Slachthuis Vion in zwaar weer


Originele beschrijving

‘Wedstrijdje onder inspecteurs wie de meeste runderen weet af te keuren’ LEEUWARDEN Amper drie maanden na de opening zit de runderslachterij van Vion in Leeuwarden al in zwaar weer. ...

Vleesverwerker Vion Food schort per direct de activiteiten op van de onlangs geopende slachterij voor runderen in Leeuwarden. Volgens het bedrijf moeten er enkele technische aanpassingen worden gedaan.

Ook de keuringsresultaten bij de slachterij roepen vragen op. Volgens Vion wordt in Nederland gemiddeld 1,8 procent van de karkassen bij slachterijen afgekeurd. Bij de slachterij in Leeuwarden is dit 5 procent.

Vion heeft hierover contact gezocht met de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), die over de keuringen gaat, om de oorzaak van het verschil duidelijk te krijgen.

Deel dit topic

Reacties

vrije boeren
NVWA heeft blijkbaar een hekel aan de eigenaren van het bedrijf
+3
Wilbert
Zal m maar inkoppen, Borculo 2.0...
puddingbroodje
@Wilbert haha al gaan ze in borcublow een miljard kg melk in goud veranderen het blijft #fail 🤣😂😂😂
Grasbaal
Als het risico op onterechte afkeuring te groot wordt zou ik er ook geen koeien heen sturen...:

De NVWA laat ons weten zich op geen enkele manier te herkennen in het beeld van inspecteurs met mijnwerkerslampjes. "Het is een besluit van de directie zelf. Wij doen ons keuringswerk en proberen dat overal in Nederland op een zo uniform mogelijke manier te doen." Nancy Aschman van Vion vertelt ons dat het verschil in afkeuringen tussen de Tilburgse runderslachterij en de nieuwe in Leeuwarden te sterk verschilt. "In Tilburg hebben we een totale uitval van 1,8%, in Leeuwarden van 5%. Dat verschil is te groot om open te kunnen blijven omdat boeren te veel risico lopen hun dieren niet uitbetaald te krijgen." Eén op de twintig aangeleverde dieren wordt dus afgekeurd, terwijl minder dan twee op de honderd normaal is. Dat zorgt voor morrende boeren en een teleurgestelde directie van Vion.

Bron: Foodlog
robbies
@Grasbaal ben benieuwd wat Hans Huijbers hiervan vindt. Die zal de vuile was wel binnen willen houden
puntertje
@robbies alsjeblieft geen mening van Hansje, ik ben juist blij hem een poos niet te horen
van Ittersum
@Grasbaal schijnt dat 1 keurmeester hier toch verantwoordelijk voor is. Uit fatsoen maar geen naam. Ook afgekeurde koeien die gewoon boven 325 kg geslacht gewicht waren of omdat dat deze persoon zegt deze dieren niet levend gezien had. Kortom hiërarchie op de werkvloer
putjesschepper
@van Ittersum wat ik gehoord heb dat keurmeesters wedstrijd van maakte wie de meeste afkeurde zei mn veekoopman
cs-agrar
Quote Reactie van @van Ittersum:
hiërarchie op de werkvloer

Zijn meer van zulke gevallen bekend, slachten loopt door wat voor reden ook uit en nvwa loopt er tot een bepaalde tijd rond. slachthuis zegt je moet langer blijven, kunnen deze dieren niet laten staan dus we gaan door. nvwa zegt, wij hebben bedrijfsfeestje, wij gaan, alles wat daarna geslacht wordt zonder dat wij het zien wordt dan per definitie afgekeurd.. Ging om serieus aantal dieren. Slachthuis had er schijt aan en is doorgegaan en verhaal is uiteindelijk goed afgekomen.
Weet wel dat nvwa daar voor een uurtarief staat waar je anders een loonwerker met opraapwagen van betalen kunt, en al die onzin wordt uiteindelijk door de boer betaald, en door niemand anders.
+1
hoest
@cs-agrar
heb jij een dure loonwerker
Porky
@cs-agrar raar verhaal verkoop jij, keurmeesters worden ingehuurd voor een van te voren bekend aantal uren, en er word NIETS geslacht wat zij van tevoren LEVEND hebben gekeurd, en er gaat GEEN ÉÉN slachterij verder met slachten als er GEEN keurmeester (s) aanwezig zijn, gebeurd dit wel dan word ALLES afgekeurd.
+3
pietjepuk
Quote Reactie van @Grasbaal:
en de nieuwe in Leeuwarden te sterk verschilt. "In Tilburg hebben we een totale uitval van 1,8%, in Leeuwarden van 5%

Dat komt omdat die arme koeitjes geen mais krijgen. Die brabos doen toch nog wat goed. 😂 😂 😂
+1
van Ittersum
@pietjepuk België ligt vrij dicht bij jullie toch qua slachterijen?😉
koeboer
@Grasbaal Hier in noord Groningen ook bij meeste boeren bekend dat koe in Leeuwarden bij minste of geringste word afgekeurd . Dit kan doodsteek voor slachterij zijn.
richard melkvee
@Grasbaal 25-4-18 op het oog gezonde koe afgeleverd. geslacht Vion tilburg afgekeurd.
Op die dag zijn er 521 geslacht en 25 afgekeurd. Dus bijna 5%. Begint er wel op te vallen
putjesschepper
Ik moet nog maar zien of ze de komende jaren op volle kracht gaan draaien immers gaan we wekelijks auto's vol koeien naar Duitsland toe.minder regel,minder kosten en ze worden eerder goedgekeurd.
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @putjesschepper :
auto's vol koeien naar Duitsland toe.minder regel,minder kosten en ze worden eerder goedgekeurd.

naar belgie het zelfde verhaal. Een koe met enige twijfel gaat hier naar belgie.
van Ittersum
@pietjepuk aha, meestal sturen we de A-KLASSE producten op export, in Brabant net andersom dus....aap komt altijd uit de mouw he😉
Koeien boertje
@van Ittersum is toch altijd al zo geweest.
Niet alleen vanuit Brabant gaan de slechte koeien de grens over.
Het is geen kwestie van slechte koeien naar het buitenland doen maar een verschil van regelgeving per land.
Pas ook een koe naar België gedaan en misschien ligt ie hier wel als kilo knaller in de supermarkt.
Dat mag weer wel.
Ze leggen hier de lat hoog met slachten, en daar wil ik niets van zeggen want ik wil ook een eerlijk stuk vlees.
Maar laat ze dat dan ook met import vlees doen.
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @van Ittersum:
aha, meestal sturen we de A-KLASSE producten op export, in Brabant net andersom dus....aap komt altijd uit de mouw he

Je vergeet even dat de koeien daar alleen maar worden geslacht, het vlees wordt uiteraard weer gewoon in Nederland verwerkt en opgegeten. Want ja, Hollanders he!
+1
dewittemotor
Tja, die noordelijke veehouders. Ooh, wat doen ze toch alles goed, als je ze hier mag geloven. Maar nu komt de aap uit de mouw. keiharde cijfers

RFC zou er goed aan doen om dit meteen in de focus planet score op te gaan nemen.
Kunnen ze weer wat stropdassen meer aannemen
hoest
@dewittemotor
jaar terug werden ze in Nijmegen op de rij af afgekeurd. die grossier laat ze nu in Duitsland slachten. was overigens 1 nvwa er die daar steeds alles afkeurde en naar het schijnt loopt die nu dus in Leeuwarden rond
garriet vant pad
Een familielid die in dat keuringscircuit werkt, heeft wel sterke vermoedens hoe de vlag erbij hangt en die baalt als een 'stekker' dat er inderdaad personen zijn die met een mijnwerkerslamp de regels interpreteren en daarmee wettelijk er niets aan te doen is. En dat zit hem vooral bij de levende keuring als daar een opmerking word gemaakt, en er komt een opmerking aan de slachtlijn schijnt dit wettelijk tot een afkeuring te kunnen lijden. Ook als de opmerking niets zegt over de gezondheid van het dier.
Dikke hak, extreem groot uier, dikke knie of wat ook.
Meer kon/wou hij er niet over zeggen.
Vario512
Als nou alle werknemers hun baard laten staan, dan is het probleem toch zo opgelost.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's slachterij , vion , nvwa , voedsel , gezocht en leeuwarden geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0