Oproep aan de minister en vakbonden, STOP de speculatie met fosfaatrechten!!!

Tijd om de speculatie door makelaars van fosfaatrechten aan de kaak te stellen.

De handel in fosfaatrechten kent de laatste tijd een grillig verloop, de prijzen vliegen op en neer. Zoals vandaag op quotum.nu ineens weer alle aanbod weg gehaald is enkel om de prijs op te drijven, achter de schermen liggen nog voldoende ingekochte kg fosfaat.

Nu gun ik de verkoper zeker de hoogste prijs, ben zelf koper, dit jaar 2 partijen gekocht, maar de manier waarop de handel nu gaat moet aangepakt worden.

De makelaars kopen middels een 3 partijen overeenkomst fosfaat aan bij de veehouder, welke ze doorleveren aan de koper, echter is voor verkoper als koper nooit inzichtelijk wat de ander krijgt cq moet betalen. Heb bij aankoop van beide partijen geprobeerd de verkopende partij op de overeenkomst te krijgen en te laten tekenen voor de overdracht, de makelaars weigeren dit en zeggen ook zelf dat de verkoper niet mag weten wat de koper betaald. Zo worden er per partij duizenden euro's winst gemaakt door de makelaars, bovenop de provisie die de verkoper al betaald.

Afgelopen dagen werd er veel aanbod fosfaat gevraagd tegen prijzen tussen 185-188, echter staat hier geen enkele kopende partij tegenover als men deze rechten vroeg, doel is enkel rechten inkopen, gezamelijk als makelaars (men verkoopt elkaars partijen en werkt veel samen) aanbod terugtrekken en na enkele dagen de prijs minimaal 5 euro hoger inzetten zodat ze minimaal 5 euro per kg fosfaat extra verdienen, de verkoper krijgt hier 0 euro van.

Ik vind dat dit door de minister aangepakt moet worden en er regelgeving dient te komen voor een transparante handel. Oplossen is simpel. Contracten verplichten waarbij koper rechtstreeks van verkoper koopt, en niet van een makelaar. Hiermee kan de makelaar zijn provisie verkrijgen maar heeft deze GEEN invloed meer met speculatie van rechten welke hij goedkoper verkregen heeft.

Zal dit morgen ook melden bij rvo zoals er eerder opgeroepen is dit te melden.
nieuweoogst.nu/nieuws/2018/…

Nogmaals ik gun de verkoper de beste prijs en handel is handel, maar als ik 180 betaal, wil ik dat de verkoper er 180 krijgt, en niet 170, en de makelaar 10 euro per kg opstrijkt, deze speculatie is totaal niet wenselijk in de fosfaatrechtenhandel en drijft de kostprijs voor veehouders enkel onnodig op.

Deel dit topic

Reacties

+1
Flinstone
Fosfaatrechtenhandel bestaat uit manipulatie! Je moet het aandurven om rustig te blijven en gewoon koeien te verkopen?!
Gaat net als met de vvo’s, men begint in de Vakbladen te schrijven dat je de balans op moet maken en hup de prijs gaat omhoog doordat een aantal beginnen te bellen.
Wachten kan geen kwaad of gewoon minder vee!!
+8
weurding
Tja, je kan ook proberen een trekker rechtstreeks bij de fabriek te kopen, succes, makelaars brengen koper en verkoper bij elkaar net als met de meeste dingen, 😉
Todi
De 150000 kg die ze achter de hand hebben zal nu wel los komen?
PIONIER
Waarom makelaar nodig? Je kan ze toch zelf aanbieden bijv. In een plaatselijke krant.
weurding
Quote Reactie van @PIONIER:
In een plaatselijke krant.

das wel heel anno 1900, en je zou gek worden van de telefoontjes
+4
jan.1
Eigenlijk zal de verkoper wijzer moeten zijn,verkopen aan collega en tussenhandel eruit.
+1
sorry
@jan.1 als jij het geld vantevoren overmaakt zal de verkoper er geen probleem mee hebben.....
Rob07
Wat een kansloze actie, zonde van je tijd.
jan.1
Quote Reactie van @Rob07:
Wat een kansloze actie, zonde van je tijd.

Tegendeel is waar,Schouten gooit dadelijk alle handelaren er uit,let maar op!
Druk
@jan.1
Rabobank en FC willen ook al de markt sturen met hun beleid en werkwijzen, dus zal Schouten wel moeten luisteren naar deze prominente partijen.
+6
slagroomvla
Zal me niks verbazen als over een paar maand vlot over de 250 euro/kg betaald wordt. Meningen en conclusies hier lijken wel een kopie uit het melkquotum tijdperk, ook toen ging de prijs richting herfst nagenoeg altijd naar boven in plaats van naar beneden!
+2
sorry
@slagroomvla de keuze is in december niet zomoeilijk ,12 koeien weg of 50 kg erbij
+2
van Ittersum
Dat geschreeuw om dit en dan dat is meer een teken dat de koper in dop iets wil hebben wat hij eigenlijk niet betalen kan.(en anderen kennelijk wel).Zolang de verkoper blij is met zijn verkoper is het zijn recht om de partijen zo te verkopen, dat de koper daarna het vast zou houden....who cares . En anders zelf maar op die toer.

Wat een stelletje kleine (verwende)zeurkinderen zijn we binnen onze sector geworden zeg...als iets niet zint of iemand wil iets ten gelde maken gaan we direct zielig doen en vragen om meer regels, janken we op tv of anders in de media,zijn opeens achtergesteld, worden persoonlijk op bepaalde beleidsmakers enz enz.....wat is er gebeurd de afgelopen 2 jaar zeg, niet te geloven dit
+1
demelkboer
@van Ittersum rustaaaagh
+1
van Ittersum
@demelkboer maar wel een feit die ook mensen die direct en indirect betrokken zijn in onze sector zien en horen Vraag de gemiddelde voerleverancier maar. Die hoort niet anders dat dit gejammer..
+1
demelkboer
@van Ittersum je hoeft niet te luisteren ofvte lezen
van Ittersum
@demelkboer zit wat in, alleen als niemand er wat van zegt geloven ze uiteindelijk wel in hun eigen. En zij vertegenwoordigen mij in iedere geval niet.

Oude wet zegt: elke nieuwe regel werkt uiteindelijk in tweevoud tegen je.
+3
demelkboer
@van Ittersum in geval van toch luistrren of lezen: erger u niet verwonder u slechts
+2
cjw73
@van Ittersum veel te mooi weer om je zo druk te maken van ittersum!!!
van Ittersum
@cjw73 ben druk, stal schoon spuiten. Als je niks te doen hebt, koffie staat klaar ( voor in de pauze😉)
cjw73
@van Ittersum druk met harken en balen opruimen voor de Loonwerker.
+1
andre01
Vraag bepaling en prijs niveau, doen we een heel deel als sector zelf. Wat we willen.
+2
van Ittersum
@andre01 positieve keerzijde is, dat we mogen wensen dat die rechten sky high stijgen. Als het betaald kan worden er dus ook rendement binnen de sector gemaakt wordt. Er is maar 1 belanghebbende groep dus verwatering naar andere partijen is er niet. Nog een positieve keerzijde is , hoe hoger de prijs des te eerder mensen stoppen, dat zou dus meer aanbod kunnen geven.

Conclusie: niet aan deze marktwerking komen
jpls
@van Ittersum echter, hoe later in het jaar de prijs omhoog gaat, des te minder is er dan benutbaar van diegene die nog gaan stoppen.
labella
De boot gemist? Hier staat gewoon ook de verkopende partij op de overeenkomst dus ik zou hem kunnen bellen wat hij gevangen heeft en hij mij ook maar heb daar helemaal geen behoefte aan.
hans1980
Wanneer plannen rfc duidelijk worden gaan rechten zakken of er komt meer aanbod deze koop hype komt enkel door uitspraak schouten geen knelgevallen..dus nu zijn de agnesjes en fransjes aan het kopen geslagen maar geduld ze zakjen weer!
+3
George
Quote Reactie van @hans1980:
Wanneer plannen rfc duidelijk worden gaan rechten zakken of er komt meer aanbod deze koop hype komt enkel door uitspraak schouten geen knelgevallen..dus nu zijn de agnesjes en fransjes aan het kopen geslagen maar geduld ze zakjen weer!

Weer zo'n reactie , duidelijk dat je nog wat hebben wil. 😄
+1
hans1980
@George de koop hype is idd niet meer te sussen op naar de €250-€300 /kg P😤
@hans1980 500 hoor ik al noemen.
vaak
@Detukkeroettwente zeg, bezorg me geen slapeloze nachten.
+3
de hoef
Quote Reactie van @hans1980:
n of er komt meer aanbod deze koop hype

dan zou ik er nu verkopen ,en terug kopen
+3
komelker 2
Niet een ander de schuld geven maar jezelf. Dit was wel te voorzien al die zogenaamde stoppers stoppen niet maar melken rustig door. Wie nou nog P-rechten wil kopen is gewoon te laat.
+1
Rob07
Altijd jammer als je naar al die kletsmajoren luistert van de prijs gaat zakken.
De rechten zijn er de komende (30) jaar, dus de prijs kan alleen maar naar boven.
En nu gaat de Rabo/LTO boys in gesprek om voor de knelgevallen een oplossing te bedenken.
Met een beetje pech is er dus geen oplossing, maar langzaam naar de afgrond glijden. De chaos wordt compleet. Waarschijnlijk betaald de landbouw te weinig voor zijn topmensen, want we zijn het afvoerputje geworden met alle gevolgen van dien.
+1
dewittemotor
Schouten, RFC en de RABO liggen te spartelen van het lachen hoe die koeboertjes elkaar aan het uitmoorden zijn
+2
dewittemotor
Maar kopers wees gerust. als ze nog wat stijgen heb ik er nog wel een deel in de verkoop voor jullie. Volgende week nog wat koeien weg zodat ik een mooi stukje onder de referentie zit.

Koop ik over een paar jaar wel weer terug, als ieder zijn spaarpotje opgekocht heeft aan lucht en de melk toch weer gezakt is naar de 25 cent
+2
labella
@dewittemotor Grootspraak, zijn er velen die roepen dat ze bij hoge prijzen verkopen maar heel weinig die dat daadwerkelijk doen!!!
weurding
@labella ken er die tentijde mq zulke fratsen uithaalden en nu geen koe meer melken
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @weurding:
zulke fratsen uithaalden en nu geen koe meer melken

Zoveel mee verdiend?
+1
verbi
@labella Gewoon rekenen en geen emotie. Neem maar van mij aan bij 300/400 euro gaan er veel stoppen. Vooral die de 50 gepasseert zijn. Hou je na belasting en wat aflossing nog leuk wat over. De grond verpacht je nog een aantal jaartjes en verkoopt het daarna belastingvrij. Wie doet je nog wat dan. Maar de jongens van 25 jaar die verder willen die zijn de klos.
DutchDairyFarmer
@verbi denk je dat val zelf ook in de categorie bij mij is knop eerder om dan bij die prijzen hoor.
+1
George
Quote Reactie van @verbi:
aar de jongens van 25 jaar die verder willen die zijn de klos.

Die zitten dun.....
+1
Noorderling
@George
Dat verschilt ook heel erg per regio. Hier vlakbij zijn er ca 20 boeren praktisch aanengesloten naast elkaar met een enkel bedrijf zonder opvolger, allemaal onder de 30 en willen verder met het bedrijf. Dat geeft een hele andere sfeer en mentaliteit dan een straat vol stoppers die alleen maar discussiëren bij welke prijs of wanneer ze stoppen, als je al twijfelde om door te gaan laat je het dan ook wel.
+1
Duntelaar
Nieuw aanbod krijg je pas los vanaf 250 euro. Om alle vraag te voldoen moet ie ver door de 300 euro.
DutchDairyFarmer
@Duntelaar bij 250-300 gaat er inderdaad heel veel loskomen en niet alleen bij stoppers dus die prijs zal nooit lang duren
weurding
@DutchDairyFarmer jaar is bijna half om, denk je echt dat iemand zo snel de koeien van de hand doet en stopt of mindert?
DutchDairyFarmer
@weurding voor dit jaar wordt al lastiger Indd maar als ze echt 250 worden gaan de mensen die rekenen dat echt wel doen. Sommige zijn niet meer zo emotioneel en denken rationeel
+2
weurding
@Duntelaar al een extra rekening geopend? 😅
DutchDairyFarmer
@Duntelaar en ik ben van de next gen maar zoals ik hoor en weet zijn er ook genoeg die bij 200 - 250 al denken lekker verkopen zien dan wel verder want tegen zulke bedragen kun je niet werken en verantwoorden naar jezelf toe om door te gaan of zelfs kopen. Bedoel maar te zeggen verkopen en desnoods in de hir voor x jaar en afwachten kan altijd terug kopen
+2
dewittemotor
Die koeienziekte in Nieuw-Zeeland hoeft maar iets te escaleren en de melkprijzen schieten omhoog. Daarbij zal iedere veehouder in december aan zijn referentie moeten voldoen, anders economisch delict. Gaat trouwens de nieuwe negatieve melkrel worden eind dit jaar in de media.
Dat gaat gewoon naar de 400 euro per kg
vaak
Wilbert
@dewittemotor de nieuw zeelanders gaan de strijd opgeven. Anders is er over 3 maanden geen koe meer over daar.
dewittemotor
@Wilbert Dat denk ik ook. Gaat stilletjes de doofpot in

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
52
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
0