gezien in een luxe positie. Kom maar eens om geld bij de bank voor 3 van de 3 basisdingen voor uitbreiding....dan kun je bij voorbaat het antwoord zelf al invullen. Dus boer Frans, heb geduld komt allemaal goed!
+1
cornelissen
@van Ittersum Ook al rekening gehouden met mogelijk 10 cent afslag bij RFC
@cornelissen Stel je leverd nu 1000000 kg straks 1150000 kg dus 150000 kg keer 10ct is ???? En dat is per kg niet exteem veel, en het is zoals Tamminga zich afvraagd of dit gaat werken .we gaan het meemaken .
+2
van Ittersum
@Detukkeroettwente idd, er komt geen drup minder, 10 cent is te weinig om een beperking te bewerkstellen. Ik noem het gewoon goedkope inkoop bulkmelk
hans1980
@Detukkeroettwente over de extra liters rekenen.. terdege!
MTSTAMMINGA
@Detukkeroettwente
De prestatie toeslag van een extra cent Betaalt die 10 cent boete toch 😃
van Ittersum
@cornelissen a: wat koste toen het melkquota per kg melk bij 100% financiering (Dat kon toen), nu breng je 50% mee dus 18000 versus 4500 euro financiering op 9000 kg melk
B: niet elke fabriek heeft die afslag
C: ook u en de meeste anderen deden hun zegje hierover al eerder nog voordat die 10 cent bekend werd.
+2
cornelissen
Quote Reactie van @van Ittersum:
a: wat koste toen het melkquota per kg melk bij 100% financiering (Dat kon toen), nu breng je 50% mee dus 18000 versus 4500 euro financiering op 9000 kg melk

Deze berekening kan ik niet volgen en ik kan mij ook niet herinneren,dat er halve stallen werden
volgezet voor rechten a 2 euro per kg. De meeste haakten af bij die prijzen
+1
van Ittersum
@cornelissen kostprijs per koe bij aankoop melkquota versus kostprijs per koe bij aankoop fosfaatrechten nu. Wat is het verschil van nu en toen met ook nog rekening houdend dat de rente toen 3x zo hoog lag als nu.

Oftewel is er wel veel verschil tussen toen en nu , temeer iedereen met weemoed terug denkt aan het quotatijdperk. Belangrijkste conclusie is volgens mij: kon toen nog wel eens duurder zijn maar de emotie regeert nu meer dan de feiten mede omdat we denken dat de stal binnen een jaar weer vol moet anders ben je geen boer meer en dat is klare onzin. Pure stemmingmakerij door velen
+2
de jonge
@van Ittersum het zal niet alleen liggen aan de aankoop van fosfaatrechten,feit is dat de onkosten de laatste jaren vele malen hoger zijn geworden door opgelegde regels van oa de staat en de melkfabrieken,land verplicht bemonsteren,kuilen verplicht bemonsteren,programmas zoals bvd en ibr en de vaste lasten ieder jaar gewoon hoger worden,gas stroom,water,ziektekosten,waterschapsbelasting verzekeringen,boodschappen etcetcetc. de melkprijs daarentegen.............
hans1980
@van Ittersum precies nu nog stappen zetten wordt zwaar gedwarsboomd door RFC ten onrechte
van Ittersum
@hans1980 tis er nog niet doorheen bij FC, het gaat wel door maar met aangepaste voorwaarden en wat blijft er over 1,5% groei of door de stoppers een groter percentage. Niemand weet het nog, dus niemand kan bij voorbaat alvast een conclusie trekken
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @van Ittersum:
Diegenen die wel 2 van de 3 basisdingen voor elkaar hebben zitten relatief gezien in een luxe positie

Uiteindelijk wel. Toch snap ik de emotie en het gevoel van onmacht wel. Je moet de reportages ook in het tijdspad plaatsen: Frans werd eind november gefilmd, vlak nadat de knelgevallen ongelijk kregen bij de rechter, terwijl hij gehoopt/gerekend had op rechtvaardigheid in zijn ogen. Agnes kreeg de filmploeg in februari op de stoep op een moment dat de dagen kort zijn en er nog geen zicht was op een oplossing. Beiden op een kwetsbaar moment. Waarschijnlijk zou er volgende week een hele andere reportage gemaakt worden, met een Frans en Agnes die weer vooruit kijken en plannen maken. Je ziet het ook hier op het bord, waar de één lang blijft terug kijken en veel moeite heeft de rug te rechten, daar is de ander al vlot weer bezig met aanpassen en nieuwe plannen maken. Ieder neemt z'n eigen tijd.
+20
komelker 2
Bij een boerengezin wordt een kind geboren.
De dokter zegt, dit word een echte boer.
Hoe weet u dat dokter, vraagt de boer.
Waarop de dokter antwoorde. Nou hij jankt nu al.
+5
Duutser
Ben al een tijdje weg uut Nederland Maar heb respect voor boeren als Frans. Expres niet te groot gebouwd om grondgebonden te blijven en dan toch afgestraft worden. Ik begrijp alleen niet dat boeren als hem zo rustig blijven. Ik had allang harde actie ondernomen, snelweg dicht, Den Haag plat, de Jonkmannen in Holland boycotten. Niet normaal hoe rustig de ten onrechte gedupeerden blijven.
+1
diezel
@Duutser
Het zit Frans ook aan alle kanten tegen.
Even tijdens de bouw wat vee "uitscharen".
destentor.nl/binnenland/…
+2
George
@diezel
Als je al twee jaar opfok uitbesteedt is dat niet echt tijdelijk.
diezel
@George
Had ik overheen gelezen.
Vond het toch een sneu verhaal.
George
@diezel
Ik niet , ik vind het een mauwert.
+1
buorman
@George
Had hij ze nou uitgeschaard of de opfok uitbesteed?
Hoe dan ook, op de peildatum liepen ze elders en dus komen die rechten de inschaarder/opfokker toe
+1
cornelissen
@Duutser Het ministerie geeft zelf aan ,dat de grondgebonden melkveehouders niet verantwoordelijk zijn voor het overschrijden van het fosfaatplafond (brief 6 maart 2016), maar lto en meeloper nmv hebben het toch klaargekregen bij het ministerie, dat de grondgebonden "knel"gevallen de rekening mogen betalen van het wanbeleid.
+2
Duutser
@cornelissen En daar zijn die gedupeerden het mee eens?? Nogmaals; begrijp niet dat er niet Meer actie ondernomen word
bio boer
@Duutser dan krijg je te horen van niet zijken ondernemers risico wij moeten ook 8% inleveren en jou koeien poepen ook
de jonge
@cornelissen die worden niet 8,3% gekort
cornelissen
@de jonge Klopt, als het aan lto had gelegen wel,maar dat viel maatschappelijk niet uit te leggen
Wel heeft lto en meeloper nmv het klaar gekregen,dat het grondgebonden gedeelte van de onomkeerbare investeringen op peildatum ( de latente ruimte) niet wordt gecompenseerd
+1
kanniewaarzijn
@Duutser Onze corrupte overheid heeft de verdeel- en heerstactiek met succes toegepast. En als de "recht"erlijke macht al net zo corrupt is begin je niet zoveel. Wees maar blij dat je ooit de beslissing hebt genomen om dit zieke land te verlaten.
ted9
@Duutser De jonkmannen boycotten......?

Wat wil je daar mee bereiken de overheid heeft de spelregels aangepast boeren hebben gehandeld wat binnen de wet mocht.

Ga je de kalverenmesters ook boycotten.........
+11
buorman
Vond eigenlijk dat Frans het best goed deed...
Hier lijkt het als klagen, maar de gemmidd consument ziet een veehouder die met pijn in zijn hart een deel van z'n veestapel, z'n droom in rook ziet opgaan.
En ja dat hij Truus naar de slager stuurt [Truus hoeveel zegt hij er niet bij] komt bij de gemm Nederlander wel binnen.
Welke boer zou niet een traantje laten/het mier in hebben als op basis van onzinnige wetgeving een dergelijk deel van de veestapel het erf moet verlaten?
+1
Farmer_
Quote Reactie van @buorman:
Welke boer zou niet een traantje laten/het mier in hebben als op basis van onzinnige wetgeving een dergelijk deel van de veestapel het erf moet verlaten?

Moest in 2015 180 melkkoeien laten slachten omdat ze IBR hadden, een onschuldig griepje waar ze na 2 wkn overheen zijn, waarvoor? om de exportstatus in Duitsland, waar een boer vrijwel niks aan verdiend, kan me voorstellen hoe Frans zich voelde.
de jonge
@Farmer_ dat zijn ook van die dingen wat helemaal nergens op slaat,gewoon boertje pesten.
Erik 1979
@de jonge dat IBR verhaal heeft ook een andere kant. Als je een plotselinge uitbraak hebt dan is dat vette pech. Maar er zijn ook boeren die het in Duitsland op aan hebben laten komen. Wij hebben geeent gehad en die entpositieve dieren mogen wij niet transporteren. Verder nooit last van gehad. Nu na opmerkingen van volgens mij farmer op dit forum wel een veeverzekering af aan het sluiten. Ik ben er positief over dat Duitsland met veel zaken voorop loopt. Nederland is met heelveel toch wel het vieze jongetje van de klas. En dat is niet goed.
Farmer_
Quote Reactie van @Erik 1979:
Ik ben er positief over dat Duitsland met veel zaken voorop loopt

Dat heeft ons veel gekost, verplichte blauwtong enting(wat ook weer met export te doen heeft),na die entingen hadden we veel problemen met de koeien en dan nog de ibr,en 2017 Schmallebergvirus, alles positief, Schmallenberg proberen ze dood te zwijgen vanwege de "export" weer.
topmelker
@Erik 1979 Ik ben in 2014 gestart met melken en heb toen 170 Duitse IBR koeien gekocht.
Mijn buren waren niet blij maar toch was het voor mij een goede zet.
Er waren 60 droge koeien bij die niet geslacht mochten worden die kreeg ik thuis voor 600 euro.Sterke koeien goede nafok en een groot gedeelte wat nu 8 tot 12 jaar is.
@topmelker geënt en inmiddels vrij? #dtv
+2
de hoef
Quote Reactie van @topmelker:
Ik ben in 2014 gestart met melken

jij bent dus de absolute slimmerik hier op prikbord
Erik 1979
@Farmer_ je hele veestapel verliezen is als melkveehouder èèn van de ergste dingen die je kan overkomen. Doet mij ook nog iedere dag pijn. Die week dat ze bij ons op de huis lokatie opgehaald werden zijn wij met het hele gezin weggegaan.
Hans van Bergen
Wat ik niet zag is dat boer Frans een deel van zijn zin toch kreeg. Immers hij sloot zich aan bij Netwerk Grondig/milieu defensie. Wat opmerkelijk is voor een jager! Dus hij is niet 8.3% gekort. Hij zou eerst 240 koeien gaan melken en toen ineens weer niet. Sure. Ik geloof dat. Meestal/altijd worden de plannen door de bank aangepast. Als hij de euri voor 240 mk's had gekregen had hij die heus wel gebouwd. Veronderstel ik. Rechten krijg je om vee te kunnen houden. En de jongveeopfokker HAD het vee en hij nie. Net zoals in honderden gevallen meer. Dus logisch dat hij dit verliest. Dan de discussie dat niemand meer vee mag houden geld dit dan ook voor Frans Zanderink? Hier geld hetzelfde antwoord als bij Agnes van der Ven. Ja ook.

Het totale waan idee dat als iemand maar grond heeft hij/zij dan ook maar vee mag houden is bij deze dus uit de wereld. Iedereen mag net zoveel dieren houden als men wil. Als men aan de regels voldoet. Totdat het plafond van die sector bereikt is. Dit zijn de feiten!
+1
Farmer_
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Het totale waan idee dat als iemand maar grond heeft hij/zij dan ook maar vee mag houden

Die latente ruimte heeft nu iemand die te weinig grond had.
+1
jan.1
Quote Reactie van @Farmer_:
Die latente ruimte heeft nu iemand die te weinig grond had.

Daar is geld voor gevangen door de boer die mest heeft ontvangen...
Farmer_
@jan.1 Nee, iemand heeft die fosfaatrechten gekregen die niet grondgebonden is.
+1
Twentsch Land
@Farmer_

Eigenlijk wil je fosfaatrechten voor je grond terwijl het door een rund wat niet van jou is uit categorie 100. 101 en 102 wordt geproduceerd.
+1
de hoef
Quote Reactie van @Farmer_:
niet grondgebonden is

dat woord bestond toen nog niet, hebben gewoon mest afgevoerd
Farmer_
@de hoef Ja te weinig land voor eigen mest.
+1
de hoef
@Farmer_ daar was toen geen regel voor ,degene met grond beurde geld voor mest degene zonder grond betaalde daar flink voor, ieder zijn ding ,je hoefde geen mest te ontvangen je mocht hem zelf ook produceren
Farmer_
Quote Reactie van @de hoef:
je hoefde geen mest te ontvangen je mocht hem zelf ook produceren

Dat wilden Frans en Agnes ook, maar de ruimte die toen nog over was is nu verdwenen, die ligt bij boeren die te weinig land hebben voor hun eigen vee.
+2
de hoef
@Farmer_ niemand heeft te weinig grond voor zijn vee ,daar is de amvb voor ,en nu nog steeds gaat alle mest weg , alleen grondgebonden denk nu rechten te hebben ,maar het heet geen grondrechten maar fosfaat rechten
Farmer_
@de hoef Die hebben het volle 100% gebruiksrecht, dus ja is ook zo, degene die tekort hebben proberen het verhaal in hun voordeel te draaien.
de hoef
@Farmer_ zinloos dit
+1
George
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Het totale waan idee dat als iemand maar grond heeft hij/zij dan ook maar vee mag houden is bij deze dus uit de wereld.

Jij hebt weer heel andere waanideeën.
demelkboer
@Hans van Bergen hij kreeg al geen geld voor de wanden in de stsl , laat staan 240 koeien
Rob07
Ipv van grondgebonden hebben we voor een rechtensysteem gekozen. Ik had het ook liever anders gezien. De rechter kan nog éénmaal voor een lichte correctie zorgen ivm de knelgevallen, maar voor het overige zullen we het hier mee moeten doen.
+1
Flinstone
@Rob07 ik niet, ik vind het al onterecht dat niet grondgebonden 8,3% gekort worden en grondgebonden niet! Totale waanzin, ze hebben destijds ook geen varkens of kippefosfaatrechtem geclaimd!
Die grondgebonden lui die nu ineens gebouwd hadden met de afschaffing van het melkquota waren voorheen te zuinig om quotum te kopen en ik zie velen straks ook geen fosfaatrechten kopen gewoon omdat ze het niet gewend zijn!
Wilbert
@Flinstone dus jij denkt dat Frans en zijn vader nog net zoveel quotum hadden als in 1984?
Er is een verschil tussen groeien in grond en quotum, of enkel in quotum. Alleen in grond groeien is onmogelijk zonder extra omzet te draaien. Je moet namelijk winst maken om af te lossen.
+1
Flinstone
@Wilbert Frans en zn vader zullen ook wel gegroeid zijn in de quotering maar het was altijd al een grote boerderij en die is ooit nog groter geweest! Ken er genoeg die verviervoudigd zijn in quotum en verdubbeld in grond en dat kan je van Zanderink niet zeggen!
Ik vind het goed dat ie in beeld wil maar om daar nou beklag mee te hebben of met boerin Agnes?
Ze barsten allebei van de grond en wat is er nou mis mee dat de man van Agnes ff buiten de deur werkt, bij velen is het andersom!
+1
storm
@Flinstone idd dat herinner ik mij ook van BZV.
Toen reed hij ook motor en ging graag op jacht en hij reed rond in een grote Pick-up.
Nogal dure hobby's voor een armlastig boertje die nadien ook nog ff een paar robotjes installeerde die er ook met veel tam-tam weer uitgegooid zijn.
Dat soort buitensporige acties kan je je niet permiteren als je in melkproduktie wilt groeien en dus wil Frans gratis rechten.
Jammer voor hem maar een paar jaar iets minder buitensporig uitgavenpatroon maakt je veel creatiever.
+2
robbies
Quote Reactie van @Flinstone:
te zuinig om quotum te kopen

net zoals de niet-GGB te zuinig waren om grond te kopen
+1
achterhoeker2
@Flinstone Zuinigheid is doorgaans verstandig.
In heel veel gevallen is het "cash or capital" de ggb heeft kapitaal in de vorm van grond en de niet ggb heeft cash door een flinke melkgeldafrekening.
Ieder zijn voorkeur maar netto komen ze ongeveer hetzelfde uit.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
111
DEELNEMERS
45
WEERGAVES
0