De beste baas van Nederland

Deel dit topic

Reacties

christo
Heerlijke man. Als het jouw baas is moet je eens vragen wanneer jij niet meer in zijn profiel van landbouwer past. Een man op die positie die voor koude sanering van een sector is verdient een enkele reis naar een Expeditie Robinson eiland. Laat hij maar eens wat doen om te overleven.
familie pelle
@christo copy-paste dit artikel eens anders kan ik niet meepraten.
christo
@familie pelle Wat is dat? en hoe moet dat? Misschien iemand anders die dat wel kan?
de hoef
@christo ga is een dagje wat leuks doen ,dan zakt je frustratie misschien
+1
christo
@de hoef Goed plan. Gisteren zaten we in de dieseldampjongens. Vandaag naar de kerosinejongens. Tot vanavond.
+1
diezel
@familie pelle
fd.nl/economie-politiek/1254655/…

Rabo: boer kan vaak door ondanks fosfaatdomper
Rabobank, marktleider in financiering van de landbouw in Nederland, gaat in gesprek met melkveehouders die getroffen worden door de fosfaatregels nu minister Carola Schouten van Landbouw vorige week liet weten de boeren geen speelruimte te kunnen geven. Een generieke oplossing heeft de bank echter niet, zegt Ruud Huirne, directeur Food & Agri Nederland bij Rabo.

Huirne reageert daarmee op de oproep van minister Schouten aan de banken om noodlijdende boeren te helpen. Een groep van zevenhonderd tot achthonderd melkveehouders wordt getroffen door de fosfaatregels. Ze hadden hun bedrijf uitgebreid na de afschaffing van het melkquotum in 2015, maar hebben nog de fosfaatrechten uit de tijd toen het bedrijf kleiner was.
Meerdere opties
Rabo denkt dat er voor de meeste boeren een individuele oplossing te bedenken is. 'De hoop die sommigen hadden dat er een uitzondering zou komen, is nu weg. Er is een nieuwe situatie. Optie 1 is weg, nu moeten we samen met de boeren kijken naar opties 2 en verder', zegt Huirne.

Veel boeren hebben uitgebreid na de afschaffing van het melkquotum
Veel boeren hebben uitgebreid na de afschaffing van het melkquotumHarold Versteeg/HH
Sommige melkveehouders kunnen extra lenen om fosfaatrechten bij te kopen in de markt, al zijn de prijzen nu torenhoog. 'Dat hangt af van de individuele situatie: hoe modern is het bedrijf? En van de ondernemer: wil hij die extra lasten wel?' Voor anderen is het misschien voordeliger te wachten, met een deels lege stal, tot de prijzen dalen, schetst Huirne de mogelijkheden. Boeren kunnen ook stalruimte verhuren aan collega's.

Geen kwijtschelding
In sommige gevallen zal Rabo toestaan dat de boer tijdelijk minder aflost. 'Om hem door deze lastige periode heen te helpen. Maar alleen in combinatie met een pakket aan andere maatregelen.' Schulden kwijtschelden gaat Rabo niet doen. 'Dat doen we ook niet bij andere groepen die in de problemen zijn gekomen, zoals pomphouders in de grensstreek.'

Volgens Huirne is er 'voor een klein aantal' geen enkele goede oplossing te bedenken omdat ze al te diep in de schulden zitten. Zij moeten gedwongen stoppen en het bedrijf verkopen.

Veel boeren hebben hun bedrijf rondom 2015, toen het melkquotum is afgeschaft, uitgebreid met een lening van Rabobank. Toch ziet Huirne de bank niet als medeverantwoordelijk voor de situatie. 'Ik zie niet in dat wij destijds goede argumenten hadden om een financieringsaanvraag af te wijzen', zegt Huirne. Want, zo redeneert hij, niemand kon weten welk 'telmoment' doorslaggevend zou zijn voor de fosfaatrechten. Bovendien waren er meerdere mogelijkheden om het mestprobleem aan te pakken. 'De specifieke oplossing via de fosfaatrechten kon niemand voorzien.'
christo
@diezel Mooi artikel. Hij praat te graag.
Todi
Stal ruimte verhuren/huren? Hoe doei dat.
+4
brabantboer1
Wat een fantastische man toch? Kan lullen als brugman, kijkt de koe altijd in zijn kont en zelf hebben ze nooit iets fout gedaan. Hij weet het als de beste, maar heeft een prachtig kantoorbaantje van 8 tot 4 en gaat van zijn bovenmodaal inkomen, wat die arme boertjes met zijn allen betalen (want ach de opslag is nog altijd hoger dan de opslag van woninghypotheekleningen) 3 keer 2 weken op vakantie.
In het begin heb ik deze man nog wel eens serieus genomen, maar in hoofdlijnen vertelt hij nooit iets nieuws en herhaalt alleen maar. En dan onze minister, die hoopt dat de banken naar oplossingen zoeken, en onze ruud zegt dat netjes toe.

In praktijk passen zij het 12 stappenplan toe.
Stap 1: Liquiditeit op Rekening courant gaat langzaam achteruit, boer trekt aan de bel. We zullen het bekijken
Stap 2: Boer hoort niets van de Bank, het is nog in behandeling, accountmanager is op vakantie of er moet nog iemand anders over heen kijken. Onbetaalde rekeningen stapelen zich in rap tempo op en inmiddels is er al een maand geen aflossing afgeschreven.
Stap 3: Medewerker van de bank (zijnde niet accountmanager) belt en vraagt hoe het komt dat de aflossing niet is betaald.
Stap 4: Na vele telefoontjes belt accountmanager terug en wil graag een afspraak maken, deelt mede dat ze met zijn tween komen.
Stap 5 Accountmanager komt op de koffie, de andere blijkt een medewerker bijzondere kredieten te zijn. Ofwel bijzonder beheer.
Stap 6: De bank verhoogt het krediet op de Rekening courant, zo kunnen de rekeningen weer betaald worden en ontvangt de bank een mooie rente. Daarnaast wordt de ondernemer verplicht 3 maandelijks een liquiditeitsbegroting en fininaciele verantwoording in te leveren.
Stap 7 Even lekker laten pruttelen, zo veel mogelijk vangen, inmiddels is van het nieuwe krediet ook al weer het maximum bereikt en er wordt opnieuw om geld gevraagd door de boer.
Stap 8. De bank maakt een afspraak, dit zal plaatsvinden zonder de accountmanager en met de medewerker van bijzondere kredieten en een collega van hem.
Stap 9 De boer is aan zet om een financieel verbeterplan aan te leveren.
Stap 10. De 1e medewerker van bijzonder beheer trekt zich terug.
Stap 11. De medewerker van bijzonder beheer (afwikkeling) deelt mede dat er geen extra krediet gegeven wordt en stelt voor om met adviseurs een plan van aanpak voor beeindiging van het bedrijf op te stellen.
Stap 12, Het bedrijf gaat stoppen, verkoopt een gedeelte van de grond, lost de gedeeltelijk af.

De bank wast zijn handen in onschuld. Er gaan nog wat extra jaartjes over heen en ze stoppen niet gedwongen, maar .
brabantboer1
TIP: Zorg dat je leningen/hypotheken los lopen, dus verleng zo kort mogelijk. (Jouw bank zal dit met allerlei trucjes proberen te verhinderen en doet er alles aan om jou zo lang mogelijk vast te houden) Alle financieringen die aflopen geeft een lage boeterente en geeft zo doende speelruimte om voor dat bijzondere kredieten om de hoek komen kijken, naar een andere bank te gaan.
Ga naar een andere bank voor je de stempel bijzonder beheer krijgt. Met de stempel bijzonder beheer is het moeilijk een andere bank te krijgen. Zorg daarnaast dat je niet je (prive) reserve op voorhand al in gaat zetten. Hou dit stiekem achter de hand voor het geval dat de bank niet meer wil. Je kunt dit nog gebruiken als overbrugging als je van bank aan het switchen bent.
Erik 1979
@brabantboer1 beste tip die ik kan geven is neem als je in bijzonder beheer komt snel contact op met lotgenoten. Vertouw niemand meer. Zelfs adviseurs die je altijd geholpen hebben kunnen een tweede agenda hebben. Je hebt met grote criminelen te doen. Iedereen die dit forum leest kan ook Google. Dus kijk even wat de banken allemaal gedaan hebben. Je hoeft niet onder te gaan. Moet alleen heel slim handelen en niemand het werkelijke nood plan vertellen. Ik ben ten alle tijden bereid om het proces wat zulke mensen te wachten staat te vertellen en met raad en daad te helpen. Ik ken ook vele advocaten en media die er graag aandacht aan besteden. Als je niets doet dan blijf je met lege handen en veel schuld achter!
Jan-T
Nog een Tip.:
Zorg dat je onderpand op de lening niet het complete bedrijf in is op genomen.
Want het grootste risico lig bij de ondernemer ( hypotheek houder )

Bijvoorbeeld je heb 100 hectare in bezit, je hypotheek is 2.000.000,- dan is 40 / 50 hectare in onderpand wel genoeg.
Wel een beetje afhankelijk van waar je huisje woont natuurlijk.
George
Quote Reactie van @Jan-T:
Bijvoorbeeld je heb 100 hectare in bezit, je hypotheek is 2.000.000,- dan is 40 / 50 hectare in onderpand wel genoeg.Wel een beetje afhankelijk van waar je huisje woont natuurlijk.

40/50 ha is genoeg schrijf je en dat klopt ook wel. Maar als je 2 miljoen schuld hebt op 100 ha en alles is verpand aan de bank zou dat niet veel uit mogen maken. Bank kan toch niet meer aan dan waar ze recht op heeft zoals in dit geval die 2 miljoen.
2 miljoen op 40 ha zal bank niet snel doen denk ik. Is toch al €50000 per ha.
pieta
@George Als je 2 mln schuld hebt op 100 ha kom je niet zo snel in de problemen denk ik.
George
@pieta

Nee inderdaad , is maar €20000 per ha en dat blijft hij heus wel waard.
Rob07
Tekst Ruud Huirne:
Veel boeren hebben hun bedrijf rondom 2015, toen het melkquotum is afgeschaft, uitgebreid met een lening van Rabobank. Toch ziet Huirne de bank niet als medeverantwoordelijk voor de situatie. 'Ik zie niet in dat wij destijds goede argumenten hadden om een financieringsaanvraag af te wijzen', zegt Huirne. Want, zo redeneert hij, niemand kon weten welk 'telmoment' doorslaggevend zou zijn voor de fosfaatrechten.

Ik heb Ruudje samen met C.S. wel eens anders horen praten. We konden het zien aankomen mbt tot het fosfaatplafond. Nu klets hij het tegenovergestelde, bijzonder.
van Ittersum
@Rob07 zijn excuus zal wel zijn : met de informatie die wij toen hadden en ontwikkelingen van nu

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0