LTO eist werkbaar en haalbaar alternatief sleepvoet

LTO Nederland gaat met het ministerie van LNV in overleg om tot werkbare en haalbare alternatieven te komen om mest op veen- en kleigronden aan te wenden. Dat is nodig als het verbod op de sleepvoet op 1 januari 2019 ingaat.

Minister Carola Schouten meldde woensdag de Tweede Kamer in een brief dat drijfmest in sleufjes in de grond moet worden gebracht. Dat kan met de zodebemester of de sleufkouterbemester. Mest leggen in strookjes op de grond is niet meer toegestaan.

Er is een uitzondering. Drijfmest mag wel met slangenaanvoer worden aangewend, waarbij de sleepvoetbemester als bemester wordt toegepast. Voorwaarde is dat de mest met water wordt verdund, in een verhouding van twee delen mest en één deel water. Met een juiste toepassing van dit alternatief is hier de ammoniakemissie gelijk aan die van de zodebemester.

Deel dit topic

Reacties

+7
walker1
LTO loopt weer eens achter de feiten aan. Verbod is echt niet van ene op andere dag uit de lucht komen vallen. Nu het er is beginnen ze te zeuren. Ze hadden allang met goede ideeën in overleg moeten gaan bij ministerie.
+5
MARTIJN G
@walker1 Als niet lid is het altijd makkelijk zeiken op LTO. Wat heb jij gedaan om dit te voorkomen?.
walker1
@MARTIJN G ik heb niks gedaan. Ik hoef geen mest uit te rijden, dus ik heb zelf ook geen last van dat verbod. Wat ik bedoel is dat ze dat verbod echt niet gisteren in een kwartier bedacht hebben. Wat heeft LTO vooraf allemaal gedaan qua overleggen, met voorstellen komen, etc. Pas gaan roepen als verbod er al is heeft niemand wat aan.
JanCees
@MARTIJN G Het Mesdagfonds 3 rapporten in anderhalf jaar en nog wat onderweg en jijzelf Martijn?
arjanvw
@MARTIJN G Moet wel een beetje om LTO lachen! 'we eisen' Wat denken ze te kunnen eisen? M.a.w wat voor sancties o.i.d staat er tegenover als de eis niet ingewilligd wordt? Met het fosfaatreductieplan hadden de LTO mensen de zuivel nodig om sancties op te kunnen leggen... Zelf bereiken ze niet zoveel..
gerrie-hul
@walker1 ik weet niet wat je hier mee moet Dan dissen ze dit en dat 0f ze zijn teleurgesteld Veder zie ik weinig activiteit bij l.t.o
@gerrie-hul tsja het is nou eenmaal geen wakkerdier organisatie, maar of dat nou zo goed is...
+1
Arrie94
Quote Reactie van @walker1:
LTO loopt weer eens achter de feiten aan.

Enkele jaren geleden kon je initiatieven voor alternatieve aanwendingsmethoden indienen bij RVO, dat is een redelijke lijst geworden. Er was een potje om de meest veelbelovende ideeën uit te werken, oa de greenduo/duospray is daaruit voortgekomen. Iedereen kon hier aan meewerken, maar blijkbaar is het gouden ei daar niet uit voortgekomen. Maar om dan nu 4 jaar (of nog meer?) later te roepen dat LTO achter de feiten aanloopt vind ik een beetje kortzichtig 😉

Ik heb weleens gehoord dat de ligboxenstal en gemengde mest de overgangsvorm zijn tussen de grupstal en een/het systeem van de toekomst, waar het stalsysteem beter zal zijn voor de koeien en waarbij mest en urine zo veel mogelijk gescheiden blijft, want dat is dé kern van het probleem.
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Arrie94:
greenduo/duospray is daaruit voortgekomen.

Berekende kennis heeft de overheid meer vertrouwen in dan pratijk kennis
En zodoende is duospray niet toe gestaan heb ik het idee

Water bij de mest vind ik een van de mooiste systemen We hebben er niet eens zoveel in [regen water van het dak ] En we kunnen haast niet eens zien waren we bemest hebben met de sleepvoet momenteel
Arrie94
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Berekende kennis heeft de overheid meer vertrouwen in dan pratijk kennis

Klopt...

Controleerbaarheid van alternatieve methoden is het lastigste punt. Bovengemiddelde weidegang is ook zo iets, al vind ik het wel een mooi alternatief
+1
dwers
@Arrie94 ik denk dat de NVWA al veel kniebeschermers heeft besteld, om de geultjes te controleren
Leo,s vriend
@walker1
Voor de toediening van mest op klei -en veengrasland gebruiken veel boeren de sleepvoet. Het zag er jaren naar uit dat deze techniek per 1 januari 2017 verboden zou worden. Maar omdat LTO Nederland samen met anderen ook in 2016 nog hard werkte aan een betaalbaar alternatief, is dit verbod met één jaar uitgesteld.

Het verbod op de sleepvoet vloeit voort uit de 'Programmatische Aanpak Stikstof' (PAS) die een reductiedoelstelling van 10 miljoen kilo ammoniak kent. De sleepvoet zoals die nu gebruikt wordt, heeft een te hoge ammoniakemissie en moet om die reden het veld ruimen.

Sinds 2013 vindt mede op verzoek van LTO Nederland onderzoek plaats naar alternatieven voor de sleepvoet, zo ook in 2016. Onze inzet was en is erop gericht te komen tot een aangepaste versie. Zo kunnen dure investeringen in nieuwe machines uitblijven.

In de loop van 2016 bleek dat de definitieve toelating van deze aangepaste sleepvoet pas in 2018 verwacht wordt, reden dus om het verbod op de huidige sleepvoet met een jaar uit te stellen.

Je kan ook overdrijven met je beschuldigingen Walker1
friesboertje
Probeer met deze droogte maar eens mest in de grond te krijgen op de keiharde kleigrond. Krijg de schrikdraadpaaltjes al niet de grond in.
ted9
@friesboertje dan heb je de verkeerde paaltjes 😮
+4
friesboertje
@ted9
Nee, gewoon normale. Maar in het noorden van het land al een hele tijd geen regen gehad.
ted9
@friesboertje die witte met die grote ring trapje al snel dat korte pootje naar binnen. Die stalen met driehoek blik onderaan wil nog wel
m uut m
@friesboertje
Dat lukt mij momenteel ook niet op zandgrond.
bio boer
@friesboertje hier ook al wat paaltjes krom 😅
MTSTAMMINGA
@bio boer
Hier nog vast gezeten met ploegen van de week In zo''n veengat
Dat land wat voriger herfst wat vertrapt is ,is niet te berijden hier
bio boer
@MTSTAMMINGA hier ook wel veen grond bij gelukig niet van die prut gaten mijn veenland kan ik juist altijd vroeg bedrijden is stevig en droog water is daar ook wel 1,5 meter onder het maaiveld is allemaal natuurbeheer land 35ha
+1
Wilbert
Quote:
'Als LTO-vakgroep Melkveehouderij hebben we erop ingezet dat bovengemiddelde weidegang als alternatief systeem wordt aangeduid.

En terecht, en makkelijk te borgen. Qlip weet namelijk via de melk precies wie de koeien veel dan wel weinig dagen weidt.
+1
JappieJo
Goeie zaak dat het straks op alle gronden verplicht is. Wij moeten al een paar jaar langer hier op de zandgrond. Ben beslist geen voorstander van mestinjectie maar wel van gelijke regels😎
+2
arjanvw
@JappieJo Het is wel duidelijk dat jij totaal geen verstand van klei of veen hebt, gelijke regels is een mooie droom maar niet haalbaar.
JappieJo
@arjanvw 😂heb jaren op veengrond geboerd. Zeg toch ook niet dat zodeverpesters goed zijn? Ik wou ook wel sleepvoeten op zand
langeslagdiesel
Er zitten nog wat aders onder het gras, heren. In het verbod staat ook dat de verbinding tussen tank en injectie voet geen open verbinding mag zijn. Dit om de laatste simco en tobroco bemesters de oud ijzer bak in te krijgen. Maar alle overslag containers zijn ook open. Verdelers van meer gangbare bemesters hebben allemaal 1 of 2 grote ontluchters op de verdeler. Dus allemaal open verbindingen.. denk dat deze nieuwe wet nog wel menig ( mens ) naar de rechtbank zal lijden om zich met hand en tand tegen deze onzin te verdedigen.
bio boer
@langeslagdiesel ik heb er geen ontluchter op hoor
+1
jan.1
Op kleigrond kan je NIET injecteren,slangensysteem werkt goed met huiskavel mits er voldoende water aanwezig is.Uitzondering moet er komen voor kleipercelen die niet met slangensysteem bereikbaar zijn,met tank water sjouwen heeft geen nut.
hans m
@jan.1 Als de veldkavel groter is dan 4 ha, kan sleepslangen met water financieel al uit!!
Sleepslang bemesters zijn veel te groot en lompzwaar geworden; sympelen Baarsbemester van 12 meter is ideaal.
arjanvw
@hans m dan moet er wel op korte afstand van de de pomp water beschikbaar zijn... bij ons zit pas op 500 mtr een sloot waar we water uit kunnen halen, dan is het al snel niet praktisch/haalbaar meer..
jammermaarhelaas
@arjanvw

Voor 2000 tot 3000 euro kun je een waterbron laten boren waar elke sleepslangenbemester ruim genoeg water uit kan putten.
arjanvw
@jammermaarhelaas Oke, kunnen ze daar 65m3 per uur uit pompen? Las ergens dat het dan namelijk 2 delen mest moet zijn en èèn deel water.. of dat het wordt is natuurlijk gissen...Het nadeel is dan wel dat de eigen tank onbruikbaar wordt... dat zou wel frustrerend zijn! (op zijn zachtst gezegd)
Fendt926Driver
@arjanvw tank wordt niet onbruikbaar. Als je er 4 kuub mest met 8 kuub water in doet mag jij rijden
arjanvw
@Fendt926Driver Ben wel benieuwd hoe Schouten dat gaat controleren.. en dan zijn we ook terug bij af met 8m3 mest... wat het ook gaat worden, de kostprijs gaat weer verder omhoog.
+1
jammermaarhelaas
@arjanvw

Hier heb je met een filterbuis van 200mm op 18 meter ruim de 65m3. Heb er geen certificaat bij, maar bij het schoonpompen van de bron direct na het zetten bleek de bron ruim de 100m3 te halen.

Het hangt natuurlijk af van de bodem, maar informeren bij loonwerker of Bronboorbedrijf kan je hierin verder helpen. Zij hebben kennis over de bodemgesteldheid en hoe diep het water zit.
+1
Arrie94
@jammermaarhelaas Hij bedoelt denk ik dat het lastig controleren is dat er voldoende/überhaupt water toegevoegd gaat worden. En Carola zal fraude nog wel in het achterhoofd houden
+2
jammermaarhelaas
@Arrie94

Natuurlijk is de handhaafbaarheid een belangrijk punt voor de wetgever.

Off topic wilde ik alleen even aangeven hoe relatief eenvoudig je aan veel water kunt komen, heb het sinds dit jaar, en rijd uit met 35% water, werkt prima. Rijdt zelf, en neem de kosten graag voor lief, wanneer er 25% meer N voor de plant beschikbaar is, dan scheelt dat al snel 0,5 kg N per m3 mest, op 50m3 per jaar per jaar... 25 kg N per ha.
Financieel gezien is dat al snel 25 maal €0,8 per kg N, is dus € 20 per ha tegenover het extra werk.
jan.1
Quote Reactie van @hans m:
Als de veldkavel groter is dan 4 ha, kan sleepslangen met water financieel al uit!!Sleepslang bemesters zijn veel te groot en lompzwaar geworden; sympelen Baarsbemester van 12 meter is ideaal.

Hebben ook stukken van 2 ha ,het wisselt nog wel eens,met tank ben je flexibel.En de jongens vinden het mooier als met slang..
bio boer
@jan.1 lekker maklijk nu de Mesen rolen wel over het land zie het probleem niet 👌 en met de eerste snee zet ik hem op de ondiepste stand halve cm diep niks loos toch
+1
In frankrijk en duitsland wordt gewoon bovengronds met ketsplaat uitgereden hoor ,regels of geen regels ,het wordt gewoon gedoogd,ider gaat gewoon z,n eigen gang,maar nederland is echt een ambtenare land,waar je ziek van wordt,LTOreageerd veel te laat,t,is al besloten!!!
Arrie94
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl In verschillende delen van Duitsland hoef je nu ook niks meer te flikken met nieuwe dungeverortnung...
stefan56breizh

(klik om te vergroten)

20m3 combinatie van loonwerker hier
+1
iwan
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl
zo makkelijk is het hier in dld ook niet hoor met de nieuwe mestwet en in 2022 moeten wij ook verplicht bij de grond uitrijden hetzij bemester hetzij sleepvoet

ps verdiep je eerst in de regelgeving voor dat je wat roept.
dwers
Ik heb dit voorjaar de put in één keer leeg laten rijden ( sleepslang ) , de grond is hier nu bikkel hard zou niets worden.
spotmelker
Pak em beet 25 mille investeren om het controleerbaar te houden, kansloze missie is het. Slootsmid en Roelama hadden mooie alternatieven die een betere grasgroei (= hogere N benutting) toonden. Maar dan heb je zo'n CDM die statistisch adviseert en bang is voor uitspoeling als je 10 M³ water/ha toevoegt. Is omgerekend 1 mm neerslag.... Dus wordt de 'papieren' zodebemester het goedkoopste alterna(t)ïef.
+3
JanCees
@spotmelker CDM en het niet onafhankelijk zijn van de CDM die als slager eigen vlees keurderij heeft komt aan de orde Herman de komende maanden komen er nog een paar leuke zaken naar buiten over Nh3 en de kwakzalverij "wetenschap" die dit heeft opgebouwd en bewaakt en zo geweldig monitoren. Slootsmid en Roelama zijn onterecht hun goedkeuring onthouden omdat de meetmethoden van WUR niet deugt en tja dat toegeven gaat centjes kosten bij WUR en LNV vandaar het tot in het oneindige vasthouden aan het huidige spoor. EN met voldoende harde kennis gaan we dat spoor laten ophouden te bestaan. In goed overleg op basis van "voortschrijdende inzichten" of voor de rechter het is mij om het even. Het is de vraag hoelang WUR en LNV deze gotspe willen laten voortbestaan en hoeveel slachtoffers ze intern uiteindelijk mee willen oplopen. Hoe langer ze verzetten hoe hoger in de boom de slachtoffers zitten hoe eerder ze schakelen des te minder pijn het in de organisaties zal gaan doen.
De volstrekt pijnloze optie hebben ze de afgelopen jaren verspeeld.
Vario512
@JanCees Bestaat er ook een kans dat we de sleepvoet kunnen blijven gebruiken, of moet ik komend half jaar maar een nieuwe zodebemester gaan uitzoeken bij de dealer?
+3
JanCees
@Vario512 Ik zou nog maar even wachten Nh3 krijgt vast nog wat wendingen
+1
Vario512
@JanCees Dan wacht ik nog even. Die ammoniak-flauwekul mag van mij wel eens ophouden.

Bedankt voor je inzet.
+1
JanCees
@Vario512 thnx maar dr zijn er meer dan ik die er aan trekken gelukkig
dwers
@Vario512 op vbbm staat wel een interessant filmpje over proef injecteren vs bovengronds, blijkt bovengronds het best qua zuurstof in bodem liefst vaker lichte gift 9 m3 per keer.
+1
spotmelker
Quote Reactie van @JanCees:
CDM die als slager eigen vlees keurderij

Ook al keuren ze hun eigen vlees, de opmerking dat door watertoediening bij mestuitrijden het uitspoelrisico vergroot (met die 1mm omgerekend per 10 M³ water-ha) getuigt meer van pure onkunde-los van de realiteit zijn. En van de invloed van water op de bodembacterièn en schimmels en daaruitvolgende stikstofbenutting niets weten.
verwijderd
RSIB
@galaxy-hospitals heb nog wel een nier van een koe. Is dat ook wat? Makelijkere prijs,dat wel.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , lto en lnv geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
52
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN