Boerin Agnes zit in zwaar weer met haar bedrijf. En ze is niet de enige: 'Hopelijk maakt ze wat los'

Quote:
Henk Antonissen, de woordvoerder van Innovatief uit de Knel hoopt dat de uitzending over Agnes alsnog iets heeft losgemaakt in Den Haag. De oplossing is bovendien heel makkelijk. ,,Als alle boeren iets minder fosfor in hun krachtvoer gebruiken, ontstaat er voldoende fosfaatruimte om deze knelgevallen te helpen.”

Bijna 800 melkveehouders kampen door fosfaatperikelen met grote financiële problemen. Boerin Agnes van Boer zoekt Vrouw vertelde erover op TV. Haar vakgenoten hopen dat dat helpt.

Deel dit topic

Reacties

+1
paulus2
Ik hoop ook dat er iets loskomt. Bij de bank wel te verstaan!
+2
groeier
Sommige hebben wel erg veel risico's genomen, moet een ander daar dan voor opdraaien.
+6
harke
Laat dat mens is gauw aan het werk gaan.
+12
jg
Gewoon rechten kopen , net als iedereen .
+5
slagroomvla
Ja ja, nu mogen wij zorgen voor extra p ruimte voor mensen die ondoordachte investeringen hebben gedaan. Onomkeerbare investering gedaan? niks aan de hand, zet je nieuwe te grote stal te koop!
En koop een bedrijf passend bij je fosfaatrechten terug. Innovatief uit de knel..... Zo zie je maar, het kan wel!
+1
cornelissen
Quote Reactie van @slagroomvla:
a ja, nu mogen wij zorgen voor extra p ruimte voor mensen die ondoordachte investeringen hebben gedaan

Ho,ho voor zover het grondgebonden investeringen en groei betreft ,is deze ruimte ,die hiervoor gereserveerd was ( max .4 miljoen kg, want dit was de max. latente ruimte ) ingepikt door andere groepen, dus de niet grondgebonden groeiers. Dit was allemaal K.Romijn zijn eerste plan , weet je het nog ? De overige ongeveer 4 miljoen kg vrije ruimte en het bex voordeel konden naar de niet grondgebonden uitbreiders.
Helaas is de management kwaliteiten van K.Romijn en dus LTO nu bekend.
Als het aan lto had gelegen waren de grondgebonden melkveehouders ook nog gekort voor de management kwaliteiten van K.Romijn.
Hij was zelfs blij met het lintje , wat mogelijk wat anti monarchie personen of melk cowboys voor hem hebben aangevraagd, maar wie het heeft aangevraagd weet ik voor de duidelijkheid niet zeker.
+2
van Ittersum
@cornelissen nu weten we uw ongemak jegens dhr. Romijn wel een keer. Behoud uw eigen waarde en sluit het af. Gepasseerd station
+4
Flinstone
Dat voordeel van minder fosfor in het voer dat wil ik dan eerst zelf gebruiken! Dat had binnen de KLW ook gekund en dan hadden we niet eens fosfaatrechten bij hoeven te kopen!
Eerst zelf uit de knel en dan de ander!
Wie zou mij komen helpen, mijn partner wil ook wel lekker thuisblijven en een nieuwe stal!
+5
dorpsrandhoeve
Er is een grens in fosfor in het rantsoen waar je niet over, of beter gezegd onder moet komen. Ik maak zelf wel uit waar die grens ligt, dat hoeft die oelewapper niet voor mij te bepalen.
+2
van Ittersum
De twee-, drie- of vierdeling onder de melkveehouders schijnt énorm groot te zijn. Ofschoon de melkprijs echt niet verkeerd is is het voor sommigen echt tegen de wind of met de wind mee boeren geblazen. Iedereen heeft zijn redenen hiervoor, dus een Agnes is er in vele maten en soorten maar ook die énorm goed draaien ondanks alles. Heeft dus weinig zin om iedereen maar op een hoop te gooien en te zeggen DAAR en DAAR ligt het aan. Je kunt daarom tegelijk zeggen een ander helpen met fosfaatrechten heeft geen begin en geen eind dus feitelijk nutteloos. Niet aan beginnen en elk bedrijf intern tegen het licht houden en daar de oorzaak en de oplossing zoeken.
+2
Erik 1979
@van Ittersum oorzaak is heel simpel. Slecht beleid. Sinds quotum weg is is het drama. Kunnen de individuele melkveehouders niets aan doen. Iedere melkveehouder heeft daar naar gehandeld naar wat die op dat moment het beste vond. Beleid is in een korte tijd paar keer veranderd. Die het beleid veranderd hebben zijn dus de veroorzakers. Dat is de overheid lto nvo nmv Rabobank campina. Die moet je aan de tand voelen. Niet die melkveehouders die nu ten einde raad zijn die niet weten hoe ze hun broek moeten ophouden door slechte en wisselende wetgeving.
+1
Wimblij
@Erik 1979 helemaal mee eens Erik. Van ittersem lijkt andermans shit fantastisch te vinden. Slecht beleid raakt sommige ondernemers buitensporig, of het nu om fipronil, fosfaatrechten of iets anders gaat, daar mag de staat ook wel voor meebloeden, zonder dat de sektor ervoor gekort hoeft te worden....
van Ittersum
@Wimblij onzin.je ziet de verschillen ook wel
+1
pieta
@Erik 1979 Je mag jezelf ook gerust even af gaan vragen als de overheid niet in had gegrepen waar dan de slachtoffers waren gevallen. Fosfaatplafond was een feit. Derogatie had van tafel gekund. Wat had de melkdrang met de melkprijs, mestafzetprijzen en voerprijzen gedaan? Ook dan hadden er slachtoffers gevallen. Wellicht andere als nu maar misschien ook wel niet.
cornelissen
@pieta Eline Vedder,of was het dat nep??
pieta
@cornelissen Ik weet niet wat je bedoelt.
Erik 1979
@pieta melkprijs en voerprijs is wereldmarkt. Mest heb je gelijk in. Maar dat zag je toch al aankomen voor einde quotering. Als ze voor die tijd misschien wel tegelijk met de varkensrechten iets van dierrechten hadden ingevoerd was er niets aan de hand geweest. Of gewoon het oude fosfaat quotum behouden. Was ook mogelijk. Ik denk dat de overheid er bewust een bende van gemaakt heeft. En daarvoor LTO misbruikt.
pieta
@Erik 1979 Melk- en voerprijs hebben wel een directe link met de wereldmarkt. Maar de ruwvoermarkt is ook regionaal nog wel wat verschillend. En de melkprijs obv basiszuivel is wereldmarkt. Maar als ik naar het laatste jaar RFC kijk is de winst verdwenen door het aanbod melk wat ze niet weten te vermarkten cq niet weten te verwerken. Bij uitbreidende productie/aanvoer neemt het aandeel zuivel in basisproducten in de fabriek toe en dat is niet gunstig voor de melkprijs/winstontwikkeling.
+2
Erik 1979
@pieta ruwvoer is er genoeg. Eerder teveel gras. Melkprijs maken ze je bij campina je wijs. Gewoon extreem slecht beleid gehad. Veel geld over de balk gegooid. En in een aantal jaren teveel uitbetaald. Nu moeten de melkveehouders op de blaren zitten. Ga er maar vanuit dat ergens anders de productie wel overgenomen wordt.
pieta
Quote Reactie van @Erik 1979:
ruwvoer is er genoeg. Eerder teveel gras

Nu we niet uit mogen breiden wel ja. Laat het maar eens los. Kijken wat er dan gebeurt.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @pieta:
als ik naar het laatste jaar RFC kijk is de winst verdwenen door het aanbod melk wat ze niet weten te vermarkten

Nu maak je je eigen waarheid, de werkelijkheid is anders.
pieta
@Jack Rijlaarsdam Waar ligt het dan precies aan? Ze hebben tegenvallers gehad maar volgens mij ook niet alles goed kunnen verwaarden. Maar in mijn redenatie bedoel ik vooral dat als we er met zijn allen nog een paar keer 20% bij opgezet hadden in productie dat de verwerking en verwaarding wel een probleem zou zijn. Je kunt natuurlijk redeneren dat je tevreden bent met de garantieprijs(waar ze ook al op willen korten). Doe mij maar de garantieprijs met 3 cent winstuitkering en net iets minder melk.
cornelissen
@pieta En de leden met halfvolle stallen, die ze ook graag vol willen hebben?
Waar ze zo ie zo al rechten voor moeten hebben,wat dus iemand anders gemolken heeft
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @pieta:
Waar ligt het dan precies aan

De plas ledenmelk is van 2016 naar 2017 niet gegroeid, de winst is daarentegen wel flink gedaald. De winst lijkt me daarom niet verdwenen door een gestegen melkaanbod. Als simpele boer concludeer ik dat RFC niet in staat is geweest de fors hogere garantieprijs (gevolg van een betere markt) door te berekenen richting afnemer. Vanuit RFC wordt vooral gewezen op de fors gedaalde opbrengsten in China, Pakistan en Nigeria als gevolg van respectievelijk de sterk toegenomen concurrentie, een halvering van de omzet door haatcampagne tegen lang houdbare melk en een sterke devaluatie van de plaatselijke munt.

Quote Reactie van @pieta:
in mijn redenatie bedoel ik vooral dat als we er met zijn allen nog een paar keer 20% bij opgezet hadden in productie

Dat is toch onmogelijk onder het huidige fosfaatrechtenstelsel? Je brengt nu een onrealistisch doemscenario om je gelijk te halen, net als het bestuur van RFC.
George
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Pakistan en Nigeria

Ongelooflijk wat gaan ze daar in godsnaam zoeken?
sorry
Quote Reactie van @George:
Ongelooflijk wat gaan ze daar in godsnaam zoeken?

overalls uitdelen


sorry
Benieuwd wanneer joep tukkerland gaat bezoeken...
+1
pieta
@Jack Rijlaarsdam Hoho, even een correctie. Het is een reactie op erik1979 dacht ik. Er vallen slachtoffers door de wetgeving. En ik wou maar aangeven dat zonder die wetgeving er ook slachtoffers zouden vallen. Lees maar even terug.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @pieta:
Lees maar even terug

Lees zelf nog maar ff. Jij zegt toch echt dit: "Maar als ik naar het laatste jaar RFC kijk is de winst verdwenen door het aanbod melk wat ze niet weten te vermarkten cq niet weten te verwerken." Geen woord Spaans bij, maar niet correct in mijn ogen.
pieta
@Jack Rijlaarsdam Dat ontken ik ook niet. Het kan zijn dat het komt door slecht management/verwaarding. Het kan ook zo zijn dat ze de gestegen melkplas in het begin nog even overal weg hebben weten te zetten en ondertussen veel vijanden in de markt hebben moeten maken. En daar vanaf 2017 flink last van blijken te hebben. Het is maar een redenering. Je hoort wel eens iets. Maar dat het niet komt door de uitbreiding vd melkplas van 2017 tov 2016 klopt.
+1
casejxu
@Jack Rijlaarsdam paar jaar terug is door RFC gevraagd wat men zo ongeveer wou groeien. Dat we daar in zo'n korte tijd al ruim boven zitten is niet hun probleem maar hebben leden zelf gecreerd. Als leden niet doen wat ze zeiden te gaan doen dan kan je daar niet op investeren. En als je goed had opgelet op de vergadering is de 10cent korting nog geen probleem.
robbies
@casejxu ja koekoek, mensen vrijwillig en vrijblijvend vragen wat ze gaan leveren en als het niet uitkomt is het de schuld van de leden?
casejxu
@robbies ja koekoek? duidelijker kan het toch niet zijn? als je geintereseerd ben in iets. En die zou ongeveer een bedrag gaan kosten en dat blijkt achteraf veel hoger.. hoe zou jij dan doen? Die vele extra's maar voor lief nemen of terug komen op de genoemde bedrag ongeveer?
puntertje
@casejxu Flauwekul, hadden ze gevraagd of we minder regels hadden willen hebben, dan was het antwoord ook ja geweest. Denk je echt dat het bestuur dan voor minder regels had gezorgd? Bestuur zou er moeten zijn om visie met scenario's te ontwikkelen, niet om een flut onderzoekje te laten doen en als de realiteit zich anders ontwikkeld het onderzoekje weer onder uit de lade op te diepen en te zeggen: 'het is jullie eigen schuld'. Dan luidt de conclusie dat onze voormannetjes en -vrouwtjes brandhout zijn die zich uitsluitend richten op acute problemen die door hun eigen falend beleid zijn veroorzaakt.
casejxu
@puntertje daarom zijn ze wel zo verstandig geweest om niet te vragen of we minder regeltjes zouden willen...!!

maar jij ga die liever voor volle plons melk en dan maar hopen dat je er geld voor krijg dan een (hopelijk, want dat is altijd afwachten) stabiele melk met een leuke garantie prijs?

t is idd een oplossing achteraf achter de feiten aanlopend en een oplossing op het moment als het probleem al groter is dan verwacht. Maja dat zijn we wel gewend tegenwoordig.... elke oplossing is achteraf te laat ingezet en had volgens menig veehouder allang al van te voren voorzien moeten zijn geweest..!
de hoef
@robbies dat denk ik wel robbies
ik heb het nooit ingevuld, dus kan hun daar niet te schuld van geven
+1
robbies
@de hoef Je gaat toch je hele beleid niet afstemmen op een paar vrijblijvend ingevulde enquetes? dat is hetzelfde als jij je bedrijfsplan gaat baseren op de zuivelnoteringen van deze week.

één op de drie enquetes zijn ingevuld. Zonder gebruik te maken van andere bronnen weet je simpelweg van 2/3e van je leden niet wat ze willen. Dat is geen verstandig beleid. Had je je leden maar moeten verplichten (op straffe van melkweigering) om zo'n enquete in te vullen. Dat trucje kennen ze bij de KLW ook
de hoef
Quote Reactie van @robbies:
ef Je gaat toch je hele beleid niet afstemmen op een paar vrijblijvend ingevulde enquetes?

hoe moet het dan
robbies
@de hoef Gooi de vergunningen maar op tafel. weet je gelijk of de betreffend veehouder niet teveel vee heeft
de hoef
Quote Reactie van @robbies:
Gooi de vergunningen maar op tafel.

dan kunnen wij nog wel effe vooruit
robbies
Quote Reactie van @de hoef:
dan kunnen wij nog wel effe vooruit

Als je van alle leden in ieder geval de vergunde ruimte hebt, dan weet je hoeveel melk er ongeveer vergund is. Lijkt me nog allicht een stuk betrouwbaarder dan een 13-in-een-dozijn enquete rondsturen zonder enige consequentie eraan te verbinden aan de veehouders die hem niet invullen. Om dan vervolgens te lopen jij-bakken naar de leden dat ze hem niet ingevuld hebben.
Erik 1979
@robbies de leden zijn de eigenaar. Dus de baas. Regel 1 baas heeft gelijk. Regel 2 heeft de baas geen gelijk ga je over op regel 1. Dus als het personeel vraagt aan de bazen hoeveel ze willen melken dan is dat een moment opname. Als de bazen beslissen om meer te melken moet het personeel dat maar verwerken. Kunnen ze dat niet moeten ze vervangen worden door personeel die dat wel kan. (Zo ga ik niet om met mensen die bij ons werken maar dit is de eigendoms verhouding en de baas personeel verhouding bij campina. Dat vergeet bijna iedereen)
+1
robbies
Quote Reactie van @Erik 1979:
de leden zijn de eigenaar. Dus de baas. Regel 1 baas heeft gelijk. Regel 2 heeft de baas geen gelijk ga je over op regel 1. Dus als het personeel vraagt aan de bazen hoeveel ze willen melken dan is dat een moment opname. Als de bazen beslissen om meer te melken moet het personeel dat maar verwerken. Kunnen ze dat niet moeten ze vervangen worden door personeel die dat wel kan. (Zo ga ik niet om met mensen die bij ons werken maar dit is de eigendoms verhouding en de baas personeel verhouding bij campina. Dat vergeet bijna iedereen)

Ik mag hopen dat jouw vader met meer bezinning bestuurde, want dit is natuurlijk klinkklare onzin. Een zuivelcoöperatie heeft wel een zorgplicht natuurlijk. Als je zo groot bent moet je de markt niet met onrendabele melk gaan overspoelen. Gaan je leden aan ten onder. Je moet een objectief beeld schetsen van de aanvoer en dat is niet gebeurd. Het beleid is gebaseerd op een google-forms enquete die hier op dit forum ook weleens gedeeld worden en vervolgens zeggend e bestuurders dat wij het niet goed aangegeven hebben. Ik zit verdorie nog 4 ton onder mijn opgegeven hoeveelheid
Erik 1979
@robbies hoe mijn vader in het bestuur heb ik een mening over maar dat houd ik lekker voor mij zelf. Verder maakt het personeel met leiding gevende functies er een mooi potje van. Hoe welke enquête ook gemaakt is is niet relevant. De taak van de coöperatie is om alle melk van alle eigenaren zo goed mogelijk te verzwaarde. Wat ze gedaan hebben is veel in het buitenland geïnvesteerd met geld wat niet ten goede komt voor de verwerking van de ledenmelk. En die problemen krijgen ze nu. Het is heel makkelijk om nu een paar melkveehouders de schuld te geven die laatste tijd gegroeid zijn. Maar ik ben van mening dat zij gefaald hebben. En nu schuldige zoeken en daarmee nog meer verdeeldheid te creëren.
pieta
@Erik 1979 En wat als die bazen het niet eens zijn met elkaar?
+1
Erik 1979
@pieta dat is waar. Maar de melkveehouders zijn volgens mij vergeten wie de baas is en dat is geen goede zaak. En de mensen met een hoog salaris zijn het ook vergeten en dat is het grote probleem.
cornelissen
Quote Reactie van @de hoef:
hoe moet het dan

Kijken wat je maximaal verantwoord kunt hebben en daar beleid op maken en dat had natuurlijk al rond 2011 gemoeten
+1
de hoef
@cornelissen 2011 dacht hier niemand over de melk na ik zeker niet
wel over aantal stuks vee, heb het in 2011 overgenomen en toen gelijk alles aan gehouden stieren en kuuzen tot melkvee ref in 2013 ,daarna alleen weer gaan melken en flink gekocht en geleasd
elke schuur voor en achter 5 meter langer gemaakt ,
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @casejxu:
En als je goed had opgelet op de vergadering is de 10cent korting nog geen probleem

Ik heb vier vergaderingen bezocht, dus weet zo niet waar je op doelt. Misschien wil je dit toelichten. Voor mij is de 10 cent korting in elk geval wel een probleem. Verder lost de korting het aanvoerprobleem niet op en daar is dit zogenaamde reguleringsvoorstel wel voor bedoeld. Kort samengevat: het voorstel doet niet waar het voor bedoeld is en zet veel bedrijven klem. Waardeloos voorstel dus.
casejxu
@Jack Rijlaarsdam weet rekensom uit de presentie niet uit me hoofd. Maar daar vielen de uiteindelijke verliezen nog wel mee.

Maar heb wel meer vragen en opmerkingen gehoord van mensen die t hoog hebben zitten, daardoor matig opletten en dus dingen opnoemen die of nergens mee te maken hebben of allang zijn besproken

Het zal de aanvoer wel degelijk minderen. Der zullen genoeg mensen zijn die wel rustiger aan gaan doen. En van de 10 cent inhouding kunnen ze der verliezen mee vergoeden van de melk die ze niet winstgevend af kunnen zetten.

Trouwens.. stal wel vol staan jij?
sorry
Quote Reactie van @casejxu:
Trouwens.. stal wel vol staan jij?

ah ....de reacties leken al op die van henk schoneveld
Wilbert
@casejxu de voorbeeldbereking is met 3 cent prestatietoeslag, die gaan we echt meer halen komende jaren, dat vertekend.
Daarnaast waren superheffing /lease in het verleden stukken duurder dan de 10 cent, maar dat weerhield sommigen er niet van om over het melkquotum te melken. Bij 10 cent inhouding wordt er op de meeste bedrijven doorgemolken.
+1
cornelissen
Quote Reactie van @Wilbert:
Daarnaast waren superheffing /lease in het verleden stukken duurder dan de 10 cent,

Mag je dan zonder rechten melken, want anders klopt de vergelijking totaal niet
Wilbert
@cornelissen als je de boete betaald en een strafblad voor lief neemt...
of je wisselt jongvee om of voert de productie / koe op. Daar is rfc bang voor.
Als iedereen voor iedere extra koe rechten aankoopt, loopt het wel los. Waarschijnlijk treed de hele regeling dan niet in werking omdat het fabrieksquotum niet wordt volgemolken.
cornelissen
Quote Reactie van @Wilbert:
Als iedereen voor iedere extra koe rechten aankoopt, loopt het wel los. Waarschijnlijk treed de hele regeling dan niet in werking omdat het fabrieksquotum niet wordt volgemolken.

Dan kan dus de regeling de prullenbak in voor een ieder ,die niet meer melkt als 150/160 /kg per kg fosfaat. Haal je in ieder geval de scherpe kanten er voor velen wel van af
+2
sorry
Quote Reactie van @Wilbert:
fabrieksquotum niet wordt volgemolken.

ze willen krimpen,die 1,5% is nergens op gebaseerd ..het is een zoethouwertje
+1
Brutus64
@sorry als iedereen minimaal de eigen referentie vol melkt, hebben ze 1,2 miljard liter melk te veel wat ze niet voor de garantie prijs kunnen vermarkten, dus erkomt eerst nog een korting
pieta
Quote Reactie van @Wilbert:
Daarnaast waren superheffing /lease in het verleden stukken duurder dan de 10 cent, maar dat weerhield sommigen er niet van om over het melkquotum te melken

Wat kun jij (naast de zinnige bijdragen die je levert) toch ook ontzettende onzin uitkramen. Een paar jaar superheffing betalen kun je niet vergelijken met een afslag van 10 cent per kg melk(en evt benodigde P-rechten) als je een echte uitbreiding hebt. Het kan dan nog wel eens even duren eer je de volle mep gaat krijgen voor je melk. Als het plan zou zijn 3 of 5 jaar 10 cent per kg uitbreiding inleggen als ledengeld op naam om je verwerkingscapaciteit mede te financieren dan lagen de kaarten al heel wat anders.
+1
cornelissen
@pieta Dan hou je met de aankoop van rechten daar rekening mee
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @casejxu:
matig opletten en dus dingen opnoemen die of nergens mee te maken hebben of allang zijn besproken

Je onderschat me...

Vergelijkingsvolume waarschijnlijk zo rond 80-85 koeien, 145 op stal nu, ruimte en vergunning voor 198.
pieta
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
zet veel bedrijven klem

Ik denk dat veel wel meevalt. Maar ik snap de gedachte achter het plan niet helemaal cq helemaal niet. En ik vind zeker dat er een regeling moet zijn voor "knelgevallen". Al is het maar een simpele 150-160 kg melk per kg fosfaatrecht als achtervang waardoor niet iedereen zijn jongvee af zal stoten.
casejxu
@pieta daarom. En iedereen roept hier dat de groei wel mee zal vallen lees ik zo her en der. Men heeft het zelfs over krimp! Nou fantastisch want dan is er niks aan de hand. Dan krijgen alle leden sowieso 1.5% groei plus nog wat er weg valt. Dus kan iedereen die door kan of wil gaan zoetjes aan door groeien. En kan het plan als een verzekering voor de fabriek op de achtergrond blijven.

T is alleen te hopen dat er in kg/lid groei word uit gedeeld ipv %/lid groei want dan zijn sowieso de grote jongens weer de snellere groeiers
Frans1
Quote Reactie van @pieta:
Al is het maar een simpele 150-160 kg melk per kg fosfaa

Zat in de KLW op 178 incl jongvee 😄
pieta
@Frans1 En heb je een fosfaatvoordeel? Dit is gewoon obv forfait.
Frans1
Quote Reactie van @pieta:
En heb je een fosfaatvoordeel?

Fosfaat wel,stikstof niet
pieta
@Frans1 Wij op 263 kg. 😁
pietjepuk
Quote Reactie van @pieta:
op 263 kg

kijk maar uit straks wordt de klw ergens binden voor. dan is er geen ruimte voor verbetering meer.
+1
christo
@pieta Ik zit op 317.
m uut m
@christo
Weet je wel waar het over gaat?
christo
@m uut m Heel Heel GOed. Dankzij die papieren efficientie mag ik boer-boer doen en heb nog een boel leuke voordeeltjes. Het enige wat ik hoefde te doen is een extra bezoek van een kuilmonsternemer. En een beetje mijn best doen in de stal. Op papier klopt het allemaal wel. Toch wel geinig. Wanneer de pilot kringloopwijzer begint is het feest compleet.
m uut m
@christo
Je geeft hier gelijk weer aan dat de klw niet ingevoerd kan worden.
Wilbert
@christo als jij je even had verdiept in de pilot, wist je dat er private borging bij komt. Dus bijv qlip of iets dergelijks komt netjes je boekhouding en kuilen controleren. Als je dan 1 kuilmonster wel hebt genomen, maar niet in de klw hebt zitten, heb je wat uit te leggen.
Kopie van rapport bij afkeuring gaat naar de nvwa, kun je jouw bex voordeel ook vergeten en val je terug naar forfaitair + boete.
Trek de champagne maar vast los 😄
+1
christo
@Wilbert Het geinige is dat alles tot in de details klopt. Dus niks te vrezen of te verbergen.
Borging is het toverwoord om iets wat krom is recht te lullen.
kanniewaarzijn
@christo Precies, het verschil tussen theorie en praktijk. Onze Wilbert heeft vast in Wageningen "gestudeerd".
pieta
@Wilbert Waarom wordt de bemonstering van land(en kuilen) niet door een door de overheid gefaciliteerd orgaan gedaan indien je van dit alles gebruik wilt maken?
Wilbert
@pieta is niet nodig, wanneer de nvwa gemachtigd zou zijn om alle uitslagen in te zien, is al een heel groot deel van het probleem opgelost.
Nu ziet de nvwa bij een bex controle enkel wat de boer wil laten zien. Klw privaat geborgd is betrouwbaarder dan bex.
Erik 1979
@Wilbert ik zou de NVWA nooit een machteging van iets geven. Groenlinks vertrouw ik niet echt.
+1
christo
@Wilbert Het is allemaal een grote zooi aannames gebaseerd op willekeur.Moet je er ook even bijvertellen wat err bij komt kijken voordat een kringloopwijzer bij rvo ingediend wordt.Schaven en bijspijkeren door een adviesbureau net zo lang totdat de fouten er uit zijn.
grondlozeboer
@christo ik op 0 😁
pietjepuk
Quote Reactie van @pieta:
263 kg

dat is op 1,2 miljoen liter 4563 kg fosfaat.

forfaitaire kom je op ongeveer 213 kg exclusief jongvee. inclusief jongvee is 200 kg wel de grens.
op 1,2 miljoen liter is dat 6000 kg fosfaat.

je hebt dus effe voor 3 ton aan euris teveel aan fosfaatrechten gehad. Schenk Agnes effe 1000 kg is ze ook weer blij. 😅
m uut m
@pietjepuk
Op papier dan. 😉
vremanfarm
@Jack Rijlaarsdam als dit voor jouw een probleem is,is het je eigenschuld. Niet naderhand als een klein kind lopen te drammen
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @vremanfarm:
Niet naderhand als een klein kind lopen te drammen

Kinderachtige opmerkingen komen doorgaans van jouw kant. Binnen de coöperatie is er ruimte voor discussie en het is een recht voor ieder lid om die te benutten. Pas in december wordt de definitieve maatregel uit de doeken gedaan, tot die tijd is het werk in uitvoering. Het is zaak om emoties als misgunning en onderlinge verdeeldheid er daarbij zoveel mogelijk buiten te laten. Gaat je dat lukken, denk je?
weurding
In ieder geval maakt ze de tongen wel los ...☺
Frans1
@weurding dat doet bier ook
weurding
@Frans1 kan ook tot een hoop gebrabbel lijden 😉
de hoef
@Frans1 en dat lus jij nie
+1
Frans1
@de hoef Af en toe eentje he
Jan-T
Hopelijk veranderd er inderdaad wat en komt er langdurig beleid met een doelstelling, en geen zwabber beleid.
De meeste melkvee houders hebben toch een soort van RIVM houding.

Hier kunnen wij ons niet in vinden.!!!!!!!

En ander gepoch zoals.: Kop in zand, kop de'r voor ect ect.ect. ect. ect. ect.
+5
sjoerd de melker
Als zij wil vechten voor extra fosfaatrechten en/of compensatie moet ze dat vooral doen. Maar doe dit bij de overheid en niet dmv gemekker en gejank in de media. Ik begin het onderhand beu te worden dat niet-boeren tegen mij zeggen: vind je het nog wel leuk om boer te zijn. Dit komt mede door programma's zoals afgelopen zondagavond..
+1
Brutus64
@sjoerd de melker emotie tv doet het altijd goed, een huilende boerin is goed voor de kijkcijfers en dat is weer goed voor de KRONCRV, zondag as. gaat Yvon langs boer Frans, die vast weer een byzondere uitspraken zal hebben en hij laat denk ik zien hoe hij dat weggetje afsluit in dat natuur gebied.
+1
grondlozeboer
@Brutus64 nee joh die gaat ook huilen 😁
Brutus64
@sjoerd de melker emotie tv doet het altijd goed, een huilende boerin is goed voor de kijkcijfers en dat is weer goed voor de KRONCRV, zondag as. gaat Yvon langs boer Frans, die vast weer een byzondere uitspraken zal hebben en hij laat denk ik zien hoe hij dat weggetje afsluit in dat natuur gebied.
+1
walker1
Gisteravond zat ik ook nog in zwaar weer.
+1
grondlozeboer
@walker1 plaatselijke bui? 🙈
+2
jent
Pas wanneer de 8.3% korting van tafel is en er dus niemand hoeft te krimpen tov 2.7.15 dan is er pas ruimte om extra uit te gaan delen. Niet eerder.
En dan zouden we eens kunnen kijken wie er extra mogen hebben: biologisch, extensief, innovatief, jong, oud 😉
groeier
[@agnes
Was de stal nog niet klaar 02-07-2015 ?
Bedoel, begin 2015 kon je al veel aan zien komen.
+2
Agnes in zwaar weer , maar nu ist mooi weer.
spotmelker
@Detukkeroettwente Met zoveel grond, lage rente en een dikke 100 koeien en knappe melkprijs van afgelopen anderhalf jaar schijnt daar het zonnetje net zo hard als elders.
paul1
@spotmelker maakt ze daarom wat los ?
+4
de hoef
Quote Reactie van @paul1:
wat los

der haar of der bloes

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
101
DEELNEMERS
36
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN